AppleArvostelutiOSYleinen

Arvostelussa Apple iPhone X – ”tehty tulevaisuutta ajatellen”

Applen tuoreet iPhone-mallit ovat varmasti monen huulilla, mutta puhelimista selvästi eniten puhuttaa iPhone X — ja syystäkin. Erikokoinen ja uudenlaisella näytöllä varustettu iPhone puhuttaa jo pelkän hintansa puolesta. Harva ”normaali” älypuhelin tänä päivänä maksaa jo yli tuhatta euroa, mutta niitäkin on nyt markkinoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SuomiMobiili sai marraskuussa arvosteltavakseen Applen uusimmat iPhone 8-, iPhone 8 Plus- ja iPhone X -mallit. Puhelimet ovat olleet testissä nyt muutaman viikon ja niistä on sinä aikana muodostunut kattava yleiskuva. Tässä arvostelussa keskitymme uuteen iPhone X -lippulaivaan. Arvostelussa esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat henkilökohtaisia.

iPhone X tuli myyntiin 3. marraskuuta tallennustilasta riippuen 1 179 tai 1 349 euron hintaan. Testiimme saapunut iPhone X on 64-gigatavuinen ja väritykseltään hopea.

Tekniset tiedot
Apple iPhone X (A1901)
Mitat: 143.6 x 70.9 x 7.7 mm
Paino: 174 g
Näyttö: 5.8 tuumaa (19.5:9) OLED Super Retina HD (1125 x 2436)
Suoritin: 6-ytiminen Apple A11 Bionic
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia; 64 / 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 2 x 12 MP (OIS) laajakulma- ja telekamerat; 7 MP TrueDepth-etukamera
Akku: 2716 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 11.2
Muuta: IP67 / langaton lataus / pikalataus (myydään erikseen)
Liitännät: Lightning
Värit: hopea / tähtiharmaa
Hinta: 1 179 / 1 349 €

Myyntipakkaus

iPhone X toimitetaan Apple-laitteille tutussa valkoisessa pahvilaatikossa. Laatikon kantta komistaa kuva itse puhelimesta. Laatikon kyljissä lukee iPhone ja päädyissä on Applen logo. Laatikon takakannesta käy ilmi laitteen väri ja kapasiteetti, pakkauksen sisältö sekä muita tietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkauksen kannen alta paljastuu valkoinen Designed by Apple in California -tekstillä koristettu pahvitasku, josta löytyy pikaopas iPhone X:n ohjaamiseen eleillä, SIM-työkalu, takuutiedot sekä kaksi Apple-tarraa. Taskun alta löytyy itse iPhone X, jonka alle on sijoitettu Lightning-liittimellä varustetut Apple EarPods -kuulokkeet ja adapteri Lightning-liitännästä 3,5-millimetriseen kuulokeliitäntään omien kuulokkeiden käyttämistä varten. SuomiMobiilin saaman arvostelukappaleen kuulokkeet ja adapteri uupuivat, mutta Applelta tai jälleenmyyjältä ostettuna ne kuuluvat pakettiin. Pakkauksen pohjalta löytyy vielä metrin pitkä USB–Lightning-kaapeli ja virtalähde.

Pikalataukseen tarvittavat USB-C–Lightning-kaapeli ja USB-C-virtalähde eivät tule laitteen mukana, vaan Apple myy niitä erikseen. Kaiken kaikkiaan myyntipakkauksessa on pikalatausta vaille kaikki tarvittava puhelimen päivittäiseen käyttöön.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

iPhone X tuntuu erittäin jämäkältä ja laadukkaalta kädessä. Taivuteltaessa se ei jousta eikä päästä ääniä, mikä saattaa hyvin johtua kestävästä lasipinnasta puhelimen etu- ja takapuolella. Lasipintojen ja kehyksen välillä tuntuu selvä sauma, mikä on mielestäni erikoista, sillä iPhone 6:ssa ja uudemmissa malleissa alumiinikuoren ja etulasin sauma on lähes huomaamaton.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen pitäminen kädessä herättää kuitenkin ristiriitaisia tunteita. Kädessä pidettäessä takalasissa on mukavasti pitoa, mutta ruostumatonta terästä olevat reunat ovat hyvin liukkaat. Puhelinta käytettäessä ja nappeja painellessa ainakin omat sormet liukuvat helposti reunoja pitkin — jopa kokonaan irti laitteesta — sen silti pysyessä hyvin kämmenessä kiinni. Takalasissa ei kuitenkaan ole ollenkaan pitoa puhelimen ollessa esimerkiksi sylissä tai sängyllä, vaan se yrittää kaikin voimin liukua karkuun. Suosittelen siis lämpimästi hankkimaan iPhone X:lle suojakuoren parantamaan otetta ja estämään liukumisen.

iPhone X on muiden uusien iPhone-mallien tapaan myös IP67-sertifioitu, mikä on varmasti hyödyllinen ominaisuus Suomessa asuvalle. Omassa käytössäni huomasin ihmetyksekseni, että sateella näytöllä olevat pisaratkaan eivät haittaa käyttöä lainkaan. Omissa puhelimissani, jotka eivät ole vesitiiviitä, pienikin määrä vettä näytöllä saa sen valitsemaan asioita ja hyppimään miten sattuu, kun puhelin luulee pisaroita kosketuksiksi. Uutta iPhonea voi huoletta käyttää ulkona kovemmallakin sateella, ja sen pitäisikin kestää vettä metrin syvyydessä puoli tuntia.

iPhone X on IP67-vesitiivis, joten sen liukkaat reunat eivät välttämättä koidu kohtaloksi talvella.

iPhone X:n etupuolta peittää noin 82,9-prosenttisesti uusi reunasta reunaan yltävä OLED-näyttö. Näytön yläreunaan leikatussa lovessa on vasemmalta oikealle lueteltuna infrapunakamera ja -valo, etäisyyden tunnistin, valoisuuden tunnistin, puheluihin käytettävä kaiutin, mikrofoni, TrueDepth-etukamera sekä pisteprojektori. Etupuolella ei ole näytön ja loven lisäksi mitään muuta. iPhone X:n lasiselle takapuolelle Apple on sijoittanut mielestäni rumahkon ja turhan suuren kameraosan, joka sisältää laajakulma- ja telekamerat sekä niiden välissä kaksisävyisen nelois-LED-salaman ja mikrofonin. Kamerasta viistoon kohti laitteen keskustaa löytyy peilipintainen Applen logo. Alareunasta hieman ylöspäin lepää iPhone-logo, jonka alla on tekstit Designed by Apple in California ja Assembled in China sekä pari merkintää. Apple on saanut Amerikassa luvan poistaa takakannesta kaikki ylimääräiset merkinnät ja tekstit, joten jenkkimallissa on pelkkä Apple- ja iPhone-logo. Näiden lisäksi takalasin alta löytyy NFC-radio, jota käytetään Apple Payhin ja NFC-lukuun, sekä langattoman latauksen kela.

iPhone X:n oikeassa kyljessä on virtanäppäin sekä SIM-kortin telakka, kun taas vasemmassa kyljessä on tuttu äänetön-vipu ja äänenvoimakkuusnäppäimet. Puhelimen yläreuna on täysin tyhjä, ja alareunasta taas löytyy toinen kaiutin, mikrofoni sekä Lightning-liitäntä. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ei ole tehnyt paluuta iPhonen 10-vuotisjuhlamallissa, mutta puhelimen mukana tulee onneksi siihen sopiva adapteri.

Näyttö

iOS 11:n Night Shift kellastaa näyttöä valittuna aikana vähentääkseen silmien rasitusta.

iPhone X:n selvästi paras ominaisuus on sen 5,8 tuuman näyttö. Näytön resoluutio on 1125 x 2436 tehden näin 458 pikseliä tuumaa kohti. 19.5:9-kuvasuhde on hieman korkeampi kuin muissa tänä vuonna julkaistuissa kehyksettömissä puhelimissa. Reunasta reunaan ylettyvä OLED-näyttö toistaa värit erittäin kirkkaina ja mustat ovat yhtä mustia kuin näytön reunat. Näyttö tukee myös HDR Dolby Vision- ja HDR10-sisältöä, mutta näitä ei ollut tilaisuutta testata.

Applen omat sovellukset näyttävät uudella näytöllä erittäin hyvältä. Useat kolmannet osapuoletkin ovat alkaneet päivittää sovelluksiaan iPhone X:n näytölle sopiviksi, mutta läheskään kaikkien sovellusten pävittämistä ei varmasti tulla näkemään. Päivittämättömissä sovelluksissa on näytön ylä- ja alaosassa suuret mustat palkit, jotka saavat laitteen etupuolen näyttämään miltä tahansa aiemmalta iPhone-mallilta.

Täydellinen näyttö ei kuitenkaan ole, sillä automaattinen kirkkaus pitää näytön usein aivan liian kirkkaana varsinkin hämärässä. Lisäksi, kun näytön kirkkauden säätää himmeäksi, näytön tummat kohteet häntivät liikkuessaan. Kuvan häntimiseen olen törmännyt muillakin OLED-näytöillä, joten Applen ”vika” se ei varsinaisesti ole.

iPhone X:n näyttö lähempää. Tilapalkin kuvakkeista vain kello (vasemmassa ”sarvessa”), matkapuhelinverkon signaali, verkkoyhteys ja akku ovat aina näkyvillä. Loput kuvakkeet ja akun prosenttimäärän näkee vain Ohjauskeskuksesta.

Oletuksena näytön sammumisen aikaraja on 30 sekuntia, mikä tuntui itsestäni hyvin erikoiselta. Enemmän laitetta käytettyäni huomasin, että puhelin tarkistaa ennen näytön himmentämistä, katsooko käyttäjä sitä. Mikäli laite ei havaitse kasvoja tai käyttäjä katsoo muualle, näyttö himmenee ja lopulta sammuu. Jos laite havaitsee käyttäjän katsovan aktiivisesti näyttöä, näyttö jää päälle taas 30 sekunniksi. Apple ei ole mainostanut tai edes maininnut tätä ominaisuutta mitenkään, eikä kyllä ihmekään, sillä ominaisuus on nähty jo viitisen vuotta sitten ainakin Samsungin Galaxy S4 -puhelimessa.

Olisin toivonut Applen toteuttavan oman version muiden valmistajien laitteissa yleistyvästä vilkaisunäytöstä. Ehkä parin vuoden sisään nähdäänkin Applen kehittämä ”täydellinen” vilkaisunäyttö.

Tekniikka ja suorituskyky

Pokémon GO on hiljattain päivitetty sopimaan iPhone X:n näytölle.

iPhone X on tällä hetkellä yksi markkinoiden tehokkaimmista puhelimista. Apple käyttää iPhoneissa omia prosessoreitaan, joten suorituskyky ja tehokkuus on hyvää vähemmälläkin teholla. Viime vuosina Apple on kuitenkin panostanut myös kilpailukykyiseen suorituskykyyn.

iPhone X saa tehonsa iPhone 8:n ja 8 Plussan tapaan uudesta Apple A11 Bionic -sirusta. A11 Bionic -siru koostuu neljästä Mistral-tehokkuusytimestä, jotka käsittelevät päivittäiset tehätävät kuten viestittelyn ja verkon selaamisen. Näiden lisäksi sirusta löytyy kaksi Monsoon-suorituskyky-ydintä, jotka taas käsittelevät kaiken intensiivisen laskennan, kuten suurten pelien pelaamisen. Ytimet toimivat 2.39 GHz taajuudella. Sirussa on lisäksi integroituna M11-liikkeentunnistinprosessori, jonka tehtävä on seurata iPhonen ja sen käyttäjän liikkeitä, kuten päivittäisiä askelia ja noustuja portaita.

Suorituskykymittauksissa iPhone X pärjää hyvin. Niinkin hyvin, että 3DMark Ice Storm Unlimited -testin tulokseksi tuli pelkkä ”Maxed out!”, eli laite on liian tehokas kyseiselle suorituskykytestille. 3DMark Sling Shot Extremessä iPhone X ei kuitenkaan pärjännyt muun muassa muutaman satasen halvemmalle Huawei Mate 10 Prolle. Pisteet ovat osittain myös heikompia kuin iPhone 8- ja iPhone 8 Plus -mallien vastaavat. Alla olevassa taulukossa on rinta rinnan uudet iPhonet ja niiden saamat testitulokset.

Testitulokset
iPhone X iPhone 8 iPhone 8 Plus
AnTuTu: 220 384 pistettä 211 241 pistettä 217 573 pistettä
Geekbench 4 (single): 4218 pistettä 4249 pistettä 4225 pistettä
Geekbench 4 (multi): 9962 pistettä 10 259 pistettä 10 229 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 63 909 pistettä 63 898 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 111 968 pistettä 111 968 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 25 541 pistettä 25 533 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2617 pistettä 2480 pistettä 3131 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2865 pistettä 2656 pistettä 3541 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2007 pistettä 2012 pistettä 2228 pistettä
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Face ID

Kasvot rekisteröidään laitteeseen liikuttamalla päätä kuin piirtäisi nenällä ympyrää, kunnes laite on nähnyt tarpeeksi. Tämän jälkeen vaihe toistetaan ja Face ID on valmis käytettäväksi.

iPhone X:n näytön lovessa sijaitsevia infrapunasensoreita ja pisteprojektoria käytetään uudenlaiseen kasvojentunnistukseen. Yhdessä nämä osat mahdollistavat Face ID:n, joka korvaa aiemman sormenjälkitunnistautumisen. Kasvojentunnistus ei itsessään ole mitään uutta, mutta kuten monissa asioissa, Apple tulee jälkijunassa ja tekee asiat kerralla oikein.

Face ID toimii valaisemalla kasvot ihmissilmälle näkymättömällä infrapunavalolla, minkä päälle pisteprojektori heijastaa yli 30 000 pistettä joiden avulla infrapunakamera havaitsee kasvojen muodon. Puhelin vertaa kasvojen tietoja laitteeseen tallennettuihin tietoihin ja avaa laitteen lukituksen tietojen täsmätessä.

Lukituksen avaamisen jälkeen lukitusnäyttö tulee aina itse pyyhkäistä pois päästäkseen puhelimeen käsiksi. Toivoin löytäväni syvältä asetuksista valinnan, jolla puhelin avautuisi heti kasvot tunnistettuaan, kuten Touch ID:tä käytettäessä, mutta sellaista valintaa ei vain ole käyttöjärjestelmässä.

Testijakson aikana Face ID oli melko nopea. Näytön herättämisestä lukituksen avaamiseen meni ehkä puoli sekuntia. Omassa päivittäisessä käytössä Face ID toimi oikein yhtä usein kuin Touch ID, eli itsellä noin yhdeksän kertaa kymmenestä. Sormenjälkeä tukevissa iPhoneissa tosin pystyi lisäämään tunnistamattoman tai ”likaisen” sormen uudeksi sormeksi, jolloin tunnistamismahdollisuus nousi huomattavasti. iPhone X taas tukee vain yksiä kasvoja kerrallaan, joten tunnistautumista ei voi parantaa. Applen mukaan iPhone X kuitenkin tunnistaa käyttäjän, vaikka hän olisi muuttanut ulkonäköään esimerkiksi kasvattamalla parran tai muuttamalla kampaustaan. Itse käytän silmälaseja ja laite tunnisti kasvot yhtä hyvin niiden kanssa kuin ilmankin. Käytin ulkona liikkuessa myös erilaisia hattuja ilman ongelmia.

Face ID:llä ostaminen vaatii sivupainikkeen kaksoispainalluksen, jolloin vahinko-ostoksia ei synny.

Ennen puhelimen testaamista minulla oli yksi huolenaihe liittyen sovellusten tai sovellusten sisäisten ostosten vahinko-ostoihin. Touch ID -laitteet pyytävät nimittäin sormenjälkeä automaattisesti heti osta-napin painamisen jälkeen. Apple on selvästi X:n kohdalla ajatellut asiaa, sillä ostaessani sovellusta, iPhone X pyysi vahvistamaan ostoksen painamalla vielä sivupainiketta kahdesti ennen kuin Face ID aktivoitui.

Sama sivupainikkeen kahdesti painaminen vaaditaan ennen Apple Payllä maksamista. Touch ID:llä varustetun iPhonen pystyy vain viemään maksupäätteelle sormi kotinapilla ja laite herää, tunnistaa sormenjäljen ja maksaa ostokset. Nyt Apple Pay tulee aktivoida ennen päätteelle viemistä, mikä on mielestäni askel taaksepäin Apple Payn nopeudessa ja helppoudessa. Puhumattakaan siitä, että tuntuu erittäin epäkohteliaalta myyjää kohtaan tuijotella kassalla puhelinta silloin, kun pitäisi maksaa ostokset.

Kamerat

iPhone X:ssä on Plus-mallin tapaan kaksoispääkamera, joka koostuu kahdesta optisella kuvanvakaimella varustetusta 12 megapikselin sensorista. Pääkamera on laajakulmakamera f/1.8-aukolla ja toinen on telekamera f/2.4-aukolla. Kameroiden välissä on kaksisävyinen nelois-LED-salama sekä mikrofoni. Kamerat tuottavat erittäin hyvää ja tarkkaa jälkeä päivisin. Värit ovat luonnollisia, sillä niistä on haluttu niin lähelle todenmukaisia kuin mahdollista. Lisäksi kamerassa on Automaattinen HDR -tila oletuksena päällä. Vähänkin hämärämmässä kuvat ovat todella valoisia, mutta niistä häviää yksityiskohtia. Kuvanlaatu on silti ihan hyvä peruskäyttöön, ja hämärällä kuvaamista onkin helpotettu optisella kuvanvakaimella. Salama on tehokas pariin metriin asti, minkä jälkeen se heikkenee huomattavasti. Alla on muutama iPhone X:n pääkameroilla taltioitu kuva.

Päivä – iltapäivä

Ilta – yö

Sisätilat

 

Uusissa iPhoneissa on myös päivitetty muotokuvatila, jolla voi ottaa bokeh-muotokuvia ja valita kohteen valaistuksen viidestä eri vaihtoehdosta: luonnollinen valo, studiovalo, korostusvalo, lavavalo ja lavavalo mono. Valaistustiloista kaksi viimeistä muuttavat kohteen taustan kokonaan mustaksi korostaen kohdetta värillisenä (lavavalo) tai mustavalkoisena (lavavalo mono).

Muotokuvatila toimii myös esineillä ja eläimillä tehden näin perus bokeh-kuvan. Tällöin lavavalo-valaistukset eivät kuitenkaan toimi oikein. Alla on muutama iPhone X:n muotokuvatilalla otettu kuva.

iPhone X kykenee taltioimaan videoita korkeintaan 4K-tarkkuudella ja jopa 60 fps:n kuvataajuudella. Pikaisten testien perusteella 4K 60 fps -video näyttää hyvältä ja terävältä hämärämmissäkin olosuhteissa. Videoita kuvatessa huomaa optisen kuvanvakaimen toimivan hyvin, sillä kameran liikkeet ovat sulavia eikä mahdollinen käsienkään tärinä erotu. iPhone X:stä löytyy Hidastettu-tila, jolla voi kuvata Full HD 1080p -tarkkuisia hidastusvideoita 120 tai jopa 240 fps:n kuvataajuudella. Laitteesta löytyy myös Nopeutettu-tila, jolla voi kuvata time-lapse-videoita Full HD -tasoisena.

Näytön lovessa lepäävä etukamera on kooltaan 7 megapikseliä. Valoisassa kamera tuottaa hyvää jälkeä, mutta vähänkin hämärässä kuviin alkaa muodostua selvää kohinaa. TrueDepth-kameran ansiosta muotokuvatila toimii myös selfieissä. Etukameran muotokuvat eivät pärjää takakameralla otetuille, sillä kuvissa on usein epämukavan kovat tai vääränmuotoiset reunat, minkä seurauksena kamera sumentaa alueita välillä miten sattuu. Etukameran muotokuvista ehkä yksi viidestä on onnistunut otos. Etukameran muotokuvatilaa käyttäessä tuleekin muistaa sen olevan vasta betassa.

Ohjelmisto

iPhone X:n lukitusnäytöllä on kaksi pikakuvaketta, jotka toimivat 3D Touchilla. Kameraan pääsee kuitenkin tuttuun tapaan myös pyyhkäisemällä lukitusnäytössä oikealta vasemmalle. Pikakuvakkeita ei voi muuttaa tai poistaa.

iPhone X:ssä on Applen uusin mobiililaitteille suunniteltu käyttöjärjestelmä, iOS 11, johon on tullut muutaman viikon aikana pari kolme päivitystä. Kirjoitushetkellä uusin päivitys on pari viikkoa sitten julkaistu iOS 11.2. Vaikka käyttöjärjestelmä on sama kuin monessa muussa iPhone-mallissa, se on suunniteltu käytettäväksi myös kotinapittomalla iPhone X:llä. Puhelinta ohjataan nyt samankaltaisilla eleillä kuin Jollan Sailfishiä tai Nokian Meegoa.

Puhelimen lukitus avataan — ja sovelluksista poistutaan — yksinkertaisella pyyhkäisyllä alareunasta ylöspäin. Viimeisimmät sovellukset avautuvat samalla eleellä, mutta irti päästämisen sijaan pidetään sormi näytön keskellä pari sekuntia, kunnes sovellukset ilmestyvät. Puhelinta käyttäessä löytää nopeampia tapoja vaihtaa sovellusta, kuten pyyhkäistä alhaalta vinosti ylös sivulle tai pyyhkäisemällä sovelluksessa alapalkista oikealle. Nämä eleet ovat erittäin hyödyllisiä, mikäli ne sattuu muistamaan silloin, kun niitä tarvittaisiin. Ilmoituskeskus avautuu tuttuun tapaan pyyhkäisemällä ylhäältä keskeltä alaspäin. Ohjauskeskus, joka ennen avautui alareunasta, avautuu nyt vetämällä alas oikeasta ylänurkasta.

iPhone X:n eleet seuraavat näytön suuntaa, eli pelatessa tai elokuvaa katsoessa vaakatasossa kotiin mennään pyyhkäisemällä pidemmän kyljen alareunasta. Tämä tekee takasin kotinäyttöön menemisestä turhan vaivalloista, jos sattuu vahingossa avaamaan pelin, joka toimii vaakatasossa. Eleet ovat kaiken kaikkiaan hieman sekavia ja epäloogisia, sillä sama ele voi tehdä kahta eri asiaa tai saman reunan eri kohdista pyyhkäisemällä tapahtuu eri asioita.

iOS näyttää iPhone X:n näytöllä erittäin hyvältä, vaikka sitä ei olekaan taustaväriensä puolesta optimoitu OLED-näytölle. Lähes kaikista Applen omista sovelluksista löytyy nimittäin kirkkaan valkoinen tausta, joka vie huomattavasti enemmän virtaa kuin musta. OLED-näytöissä musta on erittäin mustaa, sillä mustat pikselit eivät ole valaistuja ja ovat näin ollen pois päältä.

iPhone X on suurempi kuin iPhone 8 ja siinä on suurempi näyttö kuin iPhone 8 Plussassa. Olisin toivonutkin iPhone X:n sisältävän Plus-mallin hyödyllisiä ominaisuuksia kuten Safarin välilehtipalkin tai vaakatasoon kääntyvän kotinäytön. Kyseisiä ominaisuuksia ei kuitenkaan puhelimesta löydy, vaikka Safarin asetuksissa on erikoisesti välilehtipalkille päälle/pois-valinta.

Akun kesto

iPhone X pitää sisällään 2716 milliampeeritunnin akun, jonka Apple sanoo kestävän jopa kaksi tuntia kauemmin kuin iPhone 7:ssä. Omassa testikäytössä akun kesto vaihteli. Aktiivisina päivinä akku kesti vähän päälle yhdeksän tuntia. Toisinaan se kesti yli 17 tuntia ja kerran jopa vajaat 23 tuntia. Useimpina päivinä se kuitenkin kesti hyvin koko päivän ja illalla laturin kohdatessaan puhelimessa oli vielä 5-20 prosenttia akkua. Kuvien iPhone on ollut liitettynä -teksti johtuu siitä, että otin kuvakaappauksen illalla vasta laitettuani puhelimen lataukseen. Akkua ei siis ollut ladattu päivän mittaan.

iPhone X:n akku kestää siis ainakin omassa käytössä ihan kiitettävän hyvin. Olen ulos lähtiessäni huoletta voinut jättää matkalaturin kotiin — asia, jota en olisi koskaan kuvitellut tekeväni — ja palata tuntien jälkeen akku vieläkin hyvällä mallilla.

Uudet iPhonet pystyvät pikalataukseen, mutta siihen tarvittavat laitteet eivät tule paketissa mukana. Apple myy pikalatauksen mahdollistavaa USB-C–Lightning-kaapelia ja USB-C-virtalähdettä erikseen yhteensä 88 euron hintalapulla. Huimaan hintaan tulee kymppi lisää, mikäli tahtoo kaksimetrisen kaapelin metrin pitkän sijaan.

Uusissa iPhoneissa on lasisen taustan johdosta nyt myös tuki Qi-teknologian langattomalle lataukselle, joten monet Android-käyttäjätkin voivat iloita tullessaan näkemään langattoman latauksen yleistyvän ja laajenevan entistä enemmän.

Yhteenveto

iPhone X on erittäin hyvä puhelin ja selvästi Applen paras iPhone tähän mennessä. Puhelinta käyttäessä huomaa, miten Apple on käyttänyt aikaa sen muovaamiseen niin sisältä kuin ulkoa. Itse ihastuin välittömästi iPhone X:n näyttöön. iOS näyttää OLED-näytöllä erittäin hyvältä, vaikkei olekaan taustaväriensä puolesta sille optimoitu. Puhelimen käyttöön tarvittavat eleet oppii myös suhteellisen nopeasti, mutta kiireessä niiden kanssa voi tulla ongelmia.

iPhone X:n rauta on tehty tulevaisuutta ajatellen ja monet laitteen nykyisistä ominaisuuksista on ohjelmistopohjaisia, joten iPhone X tulee päivitysten myötä varmasti muuttumaan ja kehittymään entistä paremmaksi ja älykkäämmäksi. Saa nähdä, mitä vuosi 2018 tuo tullessaan.

iPhone X on saatavana Applelta ja jälleenmyyjiltä kautta maan. 64-gigatavuisen mallin voi lunastaa itselleen 1 179 eurolla ja 256-gigatavuisen mallin 1 349 eurolla. iPhone X on tarjolla kahtena eri värivaihtoehtona: hopea ja tähtiharmaa. Puhelimen hinta on kieltämättä kova — itse en puhelinta ole ihan heti ostamassa, sillä tyytyisin hyvin vuoden tai jopa parin ikäiseen iPhone-malliin. Uskon kuitenkin, että jokainen iPhone X:n ostaja tulee olemaan erittäin tyytyväinen valintaansa.

Yhteenveto

9

Apple iPhone X on pala mobiilia tulevaisuutta. Siinä on erittäin hieno OLED-näyttö, uudenlainen tunnistautumistapa sekä kalliin hintalappunsa vuoksi sitä ei aivan jokaisen käsissä näe. iPhone X on selvästi Applen paras iPhone tähän mennessä. Uskonkin, että jokainen, joka sen ostaa, tulee varmasti olemaan erittäin tyytyväinen valintaansa.

Hyvää
  • Erittäin hieno näyttö
  • Muotokuvatila (takakamera)
  • Langaton lataus vihdoin iPhonella
  • Voimakkaat ja hyvälaatuiset stereokaiuttimet
Huonoa
  • Näyttö hämärässä usein liian kirkas
  • Liukkaat reunat
  • Eleet vaihtelevia ja ajoittain sekavia
  • Ei Plus-mallin ominaisuuksia
  • Pikalataus myydään erikseen

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple