AndroidArvostelutHuaweiYleinen

Arvostelussa Huawei Mate 10 Pro – ”lippulaivapuhelimista parhain”

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro on yksi tämän vuoden tärkeimmistä lippulaivapuhelimista. Huawei on maailman kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja, minkä vuoksi uutuuspuhelimelta odotetaan paljon. Huawei Mate 10 Pro päätyi heti julkaisun jälkeen testattavaksi ja muutaman päivän käytön jälkeen julkaisin puhelimesta pikaiset ensituntumat. Nyt muutaman viikon testailujen jälkeen on aika julkaista kokonainen arvostelu. Lyhyesti sanottuna Mate 10 Pro kykeni lunastamaan odotukset, mutta myös yhden ominaisuuden hylkääminen yllätti.

Kyseessä on kaikilta osin varsin kuumapakkaus älypuhelinmarkkinoilla. Laitteessa on uuden suuntauksen mukainen 18:9-kuvasuhteen kosketusnäyttö, premium-materiaaleista rakennettu runko sekä loistavat kamerat. Nämä edellä mainitut seikat ovat vuoden 2017 lippulaivapuhelimien kolme tärkeintä ominaisuutta, joissa Mate 10 Pro on erityisen vahvoilla. Mate 10 Prossa ei ole unohdettu myöskään suorituskykyä tai muistien määrää. Lisäksi pienenä erikoisuutena Huawei on tuonut tekoälyn vahvasti osaksi puhelimen jokapäiväistä käyttöä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan syvemmin Huawei Mate 10 Pro -puhelimeen sekä sen tarjoamiin ominaisuuksiin. Artikkelissa mainitut mielipiteet ovat henkilökohtaisia. Suomessa Huawei tuo Mate 10 Pron myyntiin 27. marraskuuta 799 euron suositushintaan. Saataville puhelin tulee väreissä mokka, sininen ja harmaa. Arvostelussa nähtävä Mate 10 Pro on väritykseltään mokka.

Tekniset tiedot
Huawei Mate 10 Pro (BLA-L29)
Mitat: 154.2 x 74.5 x 7.9 mm
Paino: 178 g
Näyttö: 6.0 tuumaa (18:9) Full HD+ (1080 x 2160) Gorilla Glass
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 970 (Mali-G72 MP12)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 (OIS) + 20 MP kaksoispääkamera ja 8 MP etukamera
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Oreo (EMUI 8.0)
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: USB-C
Värit: mokka / sininen / harmaa
Hinta: 799 €

Myyntipakkaus

Puhelin toimitetaan mustassa myyntipakkauksessa, jonka päällä on kullatusti merkattu laitteen mallinimi. Pakkauksen ulkopuolella on havaittavissa vahvasti myös Leican logo. Myyntipakkausta avatessa heti ensimmäisenä tulee esille itse Mate 10 Pro omassa syvennyksessään. Puhelimen vieressä on Huawein logo sekä tuttu Huawei Design -markkinointitermi. Puhelimen alapuolelta löytyy yhden pahvikerroksen jälkeen kaksi muuta lokeroa, joista vasemmanpuoleisessa on käyttöohjeet, SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä pehmeämuovinen suojakuori. Oikeanpuoleisesta lokerosta löytyy tuttuun tyyliin Huawei Super Charge -pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- sekä tiedonsiirtokaapeli. Laatikossa on näiden lisäksi vielä Mate 10 Pro -puhelinta ajatellen suunnitellut USB-C-tyypin liittimeen yhdistettävät langalliset peruskuulokkeet. Huawein mukaan virallisesta Mate 10 Pron myyntipakkauksesta löytyy lisäksi lyhyt adapteri, jolla normaalit 3,5 millimetrin kuulokkeet saadaan yhdistettyä puhelimeen (USB-C to 3,5 mm -adapteri).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Mate 10 Pron myyntipakkaus on siis itsessään varsin täyteläinen. Huawei on laittanut mukaan kaiken perinteisen sekä pieneksi lisäksi myös suojakuoren. Mukana tuleva virallinen kuori toimii ainakin aluksi loistavana suojana puhelimelle, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole ainakaan omaan silmääni mikään kovin erikoinen saatikka kaunis suojakuori.

Muotoilu ja ulkoiset huomiot

Mate 10 Pro on yksi tämän vuoden laadukkaimmista älypuhelimista. Puhelin rakentuu laisista pinnoista sekä alumiinisesta kehyksestä, jotka on saatu yhdistettyä toisiinsa saumattomasti. Lasin ja metallin yhdistelmä on nyt ensimmäistä kertaa Huawein Mate-malliston älypuhelimessa, sillä Huawei on aikaisemmin tyytynyt ainoastaan alumiiniin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumalta Mate 10 Pro on loistava. Se istuu käteen hyvin kaareutuvan takalasin ansiosta, eikä missään kohtaa ole havaittavissa minkäänlaisia teräviä reunoja. Puhelin on myös todella jämäkkä, eikä tavuteltaessa ole havaittavissa minkäänlaisia natinoita. Kaiken kaikkiaan Mate 10 Pro on laadultaan ja ulkoiselta olemukseltaan täydellinen vuoden 2017 lippulaivapuhelin. Toki lasisesta takakuoresta ollaan aina useata eri mieltä, sillä siinä on hyviä ja huonoja puolia. Hyväksi puoleksi voidaan sanoa, että takalasi tuo premium-puhelimiin oman kimalluksensa sekä sitä kautta tyylikkäämmän olemuksen, jota alumiini ei pysty tuottamaan. Lasi on kuitenkin helposti rikki, jos puhelin pääsee tippumaan maahan, minkä takia se voi olla myös todella huono valinta. Mate 10 Pron lasinen takapinta kerää myös huomattavasti sormenjälkiä, mikä on jokaisen vastaavanlaisen puhelimen ongelma. Mate 10 Pron lasipinta puhdistuu kuitenkin todella helposti, eikä rasva- tai sormenjäljet ”pala” kovasti pintaan kiinni, jollaista on älypuhelimissa myös nähty.

Testijakson aikana Mate 10 Pron lasinen takapinta ei kerännyt huomattavia naarmuja, vaikka puhelimessa ei käytetty ollenkaan suojakuorta. Valoa vasten katseltaessa takalasiin oli kuitenkin tullut muutamia aivan ohuita naarmuja, joita on vaikea havaita. Takalasi ei siis kerää kovinkaan paljoa naarmuja, mitä voidaan pitää todella positiivisena seikkana. Useisiin lasisiin puhelimiin olen saanut testijaksojen aikana muutaman syvänkin naarmun, mutta Mate 10 Prohon ei sellaisia ilmestynyt.

Vaikka puhelimesta löytyy suuri 6 tuuman näyttö, niin ulkoinen olemus on kuitenkin kompakti. Laitteen fyysiset mitat ovat valmistajan mukaan 154,2 x 74,5 x 7,9 millimetriä, joten kyseessä on esimerkiksi huomattavasti pienempi laite kuin Applen tuore iPhone 8 Plus, jossa on 5,5 tuuman näyttö (mitat: 158,4 x 78,1 x 7,5 mm). Mate 10 Pro painaa kohtalaiset 178 grammaa, joten puhelin on kevyempi kuin lukuiset muut tämän vuoden lippulaivapuhelimet, jotka painavat lähemmäksi 200 grammaa.

Puhelin on vedenkestävä.

Huawei on tehnyt Mate 10 Prosta myös vesitiiviin IP67-sertifikaatin mukaisesti. Vedenkestävyys ei ole Huawein puhelimissa kovinkaan tunnettu ominaisuus, mutta onneksi se on nyt tuotu Mate 10 Prohon. IP67-sertifikaatin ansiosta Mate 10 Pro on mahdollista upottaa veteen 1 metrin syvyyteen vaikka 30 minuutin ajaksi. Harva käyttäjä tuskin lähtee uimaan puhelimen kanssa tai haluaa ehdontahdon heittää laitteen järveen, mutta IP67 on kuitenkin loistava lisäys mahdollisien vesivaurioiden välttämiseen, jos laite tipahtaa vahingossa veteen. Lisäksi Mate 10 Prota voi käyttää huoletta vaikka Suomen sateisessa säässä ilman pelkoa siitä, että puhelin ottaa nokkiinsa vesisateesta. Vaikka Mate 10 Pro onkin vedenkestävä, niin takuu ei kuitenkaan kata mahdollisia vesivaurioita. Huawein mukaan roiskeenkestävyys, vesi- ja pölytiiveys eivät ole pysyviä ominaisuuksia ja saattavat heiketä normaalin käytön yhteydessä, minkä takia Mate 10 Prota ei kannata ainakaan tahallaan upottaa veteen.

Mate 10 Pron etupuolella alaa valloittaa noin 81-prosenttisesti kosketusnäyttö, joka on hyvin perinteinen näyttö-runko-suhde vuoden 2017 lippulaivapuhelimissa. Huawei on jättänyt näytön ylä- ja alapuolille kuitenkin huomattavat reunat, eikä ole lähtenyt viemään näyttöä aivan puhelimen päätyihin asti. Näytön yläpuolella on tuttuun tyyliin LED-ilmoitusvalo, valoisuudentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke sekä etukamera. Näytön alapuolella on vain ja ainoastaan Huawei-teksti. Mate 10 Pron etuosaa on suojaamaassa monista puhelimista tuttu 2.5D Corning Gorilla Glass -lasi, joka kaartuu hieman reunoilta.

Puhelimen takaosa on valmistettu tällä kertaa lasista. Aikaisemmin Mate-puhelimissa on saatu tottua alumiiniseen rakenteeseen, mutta lasinen takapinta tuo erilaisen premium-tuntuman puhelimelle. Mate 10 Pron takalasi kaartuu huomattavasti reunoilta sekä päädyistä, jotka takaavat puhelimesta hyvän otteen. Takaosassa ensimmäisenä huomio kiinnittyy kameroihin. Huawei jatkaa tuttua yhteistyötään Leican kanssa luodakseen markkinoiden parhaat kaksoiskamerat. Mate 10 Prossa kaksoiskamerat ovat allekkain viime vuoden Mate-puhelimien tapaisesti. Molemmat kamerat tulevat hieman muusta rungosta ylöspäin, mutta ero ei ole kuitenkaan kovin suuri. Kameroiden vasemmalla puolella on kaksois-LED-salama ja oikealla puolella on automaattisen tarkennuksen lasersensori. Huawei korostaa Mate 10 Pron kameraosaa hieman muuta lasipintaa erisävyisellä kaistaleella, joka on koristeltu pienillä viivoilla. Mielestäni erisävyinen kaistale tuo puhelimeen ilmettä ja korostaa kameroita tyylikkäästi. Takakuoressa on kameroiden vieressä vielä Leican logo sekä teksti ”SUMMILUX – H 1:1.6/27 ASPH”.

Viime vuonna Mate 9 Pron kohdalla Huawei siirsi sormenjälkilukijan puhelimen etupuolelle, mutta nyt Mate 10 Pron kohdalla se on tuotu näytön tieltä takaisin laitteen takaosaan. Sormenjälkilukija löytyy Mate 10 Prossa kameroiden alapuolelta omasta syvennyksestään. Puhelimen takaosassa on vielä tuttuun tyyliin Huawei-teksti.

Mate 10 Pron oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, joiden tuntuma on todella hyvä. Huawei on tuttuun tyyliinsä kuvioinut virtapainikkeen, jotta se olisi helpompi tunnistaa äänenvoimakkuuspainikkeesta. Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä infrapunalähetin. Alareunassa on kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitäntä. Mate 10 Prosta ei löydy perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, vaan siihen käytetään USB-C-tyypin liitintä.

Näyttö

Mate 10 Prossa on 18:9-kuvasuhteen näyttö.

Verrattuna viime vuoden malliin, suurin uudistus Mate 10 Prossa on täysin uusittu näyttö. Viime vuonna Huawei kokeili hieman Samsungin tyylistä kaartuvaa näyttöä, mutta nyt Mate 10 Prossa on tänä vuonna huimattavasti yleistynyt 18:9-kuvasuhteen näyttö. Puhelimen näyttö on kooltaan 6 tuumaa ja tarkkuus on markkinointitermein Full HD+, eli 1080 x 2160 pikseliä, joka tekee 402 pikseliä tuumaa kohden. Mate 10 Pron näyttö perustuu OLED-teknologiaan, eikä Huawein yleisesti käyttämään LCD-teknologiaan. Puhelimen näyttö tukee myös HDR 10 -tekniikkaa, joka takaa paremman värintoiston.

Mate 10 Pron näyttö on mielestäni yksi markkinoiden parhaimmista, vaikka tarkkuus ei yletykään kilpailijoiden huippupuhelimien tasolle. Tarkkuudella ei mielestäni ole kovin suurta merkitystä, sillä myöskään Mate 10 Pron Full HD+ -näytöstä ei erota paljain silmin yksittäisiä pikseleitä. Kilpailijoiden käyttämät QHD-näytöt ovat tarkkuudessa taas täysin eri tasolla, mutta erot ovat kuluttajan silmään todella minimaalisia.

Itse olen tykästynyt erityisesti älypuhelimiin, joista löytyy OLED-näyttöpaneeli, sillä siihen perustuvat näytöt toistavat mustat väritasot huomattavasti paremmin kuin kilpailevat LCD-näytöt. OLED-näyttö on perusajatukseltaan huomattavasti erilainen kuin LCD-näyttö. OLED-näytöissä erillistä taustavaloa ei tarvita, sillä itse pikseli valaisee itsensä, minkä ansiosta näyttöpaneeleista ja näin ollen myös puhelimista saadaan ohuempia. Esimerkiksi musta näyttää OLED-näytöllä oikeasti mustalta, kun pikseleissä ei ole tällöin valoja.

Juurikin OLED-näytön ansiosta Huawei on tuonut Mate 10 Pro -puhelimeen myös Nokian vanhoista älypuhelimista tutun vilkaisunäytön, jota on piilotettu varsin syvälle laitteen asetuksiin (asetukset > tietoturva ja turvallisuus > näytön lukitus ja salasanat > näytä tiedot aina). Vilkaisunäyttö ei ole vakiona puhelimessa aktivoituna, vaan se pitää käyttäjän itse ottaa käyttöön. Vilkaisunäytöllä näkyy kellonaika, päivämäärä ja akunvaraus. Näiden lisäksi vilkaisunäytölle tulee puhelimen oletussovelluksista kuvake, jos on tullut esimerkiksi uusi viesti. Kolmannen osapuolen sovelluksilla vilkaisunäyttö ei toimi. Mate 10 Prossa vilkaisunäytön voi ajastaa käynnistymään tietyllä kellonlyömällä ja samoin myös sammumaan. Ominaisuus on mielestäni hyödyllinen, sillä nyt itse puhelimen näyttöä ei tarvitse avata kellon ajan näyttämiseen, koska se on näkyvissä koko ajan. Ilmoitusten näyttämiseen Huawein vilkaisunäyttöviritelmästä ei kuitenkaan kunnolla ole.

Mate 10 Prosta löytyy omassa hintaluokassaan loistava näyttö, jossa on lippulaivapuhelimen katselukulmat sekä värintoisto. Näytön saa myös hyvin kirkkaaksi sekä tarvittaessa todella himmeäksi. Auringonpaisteessa Mate 10 Pron näytöstä saa myös erinomaisesti selvää. Vaikka Huawei on kilpailijoita vielä jäljessä tarkkuuden kanssa, niin ei sitä huonoksi valinnaksikaan voi sanoa. Full HD -näyttö muun muassa kuluttaa akkua vähemmän kuin QHD-näyttö, joten heikomman tarkkuuden voi ajatella olevan myös positiivinen asia.

Tekniikka ja suorituskyky

Mate 10 Prossa on maailman ensimmäinen mobiililaitteille suunniteltu tekoälysuoritin.

Teknisesti Mate 10 Pro on huippuluokkaa, sillä puhelimen tehoista on huolehtimassa Huawein itse suunnittelema Kirin 970 -järjestelmäpiiri. Mielenkiintoisin seikka puhelimessa ei kuitenkaan ole itse suorituskyky tai erilaiset suorituskykymittauksien tulokset, vaan tekoäly. Huawei on tuonut mukaan mielenkiintoisia tekoälyominaisuuksia. Tekoälyominaisuudet on integroituna puhelimen järjestelmäpiiriin, minkä takia Kirin 970 -piiriä on kutsuttu maailman ensimmäiseksi tekoälypiiriksi.

Kirin 970 -järjestelmäpiiri koostuu neljästä 1.8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 2.4 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä. Grafiikkasuorittimena puhelimessa hyrrää Mali-G72 MP12. Järjestelmäpiirin tueksi Huawei on laittanut RAM-muistia mukavat 6 gigatavua, joka on viimeisen vuoden aikana asettunut huippupuhelimien standardimääräksi. Suomessa myynnissä olevassa Mate 10 Prossa on 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, joka on enemmän kuin tarpeeksi. On kuitenkin hyvä, että Huawei on laittanut puhelimeen paljon sisäistä tallennustilaa, sillä muistikorttipaikka on jätetty kokonaan pois.

Suorituskykymittauksissa Mate 10 Pro yhdessä tuoreen Kirin 970 -piirin kanssa pärjää loistavasti muun muassa Snapdragon 835 -piiriin perustuvien puhelimien rinnalla. Nykyiset älypuhelimet ovat kuitenkin niin tehokkaita, että lähes kaikki sovellukset pyörivät loistavasti ilman ongelmia myös heikommilla tehoilla, mutta erot näkyvät kuitenkin mobiilipelien tehokäyttäjillä. Koska Mate 10 Pro on varusteltu tehokkaalla järjestelmäpiirillä, niin mitään ongelmia ei myöskään raskaiden pelien kanssa pitäisi olla. Alla on nähtävissä taulukko, jossa on Mate 10 Pron saamia pisteytyksiä eri suorituskykytesteissä. Rinnalla on nähtävissä myös Snapdragon 835 -tehopiiriin perustuvien Xiaomi Mi MIX 2- sekä Nokia 8 -puhelimien saamat pisteet.

Testitulokset
Mate 10 Pro (K970) Mi MIX 2 (SD835) Nokia 8 (SD835)
AnTuTu: 177 072 pistettä 173 804 pistettä 173 471 pistettä
Geekbench 4 (single): 1908 pistettä 1904 pistettä 1912 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6757 pistettä 5533 pistettä 6504 pistettä
PCMark 2.0: 7033 pistettä 7041 pistettä 6809 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 31 146 pistettä 40 920 pistettä 40 382 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 35 223 pistettä 56 640 pistettä 55 334 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 22 166 pistettä 20 757 pistettä 20 754 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2930 pistettä 2756 pistettä 3494 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2944 pistettä 2980 pistettä 3680 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2883 pistettä 2181 pistettä 2970 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Vaikka Mate 10 Pro on testituloksien valossa täysin samalla viivalla kuin lukuisat muut tämän vuoden huippupuhelimet, niin suurin ero löytyy Kirin 970 -järjestelmäpiiristä löytyvästä erillisestä mobiililaitteille optimoidusta Neural Network Processing Unit -yksiköstä. Tekoälyllä puhelin oppii esimerkiksi käyttäjän tarpeita ja lopulta myös ennustaa käyttöä laitteen toimivuuden nopeuttamiseksi. Huawei hyödyntää tekoälyä Mate 10 Pron kameroissa, akussa sekä päivittäisessä käytössä. Puhelin oppii muun muassa avaamaan sovelluksia nopeammin käytön mukaan, käsittelemään erilaisia tiedostoja nopeammin sekä lisäksi sulkemaan taustalta tarpeettomia tehtäviä akunkeston parantamiseksi.

Valitettavasti kaikki tekoälyprosessit tapahtuvat pääasiassa käyttäjän huomaamattomissa, minkä takia niitä ei ehkä edes huomaa. Näkyvin osa löytyy kamerasovelluksesta, joka osaa tekoälyn varassa havaita kuvattavan kohteen, sillä se tulee erillisellä ikonilla näkyville kameran alakulmaan. Muuten tekoälyä on todella vaikea havaita normaalissa päivittäisessä käytössä. Huawein mukaan tekoäly parantaa suorituskykyä ja nopeuttaa laitteen toimintaa, minkä takia Mate 10 Pron ei pitäisi hidastua ajan kanssa. Tätä on kuitenkin muutaman viikon testaamisen jälkeen todella vaikea lähteä todistelemaan, koska nykyiset älypuhelimet alkavat hidastumaan vasta useiden kuukausien aktiivisen käytön jälkeen.

Huawei, minne unohtui kuulokeliitin?

Normaalit kuulokkeet vai Bluetooth-kuulokkeet? Siinäpä vasta kysymys…

Älypuhelimien vakiovarustuksiin on kuulunut jo ikuisuuden 3,5 millimetrin kuulokeliitin, mutta parin vuoden aikana Kiinasta kotoisin olevan trendin perusteella kuulokeliitin on katoamassa puhelimista tulevina vuosina. Huawei on pitänyt kuulokeliittimen puhelimissa vielä tänäkin vuonna, mutta Mate 10 Pro tekee tähän poikkeuksen, sillä puhelimesta ei enää perinteistä kuulokeliitintä löydy. Mate 10 Prossa kuulokeliitin on korvattu USB-C-tyypin liittimellä, johon voidaan tarvittaessa liittää adapteri, jolla 3,5 millimetrin kuulokkeet saadaan yhdistettyä. Mate 10 Pron mukana toimitetaan kuitenkin myös Huawein omat peruskuulokkeet, joissa on valmiiksi USB-C-tyypin liitin, joten erillistä adapteriakaan ei mahdollisesti tarvita.

Itse en ole kovin innostunut kuulokeliittimen kadottamisesta puhelimissa, koska keksin sille lukuisia käyttötarkoituksia. En ole koskaan myöskään omaksunut päivittäiseen käyttöön Bluetooth-kuulokkeita. Mielestäni on paljon helpompaa voin yhdistää langalliset kuulokkeet puhelimeen ja luottaa siihen, että ne toimivat. Esimerkiksi Mate 10 Pron kohdalla erillisen adapterin kanssa leikkiminen tuntui toisinaan tuskalliselta, ainakin jos adaptereita on vain yksi. Monesti en edes muistanut ottaa ”kuulokeliitintä” mukaan matkaan, minkä takia musiikkia ei puhelimella ollut mahdollista kuunnella.

En usko, että Mate 10 Pron rakenne ei olisi antanut periksi yhdelle kuulokeliittimelle, sillä ainakin ulkoapäin katseltaessa puhelimeen olisi saanut ahdettua normaalin 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Todennäköisesti kyseessä on Huawein pienoinen kokeilu poistaa kuulokeliitin, sillä esimerkiksi halvemmasta Mate 10 -puhelimesta se vielä löytyy. Kuulokeliittimen puuttuminen puhelimesta voidaan laskea sellaiseksi seikaksi, joka on täysin käyttäjästä kiinni haittaako se vai ei.

Itse puhelimen yleisestä äänentoistosta vastaa stereokaiuttimet. Pääkaiuttimen virkaa hoitaa kovempiääninen kaiutin USB-C-tyypin latausliittimen vieressä ja oman vivahteensa musiikin kuunteluun tuo myös puheluihin käytettävä kuuloke. Yhdessä nämä luovat vaikuttavan äänentoiston. Mate 10 Prossa kaiuttimet ovat hyvin kyvykkäitä ja tuottavat tarvittaessa todella voimakasta ääntä ilman särinää.

Akunkesto

Akunkesto on varmasti yksi Mate 10 Pron parhaimmista puolista. Puhelimen sisuksiin on pakattuna suuri 4000 milliampeeritunnin akku, josta riittää virtaa helposti ainakin yhdeksi päiväksi. Kyseessä on myös yksi harvoista puhelimista, jonka akunvaraus on ollut omalla varsin raskaalla käytöllä vielä illallakin yli 40 prosentin tietämissä. Mate 10 Pron akku kestää todennäköisesti kevyellä tai keskiraskaalla käytöllä jopa kaksi päivää, vaikka tätä en testijakson aikana päässyt testaamaan. Koska akkua oli puhelimessa iltaisin noin 40 prosenttia, niin jouduin puhelimen laittamaan joka yö laturiin, jottei akku loppuisi kesken seuraavan päivän. Henkilökohtaiseen raskaaseen puhelimen käyttöön kuuluu lähes jatkuva musiikin kuuntelu, muutamat puhelut sekä useiden sosiaalisen median kanavien käyttäminen varsin ahkerasti. Lisäksi päivittäiseen käyttöön kuuluvat esimerkiksi Netflixin katselu, mutta pelaamista en testijakson aikana kovasti harrastanut.

Mate 10 Prossa on tuki myös pikalataukselle – Huawein omalle SuperCharge-pikalatausteknologialle. Kyseessä on myös maailman ensimmäinen pikalatausteknologia, joka on TÜV Rheinlandin sertifioima ja sen turvallisuutta lisää 15-kertainen turvaverkko. Huawein mukaan nämä takaavat puhelimen pikalataamisen olevan erittäin turvallista. Huawein oma pikalatausteknologia on markkinoiden kärkeä, sillä se lataa muun muassa Mate 10 Pron reilussa tunnissa tyhjästä täyteen. SuperCharge-teknologian nopeutta voitaisiin verrata esimerkiksi OnePlussan omaan Dash Charge -pikalataukseen, joka on myös todella nopea.

Sormenjälkilukija

Sormenjälkilukija löytyy laitteen takaa.

Huawein puhelimissa sormenjälkilukijat ovat olleet järjestäen markkinoiden parhaimmistoa, eikä Mate 10 Pron sormenjälkilukija poikkea tästä ollenkaan. Sormenjälkilukija sijaitsee laitteen takaosassa kameran alapuolella, joka on mielestäni paras mahdollinen sijainti. Henkilökohtaisesti olen tykästynyt sormenjälkilukijoihin puhelimien takaosassa, sillä esimerkiksi puhelinta taskusta otettaessa etusormi osuu heti lukijalle ja puhelin on sekunnin murto-osassa käyttövalmis.

Viime vuonna Mate 9 Prossa Huawei kokeili sormenjälkilukijan sijoittamista laitteen etupuolelle, mutta Mate 10 Prossa näyttö on vallannut lukijan paikan, jonka seurauksena se on siirtynyt takaisin alkuperäiselle ja Huaweille tyypilliselle paikalle. Sormenjälkilukija toimii sulavasti ja virhelukuja tulee vain harvoin. Puhelimen lukitus aukeaa todella nopeasti, mikä ei ollut tosin yllättävää, onhan kyseessä Huawein lippulaivapuhelin.

Huawei on usein käyttänyt sormenjälkilukijoitaan myös kosketuslevynä ja myös Mate 10 Prossa nämä ominaisuudet on mahdollista ottaa käyttöön. Sormenjälkilukijalla voi esimerkiksi avata ilmoituspaneelin pyyhkäisemällä sormenjälkilukijalla sormea alaspäin. Lisäksi sormenjälkilukijalla on mahdollista selata kuvia galleriassa.

Kamerat

Huawei jatkaa Mate 10 Pron kanssa yhteistä matkaansa Leican kanssa, joka alkoi jo Huawei P9 -puhelimen julkaisun alla vuonna 2016. Puhelimesta löytyy siis Leican kanssa vahvassa yhteistyössä kehitetyt kamerat niin edestä kuin takaakin. Mate 10 Prossa on kaksoispääkamera, joka koostu 12 megapikselin värillisestä RGB-sensorista sekä 20 megapikselin mustavalkoisiin kuviin kykenevästä monokromisensorista. Molemmissa kameroissa on f/1.6-aukko, jonka ansiosta kuvaaminen hämärässä on helpompaa. Kaksoiskamera mahdollistaa Mate 10 Prossa tutut 2x häviämättömän zoomauksen sekä bokeh-efektin. Lisäksi näissä toiminnoissa Huawei käyttää tekoälyä apunaan.

Puhelimesta löytyvä tekoäly yksikkö pystyy tunnistamaan kamerassa 13 eri kohdetta ja voi näin muuttaa kuvausasetuksia. Näin kamera kykenee ottamaan parhaimmat kuvat kuvauskohteesta riippuen. Testasimme ominaisuutta ja kamera tunnisti muun muassa kissat ja koirat toisistaan. Lisäksi kamera tunnistaa tekstin, ruoan, ihmiset sekä lukuisia muita kohteita. Kyseinen tekoälyyn pohjautuva ominaisuus on käytettävissä vain Mate 10- ja Mate 10 Pro -puhelimissa, joten kyse on varsin ainutlaatuisesta teknologiasta.

Mate 10 Pron pääkamera on varmasti markkinoiden parhaimpia mobiilikameroita. Hyvässä valaistuksessa kuvista tulee mukavan teräviä, eikä kuvissa ole juurikaan valitettavaa. Hieman hämärämmässä kuvista katoaa yksityiskohtia, mutta pärjää kuitenkin kiitettävästi. Hämärässä kuvausta on parannettu selvästi esimerkiksi laajemman aukon sekä optisen kuvanvakaimen avustuksella, jolloin kuvia on helpompi ottaa. Hämärässä kuviin ilmestyy kohinaa, mutta jonkin verran normaalia vähemmän, jota voidaan pitää positiivisena. Mate 10 Prolla otetuissa kuvissa värit näyttävät luonnollisilta, eikä värejä ole jälkikäsitelty samalla tavalla kuin lukuisissa Samsungin puhelimissa. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Mate 10 Pron pääkameralla.

Värilliset kuvat

Mustavalkokuvat

Panoraama

Zoomaustesti 1x vs. 2x

Bokeh-testi

Revontulet täysin pimeässä kuvattuna pro-tilalla

Videota Mate 10 Pro kykenee taltioimaan korkeintaan 4K-tasoisena. Videokuvausta ei puhelimen testijakson aikana päästy testaamaan kovin erikoisissa olosuhteissa, mutta pikaisien testien jälkeen videokuvaus vakuutti. Videot olivat tarkkoja ja optinen kuvanvakain hoiti hommansa kunnolla, koska videoissa ei ollut havaittavissa suuria vakautusongelmia. Mate 10 Prolla on mahdollista kuvata myös hidastusvideota Full HD -tasoisena 120 fps:n kuvataajuudella. Puhelin kykenee myös nopeutettuun videoon HD-tasoisena.

Etukamera on kooltaan 8 megapikseliä ja se tuottaa hyviä kuvia päivänvalossa. Hämärässä kuvista ei kannata odottaa mitään erikoista, mutta etukamera ajaa asiansa kiitettävästi. Etukamerassa on oma muotokuvatila, jossa on mahdollista saada kuviin bokeh-efekti.

Huawein oma kamerasovellus on tuttu jo lukuisista muista puhelimista. Sovellus on helppokäyttöinen ja siinä on laajasti erilaisia asetuksia, jotka helpottavat kuvaamista. Lisäksi sovelluksessa on monille hyödyllinen pro-kuvaustila, jossa on mahdollista säätä laajasti muun muassa ISO-arvoa, valotusaikaa, tarkennusta tai valkotasapainoa. Henkilökohtaisesti pidän Huawein kamerasovelluksesta, sillä se on helposti ymmärrettävä ja kaikki asetukset ovat vain parin klikkauksen takana.

Käyttöjärjestelmänä Android 8.0 Oreo ja käyttöliittymänä EMUI 8.0

Android 8.0 Oreo on vakiona Mate 10 Prossa.

Huawei julkaisi Mate 10 -puhelimien kanssa uuden EMUI 8.0 -käyttöliittymän, joka perustuu Googlen tuoreimpaan Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmään. Ennen EMUI 8.0 -versiota Huawei on hyödyntänyt uusissa puhelimissaan EMUI 5.1 -versiota, joten harppaus versionumeroinnissa on varsin suuri, vaikka uudistukset ovat hyvin minimaalisia. Mate 10 Pron kohdalla EMUI 8.0 tuo mukanaan joitakin mielenkiintoisiakin ominaisuuksia ja laitteessa on tietysti myös Android 8.0 Oreon mukanaan tuomat uudet ominaisuudet. Testijakson aikana Mate 10 Pron Androidin tietoturvapäivitys oli 5. lokakuuta 2017, joten puhelimessa on lähes tuoreimmat tietoturvakorjaukset.

Arvostelun kirjoitushetkellä EMUI 8.0 ei ole kuitenkaan saanut yhtä Huawein mainitsemaa ominaisuutta. Puhelimien julkaisutilaisuudessa Huawei kertoi dynaamisista taustakuvista, jotka eivät toistaiseksi ole käytettävissä. Dynaamiset taustakuvat ovat idealtaan varsin tuttu ja muun muassa Apple hyödyntää sitä omissa puhelimissaan. Taustakuva siis muuttuu pikkuhiljaa aina päivän edetessä, jotta taustasta tulisi elävämpi.

EMUI 8.0:n uudet ominaisuudet perustuvat pitkälti tekoälyyn. Esimerkiksi kamerassa hyödynnetään tekoälyyn pohjautuvaa reaaliaikaista paikan- ja kohteentunnistusta, jonka perusteella kameran kuvausasetukset viimeistellään täydelliseksi. Lisäksi EMUI 8 on suunniteltu myös työpöytäkäyttöön, sillä uusia Mate 10 -puhelimia voidaan käyttää myös suuremmilla näytöillä aivan tietokoneen tapaan. Mate 10 -puhelimet on mahdollista yhdistää erikseen myytävällä USB-C to HDMI -johdolla vaikka televisioon, jolloin puhelimen näyttö laajentuu televisioon. Yhdistämällä myös langattoman hiiren ja näppäimistön yhdistelmä on kuin mikä tahansa tietokone. Valitettavasti testijakson aikana ei tähän ominaisuuteen päästy tutustumaan, mutta tulemme tästä kertomaan tarkemmin mahdollisesti myöhemmin.

EMUI 8.0:ssa on lisäksi ”älykäs näyttö”, joka tarkoittaa kahta asiaa. Käyttöliittymän oletussovelluksista suurin osa on optimoitu käytettäväksi tehokkaammin myös vaakatasossa. Toinen ominaisuus on ”älykäs jaetun näytön tila”. Jos esimerkiksi katsot videota ja saat uuden ilmoituksen, nyt ilmoitusta klikkaamalla toinen sovellus avataan jo käytössä olleen sovelluksen rinnalle. Tämän ominaisuuden ansiosta videon katsomista ei tarvitse keskeyttää vastatakseen saapuneeseen ilmoitukseen.

EMUI 8.0 on ominaisuuksiltaan varsin pieni hyppäys verrattuna EMUI 5.1 -versioon. Mate 10 Prossa EMUI 8.0:n osalta ei ollut havaittavissa ongelmia ja kaikki ominaisuudet toimivat sulavasti.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Huawei Mate 10 Pro -puhelinta.

Mate 10 Pro on yksinkertaisesti Huawein paras lippulaivapuhelin ja mahdollisesti jopa markkinoiden täydellisin puhelin. Mielestäni kyseessä on Huawein taidonnäyte siitä, miten lippulaivapuhelimet pitäisi tehdä. Mate 10 Prossa ei ole keskitytty mihinkään turhaan, pääominaisuuksia on viety uudelle tasolle ja tekoäly on tuotu osaksi normaalia arkielämää. Mate 10 Pron kohdalla voi sanoa, että Huawein on tuonut markkinoille vihdoin todellisen haastajan Samsungin lippulaivapuhelimille.

Itse tykästyin puhelimen hyvin laadukkaaseen ulkoiseen toteutukseen, uudenlaiseen näyttöön sekä kameroihin. Mate 10 Prossa on tietysti myös lukuisia muita loistavia ominaisuuksia, joita en enää tässä kohtaa rupea luettelemaan. Jos puhelimesta pitäisi kuitenkin etsiä jokin huono puoli, niin kovin syvälle ei puhelimeen tarvitse tutustua, sillä suurin heikkous on 3,5 millimetrin kuulokeliittimen puuttuminen.

Suomessa Huawei Mate 10 Pro on saatavilla 27.11.2017 ja hintaa löytyy 799 euroa. Värivaihtoehtoina ovat sininen, mokka ja harmaa. Kyseessä on puhelin, jota ei voi olla suosittelematta, sillä Huawei näyttää olevan vihdoin saaneen lähes kaikki palapelin palaset oikeille kohdilleen. Mate 10 Pro on suunniteltu erityisesti lippulaivapuhelimista tykkääville kuluttajille, jotka vaativat puhelimeltaan paljon.


Yhteenveto

9.6

Jos Huawei Mate 10 Pro ei ole lippulaivapuhelimista parhain, niin ainakin lähellä parhainta. Puhelin osaa vakuuttaa monella osa-alueella. Esimerkiksi uusi 18:9-kuvasuhteen näyttö on nykyaikainen, laitteessa on laadukas ulkoinen toteutus, eikä tehoista ole pulaa. Myös kamerat ovat hyvällä tasolla ja tekoäly on tuotu osaksi jokapäiväistä käyttöä. Mate 10 Pron suurin heikkous ja jopa ainoa heikkous on 3,5 millimetrin kuulokeliittimen puuttuminen.

Hyvää
  • Uusi 18:9-kuvasuhteen näyttö
  • Tyylikäs ja laadukas toteutus
  • Sormenjälkilukijan sijainti
  • IP67-serfikaatin mukaisesti vedenkestävä
  • Loistavat Leican kanssa kehitetyt kamerat
  • Infrapunalähetin
  • Tekoälyä hyödynnetty käytännöllisesti
Huonoa
  • Ei 3,5 mm kuulokeliitintä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android