ASUSOnePlusYleinen

Kommentti: ASUS on älypuhelinmarkkinoiden uusi OnePlus

ASUS Zenfone 8 ja Zenfone 8 Flip.

Taiwanilainen elektroniikkavalmistaja Asus esitteli tänään uudet Zenfone 8 -malliston huippupuhelimet, jotka tarjoavat alan tuoreimpia toteutuksia varsin edulliseen hintaan. Asus on ollut Suomen älypuhelinmarkkinoilla jo muutaman vuoden, mutta monet eivät kuitenkaan tiedä yrityksen valmistavan myös älypuhelimia. Nyt Asuksen tuorein älypuhelinlanseeraus osoittaa yhtiön olevan uusi OnePlus.

Suomalaiset rakastavat OnePlussaa, ja kiinalaisyhtiö on saanut haalittua ympärillensä suuren yhteisön, jonka voimalla yhtiö jatkaa kasvuaan Suomen suurimpien älypuhelinvalmistajien joukossa. OnePlussan puhelimet ovat alusta asti tunnettu laadusta, alan johtavista teknologioista sekä kilpailijoita edullisemmasta hinnoittelusta. Viimeisen vuoden aikana OnePlus on kuitenkin ottanut uuden suunnan, ja tappanut vanhan strategiansa. Nyt yhtiö on läsnä aikaisempaa geneerisemmillä puhelimilla alemman hintapisteen, keskihintapisteen sekä premium-luokan markkinoilla, eikä yhtiö keskity enää muutamaan huippupuhelimeen kerrallaan.

Myös Asus on aikaisempina vuosina kokeillut markkinoiden valtausta laajalla puhelinvalikoimalla, joka on kattanut aina edulliset puhelimet huippuluokkaan asti. Viimeisien vuosien aikana Asus on kuitenkin keskittänyt strategiansa vain kahteen tuoteperheeseen, jotka ovat Zenfone-huippupuhelimet sekä ROG Phone -pelipuhelimet. Asus on esitellyt alkuvuoden aikana jo ROG Phone 5 -malliston pelipuhelimet ja nyt puhelinvalikoima on laajentunut Zenfone 8 -malliston laitteilla. Enää Asukselta ei ole nähty pitkään aikaan edullisia tai keskihintaluokan puhelimia, joten nähtävästi Asus ja OnePlus ovat vaihtaneet strategiaansa keskenään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zenfone 8 -puhelimet ovat osoitus siitä, mihin Asus todella kykenee. Uudet Zenfone 8 ja Zenfone 8 Flip eivät asetu mihinkään älypuhelinmarkkinan tuttuun muottiin, vaan puhelimet ovat selvästi erilaisia. Zenfone 8 tarjoaa tinkimättömiä huippuluokan ominaisuuksia erittäin kompaktissa kokoluokassa, vaikka kaikki muut valmistajat kasvattavat huippupuhelimien kokoa jatkuvasti. Zenfone 8 Flip tarjoaa taasen erikoisen kääntyvän kameran, jota ei muilta valmistajilta löydy. Asus uskaltaa kokeilla hieman erilaisia toteutuksia, joka erottaa sen muista valmistajista.

Kompakti Zenfone 8 on selvästi pitkälti speksikikkailua, sillä mukaan on saatu tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri sekä erittäin suuri 16 gigatavun RAM-muisti, joka kuulostaa hyvin paljon OnePlussalta aikaisemmin. OnePlussan puhelimet tunnettiin aikaisemmin vastaavista jopa järjettömistä yhdistelmistä, joita muut valmistajat eivät tarjonneet. Nyt OnePlus on jopa jäänyt itse aloittamansa speksikikkailun jälkeen, vaikka toki tuoreimmatkin OnePlussan huippupuhelimet tarjoavat vaikuttavia toteutuksia, mutta niissä ei ole enää mitään yllättävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ASUS Zenfone 8 vs. OnePlus 9 Pro

Asus kilpailee hinnalla, sillä esimerkiksi Zenfone 8 -puhelimen suurin 16 + 256 gigatavun muistiversio maksaa 829 euroa ja julkaisun aikaan vain 779 euroa. Huippuluokan ominaisuudet ja suuret muistit 829 eurolla kuulostaa todella houkuttelevalta, sillä vastaavaa ei muut valmistajat tarjoa. Hinta oli aikaisemmin OnePlussan puhelimien valttikortti, mutta esimerkiksi OnePlus 9 Pron suurin muistiversio 12 + 256 gigatavua maksaa Suomessa 999 euroa. Hintaeroa on useampia satasia. Toki OnePlus 9 Pron saa hankittua myös 899 eurolla, mutta silloin kyseessä on 8 + 128 gigatavun muistivariantti. Samalla myös Zenfone 8 -puhelimesta on olemassa 8 + 128 gigatavun muistivariantti, jonka hinta on silti 200 euroa edullisempi, eli 699 euroa.

ASUS Zenfone 8 vs. OnePlus 9 Pro

ZenUI 8 on parempi kuin OxygenOS 11. OnePlussan kehuttu OxygenOS-käyttöliittymä otti selvästi takapakkia puhtaudessaan ja käyttäjäystävällisyydessään uusimman OxygenOS 11 -version kohdalla, ja kyseessä oli kuin halpa kopio Samsungin One UI -käyttöliittymästä. Toki OxygenOS on edelleen sulava käyttää ja selkeä, mutta siinä ei ole enää tuttua OnePlus-henkeä. Asus on viime aikoina kunnostautunut oman ZenUI -käyttöliittymänsä kanssa, sillä nyt uusi ZenUI 8 -versio on lähellä puhdasta Androidia, sulava käyttää sekä mukana on todella paljon lisäasetuksia ja kustomointimahdollisuuksia. Yleisilme on kuin puhdas Android, mutta Asus tarjoaa todella kattavasti arkikäyttöä helpottavia asioita.

Vaikka Asus on ottanut oman käyttöliittymänsä kanssa OnePlussan paikan, niin päivityksien suhteen valmistajat ovat varsin samanlaisia. Puhelimien päivitettävyys ei ole kummankaan valmistajan kohdalla parhaimmasta päästä, sillä Asus lupaa uutuuspuhelimilleen kaksi Android-versiopäivitystä ja OnePlussalla on myös sama lupaus. Monet Android-valmistajat tarjoavat jo 3-4 vuotta Android-päivityksiä, joten molemmat valmistajat kalpenevat päivityksien suhteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ASUS Zenfone 8

Asuksella on nyt paikka iskeä. Uusien Zenfone 8 -puhelimien jälkeen Asuksella on paikka iskeä itsensä läpi erityisesti teknologiaharrastelijoiden ja intoilijoiden mieliin, sillä OnePlussan siirtyessä geneerisempään strategiaan, on markkinaan jäänyt aukko vapaana. Erityisesti Zenfone 8 on teknisien tietojen valossa sekä suhteutettuna hinnoitteluun todella vaikuttava laite, eikä todellista kilpailijaa puhelimelle ole.

SuomiMobiilissa on jo Asuksen uudet Zenfone 8 -malliston puhelimet testatut ja arvosteltu, ja kattavat arvostelut molemmista puhelimista voi käydä lukemassa alapuolella olevien linkkien takaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:ASUS