Sain taannoin testiini Asus ZenPad 10 –tabletin, joka edustaa Asusin viime vuonna julkaistua ZenPad-tuoteperhettä. ZenPad 10 on kymmenen tuumainen Android-tabletti halvassa hintaluokassa. Tabletti ei ole mitenkään ihmeellisesti varusteltu, vaan ennemminkin mitään sanomattomalla raudalla. ZenPad 10 on kuitenkin peruskäytössä hyvä laite, mutta tehokkaampaan ja vaativampaan käyttöön laitteesta ei ole. Tablettiin saa myös näppäimistön ja laite tukee kosketuskynää, mutta kynä ei tule laitteen mukana eikä sitä ole saatavilla Suomessa. Pääsin kuitenkin testaamaan kyseistä kynää tabletin kanssa ja se jätti todella positiivisen kuvan.
Asus ZenPad 10 oli testissäni muutaman viikon ajan ja jätti jälkeensä kaksipiippuiset ajatukset. Laite on monipuolinen, sillä siihen sää muun muassa erillisen näppäimistön, mutta laitteen tekniikka on jotain, mikä jätti todella paljon toivomisen varaa paremmasta. Tässä arvostelussa käyn tabletin tärkeimmät seikat läpi sekä kerron omia kokemuksia testijakson varrelta laitteesta.
Laatutuntuma
Ulkoisesti Asus ZenPad 10 näyttää hyvältä, ainakin omaan silmääni. Tykkään laitteen muotoilusta, mutta laatutuntumaa heikentämässä on muovinen rakenne. Laitteen runko natisee hieman, mutta ei ärsyttävästi. Materiaalivalinnaksi muovi on ymmärrettävä, sillä laitteelta löytyy hintaa vain 200 euroa.
Tabletti tuntuu kädessä mukavalta, joka on osittain laitteessa käytetyn muovin kuvioinnin ansiosta. Muovista löytyvä kuviointi estää laitetta liukumasta tasaisilta pinnoilta.
Laitteelta löytyy painoa 500 grammaa ja sen mitat ovat 25,16 x 17,2 x 0,79 senttimetriä. Laite on siis varsin kookas ja painava, mutta jos tablettia käyttää pöydällä ei ole mitään ongelmaa, kun ei tarvitse kanniskella laitetta.
Näppäimistö ja Z Stylus
ZenPad 10:lle on saatavilla lisävarusteena Asus Audio Dock, joka on näppäimistö, josta löytyy Asusin mukaan korkealuokkaiset Bluetooth-stereokaiuttimet. Sain testiin myös Z Stylus –kynän, joka ei valitettavasti ole saatavilla Suomessa, eikä se tule tabletin mukana. Z Stylus on suunniteltu ZenPad 10:lle, jonka takia kynän käyttö on laitteella sujuvaa ja siitä löytyy muutamia käyttöä helpottavia ominaisuuksia.
Audio Dock on saatavilla lisävarusteena ja sillä saa laitteeseen näppäimistön. Näppäimistöstä on hyötyä pidempien tekstien kirjoittamiseen, mutta todellisuudessa Android –tabletti ei tarvitse näppäimistöä. Testijakson aikana näppäimistö jäi todella vähälle käytölle. Näppäimistöstä löytyy myös stereokaiuttimet, joiden pitäisi tuoda paremman äänentoiston tabletille, mutta ainakaan itse en juuri huomannut eroa ZenPad 10:n omiin sisäisiin kaiuttimiin verrattuna.
Mielenkiintoisempi lisävaruste mielestäni on Asus Z Stylus, jota tabletti tukee. Itse Z Stylus ei kuitenkaan ole saatavilla Suomessa, jonka takia en tässä arvostelussa rupea sitä kauheasti läpikäymään. Kynä toimii upeasti laitteen kanssa ja on kuin toinen käsi laitteen käytössä.
Akunkesto
Vaikka ZenPad 10 ei edustakaan markkinoiden parhaimpia Android –tabletteja, niin Asus on saanut mielestäni pidettyä tabletin akunkeston kohtuullisissa rajoissa. Tabletin sisällä on 4890 milliampeeritunnin suuruinen akku, joka kestää helpostikin pari päivää, mutta hieman raskaammalla käytöllä akun saa kulumaan jopa päivässä, tähän lukeutuu; jatkuva pelaaminen, videoiden toisto sekä monet muut seikat, jotka kuluttavat akkua reilusti.
Näyttö
Näyttö osoittautui testijakson aikana suurimmaksi yksittäiseksi pettymykseksi, mutta laitteen hintaluokan ottaen huomioon ei heikko näyttö ole mitenkään epänormaali. Tabletista löytyy 10.1-tuuman suuruinen näyttö, jonka tarkkuus on vaivaiset 1280 x 800 pikseliä. Näyttö oli ainakin omaan silmään hieman liian epätarkka monissa kohdissa, ja katsoessa tarkkaan yksittäiset pikselitkin olivat havaittavissa helposti.
Itse näyttöä on suojaamassa Corning Gorilla Glass, joka löytyy ja on tuttu monista puhelimista. ZenPad 10:n näyttö hylkii sormenjälkiä erinomaisesti, joka on mielestäni varsin tärkeätä tablettilaitteissa.
Tekniikka
Kuten ZenPad 10:n 200 euron hintaluokka antaa ymmärtääkin, niin ei tabletista löydy kauhean kummallista tekniikkaa. Tabletin sisällä hyrrää Intelin 64-bittinnen X-C3200 -neliydinsuoritin, jonka tukena on 2 gigatavua RAM-muistia. Tabletti ei siis sisällä tehokasta rautaa, mutta tämän ”perusraudan” avustuksella laite kuitenkin pyörittää lähes kaikkia sovelluksia hyvin, mutta toisinaan takkuilua on havaittavissa, varsinkin raskaimpien pelien ja sovelluksien kohdalla.
ZenPad 10:stä löytyy 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota pystytään laajentamaan tarvittaessa microSD-muistikortilla jopa 64 gigatavuun asti, joka on enemmän kuin tervetullut lisä laitteelle, nimittäin tabletin oma muisti täyttyy hyvin herkästi.
Tabletista löytyy myös kamera kummaltakin puolelta laitetta. Itse kamerat eivät kuitenkaan ole kauhean hyvät, sillä takakameran suuruus on 2 megapikseliä ja etukameran suuruus vain 0,3 megapikseliä. ZenPad 10:n kamerat eivät ole näin ollen kuvaamiseen tarkoitettu. Ennemminkin voisi kysyä, että miksi tablettiin on laitettu edes kamerat. Mielestäni, jos tabletista löytyy kamerat, niin niiden pitäisi olla niin hyvät, että niillä pystyisi satunnaisesti ottamaan muutamia kuvia. Erityispanostus valmistajien pitäisi laittaa mielestäni tablettien etukameroihin. Esimerkiksi miten tämän ZenPad 10:n etukameralla voit soittaa, vaikka Skype-puheluita, jos jo 5 megapikselin etukamerallakin soitetut videopuhelut ovat epäselkeitä.
Yhteenveto
Asus on rakentanut ZenPad 10:n selvästi halpahinta mielessään, sillä laite ei ole kummoinen ja hintaa on vain 200 euroa. Tosin Asusilla on tässä loistava mahdollisuus, koska samasta hintaluokasta on vaikea löytää 10-tuumaista tablettia. Tabletista löytyy muutamia kikkoja, joilla koitetaan saada kuluttajia ostamaan laitteen, näitä ovat esimerkiksi näppäimistö sekä näppäimistöstä löytyvät stereokaiuttimet.
Tabletti on mielestäni juuri sitä, mitä 200 euron hintaluokasta voi odottaakin, eli tekniikkaa, jolla tavallinen tallaaja pärjää, mutta enemmän etsivälle laite ei sovi mitenkään. Ulkoisesti laite on omaan silmääni varsin kaunis ja pidin todella paljon muotoilusta, joka on hyvin ominainen Asusin muistakin tableteista.
ZenPad 10 on varmasti loistava laite hintaluokassaan, eikä sille löydy markkinoilta juurikaan kilpailijoita. Varsinkin laitteelle suunniteltu erikseen myytävä näppäimistö tuo lisäarvoa monien kuluttajien silmissä, varsinkin minun.