Honor julkaisi Pariisissa 22. tammikuuta uuden Honor View20 -älypuhelimen ja SuomiMobiilissa päästiin tutustumaan uunituoreeseen puhelimeen hyvissä ajoin etukäteen. Kyseessä on älypuhelin, joka tuo Euroopan markkinoille uusia teknologioita ensimmäisien joukossa. Uutuuspuhelin tarjoaa myös erinomaista vastinetta rahalle.
Honor View20 on yksi ensimmäisiä älypuhelimia 48 megapikselin kameralla sekä näytöllä, jossa on kamerareikä. Nämä kaksi ominaisuutta ovat puhelimen tärkeimmät yksityiskohdat, jotka erottavat Honor View20:n muista markkinoilla olevista saman hintaisista puhelimista. Suomessa Honor tuo uutuuspuhelimensa myyntiin kahdessa versiossa, joista 549 euroa maksavassa on 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kalliimpi 649 euroa maksava versio tarjoaa taasen 8 gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor View20 -pistää kampoihin Suomessa erityisesti OnePlus 6T -älypuhelimelle.
Aikaisemmin Honor View -malliston älypuhelimia ei ole Suomen markkinoilla suuremmin nähty ja nyt Honor View20 on malliston ensimmäinen älypuhelin Suomessa, eikä ole kovin suuri ihme, miksi puhelin tuodaan myös Suomessa myyntiin ensimmäisien maiden joukossa. Honor View20 -puhelimesta on helppo odottaa seuraavaa menestystarinaa Honorin lyhyessä historiassa.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan uunituoreeseen Honor View20 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.
Honor View20 (PCT-L29) | |
---|---|
Mitat: | 156.9 x 75.4 x 8.1 mm |
Paino: | 180 g |
Rakenne: | Alumiinikehys ja lasipinnat |
Näyttö: | 6.4 tuumaa Full HD+ (1080 x 2310) / IPS LCD / 19:9-kuvasuhde |
Suoritin: | 8-ytiminen Kirin 980 (Mali-G72 MP3) |
Muisti: | 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia 128 tai 256 gigatavua tallennustilaa |
Pääkamera: | 48 MP pääkamera (f/1.8 / 0.8µm 1/2" / PDAF) + TOF 3D-kamera (Time of flight 3D -kamera) / LED-salama ja laserautomaattitarkennus |
Etukamera: | 25 MP (f/2.0 / 27mm) |
Akku: | 4000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 9.0 Pie (1. joulukuuta 2018 tietoturva / Magic UI 2.0.1) |
Muuta: | Dual-SIM |
Liitännät: | Kuulokeliitin / USB-C / USB 3.1 |
Ääni: | Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX HD |
Tunnistimet: | etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija / NFC |
Värit: | sininen / musta / punainen |
Hinta: | 549–649 euroa |
Myyntipakkaus
Honor toimittaa uutuuspuhelimensa varsin perinteikkäässä myyntipakkauksessa. Saimme testiin puhelimen kalliimman 8 + 256 gigatavun version, mutta myyntipakkaus on samanlainen kuin halvemmassa 6 + 128 gigatavun versiossa. Suomessa suuremmilla muisteilla tarjolle tulevan version myyntipakkaus on hieman poikkeava, kuin tässä arvostelussa nähtävä myyntipakkaus. Myyntipakkauksen ulkoasu on vaalea ja siinä on kuva itse puhelimesta sekä useasti mainittuna laitteen mallinimi. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös laitteen muisti- ja väriversio.
Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee muoveihin kääritty Honor View 20. Puhelimen alapuolella on pahvinen tasku, jossa on suojakuori puhelimelle, SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä käyttöohjeet, jotka eivät kuuluneet testilaitteen varustukseen. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy Huawei SuperCharger -pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
Honor View 20 -puhelimen kohdalla Honor ei ole tehnyt suuria muutoksia myyntipakkaukseen, vaan pakkaus on varsin normaali niin ulkoisesti kuin sisällöltäänkin. Mukana tuleva suojakuori on mielestäni erinomainen lisävaruste puhelimelle ainakin aluksi, sillä kyseessä on pitkälti lasinen puhelin ja suojakuori antaa paremman pidon laitteelle.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Rakenteeltaan Honor View20 on tuttua huippuluokkaa omassa hintaluokassaan. Puhelimessa on mattapintainen alumiinikehys, jossa on timanttileikatut reunat. Etuosa- ja takaosa on valmistettu luonnollisesti lasista. Honor hyödyntää puhelimessaan siis tuttuja premium-materiaaleja, joka on normaalia tämän hintaluokan älypuhelimessa.
Honor on ilmoittanut puhelimen fyysisiksi mitoiksi 156,9 x 75,4 x 8,1 millimetriä ja painoa löytyy kohtalaiset 180 grammaa. Verrattuna näytön kokoon on puhelimen ulkoiset mitat saatu varsin pieniksi, mutta kokonaisuutena kyseessä on edelleen varsin suuri puhelin. Myöskään painoa puhelimelta ei löydy liikaa, mikä takaa hyvän käyttökokemuksen. Honor View20 -puhelinta väännellessä ja käännellessä ei ollut havaittavissa yhtään natinaa, vaan Honor on onnistunut tekemään puhelimesta hyvinkin jämäkän.
Koska puhelin on valmistettu lasipinnoista, niin kyseessä on hyvin liukas älypuhelin. Mattapintainen alumiinikehys antaa hieman pitoa, mutta esimerkiksi epätasaisella pinnalla pidettäessä puhelinta tuppaa se yleensä valumaan pois. Testijakson aikana oli hienoa nähdä, ettei puhelimen lasinen takapinta kerännyt yhtään naarmuja. Puhelinta käytettiin parin viikon ajan pitkälti ilman suojakuorta, mikä osoitti takalasin kestävän hyvin päivittäisessä käytössä, eikä kulumajälkiä ollut havaittavissa.
Puhelin istuu mielestäni varsin hyvin käteen ja käyttäminen on tämän ansiosta mielekästä. Selvästi kaartuva takalasi antaa paremman otteen, eikä mukana ole häiritseviä teräviä kulmia tai käytössä havaittavia saumakohtia, jotka heikentäisivät käyttökokemusta. Kokonaisuudessa puhelimen tuntuma on hyvin laadukas, kuten huippupuhelimen kuuluukin.
Yksi hieman harmillinen puute Honor View20:n rakenteessa on IP-luokituksen puuttuminen, joka tarkoittaa siis sitä, ettei puhelin ole vedenkestävä. Honor ei lupaa puhelimen olevan edes roiskevesitiivis, joten tätä puutetta voidaan pitää jo pienenä miinuksena. Muun muassa pahin kilpailija OnePlus 6T on osittain vesitiivis, joten myöskin Honor View20:n olisi voinut olettaa olevan jollain tasolla vedenkestävä. Varsinkin Suomen vaihtelevassa säässä vesitiiveydestä ei olisi ainakaan haittaa.
Honor View20 -puhelimessa on myös yksi seikka, josta en itse ole kovin iloinen. Puhelimen alumiinikehyksen sekä näyttöä suojaavan lasin välissä on musta muovikaistale. Muovikaistale kiertää koko näytön ja se on huomattava. Mielestäni selvästi näkyvät muoviosat eivät kuulu huippupuhelimiin, joissa haetaan täydellistä premium-tuntumaa. Nyt Honor View20:n kohdalla muovikaistale luo saumakohdan. Onneksi Honor on kuitenkin saanut integroitua muovin varsin hyvin niin, että se sulautuu näyttölasin 2,5D-reunoihin.
Honor View20:n etuosa on hyvin pitkälti pelkkää näyttöä, sillä se peittää lähes 86 prosenttia koko etuosasta. Näyttö-runkosuhde on siis hyvällä tasolla ja näyttöä kiertävät mustat reunat on saatu varsin ohuiksi. Näytön alareunaan on kuitenkin jouduttu jättämään hieman paksumpi musta kaistale, mutta kyseessä on yksi pienimmistä, mitä on älypuhelimissa nähty viime aikoina. Näytön yläpuolella näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä on nähtävissä pieni puheluihin käytettävä kuuloke, jonka yhteyteen on integroituna myös LED-ilmoitusvalo. Kuulokkeen oikealla puolella on tarkasti katsottaessa havaittavissa myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Honor View20:n etuosassa on nähtävissä myös etukamera, joka löytyy näytön vasemmasta yläkulmasta. Näyttöön upotetun kameran halkaisija on 4,5 millimetriä.
Aikaisemmin mainitsemani ilmoitusvalo on nähtävästi Honorille sellainen ominaisuus, jota ei voi jättää pois. Honor View20 -mallissa ilmoitusvalon sijainti ei mielestäni ole paras, vaan se on todellisuudessa varsin huono ratkaisu. Normaalisti pöydällä puhelinta pidettäessä ilmoitusvaloa on vaikea havaita, sillä se on pienessä kulmassa, jonka takia se jää useasti piiloon, jos laitetta ei katso suoraan edestäpäin. Honor olisi voinut ratkaista ilmoitusvalo-ongelman esimerkiksi siirtämällä sen näytön alareunaan tai vaihtamalla sen jonkinlaiseen Always-on-display-ratkaisuun, jollaista ei Honor View20 -puhelimesta löydy.
Honor View20:n varmasti katseita keräävä yksityiskohta on takalasin kuviointi. Takalasi koostuu useista eri lasikerroksista, joiden avulla Honor on onnistunut luomaan tyylikkään V-kuvioinnin. Omaperäinen kuviointi on heijastus laitteen mallinimestä ja mielestäni Honor on tuonut tuotenimen tyylikkäästi laitteen designiin. Honor on tehnyt puhelimen takaosasta kaksi eri versiota, mutta eroa on vaikea nopeasti havaita. Honorin mukaan kalliimmassa versiossa (8 + 256 Gt) V-kuviointia on hieman enemmän kuin edullisemmassa versiossa (6 + 128 Gt). V-kuviointi löytyy lisäksi kaikista väriversioista, joita ovat musta, sininen ja punainen.
Laitteen takaosassa huomio kiinnittyy lasin kuvioinnin ohella myös kameraratkaisuun. Vasemmassa yläkulmassa on päätarkoitukseen käytettävä 48 megapikselin sensori ja sen oikealta puolelta löytyy 3D TOF -kamera (Time of Flight). Erikoisen toisen kameran rinnalta löytyy myös infrapunasensori sekä yksi LED-salama. Takaosasta löytyy myös teksti ”AI Vision”, joka viittaa kamerasta löytyviin tekoälyominaisuuksiin. Honor View20:n takaosassa on lisäksi V-kuvioinnin rikkova perinteinen sormenjälkilukija. Honor View20 on myös ensimmäinen yläpuhelin, jossa nähdään uudistettu ja virtaviivaisempi Honor-logo.
Puhelimen oikeassa kyljessä on tuttuun tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet sekä minimaalisesti kuvioitu virtapainike, joka on helppo tunnistaa esimerkiksi pimeässä. Painikkeet on valmistettu alumiinista ja niiden tuntuma on todella hyvä. Honor View20:n vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa ainoastaan kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikkaa Honor ei ole tällä kertaa puhelimeen lisännyt. Laitteen yläreunassa on yksi mikrofoni, perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä infrapunalähetin. Alareunasta löytyy yksi kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin. Ilahduttavaa puhelimen rakenteessa on se, että Honor on päättänyt säästää kuulokeliittimen sekä infrapunalähettimen, joita ei enää monestakaan älypuhelimesta löydy. Honor View20 pystyy näiden ominaisuuksien avulla erottumaan kilpailijoistaan.
Näyttö
Näyttö on yksi Honor View20:n ihmetyksen aiheista ja syy siihen on uudenlainen etukameraratkaisu. Itse näyttö on kooltaan 6,4 tuumaa ja se perustuu IPS LCD-tekniikkaan. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli siinä on 1080 x 2310 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä löytyy 398, mikä takaa sen, että yksittäisien pikselein havaitseminen paljain silmin lähes mahdotonta.
Honor View20:n näyttötekniikkaa Honor kutsuu nimellä ”Full-View Display 3.0”. Järjestyksessään kyseessä on siis kolmas versio ”kokonäytöistä”. Aikaisemmin Honor on hyödyntänyt 18:9-kuvasuhteen näyttöjä, joka oli niin sanottu ensimmäinen näyttöversio. Toiseksi versioksi mainittiin näytöt, joissa oli loviratkaisu ja nyt kolmannessa versiossa etukamera on upotettuna näyttöpaneeliin. Etukamera löytyy näytön vasemmasta yläkulmasta, minkä tarkoituksena on maksimoida näytön katselualue. Honor kertoo näyttöön upotetun etukameran olevan lähes täydellinen ratkaisu siihen, että näyttö saataisiin koko laitteen etupuolen kokoiseksi.
Puhelimen näyttöratkaisussa on ollut suuria haasteita ja yksi suuremmista on juurikin etukameran upottaminen näyttöön. Näytössä on pieni 4,5 millimetrin reikä, jollaista ei Honorin mukaan muilta valmistajilta vielä löydy. Siinä missä muut älypuhelinvalmistajat poraavat itse näyttöön reiän, niin Honor hyödyntää monimutkaisempaa ratkaisua, jossa näytön kerrokset jätetään pääasiassa paikoilleen, jonka ansiosta myös kameran viemästä tilasta saadaan paljon pienempi.
Honorin mukaan se, että näyttöön porataan normaaliin tapaan reikä ja vain näyttölasi peittää kameran rakenteen, on huono ratkaisu. Honor kertoo tällä lähestymistavalla olevan selvästi vaikutuksia muun muassa näytön hajoamisherkkyyteen sekä se luo suuremman riskin siihen, että näytön valo häiritsee kameraa ja vähentää näin kuvien laatua.
Honor View20 -puhelimen näytössä ei ole varsinaista reikää, vaikka se siltä näyttääkin. Näytön nestekidekerroksessa Honor on ottanut käyttöön tekniikan, joka ohjaa nestekiteiden virtausta ja mahdollistaa valon kulkemisen ja pääsyn kameraan ilman ongelmia. Lisäksi puhelimessa käytetään kehittynyttä litografiaprosessia, joka luo pienemmän, läpinäkyvämmän reiän kameralle. Samalla hyödynnetään omanlaista näyttöliimausmateriaalia, joka kiinnittää eri kerrokset vahvistaakseen, ettei näytön valo pääse kameraan. Honor on kertonut, että puhelimen uuden näyttöratkaisun parissa on työskennellyt yli 300 insinööriä ja he käyttivät 12 kuukautta kehittääkseen laitteen täysin tyhjästä lopputuotteeksi.
Näyttö osoittautui testijakson aikana varsin hyväksi. Kirkkautta löytyy tarpeeksi ainakin näin talven pimeään aikaan, mutta myös auringonvalossa näytöstä sai varsin hyvin selvää. Näytössä on myös todella hyvät katselukulmat sekä värintoisto oli hyvällä tasolla. Testijakson aikana en muuttanut näytön asetuksia, sillä värit olivat oletuksena todella hyvät. Totuttuun Honor-tyyliin näytölle löytyy kuitenkin mukavasti asetuksia. Väritilaa on mahdollista vaihtaa normaalin ja eloisan välillä, minkä lisäksi värilämpötilaa voi säätää omasta väriympyrästä mieleisekseen.
Vaikka Honor View20 -puhelimessa ei lovinäyttöä, vaan näyttöön upotettu etukamera, niin mukana on jälleen lovinäytölle tarkoitetut asetukset. Loven sijasta nyt on mahdollista piilottaa etukamera samalla tavalla miten lovi piilotettaisiin. Näytön yläreuna muutetaan mustaksi, jotta etukameraa ei erota niin helposti. Itse en kuitenkaan testijakson aikana piilottanut etukameraa, sillä se ei ole yhtä häiritsevä kuin lovet. Etukamerasta ei ollut juurikaan haittaa muun muassa sovelluksien toiminnassa.
Tekniikka ja suorituskyky
Tekniseltä puolelta katsottuna Honor View20 on hyvin lähellä Huawein viime vuonna julkaisemia Mate 20 -malliston huippupuhelimia. Tehoista on vastaamassa Huawein tuorein tekoälyllä höystetty Kirin 980 -järjestelmäpiiri. Yksi vahvuus puhelimen teknisessä toteutuksessa on myös laajat muisti- ja tallennustilakapasiteetit.
Kirin 980 on yksi ensimmäisistä 7 nm -prosessilla valmistetuista kahdeksanytimisistä järjestelmäpiireistä. Siinä on Cortex-A76-pohjaisia ytimiä, jotka ovat 75 prosenttia suorituskykyisempiä ja 58 prosenttia tehokkaampia suhteessa edeltäviin versioihin. Kirin CPU -alijärjestelmä hyödyntää älykästä Flex-scheduling-mekanismia, joka luo kolmitasoisen, energiatehokkaan arkkitehtuurin. Se rakentuu kahdesta 2,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A76-ytimestä, kahdesta 1,92 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A76-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Huawein mukaan 10 nm -tekniikkaan verrattuna 7 nm -tekniikka lisää järjestelmäpiirin suorituskykyä 20 prosentilla ja tehokkuutta 40 prosentilla.
Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G76 MP10, joka tarjoaa edeltävään versioon nähden 46 prosenttia paremman prosessointitehon 178 prosentin energiatehokkuudella. Grafiikkaprosessorissa on myös kekseliäs kelloboostaustekniikka, joka tekoälyä hyödyntämällä tunnistaa pelaamiseen liittyvät työmäärät ja säätää toimintoja tarjotakseen optimaalisen pelikokemuksen. Honor View20 on varusteltu myös toisen sukupolven GPU Turbo 2.0 -tekniikalla. Yksi Kirin 980 -järjestelmäpiirin pääkohtia on tekoäly ja siihen on integroituna Dual NPU -ratkaisu, jonka tarkoitus on muun muassa prosessoida dataa tekoälyn avustuksella. Kovin hyvin tekoäly ei kuitenkaan tule esille Honor View20:n käyttäjille jokapäiväisessä käytössä.
Honor View20 on Suomessa tarjolla kahdessa muisti- ja tallennustilaversiossa. Testissä olleessa yksilössä on mukavat 8 gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Toinen myyntiin saapuva versio tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Erillistä muistikorttipaikkaa puhelimeen ei valitettavasti ole saatu ahdettua, mutta tämä on ymmärrettävää myös varsin laajojen tallennustilojen takia.
Suorituskyky testeissä Honor View20 pärjää hyvin uuden ja kyvykkään Kirin 980 -huippupiirin ansiosta. Puhelimen suorituskykyä on helppo verrata esimerkiksi Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuviin laitteisiin, sillä pisteytykset suorituskykytesteissä ovat usein varsin vastaavia. Ajoimme Honor View20 -puhelimessa läpi testijakson aikana SuomiMobiilin testausrepertuaariin kuuluvat suorituskykytestit, joiden tulokset näkyvät alapuolella olevasta taulukosta. Taulukossa puhelimen saamia pisteytyksiä on mahdollista verrata Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 6T:n pisteisiin sekä Kirin 980 -järjestelmäpiiriin perustuvan Huawei Mate 20 Pro -puhelimen saamiin pisteisiin.
Honor View20 (K980) / Performance | OnePlus 6T (SD845) | Huawei Mate 20 Pro (K980) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 259 795 / 300 677 pistettä | 293 560 pistettä | 273 177 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 3211 / 3336 pistettä | 2377 pistettä | 3325 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 9647 / 9844 pistettä | 8908 pistettä | 9797 pistettä |
PCMark 2.0: | 7766 / 8817 pistettä | 8767 pistettä | 7438 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 36 707 / 53 322 pistettä | 64 547 pistettä | 33 949 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 45 405 / 64 368 pistettä | 84 091 pistettä | 41 624 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 21 974 / 33 314 pistettä | 35 593 pistettä | 20 633 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 3120 / 4215 pistettä | 4701 pistettä | 3474 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 3584 / 4244 pistettä | 5228 pistettä | 3456 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2148 / 4116 pistettä | 3474 pistettä | 3540 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Testien perusteella Honor View20:n suorituskyky ei tule siis loppumaan kesken, eikä myöskään testijakson aikana tullut vastaan suorituskykyyn viittavia ongelmia. Yläpuolella olevassa taulukossa on Honor View20:n pisteiden kohdalla kahdet eri pisteytykset ja tämä johtuu puhelimesta löytyvästä suorituskykytilasta. Tämä tila on mahdollista laittaa päälle laitteen asetuksista ja yksinkertaisesti tarkoituksena on optimoida asetukset niin, että Kirin 980 -järjestelmäpiiristä saadaan paras mahdollinen hyöty irti muun muassa peleissä ja suorituskykymittauksissa. Suorituskykytilan ongelmana on kuitenkin akun nopeampi kuluminen sekä laitteen mahdollinen ylikuumeneminen.
Hyvän suorituskyvyn takaamiseksi myös raskaimpia pelejä pelatessa on Honor laittanut uutuuspuhelimeen niin sanotun ”NINE-nestejäähdytyksen”. Honorin mukaan kyseessä on innovatiivinen S-kirjaimen muotoinen jäähdytysputki, joka siirtää lämpöä laajalta alueelta ja pitää pelaamiskokemuksen hyvänä. Jäähdytysputki kulkee puhelimen sisällä siirtäen lämpöä erityisesti pääkomponenteista, kuten järjestelmäpiiriltä, kamerapiiriltä sekä latauspiiriltä. Jäähdytysputki kulkee laitteen reunoille ja vapauttaa samalla lämmön pois laitteesta. Suuresti Honor View20 ei testijakson aikana päässyt kuumenemaan, sillä suuremmin pelaamista ei laitteella harrastettu.
Wi-Fi-tripla-antenni on myös yksi puhelimen teknisistä pääseikoista. Laitteessa on siis kolme antennia, jotka on sijoitettu eri puolille laitetta. Tripla-antennin ansiosta Wi-Fi-yhteyksien pitäisi toimia moitteettomasta missä tahansa tilanteessa ja miten päin tahansa puhelinta pidettäessä käsissä. Honor on ottanut erityisesti huomioon, että useat ihmiset pitävät puhelinta vaakatasossa käyttäessä sovelluksia kuten WhatsApp tai pelaavat lukuisia mobiilipelejä vaakatasossa. Honorin mukaan ei ole olemassa yhden antennin ratkaisua, joka voisi ratkaista kaikki yhteysongelmat, minkä takia Honor View20 -puhelimeen on tehty kolmoisantenniratkaisu.
Yksi antenneista on keskitetysti laitteen takaosassa ja kaksi muuta antennia löytyvät puhelimen molemmilta puolilta, jolloin nämä luovat yhdessä V:n muotoisen antennikokonaisuuden. Esimerkiksi pelatessa vaakatasossa on yleensä puhelimen reunat sormien alla peitossa, jonka takia antennit eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Honor View20 -puhelimessa antennijärjestelmä tutkii yhteyksien voimakkuutta ja vaihtaa antennia tarpeen mukaan, jotta yhteydet toimisivat. Honor kertoo puhelimesta löytyvän aina yksi antenni, joka takaa parhaimman yhteyden, vaikka puhelinta pidettäisiin kädessä miten päin tahansa.
Link Turbo on yksi Honor View20 -puhelimen innovaatioista ja ideana varmasti myös hyvin toimiva. Yksinkertaisesti Link Turbo tarkoittaa ominaisuutta, jossa pystytään hyödyntämään niin Wi-Fi-yhteyttä kuin 4G-yhteyksiä samanaikaisesti, jotta puhelimen käyttäjällä olisi käytössä aina nopeat lataukset sekä sujuva pelikokemus ilman yhteyksien hidasteluja. Ominaisuuden toimintaa ei kuitenkaan päästy testaamaan testijakson aikana, sillä kyse on tällä hetkellä enemmän markkinointikikasta kuin toimivasta ominaisuudesta. Honor kertoo, että yksikään sovellus ei toistaiseksi tue Link Turbo -ominaisuutta.
Honor kehuu vahvasti myös uutuuspuhelimensa GPS-yhteyksiä ja puhelimessa onkin tekoälyllä vahvistettu ”AI-kaksitaajuus-GPS”. Honorin mukaan perinteinen GPS-ratkaisu ei pysty tarjoamaan vaadittavaa tarkkuutta muun muassa kaupungeissa, joissa on korkeita rakennuksia. Honor View20 -puhelimessa hyödynnetään L1- ja L5 -kaksoistaajuutta samanaikaisesti. Näiden kahden taajuuden avulla puhelimen GPS-paikannuksen pitäisi olla entistäkin tarkempaa. Puhelimen sisäänrakennettu GPS-järjestelmä tukee myös neljää satelliittipaikannusjärjestelmää, jotka ovat GPS (L1 + L5), GLONASS, Beidou ja GALILEO (E1 + E5a).
Tekoälyä GPS-järjestelmässä hyödynnetään erityisesti satelliittien valinnassa. GPS, eli maailmanlaajuinen paikallistamisjärjestelmä rakentuu noin 30 satelliitin ympäröivästä versiosta, joka kiertää maata 20 200 kilometrin korkeudessa. Honorin AI GPS -satelliittivalintajärjestelmällä puhelin onnistuu valitsemaan parhaimmat satenliittisignaalit, jotta puhelimen navigointitarkkuus olisi paras mahdollinen joka puolella maailmaa. Käytännössä tätä on hyvin vaikea havaita, mutta testijakson aikana ei ainakaan tullut vastaan ongelmia GPS:n toimivuuden osalta.
Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus
Honor ei ole vielä uutuuspuhelimensa kanssa lähtenyt toteuttamaan näytönalaista sormenjälkilukijaa ja mielestäni tämä on todella hyvä ratkaisu. Honor View20 -puhelimesta löytyy perinteinen sormenjälkilukija takaosasta ja Honor perusteli ratkaisua sillä, ettei näytönalaiset sormenjälkilukijat ole vielä yhtä hyviä kuin perinteiset ratkaisut.
Sormenjälkilukijan sijainti on luonnollinen, sillä puhelinta otettaessa taskusta etusormi on lukijalla ja avaa lukituksen nopeasti. Koska Honor View20:ssä käytettään samaa sormenjälkilukijasensoria kuin lukuisissa muissa Honor- ja Huawei-puhelimissa, niin myöskin tällä kertaa sormenjälkilukija on nopea sekä luotettava. Puhelimen lukitus avautuu käytännössä välittömästi, kun sormi osuu lukijaan. Testijakson aikana ei ollut havaittavissa virhelukuja.
Kasvojentunnistus on noussut suureksi trendiksi uusissa älypuhelimissa ja myös Honor View20 -puhelimesta se löytyy. Tällä kertaa kyseessä on etukameraan perustuva ratkaisu, eikä sitä varten ole erillistä tekniikkaa, joka tekisi kasvojentunnistuksesta tietoturvallisemman. On hyvä muistaa, että kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus on mahdollista asettaa päälle puhelimen asetuksista, mutta jo asennusprosessin yhteydessä puhelin huomauttaa, että jotkin käyttäjää muistuttavat ihmiset ja objektit voivat onnistua avaamaan laitteen lukituksen.
Testijakson aika itse käytin jatkuvasti niin sormenjälkilukijaa kuin kasvojentunnistusta aktivoituna, sillä ne toimivat yhdessä todella hyvin. Molemmat lukituksen avausmahdollisuudet ovat itsessään jo nopeita, mutta yhdessä niistä saa selvästi paremmin käyttökokemuksen.
Akunkesto
Akunkesto on yksi Honor View20 -puhelimen suurimmista vahvuusalueista. Puhelimen siron rakenteen sisälle mahtuu suuri 4000 milliampeeritunnin suuruinen akku, joka takaa erinomaisen akunkeston. Testijakson aikana puhelimen akku kesti yllättävän hyvin. Iltaisin akkua oli jäljellä yleensä jopa yli 30 prosenttia, jos puhelinta oli käytetty päivän aikana aktiivisesti. Päivittäinen käyttö sisälsi yleisesti kuvaamista, muutamia puheluita, viestittelyä, sosiaalisen median käyttämistä sekä videoiden katselua.
Koska kyse on uutuuspuhelimesta, niin mukana on luonnollisesti uudenlainen USB-C-tyypin latausliitin. Vaikka Honor View20 on valmistettu pääasiassa lasista, niin valitettavasti langatonta latausta ei ole mukaan saatu, vaan tällä kertaa on tyytyminen vain Honorin omaan pikalataukseen. Puhelimessa hyödynnetään Honor SuperCharge -pikalatausteknologiaa, joka on tuttu jo Huawein huippupuhelimista (Huawei SuperCharge). Honor lupaa pikalatauksen lataavan akkua mukavat 55 prosenttia puolessa tunnissa ja myöskin vastaavaan lukemaan päästiin SuomiMobiilin testeissä. Alla on kuvaaja, joka osoittaa Honor View20:n mukana oletuksena toimitettavan pikalaturin latausnopeuden.
Kuvaajasta nähdään, että puhelin latautuu varsin nopeasti ensimmäiset 55 minuuttia, minkä jälkeen lataaminen hidastuu selvästi. Tunnissa akkua on ladattu mukavat 90 prosenttia, mutta viimeisen 10 prosentin lataaminen on selvästi hitaampaa. Tyhjästä täyteen Honor View20 latautuu yhteensä 95 minuutissa, eli tunnissa ja 35 minuutissa. Honorin pikalataus ei ole markkinoiden nopein, mutta silti yksi nopeimmista. Jos kuitenkin virta on loppumassa, niin akkua voi saada nopeastikin lisää muutamassa minuutissa.
Mielestäni akunkesto sekä yksi markkinoiden nopeimmista pikalatauksista ovat Honor View20 -puhelimen vahvuuksia. Testijakson aikana itse en saanut päivän aikana akkua kulutettua tyhjäksi, mutta akun tyhjentäminen onnistunee helposti pelaamalla raskaampia pelejä. Honor on itse luvannut puhelimen akun riittävän 130 tunniksi musiikin toistamiseen, 15 tunniksi videoiden toistamiseen tai 25 tunniksi puheluihin 3G-verkossa.
Pakkastesti
Testijakson aikana testasimme myös Honor View20:n pakkaskestävyyden SuomiMobiilin tutuissa testeissä. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Honor View20 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Pakkanen tuotti myös LCD-näytöille tuttua hyytelömäisyyttä, mikä ei ollut suuri yllätys. Mitään suurempia muita ongelmia pakkanen ei tuottanut. Puhelinta pystyi lataamaan kylmässäkin, mutta esimerkiksi kameran salama ei ollut toiminnassa alhaisen lämpötilan takia.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videoiden toistosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 9 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 91 prosenttia. Honor View20:n akunkulutus pakkasessa oli siis varsin maltillista ja kyseessä on yksi parhaiten testissä pärjänneistä. Yleisesti akkua kuluu useimmissa puhelimissa tässä testissä yli 15 prosenttia, joten Honor View20:n tulos oli erinomainen. Myöskin tällä testauskerralla laitteen näyttö muuttui huomattavan hyytelömäiseksi.
Pakkastestin perusteella on hyvä todeta, että Honor View20 kestää pakkasta todella hyvin. Ainoa suuri vaikutus pakkasesta oli näyttöön, joka muuttui hyytelömäiseksi, mutta positiivista oli huomata, että akunkulutus ei ollut normaalia suurempaa. Honor View20:n kanssa ei siis tarvitse pelätä Suomen kylmiä pakkastalvia.
Kamerat
Kamerat on yksi Honor View20 -puhelimen pääominaisuuksista. Puhelimessa on kaksi kameraa, joista 48 megapikselin sensoria käytetään päätarkoituksessa ja toista 3D TOF -kameraa muun muassa etäisyyksien tunnistamiseen. 48 megapikselin pääkamerassa on f/1.8-aukkosuhde, 0.8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus.
Honor View20 on maailman ensimmäinen älypuhelin, jossa hyödynnetään Sonyn 48 megapikselin IMX586-kennoa, puolen tuuman CMOS-piiriä ja vastaavia 1,6 mikronin pikseleitä Quad Bayer -suodatuksessa. Quad Bayer -pikseliasettelun avulla kamera tuottaa suuremman herkkyyden ja tarkkuuden järjestämällä neljän samanvärisellä suodattimella varustellun kuvapisteen ryhmiin. Heikossa valaistuksessa Quad Bayer -pikseliasettelussa neljän vierekkäisen pikselin signaalit yhdistetään, mikä lisää herkkyyttä vastaten jopa 1,6 mikrometrin pikseliä. Tämän ansiosta pystytään tuottamaan kirkkaampia ja terävämpiä valokuvia ja videoita. Kuvatessa hyvässä valaistuksessa kamera prosessoi kuvat täydellä 48 megapikselin tarkkuudella.
On kuitenkin hyvä huomata, että Honor View20 ei kuvaa oletuksena 48 megapikselin kuvia, vaan kuvat on 12 megapikselin tarkkuisia. Kamerassa on kuitenkin mahdollisuus vaihtaa tarkkuus myös 48 megapikselin tilaan, mutta tällöin ei ole mahdollista esimerkiksi zoomata.
Yleisellä tasolla Honor View20:n pääkameralla otetutut kuvat ovat erinomaisia omassa hintaluokassaan. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa teräviä, dynaaminen alue on vaikuttava, joiden lisäksi värit ovat luonnollisia ilman ylimääräistä AI-kuvaustilaa. Hämärämmässä kamera toimii myös hyvin ilman ylimääräisiä yötiloja. Kuvat ovat hyviä, mutta luonnollisesti tarkkuus ja värit muuttuvat heikommiksi. Alapuolella on kuvia, jotka ovat taltioitu Honor View20:n pääkameralla 12 megapikselin kuvaustilassa.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Myöskin 48 megapikselin kuvaustilassa kuvat ovat erinomaisia, mutta pehmeyttä kuvista löytyy selvästi enemmän kuin 12 megapikselin kuvista. Alapuolella on muutamia 48 megapikselin kuvaustilalla otettuja testikuvia.
48MP AI Ultra Clarity Mode
Kamerassa hyödynnetään myös vahvasti tekoälyä ja yksi ominaisuuksista on ”48MP AI Ultra Clarity Mode”. Honor kertoo AI-oppimiskyvyn parantuneen 123 prosentilla ja AI-kuvankäsittelynopeuden 46 prosentilla Kirin 980 -järjestelmäpiirissä kaksois-NPU:n sekä kaksois-ISP:n ansiosta. Näiden parannuksien ansiosta Honor View20 -puhelimeen on onnistuttu rakentamaan tekoälyllä höystetty 48 megapikselin kuvaustila. 48MP AI Ultra Clarity -kuvaustila on mahdollista laittaa erikseen päälle kameran asetuksista, eikä se ole automaattisesti käytettävissä.
Tilan ollessa käytössä kamera ottaa useita 48 megapikselin tarkkuisia kuvia, joista puhelin valitsee jokaisesta kuvasta parhaat yksityiskohdat Kirin 980:n järjestelmäpiirin ja sen kaksois-IPS:n avustuksella. Kun parhaat yksityiskohdat on jokaisesta kuvasta valittu, niin nämä yhdistetään yhdeksi 48 megapikselin kuvaksi, jonka pitäisi olla paras mahdollinen. Kun monista 48 megapikselin kuvista on automaattisesti koottu yksi erinomainen kuva, niin laitteen kaksois-NPU-yksikkö alkaa käsitellä kuvaa Huawein kehittyneellä tekoälyalgoritmilla, jolloin kuvan pimeiden alueiden yksityiskohtia optimoidaan kirkkaammiksi ja kuva värit säädetään paremmiksi. Tämän prosessin jälkeen lopputuloksena pitäisi olla täydellinen 48 megapikselin tarkkuinen valokuva, jonka laadun pitäisi ylittää jopa normaalit 48 megapikselin kuvat.
48MP AI Ultra Clarity -tilaa ei testijakson aikana päästy juurikaan testaamaan, sillä testilaitteen ohjelmistosta ei toimintoa vielä löytynyt. Myöhemmin toisesta testilaitteesta toiminto löytyi, jonka takia juurikaan kuvia ei tällä asetuksella päästy ottamaan. Alla on kuitenkin kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu normaalilla 48 megapikselin tilalla ja oikeanpuoleinen juurikin 48MP AI Ultra Clarity -tilalla. Alla olevat kuvat ovat pakattuja, mutta niitä voi tarkastella täydessä tarkkuudessa Google Drivesta.
Kuvista nähdään selvästi, että 48MP AI Ultra Clarity -tilalla otetut kuvat ovat yksityiskohtaisempia kuin normaalit 48 megapikselin kuvat. Esimerkiksi teksti on selvästi paremmin luettavissa. Honorin mukaan erillinen 48MP AI Ultra Clarity -tila on ihanteellinen ainoastaan tilanteissa, kun kuvataan paikallaan olevia kohteita tai hyvin valaistuja maisemia. Testien perusteella ominaisuus toimii erinomaisesti myös ilman minkäänlaisia jalustoja.
Muut toiminnot
Yksi Honor View20:n kameran ominaisuuksista on yötila, joka on löytynyt myös lukuisista muista Huawei- ja Honor-puhelimista. Yötilalla kamera onnistuu taltioimaan kuvia myös hämärässä sekä lähes pimeässä ilman jalustaa. Puhelin kuvaa muutaman sekunnin ja säätää tekoälyn avustuksella kameran kuvausasetuksia. Ominaisuus on toimiva ja kuvat ovat pääasiassa hyviä. Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu ilman yötilaa ja oikeanpuoleinen on taasen otettu yötilalla.
Vaikka Honor View20 -puhelimessa ei olekaan erillistä teleobjektiivia, niin kameraohjelmistossa on mukana tuttu 2x-zoomauspainike. Zoomatessa kuvien laatu hieman heikkenee, mutta ei kuitenkaan kovin radikaalisti. Mielestäni zoomaustoiminto on hyvä, sillä saadaan nopeasti otettua zoomattu kuva. Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu ilman zoomausta ja oikeanpuoleinen 2x-zoomauksella.
Honor View20 -puhelimessa on myös tuttu erillinen AI-kuvaustila. Takakameroita käyttäessä puhelin tunnistaa kymmeniä erilaisia kuvaustilanteita ja optimoi kameran asetukset sen mukaan. Tekoälyominaisuus on puhelimessa vapaaehtoinen ja sen voi ottaa pois käytöstä milloin tahansa. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on AI-kuvake, josta kuvastilan saa päälle. AI-kamera jakaa varmasti mielipiteitä ja ainakin itse pidän ominaisuudesta joissakin tilanteissa. Pääasiassa kuitenkin testijakson aikana annoin asetuksen olla pois päältä. Alla on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu AI-kameralla ja oikeanpuolinen AI-kameran ollessa poissa päältä. Kuvista nähdään kuinka AI-kamera korostaa kuvan värejä selvästi normaalia enemmän.
48 megapikselin kameran kaveriksi Honor on laittanut myös erikoisen 3D TOF (Time-of-Flight) -kameran, joka antaa mahdollisuuden uusiin ominaisuuksiin niin valokuvaamisessa kuin videokuvaamisessakin. 3D-kameraa voidaan kuvailla suomeksi sanalla etäisyyskamera, joka ei kuitenkaan ole samanlainen kuin lukuisissa puhelimissa nähty kaksoiskameran toinen sensori. 3D TOF -kamera laskee etäisyyden valon nopeuden perusteella, mittaamalla kameran ja kuvattavan kohteen jokaisen pisteen välisen valosignaalin lentoaikaa. Honor kertoo toiminnon toimivan puhelimen infrapunasensorin avulla, joka lähettää pisteitä kuvattavaan kohteeseen ja mittaa etäisyyden ja kohteen muodon luomalla 3D-kartan ympäröivästä alueesta.
Puhelimessa 3D TOF -kameraa hyödynnetään juurikin sen takia, että kameran odotetaan tuovan paljon etuja käyttäjälleen. Kameran kerrotaan muun muassa perustuvan parempaan tekniikkaan kuin muut 3D-kamerat ja se pystyy mittaamaan etäisyyksiä myös kaukaa. Toinen syy kameran käyttämiseen on suurempi FPS, jonka avulla kameraa voidaan hyödyntää muun muassa reaaliaikaiseen pelaamiseen muun muassa 3D-peleissä, joita ohjataan liikkeillä. Honor kertoo 3D TOF -kameran kuluttavan myös normaalia vähemmän akkua.
Yksi 3D TOF -kameran ominaisuuksista on ”muokkaus”. Tällä toimilla on mahdollista ottaa muun muassa kuva ihmisestä jonkinlaista taustaa vasten ja kamera pystyy tunnistamaan henkilön ja tausta toisistaan, jonka ansiosta ihmisen kehon muotoja voi muun muassa kaventaa niin, ettei tausta muutu samalla. Kohteen muotojen muokkaus ominaisuus toimii reaaliajassa niin valokuvissa kuin videoissakin. Alla on yksi kuvapari, jossa ominaisuutta on hieman demonstroitu.
Etukamera ja video
Myöskin etukameraa Honor kuvailee maailman ensimmäiseksi 25 megapikselin näytönalaiseksi kameraksi. Etukamerassa on f/2.0-aukkosuhde sekä 27 mm polttoväli. Etukamera on kokonaisuudessaan varsin hyvä ja Honorin tyyliin mukana on myös monipuolisia toimintoja. Myöskin etukamerassa on vahvasti läsnä tekoäly, mutta se on myös mahdollista painaa pois käytöstä AI-painikkeesta, joka näkyy kamerasovelluksen yläreunassa. Tekoälyn avulla etukamera osaa tunnistaa kuvattavan kohteen taustan ja kohteen, joiden perusteella kuvan asetuksia muokata ja värejä säädetään ilman, että käyttäjän täytyy koskea mihinkään.
Etukameralla otettujen kuvien laatu on hyvä erityisesti hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja ne ovat tarkkoja. Tämän lisäksi kuvien värimaailma on varsin luonnollinen, mutta AI-kuvaustilassa kuvien värit korostuvat selvästi enemmän. Heikommassa valaistuksessa kuvien laatu kärsii selvästi, mutta muun muassa selfie-kuvaamista avustamassa on ”näyttösalama”, eli näyttö muuttuu vaaleaksi ja toimii näin samalla myös salamavalona. Ohessa on yksi etukameralla otettu kuva.
Videokuvausta Honor View20 -puhelimella voidaan harrastaa korkeintaan 4K 30fps -tarkkuudella. Full HD -tasoisena videota voidaan taltioida niin 30fps:n kuin 60fps:n tasoisena. Kokonaisuudessa videokuvaus on hyvällä tasolla ja laatu on hyvää. Videoissa värit ovat luonnollisia, mutta tarkkuus ei ole ehkä kovin odotetulla tasolla 4K-tarkkuudella. Videoissa on jonkin verran pehmeyttä. Optista kuvanvakainta ei valittavasti puhelimeen ole saatu, mutta mukana on silti elektroninen kuvavakautus, joka toimii niin 4K- kuin Full HD -videoissakin. Videokuvauksessa kamera onnistuu myös varsin hyvin taltioimaan ääntä. Alapuolella on lyhyt testivideo, joka on kuvattu 4K-tarkkuudella Honor View20 -puhelimella.
Koska kyseessä on huippupuhelin, niin mukana on myös superhidastus. Tässä tilassa kamera taltioi 32x hidastettuja videoita 960fps-kuvataajuudella. Alapuolella on lyhyt video, jossa esitellään 960fps:n hidastusvideota.
Kamerasovellus on Honor View20 -puhelimessa pitkälti samanlainen kuin muissa Honorin puhelimissa. Sovelluksesta löytyy monenlaisia hyödyllisiä kuvaustiloja, mutta myös muutamia ei niin hyödyllisiä. Eri kuvaustilat ovat karusellimaisessa muodostelmassa ja tiloja ovat muun muassa AR-objektiivi, yö, muotokuva, valokuva sekä video. Erilliseltä Lisää-välilehdeltä löytyy vielä enemmän kuvaustiloja. Muun muassa manuaalisäädöt ovat piilotettu valikkoon, mikä on mielestäni hieman erikoista, sillä kyseessä on kameraan keskittynyt älypuhelin.
Ammattilainen on Honorin termi manuaalitilalle. Tässä tilassa on mahdollista säätää laajasti kameran asetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Tässä tilassa voi säätää muun muassa ISO-arvoa (50 – 102 400), suljinnopeutta (1/400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta.
Kamerassa on myös Mate 20 Pro -puhelimesta tuttu HiVision-toiminto, joka osaa tunnistaa erilaisia objekteja tai kääntää tekstejä. Lisäksi tässä tilassa kamera osaa lukea QR- ja viivakoodeja. HiVisionilla onnistuu myös ruuan kaloreiden laskeminen hyödyntämällä Honor View20:n 3D-kameraa. Valitettavasti toiminto ei toimi kovin erikoisesti, joten siihen ei aina kannata kovin suuresti luottaa.
3D-pelaaminen 3D-kameralla
Honor View20:n 3D TOF -kameran hyödyt eivät jää ainoastaan kameran ominaisuuksiin, vaan kameraan on mahdollista käyttää muun muassa pelaamisessa ”liikkumisanturina”. Honor on kehittänyt tällä hetkellä puhelimelle kaksi sovellusta, jotka ovat Fancy Skiing ja Fancy Darts. Pääsimme testijakson lopussa testaamaan molempia pelejä testilaitteella, joten näistä on hieman kokemuksia. Honor lupaa puhelimen saavan tuen myös suuremmalle määrälle erilaisia pelejä, joissa voidaan hyödyntää 3D TOF -kameraa.
Pelien ideana on siis, että puhelin yhdistetään televisioon joko Honorin oman telakan avulla tai vaihtoehtoisesti normaalisti kaapelilla tai langattomalla yhteydellä. Pelejä ohjataan vain ihmisen liikkeillä, eikä minkäänlaisia peliohjaimia tarvita. Kamerasta löytyy erikoiselta kuulostava luurangon seuranta-algoritmi, joka tunnistaa ihmiskehon 15 pisteen reaaliaikaisen sijainnin ja laskee niiden avulla ihmisen luurangon pituuden senttimetrien tarkkuudella.
Testien perusteella molemmat jo tarjolla olevat pelit ovat grafiikoiltaan ja toteutukseltaan varsin yksinkertaisia, mutta pelien ideana onkin enemmän demonstroida toiminnallisuutta kuin olla oikeasti koukuttavia ja monimutkaisia pelejä. Pelien ohjattavuus on varsin yksinkertaista. Käsiä liikuttelemalla eri suuntiin voidaan valita pelin valikosta tiettyjä asioita. Esimerkiksi hiihtopelissä Honor View20:n kamera tunnistaa pelaajan liikkeet ja näiden avulla ohjataan näytöllä näkyvää pelihahmoa.
Huomioitavaa kuitenkin on, että kovin hämärässä kamera ei kunnolla tunnista pelaajan liikkeitä, vaan valoa kannattaa olla, jotta ohjattavuus toimisi niin kuin kuuluisi. Testien perusteella kyseessä on mielenkiintoinen idea ja ihmiskehon liikkeillä ohjattavuus todella toimii. Valitettavasti todellisia pelejä on tällä hetkellä vain vähän, minkä takia tämä ominaisuus saattaa jäädä ainakin aluksi hieman vähemmälle käytölle.
Käyttöjärjestelmä
Honor View20 on yksi ensimmäisistä älypuhelimista, jossa hyödynnetään EMUI-käyttöliittymän sijasta suoraan Honorille kustomoitua Magic UI -käyttöliittymää. Magic UI on aikaisemmin nähty jo Kiinassa myynnissä olevissa laitteissa, mutta nyt se tuodaan myös globaalisti tarjolle. Honor pyrkii Magic UI:n avulla erottamaan oman brändinsä Huawein puhelimista, joissa on EMUI-käyttöliittymä. Todellisuudessa eroa näkyy pitkälti ainoastaan käyttöliittymän nimessä ja värimaailmassa, joten harppaus Magic UI:n ja EMUI:n välillä ei ole kovin suuri. On kuitenkin odotettavissa, että tulevaisuudessa Magic UI:n ja EMUI:n välillä tullaan näkemään enemmän eroavaisuuksia.
Puhelimessa hyödynnetään Magic UI 2.0.1 -versiota ja se toimii Googlen Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmän päällä. Honor View20 tulee myyntiin siis tuoreimmalla käyttöjärjestelmäversiolla, mikä on mahdollista. Myöskin tietoturvan suhteen puhelin tuntuu olevan kohtuullisen hyvällä tasolla ja testijakson aikana tuorein tarjolla ollut päivitys piti sisällään Googlen 1. joulukuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Hieman tylsää Honor View20 -puhelimen käyttöliittymässä on se, että Honor ei ole tehnyt siihen juurikaan muutoksia tai asetuksia, jotka olisivat ainoastaan tarkoitettu kyseiselle puhelimelle. Magic UI:ssa on pitkälti samat asetukset ja toiminnot kuin muissakin Huawei- ja Honor -puhelimissa. Laitetta on muun muassa mahdollista ohjata eleiden avulla, minkä lisäksi mukana on ”digitaalinen saldo” -niminen ominaisuus, joka mittaa puhelimen käyttötietoja. Muista puhelimista erottavat tekijät ovat pääosin sovelluksissa, mikä on toki täysin luonnollista. Esimerkiksi kamerasovelluksessa on tiettyjä toimintoja, joita muista puhelimista ei löydy.
Testijakson aikana Honor View20:n käyttöliittymän tai käyttöjärjestelmän kanssa ei ollut minkäänlaisia ongelmia, vaan kaikki toimi niin kuin kuuluukin. Vaikka Magic UI on yksi raskaimmin kustomoiduista käyttöliittymistä, niin silti esimerkiksi sovellukset aukesivat vikkelästi ilman viivettä. Kokonaisuutena käyttökokemus on käyttöliittymän osalta hyvä ja varsinkin vanhemmista Honor-puhelimista siirtyessä Honor View20 -malliin ei käyttöliittymän opettelu tunnu haastavalta tuttujen elementtien ansiosta.
Yhteenveto
Honor View20 on tällä hetkellä kiistatta yksi markkinoiden parhaimmista älypuhelimista omassa hintaluokassaan. Honor on vihdoin rakentanut puhelimen, joka haastaa erinomaisesti OnePlusin tuoreimmat huippupuhelimet, jotka asettuvat samaan hintaluokkaan. Honor View20 -puhelinta voi helposti luonnehtia myös Honorin malliston parhaimmaksi puhelimeksi, joka on tuotu Suomessa myyntiin.
Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin puhelimen laadukkaaseen rakenteeseen sekä takalasin tyylikkääseen V-kuviointiin, jollaista ei kilpailijoilta löydy. Juurikin kuviointi tekee puhelimesta varsin uniikin. Myöskin kamerat ovat kokonaisuudessaan todella vaikuttavat omassa hintaluokassaan, eivätkä kilpailijat pysty juurikaan vastaamaan kameran laatuun tai ominaisuuksiin. Honor View20 on myös varusteltu suurella tallennustilalla, jota on haastava saada täyteen. Oli myös hienoa nähdä, että puhelimen suuri akku tarjoaa hyvän käyttöajan, minkä lisäksi pikalatauksella on helppoa saada muutamassa minuutissa mukavasti lisää akkua. Puhelin kestää myös erinomaisesti pakkasta.
Itse tykkään myös, että Honor on säilyttänyt perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen ja hyvin nopean sormenjälkilukijan. Honor View20 on varusteltu myös heti paketista otettaessa tuoreella Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmällä.
Mikään nykyaikainen älypuhelin ei ole kuitenkaan täydellinen, vaan myös Honor View20 -mallissa on omat puutteensa. Puhelin ei ole esimerkiksi millään tasolla vedenkestävä ja näyttölasia kiertää enimmäkseen halvoista puhelimista tuttu muovikaistale. Lisäksi puhelimesta ei löydy muistikorttipaikkaa tai langatonta latausta. Yksi pienoisista pettymyksistä oli myös Magic UI:n minimaaliset erot EMUI-käyttöliittymään verrattuna.
Suomessa Honor View20 -puhelimen myynti alkaa 30. tammikuuta 2019. Hintaa löytyy 6 + 128 gigatavun versiolta 549 euroa ja 8 + 256 gigatavun versiolta 649 euroa. Uutuuspuhelinta ei ole siis hinnalla pilattu myöskään Suomen markkinoilla, vaan tällä kertaa saa erinomaisen älypuhelimen, joka tarjoaa vastinetta rahalle.
Honor View20 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Laadukas ja jämäkkä rakenne
- Omaperäinen V-heijastus takalasissa
- Nopea sormenjälkilukija
- Hintaluokassaan hyvät kamerat
- Uudenlainen etukameraratkaisu (kamerareikä)
- Tuore Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä (Magic UI varauksin)
- Perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin säilytetty
- Suuri näyttö
- Paljon muistia ja tallennustilaa myös perusversiossa
- Hyvä pakkaskestävyys
- Varsin nopea pikalataus (Honor SuperCharge)
Huonoa
- Ei IP-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä
- Näyttölasia kiertää muovikehys
- Etukameran "piilottaminen" vie paljon tilaa
- Ei muistikorttipaikkaa
- Ei langatonta latausta
- Magic UI ei eroa juurikaan EMUI-käyttöliittymästä