AndroidArvostelutHuaweiYleinen

Arvostelussa Huawei Mate 20 Pro – markkinoiden paras kamerapuhelin

Huawei Mate 20 Pro.

Huawei julkaisi lokakuussa yhtiön yhden kalleimmista huippupuhelimista, eli Mate 20 Pron. Kävimme Lontoossa paikan päällä katsomassa puhelimen julkaisua ja saimme ensituntumat puhelimesta. Nyt Huawei Mate 20 Pro on ollut käytössä parin viikon ajan, minkä perusteella puhelimesta on syntynyt varsin kattava käsitys. Suomessa puhelimen myynti alkaa 5. marraskuuta 2018 ja hintaa löytyy 999 euroa.

Testijakson aikana Mate 20 Pro pääsi todella yllättämään monella osa-alueella ja yksi näistä on kamera, johon Huawei on laittanut suuria satsauksia. Lisäksi Mate 20 Pro on varusteltu Huawein omalla täysin tuoreella järjestelmäpiirillä, josta löytyy tehoja sekä paljon tekoälyä. Arvostelimme viime vuonna Huawei Mate 10 Pro -älypuhelimen, joka on edeltäjä uudelle Mate 20 Prolle. Vuoden aikana Huawei on ottanut suuria harppauksia eteenpäin, mistä olen henkilökohtaisesti tyytyväinen. Lisäksi Huawei on ottanut mukaan tuoretta teknologiaa sekä toteuttanut hieman erikoisia innovaatioita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei on Mate 20 Pron kanssa viime aikoina joutunut näyttökohun keskellä. Olemme SuomiMobiilissa uutisoineet Mate 20 Pron vihreiksi muuttuneista näytöistä. On kuitenkin hyvä huomata, ettei ongelmaa ole havaittavissa kaikissa puhelimissa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Huawein tuoreimpaan ja tehokkaimpaan lippulaivapuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset Huawei Mate 20 Pro -puhelimesta. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme laitteen kestävyyttä pakkasessa. Pakkastestissä tutkimme kuinka hyvin puhelin selviää kovista pakkasista.

Tekniset tiedot
Huawei Mate 20 Pro (LYA-L29)
Mitat: 157.8 x 72.3 x 8.6 mm
Paino: 189 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasinen takakansi / Gorilla Glass / IP68
Näyttö: 6.39 tuumaa QHD+ (1440 x 3120) / 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 980 (Mali-G76 MP10)
Muisti: 6 RAM-muistia / 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa (nano-muistikorttipaikka max 256 Gt)
Pääkamera: 40 MP (f/1.8 / 27mm / 1.4um / PDAF / Laser AF / wide) + 20 MP (f/2.2 / 16mm /  1.0um / PDAF / Laser AF / ultrawide) + 8 MP (f/2.4 / 80mm / 1.0um / 3x optinen zoom / OIS / PDAF / Laser AF / telephoto) / Leica-objetiivit / kaksissävyinen salama
Etukamera: 24 MP (f/2.0 / 26mm / AF / wide)
Akku: 4200 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. syyskuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 40W-pikalataus / Langaton lataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 / apetX HD -tuki / stereo-kaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta / sininen / Twilight
Hinta: 999 euroa

Myyntipakkaus

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei toimittaa Mate 20 Pron mustassa myyntipakkauksessa, jonka ulkopuolta koristaa kultaiset Huawein logot sekä Mate 20 Pro -mallimerkinnät. Pakkauksessa on myös punainen Leica-logo sekä teksti ”triple camera”, joka jo paljastaa puhelimessa olevan Leican kanssa yhteistyössä kehitetty kolmoiskamera. Pakkauksen yhdellä sivulla on lisäksi sisältä löytyvän puhelimen mallitiedot sekä IMEI-koodit.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee muoveihin käärittynä itse Mate 20 Pro. Tämän alapuolella on pahvinen tasku, johon on liitetty SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä puhelimen pikakäyttöohjeet. Minkäänlaista suojakuorta Mate 20 Pron mukana ei toimiteta Suomessa, vaikka sellainen joissain maissa mukana tuleekin. Myyntipakkauksen pohjalla on lisäksi Huawein omat USB-C-tyypin liittimellä varustellut perusnappikuulokkeet, kuulokeadapteri, SuperCharge-laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Huawei on aina tunnettu siitä, että puhelimien mukana on toimitettu suojakuori, mutta nyt Mate 20 Pron kohdalla on tehty poikkeus. Suojakuori on nyt ostettava erikseen, jos sellaisen haluaa. Myyntipakkaus pitää sisällänsä kuitenkin kaiken käytön aloitukseen tarvittavan, vaikka mitään yllätyksiä mukana ei jälleen kerran tullut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisessa toteutuksessa Huawei luottaa jälleen kerran tuttuihin materiaaleihin. Mate 20 Pro on valmistettu alumiinikehyksestä, jossa ylä- ja alapäädyt ovat selvästi paksummat, mutta kehyksen reunat ovat selvästi kapeammat, jotka tekevät puhelimeen ohuemman vaikutuksen. Laitteen takaosa on valmistettu lasista, jossa on 3D-kaartuvuus, joka on selvästi suurempi kuin missään aikaisemmassa Huawein huippupuhelimessa. Puhelimen etuosa on myös varusteltu 3D-lasilla, joka tekee kokonaisuudesta varsin pyöristetyn sekä huomattavasti ohuemman.

Tuntumalta Mate 20 Pro on yksi parhaimmista huippupuhelimista, joita olen hetkeen testannut. Puhelinta väännellessä käsissä ei ollut havaittavissa natinaa tai taipumista. Lisäksi Mate 20 Prossa ei ole havaittavissa yhtäkään häiritsevää saumakohtaa tai muovikaistaletta. Huawei on yleisesti laittanut rungon ja näyttölasin väliin muovisen kaistaleen, mutta Mate 20 Prosta sellaista ei onneksi löydy. Koska kyseessä on pitkälti lasista rakentuva puhelin, niin käsissä laite on varsin liukas, minkä lisäksi se liukuu helposti pois esimerkiksi hieman kaltevalta tasolta. Mate 20 Pron lasinen rakenne on myös hyvin altis sormenjäljille sekä muulle likaisuudelle, mutta onneksi laitteen saa puhtaaksi nopeasti vain pyyhkäisemällä kankaaseen.

Huawei on ilmoittanut Mate 20 Pron mitoiksi 157,8 x 72,3 x 8,6 millimetriä ja painoksi 189 grammaa. Verrattuna Mate 10 Prohon on uutuuspuhelin saanut enemmän pituutta, vähemmän leveyttä sekä hieman lisää paksuutta ja painoa. (Mate 10 Pron mitat 154,2 x 74,5 x 7,9 mm ja painoa 178 g). Yleiseltä rakenteelta Mate 20 Pro tuntuu olevan pitkulainen, mikä myös takaa mielestäni paremman käytettävyyden.

Huawei on tehnyt Mate 20 Prohan selvän parannuksen verrattuna viime vuoden Mate 10 Prohon. Nyt Mate 20 Pro on saanut IP68-sertifikaatin mukaisen pölyn- ja vedenkestävyyden. Viime vuonna tyydyttiin IP67-serfikaattiin, joka lupaa vedenkestävyyden 1 metrin syvyyteen 30 minuutiksi, kun taasen Mate 20 Pron IP68-sertifikaatti takaa upotuksen 2 metrin syvyyteen 30 minuutiksi. Huawei on siis lisännyt tänä vuonna vedenkestävyyttä selvästi, mikä on myös yksi puhelimen vahvuus. Henkilökohtaisesti näen IP68-sertifikaatin tuovan selviä etuuksia, muun muassa Suomen epävakaassa säässä vedenkestävyys on vain hyvästä. On myös kuitenkin hyvä huomata, että Mate 20 Pron vedenkestävyys ei kuitenkaan ole täysin Huawein takaama, sillä takuu ei korvaa mahdollisia vesivaurioita.

Yksi erottuvuustekijä, jolla älypuhelinvalmistajat koittavat vaikuttaa kuluttajien ostopäätökseen on erikoiset värivaihtoehdot. Huawei on tuonut Mate 20 Prosta Suomessa myyntiin kolme väriversiota, jotka ovat perinteinen testiinkin saatu musta, sininen (Midnight Blue) sekä revontuli (Twilight). Erikoisuutena sinisessä versiossa on takalasin tekstuuri, jota ei muissa väriversiossa ole. Revontuliversio on taasen mustan, violetin ja sinisen yhdistelmä, joka tuo oman erikoismausteensa Mate 20 Pron värimaailmaan. Huaweilla on puhelimesta maailmalla myynnissä myös vihreät sekä vaaleanpunaiset väriversiot, joita ei Suomessa ainakaan toistaiseksi ole tuotu myyntiin.

Mate 20 Pron etupuoli tuo mieleen jokseenkin Samsungin viimeaikaiset puhelimet, kuten Galaxy S9+:n. Laitteen etuosa on kokonaan musta ja reunat on selvästi pyöristetyt. Näyttö peittää etuosasta noin 88 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuoden Mate 10 Pro -puhelimen vastaava luku, joka oli 80 prosenttia. Näytön alareunaan Huawei on jättänyt pienen noin puolen senttimetrin paksuisen mustan kaistaleen. Mate 20 Prossa näyttö on viety puhelimen yläreunaan asti, joka tarkoittaa sitä, että puhelimeen on päätetty tehdä lukuisista puhelimista tuttu näyttölovi. Koska näyttölovi on varsin suuri, niin siihen on asetettu myös paljon tekniikkaa. Lovessa on muun muassa infrapunakamera, selfie-kamera, puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden/etäisyydentunnistin sekä ilmoitus-LED-valo. Huawei on asettanut Mate 20 Pron etupuolelle sormenjälkilukijan, jota ei ole kuitenkaan mahdollista nähdä ilman, että se on aktivoitu. Sormenjälkilukija on tällä kertaa siis integroituna laitteen kosketusnäyttöön.

Puhelimen takaosassa dominoiva yksityiskohta on massiivinen kameraosa, joka on neliömäinen. Kameraosa on hieman muusta rungosta ulkoneva, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Kameraosaan on asetettu kolme kamerasensoria, yksi salama sekä laserautomaattitarkennus. Kameraosan yläpuolella on Leican logo sekä teksti ”VARIO – SUMMILUX – H 1:1.8-2.4/16 – 80 ASPH.”. Mate 20 Pron takaosassa on lisäksi perinteiseen tapaan Huawei-logo sekä muun muassa laitteen valmistusmaa. Kaiken kaikkiaan Huawei on tehnyt laitteen takaosasta myös varsin pelkistetyn.

Mate 20 Pron oikeaan kylkeen on asetettu tuttuun tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet sekä punainen käynnistyspainike. Puhelimen painikkeiden tuntuma on todella jämäkkä, mutta virtapainike tuntui hieman väljältä. Puhelimen vasempaan kylkeen ei ole asetettu mitään. Laitteen yläreunassa on kaksi symmetrisesti sijoitettua antennijuovaa, infrapunalähetin sekä yksi mikrofoni. Mate 20 Pron alareunassa on myös symmetriset antennijuovat, kaksi mikrofonia, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttitelakka. Telakkaan on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti sekä yksi Huawein uusi nano-muistikortti. Ulkoisesti Mate 20 Prossa ei ole nähtävissä minkäänlaista perinteistä kaiutinta. Itse kaiutin löytyy kuitenkin puhelimen USB-C-tyypin latausliittimestä, johon tutustutaan myöhemmin tässä arvostelussa enemmän.

Näyttö

Yksi Mate 20 Pron parhaimmista sekä selvästi huonoimmista seikoista on näyttö. Näyttö on teknisesti yksi parhaimmista, mutta siinä on omat varsin ikävät ongelmat. Itsessään näyttö on teknisien ominaisuuksiensa osalta varsin vaikuttava. Näytön koko on 6,39 tuumaa ja se perustuu OLED-teknologiaan, joten tummat värit ja erityisesti musta toistuu realistisesti. Tarkkuus on WQHD+ -tasoa, eli pikseleitä löytyy 1440 x 3120, joka tekee 538 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus on siis sillä tasolla, että yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on mahdotonta. Näytössä on 19.5:9-kuvasuhde, mikä tarkoittaa luonnollisesti laitteesta löytyvän vuoden 2018 aikana vahvasti yleistynyt lovinäyttö.

Jos jätetään vielä huomioimatta näytön suurin ongelma, johon paneudutaan myöhemmin tässä arvostelussa enemmän, niin kosketusnäyttö on erinomainen. Näytössä on loistava värintoisto, kiitos OLED-teknologian. Erityisesti musta on oikeasti mustaa, kun taasen LCD-näytöillä musta on enemmän harmaansävyistä. OLED-näyttö on perusajatukseltaan huomattavasti erilainen kuin LCD-näyttö. OLED-näytöissä erillistä taustavaloa ei tarvita, sillä itse pikseli valaisee itsensä, jonka ansiosta näyttöpaneeleista ja näin ollen myös puhelimista saadaan ohuempia. Mielestäni OLED-näytöt antavat järjestäen paremman kokemuksen kuin kilpailevat LCD-näytöt. Muun muassa Netflixin katselu on mielekkäämpää syvempien tummien värien ansiosta.

Mate 20 Pron näyttö tukee myös DCI-P3-väritilaa sekä HDR10-sisällön toistamista. Huawei on mahdollistanut puhelimen asetuksissa lisäksi käyttäjän vaihtaa laajasti näytön väriasetuksia. Väritilaa on mahdollista muokata kahdesta vaihtoehdosta, jotka ovat ”Eloisa” ja ”Normaali”. Näistä Eloisa edustaa DCI-P3-väritilaa ja normaali sRGB-väritilaa. Värilämpötilaa varten löytyy erillinen väriympyrä, josta käyttäjä saa valita mieluisimman värilämpötilan. Mate 20 Pron näytössä tuntui testijakson aikana olevan todella hyvä luettavuus auringonpaisteessa sekä siinä oli loistavat katselukulmat.

Näytön tarkkuus on puhelimessa riittävä ja tuttua huipputasoa. Vaikka näytöstä löytyy WQHD+ -tarkkuus, eli 3120 x 1440 pikseliä, niin automaattisesti tarjolla on vain Full HD+ -tarkkuus, eli 2340 x 1080 pikseliä, sillä Huawei on laittanut oletukseksi päälle ”älykkään tarkkuuden”, jonka tarkoituksena on säätää puhelimen virtaa alentamalla näytön tarkkuutta. Jos siis haluaa näytön olevan tarkempi kuin Full HD+ -tasoa, niin WQHD+ kannattaa käydä laittamassa päälle näytön asetuksista.

Yksi Mate 20 Pron näytön erikoisuus on kaartuvat reunat, kuten Samsungin puhelimissa on ollut jo muutaman vuoden ajan. Toistaiseksi Huawei ei ole keksinyt kaartuville reunoille mitään erikoista käyttötarkoitusta kuten Samsung ja Sony, joilta löytyy kaartuvista reunoista pikavalikoita. Mate 20 Prossa reunat ovat vain design-elementti, jotka tuovat ainakin omasta mielestäni tietynlaista positiivista ilmettä puhelimeen.

Mate 20 Pron leveä näyttölovi.

Lovinäyttö on varmasti kaikkien rakastama tai vihaama ominaisuus ja itse en ole edelleenkään tähän ratkaisuun tyytyväinen. Mate 20 Prossa on varsin leveä lovi, joten loven vasemmalle ja oikealle puolelle ei mahdu juurikaan perinteisen tilapalkin kuvakkeita. Näyttöloven oikealla puolella on esillä kellonaika sekä akunvaraus, kun taasen vasemmalla puolella on yhteyskuvakkeet sekä hyvällä tuurilla yksi ilmoituskuvake mahtuu vielä näkymään. Huawei mahdollistaa tuttuun tyyliin kuitenkin myös loven piilottamisen. Tämä tarkoittaa, että lovea ympäröivät alueet muutetaan mustiksi. Koska Mate 20 Prossa on OLED-näyttö, niin loven piilotus toimii varsin hienosti, sillä näytön ja loven rajaa tuskin edes erottaa. Toki normaalissa tilassa loven ympärillä on edelleen tutut kuvakkeet.

Huawei on tuonut jo Mate 10 Prostakin tutun Always-on-näytön myös Mate 20 Prohon. Always-on-näyttö on päällä, kun Mate 20 Pron näyttö on muuten sammutettu. Näytöllä näkyy ainoastaan kellonaika, päivämäärä sekä akunvaraus. Asetuksista Always-on-näytön saa säädettyä olemaan päällä koko ajan tai vaihtoehtoisesti vain tietyn aikavälin. Ilmoituksia näytöllä ei näytetä.

Vaikka näytön teknisien tietojen perusteella Huawei on tuonut markkinoille kovan vastustajan muun muassa Samsungin Galaxy Note9 -puhelimelle, niin silti Huawei on epäonnistunut. Olemme SuomiMobiilissa kertoneet Mate 20 Prossa havaituista vakavista näyttöongelmista, joita on ollut myös meidän testilaitteissa sekä jo puhelimen käsiinsä saaneilla kuluttajilla ympäri maailmaa, myös valitettavasti Suomessa.

Testilaitteessa havaittu näytön vihertävyys.

Huawei on jo kertonut tutkivansa tarkasti Mate 20 Prossa havaittuja näyttöongelmia, mutta mitään virallista lausuntoa ongelmasta ei ole vielä saatu. Suomessa Huawei on kuitenkin ilmoittanut kuluttajien saavan veloituksetta uuden puhelimen, jos heillä on viallinen näyttö. Vaikka Suomessa Huawei onkin ollut aktiivisesti asian kimpussa, niin esimerkiksi näin ei ole ollut Aasiassa, jossa toimittajat ovat kertoneet Huawein jopa peitelleen näytöissä havaittua ongelmaa, mutta siinä kuitenkin epäonnistuen. Lisäksi Aasiassa Huawei on vähätellyt ongelmaa toteamalla muillakin valmistajilla olevan ongelmia näyttöjen suhteen.

Toki on ymmärrettävää, että Mate 20 Pro on Huawein tämän vuoden tärkein uutuuspuhelin, mutta silti ongelman piilottelu ja vähätteleminen ei ole järkevää. Maailmalla on kymmeniä tai jopa satoja vastaavia näyttöongelmia kuin SuomiMobiilin testilaitteessa, vaikka Mate 20 Pron myyntikään ei ole vielä edes kunnolla lähtenyt käyntiin. Mielestäni ei ole millään tavalla ymmärrettävää, että 999 euroa maksavassa puhelimessa joudutaan näinkin ikäviä vikoja käsittelemään, sillä jo tässä hintaluokassa yläpuhelimen pitää olla täydellinen ja ilman mitään suurempia ongelmia. Huaweilla on Mate 20 Pron näyttöongelmien suhteen siis vielä jonkin verran seliteltävää.

Yleisessä tiedossa on, että Huawei Mate 20 Prossa hyödynnetään kahden näyttövalmistajan OLED-paneeleita. Huawei on tilannut näyttöpaneeleita tunnetulta korealaiselta LG:ltä sekä laajemmalle yleisölle hieman tuntemattomalta kiinalaiselta BOE Technology -nimiseltä valmistajalta. Vihertävyysongelmat näytöissä on ainoastaan LG:n valmistamissa paneeleissa, joten jos käsiin päätyy BOE:n näytöllä varusteltu Mate 20 Pro, niin ole iloinen, sillä vältyit ikäviltä ongelmilta. Jos haluaa tutkia tarkemmin kumman valmistajan näyttö omasta Mate 20 Prosta löytyy, voi Google Play -kaupasta ladata Device Info HW -sovelluksen, jonka aloitussivulta käy jo ilmi näytön valmistaja. SuomiMobiilin testilaitteissa Touchscreen-kohdassa on tieto ”synaptics-LAYA171020-LG-01-18-10-51”. Kyseessä on siis LG:n näyttöpaneeli. Muussa tapauksessa LG:n tilalla olisi BOE.

Testijakson alussa en havainnut näytössä ollenkaan ongelmia ja siinä värit olivat joka puolelta tasaisia. Kuitenkin muutaman päivän käytön jälkeen havaitsin näytön reunoissa hieman vihertävyyttä, muun muassa Netflix-sovellusta avatessa (jossa sopiva harmaa tausta). Tällöin ongelma ei vielä ollut häiritsevä, mutta jo vain kahden viikon käyttämisen jälkeen vihertävyys näytössä oli levinnyt rajusti ja se rupesi jo häiritsemään muun muassa videoita katsellessa. Mate 20 Pron näytössä ongelmat eivät siis heti ostettaessa ole välttämättä havaittavissa, vaan ne ilmestyvät ja laajentuvat ajan kanssa.

Koska alkuperäisessä Mate 20 Pro testilaitteessa näytön vihertävyys alkoi olemaan jo ongelma, niin Huawei lähetti testiä varten toisen puhelimen. Myöskin tässä versiossa oli LG:n valmistama näyttö sekä alkavaa vihertävyyttä näytön reunoissa, mikä oli havaittavissa vain täysin pimeässä. Pelkona myös tämän puhelimen kanssa on se, että näytön vihertävyys leviää ajan kanssa, mutta ainakaan toistaiseksi ei näin ole tapahtunut. Mate 20 Prota ostaessa on siis arpapeliä, saako käsiinsä LG:n näytöllä varustellun riskialttiin yksilön vaiko sitten BOE:n valmistaman ainakin toistaiseksi ongelmattoman näyttöpaneelin.

Tekniikka ja suorituskyky

Puhelimessa on tuore Kirin 980 -järjestelmäpiiri.

Huawei on viimeisen vuoden tuonut markkinoille puhelimia, joissa on tekoälyllä varusteltu Kirin 970 -järjestelmäpiiri ja ensimmäinen tällainen puhelin oli viime vuoden Mate 10 Pro. Tänä vuonna Mate 20 Pro on ensimmäinen puhelin, jossa hyödynnetään tuoreempaa Kirin 980 -järjestelmäpiiriä, jossa myös tekoäly on vahvasti läsnä.

Kirin 980 on yksi ensimmäisistä 7 nm -prosessilla valmistetuista kahdeksanytimisistä järjestelmäpiireistä. Siinä on Cortex-A76-pohjaisia ytimiä, jotka ovat 75 prosenttia suorituskykyisempiä ja 58 prosenttia tehokkaampia suhteessa edeltäviin versioihin. Kirin CPU -alijärjestelmä hyödyntää älykästä Flex-scheduling-mekanismia, joka luo kolmitasoisen, energiatehokkaan arkkitehtuurin. Se rakentuu kahdesta 2,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A76-ytimestä, kahdesta 1,92 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A76-ytimestä sekä neljästä 1.8 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Huawein mukaan 10 nm -tekniikkaan verrattuna 7 nm -tekniikka lisää järjestelmäpiirin suorituskykyä 20 prosentilla ja tehokkuutta 40 prosentilla.

Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G76 MP10, joka tarjoaa edeltävään versioon nähden 46 prosenttia paremman prosessointitehon 178 prosentin energiatehokkuudella. Uutuusgrafiikkaprosessorissa on myös kekseliäs kelloboostaustekniikka, joka tekoälyä hyödyntämällä tunnistaa pelaamiseen liittyvät työmäärät ja säätää toimintoja tarjotakseen optimaalisen pelikokemuksen.

Yksi Kirin 980 -järjestelmäpiirin pääkohtia on tekoäly ja siihen on integroituna Dual NPU -ratkaisu, jonka tarkoitus on muun muassa prosessoida dataa tekoälyn avustuksella. Kovin hyvin tekoäly ei kuitenkaan tule esille puhelimen käyttäjille jokapäiväisessä käytössä. Huawei on muun muassa kertonut, että tekoälyn avulla Kirin 980 -piiri tunnistaa jopa 4 500 kuvaa minuutissa. Tämä on 120 prosenttia nopeammin kuin mitä Kirin 970 -piiri kykenee tunnistamaan.

Suomessa Huawei on tuonut myyntiin ainoastaan 6 gigatavun RAM-muistilla varustellun sekä 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustellun version, jollainen myös testilaite oli. Mate 20 Prosta on olemassa myös 8 gigatavun RAM-muistilla varusteltu versio, jollaista ei valitettavasti Suomessa toistaiseksi nähdä.

Mate 20 Pro on suorituskyvyn osalta loistavalla tasolla.

Koska kyseessä on Huawein uunituore lippulaivapuhelimille tarkoitettu järjestelmäpiiri, niin oletettavasti myös suorituskyky on jonkin verran parantunut. Ajoimme Mate 20 Pro -puhelimessa läpi testijakson aikana SuomiMobiilin testausrepertuaariin kuuluvat suorituskykytestit, joissa Kirin 980 paljasti todellisen luonteensa. Alla olevassa taulukossa Mate 20 Pron suorituskykytestien tuloksia on mahdollista verrata Samsungin tämän hetken tehokkaimpaan Galaxy Note9 -puhelimeen, jossa on Exynos 9810 -järjestelmäpiiri. Taulukossa on myös Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 6 -puhelimen vastaavat pisteytykset sekä Mate 10 Pron pisteet, jossa on Huawein oma Kirin 970 -järjestelmäpiiri.

Testitulokset
Huawei Mate 20 Pro (K980) / Performance Samsung Galaxy Note9 (E9810) OnePlus 6 (SD845) Huawei Mate 10 Pro (K970)
AnTuTu: 273 177 / 255 258 pistettä 242 159 pistettä 286 820 pistettä 177 072 pistettä
Geekbench 4 (single): 3325 / 3399 pistettä 3642 pistettä 2431 pistettä  1908 pistettä
Geekbench 4 (multi): 9797 / 10197 pistettä 9100 pistettä 8975 pistettä 6757 pistettä
PCMark 2.0: 7438 / 8865 pistettä 5395 pistettä 8366 pistettä 7033 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 33 949 / 55 510 pistettä 41 046 pistettä 62 021 pistettä 31 146 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 41 624 / 65 105 pistettä 50 306 pistettä 79 392 pistettä 35 223 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 20 633 / 36 620 pistettä 24 963 pistettä 35 123 pistettä 22 166 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3474 / 3945 pistettä 3369 pistettä 4631 pistettä 2930 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3456 / 4045 pistettä 3716 pistettä 5171 pistettä 2944 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3540 / 3630 pistettä 2539 pistettä 3391 pistettä 2883 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. 

Huawei on tehnyt Mate 20 Prohon erillisen suorituskykytilan, jossa puhelimen asetukset optimoidaan parhaan suorituskyvyn saamiseksi muun muassa peleissä ja suorituskykymittauksissa. Suorituskykytilan ongelmana on kuitenkin akun nopeampi kuluminen sekä laitteen mahdollinen ylikuumeneminen. Suorituskykytilan historia on varsin mielenkiintoinen, sillä Mate 20 Pro on ensimmäinen Huawein puhelin, josta ominaisuus löytyy. Huawei on jäänyt aikaisemmin kiinni huijatessaan suorituskykytesteissä maksimoidessaan tällaisissa tilanteissa puhelimen suorituskyvyn. Koska Huawei jäi huijaamisesta kiinni, niin yhtiö päätti tuoda suorituskykytilan puhelimiinsa, jotta käyttäjät voivat itse päättää haluavatko puhelimesta kaiken suorituskyvyn irti vaiko ei.

Yllä olevaan taulukkoon on listattu Mate 20 Pron saamat tulokset ilman suorituskykytilaa sekä sen ollessa päällä. Pisteytykset ovat selvästi parempia suorituskykytilassa, mutta todellinen suorituskyky on kuitenkin lähempänä pisteitä, jotka on saatu ilman suorituskykytilaa. Testien aikana suorituskykytilan ollessa päällä puhelin kuumeni selvästi normaalia enemmän, minkä lisäksi yhtä suorituskykytestiä ei voitu ajaa läpi ensimmäisellä kerralla laitteen kuumenemisen takia.

Suorituskyvyltään Mate 20 Pro on siis todella hyvällä tasolla ja yltää monessa kohtaa Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien yli tai vähintäänkin samalle tasolle. Puhelimen suorituskyky riittää siis mainiosti raskaimpienkin pelien käyttämiseen sekä sovelluksien ripeään aukeamiseen ilman ylimääräisiä viiveitä. Päivittäisessä käytössä Mate 20 Pron kanssa ei ollut mitään ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta.

Huawei on tehnyt Mate 20 Pron kanssa erikoisen ratkaisun ja luonut täysin oman muistikortin, joka kantaa nimeä nano-muistikortti. Kyseessä on normaalia microSD-muistikorttia selvästi pienempi muistikortti. Nano-muistikortti on samankokoinen kuin nano-SIM-kortti, joten Huawei on tämän ansiosta pystynyt paremmin hyödyntämään SIM-korttipaikkaa myös muistikortille, minkä ansiosta tämä ratkaisu on vienyt vähemmän tilaa laitteen sisältä. Puhelin tukee muistikortteja aina 256 gigatavuun asti, mutta Suomessa on myynnissä vain 128 gigatavun nano-muistikortti, joka maksaa noin 90 euroa.

Muistikortit ovat olleet jo pitkään täysin samanlaisia ja varsin suurehkoja, jonka takia myös tämä osa-alue on kaivannut pientä päivitystä jo useamman vuoden. Tekniikaltaan tai toimintatavaltaan nano-muistikortti ei ole mitenkään erilainen verrattuna microSD-kortteihin, ainoastaan koko on pienentynyt. Kukin saa kuitenkin itse päättää onko Huawein oma muistikorttiratkaisu kovin hyvä ratkaisu, sillä vanhat kortit eivät enää sovi ja täytyy ostaa uusi. Henkilökohtaisesti en ole pitkään aikaan enää muistikortteja puhelimissa käyttänyt laitteiden suurenevien tallennustilojen takia.

Nano-SIM-kortteja Mate 20 Prohon mahtuu kaksi samanaikaisesti, mutta jos haluaa hyödyntää muistikorttia, niin silloin on tyydyttävä ainoastaan yhteen SIM-korttiin. Molemmissa Mate 20 Pron SIM-korteissa on mahdollista samanaikaisesti käyttää 4G-yhteyksiä. Puhelimen uusi ja kehittynyt järjestelmäpiiri mahdollistaa myös maailman ensimmäisenä 1,4 gigabitin latausnopeuden. Kirin 980-prosessori sisältää kategorian 21 4G LTE -modeemin. Langaton latausnopeus on huipussaan jopa 1733 Mbps.

Äänentoisto

Jo viime vuonna Mate 10 Pron kohdalla Huawei päätti luopua perinteisestä 3,5 millimetrin kuulokeliittimestä, joten myöskään Mate 20 Prosta kuulokeliitintä ei enää löydy. Äänentoiston osalta Huawei on tehnyt myös muita uusia päätöksiä ja yksi niistä on ollut varsin erikoinen kaiuttimen sijoittelu. Ulkoisesti erillistä kaiutinta ei Mate 20 Pron rungosta ole havaittavissa, sillä se on asetettu USB-C-tyypin latausliittimen yhteyteen. Kyllä, ääni tulee nyt samasta kolosta, jota kautta laitetta ruokitaan.

Kukin voi itse kuitenkin päättää onko uusi kaiuttimen sijoittelu kovin järkevä ratkaisu. Testijakson aikana ainakin itse koin ratkaisun olevan varsin toimiva, mutta myös yksi ongelma siinä on. Ääni ei toistu yhtä voimakkaasti jos Mate 20 Pro on samanaikaisesti laturissa, sillä äänen suora ulostuleminen on estetty. Ongelmaa ei kuitenkaan silloin ole, kun puhelinta ei ladata langallisesti.

Huawei käyttää Mate 20 Prossa tuttua stereo-kaiutinratkaisua, joista pääkaiuttimena toimii USB-C-liittimestä löytyvä kaiutin ja toisena hyödynnetään näyttölovesta löytyvää puheluihin pääasiassa tarkoitettua kuuloketta. Kuulokkeesta äänentoisto on selvästi heikompaa kuin pääkaiuttimesta, joten ääniratkaisu ei ole täydellinen. Yhdessä kuuloke ja kaiutin tekevät miellyttävän stereo-efektin, jota on miellyttävä kuunnella ja elokuvien katselu paremmalla äänentoistolla on mielekästä. Valitettavasti Mate 20 Pron äänentoisto on kuitenkin vain hyvällä tasolla, eikä pääse älypuhelimien parhaimmistoon tällä osa-alueella.

Koska Huawei ei enää huippupuhelimissaan halua hyödyntää ainakin itselleni edelleen varsin tarpeellista kuulokeliitintä, niin tämän sijasta Mate 20 Prossa on panostettu Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiin. Puhelimessa on Bluetooth 5.0 -versio sekä aptX HD -tuki. Jos kuitenkin haluaa edelleen käyttää perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä varusteltuja kuulokkeita, niin Huawei toimittaa Mate 20 Pron myyntipakkauksessa USB-C-liittimeen asetettavan adapterin kuulokkeita varten.

Yleisesti Mate 20 Pron ääniominaisuudet ovat hyvällä tasolla, vaikka uusi kaiuttimen sijoittelu ei ole joka tilanteessa täydellinen. Äänenlaatu on hyvää ja Bluetooth-kuulokkeita käytettäessä Mate 20 Prossa hyödynnetään markkinoiden kehittyneintä ja toimivinta ratkaisua. Lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke toimii puheluissa varsin hyvin ja äänenlaatu myös tässä tilanteessa on erinomainen.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Huawei Mate 20 Prossa on optinen sormenjälkilukija näytön alapuolella.

Mahdollisesti yksi mielenkiintoisimmista Mate 20 Pron teknisistä ratkaisuista on täysin uudenlainen sormenjälkilukija. Vielä Mate 10 Prossa viime vuonna Huawei tyytyi sormenjälkilukijaan, joka sijaitsi puhelimen takaosassa. Nyt Mate 20 Prossa on otettu askel tulevaisuuteen ja siirretty sormenjälkilukija puhelimen etupuolelle ja samalla integroitu kosketusnäyttöön. Tarkemmin sanottuna sormenjälkilukija löytyy näyttöpaneelin alta.

Puhelimessa hyödynnettävä optinen sormenjälkilukija toimi testijakson aikana yllättävänkin hyvin, vaikka olin hieman skeptinen toimivuuden ja nopeuden suhteen. Sormenjälkilukija on sijoitettu näytöllä puolenvälin alapuolelle, jotta se olisi luonnollisella paikalla ja peukalolla siihen ylettyisi vaivatta. Optisen sormenjälkilukijan kanssa saa olla selvästi tarkempi sormen asettelun kanssa kuin normaalin sormenjälkilukijan kanssa. Sormi täytyy laittaa juurikin näytöllä osoitettuun ympyrään, jotta lukitus aukeisi nopeasti.

Vaikka uusi sormenjälkilukija ei ole vielä yhtä nopea kuin vanhat sormenjälkilukijat, niin testijakson aikana lukijaa oli varsin mielekästä käyttää. Toki puhelimen lukitusta avatessa kasvojentunnistus oli monesti nopeampi kuin sormenjälkilukija. Testijakson aikana siis käytin enemmän kasvojentunnistusta, mutta lukuisissa sovelluksissa kasvojentunnistus ei kuitenkaan toimi varmenteena, jonka takia tällaisissa kohdissa sormenjälkilukijan käyttäminen oli hyödyllistä.

Koska kasvojentunnistus on nykypäivää pitkälti jokaisessa älypuhelimessa, niin myös Mate 20 Prosta kasvojentunnistus löytyy. Huawei on toteuttanut Applen tyylisen 3D-infrapunakasvojentunnistuksen, joka on sijoitettuna laitteen näyttöloveen. Kasvojentunnistus toimii infrapunatekniikan ansiosta myös täysin pimeissä olosuhteissa, minkä ansiosta se on selvästi parempi ja luotettavampi kuin aikaisemmin lukuisissa puhelimissa nähty pelkästään etukameraan perustuva kasvojentunnistus. On kuteinkin hyvä huomata, ettei kasvojentunnistus ole edelleenkään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija tai perinteiset PIN-koodit ja salasanat.

Puhelimen näyttölovesta löytyy kasvojentunnistuksessa hyödynnettävää teknologiaa.

Kasvojentunnistus on Mate 20 Prossa todella nopea ja oikeasti toimiva ratkaisu. Lisäksi Huawei on antanut muutamia vaihtoehtoja kasvojentunnistukselle asetuksissa. Oletuksena kasvojentunnistus avaa ainoastaan lukituksen, mutta ei ohita lukitusnäyttöä, minkä takia lukitusnäyttö täytyy liu’uttaa erikseen vielä auki. Itse kuitenkin tykkään käyttää asetuksista löytyvää suoraa lukituksen avausta, joka myös ohittaa lukitusnäytön heti kun kasvot on tunnistettu.

Mate 20 Pron kasvojentunnistuksessa yksi tärkeä ominaisuus mielestäni on katsekontaktin vaatiminen, minkä saa laitettua asetuksista päälle. Tämän ominaisuuden ollessa päällä ei puhelimen lukitus aukea, jos käyttäjän silmät ovat kiinni. Lukitus aukeaa kun puhelimeen on katsekontakti. Omien testieni perusteella ominaisuus toimii niin kuin luvataan. Lisäksi Huawei lupaa kasvojentunnistuksen olevan entistä luotettavampi, jos ominaisuus on aktivoitu.

Kaiken kaikkiaan Mate 20 Pron sormenjälkilukija sekä kasvojentunnistus toimivat hyvin ja yhdessä niistä saa kaiken hyödyn irti. Kasvojentunnistusta on loogisempi käyttää puhelimen nopeaan lukituksen avaamiseen, kun taasen sormenjälkilukija on hyvä muun muassa pankkisovelluksissa.

Akunkesto

Mate 20 Pro tukee langatonta latausta.

Mate 20 Pro on varusteltu yhdellä Huawein suurimmista akuista. Puhelimessa on suuri 4200 milliampeeritunnin akku, joka takaa totuttuun tyyliin todella vaikuttavan akunkeston. Puhelimen yksi erikoisuus on lisäksi todella nopea lataus sekä erikoinen langaton latausratkaisu.

Testijakson aikana Mate 20 Pron akunkesto osoittautui todella hyväksi. Pitkän päivän jälkeen akkua oli yleisesti jäljellä noin 25-30 prosenttia. Päivittäinen käyttö koostui muutamista puheluista, aktiivisesta viestittelystä, sosiaalisen median käyttämisestä, kuvaamisesta sekä videoiden katsomisesta. Toki jos puhelinta käyttää hyvinkin aktiivisesti, niin akun saa kulutettua loppuun yhden päivän aikana, mutta omalla käytölläni tämä ei ollut mahdollista.

Mate 20 Pro -puhelinta ladataan hyödyntämällä USB-C-tyypin latausliitintä, joka löytyy puhelimen alareunasta. Laitteessa on tuki 40W Huawei SuperCharge -tekniikalle, jonka avustuksella puhelin latautuu 30 minuutissa nollasta 70 prosenttiin. Noin 60 minuutissa Mate 20 Pron suuri akku latautuu 100 prosenttiin. Huawein pikalatausratkaisu on mielestäni yksi vaikuttavimmista sekä nopeimmista. Lisäksi Mate 20 Pron näytöllä näkyvä akunvaraus kahden desimaalin tarkkuudella osoittaa hyvin latauksen nopeuden. Huawei kertoo laturin olevan saaneen TÜV:n turvallisuussertifikaatin, jonka perusteella käyttäjien ei pitäisi olla huolissaan turvallisuusongelmista, kuten ylikuumenemisesta.

Mate 20 Prossa on myös kaksisuuntainen langaton lataus.

Huawei on vihdoin tuonut Mate 20 Pron mukana tuen myös langattomalle lataukselle. Huawei ei tyydy pelkästään perinteiseen langattomaan lataukseen, vaan laite tukee myös nopeampaa 15W:n langatonta latausta. Suomessa Mate 20 Pron ennakkotilaajat saivat kaupan päälle myös Huawein nopean langattoman latausalusta. Valitettavasti langatonta latausta yhdessä Huawein oman latausalustan kanssa ei SuomiMobiilissa päästy testaamaan.

Sinällään langattomassa latauksessa ei ole mitään uutta tai mullistavaa, vaan tällä kertaa hienous löytyykin kaksisuuntaisesta langattomasta latauksesta, jollaista ei ole aikaisemmin nähty älypuhelimissa. Mate 20 Pro kykenee siis toimimaan myös tarvittaessa langattomana matkalaturina, jolla on mahdollista ladata langattomasti toista puhelinta. Yleensä langaton lataus on ollut mahdollista ainoastaan yksisuuntaisesti, joten kaksisuuntausta langatonta latausta voidaan pitää hyvinkin mielenkiintoisena sekä erottuvana ominaisuutena.

Testijakson aikana kaksisuuntainen langaton lataus osoittautui mielenkiintoiseksi, mutta todellisuudessa suuremmin käyttöä ominaisuudelle ei ollut. Toki on hienoa tarjota esimerkiksi kaverin iPhonelle virtaa, jos akku on loppumassa, mutta ainakaan omassa päivittäisessä käytössä en kaksisuuntaiselle langattomalle lataukselle keksinyt kovinkaan järkevää käyttöä.

Pakkastesti

Huawein puhelimille ei ole SuomiMobiilissa tehty vielä Nova 3 -puhelimen lisäksi yhtään pakkastestiä, joka on SuomiMobiilin arvioissa tuorein testattava asia. Koska pakkastesti on tullut jäädäkseen, niin myös Mate 20 Pro laitettiin tähän testiin. Pakkastestin tarkoitus on testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla YouTube-videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäiseksi Mate 20 Pro laitettiin 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Tämän testauksen jälkeen puhelimen akkua ei ollut kulunut yhtään, eli akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Mate 20 Pro ei ollut testiaikana sammunut tai muutenkaan ottanut itseensä pakkasesta. Myöskään puhelimen näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi, kiitos OLED-näytön. Yleisesti LCD-näyttöpaneelit muuttuvat hyytelömäiseksi pakkasessa.

Toisella testauskerralla Mate 20 Pro laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kertaa puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti YouTube-sovelluksen kautta HD-tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 4 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 96 prosenttia. Myöskään tämän testauksen aikana puhelin ei ollut sammunut tai näytössä ollut havaittavissa ongelmia. Koska akkua kului ainoastaan 4 prosenttia, niin Mate 20 Pro on yksi parhaiten testissä kestänyt puhelin. Yleisesti akunvaraus on tippunut järjestäen kaikissa puhelimissa 15-25 prosenttia.

Pakkastesti on mielestäni varsin loistava osoitus siitä, että Huawei on tehnyt Mate 20 Pro -puhelimen kohdalla hyvää työtä pakkaskestävyydessä. Testin perusteella on helppo sanoa, että puhelin kestää loistavasti kylmää, eikä myöskään vaikutusta akun kestoon suuresti ollut havaittavissa. Myöskin Mate 20 Pron OLED-tekniikkaan perustuvassa näytössä ei ollut hyytelömäisyyttä tai kosketusongelmia. Lisäksi näytön alla oleva sormenjälkilukija toimi moitteettomasti.

Kamerat

Vaikuttavin, tärkein ja mahdollisesti hienoin ominaisuus Mate 20 Prossa on sen kamerat. Huawei on ollut jo muutaman vuoden älypuhelinmarkkinoilla yksi edelläkävijä kameroiden suhteen ja alkuvuonna julkaistu Huawei P20 Pro toi mukanaan erinomaisen kolmoiskameran. Nyt Mate 20 Pron kohdalla Huawei ei tyydy samaan kameraratkaisuun, vaan on vienyt sitä edelleen pidemmän ja paremmaksi. Mate 20 Prossa on myös kolmoiskamera, mutta Huawei on joutunut poistamaan joitakin tuttuja ominaisuuksia, jotta uusia ratkaisua on voitu toteuttaa.

Mate 20 Prossa saadaan hyvästellä Huawein kameroissa tutuksi tullut monokromisensori, eli ainoastaan mustavalkokuviin kykenevä kamera. Muun muassa Mate 20 Prossa mustavalkosensori on ollut hämäräkuvauksen parantamista varten ja ratkaisu tuntui myös toimivalta, sillä mustavalkokuviin saadaan taltioitua selvästi enemmän yksityiskohtia kuin värillisiin kuviin. Aikaisemmin mustavalkokuvat ja värikuvat on yhdistetty parempien kuvien aikaansaamiseksi. Nyt Mate 20 Prossa ei enää tätä etua löydy, eikä puhelimelle ole enää mahdollista ottaa aitoja mustavalkokuvia.

Tällä kertaa puhelimen pääkamerana toimii massiivinen 40 megapikselin sensori, jossa aukon koko on f/1.8, polttoväli 27 mm ja pikselikoko 1.0 µm. Todellisuudessa puhelimella ei kuitenkaan taltioida oletuksena 40 megapikselin kuvia, vaan ainoastaan 10 megapikselin kuvia. Myöskin 40 megapikselin kuvien taltioiminen mahdollista, mutta silloin ei ole käytettävissä esimerkiksi zoomausominaisuuksia.

Toinen Mate 20 Pron kameroista korvaa mustavalkokameran. Kyseessä on 20 megapikselin ultralaajakulmainen kamera, jossa on 106 asteen kuvakulma, aukon koko on f/2.2, polttoväli 80 mm ja pikselikoko 1.0 µm. Ultralaajakulmakameralla Mate 20 Pro kykenee taltioimaan vaikuttavia supermakrokuvia 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta sekä tyylikkäitä ”0,6x zoomauksella” otettuja laajoja kuvia.

Kolmas laitteen kamera on kooltaan 8 megapikseliä ja kyseessä on telekamera, jossa aukon koko on f/2.4, polttoväli 80 mm ja pikselikoko 1.0 µm. Tästä kamerasta löytyy myös optinen kuvanvakain. Telekameran avustuksella Mate 20 Pro kykenee 3x optiseen zoomaukseen.

Kolmoiskamera rakentuu siis kolmesta täysin erilaisesta kamerasta, jotka Huawei on kehittänyt vahvassa yhteistyössä Leican kanssa. Kolmoiskamera antaa käyttäjälleen varsin paljon erilaisia ominaisuuksia muun muassa pitkästä zoomauksesta läheltä otettaviin makrokuviin. Lisäksi Huawei on tehnyt miellyttäviä lisäyksiä, joissa hyödynnetään tekoälyä. Myös videokuvauksessa Mate 20 Pro on varsin kyvykäs.

Päivittäisessä kuvauksessa Mate 20 Pro on yksi parhaista puhelimista, jota olen koskaan käyttänyt. 40 megapikselin kameralla taltioidut kuvat ovat todella vaikuttavia, vaikka kuvien tarkkuus onkin vain 10 megapikseliä. Erityisesti loistavassa päivänvalossa kuvat ovat tuttua huippupuhelintasoa. Kuvissa on paljon yksityiskohtia, värit ovat loistavat ja luonnolliset, minkä lisäksi kuvien dynaaminen alue on erinomainen. Testien perusteella ei ole huonoa sanottavaa Mate 20 Prolla otetusta kuvista, sillä kamera tuntuu tekevän loistavaa jälkeä. Alla on muutamia kuvia, jotka on otettu hyvässä valaistuksessa 40 megapikselin kameralla (1x / 10 megapikseliä).

Hämäräkuvauksessa Mate 20 Pro on myös todella vahvoilla varsinkin kun käytetään 1.0x-kuvaustilaa, eli 40 megapikselin kameraa. Kuvat ovat todella vakuuttavia myös käsivaralta otettuna, vaikka kamerassa ei ole optista kuvanvakautusta. Kamera kykenee taltioimaan kuviin mukavan paljon valoa ja kuvat ovat yllättävänkin tarkkoja, vaikka olisikin hyvinkin hämärässä otettuja. Kuvissa on lisäksi ainakin omiin silmiini mukavat värit. Mate 20 Pron kamerassa on myös erillinen yökuvaustila, mutta testijakson aikana tätä ei juurikaan käytetty, sillä kuvat olivat tarpeeksi hyviä myös ilman erillistä yökuvausta. Mate 20 Pro on mielestäni tällä hetkellä markkinoiden paras kamerapuhelin hämäräkuvaukseen. Alla on muutamia kuvia, jotka on otettu hämärässä ja osa jopa miltei pimeässä Mate 20 Pron pääkameralla (1x / 10 megapikseliä).

Henkilökohtaisesti olen Mate 20 Pron kamerassa eniten innoissani zoomauksesta. Kamerasovelluksessa on helposti löydettävissä zoomauspainike, josta on mahdollista vaihdella 0.6x-, 1.0x-, 3.0x- ja 5.0x-tilojen välillä vaivatta. Kuten jo totesin, niin 0.6x -kuvauksessa hyödynnetään puhelimen ultralaajakulmakameraa, kun taasen 1.0x-kuvaus toteutetaan pääkameralla ja 3.0x-kuvaus telekameralla. 5.0x-kuvat ovat niin sanottuja hybrid zoom -kuvia, joiden tarkkuus ja laatu saattavat olla hieman heikompia kuin 3.0x optisella zoomauksella toteutetut kuvat.

Alla on muutamia kuvasarjoja, joista ensimmäinen on otettu 1x zoomauksella, toinen 3x zoomauksella ja kolmas 5x zoomauksella. Hyvässä valaistuksella zoomatuissa kuvissa on vain vähän eroja ja jopa 5x zoomatut kuvat näyttävät todella tarkoilta, eikä yksityiskohtia ole juurikaan hävinnyt. Hieman hämärämmässä zoomatuista kuvista tulee kuitenkin selvästi helpommin rakeisia.

Supermakrokuvaus on yksi Mate 20 Pron kameran hienouksista. Puhelimen ultralaajakulmakameran avulla on mahdollista taltioida supermakrokuvia 2,5 senttimerin etäisyydeltä. Tämä ominaisuus on mielestäni yksi Mate 20 Pron kolmoiskameran loistavimmista seikoista, jollaista ei kilpailijoilta löydy. Kuvat ovat tarkkoja hyvässä valaistuksessa, mutta jos supermakrokuvia koittaa ottaa hämärässä, ei valo tunnu riittävän kuvattavan kohteen esille tuomiseen. Alla on muutamia kuvia, jotka on otettu supermakro-ominaisuudella.

Koska Mate 20 Prossa on kameroita joka lähtöön, niin myös tuttujen bokeh-kuvien taltioiminen on mahdollista. Kamerasta löytyy perinteinen aukko-tila, jossa käyttäjällä on mahdollisuus muokata aukon kokoa f/0.95 ja f/16 väliltä, minkä avulla kuviin saadaan haluttu taustan sumennus. Testijakson aikana bokeh-kuvaaminen jäi hieman taka-alalle kameran muiden mielenkiintoisien ominaisuuksien takia. Muutaman testikuvan perusteella Mate 20 Pron kamera tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvässä valaistuksessa hyvin, vaikka toisinaan olisi myös hieman parannettavan varaa. Alla kuvia, joissa on käytetty bokeh-efektiä.

Kaikki Mate 20 Prolla taltioidut testikuvat löydät paremmassa laadussa Google Drivesta tämän linkin takaa.

Tekoäly on läsnä myös Mate 20 Pron kamerassa. Huawein mukaan tekoälyn avulla kamera pystyy tunnistamaan yli 1500 kuvaustilannetta 25 eri kategoriasta sekä kykenee erottelemaan eri kohteet ja näkymät yhdestä valokuvasta. Kamera säätää värit, kirkkauden ja kontrastin automaattisesti ja viimeistelee valokuvan yksityiskohtia. Puhelimen kamerasovelluksessa on Master AI -asetus, joka on laitettava erikseen päälle, jos haluaa hyödyntää tekoälyn tuomia hyötyjä. Testijakson aikana itse pidin asetusta koko ajan päällä, sillä se osaa muun muassa vaihtaa automaattisesti muun muassa supermakrotilaan, kun puhelin viedään tarpeeksi lähelle kuvattavaa kohdetta tai vaikkapa yötilaan, kun on liian pimeää kuvata tavallisilla asetuksilla.

Etukamerassa Huawei on tehnyt mukavia muutoksia. Etukamera on kooltaan 24 megapikseliä, aukon koko on f/2.0 ja polttoväli 26 mm. Testijakson aikana myöskin etukamera osoittautui varsin vaikuttavaksi ja sillä otetut kuvat ovat hyvässä valossa loistavia ja huonossa valossa hieman huonompia. Etukamerassa on myös tuki muotokuvatilalle, jossa on mahdollista laittaa kuviin erilaisia valoefektejä sekä muokata kasvojen piirteitä muun muassa pehmentämällä ihoa, kaventamalla kasvoja sekä muokkaamalla kasvojen väritystä. Muotokuvatilassa selfie-kuviin on mahdollista saada myös erilaisilla kuvioilla varusteltuja taustansumennuksia. Osa etukameran kauneusominaisuuksista on edelleen tuttuun Huawein tyyliin hieman turhia ainakin itselleni, mutta ehkäpä joku myös niistä tykkää ja osaa hyödyntää niitä.

Videokuvausta Mate 20 Prolla on mahdollista taltioida 4K-tasoisena ja mukana on elektroninen kuvanvakautus. Kameralla on mahdollista myös taltioida 960 fps -hidastusvideota. Kovin tarkasti videokuvaukseen ei päästy eikä keretty tutustumaan testijakson aikana. Muutamien testivideoiden perusteella videokuvaus Mate 20 Prolla oli mielekästä sekä toimivaa. Varsinkin 4K-tarkkuudella videot vaikuttivat tarkoilta ja värit olivat odotetusti hyviä.

Kamerasovellus on Mate 20 Pro -puhelimessa pitkälti samanlainen kuin muissa Huawein puhelimissa. Sovelluksesta löytyy monenlaisia hyödyllisiä kuvaustiloja, mutta myös muutamia ei niin hyödyllisiä kuvaustiloja. Kamerasovelluksesta löytyy muun muassa tuttu mustavalkokuvaustila, vaikka Mate 20 Prosta ei löydy mustavalkokameraa. Mustavalkokuvaustilassa on mahdollista hyödyntää tuttuja aukko-, muotokuva-, ja pro-tiloja, joilla mustavalkokuvista saa varsin vaikuttavan näköisiä.

Ammattilainen-tila on Huawein termi manuaalitilalle. Tässä tilassa on mahdollista säätää laajasti kameran asetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Tässä tilassa voi säätää muun muassa ISO-arvoa (50 – 102 400), suljinnopeutta (1/400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Kaiken kaikkiaan Huawein oma kamerasovellus on helppokäyttöinen.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Huawei hyödyntää Mate 20 Prossa Googlen tuoreinta Android 9.0 Pie -versiota, jonka päällä hyrrää yhtiön oma EMUI 9.0 -käyttöliittymä. EMUI on yksi käyttäjien mielipiteitä vahvasti jakava seikka Huawein puhelimissa. EMUI 9.0 on edelleen varsin raskaasti kustomoitu Android-versio, jossa on mukana lukuisia Huawein omia sovelluksia sekä asetuksia. Arvostelun kirjoitushetkellä Mate 20 Pron tietoturva oli hyvin ajan tasalla, sillä laitteessa oli Googlen 1. lokakuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

EMUI 9.0:n yksi huomattavimmista uudistuksista on eleohjattavuus, jossa otetaan jokseenkin oppia Xiaomin MIUI-käyttöliittymän eleohjauksesta. Ominaisuus ei ole oletuksena päällä puhelimessa, mutta se on mahdollista ottaa käyttöön laitteen asetuksista. Huawein eleohjauksella takaisin edelliseen näyttöön päästään pyyhkäisemällä näytön jommastakummasta reunasta sisäänpäin. Takaisin aloitusnäytölle päästään pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta ja viimeisimpiin sovelluksiin päästään pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta ja pysäyttämällä ele näytöllä hetkeksi.

Huawein oma eleohjattavuus on varsin toimiva, vaikka jokin verran optimointia se tosin vielä kaipaa, jotta käyttäminen olisi sujuvampaa. Muun muassa viimeisimpiin sovelluksiin oli toisinaan haastava päästä, mutta takaisin-eleet toimivat mallikkaasti ilman ongelmia. Kokonaisuudessa Huaweilla on kuitenkin vielä hieman hiomista. EMUI:ssa navigointieleet korvaavat Googlen oman uuden elepohjaisen navigoinnin Android 9.0 Pie -versiossa, joten näitä ei ole mahdollista Mate 20 Prossa aktivoida.

Testijakson aikana EMUI ja Android 9.0 Pie tuntuivat toimivan varsin mallikkaasti sekä ilman suurempia ongelmia. Sovelluksien kanssa ei ollut hidasteluja tai kaatumisia. Mielestäni Huawei on pääasiassa pystynyt optimoimaan käyttöjärjestelmän varsin hyvin Mate 20 Prolle. Mitään kovinkaan mullistamia uudistuksia EMUI 9.0 ei pysty tarjoamaan verrattuna edeltäviin versioihin. Alla on muutamia kuvakaappauksia Mate 20 Pron käyttöliittymästä, mitkä kertovat enemmän.

Yhteenveto

Huawei Mate 20 Pro on selvästi yksi parhaimmista tämän hetkisistä älypuhelimista, joita markkinoilta voi saada. Testijakson aikana tykästyin puhelimessa suuresti ulkoiseen toteutukseen, laadukkaisiin materiaaleihin sekä maltillisen tyylikkääseen designiin. Myöskin puhelimen rakenteessa vedenkestävyys on vain plussaa. Mate 20 Prossa Huawei on onnistunut tuomaan mukaan uudenlaista teknologiaa, kuten sormenjälkilukijan näyttöön sekä todella nopean pikalatauksen. Puhelimessa tärkein valttikortti on kuitenkin monipuoliset ja markkinoiden parhaimmat kamerat.

Testijakson aikana Mate 20 Pron heikkouksiksi oli helppo luetella perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen puuttumisen, varsin leveän lovinäytön sekä USB-C-tyypin liittimestä löytyvän kaiuttimen, joka ei ollut parhaimmillaan puhelinta ladatessa. Yksi huomattavin harmillinen sekä negatiivinen heikkous, tai oikeastaan vika, oli näytön vihertävyys. Huawei ei ole toistaiseksi ratkaissut varsin vakavalta kuulostavaa näyttöongelmaa, minkä vuoksi tässä arviossa Mate 20 Pron pisteet valitettavasti tippuivat huomattavasti.

Suomessa Mate 20 Pro maksaa 999 euroa ja tarjolla on väriversiot musta, sininen ja revontuli. Myyntiin saapuva versio on varusteltu 6 gigatavun RAM-muistilla sekä 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla. Mate 20 Pron myynti alkaa 5. marraskuuta 2018. SuomiMobiili suosittelee testin perusteella Mate 20 Pro -puhelinta, mutta kannattaa ottaa kuitenkin huomioon puhelimissa havaitut näyttöongelmat.

Huawei Mate 20 Pro -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

8.7

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • IP68-luokitus (vedenkestävä)
  • Uudenlainen sormenjälkilukija
  • Nopea kasvojentunnistus
  • Tarkka OLED-näyttö
  • Erinomaiset kamerat
  • Infrapunalähetin
  • Hyvä akku ja supernopea lataus
  • Langaton lataus
  • Kyvykäs Kirin 980 -järjestelmäpiiri
  • Tuore Android 9.0 Pie ja EMUI 9.0 (varauksin)
  • Loistava pakkaskestävyys
Huonoa
  • Ei kuulokeliitäntää
  • Kaiutin latausliitännässä ei aina toimiva ratkaisu
  • Näytön vihertävyys
  • Leveä lovinäyttö (varauksin)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Aluksi ihmettelin, että onko oikeasti noin huono kamera, mutta nuo esimerkkikuvat on noin 500kt kokoisia kuvia eli tarkkuutta on skaalattu, ei kerro totuutta kameran laadusta. Saako niitä mistään täysikokoisina?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android