AndroidArvostelutHuaweiYleinen

Arvostelussa Huawei P9 – tyylikäs puhelin upeilla kameroilla

IMG_7189Huawei on Suomen markkinoilla monellakin tapaa yllättäjä. Tämä kiinalainen valmistaja oli monelle täysin tuntematon vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt parin vuoden sisällä Huawei on löytänyt tien suomalaisten kuluttajien sydämiin. Huawei on tällä hetkellä yksi Suomen markkinoiden suurimmista valmistajista yli 20 prosentin osuudella. Huawein huimaa nousua Suomessa kertoo myös, että yhtiön puhelimien toimitukset ovat kasvaneet vuoden aikana huimat 512 prosenttia Suomessa.

Huawei julkaisi aiemmin tänä vuonna uudet huippupuhelimensa. Huawei P9 on yhtiön tämän hetkinen lippulaivatuote, joka saapui Suomessa myyntiin huhtikuun lopussa 549 euron hintaa. Huawei P9:n julkistuksen jälkeen kävi myös selväksi, että yhtiö tuo laitteen Suomessa myyntiin halvemmalla kuin muissa Euroopan maissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei P9 on ollut minulla nyt useamman viikon joka päiväisessä käytössä ja olen tykästynyt puhelimeen. Vaikka Huawei P9 ei yllä aivan Samsungin Galaxy S7 -mallien tasolle, niin kuitenkin Huawei P9 on yksi loistavimmista lippulaivapuhelimista tänä vuonna. Huawei on lähtenyt P9:n kohdalla vain muovaamaan viime vuoden lippulaivamallin muotoilua paremmaksi sekä käytännöllisemmäksi. Samalla Huawei P9 on saanut uuden sukupolven päivitetyn Kirin -järjestelmäpiirin sekä saksalaisen Leican kanssa suunnitellun erikoisen kaksoiskameran. Kameraratkaisu on monella tapaa mielenkiintoinen, sillä esimerkiksi toinen kameroista on mustavalkoinen ja toinen normaali kamera, joka taltioi värillisiä kuvia.

IMG_7146

Tässä arvostelussa käyn läpi Huawei P9:n ominaisuuksia sekä kerron puhelimen parhaimmat sekä huonoimmat puolet. Itse asiassa Huawei P9:stä ei paljoa huonoa sanottavaa löydy, joka varsin yllättävää. Voin olla myös aika varma, että jos ihminen, joka ei ole käyttänyt koskaan Huawein puhelimia saisi tämän laitteen käsiinsä, käsitys tästä kiinalaisesta valmistajasta muuttuisi kertaheitolla paremmaksi.


Tekniset tiedot
Huawei P9
Mitat: 145×70.9×7 mm
Paino: 144 g
Näyttö: 5.2 tuumaa IPS-NEO LCD (1080×1920)
Suoritin: kahdeksanytiminen HiSilicon Kirin 955 (Mali-T880)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka)
Kamerat: 12 megapikselin kaksoiskamera ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow (EMUI 4.1)
Muuta: sormenjälkilukija

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot 

IMG_7146

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen ala- ja yläreunasta löytyvät muoviset viivat, jotka auttavat vahvistamaan puhelimesta löytyviä antenneja. Huawei on onnistunut peittämään toisen näistä viivoista lasisella kameraa korostavalla listalla.Laadullisesti Huawei P9 on huippuluokkaa. Puhelin rakentuu yhdestä metallipalasta, jonka ansiosta puhelimesta ei löydy yhtään kohtaa, josta kuuluisi natinoita. Laitteen runko sekä hieman reunoista pyöristetty 2.5D -näyttölasi ovat saatu sulautumaan toisiinsa ilman tuntuvia saumakohtia. Huawei P9 jatkaa luonnollisesti Huawei P8:n tyylistä muotoilua ilman suuria muutoksia. Huawei P9 -mallissa on edeltäjäänsä verrattuna hieman pyöristetymmät muodot. Suurin ulkoinen muutos on sormenjälkilukijan lisääminen puhelimeen.

Testiini saapunut puhelin on väriversioltaan Mystic Silver, joka koostuu valkoisesta etupaneelista, hopeanhohtoisesta alumiinirakenteesta sekä valkoisesta kameraa korostavasta lasilistasta. Huawei on viimeistellyt valkoiset lasipinnat vaakatasossa olevilla viivoilla, jotka tuovat puhelimeen kaivattua ilmettä.

Huawei P9 on yksi markkinoiden kauneimmista puhelimista tällä hetkellä. Laite on muotoilultaan hyvin hillitty sekä ainakin Mystic Silverin värisenä todella tyylikäs. Puhelin on ohut sekä kevyt, jonka ansiosta sitä on helppo pidellä käsissä. Verrattuna esimerkiksi Samsungin Galaxy S7 -puhelimeen, niin Huawei P9:n etuina ovat, että laite ei kerää sormenjälkiä ja puhelimessa on parempi pito hiekkapuhalletun alumiinirungon ansiosta. Galaxy S7:sta löytyy lasinen takapinta, joka kerää ärsyttävän paljon sormenjälkiä ja samalla se tuntuu hyvin liukkaalta. Huawei P9:n mitat ovat 145 x 70.9 x 7 millimetriä ja painoa vain 144 grammaa.

IMG_7191

Huawei P9:n etupuolelta löytyy näytön ohella etukamera sekä ilmoitusvalo, joka on upotettu huomaamattomasti kuulokkeen yhteyteen. Etupuolelta löytyy myös Huawein logo näytön alapuolelta. Puhelimen oikeasta reunasta löytyy äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike. Laitteen vasemmasta reunasta löytyvät ainoastaan SIM-kortti ja muistikorttipaikka. Huawei P9:ssa on korttitelakka, johon on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai yksi nano-SIM-kortti sekä muistikortti.

Laitteen yläreunasta löytyy vain yksi mikrofoni, kun taas alareunasta löytyy kuulokeliitin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin. Huawei P9:n takaosaa koristaa kehuttu kaksoiskamera, kaksois-LED-salama sekä sen alta löytyvä laserautomaattitarkennus. Kameraosaa koristamassa on myös legendaarisen Leican logo sekä linssi tiedot (Leica Summarit H 1:2.2/27 ASPH). Kameran alapuolelta löytyy sormenjälkilukija ja Huawein logo.

 

Näyttö 

IMG_7195

Huawei P9:n näytössä ei ole mitään valittamista. Näyttö on kooltaan 5.2 tuumaa ja siitä löytyy IPS-NEO LCD -paneeli. IPS-NEO LCD -näyttö löytyi jo aiemmasta Huawei P8 -mallista, joten kyse ei ole aivan uudesta tuttavuudesta älypuhelinmarkkinoilla. Tämän teknologian avustuksella puhelimen näytön pitäisi pystyä toistamaan tummat värit paremmin sekä niin, että musta olisi oikeasti mustaa. Kyseinen näyttö ei kuitenkaan pääse samalle tasolle AMOLED-teknologiaan perustuvien näyttöjen kanssa, mutta silti IPS-NEO LCD on huomattavasti parempi, kuin IPS LCD -näyttö, joka on myös hyvin yleinen älypuhelimissa.

Huawei ei ole päättänyt vielä P9-mallinkaan kohdalla lähteä kisaamaan muiden valmistajien kanssa pikseleillä, sillä Huawei P9:n näyttö on edeltäjänsä tapaan Full HD -tasoinen (1080 x 1920). Näytön pikselitiheys on kuitenkin riittävät 423 pikseliä tuumaa kohden.

Puhelimen näyttö on riittävän kirkas, sillä siitä saa hyvin selvää myös auringonpaisteessa, jota voi vaatia nykypäivän lippulaivapuhelimelta. Huawei P9:n näyttö pystyy toistamaan värit erinomaisesti ja näytöstä löytyy hyvät katselukulmat. Näyttöä on suojaamassa kestävä Corningin Gorilla Glass 4 -lasi.

Huawei on saanut mielestäni näytön yhdistettyä laitteeseen erinomaisesti, sillä näyttö täyttää puhelimen etupuolen 73 prosenttisesti, joka on hyvä saavutus. Vertailukohtana voisi mainita, että esimerkiksi Applen iPhone 6s:n vastaava luku on vain 65.6 prosenttia.

Kamerat

IMG_7074

Kuvaa ottaessa voi valita, että haluaako ottaa värikuvan vai mustavalkokuvan, jolloin värikuvaa ottaessa käytetään molempia kameroita, jotka yhtä aikaa tuottavat valoisampia kuvia. Mustavalkokuvia otettaessa käytetään luonnollisesti vain mustavalkokameraa.Huawei P9:n kohokohta on puhelimesta löytyvä Leican kanssa yhteistyössä kehitetty Leica Summarit H 1:2.2/27 ASPH -kaksoislinssi. Kaksoiskamera ei ole aivan uusi tuttavuus älypuhelinmarkkinoilla, mutta Huawei P9:n kaksoiskameran asetelma on täysin uniikki. Puhelimen toinen kamera on suuruudeltaan 12 megapikseliä ja sillä voi ottaa tavallisia värikuvia, mutta toisella 12 megapikselin kameralla voi ottaa vain mustavalkokuvia.

Testien perusteella mustavalkokamera tuottaa terävämpiä kuvia, kuin pelkkä tavallinen RGB-kamera. Puhelimen kuvausominaisuuksiin lukeutuu myös Huawein kehuma Hybrid Focus -tekniik0ka, jonka ansiosta P9 tallentaa kuvat nopeasti, tarkasti ja stabiilisti. Puhelimessa on kolme tarkennusvaihtoehtoa laser, syväterävyys ja kontrasti, joista se automaattisesti valitsee tilanteeseen sopivimman vaihtoehdon.

Puhelimen mustavalkosensorissa ei ole värisuodatinta, kuviin tallentuu huomattavasti suurempi määrä valoa, terävyyttä ja kontrastia. Huawei P9:n kaksoiskamera ratkaisu yhdistää mustavalko- ja värikameran parhaat puolet, tuottaen parempilaatuisia kuvia.  RGB-kamera (värillinen) tallentaa väri-informaatiota ja mustavalkokamera (mono) puolestaan keskittyy tallentamaan siluetteja ja yksityiskohtia korealla resoluutiolla. Mustavalkokameran valoherkkyys ja erotuskyky ovat ylivertaisia värikameraan verrattuna, koska siinä ei ole erillistä värisuodatinta.

Yleisesti P9:n pääkameralla saa erittäin hyviä kuvia. Kameralla on helppo saada myös hyviä kuvia hämärässä, joka on mielestäni suuri parannus verrattuna Huawei P8:n kameraan. Huawei P9:n yksi heikkouksista on 4K-videokuvauksen puute, joka on hyvin yleinen kilpailijoiden puhelimissa. Alla vielä muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu Huawei P9:n pääkameralla.

Mustavalkokuvia:

Kuvia eri kameran ominaisuuksilla:

Huawei P9 pitää sisällään myös 8 megapikselin suuruisen etukameran, jolla saa erityisen hyviä omakuvia, jos sille on tarvetta. Päivänvalossa kuvat ovat teräviä sekä hyvälaatuisia, mutta hämärissä olosuhteissa kuvanlaatu kärsii huomattavasti.

Myyntipakkaus

IMG_7214

Normaalisti Huawei on tyylitellyt myyntipakkauksissaan tummilla väreillä, mutta Huawei P9:n kohdalla yhtiö on vaihtanut tummat värit vaaleisiin väreihin. Pakkaus on tyylikäs, jonka ulkopuolelta löytyy Huawein sekä Leican logot.

Myyntipakkauksen sisältä paljastuu ensimmäisenä itse puhelin, joka löytyy hieman syvennetystä lokerosta. Puhelimen vieressä lukee Huaweille tyypillinen ”Huawei Design” -teksti. Ohuen välikerroksen alta löytyy kolme pientä pakkausta, joista yhdestä löytyy nippu aloitusohjeita sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Toisesta löytyy laturi ja kolmannesta kuulokkeet sekä USB-C-tyypin johto. Huawei P9:n pakkaus ei siis sisällä mitään normaalista poikkeavaa, joka ei ole suuri yllätys.

Akku

IMG_6071

Huawei P9:n sisältä löytyy 3000 milliampeeritunnin suuruinen akku, joka on huomattavasti suurempi, kuin Huawei P8 -mallissa. Huawei on ottanut P9:n kohdalla käyttöön myös pikalatausominaisuuden, joka lataa 30 minuutissa noin 40 prosenttia akkua.

Normaalilla käytöllä Huawei P9:llä on helppo pärjätä yhdellä latauksella päivän verran, mutta tehokkaassa käytössä puhelimen akku on helppo saada muutamassa tunnissakin tyhjäksi. Huawei P9:n akku ei siis osaa yllättää, vaan on enemmän tasainen suorittaja muihin tämän hintaluokan älypuhelimiin verrattuna.

Positiivisin muutos edeltäjäänsä Huawei P8 -malliin verrattuna on pikalataustuki. P8:sta tukea ei löytynyt, vaikka muiden valmistajien laitteissa ominaisuus oli jo yleinen. Henkilökohtaisesti koen valtavaksi puutteeksi langattoman latauksen poisjäämisen. Langaton lataus olisi monessa kohdassa hyödyllinen, mutta valitettavasti sitä Huawei P9:stä ei löydy, eikä sitä ole mahdollista saada esimerkiksi lisäkuorilla.

Tekniikka ja sormenjälkilukija 

IMG_7176

Puhelimen Kirin 955 -järjestelmäpiiristä löytyy kahdeksanydintä, joista neljä on Cortex-A72 -ydintä, jotka toimivat jopa 2,5 GHz:n kellotaajuudella ja neljä Cortex-A53 -ydintä, jotka hyrräävät 1.8 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkasuorittimena toimii tehokas neliytiminen Mali-T880 MP4. Huawein oma Kirin 955 ei pysty kilpailemaan tällä hetkellä esimerkiksi Snapdragon 820 -järjestelmäpiirille, mutta on silti täysin riittävän tehokas pyörittämään Huawei P9 -puhelinta ongelmitta.Huawei P9 kulkee Mate 8:n jalanjäljissä, sillä molemmista puhelimista löytyy Kirin 950 -sarjan järjestelmäpiiri. Mate 8:sta löytyi Kirin 950 -järjestelmäpiiri, mutta Huawei P9:n on saanut hieman tehokkaamman Kirin 955 -järjestelmäpiirin, joka ei kuitenkaan ole radikaalisti tehokkaampi, kuin Kirin 950 -järjestelmäpiiri.

Suomessa myytävänä on Huawei P9:stä versio, josta löytyy 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 3 gigatavua RAM-muistia. Puhelimen vakiovarustuksiin lukeutuu myös muistikorttipaikka sekä kaksi nano-SIM-korttipaikkaa.

IMG_5448

Huawei on tunnettu markkinoiden parhaimmista sormenjälkilukijoista, joka on myös läsnä P9 -puhelimessa. Sormenjälkilukija on nopea, kätevä sekä varma. Sormenjälkilukija sijaitsee laitteen takakannessa kameran alapuolella, joka on ainakin allekirjoittaneen mielestä paras paikka sijoittaa kyseinen ominaisuus. Sormenjälkilukija on nopea ja helppokäyttöinen, koska se osaa avata puhelimen lukituksen, vaikka laitteen näyttö ei olisi päällä. Useissa puhelimissa pitää painaa ensin näyttö päälle, jonka jälkeen sormenjälkilukija vasta osaa lukea sormenjäljen.

Huawei on tunnettu myös sormenjälkilukijan laajemmasta käytöstä, sillä se ei toimi vain puhelimen avaajana, koska siitä löytyy myös kosketuspaneeli, jonka ansiosta vain pyyhkäisemällä sormenjälkilukijaa pystyy avaamaan ilmoituskeskuksen tai napauttamalla sitä kaksi kertaa pystyy tyhjentämään ilmoituskeskuksen. Ominaisuudet ovat hyödyllisiä sekä helppokäyttöisiä.

Käyttöjärjestelmä

IMG_6061

Itse kuitenkin pidän siitä, että Huawei on tajunnut sen tosia asian, että samanlaisella ilmeellä, joka löytyy tuhansista muista puhelimista ei voi erottautua markkinoilla. Huawein lähestymistapa on nyt enemmän kuin koskaan Huawein näköinen, eikä Googlen näköinen. Emotion UI on saanut myös paljon kritisointia kopioimisesta iOS -käyttöjärjestelmästä. Mielestäni väite siitä, että Huawei on kopioinut Applen iOS -käyttöjärjestelmää röyhkeästi ei pidä paikkaansa. Käyttöliittymistä löytyy ehkä joitain pieniä vaikutteita, mutta erot ovat selvästi nähtävissä.Huawei P9 perustuu Googlen Android 6.0.1 -käyttöjärjestelmäversioon, jonka päällä hyrrää Huawein oma Emotion UI -käyttöliittymä (EMUI). Käyttöliittymä on saanut paljon vihaisia kommentteja päällensä, joista yleisimmät lukeutuvat Huawein päätökseen rakentaa käyttöliittymästä täysin erilainen, kuin Googlen vakio Android. Toinen suurin huolenaihe on sovellusvalikon puute, josta Huawei on varmasti saanut useasti kuulla.

Emotion UI:sta löytyy paljon hyvää, joita ovat esimerkiksi selkeät asetukset, laadukkaat vakiosovellukset sekä sulava käyttöliittymä.

Yhteenveto

IMG_70541

Voin suositella puhelinta kaikille, jotka etsivät uutta älypuhelinta 500-600 euron hintaluokasta, sillä puhelin on varmasti hintansa arvoinen. Puhelin on sopiva ihmiselle, joka rakastaa upeaa ja tyylikästä muotoilua sekä upeita kameroita.Huawei P9 on todellinen lippulaiva, josta löytyy lähes kaikki tarpeellinen. Puhelin ei ole myöskään hinnalla pilattu, sillä laite on tällä hetkellä myynnissä 549 euron hintaan. Puhelin on yksi parhaimmista ja kauneimmista puhelimista, jota olen koskaan testannut. Huawei P9 vakuutti minut upealla näytöllään, mahtavilla kameroillaan sekä laadukkaalla olemuksellaan.

Huawei P9:stä löytyy kuitenkin yksi ongelma, joka vaivaa myös monia muita puhelimia, mutta korostuu vahvasti Huawei P9:ssä. Auringon paisteessa puhelin kuumenee nopeasti niin kuumaksi, ettei laitetta ole enää mukava käyttää. Toisinaan puhelin kuumentui lähelle 60 astetta, joka tuntuu kädessä pidettäessä jo todella kuumalta. Kuumuuden vuoksi Huawei P9:n akku hupenee nopeammin ja puhelimen tehot katoavat kuumuuden ajaksi.

Erityiset kehut Huawei P9 saa minulta kaksoiskameran tuomien hyötyjen sekä Emotion UI -käyttöliittymän virkistävän ilmeen ansiosta. Emotion UI on täysi vastakohta normaaleille Android -versioille, joka on mielestäni vain puhelimen rikkaus. Tosin kaikki eivät siitä pidä, jolloin kannattanee vilkuilla muiden Android -valmistajien perään.

Huawei P9:n ei kuitenkaan saa joissain tapauksissa hyppimään riemusta. Esimerkiksi ihmetyttää suuresti, miksei Huawei ole sisällyttänyt erinomaiseen kameraansa 4K -videokuvausta. Puhelimella voi tällä hetkellä kuvata korkeintaan Full HD-tasoista videokuvaa.

Huawei P9

9.5

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android