ArvostelutMicrosoftWindows 10Yleinen

Arvostelussa Microsoft Lumia 650 – metallia ja tyylikkyyttä täynnä

IMG_6724Tällä kertaa testiin saapui Microsoftin uusin Lumia 650 –puhelin, jonka odotetaan olevan samoin myös yhtiön viimeisin Lumia-malliston jäsen. Lumia 650 erottautuu muista Lumia –malliston jäsenistä metallisien kehyksiensä takia, joita ei esimerkiksi Lumia 950 sekä Lumia 950 XL –malleista löydy. Puhelimen ohella saimme testiin myös suomalaisen Mozon valmistaman vaihtokuoren, joka on suunniteltu vain Lumia 650 –puhelimelle.

Lumia 650 saapui Suomessa myyntiin maaliskuussa hieman yli 200 euron hintaan. Puhelin on hieman ylihinnoiteltu verrattuna laitteen ominaisuuksiin ja pahimpiin kilpailijoihin, jotka löytyvät Android –leiristä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tuon esille Lumia 650:n vahvuudet sekä heikkoudet. Lumia 650 on tyylikäs sekä laadukkaan oloinen, mutta laitteesta löytyy muutamia heikkouksia sekä ongelmia, jotka saattavat säikäyttää potentiaaliset ostajat.


Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

IMG_6729Microsoft on tuonut Lumia 650 –mallin kohdalla Microsoft Lumia-mallistoon ensimmäistä kertaa Premium-tuntumalla varustellun puhelimen. Lumia 650:n metalliset reunat sopivat mainiosti laitteen muotoiluun ja tekee siitä näin olen yhden laadukkaimmista Microsoftin valmistamista Lumioista. Puhelimen alumiiniset reunat ovat monellakin tapaa erikoinen valinta Microsoftilta, sillä viime vuonna julkaistuissa Lumia 950 ja Lumia 950 XL –huippupuhelimista ei löytynyt metallista rakennetta, vaan muovinen tuntuma oli niissäkin läsnä samalla tavalla kuin halvimmissa halpa-Lumioissa.

IMG_6761Lumia 650:n ulkoinen rakenne sekä laatutuntuma yllättivät positiivisesti. Puhelimesta löytyy irrotettava muovinen takakuori, jonka ansiosta laitteesta saa myös akun irti, jonka koen joissain tapauksissa hyödylliseksi ominaisuudeksi. Testilaitteemme oli mustaversio puhelimesta, jossa takakuori on mattamusta. Lumia 650:n ei juurikaan natise, vaikka irrotettava takakuori yleensä pieniä natinoita aiheuttaakin.

Puhelimen oikeassa kyljessä sijaitsee äänenvoimakkuus napit sekä virtapainike. Kuulokeliitin sekä yksi mikrofoni löytyvät puhelimen yläreunasta. Microsoft on tuttuun tapaan jättänyt puhelimen vasemman kyljen tyhjäksi, mutta laitteen alareunasta löytyy luonnollisesti USB-latausliitin. Lumia 650:n etupuolelta löytyy eteenpäin suunnattu kaiutin sekä etukamera. Takapuolelta löytyy myös suhteellisen laadukas pääkamera, jonka vieressä on yksi LED-salama. Kameran alta löytyy Microsoftin logo hienosti korostettuna hopealla värillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_6780Lumia 650 on Microsoftin Lumia-malliston ohuin puhelinmalli. Laitteelta löytyy paksuutta vain 6.9 millimetriä. Puhelin ei myöskään ole kovinkaan raskas, sillä painoa puhelimelta löytyy vain 122 grammaa, jonka ansiosta Lumia 650 tuntuu todella kevyeltä. Puhelimen mitat ovat 142 x 70.9 x 6.9 mm, joten kyseessä ei ole kovinkaan suuri puhelin. Mielestäni Microsoft on saanut ensimmäistä kertaa muovattua puhelimen, joka tuntuu sekä näyttää hyvältä.

Myyntipakkaus lyhyesti

Lumia 650 toimitetaan tyylikkäässä Microsoftille tyypillisessä pakkauksessa, joka on tuttu jo edellisistä Microsoftin Lumioista. Pakkaus ei sisällä mitään ihmeellistä, muuta kuin vain kaikki tarpeellinen kännykän käytön aloitukseen sekä pidempään käyttöön. Pakkaus pitää sisällään Itse puhelimen lisäksi akun, laturin sekä pikaohjeet laitteen käyttöön.

Akku

IMG_6746Puhelimesta löytyy suhteellisen pieni 2000 milliampeeritunnin suuruinen akku, josta puhtia riittää juuri yhdeksi päiväksi, mutta ei juuriin kauemmaksi aikaa. Puhelin ei ainakaan testijakson aikana kertaakaan sammunut keskenpäivän akun hiipumisen takia. Laitetta käytettiin enimmäkseen normaali käytössä, joten mitään raskaita pelejä sillä ei pelailtu testijakson aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin yksittäinen akkua kuluttava seikka taisi olla Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmä, jota ei ainakaan omasta mielestäni vielä ole saatu toivotulla tavalla optimoitua akunkulutuksen osalta. Toivottavasti Microsoft tulee korjaamaan ongelmaa tulevissa päivityksissä.

Akun osalta mielestäni positiivista on, että sen saa irti. Ominaisuus on tarpeellinen niissä tapauksissa, kun puhelin jumittuu tai akku loppuu, jolloin akun voi vaihtaa vaikka uuteen täyteen ladattuun akkuun.

Näyttö

IMG_6774Lumia 650 perustuu 5-tuuman kosketusnäyttöön, joka ei ole markkinoiden parhaimmasta päästä. Puhelimen näyttö on tarkkuudeltaan vain 720 x 1280 pikseliä (297 pikseliä tuumaa kohden), mutta toiselta Windows -käyttöliittymä ei juurikaan tarvitse tarkempaa resoluutiota. Mielestäni Microsoft olisi saanut vielä hieman kutistaa laitteen kokoa niin, että itse laitteen reunan ja näytön reunan väliin ei olisi jäänyt suuria ”surureunoja”, jotka ovat nyt lähes 4 millimetriä. Näyttö kattaa koko puhelimen etuosasta vain 67 prosenttia.

Näyttöä on suojaamassa tuttu Corning Gorilla Glass 3, joka estää loistavasti näyttölasia naarmuuntumasta. Lumia 650:n näytöstä löytyy hyvät katselukulmat, mutta auringonpaisteessa näyttö ei ole vahvimmillaan.

Tekniikka

IMG_6755Microsoftin tuttuun tyyliin keskihintaluokan puhelimista ei löydy yleensä kovinkaan tehokasta rautaa hintaansa nähden. Erot ovat suuret verrattuna samanhintaisiin Android –puhelimiin.

Lumia 650 sisällä hyrrää neliytiminen Snapdragon 212 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 1 gigatavu RAM-muistia. Puhelimesta löytyy myös  halvemmasta Lumia 550 –mallista tuttu Adreno 304 –grafiikkasuoritin. Lumia 650 on saatavilla vain 16 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltuna versiona, mutta positiivisena asiana voidaan pitää sitä, että laitteesta löytyy tuki muistikortille aina 200 gigatavuun saakka.

Lumia 650 ei siis pidä sisällään läheskään yhtä tehokasta rautaa, kuin samanhintaista Android –puhelimista, joka on ollut suuri miinus Microsoftin puhelinbisneksessä jo pitkään. Vastaavalla tekniikalla varusteltuja Android –puhelimia saa tällä hetkellä reilusti alle 200 euron.

Kamerat

IMG_6732Lumia-mallisto on tunnettu usein hyvin laadukkaista kameroistaan, ainakin lippulaivapuhelimien kohdalla. Microsoft on päätynyt Lumia 650:n kohdalla 8 megapikselin takakameraan ja 5 megapikselin etukameraan.

Yleisesti puhelimen pääkamera tekee hyvää jälkeä hyvässä valaistuksessa, mutta kuten ehkä saattaa odottaakin, niin kamera ei pistä parastaan hämärissä olosuhteissa. Lumia 650:n etukamera ottaa mielestäni hyviä kuvia, joka näkyy selkeinä kuvina, mutta myöskään etukamera ei pysty ihmeisiin hämärissä olosuhteissa. Alla vielä muutamia testikuvia, jotka ovat taltioitu Lumia 650:n pääkameralla.

Käyttöjärjestelmä

IMG_6712Lumia 650 käyttöjärjestelmänä toimii Windows 10 Mobile ja se toimii kohtalaisesti laitteessa, mutta käyttöjärjestelmää vaivaa edelleenkin samoja ongelmia, jotka olivat myös Lumia 950 XL:n kohdalla. En rupea käymään käyttöjärjestelmää tässä arvostelussa kovinkaan tarkasti läpi, sillä sitä on käsitelty muutamissa artikkeleissa hyvinkin tarkasti.

Yleisesti Windows 10 Mobile on kuin uusi käyttöjärjestelmä verrattaessa edeltäjäänsä Windows Phone 8.1 -versioon. Windows 10 tuo mukanaan uusia ominaisuuksia, mutta enimmäkseen vain uudelleen suunnitellun ulkoasun ja päivitettyjä sovelluksia. Lumia 650 ei esimerkiksi tue Windows 10 Mobile yhtä avainasemassa olevaa ominaisuutta, eli Continuumia.

Yhteenveto

IMG_6744-e1462122005581-2Microsoft Lumia 650 on laadukas ja tyylikäs puhelin. Puhelin on suunniteltu henkilölle, joka tykkää Windows-käyttöjärjestelmästä sekä sellaiselle, jolle tyylikkyys on avainroolissa. Puhelin on myös suunnattu hintatasonsa mukaan nuorille sekä niille, jotka ovat hankkimassa ensimmäistä älypuhelintansa.

Koen kuitenkin, että Lumia 650:n hinnassa olisi vielä jonkin verran tinkimisen varaa. Teknisesti Lumia 650 ei vastaa sitä, mitä muilta valmistajilta olisi mahdollista ostaa samaan hintaan. Puhelin maksaa Suomessa tällä hetkellä noin 200 euroa, joka on noin 30 euroa vähemmän kuin pari kuukautta sitten, kun puhelin saapui myyntiin.

Itse kuitenkin tykästyin laitteen metalliseen ulkonäköön, joka antoi erittäin positiivisen kuvan. Laatutuntuma on mielestäni vakuuttava Lumia 650 kohdalla. Puhelin on yksi Lumia-malliston komeimmista puhelimista.

Lumia 650

6.8

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut