ArvostelutMicrosoftYleinen

Arvostelussa Microsoft Lumia 950, huippukameralla varustettu Windows 10 älypuhelin

Odotan innolla aina uusia puhelimia markkinoille ja olinkin tyytyväinen, kun sain vihdoinkin testiin Microsoftin Lumia 950:n. Lumia 950 näyttikin esittelytilaisuudessa ja markkinointikuvissa hienolta, mutta henkilökohtaisesti en tiennyt mitä puhelimelta odottaa, kun en ollut sitä kokeillut ennen, kuin sain sen testiin. Täytyy sanoa, että olin hieman pettynyt siihen, että Microsoft päätti valita puhelimen päämateriaaliksi muovin, eikä esimerkiksi alumiinia, joka on käytössä jo monissa muissa huippuluokan puhelimissa. Odotin myös kovasti Continuum toimintoa, mutta omassa käytössä se jäi kuitenkin todella vähälle. Continuum toiminnosta kertookin Eero enemmän Lumia 950XL:n arvostelussa. Mutta pitemmittä puheitta aloitetaan arvostelu ja katsotaan mihin Lumia 950:stä oikeasti on.

LAATUTUNTUMA JA ULKOISET HUOMIOT

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

20160226_173636

Kuten aikaisemmin mainitsinkin, niin itselle oli todella suuri pettymys, että Microsoft valitsi Lumia 950 päämateriaaliksi juuri muovin. Muovinen takakansi tekeekin puhelimesta halvantuntuisen, vaikka kyseessä onkin yhtiön lippulaivamalli. Painellessa takakuorta huomasin myös, että siitä lähtee pientä ääntä, mitä ei tämän hintaisesta puhelimesta pitäisi lähteä. Käteen puhelin istuu hyvin ja jopa käyttö yhdellä kädellä on helppoa, mutta muovisen takakannen takia puhelin tuntuu hieman
liukkaalta kädessä.

Lumia 950 on 145mm pitkä, 73.2mm leveä ja 8.2mm paksu. Painoa puhelimella on 150g ja sen takia puhelin tuntuukin kevyeltä.
Puhelimen vasen puoli on muiden Lumioiden tapaan tyhjä, kun taas puhelimen oikealla puolella sijaitsee äänenvoimakkuudensäädin, käynnistyspainike ja kameralle oma painike. Pohjassa puhelimesta löytyy USB-C portti. Puhelimen yläosassa sijaitsee 3.5mm kuulokeportti. Takaosasta löytyvät niin kamera, salama, kaiutin ja Microsoft logo.

MYYNTIPAKKAUS LYHYESTI

20160226_173748

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus on tuttua Microsoftia, tyylikkään valkoinen laatikko, missä kannen pääosassa on itse puhelin. Pakkauksen sisältä löytyy itse puhelin, USB-C
latauspiuha, käyttöohjeet ja takuutiedot. Mukaan Microsoft on myös laittanut yhden ylimääräisen USB-C piuhan, jonka toisessa päässä on normaali USB liitin.

KAMERAT

20160226_173700

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lumia 950 kameroina toimivat 20 megapikselin pääkamera (aukko f/1.9, 4K-video, taustavalaistu kuvakenno, PureView, True 16:9 -tunnistin, nopea tarkennus), etukamera FullHD 5 megapikselin laajakulma f/2.4 aukolla. Takakamera onkin puhelimen paras ominaisuus ja sillä saa todella laadukkaita kuvia, melkein missä olosuhteissa tahansa. Kuvien muokkauskin on todella helppoa Rich Capture -tekniikan ansiosta. Mukaan on myös mahtunut manuaalinen kuvien säätö, joka on ollut käytössä Lumioissa jo pitkään. 4K-videoiden tallennus onnistuu myös ja videot näyttävät myös todella laadukkailta. 5MP etukamera, ei ole kaikista paras, mutta selfieden otto sillä onnistuu kyllä moitteettomasti.

TEKNOLOGIA JA NÄYTTÖ

20160226_173739

Lumia 950 käyttää Qualcomm Snapdragon 808 1.8 GhZ -kuusiydinsuoritinta ja monissa eritasoisissa rasituksista suoritin pyörittää puhelinta moitteettomasti. Parhaasta prosessorista ei missään nimessä ole kysymys, mutta juuri Lumia 950:ssä se toimii oikein hyvin. Mukana on myös 3GB RAM-muistia ja 32GB sisäistä muistia ja se on laajennettavissa 200GB muistikortin avulla.
Puhelimen näyttönä on 5.2-tuuman WQHD ClearBlack AMOLED -näyttö, jonka resoluutio on 2,560×1440 ja tämä antaa 564 pikseliä tuumaa kohden, joten näyttö on todella tarkka, eikä yksittäisiä pikseleitä huomaa. Näytön värit ovat myös todella hyvät ja näytöltä lukeminen onnistuu myös kirkkaassa auringon valossa hyvin. Myös se täytyy kertoa, kuten näytön nimikin jo kertoo(ClearBlack), niin mustat värit ovat todella vakuuttavia ja joskus näyttävät jopa niin hyviltä, että ei ole varmaa mihin näyttö loppuu ja reunat alkavat.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ JA AKUN KESTO

Käyttöjärjestelmänä toimii Microsoftin oma Windows 10 Mobile, ja tämä onkin yksi puhelimen huonoimmista ominaisuuksista. Valitettavasti sovellustarjonta ei ole vielä(kään) lähellä kilpailijoidensa (Android ja iOS) tasolla. W10M tuntuu myös todella keskeneräiseltä. Sovellusten käynnistäminen kestää todella kauan, mikä ei johdu puhelimen tekniikasta, vaan yksistään juuri Microsoftin käyttöjärjestelmästä. Toivoin todella, ennen kuin sain puhelimen käyttööni, että W10M olisi jo paljon parempi, mutta petyin. Puhelin tuntuu myös kuumenevan kovan käytön aikana.
Puhelimen akku on kooltaan 3000mAh ja kesti omassa käytössä työpäivän helposti, mutta ihan kokonaista päivää puhelin ei kestänyt ilman latausta. Työpäivän aikana luinkin paljon sähköposteja, vietin aikaa somessa ja vastailin viesteihin. Varsinkin, kun iirisskanneri on ollut päällä, niin akku on kulunut nopeammin. Itse otin kyseisen ominaisuuden pois käytöstä ja akku kesti huomattavasti paremmin.

LOPPUSANAT

Peruskäytössä puhelin on monelle riittävä, mutta hinta, sovellusten puute ja Microsoftin W10M -käyttöjärjestelmän keskinkertaisuus tekevät puhelimesta keskinkertaisen. Itselle jäi puhelimesta sellainen kuva, että se on enemmänkin suunnattu yrityskäyttöön, kuin yksittäiselle kuluttajalle. Näkisin myös puhelimen paljon haluttavampana, jos se olisi tehty muovin sijaan alumiinista. Kamerasta ja näytöstä Lumia 950 saa kiitosta, ja olin todella yllättynyt, miten hyvä kamera puhelimesta oikeasti löytyy.

Microsoft Lumia 950

6.9

Toni Aaltonen
Toni Aaltonen on kokenut teknologiabloggaaja; hänellä on ollut monia blogeja ja suosituin niistä on ollut JollaSuomi. Tonin apuna kirjoittamisessa on noin kymmenen vuoden aikana haalittu kokemus teknologiasta

    Kommentoi

    Lisää aiheesta:Arvostelut