AndroidArvostelutLenovoMotorolaYleinen

Arvostelussa Moto G4 Plus – kova paketti pienellä hinnalla

Motorolan tie puhelinvalmistajana on ollut lyhyesti sanottuna mielenkiintoinen.motog4plus_shot Suomessa yrityksen puhelimet eivät ole juuri katukuvassa olleet pääosassa ja muutenkin Moton puhelimet eivät ole niitä joita ihmiset ensimmäisenä ryntäävät suomessa kaupasta ostamaan. Tilanne on toinen Yhdysvalloissa, jossa Motorolalla on edelleen vahva jalansija markkinoilla.

Tunnetuimmat puhelimet historian saatossa ovat varmasti olleet Motorola Droid -puhelimet, jotka olivat ensimmäisiä kosketusnäyttöpuhelimia, joissa oli myös fyysinen näppäimistö. Puhelimet olivat hyvin vahvasti brändätty operaattori Verizonille ja puhelimia ei koskaan suomeen tuotu. Motorolan puhelintoiminnat ovat vaihtaneet omistajaa useampaan otteeseen, ensiksi Googlen ostaessa yrityksen jolloin ihmiset innostuivat ja olettivat että Google alkaisi käyttää Motorolaa rakentamaan sen Nexus sarjan puhelimet. Toisin kuitnekin kävi, ja Googlen vaikutus Motorolaan oli hyvinkin olematon. Loppujenlopuksi Google myi Motorolan tietokonevalmistajana paremmin tunnetulle Lenovolle. Lenovon omistuksessa Motorola on nyt julkaisuut uusimmat puhelimensa niin Moto G sekä Moto Z sarjaan, joista Moto G -sarja on tarkoitettu kilpailemaan hieman halvemmalla hinnalla kun taas Moto Z sarja on selkeä lippulaiva linjasto, kuten aikaisempi Moto X -sarja oli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saimme Lenovolta testiin Moto sarjan uusimman keskisarjaan tarkoitetun Moto G4 Plus puhelimen. Käymme arvostelussa läpi laitteen tekniset tiedot sekä perehdymme muutamaan tärkeämpään ominaisuuteen hiukan tarkemmin.

Miten tälläinen halvempaan keskisarjaan tarkoitettu puhelin istuu henkilölle, joka on käyttänyt vain lippulaiva-puhelimia aikaisemmin. Pystyykö alle 300euron hinnalla saada yhtä hyvin toimivaa laitetta?

Tekniset tiedot

Moto G4 Plus
Mitat: 153 x 76.6 x 9.8 mm
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paino: 155g
Näyttö: 5.5 tuumaa IPS LCD (1920×1080)
Suoritin: Kahdeksanytiminen Snapdragon 617
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muisti: 2 gigatavua RAM muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja muistikorttipaikka
Kamerat: 16 megapikselin pääkamera ja 5 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1 Marshmallow
Muuta: Sormenjälkilukija & TurboPower -pikalataus & tupla-sim

Rakenne ja ulkoiset huomiot

Moto G4 Plus on säilyttänyt hyvin pitkälti saman ulkonäon kuin aiemmat Moto G ja Moto X -puhelimet. Motorola/Lenovo on siis säilyttänyt laitteen pyöreät muodot ja puhelin istuu käteen todella hyvin ja sitä on mukava käyttää myös yhdellä kädellä.

Puhelimen rakenne on täysin muovinen, vaikka sivuihin on tuotu pientä metallista vaikutelmaa (reunat ovat kuitenkin myös muovia). Rakenne on kuitenkin todella jämäkkä, ja mitään nitinöitä ei laitteesta kuulu vaikka laitetta kuinka vääntelee.

Laitteen takaosassa sijaitsee 16 megapikselin pääkamera ja kameran salama. Takakansi on materiaaliltaan jo Moto -puhelimista tuttua pehmeää ja hiukan nihkeää muovia. Takakannen materiaalia on todella hyvä ja tuo laitteen käsittelyyn hyvän pidon. Takakannessa on myös tunnetusti Motorolan logo joka sijaitsee Moto -luureista tunnetuksi tulleessa pienessä syvennyksessä. Sormi hakeutuu tuohon syvennykseen kun puhelin on käytössä, sen verran selkeästi se erottuu takakannesta. Harmillisesti laitteen sormenjälkilukijaa ei ole tuotu tähän syvennykseen vaan se on sijoitettu laitteen näytön alapuolelle. Puhelimen takakansi on irroitettava ja sen alla sijaitsee laitteen sim-kortti paikat, joita laitteessa on kaksi sekä erillinen paikka muistikortinlukijalle.

IMG_20160905_123227

Puhelimen vasen sivu on täysin puhdas ja siinä ei ole ollenkaan nappeja, kaikki napit sijaitsevatkin laitteen oikeassa sivussa, josta siis löytyy virta ja äänenvoimakkuuden säädin. Valitettavasti muovisuus näkyy ja napit eivät anna juurikaan kunnollista palautetta painettaessa, ja varsinkin äänenvoimakkuuden säädin on todella tunnoton.

Puhelimen etupuolta dominoi 5.5 tuuman kokoinen IPS LCD näyttö, ja sen alla oleva sormenjälkilukija. Lenovo on pitänyt laitteen resoluution FullHD tarkkuudessa, joka on todella hyvä juttu alle 300e laitteeksi. Puhelimen sormenjälkilukija toisaalta osuu kyllä ainakin itselläni pahasti silmään, ja tietyllä tavoin rikkoo laitteen hienon ulkonäön. Sormenjälkilukija on lisäksi vielä hieman korotetty ja istuukin ”näytön päällä”.

IMG_20160905_123350

Kokonaisuutena Moto G4 Plussan rakenne ja laatuvaikutelma ansaitsee kuitenkin kiitoksen. Aivan heti ei voisi olettaa että alle 300 euron puhelin olisi näinkin hyvin koottu ja valmistettu. Ainoana pienenä miinuksena voisi sanoa Lenovon päätöksen kasvattaaa myös G-sarja tähän isompaan luokkaan, kun aiemmat G-sarjan puhelimet ovat pitäneet näyttökoon vielä maltillisena. Monelle tuo 5.5 tuumaa on edelleen liian iso ja laite jää kaupan hyllyyn jo siitäkin syystä.

 

Näyttö ja Kamerat

Näytön osalta Lenovo on tällä kertaa päätynyt 5.5 tuuman kokoiseen IPS LCD näyttöön, ja resoluutiona on pidetty hyväksyttävä 1920×1080 pikseliä. Tietysti tämän kokoluokan laitteessa ja näytössä olisikin typerää käyttää alhaisempaa resoluutiota.

Näytön laadukkuudessa ei ole moittimista, vaan se on todella hyvälaatuinen LCD näytöksi. Katselukulmat ovat näytössä hyvät ja näytön väritoisto on hyvällä tasolla. Mitään AMOLED tasoista värimaailmaa ja väritoistoa on turha haikailla, ja joillekin LCD on edelleen se parempi näyttö näistä kahdesta. Moto G4 Plussaa tuntuu vaivaavan sama ongelma joka vaivaa melkein kaikkia Android laitteita, eli näytön automaattinen säätö toimii välillä ihan miten sattuu. Testijakson aikana, voisi melkein sanoa että päivittäin, sai huomata että automaattinen säätö tekee ihan omia juttujaan, esimerkiksi pimeällä saattoi kirkkaus muuttui todella kirkkaaksi ja näyttö hohkata hetken aikaa melkein täydellä kirkkaudella, kunnes säädin tuli järkiinsä ja laski kirkkauden oikealle tasolle. Kuten sanottu, tämä tuntuu olevan ongelma melkein jokaisessa Android laitteessa, joten Lenovo ei ole tässä sarjassa yksin.

Kamera

Moto G4 Plussan takakamera on myös parannettu versio normaali Moto G4 verrattuna. Kamerassa on 16 megapikselin tarkkuus ja f/2.0 aukko. Kamera käyttää myös vaiheen tunnistavaa automaattitarkennusta ja apuna toimii laser -pohjainen automaattitarkennus. Laitteen etukamerassa tyydytään 5 megapikselin tarkkuuteen.

Takakamera ei myöskään sisällä optista kuvanvakaajaa, tosin tulee taas muistaa että kyseessä on alle 300 euron hintainen budjettiluokkaan tarkoitettu puhelin. Siltikin olisi ollut hienoa nähdä myös optinen kuvanvakaus tämän hintaluokan laitteessa.

Motorolan oma kamerasovellus on kokenut myös pieniä muutoksia. Sovellukseen on nyt tuotu oma laukaisinnappi, jolloin kuvien ottaminen yhdellä kädellä on huomattavasti helpompaa, ja sovellusta on myös viety yksinkertaisempaan suuntaan. Sovellus onkin helppokäyttöinen ja tarpeeksi yksinkertainen myös aloittelijalle. Kameran kuva-asetuksiin päästään helposti käsiksi vasemmasta reunasta sipaisemalla, jolloin kuva-asetusten valikko aukeaa. Kamerasovelluksessa on myös oikeassa yläkulmassa pikanäppäin, jolla kameran tilaa pystyy vaihtamaan still-kuvauksen ja video-kuvauksen välillä, sekä muutaman muun tilan kuten panorama- ja hidastevideo -tilojen välillä. Suurin muutos on kuitenkin manuaalitilan lisääminen sovellukseen, jota varmasti aktiivisimmat kamerakäyttäjät osaavat arvostaa, ja jota harvoin näkee tämän hintaluokan laitteissa.

Motog4_kamerasovellus

Entäpä se kameran kuvanlaatu? Se on jopa yllättävän hyvää, kun taas muistetaan missä hintaluokassa liikutaan. Käyttäjän on turha kuitenkaan odottaa, että kamera pärjäisi lippulaiva-Samsungien tai LG:n kameroiden laadulle. Varsinkin hyvässä valaistuksessa, esimerkiksi ulkona, kamera tuottaa yllättävän hyvänlaatuisia otoksia. Kuvat näyttävät teräviltä ja kuvien värit ovat hyvät.

Kuten arvata saattaa, hämärässä tulevat esiin Moto G4 Plussan kameran heikkoudet. Huonoissa olosuhteissa kamera yrittää kerätä tarpeeksi valoa sisäänsä, mutta selkeästi se ei siihen ole tarpeeksi kykenevä vaan kuvista näkyy selkeä puuroutuminen ja kuvanlaatu menee täydellisen mössöksi. Myöskin tarkennus on todella hidasta huonossa valaistuksessa ja testikuvien ottohetkellä kamera joutui pumppaamaan ja tarkentamaan useita kertoja ennenkuin se sai tarkennuksen lukittua.

Alla olevat 2 kuvaa on ottettu pimeässä metsässä, ja ensimmäisessä on ollut käytössä puhelimen oma salama ja toisessa taas kuva on otettu ilman salamaa.

Akku ja käyttökokemukset

Motorola on viime vuosina tullut tunnetuksi hyvinkin puhtaasta Android kokemuksesta. Moto G4 Plus jatkaa tällä samalla tiellä ja puhelin tuleekin valmiiksi Android 6.0.1 versiolla varustettuna. Se ehkä isompi ongelma tulee siinä, että Motorola on päättänyt ettei sen puhelimille tulla tarjoamaan kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä, koska Motorolan mielestä niiden ylläpitäminen on ”vaikeaa”. Testilaitteemme tietoturvapäivitykset olivat paketissa ottaessa toukokuulta, ja testijakson aikana laitteeseen ei tuotu päivityksiä tarjolle. Useammille tämä ei tuota mitään ongelmia, koska todennäköisyys sille, että laite joutuisi hyökkäyksen kohteeksi on hyvinkin olemattomat.

Motorola on pitänyt oman Android versionsa melkein puhtaana. Asetukset -valikon kautta silmäiltäessä ainoat lisäykset on tupla-sim tukea varten lisätty valikko, jossa voidaan kahdelle sim-kortille määritellä omat toimintonsa eli puhelut, tekstiviestit ja mobiilidata voidaan määritellä käytettäväksi omille korteilleen.

Dual-sim asetukset

Itse sovellusvalikossa ainoa lisäys on Motorolan käyttämä Moto -sovellus. Moto -sovellus tuo Motorolan puhelimista tutut toiminnallisuudet puhtaan Android version päälle. Moto G4 Plussan kohdalla Moto -sovelluksen sisältä löytyy asetukset eleille sekä Active Display toiminnallisuuden säädöt.

Moto-asetukset

Eleiden avulla voidaan Moto G4 Plussaa ohjata tekemään erilaisia toiminnallisuuksia. Vakiona mukana tulevat kädellä nopeasti kaksi kertaa tehtävä karate -isku, jolloin puhelin sytyttää taskulampun, tai kättä kaksi kertaa nopeasti kääntämällä saadaan kamera sovellus käynnistettyä. Eleet toimivat vaikka näyttö ei olisi päällä. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa puhelimen asettaminen ’Älä häiritse’ tilaan kääntämällä puhelin näyttö alaspäin.

moto_eleet

Active Display on Motorolan versio Nokian puhelimista tutuksi tulleesta vilkaisunäytöstä. Motorolan versio on yleisesti ollut todella hyvin pidetty Android puhelimissa, koska se tarjoaa mahdollisuuden myös avata notifikaatiot suoraan näytöltä ilman että näyttö täytyisi ensin kytkeä päälle. Moto -sovelluksen kautta Active Display toiminnallisuutta voidaan säätää valitsemalla sovelluksia joita ei kyseisessä ruudussa haluta näkyvän, sekä sovellukseen voidaan asettaa myös aikaväli jonka aikana puhelin ei tuota Active Display näyttöä aktivoi ilmoitusten saapuessa, joka on hyvä esimerkiksi yö aikaan.

Screenshot_20160905-125931

Itse laitteen käyttökokemus on ollut testijakson aikana todella hyvä, mutta muutamia pieniä ongelmiakin on tullut huomattua, tässä alle 300 euron paketissa. Puhelimen Snapdragon 617 piiri on teknisiä tietoja lukevalle todella kovaa luettavaa, mutta valitettavasti suorittimen suorituskyky jää välillä pullonkaulaksi. Toinen tekninen ongelma huomattiin laitteen muistin kanssa, jota testilaitteessa oli siis 2 gigatavua. Hyvin useasti sovelluksia vaihtaessa tai jopa kotiruudulle palatessa (käytössä Nova Launcher) joutui odottamaan muutamia sekunteja että laite sai ladattua kotiruudun ja siinä olevat sovelluskuvakkeet. Selkeästi laitteen muistinkäsittely ei ole ihan ajantasalla vaan se tulee hiukan jäljessä käyttäjän toimiin liittyen. Muistin vähyys yhdistettynä Snapdragon 617 prosessorin hetkittäisiin jumitteluihin aiheuttivat pientä närää testijakson aikana. Varsinkin verkkosivuja selatessa oli selaus välillä todella nykivää ja ei lähelläkään lippulaivapuhelimissa totuttua sulavuutta.

Testijakson aikana laite on ollut kovassa käytössä noin reilun puolitoista viikkoa. Käyttöön on kuulunut paljon surffailua sekä erilaisten kommunikaatiosovellusten, kuten Whatsapp ja Slack käyttöä. Lisäksi puhelimella kuunneltiin Bluetoothin yli striimattua musiikkia Apple Music -sovelluksella noin yhden tunnin per päivä. Moto G4 Plussan 3000 mAh akku jaksoi hienosti kokonaisen päivän suhteellisen kovaa käyttöä. Puhelin otettiin laturista noin klo 6 ja illalla noin klo 20 aikoihin akkua oli vielä jäljellä yleensä noin 20 prosenttia. Näyttöaikaa tälläisellä käytöllä saatiin 4,5-5h välillä, joka on erittäin hyvä suoritus. Akkuvertailuja lukiessa tulee aina huomioida se, että verkon kuuluvuus on yksi suurimpia vaikuttajia itse akkukestoon, joten suoraan 1:1 ei näitä tuloksia tule vertailla.

Yhteenveto

Tarjoaako Moto G4 Plus rahoille sitten vastinetta, ja kannattaako uutta G4 -sarjaa miettiä uutta puhelinta hankkiessa? Ehdottomasti kannattaa. Jos hankintalistalla on halpa puhelin noin 300 euron hintaluokassa kannattaa Moto G4 Plus pitää yhtenä erittäin vakavana vaihtoehtona.

Tulee kuitenkin muistaa, että laite on selkeästi tarkoitettu halvemman sarjan laitteeksi ja se näkyy myös muutamissa asioissa. Onko näillä asioilla sitten tämän laitteen kohderyhmässä merkitystä? En usko, että olisi vaan laite tarjoaa yhden parhaista kokonaisuuksista tässä hintaluokassa.

Ajoittaiset hidastelut tai muistinkäsittelyongelmat ovat pieniä juttuja, ja normaalikäyttäjälle tuskin edes näkyvät, toisin kuin tälläisillä himokäyttäjillä, jotka joutuvat käyttämään puhelinta jatkuvasti erilaisiin toimintoihin. Tässä hintaluokassa ei ihan heti tule mieleen kunnollista kilpailijaa, jos arvostaa suhteellisen laadukasta kameraa ja puhdasta Android käyttökokemusta, jota on höystetty muutamalla todella hyvällä ominaisuudella.

Jos uutta puhelinta on hommaamassa niin ainoa asia mitä kannattaa miettiä on se, että onko varaa laittaa 100 euron verran Moto G4 Plussan hintaan lisää, koska sillä saa jo esim OnePlus 3 -puhelimen jossa tekniset ominaisuudet ovat jo sitten ihan eri planeetalta. Alle 300 euron budjetilla en itse enää edes miettisi vaan Moto G4 Plus on tässä luokassa ehdottomasti loistava valinta.

Moto G4 Plus

7.0

Motorolan uusi G4 -sarjan puhelin on loistava hankinta jos tarkoitus on hommata halpa budjettiluokan laite, jossa on kuitenkin hyvät ominaisuudet.

Juha Uotila
33-vuotias mobiliilaitteista ja teknologiasta kiinnostunut helsinkiläinen. Juha on jo pidemmän aikaa kirjoitellut kokemuksiaan laitteista aluksi omiin blogeihinsa, ja tämän jälkeen englantilaiselle MobileTechTalk -sivustolle. Muutaman vuoden jälkeen oli kuitenkin aika palata omille juurille, ja jatkossa Juhan kirjoitukset löytyvät täältä SuomiMobiilista. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android