ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Motorola Edge 40 Pro – vuoden mielenkiintoisin huippupuhelin?

Motorola Edge 40 Pro

Motorola on tehnyt vahvaa nousua viime vuosina myös premium-tason älypuhelimissa, vaikka brändi on usein tunnettu ainoastaan edullisemmista laitteistaan. Motorolan Edge-tuotemallisto on saanut nyt uuden sukupolven jäsenen, joka kantaa nimeä Motorola Edge 40 Pro. SuomiMobiilissa uutuuspuhelinta on testattu parin viikon ajan, joten laitteesta on saatu hyvä käsitys.

Motorola tarjoaa puhelimessa laadukkaan metallista ja lasista koostuvaan IP68-luokitellun rakenteen, 6,67 tuuman kaartuvan OLED-näyttöpaneelin sekä tehokkaan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin. Motorola Edge 40 Pron muita kohokohtia ovat 4600 milliampeeritunnin akku, tehokas 125 watin pikalataus, 50 megapikselin kolmoiskamera sekä puhdas Android 13 -kokemus. Puhelin edustaa Motorolan alkuvuoden terävintä kärkeä.

Suomessa Motorola Edge 40 Pro on tuotu myyntiin 12 + 256 gigatavun muistiversiossa ja suositushinta on 899 euroa. Puhelimesta on tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat musta Interstellar Black ja sininen Lunar Blue. Puhelimen myynti on alkanut huhtikuun 2023 aikana.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Motorola Edge 40 Prota kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 40 Pro (XT2301-4)
Mitat: 161.16 x 74 x 8.59 mm
Paino: 199 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass Victus -lasipinnat / IP68
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 165 Hz / HDR10+ / 1250 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 2 (1x 3.19 GHz Cortex X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 740
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.5" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 50 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/2.76" / 0.64 µm / 114 asteen kuvakenttä) + 12 MP telekamera (f/1.6 / 1.22 µm / 2x optinen zoom) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 60 MP (f/2.2 / 1/2.8" / 0.61 µm)
Akku: 4600 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 125 watin pikalataus / 15 watin langaton lataus / 5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / DisplayPort 1.4
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet / Snapdragon Sound
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Interstellar Black) ja sininen (Lunar Blue)
Hinta: 899 €

Myyntipakkaus

Motorola Edge 40 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola Edge 40 Pro toimitetaan mustassa myyntipakkauksessa, jota koristaa Motorolan logot sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkaus edustaa myös Motorolan uusittua ekologisempaa toteutusta, jossa ei ole käytetty muovia ja käytössä on soijamuste. Pakkauksen takana on paljon erilaista tekstiä ja yhdellä sivulla on ilmoitettuna laitteen malliversio, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin paperiin käärittynä. Puhelimen alapuolella on oma pahvitasanne, jonka alapuolelta paljastuu erillinen pahvitasku. Taskussa on sisällä kovamuovinen suojakuori, metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä tehokas 125 watin pikalaturi sekä USB-C-to-USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Motorola on toteuttanut myyntipakkauksesta hieman erilaisen kuin monet muut valmistajat lippulaivapuhelimiensa kohdalla. Motorola Edge 40 Pron ostajat saavat mukana kaiken käytön aloittamiseen vaadittava. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen monikäyttöisestä ja tehokkaimmasta pikalaturista sekä suojakuoresta. Näistä usein karsitaan monissa muissa saman kategorian puhelimissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola on lähtenyt viemään Edge 40 Pron kohdalla muotoilua ja erityisesti valmistusmateriaaleja parempaan suuntaan verrattuna edeltäjään. Tällä kertaa ei ole säästelty, sillä materiaalit ovat metalli sekä lasi, ja laite kestää lisäksi vettä. Motorola on julkistanut puhelimesta kaksi väriversiota, jotka ovat sininen Lunar Blue sekä testiinkin saatu musta Interstellar Black.

Puhelimen alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi ja myös lasinen takapinta on mattapintainen. Mattapinta on erittäin miellyttävä Edge 40 Prossa, ja se vastaa Motorolan muita puhelimia. Mattapinta on samettinen, eikä liian karhea. Mattapinnan vahvuus on erityisesti se, ettei se kerää sormenjälkiä tai muuta likaa samalla tavalla kuin kiiltäväpintaiset lasit.

Yleensä mattapinnat eivät myöskään naarmuunnu kovin helposti. Motorola Edge 40 Pro takapinta tuntui kuitenkin yllättävän herkästi keräävän naarmuja. Testijakson aikana takapintaan saatiin muutamia selviä naarmuja, jotka näkyvät tietyssä valaistuksessa paremmin. Vastaavaa on havaittu muissakin Motorolan puhelimissa, joka viittaisi mahdollisesti kilpailijoita erilaisempaan mattapinnan toteutukseen. Vastaavaa naarmuuntumista en ole yleensä mattapinnoissa nähnyt. Motorola hyödyntää takaosassa myös Gorilla Glass Victus -lasia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen mukana toimitetaan suojakuori.

Gorilla Glass Victus -lasipinta löytyy myös puhelimen etuosasta. Näyttölasi kaartuu kaikilta reunoilta hieman, mutta selviten pitkiltä sivuilta. Näyttölasiin ei tullut testijakson aikana huomattavia naarmuja, mutta tietyssä valaistuksessa oli toki havaittavissa pieniä pintanaarmuja. Motorola ei ole asettanut Edge 40 Pron lasipintaan minkäänlaista suojakalvoa tehtaalla, vaan sellainen on tarvittaessa ostettava erikseen.

Motorola Edge 40 Pro on erittäin miellyttävä käsituntumaltaan, ja kyseessä on mielestäni jopa yksi tämän hetken miellyttävimmistä puhelimista pitää käsissä. Premium-materiaalit tekevät toki osuutensa, mutta puhelimen pyöristetyt muodot ja tarkka saumaton viimeistely ovat omaan makuuni. Symmetrinen toteutus myös hivelee silmiä. Edge 40 Prossa muotoilu on hyvin toteutettu, eikä mukana ole turhaa kulmikkuutta. Myös lasipinnat yhdistyvät puhelimen alumiinikehykseen saumattomasti.

Puhelin on itsessään peruskokoluokkaa, eikä ole liian suuri. Motorola ei ole myöskään lähtenyt tavoittelemaan kompaktia toteutusta. Motorola on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 161,16 x 74 x 8,59 millimetriä ja painoksi 199 grammaa. Motorola on onnistunut pysymään alle 200 gramman painossa, joka on aina mukava huomata. Motorola Edge 40 Pro on erittäin jämäkkä puhelin, eikä se anna periksi tai päästele natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Vedenkestävyys on ollut pitkään Motorolan älypuhelimien heikkous, mutta nyt vihdoin Edge 40 Prosta löytyy oletuksena IP68-luokitus. Tämä tarkoittaa laitteen kestävän upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vedenkestävyys on vaadittu ominaisuus lippulaivapuhelimissa, joten on hienoa nähdä se Motorolan uutuudessa. Vaikka puhelimia ei ole ikinä suositeltavaa käyttää vedessä, niin IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys tuo mukanaan turvaa. Vettä ei tarvitse pelätä, sillä puhelimen ei pitäisi siitä hajota.

Laitteen etuosa tuo mieleen välittömästi lippulaivapuhelimen, sillä Motorola on ottanut hieman erilaisen lähestymistavan. Edge 40 Prossa on kaartuva näyttöpaneeli, mutta samalla näyttölasin ylä- ja alaosat on päätetty myös hieman kaartaa. Näyttö kaartuu neljältä reunalta. Näytön kehykset ovat kauttaaltaan miellyttävän kapeat ja näyttö peittää etuosan pinta-alasta reilut 90 prosenttia. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin tarkoitettu kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytöstä ja näytön alareunasta löytyy optinen sormenjälkilukija.

Motorola Edge 40 Pron takaosassa on laatikkomainen kamera-alue, joka on valmistettu lasista ja se kaartuu reunoilta. Lisäksi se ulkonee muusta rungosta, joten puhelin keikkuu sen varassa pöydällä käytettäessä. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, kaksois-LED-salamavalo sekä teksti ”50MP 2.0 µm OIS”. Puhelimen takaosassa on lisäksi tuttu M-logo keskellä sekä alareunasta löytyy vaadittuja muita logoja pienellä painatuksella. Takaosa on siis melko pelkistetty, joka on lippulaivapuhelimille hyvin ominaista.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Painikkeet ovat melko kapeat ja niiden tuntuma oli erinomainen. Kyljessä on myös yksi mikrofoni. Vasemman kyljen Motorola on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Yläreunassa on yksi mikrofoni, kaiutinritilä sekä Dolby Atmos -logo. Alareunasta löytyy kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Motorola Edge 40 Pro tukee korkeintaan kahta nano-SIM-korttia, mutta paikkaa muistikortille ei ole.

Näyttö

Motorola Edge 40 Pron näyttö on teknisesti lähes samanlainen kuin viime vuoden Edge 30 Ultrassa. Toki mukaan on saatu myös päivityksiä, jotka vievät lippulaivakokemusta vielä parempaan suuntaan. Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu pOLED-tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 394 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 165 hertsin virkistystaajuus.

Näytössä on luvattu olevan myös 1250 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikoille. Mukana on myös tuki Dolby Visionille, joka on nähty vain harvoissa Motorolan puhelimissa. Motorola Edge 40 Pron näytössä on etukameraa varten tehty reikä keskitetysti yläreunassa. Edeltäjämallista tuttua stylus-kosketusnäyttökynää ei uutuusversio enää tue.

Teknisesti Motorola Edge 40 Pron näyttö on vakuuttava. Henkilökohtaisesti tykkään OLED-paneelin tuomasta hyvästä värintoistosta. Musta on oikeasti mustaa ja oletusasetuksillakin värit vaikuttavat omaan käyttööni hyviltä. Full HD+ -tarkkuus ei ole parasta tässä kategoriassa, mutta mielestäni se riittää lähes jokaiseen tilanteeseen. Itse en jäänyt ainakaan kaipaamaan korkeampaa tarkkuutta.

Yksi näytön selvistä vahvuuksista on 165 hertsin virkistystaajuus, jota ei kovin monesta älypuhelimesta tällä hetkellä löydy. Kyseessä on miellyttävä päivitys edeltäjän 144 hertsin virkistystaajuuteen, mutta sitä ei kuitenkaan kovin helposti huomaa ainakaan peruskäytössä. Motorola on hieman säästänyt näytössä, sillä kyseessä ei ole LTPO-paneeli, ja virkistystaajuus ei pysty laskemaan alle 48 hertsiin.

Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa neljästä vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz, 120 Hz ja 165 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 48, 60, 90, 120 tai 165 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60, 120 tai 165 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.

Näytön kirkkaus tuntui testijakson aikana riittävältä, ja 1250 nitin maksimikirkkaus on tarpeeksi monessa tilanteessa. Luettavuus esimerkiksi auringonvalossa oli edelleen hyvällä tasolla, mutta toki mistään markkinoiden kirkkaimmasta näytöstä ei ole kysymys.

Motorola Edge 40 Pron näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Tuettuna on myös Dolby Vision. Testijakson aikana puhelimessa ei ollut kaupallista ohjelmistoa, jonka takia Widevine L1 -sertifikaatti vielä puuttui, ja laite tunnisti vain L3-sertifikaatin. Tämän takia esimerkiksi Netflixin kautta pystyi katsomaan vain SD-sisältö ilman HDR-tukea.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan näyttökokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Motorola Edge 40 Pron näyttö vie hyvään suuntaan Motorolan tarjontaa. Henkilökohtaisesti tykkäsin näytöstä erittäin paljon. Motorola on toteuttanut näyttöön tällä kertaa kaartuvuuden joka reunaan. Pitkillä sivuilla kaartuvuus on selvästi suurempi, mutta ylä- ja alaosissa kaartuvuutta on maltillisesti.

Itse tykkään paljon näyttölasin kaartuvuudesta ylä- ja alareunoista. Tämä helpottaa puhelimen eleohjattavuuden käyttöä. Esimerkiksi näytön alareunasta pyyhkäisemällä sormi liukuu näytöllä miellyttävästi. Muilta osin näyttölasin kaartuvuudesta ei ole juurikaan hyötyä, vaan kyseessä on enemmänkin muotoilullinen yksityiskohta. Näytön kaartuvuus ei tuntunut testijakson aikana tuottavan turhia haamukosketuksia.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti Motorola Edge 40 Pro on täysiverinen lippulaivapuhelin, joka ei kalpene pahimmille kilpailijoilleen. Tehoista on nimittäin vastaamassa Qualcommin uusin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri. Samainen järjestelmäpiiri on nähty aikaisemmin muun maussa OnePlus 11- ja Xiaomi 13 Pro -puhelimissa.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,19 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715 -ydintä sekä kaksi myös 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Grafiikkaprosessorin pitäisi tarjota jopa 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus. Ytimien suorituskyky on parantunut 35 prosentilla.

Suomessa Motorola Edge 40 Pro on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää puhelimessa markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s)  ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s). Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa Motorola Edge 40 Pro pääsi tarjoamaan odotettavia tuloksia. Suorituskykytestien tulokset olivat samalla tasolla tai jopa astetta parempia kuin muutamissa muissa samaan piiriin perustuvissa puhelimissa. Lisäksi Snapdragon 8 Gen 2 ylittää selvästi Snapdragon 8 Gen 1 -sarjan järjestelmäpiirit.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Motorola Edge 40 Pron saamia tuloksia samaan järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 11 -puhelimen kanssa. Lisäksi mukana on edeltäjämallin, eli Edge 30 Pron saamat tulokset sekä syksyllä julkaistun Edge 30 Ultran vastaavat tulokset.

Testitulokset
Motorola Edge 40 Pro (SD8G2) Motorola Edge 30 Ultra (SD8+G1) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1) OnePlus 11 (SD8G2)
AnTuTu: 1 184 299 pistettä 1 078 287 pistettä 942 249 pistettä 1 081 422 pistettä
Geekbench 5 (single): 1466 pistettä 1329 pistettä 1188 pistettä 1172 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4549 pistettä 4201 pistettä 3393 pistettä 4690 pistettä
PCMark 2.0: 13 214 pistettä 17 111 pistettä 15 485 pistettä 10 480 pistettä
3DMark Wild Life Extereme: 3536 pistettä Ei tuloksia* Ei tuloksia* 3553 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 8 Gen 2 on yksi tämän hetken suorituskykyisimmistä järjestelmäpiireistä, joka käy hyvin selväksi puhelimessa ajetuista suorituskykytesteistä. Suorituskyky ei tule loppumaan puhelimessa edes raskaiden pelien kohdalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä.

Itse olin koko testijakson ajan erittäin tyytyväinen puhelimen yleiseen suorituskykyyn, eikä vastaan tullut hidasteluja tai muita ongelmia sen osalta. Motorola Edge 40 Pro pyörittää erittäin sujuvasti raskaampiakin pelejä, jonka lisäksi sovellukset aukeavat aina silmänräpäytyksessä. Suorituskyky on siis laitteen yksi suurimmista valttikorteista.

Motorola Edge 40 Prolle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Puhelimelle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Edge 40 Prolla päästiin AnTuTu-testissä kiitettävään 1 184 299 pisteeseen, jonka jälkeen tulokset lähtivät laskusuuntaan. Heikoin tulos saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin tiputtiin jopa 962 776 pisteen tasolle.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 221 500 pistettä, joka tarkoittaa huimaa -18,7 prosentin laskua suorituskyvyssä. Monissa Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimissa lasku on ollut alle 10 prosenttia ja parhaimmillaan vain 3 prosentin luokkaa. Nyt Edge 40 Pron kohdalla tulos muistuttaa paljon Snapdragon 8 Gen 1 -sarjan piirien suorituskyvyn laskua. Stressitestissä Motorola ei päässyt siis loistamaan kilpailijoiden tavoin.

Todennäköisesti Motorolalla on joitakin haasteita jäähdytyksen kanssa. Merkittävä suorituskyvyn lasku viittaisi siihen, että jäähdytysjärjestelmä ei saa lämpöä tarpeeksi nopeasti pois järjestelmäpiiriltä. Snapdragon 8 Gen 2 -piirin kanssa ei ole havaittu vastaavaa aikaisemmin, joten Motorolalla on mennyt jotain pieleen laitteen suunnittelun kanssa.

Motorola on itse kertonut jäähdytysjärjestelmän olevan aikaisempaa parempi, mutta kovin tarkasti sitä ei ole avattu. Vaikka jäähdytys on hieman puutteellinen, niin mitään merkittävää kuumenemista ei laitteessa testijakson aikana havaittu. Stressitestiä tehdessä huomattiin toki lämpenemistä, mutta laitetta pystyi silti pitämään käytössä. Motorola Edge 40 Pro ei kuitenkaan kuumentunut missään normaalissa käyttötilanteessa.

Yhteyksien osalta Edge 40 Prossa ei havaittu ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla. Puhelimeen on saatu tuki myös eSIM-kortille, joka korvaa tarvittaessa laitteen toisen fyysisen SIM-korttipaikan. Puhelimessa on lisäksi Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

Motorola on kertonut puhelimen tarjoavan aikaisempaa paremman lineaarisen X-akselisen värinämoottorin.  Värinäpalaute tuntui puhelimessa olevan miellyttävä, mutta hieman pintapuolinen. Motorola ei onnistu tarjoamaan yhtä hyvää värinäkokemusta kuin Apple tai muutamat muut Android-valmistajat. Edge 40 Prossa värinä ei ole kuitenkaan liian huono, vaan ajaa asiansa.

Muuta tekniikasta

Motorola Edge 40 Prossa hyödynnetään lippulaivoille tuttuun tapaan näytönalaista sormenjälkilukijaa. Vielä edeltäjässä nähtiin kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija, joten tällä kertaa on haluttu tarjota enemmän premium-kokemus.

Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan. Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja varmasti. Lukitus aukesi mukavan nopeasti, eikä havaittavissa ollut häiritseviä viiveitä. Sormenjälkilukija tunnisti sormen lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 40 Prossa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Uutuuspuhelimessa tarjotaan tuttuun tyyliin myös stereokaiuttimet, joita on pyritty nyt vielä hieman parantamaan. Puhelimen pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Kaiuttimien osalta on tehty myös yhteistyötä Dolby Atmosin kanssa, joka on virittänyt äänenlaadun.

Stereoäänentoisto puhelimessa on hyvä ja mielestäni äänenlaatu on pitkälti viime vuoden Edge 30 Ultran tasolla. Mistään markkinoiden parhaimmasta äänentoistosta ei ole kyse, mutta se ajaa asiansa. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti puhepainotteisiin YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Motorola Edge 40 Pron kaiuttimista tuntui lähtevän myös mukavan paljon ääntä.

Motorola ei tarjoile Edge 40 Prossa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Toki langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.3 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat.

Motorola mainostaa puhelinta Snapdragon Sound -tuella, joka kaikessa lyhykäisyydessä tarkoittaa puhelimen tukevan aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoita. Lisäksi mukana on myös muita parannuksia, jotka tekevät äänikokemuksesta paremman langattomien kuulokkeiden kanssa. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa, vaan yhteys oli vakaa.

Akunkesto ja lataus

Motorola on saanut mahdutettua uutuuspuhelimeen 4600 milliampeeritunnin kokoisen akun. Kyseessä on hieman pienempi akku kuin edeltäjässä, mutta aikaisempaa virtapihimmät tekniikat antavat luvan odottaa kuitenkin kohtuullista akunkestoa. Ainakaan itse en kokenut akunkestoa millään tavalla ongelmaksi testijakson aikana.

Puhelimella päästiin helposti yhden päivän ylitse, sillä usein iltaisin akkua oli noin 20-25 prosentin verran. Vain parina päivänä akunvaraus tippui alle 20 prosenttiin. Toki tulos voisi olla parempikin, mutta melko normaalilla tasolla mennään. Hyvin kevyellä käytöllä akun saa todennäköisesti kestämään parikin päivää, mutta itsellä se ei ollut mahdollista. Kokonaisuus akunkeston kanssa on kuitenkin kunnossa, eikä akku ainakaan ole mikään merkittävä miinuspuoli.

Jos akku kuitenkin tuntuu hupenevan liian nopeasti, niin Motorola on lähtenyt paikkaamaan sitä aikaisempaakin nopeammalla latauksella. Motorola Edge 40 Prossa on tuki huimalle 125 watin TurboPower-pikalataukselle. Vastaava lataus nähtiin jo Edge 30 Ultrassa, ja nyt se on haluttu tuoda uutuuspuhelimeenkin. Motorola toimittaa laturin oletusarvoisesti myös puhelimen mukana, jonka ansiosta pystyimme toteuttamaan laitteelle alapuolella olevan lataustestin.

Motorola Edge 40 Pron latausnopeus 125 watin laturilla.

Lataustesti toteutettiin Motorola Edge 40 Prolle minuutin mittausvälillä, jolloin latausaika oli 28 minuuttia. Motorola on itse luvannut akun latauksen onnistuvan vain 23 minuutissa tyhjästä täyteen, joten aivan tähän tulokseen ei päästy. On kuitenkin hyvä huomata, että erilaisella mittaustavalla se voisi olla mahdollista, jos puhelimen akunvarausta ei tarkisteta esimerkiksi minuutin välein.

Akun lataus oli miellyttävän nopea, vaikka toki 125 watille yllättävän ”hidas”. Itselle alle puolen tunnin latausaika on enemmän kuin tarpeeksi. 5 minuutin latauksella akkua saadaan jo 26 prosenttia ja 10 minuutissa saavutetaan 45 prosentin varaus. 20 minuutissa akkua on jo 82 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 22,5 minuutissa. Lataus hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 1,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia latautuvat 6,5 minuutissa.

Langallisen pikalatauksen osalta Motorola Edge 40 Pro asettuu markkinan kärkikastiin, ja Motorola päihittää selvästi kalliimmat Samsungin ja Applen puhelimet. Itse huomasin akun latautuvan hieman nopeammin, jos laitetta ei käytä latauksen aikana. Jos laitetta käyttää samaan aikaan, niin latausnopeus hidastuu hieman. Tämä on toki myös luonnollista.

Motorolan pikalatausratkaisussa suurin valttikortti on se, että se perustuu 125 watin USB Power Delivery -standardiin. Laturi on itsessään melkoinen möhkäle ja painaa lähes puhelimen verran. Samalla laturilla pystytään puhelimen ohella lataamaan nopeasti myös useita muita laitteita, kuten tietokoneita tai tabletteja, jotka tukevat Power Delivery -standardia. Motorolan tehokas pikalaturi on siis monikäyttöinen, eikä se rajoitu ainoastaan Edge 40 Prohon.

Langallisen latauksen ohella Edge 40 Pro tukee myös 15 watin tehoista langatonta latausta. Puhelimessa hyödynnetään normaalia Qi-standardia, joten puhelin latautuu lähes kaikilla latureilla. 15 wattia ei lataa puhelinta kovinkaan nopeasti, mutta langaton lataus on mukava lisä ja puhelin latautuu itsekseen esimerkiksi työpöydällä.

Motorola Edge 40 Prosta löytyy tuki myös käänteiselle langattomalle lataukselle 5 watin teholla. Puhelimella voidaan ladata esimerkiksi langatonta latausta tukevia kuulokkeita tai älykelloja ilman erillisiä latureita.

Pakkastesti

Testijakson aikana Motorola Edge 40 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Edge 40 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä edelleen 100 prosenttia. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä, eikä Motorola ollut estänyt akun latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 40 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Motorola Edge 40 Pro jatkaa tuttua Motorolan laatua, ja puhelin on selvästi suunniteltu kestämään käyttöä myös pakkasessa. Pakkanen ei vaikuttanut merkittävästi laitteen akun kulumiseen tai muihinkaan yksityiskohtiin. Motorola oli mahdollistanut akun latauksen kylmänä, vaikka se on useilla valmistajilla ollut tapana estää turvallisuussyistä.

Kamerat

Motorola on panostanut viime vuosina miellyttävällä tavalla kameroihin, vaikka yhtiö ei olekaan niiden osalta markkinoiden kärkivalmistajien tasolla. Viime vuoden Edge 30 Ultrassa nähtyä 200 megapikselin kameraa ei Edge 40 Pro -puhelimeen ole saatu, mutta kokonaisuus on miellyttävä omassa kategoriassaan. Pääkameran ohella Edge 40 Prossa on ultralaajakulmakamera sekä telekamera. Mitään turhia kamerasensoreita ei mukaan ole onneksi saatu. Kyseessä on huippupuhelimelta vaadittu kamerakokonaisuus.

Yleisesti kamerat ovat teknisesti samat kuin edeltäjässä, mutta nyt mukaan on saatu heikon syvyyskameran sijasta hyödyllisempi telekamera. Motorola on ottanut siis palautetta vastaan sekä pyrkinyt korjaamaan suurimpia puutteita.

Pääkamerana hyödynnetään edeltäjästäkin tuttua OmniVisionin kehittämää 50 megapikselin tasoista OV50A-sensoria. Kyseessä on 1/1,5” kokoinen sensori, jossa on 1,0 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/1.8-aukko ja tuettuna on vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamera on myös optisesti vakautettu.

Toinen kameroista on 50 megapikselin tasoinen, joka toimii ultralaajakulmakamerana. Kamerasensorina toimii Samsungin kehittämä ISOCELL JN1, joka on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/2.2-aukolla varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 114 asteen kuvakentän. Kamerassa on automaattitarkennus, joka mahdollistaa ultralaajakulmakameran käyttämisen myös makrokuvaamiseen.

Motorola Edge 40 Pro on varusteltu 12 megapikselin tasoisella telekameralla, joka on selvä päivitys edeltäjään. Kamerasensorina on Sony IMX663, joka on kooltaan 1/2.76 tuumaa ja siinä on 1.22 mikronin pikselikoko. Telekamerassa on myös f/1.6-aukolla varusteltu linssi sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Optista kuvanvakautusta ei ole saatu. Telekamera kykenee korkeintaan 2x optiseen zoomaukseen, jonka takia Motorola nimittää kameraa ennemmin muotokuvakameraksi. Mitään yhtä korkeita zoomaustasoja ei siis päästä kokemaan kuin muutamissa kilpailijoissa.

Puhelimeen on säästetty viime vuoden Edge-malleista tutuksi tullut erittäin tarkka 60 megapikselin selfiekamera. Kyseessä on OmniVisionin kehittämä OV60A-sensori, joka on kooltaan 1/2,8 tuumaa ja siinä on 0,61 mikronin pikselikoko. Etukamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi.

Motorola Edge 40 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50a, f/1.8, 1/1.5”, 1.0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (Samsung S5KJN1, f/2.2, 1/2,76”, 0,64 µm, 114 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 12 megapikseliä (Sony IMX663, f/1.6, 1,22 µm, 1/2.76”, PDAF, 2x optinen zoom)
  • Etukamera: 60 megapikseliä (OmniVision OV60A, f/2.2, 1/2,8”, 0,61 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Motorola hyödyntää 50 megapikselin pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Pääkamera on ainakin hyvässä valaistuksessa vahvoilla, mutta kyseessä ei ole mikään maailmaa mullistava kamera. Kuviin saadaan miellyttävän luonnolliset värit, laaja dynaaminen alue sekä hyvä tarkkuus. Kuvat ovat puhelimen näytöltä katsottuna hyviä, mutta kun kuvia lähdetään zoomaamaan, niin vastaan tulee Motorolan kipupiste jälkikäsittelyn kanssa. Kuvien pienet yksityiskohdat sekoittuvat keskenään erityisesti kun kuvataan kauempana olevia kohteita.

Edge 40 Pron pääkamera ajaa kuitenkin asiansa paremmin, kun kuvataan lähellä olevia kohteita. Kuvien varjokohdissa havaitaan pientä melua, mutta yleisesti kuvat ovat hyviä. Motorola on onnistunut parantamaan kuvien laatua hieman luonnonvaloa hämärimmissä tilanteissa, kuten sisätiloissa. Toki pehmeys kuvissa lisääntyy, mutta kuvissa on silti hyvin yksityiskohtia.

Heikossa valaistuksessa pääkameran kuvien laatu hieman heikkenee, mutta onneksi ei kuitenkaan liian radikaalisti. Edge 40 Pro tukee myös automaattista yökuvaustilaa, jolla kuvista saadaan hieman normaalitilaa parempia. Kuvissa on hyvät yksityiskohdat, mutta pehmeys lisääntyy selvästi. Mukana on myös erillinen yökuvaustila, jolla valotusaika on pidempi. Kokonaisuutena hämäräkuvaus ei ole puhelimen suurimpia vahvuuksia, mutta se on riittävä tässä hintapisteessä.

Mielestäni pääkamera on riittävä suurimpaan osaan tilanteista. Kaikki hyöty kamerasta saadaan irti hyvässä valaistuksessa, eikä kuvat heikossa valaistuksessa ole liian huonoja. Motorolalla olisi kuitenkin hieman tekemistä kuvien käsittelyn kanssa, jotta kuvien yksityiskohtia saisi paremmin esille. Alapuolella on muutamia Motorola Edge 40 Pron pääkameralla otettuja kuvia.

Toinen Motorola Edge 40 Pron kameroista on ultralaajakulmakamera, joka on tarkkuudeltaan myös 50 megapikseliä. Motorola käyttää ultralaajakulmakamerassakin pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputuloksena on 12,5 megapikselin tasoiset kuvat. Myös ultralaajakulmakameralla voi kuvata 50 megapikselin tasoisia kuvia omassa kuvaustilassaan. Kyseessä on täysin sama ultralaajakulmakamera kuin edeltäjässä, ja kokemukset sen kanssa olivat pitkälti samanlaiset.

Megapikselimäärien noustessa ultralaajakulmakameroissa myös kuvien laatuun voi odottaa parannuksia. Motorola Edge 40 Pron ultralaajakulmakamera onkin verrattain hyvä, vaikka mukana on tutut Motorolan heikkoudet ohjelmiston kanssa.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvat ovat erinomaisia. Niissä on paljon yksityiskohtia, dynaaminen alue on laaja sekä värit näyttävät hyviltä. Toisinaan ultralaajakulmakamera tuotti hieman pääkameraa tummempia kuvia, mutta suurta eroa ei kuitenkaan ollut. Kuvissa on enemmän pehmeyttä kuin pääkamerassa, mutta ei kuitenkaan liiaksi. Ultralaajakulmakuvat ovat mielestäni tarpeeksi hyviä jaettavaksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei enää olekaan yhtä vahvoilla. Kuvien dynaaminen alue heikkenee ja pehmeys kasvaa. Kamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa sekä erillistä yökuvaustilaa, joilla kuviin saadaan hieman enemmän valoa sekä yksityiskohtia. Yökuvaustila ei kuitenkaan pysty ihmeisiin.

Yleisesti ultralaajakulmakuvissa on myös hyvä vääristyksen korjaus. Toki kamera ei ole yhtä laaja kuin muutamissa kilpailijoissa, mutta kuvissa ei ole myöskään reunoilla selvästi lisääntyvää pehmeyttä. Kokonaisuutena kameraa on suositeltavaa käyttää hyvässä valaistuksessa ja vain pakollisissa tilanteissa heikossa valaistuksessa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Edge 40 Pron ultralaajakulmakameralla.

Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen, sillä kameraan on saatu mukaan tuki automaattitarkennukselle. Käytännössä ultralaajakulmakameran avulla voidaan ottaa kuvia 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Kuvat ovat selvästi laadukkaampia kuin erillisellä makrokameralla, jonka takia olen tyytyväinen Motorolan päätökseen toteuttaa kyseinen kuvastila ultralaajakulmakameralla.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Edge 40 Pron makrotilalla.

Edge 40 Pron uusin kamera verrattuna edeltäjään on 12 megapikselin telekamera. Kyseessä on sama kamera, joka nähtiin viime vuonna Edge 30 Ultrassa. Vaikka itse tykkään siitä, että Motorola on saanut mukaan telekameran, niin Edge 40 Pron kohdalla sen tuottama kuvanlaatu ei suuremmin vakuuttanut.

Ongelmaksi koin kuvien tarkkuuden jopa hyvässä valaistuksessa. Kyseessä saattaa olla ongelma Motorolan jälkikäsittelyssä, sillä kuvissa on samanlaista yksityiskohtien sotkemista sekä pehmeyttä kuin muidenkin kameroiden kuvissa, kun niitä tarkastellaan lähempää. Kuviin saadaan kuitenkin hyvin yksityiskohtia, laaja dynaaminen alue sekä luonnolliset värit.

Telekameralla saadaan kohtuullista jälkeä myös heikommassa valossa, mutta kuvat ovat hieman tummempia kuin esimerkiksi pääkameralla. Kuvissa on myös enemmän melua. Myös telekamera tukee automaattista sekä erillistä yökuvaustilaa. Mitään ihmeitä yötilat eivät kuitenkaan laadulle tuntuneet tekevän.

2x optinen zoomaus ei ole yleisesti kovinkaan kummoinen, vaan jopa todella vähäinen verrattuna monissa puhelimissa nähtyihin 5x ja 10x optisiin zoomauksiin. Motorola Edge 40 Pro ei ole mikään zoomaajan kamerapuhelin, mutta 2x zoomilla päästään hieman lähemmäksi kuvattavaa kohdella. Puhelin tukee myös 16-kertaista digitaalista zoomausta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna telekameralla.

Telekameraa ei ole Motorolan mukaan tarkoitettu niinkään zoomikuvien ottamiseen, vaan siitä saadaan paras hyöty irti muotokuvissa. Muotokuvatilassa Edge 40 Pro tarjoaa kolme eri polttoväliä, jotka ovat laajakuvaukseen 35 mm, vakiokuvaukseen 50 mm sekä lähikuvaukseen 85 mm. Motorola kertoo muotokuvatilan vangitsevan kasvojen piirteet aikaisempaa paremmin ja taustasumennus on luonnollisempi.

Muotokuvissa puhelin tunnistaa kuvattavan kohteen hyvin ja luo miellyttävän sumennuksen taakse. Kuvaustila toimii parhaiten ihmisillä, mutta myös muilla kohteilla. Alapuolella on kuvat, jotka ovat otettuna muotokuvatilassa tarjolla olevilla eri polttoväleillä.

Motorola on panostanut tällä kertaa selvästi enemmän videokuvaukseen, sillä mukaan on saatu monta kaivattua parannusta. Pääkameralla voidaan kuvata korkeintaan 8K 30 fps -videokuvaa, mutta tuettuna ovat myös 4K 60- ja 30 fps -videokuvaustarkkuudet. Nyt myös 4K 30 fps -kuvaus on saatu mukaan ultralaajakulma- ja telekameroihin, jotka ovat usein Motorolan puhelimissa rajoittuneet vain Full HD -tarkkuuteen. Kameroiden välillä ei voida kuitenkaan vaihdella kesken 4K-kuvauksen, vaan se on mahdollista korkeitaan Full HD 30 fps -tasolla.

Videokuvaus tuntui olevan laadukasta erityisesti 4K-tasolla pääkameralla. Ultralaajakulmavideoissa on selvästi pehmeys läsnä ja telekamera olisi kaivannut optista kuvanvakautusta. Toki elektroninen kuvanvakaus riittää moneen tilanteeseen.

Uusia ominaisuuksia on saatu monta videokuvaukseen. Motorola on toteuttanut nyt videokuvaukseen yökuvaustilan, joka toimii pääkameran kanssa. Sillä saadaan heikossa valaistuksessa hieman enemmän yksityiskohtia esille. Kuvaus rajoittuu kuitenkin vain Full HD -tarkkuuteen. Lisäksi mukana on niin sanottu ”vaakalukitus”, joka lukitsee kuvan horisontin mukaan, vaikka laitetta kääntäisi 360 astetta. Yksi uutuuksista on myös ”automaattitarkennuksen seuranta”, jolla kameran tarkennus seuraa valittua kohdetta kuvauksen aikana.

Puhelimen etukamera on edeltäjänsä tasolla, sillä käytössä on 60 megapikselin sensori. Etukamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistä, jolloin lopputuloksena on 15 megapikselin kuvat. Kuvat eivät ole kuitenkaan millään tavalla tarkempia tai parempia kuin muissa saman kategorian puhelimissa.

Kuvat ovat yleiseltä laadultaan kuitenkin hyviä ja selfiekuvat ovat miellyttäviä. Kameralla pystyy ottamaan myös 60 megapikselin tasoisia kuvia, mutta oman kokemukseni mukaan laatu vaikuttaa tällöin paljon huonommalta kuin 15 megapikselin tilassa. Kuvat ovat yksityiskohtaisia sekä laadukkaita, mutta 60 megapikseliä itsessään ei tarjoa merkittävää parannusta. Toisinaan kuvissa oli yllättävän paljon myös pehmeyttä, aivan kuin käytössä olisi ollut jokin kauneusfiltteri. Etukameran avulla voidaan kuvata myös 4K 60 fps -tasoista videokuvaa.

Motorola Edge 40 Pron kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, ajastukselle, kuvasuhteelle, HDR-kuvaukselle sekä painike asetusvalikkoon. Laajemmat pika-asetukset saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Edge 40 Pron kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma-, pää- ja telekameralle. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulma- ja telekameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on eritäin selkeä ja miellyttävä käyttää. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan hyvin, eikä se tuottanut päänvaivaa juurikaan koskaan. Toki kuvaustilojen välillä vaihtelu tuntui välillä hitaalta, mutta se ei ollut liian häiritsevää.

Käyttöjärjestelmä

Motorola Edge 40 Pron kanssa jatketaan tuttua Motorolan taktiikkaa myös ohjelmistossa. Puhelimessa on tämän hetken tuorein Android 13 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on My UX -käyttöliittymä. Käytännössä kyseessä on puhdas Android-kokemus, johon Motorola on tuonut kourallisen omia toimintoja. Testijakson aikana puhelimessa oli ohjelmistoversio, joka piti sisällään Googlen 1. helmikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Motorola ei ole ollut aikaisemmin tunnettu kovinkaan erikoisista päivityslupauksistaan, mutta muutosta parempaan suuntaan on saatu viimeisen vuoden aikana. Uudelle Edge 40 Prolle luvataan 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 14-, Android 15- ja Android 16 -versioita sekä tietoturvakorjauksia aina huhtikuuhun 2027 asti.

Yleisesti Motorola jakelee huippupuhelimilleen tietoturvapäivityksiä kolmen kuukauden sykleissä, eikä Edge 40 Prolle ole luvattu esimerkiksi ThinkPhonesta tutuksi tullutta kuukausittain julkaistavia päivityksiä. Motorola ei ole myöskään tunnettu kovin nopeista Android-versiopäivityksistä, joten päivitysnopeus ei ole todennäköisesti erikoinen.

Koska kyseessä on huippupuhelin, niin 3 + 4 vuoden päivityslupaus on hyvällä tasolla. Motorola päihittää nyt muutamat kilpailijansa, mutta samalla jää esimerkiksi Samsungin vielä vuoden pidemmän päivityslupauksen jälkeen. Motorola on kuitenkin menossa oikeaan suuntaan ja päivityslupaus on nyt jo todella hyvällä tasolla.

Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Motorolan oma My UX -käyttöliittymä tarjoaa pitkälti Googlen suunnitteleman ohjelmistokokemuksen. Motorola on lähtenyt uudistamaan hieman asetusvalikon asettelua sekä tuonut mukaan monipuolisemmat kustomointitoiminnot. Itse tykkään lähestymistavasta, sillä puhdasta Androidia on aina miellyttävää käyttää.

Motorola on toteuttanut Android 13 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia. Käyttäjät voivat helposti yhdestä valikosta vaihtaa puhelimen taustakuvaa, teemaa, fonttia sekä värejä. Lisäksi Motorola mahdollistaa kuvakkeiden muodon vaihtamisen. Motorolan puhtaassa lähestymistavassa myös Googlen kehittämä Material You -muotokieli pääsee tulemaan hyvin esille. Mukana on myös tuki dynaamiselle väriteemalle, joka saadaan toteutettua taustakuvan värimaailmasta.

Mukana on myös tuttu Moto-sovellus, joka on saanut pienen ulkoasumuutoksen. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Play-tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovelluksesta pääsee myös kätevästi käsiksi laitteen mukauttamistoimintoihin. Moto-sovellus kokoaa siis yhteen paikkaan kaikki Motorolan lisätoiminnot, jotka vievät Android-kokemusta parempaan suuntaan.

Android 13 -versiossa Motorola on tuonut täysin uutena ominaisuutena Moto-suojauksen. Motorola on luonut lisätoimintoja, joilla pystyy lisäämään puhelimen tietoturvaa. Esimerkiksi mukana on nyt erillinen suojattu kansio, jonne voi piilottaa arkaluonteisia tiedostoja sekä sovelluksia.

Verkon suojaus -toiminto tarkistaa saatavilla olevien verkkojen suojauksen ja kertoo kuinka hyvä suojaustaso verkoissa on. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös PIN-sekoitus. Sen avulla PIN-ruudukon numerot sekoitetaan aina, kun pyydetään avaamaan laitteen lukitus. Moto Suojaus -sovelluksen kautta päästään myös yksityisyyden koontinäyttöön, tietoturva- ja turvallisuusnäkymään, käyttöoikeuksien hallintaan sekä yksityisyyden hallintaan.

Motorola Edge 40 Pro tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.

Itse olen tykännyt jo pitkään Motorolan tarjoamasta ohjelmistokokemuksesta, sillä se on yksi parhaimmista tällä hetkellä. Ainakin jos haluaa kokea puhtaan Androidin, niin silloin Motorolan lisätoiminnot tuovat varmasti lisäarvoa. Motorola Edge 40 Prossa Android 13 oli saatu optimoitua erittäin hyväksi, ja ohjelmisto toimi ilman minkäänlaisia ongelmia.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Motorola Edge 40 Prota.

Motorola Edge 40 Pro on tähän mennessä parasta, mitä Motorolalta on nähty. Siinä missä viime vuonna Edge-mallisto pääsi vakuuttamaan kauttaaltaan, niin nyt myös uusin versio näyttää jatkavan samaa tarinaa. Omassa kategoriassaan Motorola lyö luun kurkkuun monille kilpailijoilleen ja pystyy oikeasti tarjoamaan hyvin mielenkiintoisen kokonaisuuden. Motorola Edge 40 Prota on helppo suositella.

Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimesta paljon, sillä kokonaisuus oli huolella suunniteltu. Laitteen rakenne on premium-tasoa ja Motorola ansaitsee kiitoksen IP68-luokituksesta. Edge 40 Prossa on myös loistava 165 hertsin OLED-näyttöpaneeli ja Snapdragon 8 Gen 2 tarjoilee huipputason suorituskyvyn. Puhelimeen on saatu hyvä määrä muisteja, nopea sormenjälkilukija, laadukkaat stereokaiuttimet sekä erinomainen akunkesto. Lisäksi latausratkaisut ovat monipuoliset, joiden kohokohta on tehokas 125 watin langallinen lataus.

Kamerakokonaisuus on hyvä, vaikkakaan laadullisesti ei ole tarjolla parasta. Yksi selvistä valttikorteista on puhdas Android-kokemus, jota on parantamassa Motorolan omat pienet lisäykset. Puhelimelle tarjoillaan myös hyvä päivityslupaus, joka on hintaluokassa vaaditulla tasolla.

Kovin paljoa todellisia heikkouksia ei puhelimesta löydy. Kameroiden kuvanlaadulta olisi voinut odottaa enemmän, mutta ne ajavat kuitenkin asiansa. Yksi itseäni harmittamaan jäänyt yksityiskohta oli mattapintaisen takalasin herkkä naarmuuntuminen. Huomioitavia puutteita Edge 40 Prossa ovat muistikorttipaikan sekä kuulokeliittimen poissaolot.

899 euron hintalapulla Motorola Edge 40 Pro on vakuuttava, mutta asettuu samalle viivalle viime vuoden Edge 30 Ultran kanssa. Verrattuna edeltäjään on hintaa saatu 100 euroa lisää, mutta myös parannuksia on saatu samassa suhteessa. Puhelimen pahimmat kilpailijat ovat OnePlus 11 sekä Xiaomi 13.

Motorola Edge 40 Pro on tullut Suomessa myyntiin huhtikuussa 2023. Hintaa puhelimella on 899 euroa ja kyseessä on 12 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Interstellar Black sekä sininen Lunar Blue.

Motorola Edge 40 Pro

9

Motorola Edge 40 Pro asettaa huippupuhelimien rimaa korkeammalle tarjoten vakuuttavan kokonaisuuden alan tuoreimpia tekniikoita ja parantamalla edeltäjänsä suurimpia kipupisteitä.

Hyvää
  • Laadukkaat materiaalit ja miellyttävä muotoilu
  • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Erinomainen neljältä reunalta kaartuva OLED-näyttö korkealla 165 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 8 Gen 2 tarjoilee huipputason suorituskyvyn
  • Suuri 12 gigatavun RAM-muisti sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa
  • Näytönalainen sormenjälkilukija, laadukkaat stereokaiuttimet, Dual-SIM + eSIM-tuki
  • Riittävä akunkesto + monipuoliset latausratkaisut
  • Monipuolinen 125 watin laturi toimitetaan mukana
  • Huipputason kamerakokonaisuus
  • Puhdas Android 13 -kokemus ja Motorolan lisätoiminnot tuovat lisäarvoa
  • 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu nykymarkkinassa
Huonoa
  • Mattalasi tuntui naarmuuntuvan helposti
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Telekameran kuvalaatu melko heikko
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut