Kuluvan vuoden aikana HMD Global on julkaissut jo lukuisia uusia älypuhelimia. Alkuvuodesta julkaistiin alempaan keskihintaluokkaan lukeutuva Nokia 6.1 sekä 400 euron hintainen Nokia 7 Plus. Nyt loppuvuodesta näiden välille on tuotu vielä Nokia 7.1, joka maksaa Suomessa 379 euroa. Uutuuspuhelin on seuraaja viime vuoden Nokia 7 -älypuhelimelle, joka julkaistiin ainoastaan Kiinan markkinoilla, eikä sitä koskaan saatu muille markkina-alueille myyntiin.
Nokia 7.1 on ensimmäinen Nokia-puhelin Suomen markkinoilla, jossa on lovinäyttö sekä lähes HDR-tasoisen näytön mahdollistava PureDisplay-tekniikka. HMD Global on tehnyt jälleen kameroiden osalta yhteistyötä ZEISS:n kanssa. Ulkoisessa toteutuksessa luotetaan vahvasti lasiin ja alumiiniin, joten viimeistään nyt on aika myös Nokia-puhelimissa sanoa hyvästit kokonaan alumiinista valmistettuun rakenteeseen. Nokia 7.1 on ostettaessa varusteltu Android 8.1 Oreo -versiolla, mutta se on heti päivitettävissä tuoreimpaan Android 9.0 Pie -versioon.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan HMD Globalin Nokia 7.1 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset Nokia 7.1 -puhelimesta. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä, mikä paljastaa laitteen kestävyyden kylmissä olosuhteissa.
Nokia 7.1 (TA-1095) | |
---|---|
Mitat: | 149.7 x 71.2 x 8 mm |
Paino: | 160 g |
Rakenne: | Alumiinikehys / lasipinnat |
Näyttö: | 5.84 tuumaa Full HD+ (1080 x 2280) / 19:9-kuvasuhde |
Suoritin: | 8-ytiminen Snapdragon 636 (Adreno 509) |
Muisti: | 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 400 Gt) |
Kamera: | 12 megapikselin (f/1.8 / 1.28µm / EIS / Dual Pixel PDAF) + 5 megapikseliä (f/2.4 / 1.12 µm / syvyysensori) / kaksois-led-salama ja 8 megapikselin etukamera (f/2.0) |
Akku: | 3060 mAh (ei irrotettava) / Pikalataus 18W |
Käyttöjärjestelmä: | Android 9.0 Pie (Android One ja 1. joulukuuta 2018 tietoturva) |
Muuta: | Dual-SIM / kuulokeliitin / HDR10-tuki |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / NFC |
Ääni: | Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX-tuki |
Tunnistimet: | etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija |
Värit: | Sininen ja Teräs |
Hinta: | 379 euroa |
Myyntipakkaus
Nokia 7.1:n myyntipakkaus rakentuu samanlaisella konseptilla kuin monissa muissakin uusissa Nokia-puhelimissa. Pakkauksen etupuolella on kuva itse puhelimesta ja taustalla kuva käsistä. Pakkauksen takaosassa on myös kuva puhelimesta sekä listattuna tärkeimpiä teknisiä tietoja. Myyntipakkauksessa on lisäksi tiedot sisällä olevan laitteen muistiversiosta sekä väriversiosta.
Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee muoveihin kääritty Nokia 7.1. Puhelimen alapuolella on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä tämän alapuolella on vielä käyttöohjeet lukuisilla eri kielillä. Pakkauksen vasemmassa reunassa on vielä erillinen laatikko, minkä sisältä löytyy 18 watin laturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä perinteiset 3,5 mm liittimellä varustellut nappikuulokkeet (Nokia WH-108).
HMD Global toimittaa Nokia 7.1 -puhelimen siis myyntipakkauksessa, jonka mukana tulee kaikki laitteen käytön aloittamiseen vaadittava, mutta ei juurikaan mitään muuta. Henkilökohtaisesti olisin toivonut myyntipakkaukseen esimerkiksi jonkinlaista suojakuorta, jotta sellaista ei tarvitsisi enää erikseen ostaa.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Uusi Nokia 7.1 on ensimmäinen HMD Globalin älypuhelin Suomessa sitten Nokia 8 Siroccon, joka on valmistettu pitkälti lasista. Puhelimen kehys rakentuu 6000-sarjan alumiinista, jossa on timanttihiotut yksityiskohdat, jotka tuovat mukavaa erottuvuutta. Testissä olleessa sinisessä väriversiossa timanttihiotut kohdat ovat hopeat, mutta teräksen värisessä versiossa ne ovat kupariset.
HMD Global ei ole kertonut mitä lasia puhelimen takaosassa hyödynnetään, mutta voisi olettaa myös takana olevan sama Corning Gorilla Glass 3 -lasi kuin laitteen etuosassa. Lasinen rakenne tekee Nokia 7.1 -puhelimesta varsin liukkaan ja huomattavan sormenjälkimagneetin. Lasipinnat keräävät herkästi sormenjälkiä ja muuta likaa, mutta kiitos hylkivän pinnoitteen lähtevät liat lasista pois vain yhdellä pyyhkäisyllä. Testijakson aikana Nokia 7.1:n etuosan lasipintaan ei tullut huomattavia naarmuja, mutta takaosaan oli tullut muutamia.
Käsituntumalta Nokia 7.1 on varsin hyvä, mutta ei varmasti kaikkien mieleen. Puhelin yhdistää kulmikkuuden sekä hienovaraiset pyöristykset. Henkilökohtaisesti olisin toivonut takalasiin enemmän pyöristystä, jotta tuntuma olisi parempi kädessä. Puhelimen mitat ovat 149,7 × 71,18 × 9,14 millimetriä ja painoa löytyy vain 160 grammaa. Mielestäni Nokia 7.1 on varsin kompakti, mutta se voisi olla myös kompaktimpi, jos näyttöä kiertävät kaistaleet olisivat pienemmät. Puhelin on myös varsin kevyt, mikä tekee siitä miellyttävän pitää kädessä. Nokia 7.1 on rakennettu myös laadukkaasti, eikä mitään häiritseviä saumakohtia tai ylimääräisiä muoviosia ole ulkoisesti havaittavissa.
HMD Global ei ole tuonut myöskään Nokia 7.1 -puhelimeen vedenkestävyyttä, mitä voidaan pitää pienenä miinuksena. Toki vain harvassa alle 400 euron puhelimessa on IP-luokitus, mutta vedenkestävyys on monessa tilanteessa hyödyllinen ja se olisi loistava lisäys myös edullisempiin älypuhelimiin. Nokia 7.1 -puhelinta ei siis kannata edes vahingossa pitää veden tai muiden nesteiden lähettyvillä.
Nokia 7.1 -puhelin näyttää edestä katsottuna uuden ja vanhan risteytykseltä. HMD Global on tuonut eteen uuden suuntauksen mukaisen näytön, jossa on pyöristetyt näytön kulmat, lovi sekä 19:9-kuvasuhde. Itse näyttö peittää etuosasta 80 prosenttia, mikä ei ole kaikista suurin näyttö-runkosuhde. Uuden näytön ansiosta näyttö on onnistuttu viemään laitteen yläreunaan asti, minkä takia myös lovi on jouduttu ottamaan mukaan. Lovesta löytyy etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistin. Vaikka Nokia 7.1 -puhelimessa näyttö on saatu vietyä yläreunaan asti, niin alareunaan on jätetty massiivinen mustakaistale, eli niin sanottu ”leuka”. Leukaan HMD Global on asettanut ainoastaan Nokia-logon. Puhelin näyttää siis etuosastaan varsin erikoiselta erityisesti alaosassa olevan suuren kaistaleen takia.
Takaosasta HMD Global on tehnyt varsin perinteisen. Tällä kertaa takaosa on valmistettu lasista, mutta silti läsnä on tuttua Nokia-tyyliä. Esimerkiksi kameraosa on varsin pitkulainen ja hieman muusta rungosta ulkoneva. Kameraosaan on asetettuna kaksi kamerasensoria, kaksois-LED-salama sekä ZEISS-logo. Kameroiden alapuolella on sormenjälkilukija ja Nokia-logo. Takaosan alareunassa on vielä Android One -logo sekä muun muassa HMD Globalin uuden pääkonttorin osoite.
Nokia 7.1:n oikeassa kyljessä on alumiiniset äänenvoimakkuus- sekä käynnistyspainike, joiden tuntuma on kohtalainen. Eritysesti virtapainikkeeseen olisin toivonut hieman parempaa tuntumaa. Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti sekä microSD-muistikortti. Laitteen yläreunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä yksi puhelimen mikrofoneista. Alareunassa on taasen yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä yksi kaiutin.
Näyttö
HMD Global on tehnyt Nokia 7.1:n näytön kohdalla hintaluokassaan yhden erikoisen ratkaisun: siinä on HDR10-tuki. Itse näyttö on kooltaan 5,84 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -teknologiaan. Tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli mukavat 2280 x 1080 pikseliä, mikä takaa hyvät 432 pikseliä tuumaa kohden.
Nokia 7.1 on ensimmäinen puhelin, jossa hyödynnetään PureDisplay -näyttötekniikkaa. Kyseessä on teknologia, jonka avulla puhelimen LCD-näyttö sopeutuu dynaamisesti ympäristöönsä ja tarjoaa hyvän katselukokemuksen niin ulkona kirkkaassa auringonpaisteessa kuin hämärässäkin. Nokia 7.1:n näyttö osaa myös muuntaa reaaliaikaisesti SDR-sisällön HDR-sisällöksi. PureDisplayn osalta HMD Global on tehnyt yhteistyötä kalifornialaisen Pixelworks-yrityksen kanssa, mutta tästä HMD Global ei ole suuremmin huudellut.
Nokia 7.1 -puhelimessa on Pixelworksin uusin neljännen sukupolven Iris PX8418 -mobiiliprosessori, jonka pitäisi tarjota paras mahdollinen laatu videoille. Lisäksi Pixelworksin avustuksella on toteutettu HDR10-tuki, joka mahdollistaa elekuvateatteritasoisen katselukokemuksen online-videoita toistaessa. Tällöin hyödynnetään Pixelworksin uutta SDR2HDR-teknologiaa, joka takaa reaaliaikaisesti SDR-sisällön muuntamisen HDR-sisällöksi. Nokia 7.1 on tulossa saamaan tuen lisäksi Netflixin, Googlen ja Amazonin palveluiden HDR-sisällölle. Puhelimen asetuksista löytyy myös erillinen ”parannettu HDR10-näyttö” -asetus, josta on mahdollista laittaa ominaisuus pois käytöstä.
Testien perusteella Pixelworksin erillisesta prosessorista on selvästi hyötyä ja erityisesti videoita katsellessa värien toistaminen on selvästi parempaa ja mielekkäämpää katseltavaa. Pixelworkisin käsiala on myös aikaisemmin ollut nähtävissä Nokia-puhelimissa, kuten Lumia 1520 -puhelimessa. Nyt siis Nokia 7.1:n kanssa on palattu lähemmäksi vanhan Nokian perintöä.
Kokonaisuudessaan Nokia 7.1:n näyttö on varsin hyvä. Näyttö on tarpeeksi tarkka, eikä yksittäisiä pikseleistä pysty havaitsemaan paljain silmin. Lisäksi katselukulmat ovat totuttuun tyyliin erinomaiset ja värintoisto on hyvää. Auringonpaisteessa luettavuus on kohtalaista, mutta ei yhtä hyvää kuin lukuisissa huippupuhelimissa. Kokonaisuutena näyttö on mielestäni kuitenkin varsin hyvä omassa hintaluokassaan ja HDR10-tuki on yksi vahvuuksista, jota ei monestakaan saman hintaisesta puhelimesta löydy.
Mielipiteitä kuitenkin jakaa Nokia 7.1:n lovinäyttö. Lovi ei ole kovin suuri ja HMD Global on onnistunut pitämään sen varsin pienenä. Puhelimen asetuksista ei löydy suoraan minkäänlaista mahdollisuutta piilottaa lovea, kuten lukuisien muiden valmistajien puhelimissa se on mahdollista. Asetus on piilotettuna puhelimissa ja se löytyy kunhan osaa etsiä (lataa kaupasta ”More Shortcuts”, avaa sovellus ja valitse ”Activity”, tämän jälkeen kirjoita hakuun ”Tilapalkin tyyli” ja paina ”play-painiketta”). Mielestäni on HMD Globalin suunnalta varsinaista hölmöilyä jättää asetus asetuksista pois ja päättää kuluttajan puolesta, ettei näyttölovea piiloteta. Toivoisinkin HMD Globalin tulevaisuudessa mahdollistavan lovinäytön piilottamisen ilman ylimääräistä kikkailua.
Tekniikka ja suorituskyky
Teknisesti Nokia 7.1 on samanlainen kuin Nokia 6.1 Plus, mutta myös hyvin lähellä Suomessa myytävää Nokia 6.1 -puhelinta. Uutuuspuhelimessa tehoista vastaa Qualcommin Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri, joka on suunniteltu juurikin alemman keskihintaluokan älypuhelimille, kun taasen Nokia 7.1 voidaan hintansa takia luokitella kuulumaan ylempään keskihintaluokkaan.
Qualcommin Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 1,6 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 LP -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 260 HP -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 509. Suomessa myytävässä Nokia 7.1 -versiossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustilaa voi saada lisää muistikortin avustuksella, jos sellaiselle on tarvetta.
Testijakson aikana ajoimme Nokia 7.1 -puhelimessa läpi myös perinteiset suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi kohtalaisesti. Testeissä puhelin sai parempia pisteistä kuin Nokia 6.1, mutta selvästi huonompia kuin Nokia 7 Plus. Snapdragon 636 -järjestelmäpiirin tehot riittävät kuitenkin hienosti päivittäiseen käyttöön, mutta raskaita pelejä se ei pyöritä yhtä hyvin kuin tehokkaammat järjestelmäpiirit. Alla olevassa taulukossa Nokia 7.1 -puhelimen saamia pisteitä voi verrata Snapdragon 630 -piiriin perustuvan Nokia 6.1 -puhelimen sekä Snapdragon 660 -piiriin perustuvan Nokia 7 Plussan saamiin pisteisiin.
Nokia 7.1 (SD636) | Nokia 6.1 (SD630) | Nokia 7 Plus (SD660) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 117 525 pistettä | 90 510 pistettä | 140 399 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 1344 pistettä | 880 pistettä | 1642 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 4926 pistettä | 4168 pistettä | 5254 pistettä |
PCMark 2.0: | 6328 pistettä | 4986 pistettä | 6620 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 19 582 pistettä | 16 986 pistettä | 25 972 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 20 636 pistettä | 18 572 pistettä | 28 885 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 16 611 pistettä | 13 078 pistettä | 19 196 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 949 pistettä | 823 pistettä | 1326 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 811 pistettä | 714 pistettä | 1156 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2339 pistettä | 1764 pistettä | 2740 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Vaikka Nokia 7.1:n teknisessä toteutuksessa ei ole ollut toistaiseksi juurikaan valittamista, niin silti testijakson aikana vastaan tuli ainakin yksi selvä heikkous. Puhelimessa on nimittäin todella huono kaiutin. Kaiutin löytyy laitteen alareunasta ja sen kautta esimerkiksi musiikin kuuntelu ja elokuvien katselu on tuskallista. Nokia 7.1:n kaiutin on yksi huonoimmista, johon olen pitkään aikaan törmännyt testatessani puhelimia. Toki puhelimissa on eleisestikin varsin huonoja kaiuttimia, mutta silti Nokia 7.1:n kaiutin on yksi huonoimmista, jonka kautta ei pysty kuuntelamaan pitkiä aikoja musiikkia.
Akunkesto
Nokia 7.1 pakkaa sisällensä kohtuullisen 3060 milliampeeritunnin akun, mutta kyseessä ei ole mikään kovin massiivinen akku. Akku kuitenkin kestää sen yhden vaaditun päivän, mutta ei enempää. Iltaisin testijakson aikana akkua oli jäljellä keskimäärin 10-15 prosenttia, joten lataukseen puhelin piti laittaa joka yö. Puhelinta ladataan hyödyntäen USB-C-tyypin latausliitintä, eikä mukana ole tukea langattomalle lataukselle.
HMD Global on lisännyt puhelimeen kuitenkin tuen 18 watin pikalataukselle. Mukana tuleva laturi tukee pikalatausta, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole mikään kovin ihmeellisen nopea pikalataus. Testasimme Nokia 7.1:n mukana tulevan laturin nopeuden ja alla olevasta kuvaajasta on nähtävissä selvästi, ettei se mikään nopea ole.
Kuvan perusteella akku latautuu 30 minuutissa reiluun 40 prosentin varaustasoon ja 60 minuutissa akkua on saatu ladattua jo mukavat 75 prosenttia. 80 minuutin latauksen jälkeen akkua on 90 prosenttia, mutta loppujen 10 prosentin latauksessa kuluu huimat 45 minuuttia. Kokonaisuudessaan Nokia 7.1:n varsin pieni 3060 milliampeeritunnin akku latautui tyhjästä täyteen 125 minuutissa, eli 2 tunnissa ja 5 minuutissa.
Pakkastesti
Totuttuun SuomiMobiilin tyyliin testasimme Nokia 7.1:n testijakson aikana myös laitteen pakkaskestävyyden. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 7.1 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut yllättävän paljon akkua, sillä akunvaraus oli enää 64 prosenttia. Syy tähän oli varmasti tunnin aikana tullut ilmoitus liian alhaisesta lämpötilasta, joka oli pitänyt jonkin aikaa näyttöä päällä. 36 prosentin tiputus on kuitenkin huomattava, sillä yleisesti tässä testissä akkua on kulunut pari prosenttia tai ei ollenkaan. Tunnin aikana Nokia 7.1:n LCD-näyttö muuttui totutusti hyytelömäiseksi, mutta palautui normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videoiden toistosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 25 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 75 prosenttia. Tulos oli odotuksien mukainen, sillä yleisesti testatuissa puhelimissa akku on kulunut noin 10-20 prosenttia. Myöskin tällä testauskerralla oli tullut ilmoitus liian alhaisesta lämpötilasta ja näyttö muuttui hyytelömäiseksi.
Pakkastestin perusteella Nokia 7.1:n pakkaskestävyys ei ole parhaimmasta päästä. Akkua kului keskimääräistä enemmän ja ensimmäisellä testauskerralla 36 prosentin tiputus akunvarauksessa oli huomattavasti normaalia enemmän. Puhelimen akku ei siis kestä hyvin pakkasta, minkä lisäksi LCD-näyttö muuttui hyytelömäiseksi. Kaikista SuomiMobiilissa testatuissa puhelimista Nokia 7.1:n pakkaskestävyys asettuu huonoimpien joukkoon.
Kamerat
Kameroita Nokia 7.1 -puhelimen takaosaan on saatu kaksi, mikä ei ollut myöskään kovin suuri yllätys. Kaksoiskamera rakentuu 12 megapikselin värillisestä kamerasta ja 5 megapikselin mustavalkoisesta kamerasta. Kaksoiskameran kaveriksi on myös laitettu kaksois-LED-salama, josta on tukea hämäräkuvauksessa.
Pääkamerana hyödynnetään luonnollisesti suurempaa ja tarkempaa 12 megapikselin sensoria, jossa on f/1.8-aukko sekä 1.28 µm pikselikoko. Kamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus. Mustavalkoinen 5 megapikselin kamera on ainoastaan syvyyskartan luomista varten sekä sitä hyödynnetään HDR-kuvauksen avustamisessa. Tässä sensorissa on f/2.4-aukko sekä 1.12 µm pikselikoko. HMD Global on tehnyt myös Nokia 7.1:n kameroissa yhteistyötä ZEISSin kanssa, josta osoituksena on ZEISSin logo kameroiden välissä.
Nokia 7.1:n pääkamera on hintaluokassaan varsin hyvä, mutta ei mikään kovin erikoinen. Hyvässä valaistuksessa kamera tuottaa varsin hyvää jälkeä, mutta hämäräkuvaus ei ole sen suurimpia vahvuusalueita. Kuvissa pääasiassa hyvässä valossa paljon yksityiskohtia ja ne ovat tuttua tasoa alle 400 euron hintaluokassa. Alla on muutamia kuvia, jotka on otettu Nokia 7.1:n pääkameralla eri tilanteissa.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Kaksoiskamera mahdollistaa Nokia 7.1 -puhelimessa pääasiassa ainoastaan bokeh-kuvaamisen ja tällä osa-alueella puhelin on varsin vahvoilla. Kamera tunnistaa hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja sumentaa taustan tyylikkäästi. Alla muutamia puhelimen Live bokeh -tilalla otettuja kuvia.
HMD Global on myös hieman päivittänyt kamerasovellustaan. Nyt mukana on karusellimainen käyttöliittymä. Suoraan päänäkymästä on mahdollista vaihtaa lukuisien tilojen välillä, joita ovat neliö, panoraama, Live Bokeh- efekti, Ammattilainen, Valokuva, Video, Hidastus ja Intervallikuvaus. Uutena ominaisuutena kamerasovelluksessa on myös sisäänrakennettu Google Lens. Sovelluksessa on lisäksi tuttu Nokia Pro Camera -tila, joka on yksi parhaimmista manuaalisäätöjen toteutuksista yhdessäkään puhelimessa. Nokia 7.1:n kohdalla on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-herkkyyttä (100-3200), suljinnopeutta (1/500-4) ja valotusta.
Nokia 7.1:n kamera tukee myös viime vuonna Nokia 8:n yhteydessä esiteltyä Dual-Sight-ominaisuutta, jolla on mahdollista taltioida Bothie-kuvia, eli sellaisia kuvia, joissa on otettuna kuva niin laitteen takakameralla kuin etukamerallakin. Nokia 7.1:ssä ominaisuus on viety myös hieman pidemmälle, sillä nyt on mahdollista muun muassa säätää kuvien näyttösuhteen jakajaa, niin että esimerkiksi takakameralla otettu kuva on pienempi ja etukameralla otettu kuva päinvastoin taasen suurempi. Lisäksi Dual-Sight-tilassa on nyt mahdollista zoomata. Nokia 7.1:n myötä on tullut myös mahdollisuus taltioida bothie-kuva ottamalla ensin kuva esimerkiksi pääkameralla ja myöhemmin vasta etukameralla, jottei kuvia oteta heti molemmilla kameroilla.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmänä HMD Global hyödyntää Nokia 7.1 -puhelimessa oletuksena Android 8.1 Oreo -versiota, mutta puhelimelle on välittömästi tarjolla myös Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo Androidin tuoreimmat uusitukset mukanaan. Arvostelun kirjoitushetkellä puhelimessa on myös Googlen tuoreimmat Androidin tietoturvakorjaukset asennettuna, eli 1. joulukuuta 2018. Nokia 7.1:n kohdalla HMD Global on siis pystynyt pitämään lupauksensa nopeista päivityksistä ja puhelimelle on luvattu myös kaksi suurempaa ohjelmistopäivitystä, joista Android 9.0 Pie oli ensimmäinen.
Täysin uusi Android 9.0 Pie tuo mukanaan muutamia muutoksia käyttöliittymään sekä navigointimahdollisuuksiin. Kyseessä on Googlen yhdeksäs merkittävä Android-julkaisu ja kuudestoista suurempi päivitys. Yksi merkittävimmistä päivityksen ominaisuuksista kantaa nimeä Adaptive Battery. Kyseessä on älykäs virranoptimointiominaisuus, joka tunnistaa vähiten käytettyjä sovelluksia ja vähentää näiltä akunkäyttöä, jotta puhelimen akku kestäisi paremmin. Päivityksen mukana tulee lisäksi Adaptive Brightness -ominaisuus, joka säätää näytön kirkkautta ympäristön ja käyttötarkoituksen mukaan. Ominaisuus oppii myös käyttäjän mieltymyksiä.
Uusittu navigointipalkki tuo mukanaan eleohjattavuuden sekä täysin uuden tavan ohjata laitetta. Näytön alareunassa olevat tutut kolme painiketta on tällä kertaa korvattu kahdella, joista toinen on tuttu paluupainike ja toinen on viiva. Ilmoitusvalikkoa on päivitetty pyöreillä pika-asetuksilla ja ilmoituksissa on nyt valittavana automaattisesti älykkäitä vastausvaihtoehtoja. Android 9.0 Pie tuo mukanaan myös lukuisia muita ominaisuuksia ja parannuksia muun muassa tietoturvaan.
Nokia 7.1 -puhelimen siis selvä vahvuus on puhdas Android-käyttökokemus, jollaista monet älypuhelimet eivät Suomen markkinoilla tarjoa. Puhtaan Androidin ansiosta HMD Global pystyy päivittämään puhelimen nopeasti, sillä mukana on ainoastaan kaksi yhtiön omaa sovellusta, jotka ovat tuki- ja kamerasovellus.
Yhteenveto
Nokia 7.1 on tunnistettavissa heti Nokia-puhelimeksi erityisesti hyvin laadukkaan rakenteensa ansiosta. Testijakson aikana Nokia 7.1 pääsi vakuuttamaan myös puhtaan Android-kokemuksen sekä tuoreen Android 9.0 Pie -päivityksen ansiosta. Puhelimessa on myös hyvät kamerat sekä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin on säästetty.
Huonoiksi puoliksi on helppo luetella varsinkin lovinäytön piilotetut asetukset, vedenkestävyyden puutteen sekä erikoisen suuren leuan, joka on näytön alapuolella. Myöskään Nokia 7.1:n kaiutin ei päässyt vakuuttamaan, minkä lisäksi pakkaskestävyys tuntui olevan varsin huonoa.
Suomessa puhelin maksaa 379 euroa, joten kyseessä ei ole mikään kovin halpa puhelin. Verrattuna laitteessa olevaan Snapdragon 636 -järjestelmäpiiriin, hinnan voisi olettaa olevan lähemmäksi 300 euroa, eikä 400 euroa. Jos hinta olisi 300 euron tietämissä, niin silloin Nokia 7.1 olisi todella kilpailukykyinen ja suositeltava puhelin, mutta nykyinen hinnoittelu on selvästi liian korkea. Kun verrataan lisäksi HMD Globalin muihin puhelimiin, niin esimerkiksi Nokia 7 Plussan voi saada edullisemmin ja myös Nokia 6.1 maksaa enää vain 249 euroa.
Nokia 7.1 ei ole mielestäni kuitenkaan mikään täysin huono puhelin, vaan siinä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, kuten kaikissa puhelimissa. Testijakson aikana puhelinta oli miellyttävää käyttää heikkouksista huolimatta.
Nokia 7.1 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Laadukas rakenne
- Hyvät kamerat
- USB-C-tyypin latausliitin
- Perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin
- Nopea sormenjälkilukija
- Puhdas ja turvallinen Android One / tuorein Android 9.0 Pie -päivitys
Huonoa
- Hieman kallis
- Lovinäyttö ja sen piilotetut asetukset
- Ei vedenkestävä
- Suuri "leuka"
- Heikko äänentoisto kaiuttimessa
- Huono pakkaskestävyys
- Hidas "pikalataus"