AndroidArvostelutHMDNokiaYleinen

Arvostelussa Nokia 8 Sirocco – Täydellinen valinta, jos etsit tyylikästä design-puhelinta

Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco saapui SuomiMobiilin testattavaksi ja parin viikon käytön jälkeen puhelimesta on muodostunut kirkas kokonaiskuva. Kyseessä on HMD Globalin vuoden 2018 huippupuhelin, tai oikeastaan design-puhelin. Suomessa puhelimen hinta on 699 euroa, joka antaa luvan odottaa laitteen tarjoavan pitkälti samoja ominaisuuksia kuin pahimpien kilpailijoiden kuluvan vuoden lippulaivapuhelimet. Nokia 8 Sirocco ei kuitenkaan pääse tarjoamaan todellisen huippupuhelimen ominaisuuksia, vaan tarjoaa enemmänkin viime vuoden noin 500 euron älypuhelimen ominaisuudet. Puhelimen hinta ei kuitenkaan koostu ominaisuuksista, vaan ikonisesta Nokia-brändistä sekä designista, jolla HMD Global haluaa Nokia 8 Siroccon kanssa ratsastaa.

Uutuuspuhelimessa HMD Global ottaa kilpailijoista erottumisen hyvin vakavasti designin avulla. Tästä loistava osoitus on, että Nokia 8 Siroccon kohdalla ei ole lähdetty vuoden 2018 tärkeimpiin trendeihin mukaan, vaan puhelimen vaikuttava ilme on toteutettu hieman muista markkinoiden huippupuhelimista poiketen. Lisäksi HMD Global ei ole niinkään keskittynyt käytettävyyteen, sillä kyseessä on puhelin tyylikästä design-laitetta arvostaville, joille käytettävyys ei ole aina etusijalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme käymään Nokia 8 Sirocco -puhelimen tarkemmin läpi. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteesta.

Tekniset tiedot
Nokia 8 Sirocco (TA-1005)
Mitat: 140.9 x 73 x 7.5 mm
Paino: 177g
Näyttö: 5.5 tuumaa QHD (2560 x 1440) / 16:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 835 (Adreno 540)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Kamera: 12 megapikselin (f/1.8 / 1.4µm / dual pixel PDAF) + 13 megapikselin (f/2.6 /1.0µm) / kaksois-led-salama / 2X optical zoom ja 5 megapikselin etukamera (f/2.0 / 1.4µm)
Akku: 3260 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (1. heinäkuuta 2018 tietoturva / Android One)
Muuta: ei Dual-SIM / Quick Charge 3.0 -pikalataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC
Ääni: yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta
Hinta: 699 €

Myyntipakkaus

SuomiMobiilille toimitetun testilaitteen myyntipakkaus on SIM-korttiluukun avaustyökalua lukuun ottamatta täydellinen.

HMD Global toimittaa Nokia 8 Sirocco -puhelimen jo varsin perinteisessä myyntipakkauksessa, joka on tuttu lähes jokaisesta uudesta Nokia-puhelimesta. Myyntipakkaus on valmistettu pahvista ja se on värimaailmaltaan vaalea. Paketin pääsivua koristaa kuva puhelimen etuosasta ja taustalla on kuva kahden ihmisen käsistä, jotka symboloivat Nokia Connecting People -ajatusta. Myyntipakkauksen takaosassa on tuttuun tapaan listaus laitteen teknisistä tiedoista. Paketista käy selvästi ilmi myös Nokia 8 Siroccon olevan Android One -puhelin, mikä on yksi laitteen tärkeimmistä myyntivalteista.

Myöskin myyntipakkauksen sisältö on hyvin pitkälti identtinen muiden Nokia-puhelimien kanssa. HMD Global on päättänyt laittaa mukaan huomattavasti laadukkaammat kuulokkeet silikonisilla tulpilla, joita myös pakkauksessa on erikseen lisää. Nokia 8 Siroccon myyntipakkaukseen kuuluu myös kovamuovinen suojakuori, kuulokeadapteri, Nokia-brändätty Kiinassa valmistettu pikalaturi (tuki Quick Charge 3.0 -teknologialle) ja USB-C-latausjohto. Pakkauksessa on myös metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä suomeksi ja usealle muulle kielelle käännetyt käyttöohjeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HMD Global on tällä kertaa ahtanut myyntipakkauksen varsin täyteläiseksi ja hyvä niin. Erityisesti suojakuori on hyvä lisäys, sillä kyseessä on varsin liukas lasirakenteinen puhelin. Erityisesti hämmästystä herätti normaalit nappikuulokkeet 3,5 mm kuulokeliittimellä, sillä puhelimesta ei kyseistä liitintä enää löydy. Olisi ollut luonnollista, että HMD Global olisi laittanut mukaan USB-C-tyypin liitännällä varustellut kuulokkeet. Onneksi puhelimen mukana tulee kuitenkin kuulokeadapteri, jolla perinteisemmät kuulokkeet saadaan toimimaan laitteen kanssa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Koska kyseessä on design-puhelin, niin HMD Global on panostanut suuresti muotoiluun sekä laatutuntumaan. Nokia 8 Sirocco on valmistettu yhdestä ruostumattoman teräksen kappaleesta, jota on HMD Globalin mukaan työstetty ”tuntikausia”. Puhelimen metallikehys on reunoilta ainoastaan 2 millimetriä ohut, mikä luo puhelimeen ohuudentuntua, vaikka todellisuudessa laite ei ole normaalia ohuempi. Nokia 8 Siroccon näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasi, joka kaartuu suuresti reunoja kohden. Myös puhelimen takaosa on valmistettu Gorilla Glass 5 -lasista, joka myös kaartuu reunoilta, mutta ei kuitenkaan yhtä huomattavasti kuin näyttölasi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia 8 Siroccon toteutuksen yksi parhaimmista seikoista on vedenkestävyys. Puhelin on IP67-sertifioitu, eli puhelin on täysin pölytiivis sekä kestää hetkellisen upotuksen veteen. Puhelinta voi siis huoletta käyttää rajummassakin vesisateessa ilman pelkoa siitä, että puhelin sanoisi sopimuksensa irti.

Koska Nokia 8 Sirocco on ulkoisesti pääasiassa lasia, niin puhelin on luonnollisesti varsin liukas sekä todellinen sormenjälkimagneetti. Testijakson aikana puhelimen lasirakenteeseen ei päässyt kertymään kovasti naarmuja. Aluksi odotin, että kameraa suojaava lasi olisi naarmuuntunut edes hieman Nokia 7 Plussan tapaisesti, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Testijakson lopussa en havainnut yhtään naarmua kameran lasissa.

Käsituntumalta Nokia 8 Sirocco ei ole kovin miellyttävä. Puhelimen ohut teräksinen kehys tuntuu selvästi puhelinta käsitellessä, sillä HMD Global ei ole pystynyt toteuttamaan kovin saumatonta muotoilua. Nokia 8 Sirocco tuntuu kuitenkin varsin jämäkältä sekä laadukkaalta. Puhelinta hieman väännellessä ei ollut luonnollisesti havaittavissa ylimääräistä taipumista tai natinaa.

Yksi silmiinpistävimmistä seikoista Nokia 8 Siroccossa on puhelimen leveys. Laite näyttää varsin leveältä sekä samalla lyhyeltä, mikä johtuu yksinkertaisesta seikasta. HMD Global tyytyy vielä 16:9-kuvasuhteen näyttöön, eikä hyödynnä yleistä 18:9-kuvasuhdetta. Olen monesti kokenut vuonna 2018 julkaistut 16:9-kuvasuhteen näytöllä varustellut puhelimet vanhanaikaisiksi, mutta Nokia 8 Sirocco poikkeaa tästä. Erityisesti syynä tähän on kaartuva näyttö sekä varsin kapeat näyttöä kiertävät reunat. Nokia 8 Siroccon ilmoitetut mitat ovat 140.9 x 73 x 7.5 millimetriä ja painoa on 177 grammaa.

Puhelimen etuosa on todella pelkistetty. Valtaa etuosassa pitää 5,5 tuuman kosketusnäyttö, joka vie koko alasta noin 81 prosenttia, mikä on siis vain vähemmän kuin muun muassa iPhone X -puhelimessa, jonka vastaava luku on 83 prosenttia. HMD Global on jättänyt näytön ylä- ja alapuolille noin senttimetrin mittaiset kaistaleet, kun taasen näytön reunoille on jäänyt vain parin millimetrin kaistaleet, vaikka näihin ei kovasti kiinnitä huomiota näytön kaartuvuuden takia. Näytön yläpuolella olevasta kaistaleesta löytyy puheluissa hyödynnettävä kuuloke, etukamera sekä valoisuuden/etäisyydentunnistin. Erillistä led-ilmoitusvaloa HMD Global ei ole Nokia 8 Siroccoon vielä saanut, mikä ei tosin yllätä, sillä sellaista ei löydy mistään Suomessa myytävästä uudesta Nokia-merkkisestä Android-puhelimesta.

Myös takaosa on Nokia 8 Siroccossa tyylitellyn puhdas. Takaosassa silmiin pistää kaksoiskamera, joka ulkonee huomattavasti muusta rungosta. Kameroiden välistä löytyy ZEISS-logo, joka on osoitus siitä, että myös Nokia 8 Siroccon kameroiden osalta on tehty yhteistyötä ZEISS:n kanssa. Kaksoiskameran oikealta puolelta löytyy kaksisävyinen kaksois-led-salama. Kameran alapuolella on sormenjälkilukija. Takaosassa on lisäksi Nokia-logo, Android One -logo sekä HMD Globalin osoite, puhelimen valmistuumaa sekä mallinumero.

Nokia 8 Siroccon oikeasta kyljestä löytyy tutut käynnistys- sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeiden tuntuma on kohtuullinen, sillä niitä ei ole nostettu ylös muusta kehyksestä kovin paljoa. Puhelimen vasemmalta kyljeltä löytyy ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa ainoastaan yksi SIM-kortti. Laitteen yläreuna on jätetty pitkälti tyhjäksi lukuun ottamatta yhtä mikrofonia, kun taasen alareunassa on yksi mikrofoni, kaiutin sekä USB-C-tyypin latausliitin. Viime vuoden Nokia 8 -mallista tuttua 3,5 millimetrin kuulokeliitintä ei enää Nokia 8 Siroccosta löydy.

Näyttö

Yksi selvistä Nokia 8 Siroccon vahvuuksista ja heikkouksista on sen näyttö. HMD Global hyödyntää LG:n valmistamaa kaartuvaa 16:9-kuvasuhteen muovista pOLED-paneelia, jonka tarkkuus on QHD-tasoa. Näytöstä löytyy siis 1440 x 2560 pikseliä, mikä tekee 534 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö on siis yksi markkinoiden tarkimmista, joten yksittäisiä pikseleitä paljain silmin on mahdotonta nähdä. Puhelimessa näyttöä on suojaamassa Corning Gorilla Glass 5 -lasi, joka estää naarmuuntumista hienosti.

Puhelimen näyttö on yksi parhaimmista, joita on koskaan HMD Globalin puhelimissa nähty, mutta toisaalta myös näytön kaartuvat reunat aiheuttavat hieman murheita. Näytön kirkkaus ei riitä kaartuvissa reunoissa, minkä takia pienessä kulmassakin näyttöä katsellessa muodostuu kaartuviin kohtiin harmaa alue, joka häiritsee jokseenkin käyttömukavuutta.

Ongelmia on myös pOLED-näytön värintoistossa, mikä tulee esille helposti muun muassa vaaleissa asetusvalikoissa. Nokia 8 Siroccon näytöllä valkoiset kohdat näyttävät enemmän sinertäviltä kuin puhtaan valkoisilta. Lisäksi HMD Global ei anna minkäännäköisiä säätömahdollisuuksia näytön väreille. Useimmissa huippupuhelimissa on totuttu näkemään asetuksia, joilla on käyttäjä itse voinut vaikuttaa näytön värintoistoon.

Auringonpaisteessa Nokia 8 Siroccon näytön kirkkaus riittää hyvin, vaikka ei aivan täydellisesti. Luettavuus on siis hyvä, mutta myös parempaa on muiden valmistajien puhelimissa nähty. Lisäksi mielipiteitä näytössä jakaa jo ”vanha” 16:9-kuvasuhde, jota ei ole enää huippupuhelimissa totuttu näkemään vuoden 2017 jälkeen. Henkilökohtaisen mieltymyksen mukaan Nokia 8 Siroccon näytön kuvasuhde ei ole suurin este olla ostamatta puhelinta, sillä näyttö on muuten varsin ajan tasalla.

Koska Nokia 8 Siroccossa on pOLED-näyttö, niin HMD Global on tuonut luonnollisesti mukaan Glance-näkymän, eli tunnetummin Nokia-termein vilkaisunäytön. Vastaava ominaisuus on nähty esimerkiksi jo viime vuonna Nokia 8:ssa, mutta nyt Nokia 8 Siroccossa ominaisuutta on hieman paranneltu. Vilkaisunäyttöön on nyt mahdollista valita neljä erilaista kellotyyliä. Näytöllä näkyy kellon lisäksi myös kalenterimerkinnät ja ilmoitukset. Puhelimen tukee myös Nokian tuttua kaksoisnapautuksella herättämistä.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikka on todennäköisesti suurin yksittäinen pettymys Nokia 8 Siroccon kohdalla. Teknisesti kyseessä on vuoden 2017 huippupuhelin, eikä niinkään ole enää huippuluokkaa vuonna 2018. Tehoista on vastaamassa Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, joka nähtiin muun muassa Nokia 8 -puhelimessa viime vuoden puolella. Snapdragon 835 rakentuu neljästä 2,5 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä vastaavanlaisesta Kryo-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa Adreno 540 ja RAM-muistia laitteessa on mukavat 6 gigatavua.

Sisäistä tallennustilaa Nokia 8 Sirocco tarjoaa mukavat 128 gigatavua, joka on ainakin omaan käyttööni enemmän kuin riittävästi. Valitettavasti muistikorttipaikkaa puhelin ei tarjoa, joten on tyytyminen ainoastaan puhelimen omaan muistiin tai pilvitallennustilaan. Suomessa myytävä Nokia 8 Sirocco on lisäksi varusteltuna vain yhdellä SIM-korttipaikalla, joten jos dual-SIM-puhelin on hakusessa, niin Nokia 8 Sirocco kannattaa jättää pois laskuista.

Suorituskyvyltään Snapdragon 835 on edelleen yksi markkinoiden kyvykkäimmistä, joten myös Nokia 8 Sirocco on edelleen toimiva puhelin. Valitettavasti kilpailu on kovaa ja muut valmistajat hyödyntävät uudempaa Snapdragon 845 -piiriä, joka tarjoaa vielä paremman suorituskyvyn. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa luonnollisesti läpi tutut suorituskykytestit, joissa Nokia 8 Sirocco pärjäisi kuin mikä tahansa viime vuoden huippupuhelin. Alla olevassa taulukossa on nähtävissä puhelimen saamat pisteytykset eri suorituskykytesteissä verrattuna samaan Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Nokia 8 -malliin sekä tämän vuoden Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuvaan tuoreeseen OnePlus 6 -puhelimeen. Pisteistä on nähtävissä, että selvän voiton vie OnePlus 6, eikä Nokia 8 Sirocco pääse kovinkaan lähelle.

Testitulokset
Nokia 8 Sirocco (SD835) Nokia 8 (SD835) OnePlus 6 (SD845)
AnTuTu: 196 032 pistettä 173 471 pistettä 286 820 pistettä
Geekbench 4 (single): 1920 pistettä 1912 pistettä 2431 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5677 pistettä 6504 pistettä 8975 pistettä
PCMark 2.0: 7245 pistettä 6809 pistettä 8366 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 42 159 pistettä 40 382 pistettä 62 021 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 57 483 pistettä 55 334 pistettä 79 392 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 21 818 pistettä 20 754 pistettä 35 123 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2446 pistettä 3494 pistettä 4631 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2788 pistettä 3680 pistettä 5171 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1712 pistettä 2970 pistettä 3391 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta siitä, miten puhelin suoriutuu normaalissa käytössä. Testijakson aikana ei tullut vastaan yhtään ongelmaa, joka olisi koskenut suorituskykyä, vaan kaikki tuntui toimivan sulavasti ja raskaammatkin sovellukset ja pelit pyörivät hienosti.

Akunkesto ja langaton lataus

Nokia 8 Siroccon lasirakenteen sisälle piiloutuu kohtuullinen 3260 milliampeeritunnin akku, joka takaa päivän aktiivisen käytön yhdellä latauksella. Testijakson aikana akkua oli iltaisin jäljellä 20-30 prosenttia, joten puhelimella pärjää hyvin yhden päivän, mutta toista ei kannata edes kuvitella. Nokia 8 Sirocco kannattaa laittaa laturiin aina yöksi. Puhelinta ladataan hyödyntäen USB-C-tyypin latausliitintä ja laitteessa on tuki Qualcommin Quick Charge 3 -pikalataukselle. HMD Global lupaa puhelimen latautuvan tyhjästä puoleen varaukseen 30 minuutissa, mutta testien perusteella akun täyteen latautumiseen menee kuitenkin hieman reilu 2 tuntia.

Nokia 8 Sirocco jatkaa pitkää Nokia-perinnettä langattoman latauksen suhteen. Puhelimessa on tuki Qi-langattomalle lataukselle, joka on löytynyt jo Lumia-aikoina lukuisista malleista. Nyt Nokia 8 Sirocco on ensimmäinen uuden aikakauden nokialainen, josta kyseinen ominaisuus löytyy.

Langattoman latauksen suhteen HMD Globalilla olisi jokseenkin myös petraamisen varaa, sillä vaikka puhelin ominaisuutta tukeekin, niin itse valmistaja ei niinkään. HMD Globalin valikoimasta puuttuu täysin langaton latausalusta, joten tyytyminen on kolmannen osapuolen valmistamaan laturiin. Mielestäni jos puhelimesta löytyy tuki langattomalle lataukselle, niin myös tarjolla pitäisi olla latausalusta. Testijakson aikana Nokia 8 Siroccon langatonta latausta käytettiin yhdessä Nokian ”ikivanhan” Lumia-aikaisen latausalustan kanssa.

Sormenjälkilukija

Siinä missä monet yläpuhelin valmistajat siirtyvät älypuhelimissaan käyttämään erilaisia kasvojentunnistusviritelmiä, HMD Global on päättänyt tyytyä ainoastaan sormenjälkilukijaan. Sormenjälkilukija sijaitsee puhelimen takaosassa kameran alapuolella, mikä on hyvin luonnollinen sijainti. Taskusta puhelinta otettaessa on etusormi aina valmiina sormenjälkilukijan kohdalla, joten myös lukitus avautuu vaivatta, kun luuria nostetaan taskusta.

HMD Global käyttää Nokia 8 Siroccossa Goodixin valmistamaa sensoria, joka on nopea ja luotettava. Testijakson aikana lukija ei temppuillut ja se tunnisti sormenjäljen jokaisella kerralla. Nokia 8 Siroccossa sormenjälkilukija on myös kohtalaisen nopea, vaikka markkinoiden nopeimpaan, Huaweihin, on vielä matkaa. HMD Global on kuitenkin saanut nopeutettua lukijaa verrattuna viime vuoden ensimmäisiin Nokia-puhelimiin.

Kamerat

Nokia 8 Siroccossa hyödynnetään lähes samanlaista kaksoiskameraa kuin aikaisemmin arvostellussa Nokia 7 Plus -puhelimessa. Kamera rakentuu 12 ja 13 megapikselin sensoreista, jotka ovat ZEISS-sertifioituja. 12 megapikselin kamera toimii Nokia 8 Siroccossa pääkamerana ja 13 megapikselin sensoria käytetään erityisesti 2x optisen zoomauksen toteuttamiseen ja bokeh-efektin luomiseksi. Etukamera puhelimessa on suuruudeltaan 5 megapikseliä ja on myös ZEISS-sertifioitu.

Pääkamera on siis 12 megapikselin laajakulmasensori, jossa on 1,4 um pikselikoko ja f/1.8-aukko. Optisen zoomauksen taasen mahdollistaa teknisesti hieman heikompi 13 megapikselin teleobjektiivi, jossa on 1,0 um pikselikoko ja f/2.6-aukkosuhde. Kuten myöskään Nokia 7 Plussasta ei löytynyt optista kuvanvakautusta, niin myöskään Nokia 8 Siroccoon HMD Global ei ole sitä tuonut. Kameran kaverina on kaksisävyinen kaksois-LED-salama, josta saa tukea muun muassa hämärässä kuvaamiseen.

Nokia 8 Siroccon kamera on pääasiassa täysin samalla tasolla Nokia 7 Plussan kanssa, eikä suuria eroja ole havaittavissa. Hyvässä valaituksessa 12 megapikselin sensorilla voi taltioida loistavia kuvia, jotka ovat teräviä ja värit ovat luonnollisia. Hämärässä Nokia 8 Sirocco ei ole vahvimmillaan, sillä kuvista katoaa selvästi yksityiskohtia ja värit muuttavat haaleiksi. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu puhelimen 12 megapikselin kameralla.

Zoomaustesti

Kaksoiskameran tärkein ominaisuus Nokia 8 Siroccossa on optisen 2x zoomauksen mahdollistaminen. Alla on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu ilman zoomausta ja oikeanpuoleinen 2x zoomauksella, eli puhelimen 13 megapikselin teleobjektiivilla. Kuvista näkee selvästi, että optinen zoomaus toimii ja kuva näyttävät hyviltä. Ainoa valittamisen aihe 2x zoomatuissa kuvissa on haaleus verrattuna zoomaamattomiin kuviin, jotka ovat väritykseltään ainakin omaan silmään paljon tyylikkäämpiä.

Panoraama

Bokeh-kuvia

Toinen kaksoiskameran mahdollistava ominaisuus on bokeh-kuvat. Nokia käyttää ominaisuudesta nimitystä ”live-bokeh” ja mielestäni ominaisuus on onnistunut. Syvyysterävyys on testikuvissa varsin onnistunut ja Nokia 8 Sirocco näyttää tunnistavan kuvattavan kohteen ääriviivat loistavasti.

Kaikista HMD Globalin ZEISS-sertifioiduista puhelimista on tänä vuonna löytynyt uusi Nokia Pro Camera -tila, joka julkaistiin MWC-messujen yhteydessä alkuvuonna. Kyseessä on tuttu manuaalikuvaustila, joka nähtiin jo Lumia-puhelimissa. Nokia 8 Siroccon kohdalla tilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-herkkyyttä (100-3200), suljinnopeutta (1/500-4) ja valotusta.

Uusittu kamerasovellus on mielestäni huima hyppäys parempaan verrattuna aikaisemmista Nokia-puhelimista löytyneeseen kamerasovellukseen. Uusi kamerasovellus toimii hyvin, mutta kuten jo aikaisempien arvostelujen kohdalla mainitsin muutamista alkukankeuksista, jotka ovat läsnä myös Nokia 8 Siroccossa. Uusitusta kamerasovelluksesta löytyy tuttu bothie-ominaisuus, jolla on mahdollista lähettää muun muassa livelähetystä Facebook- tai YouTube-tilille, missä näkyy kuva molemmilta puolilta laitetta.

Käyttöjärjestelmä

Suurin vahvuus on Nokia 8 Siroccon kohdalla puhdas Android One -käyttökokemus. Puhelimesta löytyi testijakson lopulla Android 8.1 Oreo -versio sekä 1. heinäkuuta 2018 julkaistut tietoturvat, eli myös tietoturvapäivityksien osalta HMD Global on pystynyt pitämään lupaukset. Puhdas Android-kokemus on tuttu jo HMD Globalin ensimmäisistä Android-Nokia-puhelimista, eikä tässä suhteessa ole tullut suuria muutoksia muun muassa verrattuna aikaisemmin arvosteltuun Nokia 7 Plus -malliin. Puhelimesta löytyy vakiona ainoastaan HMD Globalin oma tukisovellus sekä kamerasovellus ja kaikki muut mukana tulevat sovellukset ovat vakiona Androidissa.

Puhdas Android toimii Nokia 8 Siroccon tehokkaan raudan ansiosta puhelimessa sulavasti, eikä vastaan tullut suuria ongelmia testijakson aikana. Yleisellä tasolla HMD Global on jälleen onnistunut optimoimaan Androidin hyvin ja sulavaksi käyttää. Alla on muutamia kuvakaappauksia puhelimen käyttöliittymästä.

Yhteenveto

Nokia 8 Sirocco erottuu pahimmista kilpailijoistaan tällä hetkellä designin avulla, mutta oikeastaan millään muulla ei. Jos puhelin oltaisiin julkaistu vuonna 2017, niin kyseessä olisi ollut varmasti loistava lippulaivapuhelin, mutta vuonna 2018 puhelin on jo pahasti jäljessä verrattuna kilpailijoihin.

Testijakson aikana tykästyin puhelimen toimivuuteen, vaikka tuoreinta tekniikkaa ei sisuksista löydy. Lisäksi kamera tuntui olevan varsin toimiva, vaikka joitakin heikkouksia tuli vastaan muun muassa videokuvauksen osalta. Lisäksi Nokia 8 Siroccossa on muutama loistava ominaisuus ja ne ovat vedenkestävyys sekä langaton lataus. Suuriksi heikkouksiksi voidaan tällä kertaa luetella kahden SIM-korttipaikan puute, muistikorttituen puute sekä 3,5 mm kuulokeliittimen puute. Lisäksi puhelimen näytössä oli havaittavissa varjo-ongelma kaartuvissa reunoissa.

Suomessa Nokia 8 Sirocco on myynnissä Elisan ja DNA:n kautta. Puhelimen hinta on 699 euroa, mikä on mielestäni hieman liikaa. Teknisesti parempia puhelimia löytyy myös Suomen markkinoilta reilulla 500 eurolla, joten en näe syytä siihen, miksi maksaisin Nokia 8 Siroccosta 200 euroa enemmän. Toki puhelin on varmasti tarkoitettu Nokia-faneille sekä design-puhelimia etsiville henkilöille. Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että Nokia 8 Siroccon design on kilpailijoista poikkeava, mikä tekee siitä varsin tyylikkään. Nokia 8 Sirocco on siis täydellinen valinta, jos etsit tyylikästä design-puhelinta välittämättä laitteen muista ominaisuuksista.

Yhteenveto

7.4

Hyvää
  • Tyylikäs design
  • IP67-sertifioitu
  • Langaton lataus
  • Vaikka teknisesti "vanha", toimii vielä vuonna 2018
Huonoa
  • Ei Dual-SIM-puhelin
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Puhelin tehty design edellä, käytettävyys toisinaan unohdettu
  • Ei 3,5 mm kuulokeliitintä
  • Näytön "varjo-ongelma"
  • Teknisesti ei vastaa tuoreimpia kilpailijoitaan
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Sen minkä ehkä kamerassa voittaa, niin muuten ominaisuuksissa häviää viime vuoden Nokia 8 mallille.
    Ei nimittäin tänne tule puhelinta josta puuttuu kuulokeliitin ja muistikorttipaikka.

    Nyt puhelimena on tuo viime vuoden Nokia 8 128gb malli ja siinä 256gb muistikortti.
    Muistikortti on kätevä median tallennukseen. mutta koska androidilla et saa sovelluksia asennettua 100% ulkoiselle muistille, on iso sisäinen muisti lähes pakollinen ellet käytä puhelintasi vain puheluihin ja tekstiviesteihin.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android