ArvostelutHMDNokiaYleinen

Arvostelussa Nokia X30 5G – ilahduttaa laadukkaalla rakenteella ja vedenkestävyydellä

Nokia X30 5G

HMD Globalin uusin Nokia X30 5G -puhelin edustaa suomalaisvalmistajan tämän vuoden kärkimallia. Kyseessä on seuraaja viime vuonna julkaistulle Nokia X20 -puhelimelle, mutta tällä kertaa puhelimessa on menty selvästi parempaan suuntaan monella osa-alueella. Olemme jo aikaisemmin testanneet edullisemman Nokia G60 5G -puhelimen.

Nokia X30 5G -puhelimessa on panostettu rakenteeseen, joka on nyt esimerkiksi vedenkestävä ja valmistukseen on käytetty kierrätettyjä materiaaleja. Puhelimessa on myös 6,43 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on 90 hertsin virkistystaajuus. Nokia X30 5G:n kohokohtia ovat myös optisesti vakautettu 50 megapikselin kaksoiskamera, Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri sekä 3 vuoden mittainen päivityslupaus.

Suomessa Nokia X30 5G on tullut saataville syksyn aikana. Hintaa puhelimen 6 + 128 gigatavun versiolla on 549 euroa ja 8 + 256 gigatavun versiolla vastaavasti 599 euroa. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat sininen Cloudy Blue sekä valkoinen Ice White.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus Nokia X30 5G:n tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia X30 5G (TA-1450)
Mitat: 158.9 x 73.9 x 7.99 mm
Paino: 185 g
Rakenne: Alumiinikehys / muovinen takaosa / Gorilla Glass Victus -lasi edessä / IP67
Näyttö: 6.43 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 90 Hz / 700 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 6 tai 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 50MP pääkamera (Samsung ISOCELL GN5 / f/1.8 / 1/1.56” / 1.0 µm / AF / OIS) + 13 MP ultralaajakulmakamera (OmniVision OV13B10 / f/2.4 / 1/3.06" / 1.12 µm / 123 astetta) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (OmniVision OV16A1Q / f/2.4 / 1/3.06” / 1.0 um)
Akku: 4200 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 33 watin langallinen lataus / QC3.0 / PD3.0 / PPS
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Android One (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 Android-versiota ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / yksi kaiutin / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / OTG
Ääni: Bluetooth 5.1
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Sininen (Cloudy Blue) ja valkoinen (Ice White)
Hinta: 549 euroa (6 + 128 Gt) / 599 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

HMD Global on uudistanut myyntipakkauksen Nokia X30 5G -puhelimessa, sillä nyt käyttöön on otettu aikaisempaa ekologisempi lähestymistapa. Myyntipakkaus on ulkoisesti ruskea, eli pahvin ominainen väri on säästetty. Pakkaus on valmistettu 100 prosenttisesti FSC-sertifioidusta ja 70 prosenttisesti kierrätetystä paperista. Pakkauksen päälipuolta koristaa puhelimen ääriviivat sekä Nokia-logo ja mallinimi useaan kertaan. Takaosassa on yleisiä tietoja ja yhdellä kyljellä on mainittu laitteen IMEI-tiedot, muistiversio ja muita tarpeellisia yksityiskohtia.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Nokia X30 5G -puhelin paperitaskuun käärittynä. Puhelimen alapuolella on välitasanne, jossa kerrotaan puhelimelle luvatuista päivityksistä sekä laitteessa käytetyistä kierrätetyistä materiaaleista. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy iso pino paperia, jossa on käyttöohjeet ja turvallisuustietoja monella kielellä. Lisäksi paketista löytyy myös USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu.

Henkilökohtaisesti tykkään Nokia X30 5G -puhelimen uudesta myyntipakkauksesta, sillä se tuo jo heti esille laitteen ajatuksen olla ekologinen vaihtoehto. Pakkaus on myös aikaisempaa pienempi, jonka avulla HMD Global on pystynyt vähentämään esimerkiksi kuljetuksessa tapahtuvia CO2-päästöjä. Huomionarvoista on, ettei mukana toimiteta laturia, joten kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa ei ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntumat ja ulkoiset huomiot

Nokia X30 5G -puhelimessa HMD Global on panostanut erityisen paljon rakenteeseen, josta itse olen erittäin iloinen. Nokia-puhelimet ovat olleet muutaman vuoden ajan melkoisia muovihalkoja, mutta nyt Nokia X30 5G tarjoaa selvästi erilaisen lähestymistavan.

Puhelimessa käytetään 100 prosenttisesti kierrätettyä alumiinia niin kehyksessä kuin kamera-alueessakin. Lisäksi puhelimessa on muovinen takapinta, joka on valmistettu 64,5 prosenttisesti kierrätetyistä materiaaleista. HMD Globalin mukaan puhelimen materiaalien ansiosta laite tarjoaa aikaisempaa pienemmän ympäristöjalanjäljen.

Nokia X30 5G:n alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi ja takaosan muovi on myös mattapintainen. Itse olen tyytyväinen puhelimen mattapintoihin, sillä ne eivät naarmuunnu tai kerää sormenjälkiä samalla tavalla kuin kiiltävät pinnat. Toki testiin saadussa sinisessä värissä sormenjäljet näkyivät hieman, mutta eivät kuitenkaan häiritsevästi. Puhelimesta on olemassa myös valkoinen väriversio.

HMD Global on onnistunut puhelimen rakenteen kanssa, sillä kyseessä on tähän mennessä parhaiten viimeistelty Nokia-puhelin vuosiin. Alumiinin ja muovin yhdistelmä on erittäin hyvä ja Nokia X30 5G tuokin mieleen esimerkiksi Lumia 925 -puhelimen. Alumiinikehys antaa kaivatun premium-tuntuman ja muovikehys kestää käyttöä paremmin kuin lasit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia X30 5G:n etuosassa on näyttöä suojaamassa Gorilla Glass Victus -lasipinta, joka nähdään usein huippupuhelimissa. Sen pitäisi estää naarmut ja kestää paremmin pudotuksia. Testijakson aikana itse sain nopeasti lasiin kuitenkin yhden huomattavan naarmun. Yleisesti puhelin pysyi kuitenkin hyvänä muutaman viikon käytön jälkeen, eikä esille tullut merkittäviä kulumisen jälkiä. Myös ulkoneva kamera-alue pysyi hyvänä, vaikka se onkin alttiina monessa tilanteessa. Kameroita on suojaamassa Gorilla Glass DX+ -lasi, joka estää naarmuuntumisen.

Käsituntumalta puhelin on erittäin vakuuttava. Nokia X30 5G ei ole liian iso tai painava, vaan mukavan sopusuhtainen. Rakenne on viimeistelty huolella, sillä esillä ei ole häiritseviä saumakohtia tai teräviä kulmia. Puhelimen tasaisien kylkien takia kaikista ergonomisinta otetta ei puhelimesta saada, mutta mielestäni kyseessä on silti erittäin vakuuttava laite.

Nokia X30 5G:n virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 158,9 x 73,9 x 7,99 millimetriä ja painoksi 185 grammaa. Monet Nokia-puhelimet ovat olleet viime aikoina melkoisia halkoja, mutta nyt Nokia X30 5G on selvästi pienempi ja sen ansiosta miellyttävä käyttää. Laadukkaiden materiaalien ansiosta Nokia X30 5G ei pääse taipumaan käsien välissä kevyesti taivuteltaessa, mutta pientä natinaa kuitenkin rakenteesta saadaan irti.

Kyseessä on yksi harvoista alle 600 euron puhelimista, josta löytyy vedenkestävä rakenne. HMD Global on saanut puhelimelle IP67-sertifikaatin, joten se kestää täysimääräisesti vettä ja pölyä. Puhelin voidaan upottaa kokonaan veteen 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi, ja Nokia X30 5G:n pitäisi kestää se. Vedenkestävä rakenne on loistava lisä esimerkiksi puhelimen tippuessa vahingossa kokonaan veteen tai altistuessa vesisateelle. Nokia X30 5G:n kohdalla ei tarvitse välittää vedestä, vaan sen pitäisi kestää aktiivista käyttöä.

Etuosasta katsottuna Nokia X30 5G näyttää modernimmalta kuin yksikään aikaisempi Nokia-puhelin. Näyttö peittää puhelimen etuosasta 85 prosenttia, joten näytön kehykset ovat melko kapeat. Näytön yläreunaan on tehty etukameraa varten keskitetty reikä, jossa on erikoisesti hopeinen rinkula keskellä. Reikä on pieni, joten se ei vie näytöltä liikaa tilaa. Nokia X30 5G:n näyttölasin yläpuolella on puheluihin käytettävä kuuloke sekä näytön kehykseen on piilotettu valoisuuden- ja etäisyystunnistimet. Näytön alareunassa on piilotettu integroitu sormenjälkilukija.

Nokia X30 5G:n takaosassa on HMD Globalin uusittu laatikkomainen kamera-alue, joka on selvästi geneerisempi kuin aikaisemmat pyöreät ja keskitetyt kamera-alueet. Kamera-alueessa on tällä kertaa hieman ”syvyyttä”, sillä se on kaksitasoinen. Kameroita on ulkonevaan alueeseen asetettu kaksi kappaletta, joiden rinnalla on LED-salamavalo sekä teksti ”50MP OIS Camera”. Kamera-alueen varassa puhelin pääsee hieman keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Nokia X30 5G:n takaosassa on lisäksi Nokia-logo sekä muita tarvittavia tekstejä pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Painikkeet on valmistettu rungon tapaisesti metallista ja niiden tuntuma on hyvä. Vasemman kyljen HMD Global on tällä kertaa jättänyt kokonaan tyhjäksi. Yläreunassa on kaksi mikrofonireikää ja alareunasta löytyy kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia.

Näyttö

Nokia X30 5G -puhelimeen on saatu yksi HMD Globalin historian parhaimmista näytöistä, joka tarjoaa tasapainoisen kokonaisuuden. Näyttö on kooltaan 6,43 tuumaa ja se perustuu vuosien tauon jälkeen AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on 90 hertsin virkistystaajuus, Full HD+ -tarkkuus sekä 20:9-kuvasuhde. Näyttöön on saatu myös etukameraa varten tehty pieni reikä.

Henkilökohtaisesti tykkään AMOLED-näytöistä selvästi enemmän kuin LCD-näytöistä, sillä ne toistavat värit paremmin ja antavat paremman kokemuksen. Myös Nokia X30 5G:n näyttö toistaa värit hyvin ja musta on oikeasti mustaa. Näytön 90 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta sulavan, vaikka toki 120 hertsiä olisi voinut tässä hintaluokassa olla parempi.

Näytön tarkkuus on myös omaan käyttööni riittävä, sillä 409 pikseliä tuumaa kohden on hyvä suoritus. Näytöltä on miellyttävää katsoa sisältöä, sillä se ei ole liian pieni tai liian suuri. 700 nitin maksimikirkkaus ei ole parhaimmasta päästä ja sen huomasi myös käytössä. Näytön kirkkaus ei tuntunut kirkkaassa auringonvalossa riittävän, vaan luettavuus heikkeni. Onneksi suurimmassa osassa tilanteista näytön kirkkaus riitti mainiosti.

Kokonaisuutena Nokia X30 5G:n näyttö on monille varmasti riittävä ja ainakin itse nautin sen tarjoamasta katselukokemuksesta. Kategorian parhaimmasta ei ole kyse, mutta se ajaa silti asiansa.

Nokia X30 5G -puhelimessa on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla, joten myös Netflix ymmärtää laitteessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti. Valitettavasti HDR-tukea ei Netflixiin ole saatu, vaikka näyttö tarjoaakin HDR10-tuen.

Asetuksien kautta voidaan säätää näytön perusasetuksia, joten mitään suuria erikoisuuksia HMD Global ei ole näyttöä varten toteuttanut. Valkotasapainoa voi säätää yksinkertaisesta säätimestä kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Virkistystaajuus voidaan valita mukautuvan ja vakion välillä, joista jälkimmäinen tarkoittaa 60 hertsiä. Mukautuvassa tilassa näyttö vaihtaa virkistystaajuutta 60 ja 90 hertsin välillä tilanteen mukaisesti.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti ja suorituskyvyltään Nokia X30 5G on hyvin läheistä sukua esimerkiksi Nokia G60 5G -puhelimelle, sillä HMD Global käyttää samaa järjestelmäpiiriä. Tehoista vastaa Qualcommin kehittämä Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, joka on suunnattu alle 300 euron puhelimiin. HMD Global käyttää sitä kuitenkin 600 euroa maksavassa puhelimessa, joka on hieman erikoista. Toki kyseessä on selvä parannus aikaisemmin käytettyyn Snapdragon 480 -järjestelmäpiiriin.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.

Puhelin on saatavilla Suomessa kahdessa muistivariantissa, joista edullisemmassa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kalliimmassa ja myös testiin saadussa versiossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. HMD Global hyödyntää LPDDR4x-RAM-muistia, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Tallennustila perustuu UFS 2.2 -standardiin.

Muistiversiot ovat kohdallaan puhelimessa, sillä 128 gigatavua riittää varmasti monille, mutta tarvittaessa pystyy ostamaan myös 256 gigatavun version. Valitettavasti Nokia X30 5G -puhelimeen ei ole saatu tukea muistikortille, vaan käyttäjien on tyydyttävä tarjolla olevaan tallennustilaan. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös erilaisia pilvitallennustiloja.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky on jo hyvin tiedossa, mutta siitä huolimatta ajoimme Nokia X30 5G -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit. Puhelin pärjäsi odotetulla tavalla, eikä tarjolla ollut suuria yllätyksiä. AnTuTu-testissä tulokset olivat hieman korkeampia kuin Nokia G60 5G -puhelimella, mutta kyseessä on kuitenkin selvästi kyvykkäämpi piiri kuin Snapdragon 480. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Nokia X30 5G:n saamia pisteitä Nokia G60 5G- ja Nokia X20 -puhelimien välillä.

Testitulokset
Nokia X30 5G (SD695) Nokia G60 5G (SD695) Nokia X20 (SD480 5G)
AnTuTu (V8): 400 863 pistettä 366 061 pistettä 315 370 pistettä
Geekbench 5 (single): 671 pistettä 668 pistettä 508 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1927 pistettä 1908 pistettä 1656 pistettä
PCMark 2.0: 8547 pistettä 9056 pistettä 6348 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2945 pistettä 2960 pistettä 2409 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2830 pistettä 2838 pistettä 2287 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3436 pistettä 3482 pistettä 2959 pistettä
3DMark Wild Life: 1211 pistettä 1215 pistettä 976 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Keskihintaluokassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky on kohtuullinen, mutta itse olisin kaivannut myös hieman enemmän raakaa suorituskykyä. Suorituskyky on mielestäni riittävä päivittäiseen käyttöön, eikä testijakson aikana tullut vastaan suuria hidasteluja, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Valitettavasti Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin takia Nokia X30 5G -puhelinta ei ole tehty raskaiden mobiilipelien pelaamiseen. Perussovelluksien ja kevyiden pelien kanssa ei ollut havaittavissa ongelmia, vaan ne käynnistyivät nopeasti.

Nokia X30 5G:n hintaluokassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on kuitenkin selvästi alimitoitettu. Mielestäni puhelin vaatisi vähintään Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirin tai jonkin vieläkin uudemman ja tehokkaamman piirin. Snapdragon 695 on selvästi parasta, johon HMD Global tänä vuonna pystyy tai yhtiöllä on resursseja. Heikko järjestelmäpiiri on puhelimen suurin ongelma, vaikka peruskäytössä suorituskyky riittääkin hyvin.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 1,5 Gbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Nokia X30 5G tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Puhelimessa on tuki taajuusalueille n1, 3, 5, 7, 8, 28, 38, 40, 41, 77 ja 78. Puhelin tukee myös Suomessa VoLTE- ja VoWifi-ominaisuuksia suurimpien operaattoreiden verkoissa.

Mobiiliverkot tuntuivat toimivan yleisesti puhelimessa erinomaisesti, eikä vastaan tullut ongelmia. 5G-verkkoja ei erikseen enää puhelimen kanssa testattu. Puhelin ansaitsee myös kiitosta tuesta eSIM-kortille, joka on vahvasti yleistynyt viime vuosina.

Muuta tekniikasta

Yksi selvistä säästökohteista on Nokia X30 5G -puhelimessa ollut äänentoisto. HMD Global tarjoaa puhelimessa yhden kaiuttimen, ja syystä tai toisesta stereoäänentoistoa ei löydy. Stereokaiuttimia voidaan pitää vaatimuksena tässä hintapisteessä. HMD Global ei ole edes pyrkinyt paikkaamaan puutetta yhdellä laadukkaalla kaiuttimella, vaan puhelimen alareunassa oleva kaiutin on luokattoman huono. Kaiutin jopa rätisee sekä äänenlaatu on kuin peltipurkista kuuntelisi musiikkia. Kaiuttimesta ei ole mielestäni juuri mihinkään, sillä se on erittäin heikkolaatuinen.

Valitettavasti kuulokeliittimestä on tällä kertaa karsittu, vaikka siitä voisi olla hyötyä. Toki monista saman hintaluokan puhelimista kuulokeliitin myös puuttuu, joten kovin suuresta ongelmasta ei ole kyse. Langattomien kuulokkeiden markkina on kasvanut viime vuosina reilusti, jonka takia Nokia X30 5G tarjoaa hyviä toteutuksia langattomien kuulokkeiden ystäville.

Puhelimessa on Bluetooth 5.1 -yhteys, joten hyvä yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Tuettuna on lisäksi Qualcommin laadukkaita langattoman äänen tekniikoita, jotka parantavat kokonaisuutta. Näitä ovat muun maussa atpX, aptX HD sekä aptX Adaptive.

Testijakson aikana Nokia X30 5G:n Bluetooth-yhteyden kanssa havaittiin hieman epävakautta. Esimerkiksi kerran Bluetoothia ei saatu päälle ollenkaan, mutta laitteen uudelleen käynnistäminen ratkaisi ongelman. Lisäksi toisinaan esimerkiksi älykellon yhteyden kanssa havaittiin pientä ongelmaa, mutta nekin ratkaistiin uudelleen käynnistyksellä. Langattomien kuulokkeiden kanssa ei kuitenkaan havaittu ongelmia, vaan ne toimivat hyvin.

Nokia X30 5G on yksi harvoista HMD Globalin puhelimista, jossa on näytönalainen sormenjälkilukija. Viimeksi sellainen nähtiin Nokia 9 PureView -puhelimessa, joka oli katastrofi. Lukituksen pystyi avaamaan esimerkiksi purukumilla. Vuosia on kuitenkin menty eteenpäin ja nyt HMD Global on saanut onnistuneesti näytönalaisen sormenjälkilukijan toimimaan uutuuspuhelimessa.

Testijakson aikana sormenjälkilukijan todettiin toimivan hyvin ja myös kohtuullisen nopeasti. Mistään nopeimmasta ei ole kyse, mutta se ei ole häiritsevän hidas. Näytönalainen sormenjälkilukija tunnistaa sormenjäljen lähes aina, vaikka ongelmia onkin tilanteissa, joissa sormi on likainen tai hieman märkä. Sormenjälkilukijan kuvake on esillä myös suljetulla näytöllä, joka osoittaa sen sijainnin. Sormenjälkilukijaa varten puhtaassa Androidissa ei ole toteutettu mitään erikoisuuksia.

Nokia X30 5G tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka toimi kohtalaisesti. Kasvojentunnistuksen avulla lukitus saatiin avatuksi nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä. Tämä takia itse käytin sormenjälkilukijaa pääasiallisena lukituksen avaustapana.

Akku ja lataus

Akku on uutuuspuhelimessa kooltaan 4200 milliampeerituntia, joten se ei ole yhtä suuri kuin usein Nokia-puhelimissa on nähty. Tästä huolimatta HMD Global lupaa akun kestävän kahden päivän ajan. Itse en kuitenkaan lupaukseen päässyt aktiivisella käytöllä, vaan Nokia X30 5G:n käyttöaika oli yhdellä latauksella päivän verran.

Iltaisin akunvaraus tippui usein alle 20 prosenttiin, kun puhelinta oli käytetty aktiivisesti päivän aikana. Kahteen päivään ei päästä, ja todennäköisesti se on varmasti haastavaa vähäisemmälläkin käytöllä. En kuitenkaan kokenut akunkeston olevan liian huono, vaan Nokia X30 5G:n akunkesto on riittävän hyvä monille käyttäjille.

HMD Global on varmasti myös itse tajunnut akunkeston jäävän hieman odotuksista, ja sen takia on päätetty panostaa lataukseen. Nokia X30 5G on ensimmäinen Nokia-puhelin, jossa on tuki korkeintaan 33 watin tehoiselle langalliselle pikalataukselle. Tuettuna on muun muassa Power Delivery 3.0 -standardi, jonka ansiosta tehokkaampi lataus saadaan aikaiseksi useilla sitä tukevilla latureilla.

Laturia ei toimiteta puhelimen mukana, jonka takia kannattaa tarkistaa latureiden olevan yhteensopivia ainakin Power Delivery 3.0- ja Quick Charge 3.0 -standardien kanssa. Kolmannen osapuolen laturilla päästiin toteuttamaan lataustesti myös Nokia X30 5G -puhelimelle parhaimmalla 33 watin teholla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Puhelimen akun latausnopeus 33 watin tehoisella laturilla.

Nokia X30 5G:n lataus tyhjästä täyteen kesti 65 minuuttia, eli reilun tunnin verran. Kyseessä on yksi nopeinten latautuvista Nokia-puhelimista, joiden lataus on saattanut pahimmillaan kestää kaksikin tuntia. HMD Global ei pääse kilpailemaan monien muiden kategoriansa puhelimien kanssa, jotka latautuvat 30-45 minuutissa täyteen. Nokia X30 5G:n latausnopeus on kuitenkin monille riittävä, sillä parissakymmenessä minuutissa saadaan paljon akkua.

10 minuutissa saadaan akkua 25 prosenttia ja 20 minuutissa 49 prosenttia. 30 minuutissa saavutetaan jo 72 prosentin varaustaso. 80 prosentin kohdalla lataus alkaa hidastumaan selvästi. 90 prosentin taso saavutettiin 44 minuutissa, joten viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen jopa 19 minuuttia. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 4 minuutissa, joten latauksen hidastuminen on selvästi nähtävissä.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa tapa ladata Nokia X30 5G -puhelinta. HMD Global ei ole tällä kertaa saanut mukaan langatonta latausta, joka olisi mielestäni ollut loistava lisäys tähän hintaluokkaan. Lisäksi muutamista kilpailijoista löytyy nykypäivänä langaton lataus.

Pakkastesti

Nokia X30 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia X30 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, joten akunvaraus oli tippunut 98 prosenttiin. Akun kuluminen oli kohtuullista, vaikka toki usein tässä kohtaa akkua pitäisi kulua korkeintaan yhden prosentin verran. HMD Global hyödyntää AMOLED-näyttöpaneelia, joten pakkanen ei vaikuttanut sen toimintaan millään tavalla. Näyttöön sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti. HMD Global oli estänyt akun lataamisen, sillä se ei ollut mahdollista puhelimen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia X30 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli normaalilla tasolla, sillä yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastesti osoitti HMD Globalin ottaneen Nokia X30 5G:n suunnittelussa huomioon myös Suomen kylmät pakkaspäivät. Akun kuluminen ei ollut kummallakaan testauskerralla huolestuttavalla tasolla, vaan tulokset olivat normaaleja. Pakkanen ei vaikuttanut puhelimen käyttöön juurikaan muulla tavalla kuin latauksen estämisellä. Nokia X30 5G:n lataaminen oli kuitenkin mahdollista, kunhan laite ei ollut liian kylmä.

Kamerat

HMD Global on ottanut Nokia X30 5G:n kameroiden kanssa itseäni miellyttävän lähestymistavan. Tarjolla ei ole yhtään ylimääräistä kameraa, vaan puhelimen takaosasta löytyy vain pää- ja ultralaajakulmakamerat. Aikaisemmin HMD Globalin puhelimissa on saattanut olla myös syvyys- ja makrokamerat, mutta onneksi niistä on päästy tällä kertaa eroon. HMD Global käyttää myös PureView-brändäystä, joka nähtiin muun muassa Nokia 9 -puhelimessa.

50 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL GN5 -sensoriin, joka on suhteellisen uusi ja teknisesti kyvykäs. Sensori on kooltaan 1/1.57 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko ja mukana on myös optinen kuvanvakautus. Pääkamera tukee lisäksi automaattitarkennusta.

Ultralaajakulmakameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja se perustuu OmniVisionin kehittämään OV13B10-sensoriin. Sensori on 1/3.06 tuuman kokoinen ja siinä on 1.12 mikronin pikselikoko. Linssissä on f/2.4-aukko sekä kameralla voidaan taltioida kuvia erittäin laajalla 123 asteen kuvakentällä. Ultralaajakulmakamera ei ole teknisesti markkinoiden kärkeä, mutta siltä voidaan odottaa parempaa jälkeä kuin aikaisemmilta HMD Globalin käyttämiltä 5 megapikselin ultralaajakulmakameroilta.

Nokia X30 5G:n etuosassa on 16 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka perustuu OmniVisionin kehittämään OV13A1Q-sensoriin. Se on kooltaan 1/3.06 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Lisäksi kamerassa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi ja kiinteä tarkennus.

Nokia X30 5G:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kaksoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Samsung ISOCELL GN5, f/1.8, 1/1.57”, 1.0 µm, AF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (OmniVision OV13B10, f/2.4, 1/3.06″, 1.12 µm, 123 astetta)
  • Etukamera: 16 megapikseliä (OmniVision OV16A1Q, f/2.4, 1/3.06”, 1.0 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

HMD Global hyödyntää 50 megapikselin pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Nokia X30 5G -puhelimessa ei mielestäni oteta kaikkea hyötyä irti kamerasensorista ja kokonaisuudessaan kuvien lopputulos oli hyvin ristiriitainen. Ensimmäinen huomio kuvista oli, että puhelimessa on hyvin aggressiivinen HDR-efekti, joka tekee kuvista jopa luonnottomia joissakin tilanteissa. Kuviin taltioituu myös yllättävän paljon pehmeyttä, mutta yleisesti kokonaisuus on kunnossa. Kuvien laatu ei kuitenkaan ylety aivan 600 euron tasolle edes ihanteellisessa valaistuksessa.

Pääkamera on hyvä erityisesti lähikuvien ottamiseen, mutta pehmeys on eniten läsnä maisemakuvia otettaessa. Heikossa valaistuksessa Nokia X30 5G ei pääse tarjoamaan yllätyksiä. Kuvissa on erittäin paljon rakeisuutta ja pehmeys lisääntyy suuresti. Heikossa valaistuksessa värit taltioituvat kuitenkin todella luonnollisesti, vaikkakin valoa kuviin ei aina saada taltioitua tarpeeksi. Pääkamera tukee myös Dark Vision -yökuvaustilaa, jonka avulla saadaan parempia yökuvia, joissa on enemmän valoa ja yksityiskohtia. Erillisessä ”jalustatilassa” kuvausajaksi saadaan jopa 50 sekuntia.

Kokonaisuutena Nokia X30 5G:n pääkamera ajaa asiansa, mutta HMD Globalilla olisi vielä paljon tehtävää kuvien jälkikäsittelyn kanssa. Kuvanlaatu ei ole aivan niin tasapainoinen, jota voisi tässä hintapisteessä odottaa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu Nokia X30 5G -puhelimen pääkameralla.

13 megapikselin ultralaajakulmakameralta voidaan odottaa jotain parempaa kuin aikaisemmin testattujen Nokia-puhelimien vastaavilta kameroilta. HMD Global on tuonut ultralaajakulmakameraan uudenlaisen Capture Fusion -ominaisuuden, joka nähtiin jo Nokia G60 5G -puhelimessa. Sen avulla yhdistetään ultralaajakulmakameran kuvaan myös pääkameralla otettu kuva. Tämä tekee kuvien keskiosasta selvästi tarkemman kuin pelkästään käyttämällä ultralaajakulmakameraa.

Ultralaajakulmakamera saa selvästi paljon apua pääkameralta ja sen huomaa myös kuvista. Kuvien keskiosa on yksityiskohtainen, mutta monissa kuvissa näkee myös selvästi pääkameralla otetun kuvan ja ultralaajakulmakameralla otetun kuvan rajan. Kuvien reunat ovat erittäin pehmeitä verrattuna keksiosaan, joka on tämän toteutuksen huono puoli. Kuvien reunoissa on hyvässäkin valaistuksessa kuvattaessa paljon pehmeyttä ja melua.

Valitettavasti ultralaajakulmakuvilta olisi voinut odottaa myös hieman enemmän, vaikka toki huonoimmasta päästä Nokia X30 5G ei olekaan. Tietyissä tilanteissa kuvien värit taltioituvat pääkameraa haaleammin, eikä dynaaminen alue ole yhtä laaja. Heikommassa valossa kameralla saadaan aikaiseksi kohtuullista jälkeä, mutta pehmeys lisääntyy. Erityisesti kuvien reunojen pehmeys lisääntyy radikaalisti. Ultralaajakulmakamera tukee myös yökuvaustilaa, jolla saadaan kuviin enemmän valoa sekä yksityiskohtia.

Kuvat ovat siis hyvässä valaistuksessa sellaisia, että niitä kehtaa jakaa sosiaalisessa mediassa. Heikossa valaistuksessa vain kuvien keskiosa on laadukas, mutta reunat ovat erittäin pehmeät. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Nokia X30 5G:n ultralaajakulmakameralla.

Eron ultralaajakulma- ja pääkameran kuvien välillä nähdään monissa kuvissa, joista kaksi esimerkkiä on alapuolella olevissa rajauksissa. Kuvien reunat ovat todella pehmeitä ja mitä keskemmälle mennään, niin sitä tarkemmaksi kuva muuttuu. Ero on häiritsevän suuri, mutta pikaisella tarkastelulla sitä tuskin huomaa.

Puhelimessa käytettävä järjestelmäpiiri tuottaa rajoitteita Nokia X30 5G:n videokuvaustoimintoihin. Puhelin ei tue sen takia 4K-videokuvausta, vaan HMD Global joutuu tarjoamaan korkeintaan 1080p 60 fps -tasoista videokuvaa. Esimerkiksi pääkamerana käytettävästä sensorista voitaisiin oikeanlaisella tekniikalla saada irti myös 8K-videkuvaa. 1080p videokuvaa voidaan taltioida pää- ja ultralaajakulmakameroilla, mutta valitettavasti kamera täytyy valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvauksen.

Nokia X30 5G on saanut myös muista Nokia X -sarjalaisista tutun elokuvatilan, jossa voidaan kuvata 1920 x 822 pikselin tasoista videokuvaa elokuvamaisella 21:9-kuvasuhteella. Tässä kuvaustilassa on käytettävissä myös H-Log-tallennusmuoto. Puhelin tukee myös ultravakaata videokuvausta 1080p -tasolla, jolloin hyödynnetään optista kuvanvakainta sekä elektronista vakautusta. Videota kuvattaessa vakautuksen todettiin olevan hyvällä tasolla.

16 megapikselin etukameran todettiin testijakson aikana ajavansa asiansa, mutta mitään ihmeitä ei valitettavasti kannata odottaa. Selfiekuvista saadaan yksityiskohtaisia, mutta pehmeys on hyvin vahvasti läsnä. Kamera on sopiva satunnaisesti selfieitä ottaville, mutta ei kuitenkaan päivittäiseen selfiekuvaamiseen. Etukamera tukee myös Night Selfie -tilaa, eli yökuvaustila toimii myös etukameran kanssa. Tämän tilan avulla kuviin saadaan enemmän valoa, mutta mielestäni yksityiskohdat eivät ainakaan radikaalisti parantuneet. Etukamerassa on kiinteä tarkennus. Tuettuna on korkeintaan 1080 30 fps -videokuvaus.

HMD Global käyttää puhelimessa uusinta ”Kamera 2.0” -versiota, joka tarjoaa selvästi modernimman ilmeen kuin aikaisemmin. Kamerasovellus on saanut enemmän elementtejä, jotka sopivat Android 12 -kokemukseen ja samalla toiminnot on tuotu paljon helpommin käytettäväksi.

Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, HDR, supermuotokuva, liike sekä Google Lens. Lisää asetuksia saadaan auki vetämällä alaspäin, josta aukeaa valikko, jossa on asetukset kuvasuhteelle, ajastukselle, vesileimalle, tasomittarille, ruudukolle, 50 megapikselin tilalle sekä asetuksille.

HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat elokuva, video, valokuva, muotokuva, yö sekä lisää-välilehden takaa löytyvät SpeedWarp, Dual Sight, Ultravideo vakaa, Ajastettu kuvaus, Panoraama, Hidastus sekä ammattilainen. Kamerasovelluksessa voidaan myös muokata karusellissa näkyviä kuvaustiloja oman mielen mukaisesti.

Karusellin alapuolella on vielä kuvauspainike, aikaisempien kuvien painike sekä painike, josta voidaan vaihtaa etu- ja takakameroiden välillä. Päänäkymässä on lisäksi kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa ultralaajakulma (0,6x), pääkameran (1x) sekä digitaalisen zoomauksen (2x) välillä. Lisäksi samasta kohdasta saadaan auki zoomausvalikko.

HMD Global on varustellut Nokia X30 5G:n kameran myös monipuolisella manuaalitilalla, joka on helppokäyttöinen. Manuaalitilassa on mahdollista säätää pääkameran asetuksia, joita ovat muun muassa valkotasapaino, tarkennus, ISO (100 – 12800), suljinnopeus (1/4000 – 20 s) sekä valotuksen korjaus (-3.0 … +3.0). Manuaalitilassa voidaan myös taltioida RAW-raakakuvia.

Kamerasovelluksen kanssa on menty selvästi parempaan suuntaan, sillä yleisilme on käyttäjäystävällisempi ja helppokäyttöinen. Testijakson aikana kamerasovellus tuntui kuitenkin erittäin hitaalta sekä kuvaustilojen ja kameroiden välillä vaihtaminen saattoi kestää sekunnin verran. HMD Globalin pitäisi pystyä vielä parantamaan nopeutta, jotta kuvauskokemuksesta saataisiin vieläkin parempi.

Käyttöjärjestelmä

Nokia X30 5G -puhelimen käyttöjärjestelmänä toimii Googlen viime vuonna julkaisema Android 12, eikä tuorein Android 13. Käytössä on puhtaaseen Androidiin pohjautuva Android One -versio, johon HMD Global on tehnyt minimaalisesti omia muutoksia. Puhelimeen oli asennettuna Googlen 5. syyskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityksien suhteen HMD Global on ollut pitkään vahvoilla ja nyt myös Nokia X30 5G saa tutun päivityslupauksen. Puhelin tulee saamaan kolme vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että Nokia X30 5G tulee saamaan Android 13-, Android 14- ja Android 15 -versiot, joista viimeisin on luvassa odotettavasti vasta vuonna 2024.

Ottaen huomioon jopa 600 euron hinnan, niin päivityslupaus pitäisi mielestäni olla vähintään 3 + 4 vuotta. Nyt lupaus on sama kuin edullisemman Nokia G60 5G:n kohdalla. Viime vuosina Nokia-puhelimet eivät ole saaneet uusia Android-versioita aivan odotetulla nopeudella, mutta ajan kanssa päivitykset ovat kuitenkin tulleet. Lupaus on kategoriassaan Android-versioiden osalta hyvä.

Mielestäni parasta Nokia X30 5G -puhelimen käyttöjärjestelmässä on se, että HMD Global on halunnut jättää sen aivan samanlaiseksi kuin Google on sen suunnitellut. Puhelimessa on vain muutama HMD Globalin oma sovellus ja asetus, mutta muilta osin ominaisuudet ovat Googlen käsialaa.

Android 12 -version yksi uudistuksista on selvästi uudistettu käyttöliittymä sekä Material You -muotokieli, jota myös Nokia X30 5G tukee. Material You osaa optimoida käyttöliittymän värimaailman dynaamisesti taustakuvan värien mukaan. Material You itsessään antaa mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman, mistä ainakin itse tykkään todella paljon. Lisäksi vaihdettavat väriteemat periytyvät käyttöliittymästä myös sitä tukeviin sovelluksiin, joista tällä hetkellä suurin osa on Googlen oletussovelluksia.

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.

Vaikka kyseessä on suuri päivitys Androidin ilmeeseen, niin Google on onnistunut säilyttämään tutun Android-käyttökokemuksen. Henkilökohtaisesti huomasin testijakson aikana tykkääväni todella paljon Android 12 -käyttöjärjestelmästä, ja se tuntuu aikaisempaa sulavammalta, toimivammalta sekä hiotummalta kokonaisuudelta. Käyttöliittymä toimi myös todella hyvin Nokia X30 5G -puhelimessa, vaikka vastaan tulikin tietyissä tilanteissa pientä nykimistä. Yleinen kokemus oli miellyttävä.

Jo aikaisemminkin olen todennut, että HMD Global voisi tuoda puhelimiin vielä hieman enemmän omia asetuksia, personointiominaisuuksia sekä jotain massasta poikkeavaa. Toki arvostan todella paljon puhdasta Androidia ja sen uutta ilmettä, josta varmasti monet muutkin tykkäävät. Puhelin on mukavan selkeä ja helposti ymmärrettävä. Android 12 keskittyy perustoimintoihin, eikä tarjolla ole liikaa erilaisia asetuksia tai vaikeasti ymmärrettäviä piilotettuja toimintoja.

Yhteenveto

Nokia X30 5G tuottaa hieman ristiriitaisia ajatuksia, mutta yleisesti HMD Globalin voidaan todeta menevän oikeaan suuntaan. Testijakson aikana tykkäsin käyttää puhelinta, sillä puhdas Android toimi hyvin ja kyseessä on paras Nokia-puhelin, jota olen vuosiin käyttänyt. Valitettavasti korkea hinta asettaa puhelimen haastavaan rakoon, jossa myös vaatimukset ovat selvästi korkeammalla.

HMD Global on tehnyt vihdoin asioita oikein puhelimen rakenteen kanssa. Laadukkaat materiaalit tarjoavat puhelimelle premium-tuntumaa ja samalla IP67-luokitus antaa turvaa vettä vastaan. Puhelin ei ole myöskään enää mikään halko, vaan yllättävänkin kompakti verrattuna parin viime vuoden Nokia-puhelimiin. Rakenteen ohella tykkäsin puhelimen laadukkaasta AMOLED-näyttöpaneelista, jossa 90 hertsin virkistystaajuus on tuomassa sulavaa kokemusta.

Muita puhelimen hyviä puolia ovat riittävä akunkesto sekä aikaisempaa nopeampi latausratkaisu. Lisäksi puhelimessa on kaksi SIM-korttipaikkaa, eSIM-tuki sekä näytönalainen sormenjälkilukija. Kameroiden todettiin ajavan asian ja kiitosta saa ainakin pääkameran optinen kuvanvakautus. Yksi selvistä vahvuuksista on puhdas Android-käyttökokemusta sekä 3 vuoden taatut Android-versiopäivitykset.

Valitettavasti HMD Global on joutunut tekemään kompromisseja paljon tekniikan osalta. Esimerkiksi Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on alimitoitettu, eikä kuulu tähän hintapisteeseen. Lisäksi puhelimen kaiutin on erittäin heikko, eikä tuettuna ole stereoäänentoistoa. Kamerat ovat vain keskivertoa, jonka lisäksi videokuvaus rajoittuu 1080p-tarkkuuteen. Puutteena voidaan pitää langatonta latausta ja huomioitavia puutteita ovat kuulokeliitin ja muistikorttipaikka. Myös Bluetooth-yhteyden kanssa todettiin hieman ongelmia.

HMD Global on kuitenkin menossa oikeaan suuntaan ja toivottavasti ensi vuonna nähdään parannusta myös tekniikan osalta. Viime vuonna HMD Global karsi niin tekniikasta kuin rakenteesta, mutta tänä vuonna rakenne on saatu jo kuntoon. Myös tekniikassa on miellyttäviä parannuksia, mutta ne eivät vastaa samassa suhteessa kasvanutta hintaa. Hinta onkin yksi ongelmista, sillä Nokia X30 5G on teknisesti kuin alle 400 euron puhelimet.

Suomessa Nokia X30 5G on tullut saataville syksyn aikana. Myynnissä on 6 + 128 gigatavun muistiversio 549 euron suositushinnalla sekä 8 + 256 gigatavun muistiversio 599 euron suositushinnalla. Puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat sininen ja valkoinen. Puhelimen edullisimmat hinnat löytyvät Hintaseuranta.fin listauksesta alapuolelta.


Nokia X30 5G

7

Rakenteeltaan Nokia X30 5G on erittäin laadukas, mutta teknisesti tarjolla on alle 400 euron laitteeseen kuuluvia toteutuksia.

Hyvää
  • Laadukkaat valmistusmateriaalit ja IP67-luokituksen mukainen vedenkestävyys
  • AMOLED-näyttöpaneeli takaa miellyttävän kokemuksen
  • Dual SIM, eSIM-tuki, NFC, näytönalainen sormenjälkilukija
  • Optinen kuvanvakautus pääkamerassa, kamerat ajavat asiansa
  • Kohtuullinen akunkesto + aikaisempaa nopeampi pikalataus
  • Puhdas Android-käyttökokemus
  • 3 vuotta Android-versiopäivityksiä
Huonoa
  • Snapdragon 695 -järjestelmä alimitoitettu tässä hintapisteessä
  • Yksi erittäin heikkolaatuinen kaiutin, ei stereoäänentoistoa
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Ei langatonta latausta
  • Videokuvaus rajoittuu 1080p tarkkuuteen
  • Toisinaan ongelmia Bluetoothin kanssa
  • Korkea hinta suhteutettuna ominaisuuksiin
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Turhaa urputusta kuulokepistokkeesta. Hyvin tulee musiikki ja puhe ulos ja erinomaisesti langattomalla kuulokkeilla.

    1. Piuhakuulokkeeseen adapteri, jälleen yksi ylimääräinen kikkare

  2. Erittäin huono puhelin ei netti pelaa eikä ple kenttiä ei ole tämänpäivän puhelin

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut