ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia X20 – 399 euron 5G-puhelin vakuuttaa päivitystuellaan

Nokia X20

Suomalainen HMD Global esitteli huhtikuun alussa uusia älypuhelimiaan globaalisti ja samalla nähtiin yhtiön uuden sukupolven 5G-yhteyksillä varustellut Nokia X10- ja Nokia X20 -puhelimet. Jo vuoden 2020 syksyllä HMD Global toi myyntiin Nokia 8.3 5G -puhelimen, joka tarjosi kohtuullisia ominaisuuksia aivan liian korkealla hinnoittelulla. Nyt uusi Nokia X20 on tullut saataville Suomessa ja se jatkaa samaa tuttua tarinaa kuin Nokia 8.3 5G.

Uudessa Nokia X20 -puhelimessa on mielenkiintoisia toteutuksia, sillä HMD Global hyödyntää varsin tuoretta Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriä sekä suurta 6,67 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelia. Puhelimessa on myös ZEISS-sertifioitu 64 megapikselin neloiskamera, 4470 milliampeeritunnin akku sekä suuri 8 + 128 gigatavun muisti- ja tallennustilayhdistelmä. Suomessa Nokia X20 on tullut saataville 3. toukokuuta lähtien 399 euron hintaan. Tarjolla olevat väriversiot ovat kupari Midnight Sun sekä sininen Nordic Blue.

Nokia X20 oli SuomiMobiilin testikäytössä viikon verran, minkä perusteella laitteesta saatiin varsin hyvä käsitys. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, 5G-tukeen, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia X20 (TA-1341)
Mitat: 168.9 x 79.7 x 9.1 mm
Paino: 220 g
Rakenne: muovirakenne / Gorilla Glass 5 -lasi edessä
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz / 450 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 480 5G (2x 2.0 GHz Kryo 460 & 6x 1.8 GHz Kryo 460) / Snapdragon X51 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka
Takakamera: 64 MP pääkamera (ISOCELL GW3 / f/1.8 / 1/1.97" / 0.7 µm / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera + 2 MP makrokamera + 2 MP syvyyskamera + LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (Samsung S5KGD1 / f/2.0 / 0.8 µm / 1/2.8")
Akku: 4470 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + Android One (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 18 watin pikalataus (ei laturia) / yksi kaiutin / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0 / aptX HD
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen (Nordic Blue) ja kupari (Midnight Sun)
Hinta: 399 €

Myyntipakkaus

Nokia X20:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

HMD Global toimittaa Nokia X20 -puhelimen varsin tutussa myyntipakkauksessa, joka on varsin kookas. Pakkauksen päälipuolta on koristamassa kuva itse laitteesta, jonka rinnalla on Nokian logo, laitteen mallinimi, tieto puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä sekä isolla kolmen vuoden päivityslupaus. Myyntipakkauksen kyljet on täytetty pienellä tekstipräntillä, mutta yhdellä kyljellä on mainittuna myös laitteen mallikoodi, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen takaosassa on jälleen kuva itse puhelimesta sekä lueteltuna laitteen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Kun myyntipakkaus avataan, tulee ensimmäisenä esille itse Nokia X20 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvikerros, johon on asetettu myös metallinen SIM-korttitelakan avaustyökalu. Pahvikerroksen alapuolella on paksu pino käyttöoppaita sekä turvallisuustietoja usealla eri kielellä. Lisäksi mukana on täysin kompostoitavissa oleva vaalea suojakuori. Myyntipakkauksen sisällä on myös kapea pahvilaatikko, joka pitää sisällään vain USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laturia tai kuulokkeita ei myyntipakkauksesta löydy, joten HMD Global on lähtenyt Applen ja Samsungin linjoille. Mielestäni laturin jättäminen pois myyntipakkauksesta on typerää, sillä ne se joudutaan ostamaan erikseen, jos haluaa ladata nopeimmalla tuetulla latauksella. Toki taustalla on HMD Globalin mukaan ympäristöarvot, joten laturi on päätetty korvata ekologisemmalla suojakuorella. Suojakuori on itsessään hyvä idea, sillä se tuntuu olevan varsin laadukas ja suojaa puhelinta erinomaisesti.

Vaikka Nokia X20:n mukana ei toimiteta kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa, niin silti myyntipakkaus on todella suuri. Apple ja Samsung ovat saaneet myyntipakkauksistaan selvästi pienempiä, mutta nyt Nokia X20:n pakkauksessa olisi tilaa useammallekin laturille.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HMD Global on valmistanut Nokia X20 -puhelimen kokonaisuudessaan muovista. Lasia nähdään ainoastaan etuosassa näyttöä suojaamassa. Ulkoisesti uutuuspuhelin jatkaa HMD Globalin tuttua Nokia-muotokieltä, joka nähdään nykyisin lähes kaikissa Nokia-puhelimissa hintaluokasta riippumatta. Nokia X20 on tuotu myyntiin kahdessa väriversiossa, jotka ovat sininen Nordic Blue sekä kuparinen Midnight Sun.

Muoviselta laatuvaikutelmalta ei valitettavasti Nokia X20 -puhelimen kohdalla päästä välttymään, sillä muovirakenne on selvästi läsnä. HMD Global on kuitenkin tehnyt todella hyvän päätöksen viimeistellessään muovin mattapintaiseksi, sillä kiiltävää muovia ei laitteesta löydy. Testiin saatu sininen väriversio tarjoaa tasaisen sinisen takapinnan ja kehyksen, mutta väri taittuu hieman vihertävään tietyissä valaistuksissa. Mattapintainen rakenne tuntuu kädessä hyvältä ja näyttää varmasti pidempään paremmalta kuin kiiltäväpintainen muovi. Mattapinta ei kerää samalla tavalla likaa, eikä naarmuunnu liian herkästi.

Nokia X20:n rakenteessa on heti havaittavissa kookas ja painava toteutus. Puhelimen virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 168,9 x 79,7 x 9,1 millimetriä, joten kyseessä on suuri puhelin, eikä se varmasti ole paras vaihtoehto kompaktia puhelinta etsiessä. Painoa Nokia X20 tarjoaa huimat 220 grammaa, joka on todella paljon. Monet huippuluokan puhelimet painavat yli 200 grammaa ja edullisemmat puhelimet selvästi alle. Suuri paino johtuu todennäköisesti kookkaasta muovirakenteesta, sillä puhelimesta huokuu massiivinen muovikehys, joka takaa jämäkän tuntuman. Jämäkkyys näkyy muun muassa puhelinta käsien välissä taivuteltaessa, sillä laite ei anna periksi tai päästä yhtään natinoita.

Käsituntuma ei puhelimessa ole paras mahdollinen kookkaan rakenteen takia, mutta erityisesti suuren käden omaavat tuskin näkevät kokoa ongelmana. HMD Global on pyöristänyt mukavasti puhelimen takaosan reunoilta ja samalla myös kehys on hieman pyöristetty. Suurempia teräviä saumakohtia ei rakenteessa ollut havaittavissa, mutta HMD Global on laittanut jälleen kerran näyttölasin ympärille ylimääräisen muovikaistaleen, joka tuottaa toki aina ylimääräisen sauman. Onneksi muovikaistaleesta on tällä kertaa saatu erittäin pieni ja lähes huomaamaton, joten se ei suuremmin häirinnyt. HMD Global on ilmoittanut käyttävänsä näyttölasina Gorilla Glass 5 -lasiversiota, joka kestää hyvin kulutusta. Testijakson aikana lasiin ei tullut huomattavia naarmuja. Nokia X20 tarjoaa myös tuoreeltaan tehtaalla esiasennetun muovisen suojakalvon näytössä.

Rakenteessa mielestäni huomioitavaa on IP-luokituksen puuttuminen. Nokia X20:n ei ole luvattu kestävän vettä ollenkaan, toisin kuin voisi olettaa Nokia-puhelimilta jo 400 euron hintapisteessä. Ainakaan vedenkestävyydestä tai vähintään roiskevedenkestävyydestä ei varmastikaan olisi suurta haittaa. Yleinen laatuvaikutelma Nokia X20 -puhelimesta on kuitenkin varsin hyvä, mutta muovinen. Mielestäni HMD Global olisi voinut tässä hintapisteessä tuoda laitteeseen esimerkiksi alumiinikehyksen tai takaosan lasipinnan, jotta hieman enemmän premium-tuntumaa olisi puhelin tarjonnut. Toki muovirakenne on varmasti kestävämpi ja kestää tiputuksia paremmin.

Huomion arvoinen yksityiskohta puhelimessa on myös mukana toimitettava suojakuori, joka ei kuitenkaan ole aivan mikään perinteinen muovirimpula. HMD Global on laittanut pakettiin mukaan 100-prosenttisesti kompostoitavan suojakuoren, joka on mielenkiintoinen idea. Suojakuori on väritykseltään vaalea, mutta siinä on havaittavissa pientä sahanpurua, joka tuo mukanaan ekologista fiilistä. Suojakuori vaikuttaa muovilta, mutta nähtävästi kyseessä on jotain maatuvaa tuotetta. HMD Global on onnistunut tekemään suojakuoresta laadukkaan ja se istuu puhelimeen kuin nenä päähän. Kuori suojaa laitteen takaosan, mutta myös erinomaisesti kyljet ja hieman etuosaa.

Suurin huoli kompostoitavassa suojakuoressa on kuitenkin sen kestävyys. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa ilman minkäänlaisia suojia, joten suojakuoren kestävyyttä päivittäisessä käytössä ei tullut testattua. Kun suojakuoren oli ottanut puhelimesta pois muutaman kerran pois, niin oli kuitenkin havaittavissa pientä taipumista erityisesti heikoimpien sijaintien kohdalla, eli virtapainikkeen ja Google Assistant -painikkeen kohdalla. Todennäköisesti pidemmässä käytössä nämä kohdat voivat olla sellaisia, joista suojakuori lähtee hajoamaan. Testijakson aikana ei myöskään päästy suuremmin havaitsemaan kuinka valkoinen suojakuori likaantuu esimerkiksi puhelinta pidettäessä taskussa.

Nokia X20:n etuosa on hieman erilainen kuin aikaisemmissa Nokioissa, mutta toisaalta näyttää myös aivan 200 euron puhelimelta. Etuosassa valtaa pitää kookas näyttöpaneeli, joka vie pinta-alasta noin 80 prosenttia. Hölmön näköisen etuosasta tekee näyttöä kauttaaltaan kiertävät paksut kehykset, minkä kruunaa näytön alapuolella oleva vieläkin paksumpi kaistale, johon on ollut pakko saada mahtumaan Nokia-logo. Nokia X20:n näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä, joka vie näytöltä yllättävän paljon tilaa. Näyttölasin yläpuolelle on laitettu kehyksen väliin puheluihin käytettävä kuuloke. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näyttölasin yläreunasta.

Nokia X20:n takaosaan on eksynyt ”venytetty” CE-logo, joka ei anna hyvää kuvaa yksityiskohtien viimeistelystä (Nokia X20 vs Nokia 6.2).

Takaosaltaan Nokia X20 jäljittelee muita viimeaikaisia Nokia-puhelimia, sillä keskiössä on suuri ja pyöreä kamera-alue. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta ja sitä on kehystämässä metallinen rinkula. Kamera-alueessa on neljä kamerasensoria sekä ZEISS-logo, jolla viitataan kameroiden olevan ZEISS:n sertifioimat, tai ainakin HMD Global on maksanut brändin käytöstä. Kameroiden vasemmalla puolella on lisäksi yksi LED-salamavalo. Nokia X20:n takaosassa on vielä Nokia-logo ja muita tarvittavia tekstejä pienellä präntillä. Mielenkiintoinen yksityiskohta puhelimen takaosassa oli CE-logo, joka oli ainakin testilaitteessa venynyt ja näyttää erittäin hölmöltä.

Nokia X20:n oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Vasemmassa kyljessä on erillinen Google Assistant -painike. Painikkeiden tuntuma ja vaste on hyvä, mutta edelleenkään muovista tuntumaa ei päästä pakoon. Nokia X20:n vasempaan kylkeen on asetettuna myös SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin sekä yhden microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunaan on tuotu yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö

Näytön osalta Nokia X20 on kohtuullisella tasolla, mutta mitään hintaluokkansa arvoista ei HMD Global pysty uutuuspuhelimessaan tarjoamaan. Hauskana faktana havaittiin Nokia X20:n näytön oleva identtinen aikaisemmin testattujen kestävärakenteisten Ulefone Armor 10 5G- ja Oukitel WP10 -puhelimien näyttöjen kanssa. Tämä viittaisi siihen, että HMD Global on rakentanut puhelimen geneerisen näytön ympärille, eikä sitä ole millään tavalla kustomoitu HMD Globalin tarpeisiin laitekohtaisesti.

Puhelimen näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, mikä takaa 395 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde, 450 nitin maksimikirkkaus sekä etukameraa varten toteutettu reikä keskitetysti yläreunassa. Näyttö on teknisesti juuri sellainen kuin mitä voisi olettaa löytävän esimerkiksi alle 300 euron puhelimesta, mutta 400 eurolla voisi toivoa myös hieman enemmän. Kokonaisuutena näytössä ei ole kuitenkaan suurempaa vikaa, vaan se ajaa asiansa.

Suurin ongelma näytössä on mielestäni 60 hertsin virkistystaajuus, johon toivoisi nykypäivänä törmäävän enää vain alle 200 euron puhelimissa. HMD Global olisi hyvin voinut toteuttaa puhelimeen 90 hertsin virkistystaajuuden, jolloin käyttökokemus olisi ollut parempi. Jos on aikaisemmin käyttänyt korkeamman virkistystaajuuden näyttöjä, niin 60 hertsin huomaa heti esimerkiksi huonompina animaatioina. Näytön 450 nitin kirkkaus on kohtuullinen, mutta edelleen esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa luettavuus on varsin heikko. Pilvisenä päivänä tai sisätiloissa näytön kirkkaus kuitenkin riittää hyvin.

Näytön tarkkuus on selvästi parempi kuin aikaisemmin testatuissa edullisemmissa Nokia-puhelimissa ja nyt Full HD+ -tarkkuus tuntuu sopivalta. Yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on haastavaa, joten videoiden katselu on mukavaa. Nokia X20 toi näytössään esille kuitenkin yhden LCD-paneelien ikävimmistä ongelmista, eli varjot. Näytön pyöristetyissä kulmissa sekä etukamerareiän ympärillä on havaittavissa varjokohtia, joissa taustavalaistus ei ole yhtä hyvällä tasolla kuin muissa näytön alueissa. Varjo-ongelma on todellinen, mutta varmasti monia käyttäjiä se ei suuremmin häiritse.

Nokia X20:n etukamerareikä on todella paljon suurempi kuin esim. Samsung Galaxy A52 5G -puhelimessa.

Etukameraa varten tehty reikä on näytössä todella suuri, suurempi kuin monissa muissa testatuissa älypuhelimissa. Etukamerareikä tekee tilapalkin korkeudesta lähes kaksinkertaisen verrattuna siihen, mitä se olisi ilman näytössä olevaa reikää. Hauska havainto oli se, että HMD Global oli pyrkinyt tekemään markkinointikuvissa etukamerasta selvästi pienemmältä kuin mitä se todellisuudessa on. Kuten jo aikaisemmin havaittiin näytön olevan geneeristä tusinatavaraa, niin luonnollisestikaan reiän kokoon HMD Global ei ole itse pystynyt suuremmin vaikuttamaan.

Värintoistoltaan näyttö on korkeintaan kohtalainen ja ainakin oletusasetuksilla se tuntuu olevan hieman sinertävä. Valitettavasti näyttöä varten Nokia X20 ei tarjoa kovin erikoisia säätömahdollisuuksia. Asetuksista on mahdollista säätää valkotasapainoa varsin yksinkertaisen säätimen avulla kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Muilta osin näytön väritoistoa ei valitettavasti pysty säätämään, eikä mukana ole myöskään muutamista Nokia-puhelimista tuttuja HDR-toimintoja. Nokia X20 tukee kuitenkin HDR-toistoa ja tarjoaa Widevine L1 -sertifikaatin. Esimerkiksi Netflix-sovelluksen kautta on mahdollista katsoa Full HD -sisältöä, vaikka HDR-toiminnot eivät ole tuettuna.

Kokonaisuudessaan Nokia X20:n näyttö jättää hieman mitäänsanomattoman tunteen, kun ottaa huomioon hintapisteen. Vastaavan näytön voisi olettaa saavansa alle 300 euron puhelimessa, mutta näyttökokemus ei missään tapauksessa ole huono. HMD Globalin olisi pitänyt tuoda korkeampi virkistystaajuus sekä pienentää etukameran viemää tilaa, jolloin näyttö olisi ollut jo selvästi mukavampi.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

HMD Global käyttää Nokia X20 -puhelimessa Qualcommin alkuvuodesta julkaisemaa Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriä, joka on suunnattu alemman hintaluokan laitteille. Kyseessä on myös Qualcommin edullisin 5G-modeemilla varusteltu järjestelmäpiiri. Nokia X20 ei ole ensimmäinen järjestelmäpiiriin perustuva puhelin, sillä jo aikaisemmin Motorola toi Suomessa myyntiin 199 euron hintaisen Moto G50 -puhelimen samalla järjestelmäpiirillä. Nyt Nokia X20 tarjoaa kyseisen piirin kaksinkertaisella hinnalla, joten Snapdragon 480 5G:n käyttämistä puhelimesta voidaan vain ihmetellä.

Snapdragon 480 5G on kuitenkin todella kyvykäs järjestelmäpiiri ja selvästi tehokkaampi kuin yksikään aikaisempi Snapdragon 4 -sarjan piiri, ja samalla se on myös tehokkaampi kuin monet suositut Snapdragon 6 -sarjan järjestelmäpiirit. Kun katsotaan kuitenkin puhelimen 399 euron hinnoittelua, niin järjestelmäpiiri on liian heikko. Nokia X20:n hinnan pitäisi asettua alle 300 euroon, jotta järjestelmäpiirivalinta olisi jokseenkin ymmärrettävissä.

Uusi Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 480 5G rakentuu kahdesta 2,0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 460 -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 460 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen yli 100 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon.

Nokia X20 -puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan kallein 8 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös 128 gigatavua sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. RAM-muistia puhelimesta löytyy enemmän kuin monista aikaisemmista Nokia-puhelimista sekä hieman enemmän kuin hintaluokan monissa muissa puhelimissa. Sisäistä tallennustilaa on riittävästi varmasti monille, mutta Nokia X20 tarjoaa toki myös microSD-muistikorttipaikan, jolla tilaa saadaan lisää jopa 512 gigatavua. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.

Jo aikaisemmin Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin suorituskyky on todettu todella hyväksi, mutta nyt Nokia X20 -puhelimessa suuri RAM-muistin määrä tekee ihmeitä suorituskykytesteissä. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat järjestäen parempia kuin odotettiin. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista nähdä Nokia X20:n saamat pisteet, joiden rinnalla on samaan järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Moto G50 -puhelimen ja HMD Globalin ensimmäisen Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriin perustuvan Nokia 8.3 5G -puhelimen vastaavat pisteytykset.

Testitulokset
Nokia X20 (SD480 5G) Motorola Moto G50 (SD480 5G) Nokia 8.3 5G (SD765G)
AnTuTu (V8): 315 370 pistettä 273 467 pistettä 314 295 pistettä
Geekbench 5 (single): 508 pistettä 496 pistettä 619pistettä
Geekbench 5 (multi): 1656 pistettä 1584 pistettä 1906 pistettä
PCMark 2.0: 6348 pistettä 7801 pistettä 7790 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2409 pistettä 2444 pistettä 3283 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2287 pistettä 2308 pistettä 3257 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2959 pistettä 3076 pistettä 3377 pistettä
3DMark Wild Life: 976 pistettä 981 pistettä 1683 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Nokia X20 saa monissa testeissä varsin samanlaisia tuloksia kuin Moto G50, mutta AnTuTu-testin pisteissä nähdään selvä heitto, joka johtunee Nokia X20:n kaksinkertaisesta RAM-muistista. Verrattuna Nokia 8.3 5G -puhelimeen jää suorituskyky hieman jälkeen, vaikka AnTuTu-pisteet ovatkin varsin samanlaiset. Nokia X20:n pisteet ovat siis todella hyviä suorituskykytesteissä, mutta ottaen hintaluokan huomioon voisi toki myös parempaakin toivoa. Snapdragon 480 5G on kuitenkin monessa tilanteessa paljon tehokkaampi kuin aikaisemmin nähdyt Snapdragon 4- ja 6-sarjojen järjestelmäpiirit.

Testijakson aikana suorituskyky tuntui olevan riittävä monissa tilanteissa ja päivittäinen käyttö oli vaivatonta. Nokia X20:n kohdalla ei tullut vastaan mitään suurempia hidasteluja tai sovelluksien pidempiä latausaikoja, vaan käyttökokemus suorituskyvyn osalta oli todella vaikuttava. Suorituskyky riittää mainiosti aktiiviseen käyttöön, jolla tarkoitan sosiaalisen median selaamista, muutamia puheluita, netin selaamista, sovelluksien välillä liikkumista sekä kuvaamista. Nokia X20 ei ole kuitenkaan paras mahdollinen puhelin mobiilipelaamiseen, sillä Snapdragon 480 5G:n kyvykkyys tulee vastaan raskaimmissa peleissä. Toki kevyemmät ja yksinkertaiset pelit toimivat puhelimella ongelmitta.

Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa loistavan tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Nokia X20 -puhelimeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 660 Mbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Nokia X20 tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Nokia X20:ssa on tuki taajuusalueille n1, 2, 3, 5, 7, 28, 38, 41 ja 78, mikä on varsin hyvä saavutus, vaikka suuresta määrästä ei olekaan kyse. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Nokia X20 -puhelimesta.

Testijakson aikana Nokia X20 -puhelinta testattiin DNA:n ja Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Valitettavasti Elisan verkoissa Nokia X20 -puhelimella jäätiin selvästi heikompiin latausnopeuksiin kuin DNA:n verkoissa, mutta toki sijainnilla ja verkon laadulla on paljon merkitystä tuloksiin. Elisan verkoissa latausnopeudet ylisivät noin 300-500 Mbps tasolle järjestäen aina, mutta samalla lähetysnopeudet jäivät 20-50 Mbps tasolle. DNA:n verkoissa pystyttiin saavuttamaan jopa korkeimmillaan 926 Mbps latausnopeuksia, mutta yleisesti nopeudet jäivät 500-800 Mbps tasolle. DNA:n verkoissa lähetysnopeudet olivat monesti 30-70 Mbps tasolla.

Korkeat lataus- ja lähetysnopeudet eivät olleet yllätys, sillä myös aikaisemmin testatulla Moto G50 -puhelimella päästiin vastaaviin tuloksiin. On kuitenkin hienoa huomata, että 5G-nopeuksista ei jouduta karsimaan, vaikka hankkisikin edullisemman 5G-puhelimen. Toki tulevaisuudessa eroja saatetaan nähdä, sillä Nokia X20 ei tue mmWave-verkkoja, joita myös odotetaan otettavan tulevina vuosina käyttöön. Nokia X20:n 5G-tuki riittää kuitenkin vielä vuosiksi.

Muuta tekniikasta

Alareunassa on kuulokeliitin ja kaiutin.

Nokia X20 ei tarjoa hintaluokassaan jo monissa puhelimissa tutuksi tullutta stereoäänentoistoa, vaan HMD Global on laittanut mukaan vain yhden kaiuttimen, joka löytyy puhelimen alareunasta. Kaiuttimen äänenlaatu ei ole millään tavalla kovinkaan erikoinen, vaan ajaa asiansa kohtalaisesti. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Musiikkia kuunnellessa kannattaa käyttää erillisiä kuulokkeita.

Puhelimen alareunaan HMD Global on asettanut onneksi myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten halukkaat voivat käyttää langallisia kuulokkeitta. Jos kuitenkin on jo tottunut langattomiin kuulokkeisiin, niin Nokia X20 tarjoaa myös Bluetooth 5.0 -version, jonka avulla pitäisi onnistua vakaa langaton yhteys. HMD Global on laittanut puhelimeen myös tuen aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoille.

Kyseessä on järjestyksessään toinen Nokia-puhelin, jossa nähdään kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija. Aikaisemmin vastaava toteutus nähtiin Nokia 8.3 5G -puhelimessa ja nyt se on tuotu Nokia X20 -malliin. Sormenjälkilukija on oikeassa kyljessä integroituna virtapainikkeeseen. Sormenjälkilukija on myös omassa pienessä syvennyksessään, josta sen löytää nopeasti käsituntumalla. Sormenjälkilukija on sijainniltaan mielestäni erinomaisessa paikassa, mutta toimivuudeltaan se ei ole aivan niin nopea kuin mitä voisi toivoa.

Sormenjälkilukija toimi pääasiassa vakaasti ja se tunnisti sormenjäljen ensimmäisellä yrittämällä. Sormenjälkilukijan suurin ongelma on kuitenkin sen hitaus, sillä erityisesti puhelimen ollessa näyttö kiinni menee lukituksen avaamiseen pari sekuntia. Jos kuitenkin lukitusnäyttö on päällä, niin lukituksen avaaminen onnistuu selvästi nopeammin. Kyseessä on ongelma, jonka HMD Global varmasti pystyisi korjaamaan tulevissa päivityksissä, mutta ottaen huomioon HMD Globalin aikaisempien puhelimien parannuspäivitykset, niin itse en ainakaan odottaisi merkittävää parannusta sormenjälkilukijan nopeuteen.

Toinen Nokia X20 -mallin biometrinen lukituksen avaustyyli on kasvojentunnistus, joka ei ole ollut aikaisemmissa Nokia-puhelimissa kovinkaan erikoinen. Nyt Nokia X20:ssa kasvojentunnistusta on hieman parannettu ja sen tuntui hieman nopeammalta. Toki kyseessä ei ole nopein kasvojentunnistus, mutta silti toimiva. Toki etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus ei ole koskaan yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, minkä vuoksi sitä ei testijakson aikana päivittäin käytettykään.

HMD Global on viime vuosina laittanut Nokia-puhelimiinsa mukaan myös Google Assistant -painikkeen, joka löytyy nyt myös Nokia X20:n vasemmasta kyljestä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan painiketta painettaessa aukeaa Google Assistant -sovellus, mutta muuta käyttöä painikkeelle ei ole. Painiketta voidaan sanoa turhaksi, sillä Google Assistant ei ole käytössä suomeksi, joten palvelua käyttävät vain harvat. Lisäksi painiketta painaa usein vahingossa, jolloin Google Assistant käynnistyy häiritsevästi muun sisällön päälle. Onneksi asetuksista on mahdollista ottaa painike pois käytöstä, jolloin painiketta painamalla ei tapahdu mitään.

Vaikka kyseessä on Google Assistant -painike, niin jälleen voi ihmetellä, miksei painiketta voi ohjelmoida monipuolisemmaksi. Olisi hyvin kätevää, jos painiketta painamalla saisi jonkin omavalintaisen sovelluksen auki tai vaihtoehtoisesti tuplanapauttamalla taskulampun aktivoitua. Painiketta voitaisiin tässä tilanteessa käyttää selvästi monipuolisemmin, mutta nykyisellään vain Google Assistantiin suunnattuna se on monille varmasti turha.

Teknisessä toteutuksessa täytyy nostaa esille se, että Nokia X20 pitää sisällään NFC-tuen. Puhelimella siis onnistuvat esimerkiksi lähimaksut kaupan kassalla Google Payn avulla. Lisäksi Nokia X20 tarjoaa tuen FM-radiolle, joten radion kuuntelu puhelimen kautta on mahdollista.

Akunkesto ja pakkastesti

HMD Global on varustellut Nokia X20 -puhelimen kookkaalla 4470 milliampeeritunnin akulla, jonka on luvattu kestävän vähintään kaksi päivää. Lupaus on pitkälti sama kuin aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa, mutta valitettavasti kahden päivän akunkestoon päästään vain kevyellä käytöllä. Testijakson aikana akun sai aktiivisessa käytössä noin 30 prosentin akunvaraukseen iltaan mennessä, joten täyttä kahta päivää akku tuskin kestäisi. Kevyellä ja vähemmällä käytöllä akku kestänee kuitenkin parikin päivää.

Hyvään akunkestoon varmasti vaikuttaa suuren akun ohella myös varsin tutut ja varmat tekniset ratkaisut. Nokia X20:ssa käytettävä järjestelmäpiiri on varsin virtapihi, eikä myöskään näytöstä löydy mitään korkeita virkistystaajuuksia. Ainoa varmasti hieman enemmän akkua kuluttava asia on 5G, mutta valitettavasti testijakson aikana 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy päivittäisessä käytössä todentamaan. Akunkesto on hyvällä tasolla, mutta valitettavasti akun lataamisesta ei voida sanoa samaa.

HMD Global ei toimita puhelimen mukana laturia, mitä voidaan pitää varsin typeränä temppuna ottaen huomioon laitteen hintapisteen. Nokia X20 tukee parhaimmillaan 18 watin pikalatausta, mutta laturi on ostettava erikseen. Testasimme akun latausta kolmannen osapuolen 18 watin pikalaturilla ja sen avulla akun lataus tuntui olevan jopa tuskallisen hidasta. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nokia X20:n akun latausnopeus erikseen ostettavalla 18 watin pikalaturilla.

Nokia X20 -puhelimen 4470 milliampeeritunnin akun latautumiseen meni 18 watin laturilla huimat kaksi tuntia ja 15 minuuttia. Puolessa tunnissa akkua saatiin ladattua 37 prosenttia ja tunnissa vastaavasti 73 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin vasta 87 minuutin kohdalla. Latausnopeus alkoi hidastumaan suuremmin 80 prosentin jälkeen ja vielä 90 prosentin jälkeen lataus hidastui entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 8 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat huimat 48 minuuttia.

Akun latausnopeus ei ole mikään Nokia X20:n valttikortti, eikä akun pikainen lataaminen ole mahdollista. Monet valmistajat tarjoavat jo 300-400 euron hintaluokassa selvästi tehokkaampi jopa 30 watin pikalatauksia, joten Nokia X20:n 18 watin pikalataus ei suuremmin mieltä lämmitä. Puhelimen lataus on lisäksi mahdollista ainoastaan USB-C-liittimen kautta, sillä langatonta latausta ei luonnollisestikaan laitteesta löydy.

Nokia X20 -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia X20 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 97 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jäässä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia X20:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 40 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä vain 60 prosenttia. Akun kuluminen oli suurempaa kuin monissa muissa testatuissa puhelimissa, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu vain 5-15 prosenttia. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastesti paljasti Nokia X20:n pakkaskestävyyden olevan yhtä huonolla tasolla kuin muissakin viimeaikaisissa Nokia-puhelimissa. Akun kuluminen erityisesti toisessa testissä oli identtinen aikaisemmin testatun Nokia 5.4 -puhelimen kanssa. HMD Global ei ole onnistunut tuottamaan nyt uudestakaan puhelimesta suomalaiselle brändille tunnusomaista pakkaskestävyyttä, vaikka sen voisi olettaa olevan Nokia-puhelimien perusominaisuus. Huomattavan akunkulumisen ohella Nokia X20:n näyttö muuttui LCD-paneeleille tyypilliseen tapaan hyvin hyytelömäiseksi, mutta palautui kuitenkin ennalleen muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. HMD Global oli estänyt puhelimen akun lataamisen jääkylmänä.

Kamerat

Nokia X20 -puhelimen kameroita mainostetaan tunnetun ZEISS:n brändin alaisuudessa, joten odotukset saattavat monilla olla kameraa kohtaan todella korkealla. Puhelimen takaosaan on saatu neljä kamerasensoria, joista erityisesti pääkameraan on panostettu. Kolme muuta kameraa ovat varsin heikkoja, sillä mukana on ultralaajakulmakamera, makrokamera sekä syvyyskamera. Omassa hintaluokassaan Nokia X20 tarjoaa tutun kameravalikoiman, mutta valitettavasti laadusta on jouduttu karsimaan paljon.

HMD Global hyödyntää pääkamerana Samsungin vuoden 2020 lopulla julkaisemaa ISOCELL GW3 -sensoria, joka tarjoaa 64 megapikselin tarkkuuden. ISOCELL GW3 on teknisesti varsin kyvykäs kamerasensori, sillä se on kooltaan 1/1,97 tuumaa sekä tarjoaa 0,7 µm pikselikoon. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/1.8-aukko ja kamera tukee myös vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta. Valitettavasti optista kuvanvakainta ei pääkameraan ole saatu. Toinen Nokia X20:n tärkeistä kameroista on 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka rinnalla ovat myös 2 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera.

Takaosan kameratoteutuksesta teknisesti mielenkiintoisin on siis pääkamera, sillä HMD Global pystyy käyttämään siinä varsin kyvykästä sensoria. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on hintaluokassa todella heikko, ja mukaan on täytynyt tietysti tunkea myös heikot makro- ja syvyyskamerat. HMD Global on panostanut tällä kertaa myös etukameraan, sillä kyseessä on yhtiön tarkin 32 megapikselin tasoinen selfiekamera. Nokia X20:ssa hyödynnetään jälleen Samsungin valmistamaa S5KGD1-sensoria, jossa on 1/2,8 tuuman kenno sekä 0,8 µm pikselikoko. Seuraavaksi tarkastellaan yksitellen kamerat läpi ja katsotaan millaiseen laatuun kamerat pystyvät.

Nokia X20:n kamerat lyhyesti:

 • Neloiskamera + LED-salama
  • 64 MP pääkamera (ISOCELL GW3, f/1.8, 1/1,97″, 0,7 µm, PDAF)
  • 5 MP ultralaajakulmakamera
  • 2 MP makrokamera
  • 2 MP syvyyskamera
 • Etukamera
  • 32 MP etukamera (Samsung S5KGD1, f/2.0, 0,8 µm, 1/2,8″)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamerassa HMD Global hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Oletusarvoisesti kuvataan siis 16 megapikselin kuvia, mutta myös täyden 64 megapikselin tasoisten kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Testijakson aikana kameraa hyödynnettiin pääasiassa vain oletusasetuksilla, joten artikkelissa nähtävät pääkameran kuvat ovat tarkkuudeltaan 16 megapikselin tasoisia.

Jo se fakta, että Nokia X20 -puhelimessa käytetään varsin tuoretta ja kehittynyttä Samsungin kamerasensoria kuulostaa hyvältä, mutta todellisuus on kuitenkin hieman eri. Nokia X20:n pääkameralla pystytään taltioimaan hyvässä valaistuksessa jopa yllättävän hyviä kuvia, joissa on pääosin luonnolliset värit, mukavasti yksityiskohtia sekä varsin hyvä dynaaminen alue. Kameralla pystytään saamaan myös tarkkoja kuvia ja lopputulos on jopa odotettua parempi. Mistään parhaimmasta lopputuloksesta joka tilanteessa ei kuitenkaan ollut kyse, ja mielestäni sensorista olisi saanut jopa hieman enemmän irti pääosin ohjelmiston parannuksilla.

Heikossa valaistuksessa kameran kyvykkyys pitäisi olla hyvä, mutta Nokia X20 alisuoriutuu tällä osa-alueella. Jos valoa ei ole tarpeeksi, kuviin tulee esille selvästi varsin paljon rakeisuutta sekä kuvat ovat varsin tummia. Pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, jolla saadaan kuviin hieman enemmän valoa, mutta mitään merkittävää parannusta ei sillä saavuteta. Kokonaisuutena Nokia X20:n pääkamera on varsin hyvä, vaikka heikkous onkin hämäräkuvaus. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Nokia X20:n pääkameralla.

5 megapikselin ultralaajakulmakamera on mielestäni melkoinen vitsi 400 euron puhelimessa, sillä kamerasta ei todellisuudessa ole mihinkään. Nokia X20:n ultralaajakulmakamera on omassa hintaluokassaan huonoin mitä olen koskaan testannut. Kameralla ei saa edes hyvässä valaistuksessa yksityiskohtaisia kuvia, heikosta valaistuksesta puhumattakaan. Ultralaajakulmakameran läpikäymiseen ei käytetä tämän enempää aikaa, sillä kukin voi katsoa kameran laadun alapuolella olevista kuvista.

Makrokamerat on saatu jo monien valmistajien puhelimien kohdalla lytätä täysin, ja myöskään Nokia X20 -puhelimen 2 megapikselin makrokamera ei vakuuta. Makrokameran tarkennusetäisyys on 4 senttimetriä, joten kameralla päästään varsin lähelle kuvattavaa kohdetta. Makrokameran heikko laatu on kuitenkin ongelma, sillä makrokuvista ei koskaan tule oikeasti hyviä. Kohtuullisia kuvia voi saada aikaiseksi erinomaisessa valaistuksessa, mutta jos valoa ei ole tarpeeksi, niin kuvat ovat suorastaan kelvottomia. Alapuolella on muutama makrokuva, jotka otettiin Nokia X20 -puhelimella.

Toinen Nokia X20:n 2 megapikselin kameroista on syvyysterävyyskamera, jota käytetään puhelimen muotokuvatilassa. Muutamien testien perusteella Nokia X20 pystyy taltioimaan syvyysterävyyden kuviin erinomaisesti, jos kuvattavia kohteita on vain yksi ja valoa on tarpeeksi. Kamera tunnistaa hyvin kohteen ääriviivat sekä sumentaa taustan miellyttävästi. Jos kuvattavia kohteita on useampi, niin silloin tulee vastaan ongelmia taustasumennuksen kanssa. Lisäksi ongelmia ilmenee, jos valoa ei ole tarpeeksi. 2 megapikselin kameran tarpeellisuutta voidaan vain pohtia, sillä samanlaisia tuloksia saataisiin myös ohjelmistollisilla ratkaisuilla. Alapuolella on yksi onnistunut kuva, jossa on taustasumennus käytössä.

Videokuvaus ei ole Nokia X20 -puhelimessa avainasemassa, sillä esimerkiksi pääkameralla pystytään taltioimaan ainoastaan Full HD 30 tai 60 fps -tasoisia videokuvia, eikä muut tarkkuudet ole saatavilla. Videokuvaa voidaan taltioida pää- ja ultralaajakulmakameroilla, mutta valitettavasti kamera täytyy valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvauksen. Nokia X20 tarjoaa myös tutun elokuvatilan, jossa voidaan kuvata pääkameran avulla 21:9-kuvasuhteen videoita 1920 x 822 pikselin tarkkuudella. Elokuvatilassa on käytettävissä myös videokuvauksen manuaalisäädöt.

Etukameraan HMD Global on Nokia X20:n kohdalla panostanut todella, sillä puhelimessa on tarkka 32 megapikselin tasoinen kamerasensori. On kuitenkin heti todettava, että kyseessä on todennäköisesti yksi tämän hetken heikoiten optimoitu 32 megapikselin kamera, sillä selfiekuvat olivat luokattoman huonoja. Nokia X20 on vahvistamassa jälleen sitä ajatusta, että megapikselit eivät yksinään kerro laadusta mitään. Selfiekuvat olivat yksityiskohdiltaan heikkoja sekä usein erittäin tummia. Aktiiviseen selfiekuvaamiseen etukamera ei ole kaikista paras, mutta jos etukamera ei ole tärkeä ominaisuus, niin sen laatukin voidaan jättää toissijaiseen asemaan. Videopuheluihin etukameran laatu riittää hyvin.

Nokia X20 -puhelimessa on muun muassa muistakin Nokia-puhelimista tuttu kamerasovellus, johon ei ole nyt tehty suurempia muutoksia. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, kuvasuhde, ajastin sekä kuvake, josta päästään asetusvalikkoon. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva, video ja elokuva. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila (makro, ammattilainen, Dual-Sight, panoraama, ajastettu kuvaus sekä hidastus).

Puhelimen eri kameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksessa olevan ”kameravalitsimen” avulla, jossa voidaan valita käytettäväksi pääkameran ohella myös ultrajaalakulmakamera. Zoomivalitsimessa on myös ”2x-tila”, joka on zoomattu pääkamerasta, sillä erillistä telekameraa ei löydy. HMD Global on varustellut Nokia X20:n kameran myös monipuolisella manuaalitilalla, joka on helppokäyttöinen. Manuaalitilassa on mahdollista säätää pääkameran asetuksia, joita ovat muun muassa valkotasapaino, tarkennus, ISO (100 – 12800), suljinnopeus (1/4000 – 20 s) sekä valotuksen korjaus (-3.0 … +3.0). Nokia X20 tarjoaa myös Nokia 8.3 5G:stä tutun elokuva-kuvaustilan, jossa voidaan kuvata videoita 21:9-kuvasuhteella ja käytössä on myös kattavammat säätöasetukset.

Käyttökokemukseltaan kamerasovellus on edelleen varsin raakile, kuten aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa. Nyt kuitenkin Nokia X20:n kohdalla HMD Global on onnistunut optimoimaan sovelluksen toimimaan jo hyvin, eikä kameroiden tai kuvaustilojen välillä vaihtaminen tuntunut kovinkaan hitaalta, vaikka pieni viive on edelleen. Kamerasovelluksen käyttöliittymä on kohtuullinen, mutta ulkoinen toteutus on hyvin vanhahtava. HMD Globalin kamerasovellus kaipaisi pientä kasvojenkohotusta kohti modernimpaa käyttöliittymää.

Käyttöjärjestelmä

HMD Globalin kehittämät Nokia-puhelimet ovat alusta asti tunnettu puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä sekä Android One -versiosta. Tämä pätee nyt myös Nokia X20 -puhelimeen, jossa päästään nauttimaan Androidista juuri sellaisena kuin miten Google on sen tarkoittanut. Nokia X20 tarjoaa tuoreeltaan Android 11 -käyttöjärjestelmän, jossa ei ole juurikaan valmistajan omia muutoksia tai esiasennettuja sovelluksia.

Testijakson aikana Nokia X20 ei saanut yhtään päivitystä, mutta puhelimessa oli asennettuna Googlen 1. maaliskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Valitettavasti huhtikuun tai toukokuun päivityksiä ei ole ollut vielä tarjolla, mutta toisaalta puhelin ei ole ollut vielä edes markkinoilla. HMD Global on luvannut puhelimelle kattavan päivitystarjonnan, sillä Nokia X20 tulee saamaan kolme vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että Nokia X20 tulee saamaan Android 12-, Android 13- ja Android 14 -versiot, joista viimeisin on luvassa odotettavasti vasta vuonna 2023, eli päivityksien suhteen puhelimen elinikä on pidempi kuin aikaisempien mallien.

Päivityslupaus on hyvä ja todennäköisesti HMD Global pystyy pitämään lupauksensa hyvin. Valitettavasti vasta kolmen vuoden päästä voidaan katsoa kuinka hyvin lupaus on pitänyt. Lupaus on hyvä ja varmasti yksi Nokia X20:n suurimmista valttikorteista. Toki muutamat muutkin valmistajat ovat parantaneet päivityskäytäntöjään ja esimerkiksi Samsung tarjoaa päivityksiä neljä vuotta monille puhelimilleen. HMD Global on mainostanut puhelinta myös Android Enterprise Recommended -sertifikaatin saaneena, mutta valitettavasti puhelinta ei vielä Googlen sivuilta löydy. Todennäköisesti puhelin lisätään Googlen listoille, sillä myös aikaisemmat Nokia-puhelimet ovat olleet yrityksille suositeltavien Android-puhelimien listauksessa.

Koska kyseessä on Android One -puhelin, niin käyttöliittymä on hyvin lähellä sellaista Androidia, jonka Google on suunnitellut. HMD Global on lisännyt puhelimeen vain muutamia omia asetuksia sekä sovelluksia, joita ovat My Phone ja kamera. Lisäksi esiasennettuna löytyy myös Netflix, mutta sen voi tarvittaessa poistaa. HMD Global on jälleen sisällyttänyt My Phone -sovellukseen mainoksia, mitä ei edelleenkään voi katsoa hyvällä. Mielestäni missään puhelimessa ei valmistajien omissa sovelluksissa saisi olla mainoksia. My Phone -sovellusta ei valitettavasti puhelimesta voi poistaa.

HMD Global hyödyntää Nokia X20 -puhelimessa oletusarvoisesti jokseenkin erikoista käyttöliittymän skaalausta, sillä monet asiat näkyvät näytöllä varsin pienellä. Tämän vuoksi muutamat sovellukset avautuvat tilaan, joka on tarkoitettu selvästi suuremmille näytöille. Asetuksissa on kuitenkin mahdollista näyttökokoa, mutta hieman suuremmalla asetuksella kuvakkeet näyttävät jo liian suurilta. Vastaava ongelma oli aikaisemmin myös Nokia 8.3 5G -mallin kohdalla, mikä viittaa selvästi heikkoon ohjelmiston viimeistelyyn, vaikka yleisesti optimointi onkin ollut varsin hyvällä tasolla.

Testijakson aikana Android One tuntui toimivan Nokia X20 -puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut kriittisiä bugeja tai ongelmia. Mielestäni on hyvä, että HMD Global tarjoaa puhtaan Androidin sellaisille käyttäjille, jotka puhtaan kokemuksen haluavat, mutta toisaalta Android One on myös pieni pettymys. Esimerkiksi Android Onen vaatimus on, että käyttöliittymä on puhdas, joten HMD Global ei voi lisätä kovin paljoa omia palveluita tai asetuksia mukaan. Laitteen kustomointimahdollisuudet oman mielen mukaisesti ovat hyvin rajalliset, eikä asetuksia löydy samalla tavalla kuin monista kilpailijoiden puhelimista.

Edelleen haluan toistaa samaa asiaa, että mielestäni HMD Global voisi luopua Android Onen käytöstä puhelimissaan, sillä se ei tänä päivänä enää tuo mitään lisäarvoa puhelimelle. HMD Global voisi kehittää esimerkiksi oman puhdasta Androidia vastaavan käyttöliittymän, johon on kuitenkin lisätty monipuolisempia ominaisuuksia sekä asetuksia. Vaikka Android Onea ei laitteista löytyisikään, niin HMD Global pystyisi silti lupaamaan päivityksiä, jos sellainen tahtotila yrityksen sisältä löytyisi.

Yhteenveto

Nokia X20 on HMD Globalin tuorein lisäys yhtiön 5G-älypuhelinvalikoimaan, johon on kuulunut tähän mennessä vain Nokia 8.3 5G. Nyt uusi Nokia X20 jakaa varsin paljon mietteitä, sillä muutamalla osa-alueella kyseessä on mielenkiintoinen laite, mutta toisaalta hinnoittelusta on saatu jälleen todella korkea. Hintaa puhelimella on noin 400 euroa, joten Nokia X20 on tuotu hieman heikoilla ominaisuuksilla todella kilpailtuun hintasegmenttiin.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimen jämäkkään mattapintaiseen rakenteeseen, mutta valitettavasti kokonaan muovinen toteutus ei anna kovinkaan hyvää laatuvaikutelmaa. Suorituskyvyltään Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri on todella hyvä, mutta tässä hintapisteessä voisi olettaa saavansa parempaa. Positiivisena yllätyksenä voidaan pitää puhelimesta löytyvää suurta 8 gigatavun RAM-muistia sekä 128 gigatavun tallennustilaa. Myös Nokia X20:n pääkamera tuntui tuottavan hyvää jälkeä sekä puhelimen akunkesto oli hyvällä tasolla. Puhelimessa on myös muita vahvuuksia, kuten kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija, kuulokeliitin sekä muistikorttipaikka. Lisäksi puhdas Android 11 on varmasti joillekin mieleinen, ja todennäköisesti suurin valttikortti on kolmen vuoden mittainen päivitystuki.

Omassa hintaluokassaan Nokia X20:n muovirakenteen ja järjestelmäpiirin todettiin jo olevan varsin kyseenalaisia, mutta myös lista muita heikkouksia on todella pitkä. Esimerkiksi näyttö ei pääse yllättämään, vaan on todella geneerinen, eikä tarjoa korkeaa virkistystaajuutta. Myöskään pääkameran rinnalla olevat kamerat eivät vakuuttaneet, sillä ultralaajakulmakamera oli luokattoman huono ja makro- ja syvyyskameroista ei oikeastaan ole yhtään mihinkään. Lisäksi ZEISS-brändi on ainoastaan markkinointitarkoituksia varten, sillä kamerat eivät mielestäni ole edes eduksi ZEISS-brändille. Nokia X20:n etukamera todettiin myös heikoksi, eikä se ole 32 megapikselin tasolla. HMD Global on myös jättänyt puhelimen paketista pois laturin, joten sellainen on ostettava erikseen. Valitettavasti 18 watin pikalatauksella puhelimen akku latautuu varsin hitaasti. Testijakson aikana Nokia X20:n pakkaskestävyyden todettiin olevan todella heikko.

Mielestäni Nokia X20:n kohderyhmää on todella vaikea kuvailla, sillä 400 euron hinnoittelulla puhelin on selvästi kilpailijoita jäljessä, eikä tarjoa mitään massasta erottuvaa. Jos hinta olisi kuitenkin alle 300 euroa, niin kyseessä voisikin olla todella houkutteleva 5G-puhelin. Jos kuitenkin arvostaa Nokia-brändiä, puhdasta Android-kokemusta sekä kattavaa päivityslupausta, niin silloin Nokia X20 on hyvä valinta uudeksi puhelimeksi.

Suomessa Nokia X20 on tullut tänään 3. toukokuuta myyntiin 8 + 128 gigatavun muistiversiossa 399 euron hintaan. Tarjolla puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat sininen Nordic Blue sekä kuparinen Midnight Sun. Teknisesti suurin kilpailija puhelimelle on 199 euron hintainen Motorola Moto G50, mutta samassa hintaluokassa on muun muassa selvästi kyvykkäämpi Xiaomi Mi 11 Lite 5G.

Nokia X20

6.5

SuomiMobiili testasi HMD Globalin tuoreimman Nokia X20 -puhelimen, joka tarjoaa 399 eurolla 5G-yhteydet ja ZEISS-kamerat.

Hyvää
 • Jämäkkä muovirakenne mattapintaisella viimeistelyllä
 • Snapdragon 480 5G tarjoaa hyvän suorituskyvyn (varauksin)
 • Hyvät 5G-yhteydet sub-6-Ghz-verkoissa
 • 8 + 128 gigatavun muistiversio
 • Toimiva kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
 • Hyvä akunkesto
 • Kuulokeliitin, microSD-muistikorttipaikka, Dual-SIM ja NFC
 • Pääkameran kuvien laatu on hyvällä tasolla
 • Android 11 ja puhdas Android One
 • Valmistaja lupaa kolme vuotta päivityksiä
Huonoa
 • Muovinen rakenne ei anna parasta laatuvaikutelmaa
 • Geneerinen näyttö suurilla kehyksillä ja 60 Hz virkistystaajuudella
 • Näytössä varjokohtia ja todella kookas kamerareikä
 • Hidas akunlataus, eikä laturia toimiteta mukana
 • Ei stereoäänentoistoa
 • Heikko pakkaskestävyys
 • Hintaluokassa todella heikko 5 MP ultralaajakulmakamera
 • Heikot 2 MP makro- ja syvyyskamerat ovat varsin turhia
 • Etukameran 32 megapikselin kamera ei tuota odotettua tulosta
 • ZEISS-logo kameroissa vain markkinointikikka
 • Korkea hinta suhteutettuna ominaisuuksiin
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. Kiitos, erittäin hyvä perusteellinen arvostelu👍. Videolaatu klipit tosin puuttuvat, mutta ei niissä ei olisi mitään hyvää näkynytkään. Sitä tuttua nykivää ja tarkennusta etsivää laatua ja vain 1080p. Tässä hintaluokassa se on uskomatonta! Ja se johtuu SD480 piirin valinnasta. Ja ultralaajalinssi 5mp? Jo Nokia 6.2 (minulla. 2019 ilmestynyt) pystyi sekä 4K videoon että ultralaajakuva linssi sentään 8mp. Intialaiset yuotube kanavat (englannin kieliset) ovat järkyttyneitä tästä X20 uuden malliston ”lippulaivasta” uuden 6 puhelimen Nokia malliston lippulaiva kun on mutta jota se ei missään nimessä ole. 399 e hinta plus pikalaturi jota ei tule laatikossa mukana nostaa hintaa n. 429 e. Itse en ostaisi tätä painavaa 220 gr puhelinta edes 250 e hintaan, koska ongelmia eli kompromisseja on aivan liikaa. Näyttö, liian suuret mustat reunat ja suuri etukameran kolo, näihin Intiassakin kiinnitettiin huomiota paljon ja ihmeteltiin kuten minä että miksi edelleen suuri leuka edessä jossa Nokia logo? Siitä olisi pitänyt jo luopua se on niin 2019 sanoi moni. Englantilainen Tech Spurt (youtube) teki siitä hyvän vitsin: näytti ensin X20 etupuolen jossa Nokian logo, sitten käänsi takapuolen ja sanoi ”jos jollakulla pääsee unohtumaan mitä puhelinta hän kädessään pitää niin sielläkin lukee Nokia” 😂.

 2. Minulla Nokia 7.2. Kiva puhelin.

  Päivitykset pettänyt myös suojauspäivitysten osalta, joten lupaus ei ole toteutunut!!! Suojauspäivitykset kuitenkin esim. Xiaomin tasolla? Suojauksen päiväys ollut pitkään punaisella värillä asetusvalikossa. Nyt suojaus ajantasalla. Puhelimessa edelleen Android 10, joka myös siirtynyt ainakin 3kk.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut