ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia G60 5G – positiivinen suunta parempaan

Nokia G60 5G

Suomalainen HMD Global on laajentanut 5G-puhelimiensa valikoimaa globaalisti uusilla Nokia-laitteilla, joista testattavaksi SuomiMobiilissa saatiin Nokia G60 5G. Kyseessä on edullisemman hintapisteen uutuuspuhelin, joka jatkaa tuttua strategiaa. Nokia G60 5G on selvästi paranneltu versio Nokia G50 -puhelimesta, ja HMD Global on vienyt monia asioita selvästi parempaan suuntaan.

Nokia G60 5G tuo mukanaan mielenkiintoisia teknisiä ominaisuuksia, kuten Qualcommin kehittämän Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin, 120 hertsin näyttöpaneelin, 50 megapikselin kolmoiskameran sekä 4500 milliampeeritunnin akun. HMD Global on panostanut myös vahvasti kestävään ratkaisuun, sillä puhelimen muovirungosta 60 prosenttia on valmistettu kierrätetystä materiaalista. Pitkäikäisyyttä pyritään tarjoamaan myös päivityslupauksella, joka on 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuotta kuukausittain julkaistavia tietoturvapäivityksiä.

Suomessa Nokia G60 5G tulee saataville 9. syyskuuta lähtien ja hintaa sillä on 349 euroa. Tarjolle tulee kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Ice Grey sekä musta Pure Black.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Nokia G60 5G -puhelinta noin viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä laitteen pakkaskestävyys. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia G60 5G (TA-1479)
Mitat: 165.99 x 75.93 x 8.61 mm
Paino: 190 g
Rakenne: muovirakenne / Gorilla Glass 5 -lasi edessä
Näyttö: 6.58 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz / 500 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 4 tai 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 tai 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka max. 1 Tt
Takakamera: 50MP pääkamera (OmniVision OV50C40 / f/1.8 / 1/2.6” / 0.64 µm / AF) + 5 MP ultralaajakulmakamera + 2 MP syvyyskamera + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (Samsung S5K4H7 / Hynix HI846 / f/2.0 / 1/4” / 0.64 um)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Android One (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 Android-versiota ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 20 watin pikalataus (ei laturia) / yksi kaiutin / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.1
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Harmaa (Ice Grey) ja musta (Pure Black
Hinta: 349 euroa (4 + 64 Gt)

Myyntipakkaus

Nokia G60 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

HMD Global toimittaa Nokia G60 5G -puhelimen varsin normaalissa myyntipakkauksessa, joka jatkaa Nokia G -sarjan muissa laitteissa nähtyä toteutusta. Pakkauksen päälipuolella on kuva itse puhelimesta ja puhelimen mallinumero, tieto Androidista sekä Nokian logo. Puhelimen kylkeä koristaa myös tieto laitteelle luvatuista päivityksistä ja takaosassa on lueteltuna puhelimen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös tarra, jossa on listattuna puhelimen mallikoodi, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin paperiin käärittynä. Puhelin on asetettuna omaan pahvisyvennykseensä, jonka alapuolella on vielä erillinen pahvitasku. Taskusta löytyy metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä pikakäyttöopas ja turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy ainoastaan USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C-to-USB-C), mutta HMD Global on karsinut tällä kertaa laturista. Toki puhelimen myyntipakkauksessa on paikka myös laturille, mutta sitä ei enää toimiteta oletusarvoisesti mukana Euroopan markkinoilla.

Nokia G60 5G -puhelimen myyntipakkaus jatkaa tuttua HMD Globalin toteutusta, mutta nyt myös Nokia G -sarjassa on lähdetty karsimaan latureista. Aikaisemmin laturit olivat poistettuna vain Nokia X -sarjan puhelimista, mutta nyt käytäntö on laajennettu G-sarjaan. Mukana ei ole siis kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa, joka kannattaa pitää mielessä. Henkilökohtaisesti olisin vielä kaivannut laturia tämän hintapisteen puhelimen mukana.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia G60 5G -puhelimen kanssa HMD Global jatkaa uudistettua muotoilua, mutta samalla rakenteessa luotetaan aikaisempaa enemmän kierrätettyihin materiaaleihin. HMD Globalin mukaan puhelimen takakansi on kokonaan kierrätysmuovia ja runko on 60 prosenttisesti valmistettu kierrätysmuovista. Nokia G60 5G on esitelty kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Pure Black sekä testiinkin saatu Ice Grey.

Vaikka tässä hintaluokassa voisi kuvitella näkevän jopa lasia sekä alumiinia, niin muovi on todella yleinen valmistusmateriaali. HMD Global on mielestäni ottanut muovin kanssa nyt ainoan oikean lähestymistavan, sillä se on viimeistelty mattapintaiseksi. Takapinta on miellyttävän karhea ja siinä on pieni kuviointi, joka muistuttaa kierrätysmateriaaleista. Kehys on myös mattapintainen, mutta se ei ole yhtä karhea. Mattapinnan ansiosta puhelin pysyy parempana pidemmän aikaa, sillä se ei naarmuunnu tai kerää sormenjälkiä samalla tavalla kuin kiiltävät muovipinnat.

Viikon testailujen aikana puhelimen rakenteeseen ei tullut kulumisen jälkiä, vaan puhelin näyttää edelleen kuin uudelta. Nokia G60 5G:n kamera-alueesta on myös tehty mattapintainen, joten se ei naarmuunnu samalla tavalla kuin joissakin aikaisemmissa Nokia-puhelimissa. HMD Global käyttää näytössä Gorilla Glass 5 -lasia, joka pitää edelleen naarmut hyvin loitolla. Testijakson aikana huomattavia naarmuja ei lasiin tullut. Huomioitavaa on kuitenkin, ettei näyttölasiin ole laitettu tällä kertaa tehtaalla suojakalvoa.

Nokia G60 5G on rakenteeltaan hyvin muovinen, mutta se voitaneen antaa anteeksi ottaen huomioon hintaluokan. Kädessä pidettäessä puhelin on kohtuullisen miellyttävä, mutta tasaiset kyljet ja vain hieman kaartuva takapinta eivät anna kaikista ergonomisinta tuntumaa.

Puhelimen rakenteessa on myös edullisemmista puhelimista tuttu ylimääräinen muovikehys näyttölasin ympärillä, josta en yleisesti tykkää. Se tekee rakenteeseen ylimääräisen saumakohdan ja Nokia G60 5G:n kohdalla kaistale on todella paksu. HMD Global on kuitenkin pyrkinyt tekemään siitä hieman erilaisen ja nyt se näyttää siltä, että se kuuluu puhelimeen, eikä ole vain ylimääräinen kaistale näytön ympärillä. Musta muovikehys ei ole siis liian häiritsevästi esillä puhelimen rakenteessa.

HMD Global on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 165,99 x 75,93 x 8,61 millimetriä, joten kyseessä ei ole kompakti älypuhelin. Lisäksi painoa laitteelta löytyy 190 grammaa. Kokonsa ja painon osalta Nokia G60 5G on pitkälti sitä, mitä HMD Globalilta on nähty aikaisemminkin edullisemmissa puhelimissa. Muovisen rakenteen vahvuus on sen kestävyys, sillä se ei varmasti hajoa yhtä helposti kuin lasiset puhelimet. Yleinen rakenne on erittäin jämäkkä, mutta käsien välissä kevyesti taivuteltaessa voidaan puhelimesta saada irti hieman natinaa.

Puhelimessa on ilmoitettu olevan IP52-luokitus, joten Nokia G60 5G kestää roiskevettä. Veteen upottamista ei kannata kokeilla, sillä sitä puhelimen ei pitäisi kestää. IP52-luokitus näkyy muun muassa SIM-korttiluukussa olevana suojakumina, joka estää vettä pääsemästä laitteen sisälle.

Nokia G60 5G ei ole etuosaltaan mitään muuta kuin geneerinen. Näyttö peittää pinta-alasta suuren osan, mutta näytön alapuolelle on jätetty selvästi muita reunoja paksumpi musta kaistale. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty pisaramainen lovitoteutus. Näyttölasin ja puhelimen muovikehyksen väliin HMD Global on asettanut myös puheluihin käytettävän kuulokkeen. Valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet sijaitsevat näytön yläpuolella. Huomattavin muutos on se, ettei Nokia G60 5G:n etuosassa ole enää Nokia-logoa.

Puhelimen takaosassa nähdään HMD Globalin uusittu laatikkomainen kamera-alue, joka on selvästi geneerisempi kuin aikaisemmat pyöreät ja keskitetyt kamera-alueet. Kameroita on ulkonevaan alueeseen asetettu kolme kappaletta, joiden rinnalla on LED-salamavalo sekä teksti ”50MP AI Camera”. Kamera-alueen varassa puhelin pääsee hieman keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Nokia G60 5G:n takaosassa on lisäksi Nokia-logo sekä muita tarvittavia tekstejä pienellä präntillä.

Nokia G60 5G:n oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu muovista ja niiden tuntuma on silti hyvä. Virtapainike on omassa syvennyksessään. Vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttipaikka, jonne on mahdollista asettaa kaksi SIM-korttia tai yhden SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunaan on tuotu vain yksi mikrofoni, mutta alareunassa on normaali kuulokeliitin, mikrofoni, USB-C-liitin sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Nokia G60 5G on varusteltuna HMD Globalin yhdellä kehittyneimmistä näyttöpaneeleista alemmassa keskihintaluokassa. Näyttö on kooltaan 6,58 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus. HMD Global on ilmoittanut näytön yltävän parhaimmillaan 500 nitin kirkkauteen. Näytössä on lisäksi etukameraa varten tehty pisaramainen lovi.

Testijakson aikana itse tykkäsin Nokia G60 5G:n näytön tarjoamasta tarkkuudesta sekä 120 hertsin virkistystaajuuden mukanaan tuomasta sulavasta kokemuksesta. Ainakin kyseessä on selvä päivitys aikaisempiin Nokia-puhelimiin, joissa on nähty HD+ -tarkkuus ja 60 hertsin virkistystaajuus. Näyttö on kuitenkin omassa kategoriassaan perustasoa.

LCD-paneelin takia näyttö ei ylety samalle tasolle OLED-näyttöjen kanssa, mutta HMD Global on mielestäni onnistunut hyvin näytön värikalibroinnin kanssa. LCD-näytöllä musta on tummanharmaa, mutta muuten väreissä ei ollut suuremmin valittamista. Kirkkautta näytöllä olisi voinut olla enemmän, mutta suurimmassa osassa tilanteista se on riittävä. Ainoastaan kirkkaassa auringonvalossa havaittiin luettavuuden heikentymistä.

Yleisesti Nokia G60 5G:n näyttö on suurimmalle osalle kohderyhmästä varmasti riittävä. Näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia ja 120 hertsin virkistystaajuus tekee puhtaan Androidin käyttökokemuksesta aikaisempaakin miellyttävämmän. Pieniä puutteita näytössä kuitenkin on, joista huomattavin on HDR-tuki.

Nokia G60 5G -puhelimessa on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla, joten myös Netflix ymmärtää laitteessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti.

Asetuksien kautta voidaan säätää näytön perusasetuksia, joten mitään suuria erikoisuuksia HMD Global ei ole näyttöä varten toteuttanut. Valkotasapainoa voi säätää yksinkertaisesta säätimestä kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Virkistystaajuus voidaan valita mukautuvan ja vakion välillä, joista jälkimmäinen tarkoittaa 60 hertsiä. Mukautuvassa tilassa näyttö vaihtaa virkistystaajuutta 60, 90 tai 120 hertsin välillä tilanteen mukaisesti.

Nokia G60 5G on HMD Globalin ensimmäinen älypuhelin Snapdragon 695 -järjestelmäpiirillä, joka esiteltiin viime vuoden lopulla. Kyseessä on alemman keskihintaluokan puhelimiin suunnattu järjestelmäpiiri, jonka pitäisi tarjota peruskäyttöön riittävä suorituskyky. Aikaisemmin Nokia-puhelimissa on nähty Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri, johon verrattaessa Snapdragon 695 on selvä harppaus parempaan.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.

Puhelin on saatavilla Suomessa yhdessä muistivariantissa, joka pitää sisällään 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. HMD Global hyödyntää LPDDR4x-versiota, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Tallennustila perustuu UFS 2.2 -standardiin. Puhelimesta on olemassa myös 6 + 128 gigatavun versio, mutta sitä ei myydä Suomessa.

Henkilökohtaisesti olisin odottanut tässä hintaluokassa vähintään 6 + 128 gigatavun muistiversiota, sillä 4 gigatavua RAM-muistia on nykypäivänä vähän ja 64 gigatavun tallennustila tulee nopeasti vastaan. HMD Global olisi siis voinut tuoda Suomessa myyntiin suuremmalla muistilla varustellun version ja unohtaa 4 + 64 gigatavun variantin kokonaan. Onneksi Nokia G60 5G tukee microSD-muistikorttia aina yhteen teratavuun asti, jonne voidaan tallentaa esimerkiksi kuvat ja tiedostot. Valitettavasti muistikorttia käytettäessä on luovuttava toisesta SIM-korttipaikasta.

Testijakson aikana puhelimessa ajatettiin läpi tutut suorituskykytestit, joissa Nokia G60 5G pärjäsi odotetulla tavalla. Tulokset olivat samalla tasolla samaan järjestelmäpiiriin perustuvien muiden puhelimien kanssa ja kyseessä on selvä parannus Snapdragon 480 -järjestelmäpiiriin. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata puhelimen saamia pisteytyksiä eri suorituskykytesteistä edullisemman Nokia G50 -puhelimen sekä samaan järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Moto G71 5G -puhelimen kanssa.

Testitulokset
Nokia G60 5G (SD695) Nokia G50 (SD480 5G) Motorola Moto G71 5G (SD695)
AnTuTu (V8): 366 061 pistettä 222 493 pistettä 374 605 pistettä
Geekbench 5 (single): 668 pistettä 508 pistettä 669 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1908 pistettä 1607 pistettä 1917 pistettä
PCMark 2.0: 9056 pistettä 6948 pistettä 7793 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2960 pistettä 2454 pistettä 2941 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2838 pistettä 2330 pistettä 2823 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3482 pistettä 3018 pistettä 3444 pistettä
3DMark Wild Life: 1215 pistettä 984 pistettä 1210 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Keskihintaluokassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky on siis kohtuullinen, mutta itse olisin kaivannut myös hieman enemmän raakaa suorituskykyä. Suorituskyky on mielestäni riittävä päivittäiseen käyttöön, eikä testijakson aikana tullut vastaan suuria hidasteluja, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Valitettavasti Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin takia Nokia G60 5G -puhelinta ei ole tehty raskaiden mobiilipelien pelaamiseen. Perussovelluksien ja kevyiden pelien kanssa ei ollut havaittavissa ongelmia, vaan ne käynnistyivät nopeasti. Peruskäyttöön Nokia G60 5G:n suorituskyky on siis mainio.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 1,5 Gbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Nokia G60 5G tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Puhelimessa on tuki taajuusalueille n1, 3, 5, 7, 8, 28, 38, 40, 41 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Nokia G60 5G:stä.

Testijakson aikana puhelimen mobiiliverkkojen kanssa ei havaittu ongelmia. 5G-verkkojen ulottuvilla puhelinta ei ehditty käyttämään, mutta maaseudulla 4G-verkoissa Nokia G60 5G ei temppuillut. Puhelin toimi siis juuri niin, mitä voisikin odottaa.

Muuta tekniikasta

HMD Global ei ole saanut Nokia G60 5G -puhelimeen stereokaiuttimia, jota voidaan pitää tässä hintapisteessä jo puutteena. Useissa puhelimissa käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta stereoefektin luomiseksi, mutta Nokia G60 5G:n kohdalla joudutaan tyytymään alareunassa olevaan yhteen kaiuttimeen. Kyseessä on myös melko säälittävä kaiutin, sillä sen laatu on heikko. Kaiutinta voi käyttää puhepainotteisen äänen kuunteluun, mutta musiikki kuulostaa aivan kuin ääni tulisi peltipurkista. Kaiutin on siis huono jopa omassa kategoriassaan.

Puhelimessa on onneksi säästetty edelleen perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joten käyttäjät voivat yhdistää helposti langalliset kuulokkeet. Nokia G60 5G -puhelimessa on luonnollisesti myös Bluetooth 5.1 -tuki, joten vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Tuettuna on lisäksi Qualcommin laadukkaita langattoman äänen tekniikoita, jotka parantavat kokonaisuutta.

Nokia G60 5G -puhelimessa sormenjälkilukija on sijoitettuna oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Sormenjälkilukija on omassa pienessä syvennyksessään, joten se ei ole jatkuvasti häiritsevästi esillä. Sormenjälkilukijan sijoittaminen kylkeen on hyvin perinteikäs tapa toteuttaa sormenjälkilukija keskihintaluokassa. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminekin oli miellyttävää.

Testijakson perusteella sormenjälkilukija toimi hyvin ja varmasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi, mutta lukituksen avaamisessa on kuitenkin pieni viive havaittavissa. Lyhykäisyydessään lukija on perusvarma, joka ajaa asiansa. Nokia G60 5G tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka toimi kohtalaisesti. Kasvojentunnistuksen avulla lukitus saatiin avatuksi nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole valitettavasti yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Akku ja pakkastesti

Nokia G60 5G on varusteltu kookkaalla 4500 milliampeeritunnin akulla, joka takaa miellyttävän käyttöajan puhelimelle. Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan helposti yhden päivän ja kevyemmällä käytöllä päästään todennäköisesti kahteenkin päivään.

Iltaisin akkua oli usein 20-30 prosenttia jäljellä, mutta viikon mittaisen testijakson takia kovin kattavaa kokemusta akunkestosta ei saatu. Akku tuntui olevan yleisesti ihan pätevä ja juuri sillä tasolla, mikä on vaadittavaakin. Akunkesto tuskin tulee olemaan ongelma suurimmalle osalle käyttäjistä.

Puhelinta voidaan ladata korkeintaan 20 watin tehoisella pikalatauksella ja tuettuna on muun muassa Power Delivery 3.0 -standardi. HMD Global ei toimita Suomessa Nokia G60 5G -puhelimen mukana enää laturia, vaan sellainen on ostettava tarvittaessa erikseen. Pystyimme toteuttamaan puhelimelle tutun lataustestin eri laturilla, joka tukee 20 watin tehoista latausta. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nokia G60 5G -puhelimen akun latausnopeus 20 watin pikalatauksella.

Nokia G60 5G -puhelimen akun latautumiseen meni 20 watin latauksella 130 minuuttia, eli kaksi tuntia ja 10 minuuttia. Akun lataus 20 watin laturilla on edelleen tuskallisen hidasta. Puolessa tunnissa akkua saatiin ladattua 40 prosenttia ja tunnissa vastaavasti 74 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin vasta 87 minuutin kohdalla. Latausnopeus alkoi hidastumaan suuremmin 80 prosentin jälkeen ja vielä 90 prosentin jälkeen lataus hidastui entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat huimat 43 minuuttia.

Lataus ei ole siis Nokia G60 5G -puhelimessa mitenkään nopeaa, vaan lataus kannattaa suorittaa silloin kun puhelimelle ei ole käyttöä. Monet edullisemmatkin puhelimet tukevat nopeampia latausratkaisuja sekä latautuvat nopeammin, joten HMD Global on hieman jäljessä tämän osalta. Langallinen lataus on lisäksi ainoa tapa ladata puhelinta, sillä Nokia G60 5G ei tue langaton latausta.

Testijakson aikana Nokia G60 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia G60 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. Puhelimessa käytettävä LCD-näyttöpaneeli muuttui huomattavan hyytelömäiseksi, joka on LCD-näytöille normaalia. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija tuntui toimivan hyvin ja kamera oli käytettävissä yhdessä salaman kanssa. Lataus ei ollut jääkylmänä mahdollista, sillä puhelin ilmoitti vain ”laturissa, ei ladata”.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia G60 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 18 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 82 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä hieman normaalia korkeampaa, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Nokia G60 5G:n akun kuluminen pakkastestissä oli hieman odotettua suurempaa, joka osoittaa HMD Globalin karsineen hieman laitteen pakkaskestävyydestä. Pakkanen tuotti myös näytön hyytelöitymisen ja akun latauksen estämisen, mutta muilta osin laite toimi normaalisti. Puhelin palautui täysin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä, jonka jälkeen latauskin oli jälleen mahdollista.

Kamerat

Kamerat ovat usein olleet HMD Globalin valmistamien Nokia-puhelimien heikoin kohta verrattuna kilpailijoihin, mutta nyt Nokia G60 5G:n kohdalla luvataan muutosta. Omassa kategoriassaan puhelin ei tarjoa paperilla mitään mullistavaa tai erilaista, mutta HMD Global on panostanut kuvantamisalgoritmeihin, joiden tavoitteena on parantaa kuvien käsittelyä. Pääkameran rinnalla Nokia G60 5G -puhelimessa on ultralaajakulmakamera sekä syvyyskamera.

50 megapikselin pääkamera perustuu OmniVisionin kehittämään OV50C40-sensoriin, joka on kooltaan 1/2.6 tuumaa ja tarjoaa 0,64 mikronin pikselikoon. HMD Global hyödyntää pääkamerassa linssiä, joka tarjoaa f/1.8-aukkosuhteen, mutta valitettavasti optista kuvanvakautusta ei ole. Pääkamera tukee luonnollisestikin automaattitarkennusta.

Ultralaajakulmakameran tarkkuus on vain 5 megapikseliä ja se perustuu joko Hynixin tai SmartSensin kehittämiin sensoreihin. Sensorista riippumatta kamerasensori on kooltaan 1/5.0 tuumaa ja linssi on varusteltu f/2.0-aukolla. Kolmas kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera, joka avustaa pääkameraa muotokuvien taltioimisessa.

HMD Global on laittanut puhelimen etuosaan 8 megapikselin tasoisen etukameran. Se perustuu Samsungin S5K4H7- tai Hynixin HI846-sensoriin. Sensorimallista riippumatta kyseessä on 1/4 tuuman sensori 0,64 mikronin pikselikoolla. Etukamerassa on myös f/2.0-aukolla varusteltu linssi sekä kiinteä tarkennus.

Nokia G60 5G:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50C40, f/1.8, 1/2,6”, 0,64 µm, AF)
    • Ultralaajakulma: 5 megapikseliä (Hynix HI556 / SmartSens SC501CS, f/2.0, 1/5.0”)
    • Syvyyskamera: 2 megapikseliä (GalaxyCore GC02M0B, f/2.4, 1/5”)
  • Etukamera: 8 megapikseliä (Samsung S5K4H7 / Hynix HI846, f/2.0, 1/4”, 0.64 um)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

HMD Global hyödyntää 50 megapikselin pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Pääkameran kuvien laatu ei suuremmin pääse yllättämään, vaan Nokia G60 5G tuottaa hintaluokassaan vähintään kohtuullista jälkeä. Kuvissa on paljon pehmeyttä ja toisinaan puhelin tuntui terävöittävän kuvia liiaksi, joka johti erikoiseen lopputulokseen. Kamera taltioi värit miellyttävän luonnollisesti ja dynaaminen alue taltioituu kuviin hyvin. Hyvässä valaistuksessa Nokia G60 5G:n kamera on siis riittävä moneen tilanteeseen, mutta kuvien laadun takia puhelinta ei kannata ostaa.

Heikossa valaistuksessa kamerasensorin kyvykkyys tulee nopeasti vastaan ja kuvista tulee todella tummia. Tämän takia myös yksityiskohtia on selvästi vähemmän ja rakeisuus lisääntyy. Pääkamera tukee onneksi myös uusittua yökuvaustilaa, joka pystyy tekemään selviä parannuksia. Kuviin saadaan enemmän valoa ja tarkempia yksityiskohtia. Yökuvaustilalla heikossa valaistuksessa saadaan aikaseksi siis hyviä kuvia.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu Nokia G60 5G -puhelimen pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on Nokia G60 5G -puhelimessa vain 5 megapikselin tasoinen, mutta HMD Global on tehnyt sen kanssa muutamia mielenkiintoisia ohjelmistollisia ratkaisuja. Ultralaajakulmakuvia otettaessa käytetään uutta Capture Fusion -tekniikkaa, jolla yhdistetään ultralaajakulmakuvaan myös pääkameralla otettu kuva. Tämä mahdollistaa kuvien keskiosasta selvästi tarkemman kuin pelkästään käyttämällä ultralaajakulmakameraa.

Testijakson aikana ultralaajakulmakameran todettiin saavan huomattavasti apuja pääkameralta ja tekniikka on erittäin onnistunut. Kuvien keskikohta on lähes yhtä tarkka kuin pelkästään pääkameralla otettuna. Kuvissa kuitenkin huomaa tarkemmin katsottaessa selvästi, missä menee pääkameralla otetun kuvan sekä ultralaajakulmakameran kuvan rajat. Nopealla vilkaisulla rajaa ei kuitenkaan havaitse. Tarkasti katsottaessa kuvan reunat ovat selvästi täynnä melua, kun taas keskikohdassa melua ei ole yhtä paljoa.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameralla saadaan aikaiseksi jälkeä, jota kehtaa jakaa sosiaalisessa mediassa kavereiden kesken. Nokia G60 5G:n ultralaajakulmakamera ei kuitenkaan pysty ihmeisiin. Kuviin taltioituu värit luonnollisesti, mutta tarkkuutta kuvilla saisi olla vielä enemmän. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillaan, eikä se tue erillistä yökuvaustilaa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu Nokia G60 5G:n ultralaajakulmakameralla.

Kolmas Nokia G60 5G -puhelimen kameroista on 2 megapikselin syvyyskamera. Kameraa käytetään hyödyksi puhelimen muotokuvatilassa. Testien perusteella puhelin pystyy taltioimaan syvyysterävyyden kuviin hyvin, jos kuvattavia kohteita on vain yksi ja valoa on tarpeeksi. Kamera tunnistaa hyvin kohteen ääriviivat sekä sumentaa taustan miellyttävästi. Jos kuvattavia kohteita on useampi, niin silloin tulee vastaan ongelmia taustasumennuksen kanssa. Lisäksi ongelmia ilmenee, jos valoa ei ole tarpeeksi. Alapuolella on yksi onnistunut kuva, jossa on taustasumennus käytössä.

Valitettavasti videokuvaus ei ole Nokia G60 5G -puhelimen kameroiden keskiössä, sillä jo laitteen tekniikka tuo rajoitteita. Puhelin ei tue 4K-videokuvausta, vaan HMD Global joutuu tarjoamaan korkeintaan 1080p 60 fps -tasoista videokuvaa. Videokuvaa voidaan taltioida pää- ja ultralaajakulmakameroilla, mutta valitettavasti kamera täytyy valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvauksen.

8 megapikselin etukameralta ei kannata odottaa ihmeitä ja testijakson aikana sen todettiin tarjoavan peruslaadun. Nokia G60 5G ei ole aktiivisesti selfieitä ottavien ihmisten puhelin, vaan se riittää satunnaiseen käyttöön. Kuvat ovat pehmeitä ja tarkkuus on heikko. Kamera sopii hyvin kuitenkin videopuheluita varten.

Nokia-puhelimissa on jo vuosia nähty varsin vanhentunut kamerasovellus, mutta nyt Nokia G60 5G -puhelimen kohdalla se on laitettu ainakin osittain uusiksi. Kamerasovellus on saanut enemmän elementtejä, jotka sopivat Android 12 -kokemukseen ja samalla toiminnot on tuotu paljon helpommin käytettäväksi.

Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, HDR, supermuotokuva, liike sekä Google Lens. Lisää asetuksia saadaan auki vetämällä alaspäin, josta aukeaa valikko, jossa on asetukset kuvasuhteelle, ajastukselle, vesileimalle, tasomittarille, ruudukolle sekä asetuksille.

HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat video, valokuva, muotokuva, yö sekä lisää-välilehden takaa löytyvät Dual Sight, Ajastettu kuvaus, Panoraama, Hidastus sekä ammattilainen. Kamerasovelluksessa voidaan myös muokata karusellissa näkyviä kuvaustiloja oman mielen mukaisesti. Karusellin alapuolella on vielä kuvauspainike, aikaisempien kuvien painike sekä painike, josta voidaan vaihtaa etu- ja takakameroiden välillä. Päänäkymässä on lisäksi kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa ultralaajakulma (0,6x), pääkameran (1x) sekä digitaalisen zoomauksen (2x) välillä. Lisäksi samasta kohdasta saadaan auki zoomausvalikko.

HMD Global on varustellut Nokia G60 5G:n kameran myös monipuolisella manuaalitilalla, joka on helppokäyttöinen. Manuaalitilassa on mahdollista säätää pääkameran asetuksia, joita ovat muun muassa valkotasapaino, tarkennus, ISO (100 – 12800), suljinnopeus (1/4000 – 20 s) sekä valotuksen korjaus (-3.0 … +3.0). Manuaalitilassa voidaan myös taltioida RAW-raakakuvia.

HMD Global on mennyt mielestäni kamerasovelluksen kanssa selvästi eteenpäin ja se on nyt huomattavasti modernimpi kuin aikaisempi versio. Kamerasovellus on myös helppokäyttöinen. Nokia G60 5G:n kohdalla kamerasovellus tuntui toimivan hyvin, vaikka esimerkiksi kuvaustilojen välillä vaihtelussa oli havaittavissa pientä viivettä. Yleiskokemus oli kuitenkin kohtuullinen.

Käyttöjärjestelmä

Nokia G60 5G on varusteltuna Googlen viime vuonna julkaisemalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä, eikä HMD Global ole vielä saanut puhelimeen Googlen hiljattain julkaisemaa Android 13 -versiota. Käytössä on puhtaaseen Androidiin pohjautuva Android One -versio, johon HMD Global on tehnyt minimaalisesti omia muutoksia. Puhelimeen oli asennettuna Googlen 5. heinäkuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityksien suhteen HMD Global on ollut pitkään vahvoilla ja nyt myös Nokia G60 5G saa kategoriaansa paremman päivityslupauksen. Puhelin tulee saamaan kolme vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että Nokia G60 5G tulee saamaan Android 13-, Android 14- ja Android 15 -versiot, joista viimeisin on luvassa odotettavasti vasta vuonna 2024, eli päivityksien suhteen puhelimen elinikä on pidempi kuin aikaisempien Nokia G -sarjan mallien. Päivityslupaus on samalla tasolla Nokia X -puhelimien kanssa.

Päivityslupaus on hyvä, mutta eri asia on se, kuinka HMD Global pystyy pitämään sen. Viime vuosina Nokia-puhelimet eivät ole saaneet uusia Android-versioita aivan odotetulla nopeudella, mutta ajan kanssa päivitykset ovat kuitenkin tulleet. Lupaus on kategoriassaan hyvä ja yksi Nokia G60 5G:n suurimmista valttikorteista. Toki muutkin valmistajat ovat parantaneet päivityskäytäntöjään ja esimerkiksi Samsung tarjoaa päivityksiä neljä vuotta monille puhelimilleen.

Nokia G60 5G on yksi ensimmäisistä Nokia-puhelimista, jossa on oletusarvoisesti Android 12. Parasta ohjelmistossa on se, että HMD Global on halunnut jättää sen aivan samanlaiseksi kuin Google on sen suunnitellut. Puhelimessa on vain muutama HMD Globalin oma sovellus ja asetus, mutta muilta osin ominaisuudet ovat Googlen käsialaa.

Android 12 -version yksi uudistuksista on selvästi uudistettu käyttöliittymä sekä Material You -muotokieli, jota myös Nokia G60 5G tukee. Material You osaa optimoida käyttöliittymän värimaailman dynaamisesti taustakuvan värien mukaan. Material You itsessään antaa mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman, mistä ainakin itse tykkään todella paljon. Lisäksi vaihdettavat väriteemat periytyvät käyttöliittymästä myös sitä tukeviin sovelluksiin, joista tällä hetkellä suurin osa on Googlen oletussovelluksia.

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.

Vaikka kyseessä on suuri päivitys Androidin ilmeeseen, niin Google on onnistunut säilyttämään tutun Android-käyttökokemuksen. Henkilökohtaisesti huomasin testijakson aikana tykkääväni todella paljon Android 12 -käyttöjärjestelmästä, ja se tuntuu aikaisempaa sulavammalta, toimivammalta sekä hiotummalta kokonaisuudelta. Käyttöliittymä toimi myös todella hyvin Nokia G60 5G -puhelimessa, eikä mukana ollut mitään bugeja tai ongelmia. Puhelin toimii siis erinomaisesti ja puhdas Android näyttää erittäin hyvältä puhelimen 120 hertsin näytöllä.

Jo aikaisemminkin olen todennut, että HMD Global voisi tuoda puhelimiin vielä hieman enemmän omia asetuksia, personointiominaisuuksia sekä jotain massasta poikkeavaa. Toki arvostan todella paljon puhdasta Androidia ja sen uutta ilmettä, josta varmasti monet muutkin tykkäävät. Puhelin on mukavan selkeä ja helposti ymmärrettävä. Android 12 keskittyy perustoimintoihin, eikä tarjolla ole liikaa erilaisia asetuksia tai vaikeasti ymmärrettäviä piilotettuja toimintoja.

Yhteenveto

Nokia G60 5G on uusi ekologisempi vaihtoehto keskihintaluokkaan, jossa on tehty paljon asioita paremmin kuin aikaisemmin. HMD Global on saanut toteutettua selvästi jo paremman puhelimen, jolla voidaan jo haastaa kilpailijoita. Mielestäni Nokia G60 5G on yksi HMD Globalin parhaimmista puhelimista alemmassa keskihintaluokassa ja se on vähintäänkin osoitus siitä, että Nokia-puhelimien kanssa ollaan menossa askel askeleelta oikeaan suuntaan.

Testijakson aikana itse tykkäsin Nokia G60 5G -puhelimen mattapintaisesta rakenteesta ja ekologinen lähestymistapa on aina hyvästä. Puhelimen 120 hertsin näyttö tekee kokemuksesta todella sulavan ja Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on riittävä lähes joka tilanteessa. Nokia G60 5G:n muita vahvuuksia ovat kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija, hyvä akunkesto, kuulokeliitin, muistikorttipaikka sekä tuki kahdelle SIM-kortille. Ohjelmisto on puhelimen valttikortti, sillä puhdas Android 12 on loistava ja pitkä päivityslupaus tekee laitteesta pitkäikäisemmän.

Täydellisestä puhelimesta ei ole kyse, mutta se on ymmärrettävää tässä hintapisteessä. Jostain on jouduttu karsimaan. Kokonaan muovinen rakenne on melko muovisen tuntuinen ja kyseessä on kookas laite. HMD Global tarjoaa puhelinta Suomessa pienessä 4 + 64 gigatavun muistiversiossa, joka ei vastaa hintaluokan vaatimuksia. Lisäksi Nokia G60 5G on varusteltu melko hitaalla pikalatauksella suhteutettuna kilpailijoihin.

Hinnoittelu on myös mielestäni laitteen ominaisuuksiin suhteutettuna muutaman kympin liian korkea. Jos hinta olisi alle 300 euroa, niin Nokia G60 5G olisi jopa loistava vaihtoehto. Teknisesti vastaavia puhelimia löytyy tällä hetkellä useita hieman edullisemmin, joita ovat muun muassa Honor Magic 4 Lite 5G, Motorola Moto G71 5G sekä Realme 9 Pro.

Suomessa Nokia G60 5G on arvostelun kirjoitushetkellä ennakkomyynnissä ja se tulee virallisesti saataville 9. syyskuuta. Tarjolla on 4 + 64 gigatavun muistiversio 349 euron suositushinnalla. Puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa ja musta. Puhelimen edullisimmat hinnat löytyvät Hintaseuranta.fin listauksesta alapuolelta.

Nokia G60 5G

7.5

Nokia G60 5G vie puhelimien ekologisuutta eteenpäin ja samalla uutuuspuhelin on erittäin pätevä laite.

Hyvää
  • Ekologisesti valmistettu mattapintainen rakenne / IP52
  • 120 hertsin näyttö on erittäin sulava
  • Snapdragon 695 tarjoaa hyvän suorituskyvyn
  • Toimiva kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto
  • Kuulokeliitin, muistikorttipaikka, Dual-SIM ja NFC
  • Puhdas Android 12 -käyttökokemus
  • Kolmen vuoden mittainen päivityslupaus
Huonoa
  • Vain 4 + 64 gigatavun muistiversio
  • Ei stereokaiuttimia
  • Melko hidas lataus
  • Turha 2 megapikselin syvyyskamera
  • Korkea hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Kunnon paska

  2. Ihan ok meikäläiselle

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut