ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 10T – valttikortteina supernopea lataus ja huippusuorituskyky

OnePlus 10T

OnePlus 10T on muutaman vuoden jälkeen ensimmäinen T-sarjan älypuhelin OnePlussalta, ja myös tällä kertaa uutuuspuhelimen kanssa vaalitaan samoja tuttuja perinteitä. Puhelimessa keskitytään huippuluokan suorituskyvyn tarjoamiseen, eikä sen tarkoituksena ole kilpailla kaikilla osa-alueilla esimerkiksi keväällä myyntiin tuodun OnePlus 10 Pron kanssa.

OnePlus 10T -puhelimessa on panostettu erityisesti kahteen osa-alueen, jotka ovat suorituskyky ja lataus. Puhelimessa on uusin Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri sekä hyvin tehokas 150 watin pikalataus. Puhelimeen on saatu myös 6,7 tuuman kokoinen AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella sekä 50 megapikselin kolmoiskamera.

Suomessa OnePlus 10T on tullut ennakkomyyntiin 3. elokuuta, mutta varsinaiset toimitukset käynnistyvät 25. elokuuta. Puhelimesta on kaksi muistiversiota, jotka ovat vihreä Jade Green sekä musta Moonstone Black. Puhelimen 8 + 128 gigatavun versio maksaa 699 euroa sekä 16 + 256 gigatavun versio maksaa 799 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan OnePlus 10T -puhelinta noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto OnePlus 10T:n teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus 10T (CPH2415)
Mitat: 163 x 75.37 x 8.75 mm
Paino: 203.5g
Rakenne: Muovikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2412 x 1080) / 20.1:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8+ Gen 1 (1x 3.2 GHz Cortex X2 & 3x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4x 2.0 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 8 tai 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.8 / 23.6 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / OIS / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (OmniVision OV08D / f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (OmniVision OV02B) + kolmois-LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (Samsung S5K3P9 / f/2.4 / 1/3.0" / 1.0 µm / FF)
Akku: 4800 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 150W SuperVOOC
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + OxygenOS 12.1 (perustuu ColorOS / sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 / aptX -tekniikat / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Moonstone Black / Jade Green
Hinta: 699€ (8 + 128 Gt) / 799€ (16 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

OnePus 10T:n myyntipakkaus.

OnePlus 10T toimitetaan pitkälti tutussa myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti OnePlussan brändivärin tapaisesti punainen. Pakkauksen ulkopuolta koristaa isolla laitteen mallinimi ”10T”, mutta ulkopuolella on myös useaan kertaan puhelimen mallinimi ja OnePlussan logo. Myyntipakkauksen pohjassa on tieto laitteessa olevan Googlen sertifioima Android-versio, mutta kaupallisessa versiossa pohjaan on liitetty myös tarra, jossa on tiedot laitteen mallinimestä, muisti- ja väriversiosta sekä IMEI-koodit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 10T:n myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee punainen pahvitasku, joka pitää sisällään turvallisuustietoja, pikakäyttöoppaan sekä tarroja. Mukana on myös metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta tulee esille OnePlus 10T vahvasti suojapaperiin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvitasanne, jonka jälkeen pakkauksen pohjalta paljastuvat 160 watin tehoinen SuperVOOC-pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Uutuuspuhelimen myyntipakkaus on varsin normaali, mutta jälleen on hienoa, että OnePlus on saanut mukaan tehokkaimman mahdollisen pikalaturin. Valitettavasti OnePlus 10T:n kohdalla joudutaan nyt karsimaan suojakuoresta, joten sellainen on tarvittaessa ostettava erikseen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus on lähtenyt tällä kertaa karsimaan erityisesti uutuuspuhelimen rakenteen kanssa verrattuna esimerkiksi OnePlus 10 Prohon. OnePlus 10T -puhelimessa muovi on selvästi vahvemmin läsnä, vaikka muotoilun kanssa on hieman samaa isovelimallin kanssa. Puhelimesta on yhteensä kaksi väriversiota, jotka ovat musta Moonstone Black sekä testiinkin saatu vihreä Jade Green.

Tällä kertaa vihreä väriversio on kiiltävä ja se on pitkälti identtinen OnePlus Nord 2T -puhelimessa nähdyn vastaavan värin kanssa. Takaosa on kiiltävä ja myös muovikehys on muovattu kiiltäväksi. Henkilökohtaisesti suosisin mattapintaisia puhelimia, sillä kiiltävissä pinnoissa lika ja sormenjäljet näkyvät usein hyvin. Nämä ongelmat ovat läsnä myös OnePlus 10T -puhelimen kohdalla.

Takaosan lasina käytetään Gorilla Glass 5 -versiota, joka ei kuitenkaan testijakson aikana naarmuuntunut mitenkään merkittävästi. Pidemmässä käytössä naarmuja varmasti syntyy, jonka takia jonkinlaisen suojakuoren käyttäminen on viisasta. OnePlus 10T:n etuosaa on myös suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasi, mutta oletusarvoisesti laitteessa on tehtaalla jo asennettu suojakalvo päällä.

Laatuvaikutelma on puhelimessa erittäin muovinen, joka johtuu mielestäni muovikehyksestä sekä kiiltävistä pinnoista. Mielestäni tässä hintapisteessä kaipaisi selvästi vakuuttavampaakin premium-laatuvaikutelmaa, joten alumiinikehystä on ikävä. Laatuvaikutelma on pitkälti samanlainen kuin esimerkiksi OnePlus Nord 2T -puhelimessa, joten yhtä hyvin puhelin olisi voitu nimetä myös OnePlus Nord 2T Proksi. Kädessä pidettäessä OnePlus 10T on kuin saippuapala, sillä se on liukas.

Ergonomiaa on hieman parantamassa kaartuva takaosa, eikä laitteessa ole myöskään häiritseviä saumakohtia. OnePlussan mukaan puhelimen mitat ovat 163 x 75,37 x 8,75 millimetriä, joten mistään kompaktista laitteesta ei ole kyse. Painoa on huimat 203,5 grammaa, joten OnePlus on ylittänyt 200 gramman painon ja kyseessä on jopa OnePlus 10 Prota painavampi puhelin. Mistään kevyestä laitteesta ei ole siis enää kyse, joka kannattaa huomioida laitetta ostettaessa. Puhelin on kuitenkin todella jämäkkä, sillä se ei natissut tai antanut periksi käsien välissä sitä taivuteltaessa.

OnePlus 10T -puhelimesta ei ole saatu vedenkestävää, sillä virallinen IP-luokitus puuttuu. OnePlus ei ole antanut minkäänlaista luokitusta, mutta nähtävästi roiskevettä laite on suunniteltu kestämään. Tässä hintapisteessä IP68-luokituksen puuttuminen on jo merkittävä puute, sillä se antaisi selvästi enemmän turvaa laitteelle ja puhelinta pystyisi käyttämään huolettomammin. OnePlus 10T -puhelinta ei kannata siis altistaa vedelle.

OnePlus 10T -puhelimen etuosa on tällä kertaa tasainen, sillä laitteessa ei ole kaartuvaa näyttöä. Näytössä on kapeat kehykset, joten näyttö peittää pinta-alasta huomattavan osan. Näytön yläreunassa on keskitetty etukameraa varten tehty reikä, joka on miellyttävän pieni. Puheluihin käytettävä kuuloke on asetettuna näyttölasin ja puhelimen kehyksen väliin. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat myös piilotettu näytön yläpuolelle kehykseen. Sormenjälkilukija on saatu integroitua näyttöön, mutta se on nyt erikoisesti palautettu näytön alareunaan.

Uutuuspuhelimen kohdalla OnePlus on pyrkinyt jatkamaan OnePlus 10 Prossa nähtyä muotoilua erityisesti takaosassa. OnePlus 10T:ssa on samaa tyyliä oleva ulkoneva kamera-alue, joka sulautuu yhteen takapaneelin kanssa. Kamera-alue alkaa puhelimen kyljestä ja se yltää aina laitteen keskiosan ylitse. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä pyöreässä muodossa kolme LED-salamaa. OnePlus 10T:n takaosassa on tuttuun tapaan OnePlussan logo sekä alareunassa on merkattuna pienellä präntillä mallikoodi, valmistusmaa sekä muita vaadittuja merkintöjä.

OnePlus 10T:n oikeassa kyljessä on ainoastaan virtapainike, mutta vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan rungon tapaisesti muovista, mutta painikkeissa on silti hyvä tuntuma. Valitettavasti OnePlus on luopunut tutusta Alert Slider -kytkimestä. OnePlus 10T:n yläreunassa on yksi mikrofoni sekä reikä puhelimen yläreunan kaiutinta varten. Alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitintä tai tukea muistikortille.

Näyttö

Näytön osalta OnePlus luottaa tällä kertaa tasaiseen näyttöön, eikä käytössä ole siis isovelimallista tuttua kaartuvaa näyttöä. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on normaali Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2412 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 394, joten näyttö on miellyttävän tarkka. Näytössä on myös 950 nitin maksimikirkkaus, 20:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä OnePlussalle varsin perinteikäs 120 hertsin virkistystaajuus.

OnePlus on panostanut symmetrisesti paksuihin näytön kehyksiin, eikä paksuutta kehyksillä ole enää paljoakaan. Tasainen toteutus on varmasti monien mieleen, sillä mitään haamukosketuksia tai muita ongelmia ei näyttö enää tuota. Näytön yläreunassa on keksitetty etukameraa varten tehty reikä, joka on mielestäni varsin sopusuhtainen.

Valitettavasti tällä kertaa OnePlus ei hyödynnä LTPO-paneelia, vaan virkistystaajuus on toteutettu normaalimmalla ratkaisulla. OnePlus 10T tukee korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuutta, joka tekee kokemuksesta erittäin sulavan ja miellyttävän. OnePlus on mainostanut puhelimen tukevan adaptiivista virkistystaajuutta niin, että puhelin pystyy vaihtamaan automaattisesti 120, 90 ja 60 hertsin välillä. Puhelimessa oli kuitenkin testaushetkellä mahdollista asettaa virkistystaajuus joko 120 hertsiin tai vaihtoehtoisesti 60 hertsiin.

Sulavan kokemuksen ohella toinen selvä vahvuus näytössä on värintoisto. OnePlus 10T tarjoaa loistavan väritoiston oletusarvoisesti AMOLED-tekniikkaan perustuvan näyttönsä ansiosta. Esimerkiksi tummat sävyt ovat syviä ja musta on oikeasti mustaa. Näytössä on myös natiivi tuki 10-bittisille väreille ja tuettuna on HDR10+. Näytön kirkkaus todettiin olevan riittävä suurimpaan osaan tilanteista ja näytöstä sai hyvin selvää kirkkaassakin valossa. Valitettavasti 950 nitin kirkkaus ei ole yhtä vakuuttava kuin monissa muissa huipputason puhelimissa.

OnePlus 10T -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä. Valitettavasti Dolby Vision -tekniikkaa ei OnePlus 10T tue.

Teknisesti OnePlus 10T -puhelimen näyttö on jälleen erinomainen ja sen todettiin testijakson aikana vastaavan sitä, mitä on luvattukin. OnePlus ei tällä kertaa käytä kuitenkaan markkinoiden tuoreimpia ratkaisuja, mutta kokonaisuus kuitenkin ratkaisee. Todennäköisesti suurin osa puhelimen ostajista tulee olemaan näyttöön erittäin tyytyväinen. OnePlus 10T on myös loistava vaihtoehto, jos ei halua näytössä olevan kaartuvia reunoja.

Näyttöä varten OnePlus on toteuttanut tuttuja asetuksia, joilla näytöstä saadaan juuri oman mielen mukainen. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä, luonnollinen ja pro-tila). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat viileämpi, oletus ja lämpimämpi. OnePlus 10T:sta löytyy myös tuki lukutilalle sekä tummalle tilalle.

OnePlus 10T:n näytön asetuksissa on myös kohta ”videon parannusmoodi”, jossa on kolme asetusta. Käyttäjät voivat aktivoida asetuksia, jotka terävöittävät heikkolaatuista kuvaa, muuttaa SDR-laadun HDR-tasoiseksi tai lisää näytön kirkkautta toistettaessa HDR-videota. OnePlus 10T tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. OnePlus antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa muutamasta erilaisesta toteutuksesta ja ominaisuus tukee myös Canvas-toimintoa.

Tekniikka ja suorituskyky

OnePlus 10T on yksi ensimmäisistä älypuhelimista, jossa käytetään Qualcommin tuoreinta Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriä. OnePlus on kertonut panostaneensa T-sarjassa aina suorituskykyyn ja se näkyy nyt myös uutuusmallissa. Snapdragon 8+ Gen 1 vie puhelimen suorituskyvyn osalta selvästi OnePlus 10 Pron edelle. Aikaisemmin sama järjestelmäpiiri on nähty jo ASUS ROG Phone 6 Pro- ja Zenfone 9 -puhelimissa sekä RedMagic 7S Prossa.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta versiosta, joka perustui Samsungin prosessiin. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

OnePlus 10T on saatavilla Suomessa kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 16 + 256 gigatavua. OnePlus hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei OnePlus 10T -puhelimesta löydy, joten käyttäjien on tyydyttävä puhelimen omaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin.

Testijakson aikana ajoimme OnePlus 10T -puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa saatiin yllättävän erikoisia tuloksia. Useissa testeissä tulokset olivat merkittävästi huonompia kuin useilla muilla samaan järjestelmäpiiriin perustuvilla puhelimilla. Tulokset olivat pitkälti samaa kuin esimerkiksi OnePlus 10 Prolla. Testit toteutettiin ennen puhelimen julkaisua, joten käytössä saattoi olla vielä jonkinlainen esiversio ohjelmistosta, mutta kyseessä oli kuitenkin tuorein tarjolla oleva versio. Syystä tai toisesta OnePlus 10T:llä ei päästy kuitenkaan yhtä vakuuttaviin lukemiin kuin monilla kilpailevilla laitteilla.

Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertailemaan OnePlus 10T:n saamia pisteitä OnePlus 10 Pron kanssa, jossa on vanhempi Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Vertailun vuoksi taulukossa on vielä myös Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvan Asus Zenfone 9:n vastaavat pisteet.

Testitulokset
OnePlus 10T (SD8+G1) OnePlus 10 Pro (SD8G1) ASUS Zenfone 9 (SD8+G1)
AnTuTu (V8): 916 599 pistettä 776 479 pistettä 1 093 326 pistettä
Geekbench 5 (single): 1044 pistettä 983 pistettä 1312 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3402 pistettä 3369 pistettä 4130 pistettä
PCMark 2.0: 10 627 pistettä 11 000 pistettä 16 596 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet 7508 pistettä MAX pisteet
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestään selvää, vaikka tulokset suorituskykytesteissä poikkeaisivatkin totutusta. Tämä todettiin erityisesti OnePlus 10T:n kohdalla, sillä suorituskyvyn kanssa ei ollut kertaakaan mitään ongelmia.

Olemme SuomiMobiilissa viime aikoina toteuttaneet lippulaivapuhelimille stressitestin, jossa pyritään katsomaan kuinka hyvin suorituskyky pysyy tasaisena pidemmässä raskaassa käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästy eroon edes Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla. Nyt kuitenkin odotukset Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin kohdalla olivat korkealla, sillä muutokset valmistusprosessissa pystyvät tekemään merkittävänkin eron.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme OnePlus 10T -puhelimelle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

OnePlus 10T:lle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 10T -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kohtuulliset 916 599 pistettä, ja toisen testauskerran jälkeen lähdettiin laskusuuntaan. Useissa Snapdragon 8+ Gen 1 -puhelimissa stressitestin tulos on ollut sahaavaa, mutta OnePlus 10T -puhelimessa tulokset olivat jatkuvasti laskusuunnassa. Viidennellä kerralla saatiin huonoin tulos, joka oli 812 649 pistettä. Tulokset ovat kohtuullisia, vaikka nyt suorituskyvyn lasku onkin selvästi suurempaa kuin muissa Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin omaavissa puhelimissa.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi lähes 104 000 pistettä, mikä tarkoittaa noin 11,34 prosentin laskua. Lasku on varsin samalla tasolla Zenfone 9:n kanssa, mutta esimerkiksi ROG Phone 6 Prossa nähtiin vain 2,23 prosentin lasku suorituskyvyssä. Tällä kertaa päästiin samoihin tuloksiin kuin monissa aikaisemmissa huippupuhelimissa, joissa suorituskyvystä on kadonnut noin 10-15 prosenttia. Todennäköisesti OnePlus 10T:n jäähdytysratkaisu ei ole yhtä hyvä kuin pelipuhelimissa, joka johtaa suorituskyvyn selvästi suurempaan laskuun.

Stressitestin aikana OnePlus 10T saatiin myös lämpenemään, mutta mistään merkittävästä ylikuumenemisesta ei tällä kertaa ollut kyse. Puhelinta pystyi pitämään kädessä, mutta lämmön kuitenkin tunsi selvästi. OnePlus on kuitenkin mainostanut panostaneensa uutuuspuhelimessa vahvasti jäähdytykseen, jonka on luvattu olevan brändin toistaiseksi ”suurin ja kehittynein”.

Puhelimen sisällä on uuden sukupolven 3D-jäähdytysjärjestelmä, jossa on suuri höyrykammio. Lisäksi puhelimen sisällä on kahdeksan haihdutuskanavaa, joiden avulla voidaan tarjota jopa kaksinkertainen lämmön johdatus verrattuna normaaliin ratkaisuun. Puhelimessa käytetään myös 3D-grafiittia, jonka luvataan takaavan 50 prosenttia paremman lämmönpoiston verrattuna tavalliseen grafiittiin. Jäähdytysjärjestelmän kruunaa vielä kuparifolio.

Jäähdytysjärjestelmää on hyvin vaikea testailla tai todistaa OnePlussan väitteitä, mutta nähtävästi se toimii. Ainakaan puhelin ei kuumentunut liiaksi, josta toki osansa tekee myös uusi järjestelmäpiiri. Ainakaan ylikuumeneminen ei mielestäni ole OnePlus 10T -puhelimen ongelma, josta pitäisi huolestua.

OnePlus 10T tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia.

Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä OnePlus 10T:n hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin vain satunnaisesti 5G-verkkojen ulottuvilla, sillä yleisesti testaus tapahtui 4G-verkkojen ulottuvilla. Ainakaan itse en havainnut puhelimen mobiiliverkkojen kanssa mitään ongelmaa, vaan yhteydet toimivat pääosin erinomaisesti.

Muuta tekniikasta

OnePlus 10T tarjoaa luonnollisestikin stereokaiuttimet, jotka on toteutettu varsin perinteisesti. Pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin suunnattua kuuloketta. Äänenlaatu on puhelimen omien kaiuttimien kautta hyvällä tasolla, mutta ei kuitenkaan mitenkään markkinoiden parasta. Alakaiutin tuntui testien perusteella olevan hieman voimakkaampi, joten stereokokemus ei ole aivan tasainen.

Mielestäni puhelimen kaiuttimien kautta on miellyttävää kuunnella puhepainotteista ääntä ja satunnaisesti musiikkia. Äänestä puuttuu syvyyttä ja kokonaisuus on melko laimea. Itse suosittelen käyttämään puhelimessa kuulokkeita, jos haluaa kuunnella musiikkia.

Puhelimessa ei ole perinteistä kuulokeliitintä, jota ei olla enää hetkeen nähty OnePlussan puhelimissa. OnePlus on onneksi panostanut Bluetooth-tukeen, sillä tuettuna on Bluetooth 5.3 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC- ja AAC-tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Ainakaan testijakson aikana yhteysongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa ei havaittu.

OnePlus 10T:ssä on tuttu näytönalainen sormenjälkilukija. OnePlus 10 Prossa sormenjälkilukijaa nostettiin käytettävyyttä ajatellen hieman ylöspäin, mutta nyt OnePlus 10T:ssä se on palautettu syystä tai toisesta näytön alareunaan. Nyt sijainti ei ole otollinen, sillä lukijaan täytyy toisinaan hieman kurottaa.

Sormenjälkilukijana toimii edelleen näytönalainen optinen sensori. Näytönalainen sormenjälkilukija on nopea ja varma. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin lukija ei sitä aina tunnista, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti. OnePlus on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaatio on myös mahdollista poistaa käytöstä.

OnePlus 10T -puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimimaan puhelimessa kohtalaisen hyvin, vaikka siihen ei luotettukaan päivittäisessä käytössä sen turvattomuuden takia.

Yksi merkittävä puute OnePlus 10T -puhelimessa on tutun Alert Slider -ilmoituskytkimen puuttuminen. Kyseessä on ominaisuus, josta OnePlussan älypuhelimet ovat tulleet tutuksi ja monet OnePlus-käyttäjät ovat tykänneet sen yksinkertaisuudesta. OnePlussan mukaan kytkin on tällä kertaa poistettu tilan puutteen takia.

Oli syy mikä tahansa, niin mielestäni kyseessä on merkittävä puute. OnePlus on lähtenyt entistä enemmän geneerisempään suuntaan, eikä puhelimissa tunnu olevan enää mitään omaa tai persoonallista. Mielestäni kytkimen puuttuminen on huono juttu, josta ei olisi saanut missään tapauksessa karsia. Alert Slider on nimittäin löytynyt lähes alusta asti OnePlussan huippupuhelimista ja useista paremmista Nord-malliston laitteista.

Akku ja lataus

OnePlus 10T on varusteltuna 4800 milliampeeritunnin kokoisella akulla, joka on hieman pienempi kuin isovelimallissa. Akku on jaettu puhelimen sisällä kahteen osaan, jolloin OnePlus on pystynyt parantamaan akun latausnopeutta. OnePlussan mukaan puhelimen akku kestäisi peruskäytössä noin 26 tuntia yhdellä latauksella. Testijakson aikana puhelimen akunkeston todettiin olevan todella hyvä.

Testikäyttö oli hyvin aktiivista ja akku riitti mainiosti yhdeksi päiväksi. Iltaisin akkua oli 20-30 prosenttia jäljellä, joten omalla käytölläni kahden päivän akunkestoon ei päästäisi. Jos käyttö olisi kuitenkin selvästi vähäisempää, niin todennäköisesti kaksikin päivää on mahdollinen.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Lataus on osa-alue, johon on tällä kertaa panostettu. OnePlus 10T on ensimmäinen brändin puhelin globaalisti, jossa on 150 watin tehoinen SuperVOOC-pikalataus. Aikaisemmin vastaava lataus on nähty OnePlussan puhelimissa Aasiassa, mutta myös Suomessa sisarbrändi Realmen toimesta. OnePlus 10T:n mukana toimitetaan myös oletusarvoisesti kaikista paras laturi, joka on teholtaan 160 wattia.

Laturissa on tuki Power Delivery 3.0 -standardille aina 45 wattiin asti, joka takaa laturin toimivan hyvin myös muiden laitteiden kanssa. Laturin kaapelissa on myös USB-C-liitin molemmissa päädyissä, joten OnePlus on sanonut hyvästit vihdoin USB-A-versiolle. Laturi on laadukas, vaikka suunta Oppon brändeillä on viime aikoina ollut heikompaan suuntaan. OnePlus 10T -puhelimen 4800 milliampeeritunnin akun pitäisi valmistajan mukaan ladata puhelin tyhjästä täyteen vain 19 minuutissa. Koska laturi toimitetaan oletusarvoisesti mukana, niin pystyimme tekemään alapuolella nähtävän lataustestin.

OnePlus 10T -puhelimelle toteutettu lataustesti mukana tulevalla laturilla.

Lataustestin perusteella 150 watin pikalataus todella toimii ja päästiin jopa ylittämään OnePlussan antamat lupaukset. Testissä OnePlus 10T latautui tyhjästä täyteen vain 18 minuutissa, kun tarkastellaan tuloksia minuutin mittausvälillä. Kyseessä on vain 4 minuuttia hitaampi lataus kuin aikaisemmin Realme GT Neo 3 -puhelimessa nähty vastaava 150 watin lataus.

5 minuutissa akkua saatiin peräti 41 prosenttia, joka on erittäin hyvä tulos. 10 minuutissa akkua oli jo 66 prosenttia. Vastaaviin latausnopeuksiin ei ole kovinkaan monissa muissa puhelimissa päästy ja OnePlus lyö mennen tullen monien kilpailijoiden 100 ja 120 watin pikalataukset. Lataus toki hidastuu OnePlus 10T:n kohdallakin hieman loppua kohden mentäessä, mutta suurin valttikortti mielestäni on se, että akkua saadaan nyt parissakin minuutissa pitkäksi aikaa.

Usein OnePlussan puhelimilla on päästy noin 30 minuutin latausaikoihin, joten OnePlus 10T ottaa tästä vielä kolmanneksen pois. Latauksen nopeuden huomaa oikeastaan vasta sitten, kun sitä pääsee itse käyttämään. Latausnopeuksien kasvaessa itse ainakin olen alkanut lataamaan puhelimia täysin eri tavalla kuin aikaisemmin. Nykyään en enää lataa puhelimia öisin, vaan ne latautuvat kätevästi esimerkiksi aamukahvia juodessa.

Tehokkaammat pikalataukset tuovat mukanaan myös huolen akun kestävyydestä ja latauksen turvallisuudesta, jota ei luonnollisestikaan testijakson aikana pystytty mitenkään tutkimaan. OnePlus on kuitenkin suunnitellut omien sanojensa mukaan latauksen turvalliseksi mittaamalla tarkasti latauksen aikaista lämpötilaa sekä ylilatausta. Latausjärjestelmässä on muun muassa 13 lämpötilasensoria, jotka mittaavat jatkuvasti latauksen turvallisuutta. Lisäksi 150 watin lataus toimii ainoastaan, kun käyttää OnePlussan virallisia latureita sekä kaapeleita. OnePlus on kertonut, että jopa 1600 lataussyklinkin jälkeen akun kapasiteetti pysyy 80 prosentissa alkuperäiseen kapasiteettiin verrattuna.

Langallinen lataus on valitettavasti puhelimessa ainoa lataustapa, sillä OnePlus 10T ei tue langatonta latausta. Kyseessä olisi voinut olla mukava lisätoiminto, mutta ei mikään suuri puute ainakaan omasta mielestäni. Toki langaton lataus on löytynyt aikaisemmin esimerkiksi OnePlus 9 -puhelimesta, joten sen tuominen tähänkin kategoriaan olisi loogista.

Pakkastesti

Testijakson aikana OnePlus 10T laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 10T laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. OnePlus ei kuitenkaan ollut estänyt puhelimen latausta jääkylmänä, joka on jopa erikoista ottaen huomioon kasvaneen tehon.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus 10T:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella OnePlus 10T on suunniteltu käytettäväksi jopa pakkasessa. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut suurta, vaan jopa yllättävän pientä. Pakkanen ei vaikuttanut puhelimen käyttöön millään tavalla, sillä jopa akun lataaminen oli mahdollista laitteen ollessa jääkylmänä.

Kamerat

OnePlus 10T on varusteltu kolmoiskameralla, joka on pääosin tuttu jo yhtiön selvästi edullisemmista älypuhelimista. Mistään lippulaivatason kameratoteutuksesta ei valitettavasti tällä kertaa puhuta, vaan kameroissa on lähdetty merkittävästi säästelemään. OnePlus on jopa päättänyt luopua yhteistyöstä Hasselbladin kanssa.

Pääkamerana on 50 megapikselin tasoinen Sony IMX766 -sensori, joka on nähty useissa OnePlussan halvemmissa puhelimissa. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 µm pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.8-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle sekä mukaan on saatu optinen kuvanvakain.

Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu OmniVision OV08D -sensoriin. Kamera on varusteltuna linssillä, jossa on f/2.2-aukko ja sen avulla voidaan taltioida kuvia jopa 120 asteen kuvankentällä. Kolmas kameroista on vain 2 megapikselin tasoinen makrokamera. OnePlus 10T on varusteltu lisäksi 16 megapikselin selfiekameralla, joka perustuu Samsungin kehittämään S5K3P9-sensoriin ja siinä on f/2.45-aukolla varusteltu linssi.

OnePlus 10T:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.88, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (OmniVision OV08D, f/2.2, 1/4.0″, 1.12 µm, 120 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
  • Etukamera: 16 megapikseliä (Samsung S5K3P9, f/2.4, 1/3.0″, 1.0 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

OnePlus 10T -puhelimessa on tuttu 50 megapikselin tasoinen pääkamera, jolla kuvataan 12,6 megapikselin tasoisia kuvia. OnePlus nimittäin hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.

Pääkameran kuvien laatu erityisesti päivänvalossa on tuttua tasoa, mitä tältä sensorilta voikin odottaa. Kuvat ovat pääosin samalla tasolla OnePlus Nord 2T:n ja esimerkiksi Realme GT Neo 3 -puhelimen kanssa. Kuvissa on yleisesti laaja dynaaminen alue, luonnolliset värit sekä hyvät yksityiskohdat. Kontrasti kuvissa on usein hieman korkea erityisesti automaattisen HDR-tilan ollessa päällä, mutta merkittävästä ongelmasta ei mielestäni ole kyse. Tarkkuus kuvissa on erinomainen ja ainakin itse olin tyytyväinen pääkameran kuviin.

Kun valoa on vähemmän, niin OnePlus 10T:n pääkamera on myös vahvoilla. Kuviin saadaan paljon yksityiskohtia sekä kohinaa on vain vähän ilman yötilaakin. Lisäksi kuvissa on hyvät värit ja kokonaisuus on todella luonnollinen. Yötilalla pääkameran kuviin saadaan vieläkin enemmän valoa sekä yksityiskohtia, joten siitä on todella hyötyä.  Yleisesti OnePlus 10T:n pääkamera on hyvällä tasolla, mutta vastaavaa jälkeä saadaan myös edullisempien puhelimien kameroilla.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna OnePlus 10T:n pääkameralla.

8 megapikselin ultralaajakulmakameroilta ei kannata kauheasti odottaa, joka päästiin jälleen todistamaan OnePlus 10T:n kanssa. Ultralaajakulmakameralla ei päästä tällä kertaa tuottamaan mitään suurempia yllätyksiä, vaan lopputulos on aika mitäänsanomaton. Kuvat ovat riittävän laadukkaita sosiaalisessa mediassa kavereille jaettavaksi, mutta ei oikeastaan muuhun käyttöön.

Hyvässä valaistuksessa kameran kuvien jälki on kohtuullista, sillä yksityiskohtia on riittävästi ja värit taltioituvat melko luonnollisesti. Dynaaminen alue ei ole kuitenkaan yhtä laaja kuin pääkameralla, jonka lisäksi kuvissa on merkittävästi enemmän pehmeyttä. Erityisesti kuvien kulmat ovat selvästi pehmeämmät vääristyksien korjauksen takia.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei tarjoa oikeastaan mitään mainitsemisen arvoista. Kuvista tulee tietyssä pisteessä erittäin heikkolaatuisia, joka näkyy kasvavana kohinana sekä tummina otoksina. Ultralaajakulmakamera tukee myös yökuvaustilaa ja sen avulla saadaan kohtuullisia kuvia. Yökuvaustilakaan ei valitettavasti ihmeisiin pysty heikon kamerasensorin takia.

Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokamera on monissa puhelimissa todella turha, jonka takia sellaisen löytyminen OnePlus 10T -puhelimesta on pieni pettymys. 2 megapikselin kamerasensorissa ei riitä kyvykkyys laadukkaiden kuvien taltioimiseksi edes hyvässä valaistuksessa. Heikossa valaistuksessa kameraa ei kannata edes käyttää. Alapuolella on muutama makrokuva, joista näkee laadun.

Videota puhelimella voidaan kuvata pääkameran avulla korkeintaan 4K 60 fps -tasolla, joka on varsin normaali jo nykyään. Esimerkiksi OnePlus 10 Prosta tuttua 8K-videokuvausta ei kuitenkaan ole tuettuna. Ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 1080 30 fps -videokuvaamista. Kameroiden välillä pystytään myös liikkumaan kesken kuvauksen, joka ei ole aina itsestäänselvyys. Itse tykkäsin pääkameran tuottamasta videonlaadusta, mutta ultralaajakulmakameran laatu ei päätä huimaa.

OnePlus 10T -puhelimen etukamera on kyvykäs, sillä 16 megapikselin Samsungin valmistalla sensorilla saadaan hyvää jälkeä. Kamera on vahvoilla erityisesti hyvässä valaistuksessa, jolloin kuvat ovat tarkkoja sekä dynaaminen alue on laaja. Kuvissa on myös todella hyvät värit, jotka ovat jopa yllättävän luonnolliset. Etukamera tukee myös elektronista kuvanvakautusta ja kameran avulla voidaan kuvata korkeintaan Full HD 30 fps -videokuvaa.

OnePlus on luopunut yhtiön omasta ja kehutusta kamerasovelluksesta ja käyttöön on otettu Oppon kehittämä ColorOS-käyttöliittymän kamerasovellus. Kokemus on kuitenkin hyvä, vaikka ei mielestäni enää tutulla OnePlussan tasolla. Uusi kamerasovellus pitää sisällään liikaa kiinalaisvalmistajille tuttuja kauneusominaisuuksia sekä muutamat asetukset ovat monen mutkan takana piilossa.

Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeet salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, 50 megapikselin kameratilalle sekä lisävalikolle. Lisäksi kuvasuhdetta, ajastusta ja asetuksia voidaan vaihtaa alaspyyhkäisyn kautta avautuvasta lisävalikosta.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä, avata Google Lens sekä vaihtaa karusellimaisessa valitsimessa eri kuvaustilojen välillä, jotka ovat yö, video, valokuva tai muotokuva sekä lisää-valikossa asiantuntija (pro), panoraama, makro, video, hidastus, intervallikuvaus, pitkä valotusaika, tilt-shift tai kaksoisnäkymävideo. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös zoomivalikko, jossa on pikavalinnat 0,6x, 1x ja 2x. Kamerasovellus tukee korkeintaan 10x digitaalista zoomia.

Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-tila. Pro-tila on jälleen monipuolinen ja luonnollisesti käytettävissä vain pääkameralla. Tilassa on mahdollista säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 32 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tilassa on myös mahdollista kuvata RAW-kuvia (ja RAW Plus), mutta kuvaus 50 megapikselin tasolla ei ole mahdollista.

Kamerasovellus toimi testijakson aikana pääosin hyvin OnePlus 10T -puhelimessa, eikä suuria ongelmia ollut. Kamerasovelluksesta on karsittu kaikki OnePlus 10 Prosta tutut Hasselblad-kuvaustoiminnot ja visuaaliset yksityiskohdat, sillä OnePlus 10T ei ole suunnattu kamerapuhelimeksi.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä OnePlus 10T -puhelimessa on luonnollisestikin Googlen tämän hetken tuorein Android 12, sillä Android 13 -versiota ei ole vielä julkaistu. Puhelimessa on myös esimerkiksi OnePlus 10 Prosta tuttu OxygenOS 12.1 -käyttöliittymä, joka on kaukana vanhasta ja tutusta OxygenOS-versiosta. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen, ja tuorein ohjelmistoversio piti sisällään Googlen 5. heinäkuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupauksen osalta OnePlus 10T on hyvällä tasolla, sillä puhelimelle on luvattu 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Toki OnePlus ei erikseen erittele kuinka monta Android-versiota on luvassa, mutta kolmen vuoden lupaus voisi tarkoittaa päivityksiä aina Android 15 -versioon asti. Lupauksen osalta OnePlus jää hieman Samsungin tarjoamalle 4 + 5 vuoden lupaukselle.

Päivityslupaus on kuitenkin yksi markkinoiden parhaimmista tällä hetkellä, joten kyseessä on pitkäaikainen puhelin. Kysymysmerkki OnePlussan kohdalla on kuitenkin päivityksien vakaus ja nopeus, sillä viimeisen vuoden aikana OnePlus ei ole pystynyt vakuuttamaan ainakaan nopeudella. Android-versiopäivityksiä saatetaan joutua odottamaan kuukausia kauemmin kuin kilpailijoilla ja tietoturvapäivityksien osalta OnePlus tulee yleensä hieman jäljessä.

OxygenOS 12.1 ei tarjoa OnePlus 10T:n kohdalla mitään ihmeitä, vaan kokemus on pitkälti samanlainen kuin muissakin OnePlus-puhelimissa, joissa on Oppon koodipohja. Tarjolla on Android 12 -version uutuusominaisuuksia ja turvallisuustoimintoja, mutta samalla monet asiat on tehty varsin epäselväksi ja mukana on epämääräisiä ratkaisuja. Kokemus ei ole enää yhtä selkeä tai puhdas, johon aikaisemmin OnePlussan puhelimissa päästiin tottumaan, vaan kokemus on enemmän tusinatavaraa kuin oikeasti käyttäjäystävällinen.

Muutoksia on havaittavissa monessa kohdassa lähtien aivan käyttöliittymän suomen kielestä aina pieniin visuaalisiin muutoksiin. Lisäksi ohjelmistossa on muutamia bugeja, joita on ollut kaikissa ColorOS-koodipohjaan perustuvissa puhelimissa. Yksi niistä on se, ettei sovellukset aina ymmärrä puhelimen olevan asetettu suomeksi, vaan osa sovelluksista on oletusarvoisesti englanniksi. Useat muutokset ovat sellaisia, jotka vanhat OnePlus-käyttäjät huomaavat heti, mutta uudet käyttäjät tuskin huomaavat mitään erikoista ohjelmistossa.

OnePlus 10T:n kohdalla ohjelmisto on saatu onneksi toimimaan hyvin. OnePlussalla on ollut valtavia ongelmia OxygenOS 12 -päivityksen kanssa vanhemmissa puhelimissa, mutta uutuuspuhelimessa ohjelmisto on optimoitu hyvin. Mitään merkittäviä bugeja tai hidasteluja ei ollut havaittavissa, vaan laite tuntui toimivan odotetulla tavalla.

Yhteenveto

OnePlus 10T on tasavahva puhelin, jossa on panostettu tiettyihin osa-alueisiin, mutta toisaalta jätetty osa asioista pienemmälle huomiolle. Kyseessä on mielestäni puhelin, joka tuo OnePlussan lippulaivatason numerosarjaa aikaisempaa lähemmäksi Nord-mallistoa. Kyseessä on kuitenkin hyvä puhelin, mutta OnePlussalta olisi voinut toivoa hieman kunnianhimoisempaa lähestymistapaa uutuuspuhelimen kanssa.

Testijakson aikana totesin puhelimessa olevan paljon hyviä teknisiä ratkaisuja, kuten upea 120 hertsin AMOLED-näyttö sekä tehokas Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri. Puhelimessa on myös supernopea 150 watin tehoinen langallinen pikalataus, joka erottaa puhelimen massasta. Lisäksi akunkesto todettiin hyväksi, jonka ohella puhelimessa on hyviä muitakin toteutuksia, kuten nopea näytönalainen sormenjälkilukija sekä stereokaiuttimet.

Valitettavasti OnePlus on myös karsinut yllättävän paljon. Esimerkiksi muovinen kehys tekee puhelimesta erittäin muovisen tuntuisen. Lisäksi puhelimessa ei ole minkäänlaista vedenkestävyyttä, jota voisi jo tässä kategoriassa toivoa. OnePlus 10T -puhelimessa joudutaan myös luopumaan OnePlussan ikonisesta Alert Slider -kytkimestä, joten OnePlus on jälleen askeleen geneerisempi valmistaja. Huonoina puolina voidaan pitää keskihintaluokan puhelimiin suunnattuja kameroita sekä langattoman latauksen puutetta. OnePlus 10T edustaa myös uutta OnePlussaa ohjelmiston osalta, joten siinä on ColorOS-pohjainen käyttöliittymä.

OnePlus 10T tulee Suomessa saataville elokuun aikana ja se on valittavissa kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Jade Green sekä musta Moonstone Black. Puhelimesta on tarjolla myös kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavua ja 16 + 256 gigatavua. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 699 euroa (8+128 Gt) sekä kalleimmillaan 799 euroa (12+256 Gt).

OnePlus 10T

8

OnePlus 10T on perushyvä uutuuspuhelin, joka tuo numerosarjan lähemmäksi Nord-mallistoa.

Hyvää
  • Kokonaisuutena hyvä AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa hyvän suorituskyvyn
  • Näytönalainen sormenjälkilukija ja stereoäänentoisto
  • Hyvä akunkesto ja nopea 150 watin pikalataus
  • Tuorein Android 12 ja hyvä päivityslupaus (3 + 4 vuotta)
Huonoa
  • Rakenne vaikuttaa hyvin muoviselta
  • Ei ole IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Alert Slider -ilmoituskytkin puuttuu
  • Kamerat ovat keskitasoa
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Ei ole tuke langattomalle lataukselle
  • OxygenOS ei ole enää ennallaan (sama kuin ColorOS)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Ihan en ole vakuuttunut kamerasta hinta huomioon ottaen. On vähän kaikenlaista hienoista probleemia kuten kohinaa, valkotasapaino kylmään hivenen kallellaan, pehmeyttä, mutta myös terävöitystäkin. Samalla uhraukset mistä artikkelissa puhutaan kuten muovinen rakenne ja erityisesti Alert Slider -kytkimen poistaminen ovat aikas ahnaita temppuja. En voi sanoa pitäväni tästä puhelimesta, mutta ehkäpä se on jonain päivänä yllättävän halpa ja siten hyvä, koska on sen hinnassa varmasti ilmaa ainakin jos lopputuloksen laatua tarkastelee. Kustannuksiahan on lähdetty polkemaan mm. tuolla käyttöjärjestelmän kehityksen sulauttamisella, vai onkohan OxygenOS:n kehittäjät kehittämässä ColorOS:ää ollenkaan? Minua ei haittaa nuo erot aikaisempaan OxygenOS:ään, mutta bugit toki aina pahoja juttuja.

    Itsekin täytyy todeta että kaikkiaan geneerisempään suuntaan on mennyt OnePlus, kun taas Nothing voi tarjota sitä jotakin särmikkäämpää jatkossa.

    1. *ainakin lopputuloksen laadusta päätellen

      Saisiko tänne tunnuksen tehtyä jotta voisi jatkossa muokata viestejään? Ei varmaan pysty nykyään mitenkään muokkaamaan?

    2. Ihmettelen miten suorituskyky testituloksia katsomalla samalla piirillä varustettu Asus Zenfone 9 päihittää 10T yllättävän suurilla marginaaleilla!? PC Mark peräti 6000 pisteen erolla. Osaisiko joku viisaampi kertoa miksi Asua voittaa Geekbench, Antutu, PC Mark kaikki niin suurilla eroilla?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut