Pocophone on älypuhelinmarkkinoiden yksi mielenkiintoisimmista tulokkaista vuonna 2018. Kyse on Xiaomin alabrändistä aivan kuten Honor on Huawein alabrändi. Pocophone F1 on brändin ensimmäinen älypuhelin, joka on teknisesti varusteltu huippuluokan teknisellä toteutuksella, vaikka Suomessakin laitteen hinta jää alle 400 euron.
Pocophone F1 -puhelimesta mielenkiintoisen tekee sen sisältä löytyvä Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, joka on tullut tutuksi erityisesti yli 600 euron puhelimista. Lisäksi laitteen erikoisuus on muovirunko, jollaista ei ole enää moneen vuoteen nähty 400 euron hintaluokassa. Muovirunko ei ole kuitenkaan Pocophone F1:n heikkous, sillä se voidaan kääntää myös vahvuudeksi. Puhelimessa on myös muita mielenkiintoisia ratkaisuja, joista mielenkiintoa varmasti herättää laitteelle kustomoitu Xiaomin MIUI-käyttöliittymä, jota kutsutaan nimellä MIUI for POCO.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Xiaomin valmistamaan Pocophone F1 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta noin kahden viikon testijakson jälkeen. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme Pocophone F1:n pakkaskestävyyttä, sillä talvi tuo tullessaan myös kylmemmän kelit, minkä vuoksi on hyvä myös katsoa kestävätkö puhelimet sitä oikeasti.
Pocophone F1 (M1805E10A) | |
---|---|
Mitat: | 155.5 x 75.3 x 8.8 mm |
Paino: | 180 g |
Näyttö: | 6.18 tuumaa Full HD+ (1080 x 2246) / 18.7:9-kuvasuhde / IPS LCD |
Suoritin: | 8-ytiminen Snapdragon 845 (Adreno 630) |
Muisti: | 6 gigatavua RAM-muistia / 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa |
Kamerat: | 12 MP (f/1.9 / 1.4µm / dual pixel PDAF) + 5 MP (f/2.0 / 1.12µm / syvyyssensori) kaksoispääkamera ja kaksois-LED-salama / 20 megapikselin etukamera (f/2.0 / 0.9µm) |
Akku: | 4000 mAh (ei irrotettava) / Quick Charge 3.0 -pikalataus |
Käyttöjärjestelmä: | Android 8.1 Oreo (MIUI 9.6 / 1. syyskuuta 2018 tietoturva) |
Muuta: | Dual-SIM / Muistikorttipaikka |
Liitännät: | USB-C 1.0 |
Ääni: | yksi kaiutin (+kuuloke) / Bluetooth 5.0 (aptX HD -tuki) / kuulokeliitäntä |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija / infrapunakasvojentunnistus |
Värit: | harmaa ja sininen |
Hinta: | 389 € (64 Gt) tai 439 € (128 Gt) |
Myyntipakkaus
Pocophone F1 toimitetaan pahvisessa myyntipakkauksessa. Poco-brändin päävärit ovat musta ja keltainen, minkä takia myös myyntipakkaus on väritykseltään samanlainen. Pakkaus näyttää päällepäin vain mustalta, jossa on Pocophonen logot keltaisella. Kun paketti käännetään ylösalaisin, esille tulee keltainen takaosa, jossa on lueteltu puhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia sekä muun muassa myyntipakkauksen sisällä olevan puhelimen muistiversio ja IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee keltainen laatikko, joka kätkee sisällensä laitteeseen hyvin istuvan silikonisen suojakuoren sekä käyttöohjeet. Tämän jälkeen paketissa on muoveihin kääritty puhelin. Puhelimen alapuolella on tuttuun tyyliin 5V/2A-laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Paketin pohjalla on myös metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu.
Myyntipakkaus on rakenteeltaan ja sisällöltään hyvin Xiaomin tyyppinen. Mukana on suojakuori, jollaista ei ehkä muovikuoriseen puhelimeen tarvittaisi. Toki suojakuori on loistava lisäys myyntipakkaukseen, sillä nyt suojakuorta ei enää erikseen tarvitse ostaa. Mitään yllätyksiä ei Pocophone F1:n mukana siis toimiteta, vaan kaikki tarpeellinen on pistetty mukaan.
Laatutuntumat ja ulkoiset huomiot
Ulkoisesti Pocophone F1 on todennäköisesti yksi mielenkiintoisimmista huipputekniikalla varustelluista puhelimista, joita Suomen markkinoille on vuoden 2018 aikana päätynyt. Järjestäen kaikki huippupuhelimet ovat olleet joko kokonaan alumiinia tai varusteltu alumiinikehyksellä sekä lasisella takakuorella. Tämä premium-rakenne on myös laajentunut 200 euron puhelimiin. Pocophone F1 on rakenteeltaan kokonaan polykarbonaattia ja maksaa alle 400 euroa.
Vaikka puhelin on kokonaan muovia, niin tuntuma on silti hyvä. Toki laitteen rakenteen tunnistaa heti muoviksi, mutta tuntuma on silti onneksi todella jämäkkä. Puhelinta hieman väännellessä käsissä ei ollut havaittavissa mitään suuria natinoita tai vääntymisiä. Käsissä Pocophone F1:stä pidellessä tuntuma ei ole kaikista mukavin. Takakuori ei ole kovin suuresti kaartuva, minkä takia istuvuus käteen ei ole erikoisen miellyttävä. Toki kaikkea ei voi olettaa saavansa alle 400 eurolla.
Mielestäni Pocophone F1:n rakenteen selvä vahvuus on kestävyys. Yleisesti puhelimet ovat rakenteeltaan nykyisin lasia, mikä on tyylikkäämpää, mutta selvästi herkempi hajoamiselle. Polykarbonaatti kestää rajummankin käsittelyn, minkä takia Pocophone F1 on loistava sellaiselle henkilölle, joka ei välitä juurikaan lasisista puhelimista. Muovirakenteen yksi loistava puoli on myös se, ettei se kerää likaa ja sormenjälkiä lasin tapaan. On myös hyvä huomata, että polykarbonaatti tuntuu liukkaalta erityisesti kuivissa käsissä, mutta myyntipakkauksesta löytyvä silikoninen suojakuori auttaa tässä ongelmassa.
Pocophone F1:n halpuus näkyy mielestäni vahvasti näyttölasia kiertävässä varsin paksussa muovikaistaleessa. Itse en ole koskaan tykännyt tämänkaltaisesta toteutuksesta, sillä erityisesti alumiinisissa puhelimissa muovikaistale näyttää rumalta. Nyt kun kyseessä on kokonaan muovinen puhelin, niin muovikaistale ei ole niin suuri ongelma.
Puhelimen fyysisiksi mitoiksi on ilmoitettu 155,5 x 75,3 x 8,8 millimetriä ja painoksi 180 grammaa. Kyseessä on varsin yleisillä mitoilla varusteltu laite, joka ei ole näyttöönsä suhteutettuna turhan suuri tai yllättävän kompakti. Myös paino on mielestäni kohtuullinen. Vaikka Pocophone F1 ei olekaan kevyin puhelin, se ei myöskään ole painavin.
Xiaomi on ollut viime aikoina todella huono rakentamaan puhelimistaan vedenkestäviä, joten myöskään Pocophone F1 ei ole millään tasolla IP-sertifioitu. Puhelinta ei kannata tämän takia altistaa vedelle, sillä takuu ei kata nesteestä aiheutuneita vahinkoja.
Pocophone F1:n etupuolella suurehko näyttö peittää noin 82 prosenttia koko pinta-alasta. Näytössä on varsin ohuet sivureunat, mutta näytön alapuolella on noin senttimetrin mittainen musta kaistale, johon on sijoitettuna ainoastaan ilmoitus-LED-valo. Puhelimen näytön yläosa on pyritty viemään pitkälle laitteen yläreunaan asti, minkä takia myöskin näyttölovi löytyy Pocophone F1 -puhelimesta. Näyttöloveen on asetettu kaksi selfie-kameraa, puheluihin käytettävä kuuloke, infrapunakamera sekä valoisuuden/etäisyydentunnistin.
Laitteen takaosassa silmiin pistää ensimmäisenä hieman muusta muovirungosta koholla oleva kameraosio. Kameroita löytyy yhteensä kaksi ja kamerat on korostettu punaisilla ympyröillä. Kameroiden alapuolella on sormenjälkilukija ja vierestä löytyy kaksi LED-salamaa. Puhelimen takaosassa on lisäksi hopeinen Pocophone-logo, jonka alapuolella on teksti ”by Xiaomi”. Tämä teksti osoittaa, että Pocophone F1 on Xiaomin kehittämä ja valmistama älypuhelin.
Pocophone F1:n oikeaan kylkeen on asetettu tuttuun Xiaomin tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike. Painikkeiden tuntuma on hyvä, mutta tuntuma voisi olla myös parempi. Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa yhtäaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Vaihtoehtoisesti telakkaan on mahdollista asettaa yksi nano-SIM-kortti ja yksi microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunaan on asetettu USB-C-tyypin latausliitin sekä tämän molemmille puolille kaiutinritilät. Toisen takaa löytyy mikrofoni ja toinen takaa yksi kaiutin.
Näyttö
Pocophone F1:n näyttö on kooltaan 6,18 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -teknologiaan. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa ja näytössä on 18.7:9-kuvasuhde. Erikoinen kuvasuhde tarkoittaa myös näyttölovea, jollainen löytyy puhelimesta. Kokonaisuutena näyttö ei pääse muiden huippupuhelimien tasolle, vaan on pitkälti perustasoa keskihintaluokassa.
Huonointa näytössä on mielestäni värintoisto, vaikka laitteessa on tuki HDR:lle. Myöskään näytön kirkkaus ei suuresti pääse vakuuttamaan, sillä se ei testijakson aikana tuntunut riittävän kovin hyvin auringonpaisteessa. Näyttö oli auringonpaisteessa heikosti luettavissa, mutta perusolosuhteissa, mm. sisätiloissa näytön kirkkaus on riittävä. Lisäksi oli hienoa nähdä, että näytön minimikirkkaus oli oikeasti varsin pieni, minkä ansiosta puhelimen käyttäminen täysin pimeässä muun muassa iltaisin oli mielekästä.
Koska Pocophone F1 ei ole yli 1000 euron puhelin, niin vertaaminen tämän hintaluokan puhelimeen ei ole kovin loogista. Halusin kuitenkin näin tehdä osoittaakseni kuinka eri maailmoista 400 euron ja 1000 euron puhelimet voivat olla. Alla olevassa kuvassa on nähtävissä Pocophone F1:n ja Samsungin Galaxy Note9:n näytöt, joissa on selvästi eroa. Siinä missä Pocophone F1:n näytöllä värit näyttävät ”kuolleilta”, niin Galaxy Note9:n näyttö on pitkälti täydellinen ja miellyttävämpi väriensä osalta.
Loogisinta olisi verrata näyttöä vastaavan hintaisen puhelimen näytön kanssa. Tämän takia haluan tässä arvostelussa tuoda esille myös toisen puolen. Pocophone F1:n testijakson aikana SuomiMobiilin testattavaksi päätyi myös Huawei Mate 20 Lite -puhelin, joka maksaa Suomessa 349 euroa. Pocophone F1 maksaa 389 euroa, joten mielestäni näitä kahta puhelinta on järkevämpää verrata toisiinsa. Alla olevassa kuvassa on nähtävissä Pocophone F1:n näyttö Mate 20 Liten näytön rinnalla.
Kuvasta voidaan nähdä edelleen, että Mate 20 Liten näyttö toistaa värit selvästi paremmin kuin Pocophone F1. Siinä missä Mate 20 Litessä värit ovat kirkkaita sekä miellyttäviä, niin Pocophone F1:n näytöllä samat kohteet ovat haaleita. Mielenkiintoista asetelmassa on se, että Mate 20 Lite ei tue HDR-toistoa, vaan tuki on ainoastaan Pocophone F1 -laitteessa. Vaikka näin on, niin Mate 20 Litellä on selvästi mielekkäämpää katsella videoita ja valokuvia.
Pocophone F1:n näyttölovi on pitkälti yhtä suuri ja leveä kuin viimeksi testatussa Xiaomi Mi 8 -puhelimessa. Loven lisäksi näytössä on hyvin suuresti pyöristetyt kulmat, jotka tekevät näytöstä varsin moderninoloisen, mutta aiheuttaa yhdessä näyttöloven kanssa ongelmia. Pocophone F1:ssä ei nimittäin ole nähtävissä perinteistä tilapalkkia. Loven vasemmalla puolella on näkyvissä kellonaika ja oikealla puolella akkukuvake ja yhteydet. Näytön yläosaan, eli tutummin tilapalkkiin ei siis mahdu muita kuvakkeita, minkä takia yhtäkään ilmoituskuvaketta ei näytölle mahdu. Tämä on suurin ongelma, joka johtui leveästä näyttölovesta. Henkilökohtaisesti en muutenkaan ole vielä lämmennyt lovinäytöille, sillä tällä hetkellä koen niiden tuottavan enemmän ongelmia kuin hyötyä. Jos lovesta ei kuitenkaan pidä, niin myöskin Pocophone F1:ssa se on mahdollista ”piilottaa” ohjelmistollisesti, mutta sekään ei kuitenkaan ratkaise ilmoitusongelmia.
Näytön osalta Pocophone F1 ei siis pääse kovasti tuottamaan hurraahuutoja. Näyttö on mukavan iso ja varusteltu nykyaikaisella toteutuksella. Näiden lisäksi näytön katselukulmat ovat erinomaiset. Valitettavasti tällä kertaa muut osa-alueet ovatkin jääneet pienemmälle huomiolle. Näytön värintoisto on huono, kirkkaus on tuttua keskitasoa ja näyttölovi tuottaa ongelmia. Lisäksi näyttö ei kykene HD-toistoon Netflix-sovelluksessa. Kyse on kuitenkin ainoastaan suorituskyvyltään ”huippupuhelin” alle 400 eurolla, niin jostain on kuitenkin selvästi jouduttu tinkimään. Tällä kertaa valitettavasti näytöstä.
Tekniikka ja suorituskyky
Pocophone F1:n pääominaisuus ja yksi myyntivaltti on huippuluokan suorituskyky. Harvoin mikään valmistaja tuo myyntiin alle 400 eurolla puhelinta, jossa on huippuluokan järjestelmäpiiri. Pocophone F1:n tehoista on vastaamassa Qualcommin tämän vuoden nopein ja tehokkain Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, joka on nähty muun muassa LG G7 ThinQ-, Sony Xperia XZ3- ja OnePlus 6 -puhelimissa. Snapdragon 845 on 10 nm prosessilla valmistettu kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri ja se rakentuu neljästä 2,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 385 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 385 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 630. Testiin lähetetystä Pocophone F1 -puhelimesta löytyi 6 gigatavua RAM-muistia.
Sisäistä tallennustilaa testiin päätyneessä versiossa oli 128 gigatavua, joka on suurin versio, jollaisen Suomessa voi ostaa. Pocophone F1 on myös saatavilla edullisempana 64 gigatavun versiona, jossa on myös 6 gigatavua RAM-muistia. Puhelimesta on maailmalla myynnissä myös 256 gigatavun sisäisellä tallennustilalla ja 8 gigatavun RAM-muistilla varusteltu versio, mutta toistaiseksi tämä ei ole rantautunut Suomeen asti myytäväksi.
Suorituskyvyn osalta Pocophone F1 on loistavalla tasolla erityisesti Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin ansiosta. Testijakson aikana ajoin puhelimessa läpi perinteiset SuomiMobiilin testeihin lukeutuvat suorituskykytesti läpi. Näissä testeissä Pocophone F1 oli vahvoilla ja tulokset olevat linjassa muiden Snapdragon 845 -puhelimien kanssa. Alla olevassa taulukossa on verrattuna Pocophone F1:n saamia pisteytyksiä 449 euroa maksavan Huawei Nova 3 -puhelimen kanssa sekä pahimman kilpailijansa noin 500 euroa maksavan OnePlus 6 -puhelimen kanssa. Pisteistä nähdään, että Pocophone F1 voittaa monessa kohtaa Nova 3:n, mutta häviää OnePlus 6:lle.
Pocophone F1 (SD845) | Huawei Nova 3 (K970) | OnePlus 6 (SD845) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 264 649 pistettä | 202 146 pistettä | 286 820 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 1738 pistettä | 1878 pistettä | 2431 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 6607 pistettä | 6469 pistettä | 8975 pistettä |
PCMark 2.0: | 7562 pistettä | 7560 pistettä | 8366 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 36 671 pistettä | 30 391 pistettä | 62 021 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 64 454 pistettä | 35 401 pistettä | 79 392 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 14 618 pistettä | 20 325 pistettä | 35 123 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 2624 pistettä | 2718 pistettä | 4631 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 2820 pistettä | 2806 pistettä | 5171 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2111 pistettä | 2450 pistettä | 3391 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Suorituskyvyn osalta Pocophone F1 on kuitenkin hintaluokassaan voittamaton. Suorituskyky riittää helposti jopa raskaiden pelien pelaamiseen, johon puhelin on myös luotu. Kyseessä ei ole kuitenkaan täysiverinen pelipuhelin, mutta puhelin, jolla pelaaminen ei tuota ongelmia. Kova pelaaminen puhelimella yleensä kuumentaa laitteen, mutta Pocophone F1:ssä ongelma on ratkaistu nestejäähdytyksellä. Puhelimen grafiikkaprosessorilta menee kuparinen jäähdytysputki, jonka kautta lämpö jakautuu tasaisemmin ja haihtuu. Tämän ansiosta puhelin ei pääse suuresti kuumenemaan ja tämän takia hidastumaan pidempien pelisessioiden aikana. Kehittyneen jäähdytysratkaisun ansiosta Xiaomi kertoo Pocophone F1:n olevan nopeampi kuin nopea.
Testijakson aikana huomasin muutaman muunkin huomioitavan seikan puhelimen teknisessä toteutuksessa. Pocophone F1:ssa ei ole muun muassa NFC-tukea. Yleisesti jo halvemmistakin älypuhelimista löytyy NFC-tuki, mutta syystä tai toisesta sitä ei ole otettu Pocophone F1:n kokonaisuudessa huomioon. Varsinkin Euroopassa lähimaksaminen puhelimella on yleistä, minkä takia NFC-tuki olisi jopa hieman pakollinen.
Toinen hieman positiivisempi seikka on mukana oleva 3,5 millimetrin perinteinen kuulokeliitin, jollaista ei ole enää hetkeen löytynyt Xiaomin huippupuhelimista. Itse ainakin hyödynnän kuulokeliitintä aina kuin mahdollista, sillä en ole vielä innostunut suuremmin Bluetooth-kuulokkeista. Toki myös Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiä hemmotellaan Bluetooth 5.0- ja aptX HD -tuella.
Lisäksi huomioitavaa Pocophone F1:ssa on kaksois-SIM-tuki. Puhelimeen on siis mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja yksi microSD-muistikortti. Jos puhelimessa on samanaikaisesti kaksi SIM-korttia, on molempia kortteja mahdollista käyttää samanaikaisesti 4G-yhteyksillä. Pocophone F1:ssa on tuettuna myös Suomessa tarvittavat 4G -taajuusalueet. Vielä vuosi sitten Xiaomin puhelimista saattoi puuttua joitakin taajuusalueita, mutta sittemmin kaikissa Suomessakin myyntiin tuoduissa puhelimissa on ollut tarvittavat 4G LTE -yhteydet.
Akunkesto
Akunkesto on Pocophone F1:n yksi valttikorteista, kiitos suuren 4000 milliampeeritunnin akun. Testijakson aikana akku kesti noin päivän verran ja akkua oli iltaisin jäljellä hieman reilut 20 prosenttia. Kevyellä käytöllä myös 2 päivän käyttöaikaan on mahdollista päästä. Jos puhelimella kuitenkin pelaa paljon, niin akku on mahdollista saada tyhjäksi muutamassa tunnissa. Oma päivittäinen käyttö koostui muutamista puheluista, somen käytöstä, Netflixin katselusta sekä muista perusasioista, kuten kuvaamisesta. Tällä käytöllä en koskaan saanut akkua tyhjäksi päivän aikana.
Puhelinta ladataan hyödyntäen USB-C-tyypin latausliitintä sekä Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalatausteknologiaa. Pikalatauksen avulla puhelin latautuu täyteen alle 2 tunnissa. Vaikka laite on muovia, niin Pocophone F1 ei tue langatonta latausta.
Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus
Pocophone F1 on yksi markkinoiden halvimmista älypuhelimista, jossa on infrapunakameralla toteutettu kasvojentunnistus. Mutta puhelimesta löytyy yksi ongelma. Kasvojentunnistus ei ole toiminnassa Suomessa. Toki sen saa toimimaan pienellä säädöllä, mutta vakiona se ei ole mahdollista.
Pocophone F1:n kasvojentunnistus on täysin samanlainen kuin aikaisemmin arvioidussa Xiaomi Mi 8 -puhelimessa. Kasvojentunnistus luokitellaan hieman turvattomammaksi kuin sormenjälkilukija tai normaalit PIN-koodit ja salasanat. Kasvojentunnistus ei ole käytettävissä, jos maaksi on valittu Suomi, mutta jos sen muuttaa esimerkiksi Intiaksi tai joksikin muuksi, jossa kasvojentunnistus ominaisuus on käytettävissä, niin asetukset tulevat näkyviin puhelimeen.
Testien perusteella kasvojentunnistus tuntui toimivan luotettavasti ja toimivasti. Tunnistus oli varsin nopea ja toimi loistavasti myös täysin pimeässä. Mielestäni on harmillista, että Xiaomi ei mahdollista kasvojentunnistuksen käyttöä Suomessa ilman turhaa kikkailua.
Vaikka Pocophone F1:ssa on kasvojentunnistus, niin puhelimesta löytyy lisäksi perinteisempi sormenjälkilukija, joka sijaitsee laitteen takaosassa kameran alapuolella. Sormenjälkilukijasensori on FPC:n valmistama ja tuttuun tapaan se tuntuu olevan varsin nopea ja luotettava. Koska lukija sijaitsee puhelimen takaosassa, niin ainakin henkilökohtaisesti tykkään siitä. Etusormi on aina lukijalla, kun puhelinta otetaan taskusta, minkä ansiosta laite on nopeasti käyttövalmis lukitus avattuna.
Pakkastesti
SuomiMobiilin arvosteluissa tuorein osio on pakkastesti. Uudessa testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Päätimme testata myös Pocophone F1:n pakkaskestävyyden. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla YouTube-videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Pocophone F1 laitettiin viettämään 60 minuuttia -18 asteen pakkasessa näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Puhelimen LCD-tekniikkaan perustuva kosketusnäyttö ei kuitenkaan tykännyt kylmästä, vaan muuttui huomattavan hyytelömäiseksi. Tavallisessa huoneenlämmössä näyttö palautui nopeasti normaaliksi. Pocophone F1 ei testin aikana myöskään sammunut, mikä on hyvä merkki pakkaskestävyydestä. Aikaisemmin testattu Xiaomi Mi A2 ei tykännyt pakkasessa vaan oli sammunut, joten myös Xiaomin puhelimien välillä on eroja pakkaskestävyydessä.
Toisella testauskerralla Pocophone F1 laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kertaa puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti YouTube-sovelluksen kautta HD-tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 22 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 78 prosenttia. Myöskin tämän testin jälkeen laitteen näyttö muuttui hyytelömäiseksi, eikä puhelin sammunut.
Testijakson aikana toteutettu pakkastesti on hyvä osoitus siitä, että Pocophone F1 kestää varsin hyvin kylmää. Vaikka akkua kuluikin hieman normaalia enemmän, niin 22 prosentin tiputus akunvarauksessa ei ole kovin suuri.
Kamerat
Kamerat ovat yksi osa-alue, jossa puhelimen hinnoittelu selvästi näkyy. Vaikka suorituskyvyn osalta kyse on huippupuhelimesta, niin kamerat ovat vain keskitasoa. Puhelimen takaosassa on kaksoiskamera, joka koostuu 12 megapikselin pääsensorista sekä 5 megapikselin toisesta sensorista. Kamera ei ole siis megapikselienkään määrässä samalla tasolla, kuin Xiaomin muut Snapdragon 845 -piiriin perustuvat puhelimet. Etukamera Pocophone F1:ssa on tarkkuudeltaan mukavat 20 megapikseliä.
Pääkamerana toimii 12 megapikselin Sonyn IMX363-laajakulmasensori, jossa on 1.4 um pikselikoko sekä f/1.9-aukko. Kamerassa on myös Dual Pixel -automaattitarkennus, mutta optista kuvanvakainta ei löydy. Toinen kamera on ainoastaan 5 megapikseliä ja se on tarkoitettu bokeh-kuvaamista varten. Heikommassa sensorissa on 1.12 um pikselikoko ja f/2.0-aukkosuhde. Kaksoiskameran kaverina on lisäksi kaksois-LED-salamavalo, jonka avulla on mahdollista saada tarvittavaa valoa hämärässä erityisesti lähikuvausta varten.
Yleisesti suorituskyvyltään huippupuhelimeksi laskettavalta laitteelta vaaditaan myös huippukameroita, mutta Pocophone F1:ssä on perinteinen keskihintaluokan kameraratkaisu. Xiaomi on hehkuttanut monessa tilanteessa uutuuspuhelimensa kameroita ja myös hämäräkuvauksen on kerrottu olevan hyvää. Testien perusteella kamera on kohtuullisen kykenevä, mutta mitään kovin erikoista jälkeä ei Pocophone F1 ei pysty tuottamaan.
Hyvässä päivänvalossa kameralla otetut kuvat ovat hyviä ja tarkkoja. Kuvissa värit ovat luonnollisia ja muutenkin puhelimen näyttöä suuremmalla ja paremmalla näytöllä tarkasteltuna kuvat ovat erinomaisia. Kuitenkin kuvia tarkemmin katsellessa on havaittavissa, että kaukaa kuvatut kohteet ovat varsin pehmeitä. Alle 400 euron puhelimelle kuvat ovat kuitenkin varsin hyviä, mutta kuvanlaatu ei pärjää kalliimmille puhelimille. Alla on muutamia Pocophone F1:llä otettuja kuvia hyvässä valaistuksessa.
Hämäräkuvaus on yksi Pocophone F1:n kameran selvistä heikkouksista. Hämärässä otetuista kuvista näkee, että yksityiskohtia on selvästi vähemmän ja kuvien pehmeys on lisääntynyt. Värit ovat kuvissa hyviä, mutta muuten kuvat ovat varsin heikkoja. Lisäksi kamera käsitteli kuvia hämärässä varsin kauan, minkä takia kuvat tärähtivät useasti. Lisäksi hämärässä havaitsin satunnaisesti ongelmia tarkennuksen kanssa. Alla on muutamia Pocophone F1:llä otettuja kuvia hämärässä.
Tekoäly on tuotu myös Pocophone F1:n kameraan. Kamerasovelluksessa on AI-kameratila, jonka avustuksella puhelin kykenee tunnistamaan kuvattavan kohteen ja muokkaamaan asetuksia automaattisesti tarvittavalla tavalla tekoälyn avustuksella. Esimerkiksi jos kuvaan kissaa tai koiraa, kamera osaa erottaa nämä toisistaan ja muokata kuvausasetuksia. Xiaomin lähestymistapa AI-kameraan on varsin maltillinen, sillä muun muassa Huawein puhelimissa on nähty myös ikäviä ylilyöntejä. Pocophone F1:n kamera tuottaa AI-kameratilassa varsin tyylikkäitä kuvia ja erot ovat varsin maltillisia verrattuna kuviin, joita ei ole taltioitu AI-kameraominaisuudella. Alla on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on kuvattu AI-kameratilan ollessa päällä ja oikeanpuoleinen ilman AI-kameraominaisuutta.
Pocophone F1:n kaksoiskameran on tarkoitettu vain ja ainoastaan bokeh-kuvien ottamiseen. Minkäänlaista optista zoomausta tai muita kaksoiskameran hyötyjä ei puhelimesta löydy. Bokeh-kuvauksessa puhelin pärjää mielestäni kohtalaisesti ja kuvattavan kohteen rajat on tunnistettu varsin hyvin. Alla on yksi bokeh-kuva.
Videokuvausta ei testijakson aikana päästy kunnolla testaamaan. Pocophone F1:n 12 megapikselin pääkamera kykenee kuitenkin 4K 30 FPS -tasoiseen videokuvaukseen. Kamerasta puuttuu optinen kuvanvakain, mutta tämän ongelman Xiaomin on korvannut elektronisella kuvanvakaimella. Kameralla on mahdollista myös kuvata nopeutus- ja hidastusvideokuvaa. Testijakson aikana Pocophone F1:n kameralla kuvattiin vain yksi 30 sekunnin mittainen 4K-tasoinen video, jonka voi katsoa alta. Videon perusteella Pocophone F1 taltioi varsin hyvin äänen, sillä se ei tuntunut särisevän.
Etukamerassa Xiaomi luottaa myös kahteen sensoriin. Päätarkoitukseen puhelimessa on suuri 20 megapikselin sensori, jossa on f/2.0-aukko sekä 0.9 um pikselikoko. Toisesta kamerasta Xiaomi ei ole kertonut tietoja, mutta todennäköisesti kyseessä on 2 megapikselin bokeh-kuvaamisen mahdollistava kamera. Selfie-kuvauksessa Pocophone F1 on vahvoilla, sillä kuvat ovat tarkkoja ja värit ovat hyvät. Myöskin muotokuvatilassa kuvattavat bokeh-kuvat olivat testin perusteella hyviä.
Kamerasovellus on Pocophone F1 -puhelimessa täysin identtinen kuin missä tahansa Xiaomin puhelimessa. Toki sovelluksessa on vain sellaisia ominaisuuksia, joihin kamera kykenee, mutta yleisilme on pysynyt ennallaan. Sovelluksessa on lukuisia erilaisia kuvaustiloja, joista monet ovat hyödyllisiä ja muutamat vähemmän hyödyllisiä. Manuaalitilassa kamerasovellus tarjoaa jonkin verran säätömahdollisuuksia. Manuaalitilassa on mahdollista muun muassa säätää valkotasapainoa, tarkennusta, valotusaikaa (max 32 sekuntia) sekä ISO-arvoa (max ISO 3200). Alla on muutamia ruutukaappauksia kamerasovelluksesta.
Käyttöjärjestelmä
Koska Pocophone F1 on Xiaomin valmistama älypuhelin, niin on luonnollista, että laitteesta löytyy yhtiön oma MIUI-käyttöliittymä. Pocophonea varten MIUI-käyttöliittymään on kuitenkin tehty joitakin miellyttäviä muutoksia, jotta se sopisi paremmin Eurooppalaisien mieltymyksiin. MIUI:ssa ei ole koskaan ollut Androidista vakiona löytyvää sovellusvalikkoa, mutta MIUI for POCO -versiosta sovellusvalikko löytyy.
Pocophone F1:ssä hyödynnetään Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversiota, jonka päällä on MIUI 9.6 Global -käyttöliittymä. Puhelin sai testijakson aikana muutamia päivityksiä, jotka paransivat kameraa ja vakauttivat ohjelmistoa sekä viimeisimmän päivityksen mukana tuli 1. syyskuuta Googlen julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivityksien osalta puhelin on siis hyvin ajan tasalla. Puhelimen julkaisun yhteydessä elokuussa Xiaomi lupasi, että Android 9.0 Pie tulee tarjolle Pocophone F1:lle vielä ennen vuoden loppua. Toistaiseksi päivitystä ei ole vielä näkynyt. Testijakson aikana MIUI:n tai Android 8.1 Oreon osalta ei tullut vastaan vakavia ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan sulavasti sekä nopeasti. Suurin ongelma oli kuitenkin sovellusilmoituksien ongelmat. Ongelmia oli muun muassa ilmoituksien näkymisessä lukitusnäytöllä ja MIUI:ssa ilmoituskuvakkeita ei ollut näkyvissä tilapalkissa.
Koska puhelimessa on MIUI 9.6 -käyttöliittymään perustuva MIUI for POCO -versio, niin luonnollisesti mukana on myös eleohjaus. Eleohjauksella takaisin aloitusnäyttöön pääsee pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta. Viimeaikaisiin sovelluksiin pääsee taasen pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin ja keskeyttämällä liu’uttamisen hetkeksi. Takaisin edelliseen välilehteen päästään pyyhkäisemällä näytön vasemmasta tai oikeasta reunasta. Henkilökohtaisesti tykkään MIUI:n toimivasta eleohjausratkaisusta.
MIUI for Poco -käyttöliittymässä on kaikki perinteiset MIUI:n peruspiirteet, mutta sitä on höystetty muutamilla mukavilla lisäyksillä. Yksi on jo aikaisemmin mainittu sovellusvalikko. Sovellusvalikkoon pääsee käsiksi aloitusnäytöllä pyyhkäisemällä ylöspäin puhtaan Android-käyttöliittymän tapaisesti. Pocophone F1:ssä ei kuitenkaan tyydytä perinteiseen sovellusvalikkoon, vaan siihen on tuotu mielenkiintoisia ominaisuuksia Xiaomin tyylisesti. Sovellukset on ryhmitelty sovelluskohtaisesti tai sovelluskuvakkeen värin mukaan. Lisäksi aloitusnäytön kuvakkeiden suuruutta on mahdollista muokata asetuksista. Pocolle optimoidussa MIUI:ssa on lisäksi erilainen ilmoitusvalikko sekä erilaisia kuvakkeita asetuksissa. Alla on muutamia kuvia käyttöliittymästä.
Yhteenveto
Pocophone F1 on mielenkiintoinen tulokas Suomen kilpailluille älypuhelinmarkkinoille. Puhelin on hinnoiteltu edulliseksi ja siinä on loistavia ominaisuuksia. Harvoin Suomessa on mahdollista saada suorituskyvyltään huippuluokkaa olevan älypuhelimen alle 400 eurolla. Edullisen hinnoittelun takia on kuitenkin jouduttu tekemään muutamia kompromisseja, jotka eivät ole loppupelissä kuitenkaan kovin suuria.
Testijakson aikana tykästyin Pocophone F1:ssä erityisesti suorituskykyyn, joka on aivan omassa luokassaan, jos verrataan ihan mihin tahansa saman hintaiseen puhelimeen Suomessa. Lisäksi yllätyin puhelimen varsin hyvästä laatutuntumasta, vaikka oletukset muovisesta rakenteesta olivat täysin päinvastaiset. Myöskin laitteen akunkesto sekä pakkaskestävyys ovat erinomaisella tasolla. Pocophone F1:ssä on myös pieniä vahvuuksia, jollaisiksi on helppo luetella 3,5 mm kuulokeliitin, Dual 4G -yhteydet, nopea sormenjälkilukija sekä MIUI for Poco -käyttöliittymän sovellusvalikko.
Mikään puhelin ei ole kuitenkaan täydellinen. Pocophone F1:n kohdalla on jonkin verran heikkouksia. Muun muassa kameroilta odotin enemmän ja erityisesti hämäräkuvaus oli todella huonoa. Myöskin ilmoitukset tuottivat ongelmia näytön leveän loven takia. Heikkoudeksi on helppo luetella myös kasvojentunnistuksen puuttuminen Suomessa sekä NFC-tuen puuttuminen. Lisäksi näyttö osoittautui varsin heikoksi.
Suomessa Pocophone F1 on myynnissä kahdessa tallennustilaversiossa sekä kahdessa värissä. Halvempi 6 gigatavun RAM-muistilla ja 64 gigatavun tallennustilalla varusteltu versio maksaa 389 euroa ja 6 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varusteltu versio maksaa taasen 439 euroa. Pocophone on saatavilla väreissä harmaa (Graphite Black) ja sininen (Steel Blue). Suomessa puhelimen jälleenmyymisestä vastaavat operaattori Elisa, Jimm’s sekä Verkkokauppa.com.
Pocophone F1 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Jämäkkä rakenne
- Dual 4G
- Muistikorttipaikka
- 3,5 mm kuulokeliitin
- Hyvä akunkesto
- Kestää hyvin pakkasta
- Nopea sormenjälkilukija
- Loistava suorituskyky
- MIUI-käyttöliittymään tehdyt muutokset
Huonoa
- Näytön heikkoudet (värintoisto, lovi)
- Perustason kamerat (heikko hämäräkuvaus)
- Ilmoitusongelmat
- Kasvojentunnistus ei käytössä Suomessa
- NFC:n puute
Parempi tilata kiinasta ja säästää 100€.