ArvostelutRedMagicYleinen

Arvostelussa RedMagic 7S Pro – pelipuhelin huippusuorituskyvyllä ja näytönalaisella etukameralla

RedMagic 7S Pro

ZTE:n tytärbrändi Nubia on tunnettu globaalisti erityisesti huippuluokan pelipuhelimistaan, joista nyt globaalisti on julkaistu uusin RedMagic 7S Pro. Kyseessä on tuoreimman Qualcommin huippupiirin omaava älypuhelin, joka tarjoaa samalla myös muita hyvin mielenkiintoisia tekniikoita.

Puhelimessa on muun muassa Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri, johon on aikaisemmin päästy tutustumaan ASUS ROG Phone 6 Prossa. RedMagic 7S Pro on siis järjestyksessään toinen järjestelmäpiirin saava puhelin Euroopassa. RedMagic 7S Prossa on myös 120 hertsin AMOLED-näyttö, näytönalainen etukamera, 5000 milliampeeritunnin akku, sisäänrakennettu tuuletin sekä paljon pelihenkisiä toteutuksia.

RedMagic 7S Pro tulee myyntiin Euroopassa edullisimmillaan 779 euron hintaan 12 + 256 gigatavun muistiversiossa. Lisäksi puhelimesta on 18 + 512 gigatavun muistilla varustellut versiot 949 euron hintaan. Puhelinta myydään Suomeenkin RedMagicin omasta verkkokaupasta. Myynti alkaa virallisesti 9. elokuuta.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin puhelimen suorituskyvyn kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
RedMagic 7S Pro (NX709S)
Mitat: 166.27 x 77.1 x 9.98 mm
Paino: 235 g
Rakenne: Alumiinikehys / lasipinnat
Näyttö: 6.8 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / 600 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8+ Gen 1(1x 3.2 GHz Cortex X2 & 3x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4x 2.0 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 12 tai 18 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 64 MP pääkamera (S5KGW3/ f/1.79 / 1/1.97" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (HI846 / f/2.2 / 1/340" / 1.12 µm / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (OV02A10 / f/2.4 / 1.75 µm / 1/5.0") + LED-salama
Etukamera: 16 MP (OV16E1Q / näytönalainen)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) / 65W pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + RedMagic OS 5.5 (sisältää Googlen palvelut)
Käyttöjärjestelmä: ei lupausta
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Supernova (läpinäkyvä) / Obsidian (musta) / Mercury (läpinäkyvä)
Hinta: 779 € (12 + 256 Gt) / 949 € (18 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

RedMagic 7S Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

RedMagic 7S Pro toimitetaan tyylikkäässä hopeisessa myyntipakkauksessa, jossa on mielenkiintoinen sarjakuvahenkinen tyylittely. Myyntipakkauksessa on RedMagic-logo useaan kertaan sekä maininta siitä, että kyseessä on Snapdragon Elite Gaming -optimoitu puhelin. Myyntipakkauksen takaosassa on myös tarra, jossa on listattuna puhelimen avainominaisuudet, mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä esimerkiksi IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, jossa on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, takuukortti sekä läpikuultava suojakuori. Ainakaan testilaitteen mukana ei toimitettu käyttöopasta. Pahvitaskun jälkeen paketista löytyy muoveihin käärittynä RedMagic 7S Pro -puhelin, jonka alapuolella ovat vielä USB-C-kaapeli sekä 65 watin tehoinen GaN-pikalaturi. Testilaitteen kohdalla laturi oli Yhdysvaltoihin tarkoitettu, mutta kuluttajat saavat käsiinsä EU-laturin.

RedMagic 7S Pron mukana toimitetaan siis kaikki käytön aloittamiseen vaadittava ja itse olen tyytyväinen siihen, että laturi ja suojakuori toimitetaan mukana. Myyntipakkaukseen on saatu myös hieman pelihenkisyyttä, vaikka yleisesti kovin suurta eroa ei ole muiden laitteiden myyntipakkauksiin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

RedMagic 7S Pro on pelipuhelimien tapaisesti suunniteltu pelihenkisesti, joten tarjolla on hieman eroavaisuuksia normaaleihin puhelimiin. ZTE käyttää puhelimen valmistusmateriaaleina alumiinikehystä sekä lasipintoja. Puhelimen muotoilussa on myös paljon erilaisia yksityiskohtia. RedMagic 7S Pro on saatavilla kolmessa väriversiossa, joista testiin saatiin musta Obsidian. Lisäksi puhelimesta on läpinäkyvällä takalasilla varustellut Supernova- ja Mercury -väriversiot.

Mustassa väriversiossa alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi, mutta takaosan lasipinta on kiiltävä. Takaosan keskellä on myös erillinen alumiininen kaistale, joka on mattapintainen. Puhelimessa käytettyä lasimateriaalia ei ole vahvistettu, mutta ainakin testijakson aikana suuremmilta naarmuilta vältyttiin. Kiiltävä lasipinta on kuitenkin liukas sekä kerää jonkin verran myös sormenjälkiä. Etuosassa käytetään myös luonnollisesti lasia, eikä siihenkään testijakson aikana syntynyt naarmuja. Näyttölasin päälle on kuitenkin oletusarvoisesti asetettu muovinen suojakalvo.

Käsituntumalta RedMagic 7S Pro ei ole mitään kategoriansa parasta, mutta siihen on totuttu useissa muissakin pelipuhelimissa. ZTE on kuitenkin onnistunut miellyttävästi saamaan takaosaan pienen kaartuvuuden reunoja kohden, joka vähentää kulmikkuutta hieman. Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 166,27 x 77,1 x 9,98 millimetriä ja painoksi jopa 235 grammaa. Kyseessä on siis kookas laite, mutta samalla myös erittäin painava. Pelityyliset toteutukset ja lisätoiminnot tuovat selvästi painoa lisää, joka kannattaa pitää mielessä puhelinta harkittaessa.

Suuren ja painavan rakenteen, mutta myös laadukkaiden materiaalien ansiosta RedMagic 7S Pro on erittäin jämäkkä laite. Puhelin ei päästä mitään natinoita tai anna periksi sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Rakenteessa pienenä pettymyksenä voidaan pitää näyttölasia kiertävää ylimääräistä muovikehystä, johon törmätään usein hyvin edullisissa puhelimissa. Muovikehys on selvästi havaittavissa ja yllättävän korkea, joten se luo mielestäni häiritsevän saumakohdan.

Valitettavasti minkäänlaista vedenkestävyyttä RedMagic 7S Prohon ei ole saatu. Mielestäni tässä hintaluokassa puhelimelta voisi jo vaatia IP68-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä, mutta toisaalta harvat pelipuhelimet ovat vedenkestäviä. Puhelinta ei kannata siis tiputtaa kokonaan veteen tai edes altistaa vedelle turhaan. Toki ZTE on ottanut todennäköisesti roiskevedenkestävyyden huomioon, sillä puhelimen SIM-korttiluukussa on erillinen suojakumi pitämässä suurimman veden pois laitteen sisältä.

RedMagic 7S Pro on etuosaltaan mielenkiintoinen puhelin, sillä ZTE on pyrkinyt maksimoimaan näytön vievän pinta-alan. Näytön kehykset ovat kauttaaltaan kapeat, mutta alareunaan on jätetty hieman paksumpi kaistale. RedMagic 7S Pron kohdalla näytössä ei ole kuitenkaan häiriötekijöitä, sillä etukamera on piilotettu näytön alapuolelle. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy hyvin kapeasta raosta näyttölasin yläpuolelta. Lisäksi näytön alaosaan on integroitu vielä sormenjälkilukija.

Pelihenkisyys on läsnä erityisesti puhelimen takaosassa, sillä siinä on paljon erilaisia yksityiskohtia. Takaosassa on keskitetysti laatikkomainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria, LED-salamavalo sekä teksti ”AI CAMERA”. Alumiinisessa levyssä on maastokuvio sekä RedMagic-teksti ja logo. Lisäksi alumiinilevyyn on tehty reikiä jäähdytysjärjestelmää varten. Lasiin on tehty mielenkiintoisia kuvioita, jotka heijastavat RGB-väreissä tietyissä valoissa. Takaosassa on myös RedMagic-tekstin molemmilla puolilla RGB-valaistukset.

RedMagic 7S Pron oikeassa kyljessä on varsin normaaliin tapaan virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet on valmistettu kehyksen tavoin alumiinista ja niiden tuntuma on erinomainen. Virtapainikkeen yläpuolella on jäähdytysjärjestelmää varten tehty tuuletusaukko. Kyljen molemmissa päädyissä on myös pelipainikkeet, jotka helpottavat pelikokemusta. Oikeassa kyljessä on myös yksi puhelimen mikrofoneista.

Puhelimen vasempaan kylkeen on tuotu kytkin, joka on värjätty punaiseksi ja pinnoitettu hieman eri tavalla kuin muut painikkeet. Kyseessä on ”pelikytkin”, josta päästään helposti erilliseen pelitilaan. RedMagic 7S Pron yläreunassa on toinen puhelimen kaiuttimista, yksi mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin on myös säästetty. Puhelimen alareunassa on pääkaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samaan aikaan kaksi nano-SIM-korttia.

Näyttö

RedMagic 7S Prossa on tuttuun tapaan huippuluokan näyttöpaneeli, mutta tällä kertaa on tehty myös joitakin pieniä kompromisseja. Näyttö on kooltaan 6,8 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on varsin normaali Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä. Näyttöön on saatu korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus, 600 nitin kirkkaus sekä HDR10+ -tuki. Paperilla näyttö vaikuttaa hyvältä, vaikkakaan markkinoiden kärkipuhelimien kanssa ei taistella.

Näyttö on kauttaaltaan tasainen, joka on erityisesti pelipuhelimissa tärkeää. Full HD+ -tarkkuus on mielestäni riittävä ottaen huomioon puhelimen hintapisteen, mutta myös normaaleissa puhelimissa on nähty tarkempia paneeleita. Tarkkuus on mielestäni hyvä suurimmassa osassa tilanteista, enkä itse jäänyt testijakson aikana kaipaamaan mitään parempaakaan. Näyttöön on tuotu kuitenkin korkea 960 hertsin kosketusherkkyys, joka parantaa kosketuksen latenssia pelikokemuksen parantamiseksi.

Näyttöön on saatu myös korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Monissa pelipuhelimissa on nähty jopa 165 hertsin virkistystaajuus, kun perinteisemmissä puhelimissa on 120 hertsiä normaalimpi toteutus. ZTE ei hyödynnä LTPO-paneelia, mutta käyttäjät voivat valita virkistystaajuuden 60, 90 tai 120 hertsin välillä. Korkea virkistystaajuus tekee näytöstä todella sulavan ja miellyttävän käyttää. Huonona puolena voidaan pitää sitä, ettei RedMagic 7S Pro osaa vaihtaa virkistystaajuutta näytettävän sisällön mukaisesti, vaan se on aina lukittuna johonkin edellä mainituista tiloista.

Mistään kirkkaimmasta näytöstä ei ole kyse, sillä 600 nitiä on lähes puolet vähemmän kuin useimmissa lippulaivapuhelimissa. Kirkkaus riittää kuitenkin normaaliin käyttöön, mutta luettavuus esimerkiksi suorassa auringonvalossa ei ole paras mahdollinen. Testijakson aikana näytön todettiin toistavan värit hyvin ja AMOLED-paneelin tapaisesti tummat sävyt olivat syviä ja musta oli mustaa. Näyttö tukee 10-bittisiä värejä ja siinä on tuki DC-himmennykselle.

RedMagic 7S Prolta löytyy lisäksi Widevine L1 -sertifikaatti, joten puhelimella voidaan toistaa korkealaatuista ja HDR-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixissä puhelin tukee Full HD -maksimitarkkuutta, mutta HDR10-tukea ei ainakaan arvostelun kirjoitushetkellä ole. Puhelimessa ei ole valitettavasti tukea Dolby Vision -tekniikalle.

Näytön erikoisuus on näytönalainen etukamera, joka sijaitsee näytön yläreunassa. Tämän toteutuksen ansiosta näytössä ei ole häiriötekijöitä, eikä esimerkiksi etukamerareikä ole häiritsemässä pelikokemusta. Etukameraa varten ZTE on tehnyt näyttöön erilaisen pikselijärjestelyn sekä tuonut mukaan UDC Pro -näyttöpiirin, joka parantaa pikseleiden toimintaa kameran kohdalla. Vaikka näyttöön on tehty muutoksia etukameran kohdalla, niin sitä ei helposti huomaa.

Kun tarkastellaan näyttöä lähempää etukameran kohdalta, pystyy huomaamaan erilaisen pikselijärjestelyn sekä suljetulla näytöllä pystyy näkemään kameran näytön alta. Toteutus on saatu näytön osalta miellyttäväksi, sillä etukamera ei häiritse käyttöä ollenkaan. Etukameran laatu on kuitenkin hieman eri asia, joten perehdytään siihen hieman tarkemmin myöhemmin tässä arvostelussa.

Näyttöä varten ZTE ei ole luonut puhelimeen mitään kovin monipuolisia asetuksia. Kuten aikaisemmin todettiin, niin virkistystaajuutta voi vaihtaa kolmen tason väliltä. Lisäksi näytön värejä voi vaihtaa muutaman oletusarvoisen väritilan väliltä sekä värien lämpötilaa voi vaihtaa väriympyrästä. ZTE on tuonut myös etukameran kohtaa varten omat asetukset, joista pystyy kyseisien pikseleiden kirkkautta ja värejä säätämään vielä erikseen.

RedMagic 7S Pro tukee lisäksi Always-on-Display-toimintoa, jonka avulla suljetulle näytölle saadaan kellonaika ja ilmoitukset näkyviin. Tarjolla on oletusarvoisesti seitsemän erilaista kellotyyliä, mutta käyttäjä pystyy myös itse muokkaamaan omanlaisen kellotaulun.

Kokonaisuutena RedMagic 7S Pron näyttö on hyvällä tasolla, sillä se tarjoaa hintaluokassaan ihan hyvän kokemuksen. Testijakson aikana ei tullut ainakaan vastaan tilanteita, joissa näyttö olisi tuottanut ongelmia. Todennäköisesti puhelimen ostajat eivät siis tule pettymään näyttöön.

Tekniikka ja suorituskyky

RedMagic 7S Prossa ei ole säästelty tekniikan tai suorituskyvyn osalta, vaan puhelimeen on saatu Qualcommin toistaiseksi tehokkain Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri. Uutuuspiiri on selvä päivitys verrattuna aikaisemmin monissa puhelimissa nähtyyn Snapdragon 8 Gen 1 -piiriin. Kyseiseen järjestelmäpiiriin on päästy tutustumaan aikaisemmin jo ASUS ROG Phone 6 Pro -puhelimen kanssa.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta versiosta, joka perustui Samsungin prosessiin. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

RedMagic 7S Pro on saatavilla globaalisti kahdessa muistiversiossa, joista edullisemmassa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Lisäksi tarjolla on 18 gigatavun RAM-muistilla sekä 512 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltu variantti. ZTE hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei RedMagic 7S Prosta löydy.

Suorituskykytesteissä RedMagic 7S Pro pärjäsi pääosin yhtä hyvin kuin pystyi odottamaankin. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joiden tuloksia pystyy vertailemaan alapuolella olevasta taulukosta ROG Phone 6 Pron pisteisiin sekä vanhempaan Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvan Poco F4 GT -puhelimen pisteisiin. RedMagic 7S Pron pisteet olivat lähes samalla tasolla ROG Phone 6 Pron kanssa ja erityisesti Poco F4 GT -puhelimeen verrattaessa nähdään selviä parannuksia.

Testitulokset
RedMagic 7S Pro (SD8+G1) ASUS ROG Phone 6 Pro (SD8+G1) POCO F4 GT (SD8G1)
AnTuTu (V8): 1 086 520 pistettä 1 109 707 pistettä 983 748 pistettä
Geekbench 5 (single): 1346 pistettä 1317 pistettä 1250 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4149 pistettä 4130 pistettä 3387 pistettä
PCMark 2.0: 13 987 pistettä 16 904 pistettä 12 863 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet MAX pisteet 9446 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestään selvää jopa ilman suorituskykytestejä. Testijakson aikana suorituskyvystä ei siis ollut puutetta, vaan raskaimmatkin pelit toimivat RedMagic 7S Prossa erinomaisesti.

Olemme SuomiMobiilissa viime aikoina toteuttaneet lippulaivapuhelimille stressitestin, jossa pyritään katsomaan kuinka hyvin suorituskyky pysyy tasaisena pidemmässä raskaassa käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästy eroon edes Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla. Snapdragon 8+ Gen 1 on osoittanut olevansa hieman erilainen, joten myös RedMagic 7S Pron kohdalla odotukset olivat korkealla.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme RedMagic 7S Prolle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

RedMagic 7S Prolle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla RedMagic 7S Prolla saatiin AnTuTu-testissä 1 072 188 pistettä, ja toisen testauskerran jälkeen lähdettiin laskusuuntaan. Kolmannella testauskerralla lähdettiin jälleen ylöspäin ja saavutettiin paras tulos. Heikoin tulos saatiin neljännellä testauskerralla, jolloin päästiin 1 070 072 pisteeseen. Tulokset stressitestissä olivat hyvin yllättäviä, sillä aikaisemmilla puhelimilla on totuttu hyvin rajuihin suorituskykyjen romahtamisiin, mutta RedMagic 7S Prossa pysyttiin todella hyvin tasaisessa suorituskyvyssä ja tulokset liikkuivat hieman sahaten.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 16 500 pistettä, mikä tarkoittaa noin 1,51 prosenttia. Kyseessä on todella minimaalinen pudotus, sillä usein monissa tämän vuoden huippupuhelimissa suorituskyvystä on kadonnut noin 10-15 prosenttia, mutta huonoimmillaan jopa 34 prosenttia. Suorituskyvyn lasku oli jopa pienempää kuin samaan järjestelmäpiiriin perustuvassa ROG Phone 6 Prossa, mutta ero oli kuitenkin varsin minimaalinen. ZTE on onnistunut optimoimaan järjestelmäpiirin sekä jäähdytyksen nähtävästi erinomaisesti, mutta päivitetyllä järjestelmäpiirillä on myös oma roolinsa hyvissä tuloksissa.

RedMagic 7S Pro tuntui stressitestin aikana kuitenkin lämpenevän jonkin verran. Puhelimessa lämpö johdetaan erityisesti alumiinikehykseen, joka tuntuu nopeasti todella kuumalta. Puhelimen lasinen takapinta ei kuitenkaan kuumene yhtä paljoa. Lämpenemistä havaittiin erityisesti stressitestin aikana, mutta se ei ollut häiritsevästi läsnä puhelinta normaalisti käytettäessä pidempiä aikoja.

Pelipuhelimissa panostetaan paljon jäähdytykseen ja mukaan tuodaan usein jotain hieman erilaista, joka on havaittavissa myös RedMagic 7S Pron kohdalla. Puhelimeen on toteutettu 10-tasoinen jäähdytysjärjestelmä, joka kantaa nimeä ICE 10.0. Puhelimen pitäisi pystyä tiputtamaan sen avulla lämpötilaa 3 asteella. Järjestelmä koostuu sisäänrakennetusta tuulettimesta, lämpöä johtavista materiaaleista, joita ovat grafeeni, kupari, höyrykammio sekä erilaiset geelit.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on kuitenkin tuuletin, joka sijaitsee puhelimen kameroiden vieressä. Sen avulla pystytään ottamaan kylmää ilmaa tehokkaammin laitteen sisälle sekä siirtämään lämmintä ilmaa pois. Vastaavaa tuuletinta en ole aikaisemmin puhelimissa nähnyt, mutta teoreettisesti sen pitäisi pystyä parantamaan jäähdytystä hieman. Testijakson aikana itse koin tuulettimen pitävän jopa yllättävän kovaa ääntä, mutta hiljaisessa tilassa se on vielä ihan miellyttävä.

RedMagic 7S Pro tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia.

Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä RedMagic 7S Pron hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Testijakson aikana RedMagic 7S Pro tuntui toimivan mobiiliverkoissa Suomessa hyvin, eikä suurempia ongelmia yhteyksien kanssa ollut. Pääosin testijakso suoritettiin maaseudulla 4G-verkkojen alueella, mutta satunnaisten 5G-testien perusteella nopeudet olivat tutulla 5G-tasolla.

Muuta tekniikasta

Pelipainikkeet ovat oikean reunan päädyissä.

Pelipuhelimissa nähdään järjestäen aina erilaisia pelipainikkeita, jotka on toteutettu hieman eri tavoilla. RedMagic 7S Pron kohdalla oikeaan kylkeen on saatu kaksi pelipainiketta, jotka kantavat nimeä ”Shoulder Triggers”. Painikkeilla pystytään korvaamaan mobiilipeleissä olevia näyttöpainikkeita ja samalla ne takaavaan enemmän pelikonsolimaisen kokemuksen. ZTE:n mukaan painikkeissa on erittäin korkea 520 hertsin kosketusherkkyys sekä vain 7,2 millisekunnin kosketusviive.

Pelipainikkeet ovat mukava lisä puhelimeen ja ajavat asiansa aivan kuten luvattu. Erityisesti ahkerille mobiilipelaajille kyseessä saattaa olla todella mielenkiintoinen ominaisuus, mutta valitettavasti painikkeista ei ole mitään hyötyä pelien ulkopuolella. Pelipainikkeet voidaan aktivoida vain pelitilan ollessa käytössä, jolloin myös niiden toimivuutta pystyy säätää oman mielensä mukaisesti. Painikkeet toimivat useiden pelien kanssa, joita ovat muun muassa Fortnite, Genshin Impact, Asphalt Legends sekä League of Legends.

RedMagic 7S Prohon on saatu myös näytönalainen sormenjälkilukija. Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on toimivuudeltaan hyvä. Sormenjälkilukija tunnistaa sormenjäljen nopeasti, ja lukitus avautuu myös välittömästi. Sormenjälkilukija tuntui myös varmalta, sillä vain harvoin tuli tilanteita, joissa lukitusta ei voitu avata. ZTE on tuonut sormenjälkilukijaan myös erilaisia tyylikkäitä animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieluisimman, mutta valitettavasti animaatiota ei saa kokonaan pois.

RedMagic 7S Prossa on tuttuun huippupuhelimien tyyliin stereokaiuttimet, jotka ovat saaneet DTS Ultra X Surround -sertifikaatin sekä tuettuna on Qualcommin oma Snapdragon Sound -tekniikka. Puhelimen pääkaiutin löytyy alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin suunnattua kaiutinta. Testijakson aikana havaitsin alareunan kaiuttimen olevan selvästi voimakkaampi, joten stereokokemus ei ole kovin tasapainoinen.

Äänenlaatu on kuitenkin hyvällä tasolla, mutta myös parempia on koettu. Kaiuttimien kautta kyllä kuuntelee mielellään erityisesti puhepainotteista ääntä sekä lyhyitä aikoja musiikkia. Kaiuttimista puuttuu mielestäni kuitenkin syvyys, jota päästiin kokemaan aikaisemmin testatun ROG Phone 6 Pron kohdalla.

RedMagic 7S Pron kohdalla on säästetty tuttu 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joten käyttäjät voivat hyödyntää myös langallisia kuulokkeita. Puhelimessa ei ole kuitenkaan unohdettu langattomien kuulokkeiden käyttäjiä, sillä tuettuna on Bluetooth 5.2 -yhteys. Tuettuna on Snapdragon Sound -tekniikan ansiosta myös tutut aptX, aptX HD sekä aptX Adaptive.

RedMagic 7S Pron tekniikassa huomionarvoinen seikka on mielestäni myös värinämoottori. Puhelimen sisälle on saatu kaksi X-akselista värinämoottoria, jotka tarjoavat mielestäni todella hyvän värinäpalautteen. Kyseessä on vahva värinä, joka on optimoitu erityisesti pelaamista ja kosketuspalautetta varten. Kyseessä on värinämoottoriratkaisu, joka asettuu mielestäni tämän hetken parhaimmistoon.

Puhelimen takaosassa on RGB-valot.

Pelihenkisyyttä lisätäkseen RedMagic 7S Prohon on tuotu takaosaan RGB-valaistus. Valaistuksessa on tuki 16,8 miljoonalle värille ja ne tukevat 4096 tasoista kirkkautta. RGB-valot pystyy kustomoimaan oman mielen mukaisesti ja ne pystytään synkronoimaan esimerkiksi musiikin tahtiin. RGB-valot ovat varsin pienet, mutta pelaajat varmasti arvostavat pieniä yksityiskohtia.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkesto uutuuspuhelimessa on 5000 milliampeeritunnin akun varassa, joka on jaettu kahteen osaan laitteen sisällä. Testijakson aikana akunkesto todettiin RedMagic 7S Prossa hyväksi ja suuresta akusta riittää puhtia pitkäksi aikaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurin akku, joka on pelipuhelimissa nähty, mutta täysin riittävä varmasti suurimmalle osalle.

Yleisesti iltaisin akkua puhelimessa oli noin 20-30 prosenttia, joten akku kestää helposti yhden päivän. Pienemmällä käytöllä akun saa varmasti kestämään myös pari päivää. Akunkesto on kuitenkin puhelimen yksi vahvuuksista. Toisinaan akku tuntui kuitenkin kuluvan hieman erikoisen nopeasti valmiustilassa.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Lisäksi puhelimella pelattiin satunnaisesti joitakin raskaampia pelejä, sillä onhan kyseessä pääosin mobiilipelaamista varten tehty puhelin.

Latauksen osalta RedMagic 7S Pro tarjoaa globaalisti tuen 65 watin tehoiselle pikalataukselle. Puhelin tukee myös Qualcomm Quick Charge 5 -tekniikkaa. Puhelimen mukana toimitetaan oletusarvoisesti laturi, joten sitä ei erikseen tarvitse lähteä ostamaan. Valitettavasti testilaitteen mukana toimitettiin Yhdysvaltojen markkinoille suunnattu laturi, jonka takia emme päässeet tekemään puhelimelle tuttua lataustestiä laitteen omalla laturilla.

Valmistajan mukaan akun pitäisi kuitenkin latautua tyhjästä täyteen alle 30 minuutissa, joten kyseessä on varsin nopea lataus. Langallinen lataus on ainoa tapa ladata puhelinta, sillä RedMagic 7S Prossa ei ole tukea langattomalle lataukselle. Toki kyseessä ei ole varmasti kovinkaan suuri puute ottaen huomioon laitteen kohderyhmän.

Testijakson aikana RedMagic 7S Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla RedMagic 7S Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Puhelimen sisälle rakennettu tuuletin tuntui jähmettyvän pakkasessa, joten se ei toiminut yhtä hyvin kuin normaalisti. ZTE oli myös estänyt puhelimen lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla RedMagic 7S Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

RedMagic 7S Pro pärjäsi pakkastestissä erinomaisesti, sillä pakkanen ei vaikuttanut merkittävästi laitteen käyttöön. Akun kuluminen kummankin testauskerran aikana oli hyvin vähäistä, joka oli jopa pienoinen yllätys. ZTE oli estänyt akun latauksen todennäköisesti turvallisuussyistä, mutta RedMagic 7S Pro palautui nopeasti huoneenlämmössä normaaliksi.

Kamerat

Pelipuhelimissa karsitaan usein kameroista, joka on tilanne nyt myös RedMagic 7S Pron kohdalla. Kameroita on puhelimen takaosaan saatu kolme kappaletta, jotka ovat pääkameran ohella ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Toteutus on normaali ottaen huomioon tuotekategorian, mutta ainakin itse toivoisin näkeväni myös pelipuhelimissa hieman vakuuttavampia toteutuksia kameroiden osalta.

Pääkamerana on 64 megapikselin tasoinen Samsungin valmistama S5KGW3-sensori, joka on kooltaan 1/1,97 tuumaa ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.79-aukko. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle, mutta ZTE ei ole valitettavasti saanut mukaan optista kuvanvakainta.

Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Hynixin kehittämään HI846-sensoriin, joka on kooltaan 1/4.0 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla päästään laajaan 120 asteen kuvakenttään. Kolmas kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4-aukko, 1/5.0 tuuman sensorikoko sekä 1,75 mikronin pikselikoko.

Kameroiden osalta mielenkiintoisin toteutus löytyy kuitenkin etuosasta, sillä RedMagic 7S Prossa on näytönalainen etukamera. Etukameran tarkkuus on itsessään 16 megapikseliä.

RedMagic 7S Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 64 MP pääkamera (Samsung S5KGW3, f/1.79, 1/1.97″, 0.7 µm, PDAF) Ultralaajakulma: 8 MP ultralaajakulmakamera (HI846, f/2.2, 1/4″, 1.12 µm, 120 asteen kuvakenttä)
    • Makrokamera: 2 MP makrokamera (OV02A10, f/2.4, 1.75 µm, 1/5.0″)
  • Etukamera: 16 MP (OV16E1Q, näytönalainen)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Teknisesti 64 megapikselin pääkamera ei suuremmin yllätä, mutta toteutus on yllättävän tuttu. Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 16 megapikselin tasoisia kuvia, sillä 64 megapikselin kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Kameralla voidaan toki myös taltioida 64 megapikselin kuvia, mutta asetus on aina erikseen otettava käyttöön.

Kuvista saadaan hyvässä valaistuksessa ihan tyydyttäviä, mutta tässä hintapisteessä voisi odottaa myös jotain hieman parempaa. Kuvien laatu on yleisesti tasolla, jota voidaan odottaa keskihintaluokan puhelimilta. Kuvissa on kohtuullisesti yksityiskohtia, värit ovat yllättävän luonnolliset ja tarkkuus on ok-tasolla. Kuvissa on kuitenkin tietyssä pisteessä paljon pehmeyttä. Kamera on mielestäni hyvä lähikuvaamiseen, mutta maisemakuvista tulee usein heikkoja.

Heikossa valaistuksessa pääkamera ei yllätä, sillä kuvien laatu heikkenee selvästi, sillä kuvat ovat pehmeitä ja yksityiskohtia katoaa. Yökuvaustilalla kuviin saadaan selvästi enemmän valoa ja samalla yksityiskohtia. Alapuolella on muutamia RedMagic 7S Pron pääkameralla taltioituja kuvia.

RedMagic 7S Pron 8 megapikselin ultralaajakulmakameralta ei kannata odottaa ihmeitä, sillä kyseessä on jopa kategoriassaan erittäin heikko suoritus. Jopa hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvista tuli todella pehmeitä sekä yksityiskohdat olivat heikkoja. Kameralla tuntui olevan myös ongelmia erityisesti taivaan taltioimisessa, sillä valkoiset kohdat poltettiin usein puhki. Kuviin taltioituu kuitenkin värit hyvin, mutta muuten kamera on heikko.

RedMagic 7S Prota ei kannata ainakaan ultralaajakulmakameran takia ostaa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokamerat ovat monissa puhelimissa pääosin turhia, eikä siitä ole saatu käyttökelpoista myöskään RedMagic 7S Pron kohdalla. 2 megapikselin tasoinen kamerasensori tuottaa todella heikkolaatuista jälkeä jopa hyvässä valaistuksessa. Erityisesti pelipuhelimessa itse kritisoin kameran tarpeellisuutta vielä enemmän, sillä tuskin laitteen kohderyhmä välittää makrokuvista. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista kukin voi tarkistaa kuvien laadun.

Videokuvauksen osalta tarjolla on pääkameralla jopa 8K 30 fps -videokuvaus, mutta myös 4K-videokuvaus 60 ja 30 fps -tarkkuudella on tuettuna. Testien perusteella 8K-video on heikkolaatuista, mutta 4K-videokuva on laadultaan kohtuullista. Toki mistään luokkansa parhaimmasta kuvauksesta ei mielestäni ole kyse, mutta se ajaa kuitenkin asiansa. Syystä tai toisesta normaalissa videokuvaustilassa voidaan kuvata vain pääkameralla, mutta pro-videokuvaustilassa voidaan käyttää myös ultralaajakulmakameraa.

Etukameraa ei kovin hyvin huomaa näytöstä.

Etukamera on yksi RedMagic 7S Pron mielenkiintoisimmista asioista, sillä kyseessä on näytönalainen toteutus. 16 megapikselin näytönalainen kamera tuottaa jälkeä, jota kukaan ei välttämättä haluaisi nähdäkään. Kuvien laatu on hyvin pehmeä ja dynaaminen alue on todella kapea. Yksityiskohtia kuvista puuttuu, mutta kamera on mielestäni ihan ok-tasolla muun muassa videopuheluita varten. Kamerasta ei ole kuitenkaan selfiekuvien ottamiseen. Testikuvan voi katsoa tämän linkin takaa. 

Näytönalaiset kamerat eivät ole siis vielä tarpeeksi kehittyneitä, vaikka toki vuosien aikana onkin menty hieman eteenpäin. Kameran päällä olevan näytön takia sensori ei saa tarpeeksi valoa ja näytön tasot vääristävät kuvaa, jonka takia erilaisilla algoritmeilla joudutaan jälkikäteen parantamaan kuvia. ZTE on kuitenkin yksi harvoista valmistajista, joka uskoo näytönalaiseen etukameraan, sillä niitä on nähty jo useissa yhtiön puhelimissa.

ZTE:n älypuhelimet ovat olleet varsin sekavia kamerasovelluksen osalta, eikä nyt RedMagic 7S Pro tee tässä suhteessa poikkeusta. Kamerasovelluksesta löytyy paljon asetuksia, jotka ovat monen mutkan takana tai todella oudoissa sijainneissa. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunasta voidaan säätää tuttuja asetuksia, kuten salamaa, AI-tilaa tai HDR:ää. Alareunassa on karusellimainen kuvaustilavalitsin ja niiden alapuolella on laukaisin, kameran kääntö sekä edelliset kuvat. Sovelluksen vasemmassa reunassa on zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat 0.5x, 1x, 2x ja 5x.

Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/5000 – 60 s), ISO-arvoa (100 – 25600) sekä valotuksenkorjausta (-3.0 … +3.0). Muotokuvatilassa hyödynnetään puhelimen syvyyskameraa ja erillisessä makrotilassa voidaan käyttää makrokameraa. Kamerasovellus on todella sekava ja tiloja on enemmän kuin tarpeeksi, joten sitä ei ole kovinkaan miellyttävää käyttää.

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmiston osalta RedMagic 7S Pro jatkaa varsin tuttua ZTE:n toteutusta, eikä kokemus ole kovinkaan kummoinen. Puhelimessa käytetään tuoreeltaan Googlen toistaiseksi uusinta Android 12 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä hyrrää brändin oma RedMagic OS 5.5 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimelle tuli yksi päivitys, ja lopuksi laitteessa oli asennettuna Googlen 1. kesäkuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Näin heinäkuussa tietoturvakorjaukset ovat vielä ymmärrettävällä tasolla, mutta valitettavasti ZTE ei ole luvannut laitteelle minkäänlaista päivitystukea.

Suurin ongelma tänäkin päivänä on erikoisempien laitteiden ohjelmistotuki, eikä RedMagic 7S Pron kohdallakaan ole minkäänlaista lupausta päivityksistä. Mahdollisesti Android 13 saattaa puhelimelle olla tulossa, mutta sitä ZTE ei ole vielä vahvistanut. Lisäksi tietoturvakorjaukset tulevat todennäköisesti jatkossa laahaamaan paljon perässä. Monet valmistajat tarjoavat jo 4-5 vuoden mittaista päivitystukea, joten ZTE:n olisi jo hyvä aika selkeyttää päivityslupaustaan, mikäli aikoo saada lisää kuluttajia globaaleilla markkinoilla.

ZTE:n kehittämä RedMagic OS 5.5 -käyttöliittymä ei ole juurikaan mennyt eteenpäin viimeisen vuoden aikana. Kyseessä on edelleen mielestäni hieman epämääräinen ja nopeasti toteutettu optimointi Androidista, sillä monet sovellusvalikot ovat hieman toisistaan ilmeeltään eroavia, minkä lisäksi asetukset ovat todella epämääräisessä järjestyksessä hankaloittaen käyttöä. Myöskään kovin kummoista lokalisointia käyttöliittymältä ei kannata Suomessa odottaa, sillä käyttöliittymästä on noin kolmasosa suomeksi ja loput englanniksi.

Puutokset ja ongelmat ohjelmistossa olivat odotettavissa, sillä ZTE ei ole aikaisemminkaan onnistunut tarjoamaan kovinkaan erikoisia kokemuksia. RedMagic 7S Pro tarjoaa kovanluokan tekniikkaa, mutta ohjelmistokokemus on sen verran huono, ettei puhelinta ole mielekästä käyttää. Mielestäni ZTE olisi hyvin voinut laittaa puhelimeen puhtaan Android 12 -käyttöjärjestelmän, mutta toisi mukaan nykyiset pelitoiminnot, jolloin kokemus olisi varmasti miellyttävämpi. Nykyinen RedMagic OS 5.5 piilottaa alleen monet Android 12:n ominaisuudet.

Ohjelmistossa muutama pelitoiminto

ZTE on varustellut RedMagic OS 5.5 -käyttöliittymän myös erillisellä Game Space -pelitilalla, joka mahdollistaa laajemmat laitteiston määritykset pelaamista varten. Pelitilassa on lisäksi paljon pelaajille hyödyllisiä lisätoimintoja, jotka helpottavat ja tehostavat pelaamista.

Esimerkiksi pelin ollessa käynnissä voidaan näytön vasemmasta tai oikeasta reunasta pyyhkäisemällä saada auki valikko, josta voidaan hallita muun muassa näytön tallennusta, säätää kirkkautta sekä monia muita asioita. Lisäksi valikossa on mahdollista parantaa laitteen suorituskykyä erilaisissa tiloissa, joita ovat muun muassa Eco, Balance sekä Rise.

RedMagic 7S Pron pelitilassa voidaan lisäksi vaihtaa näytön virkistystaajuutta sekä tarkistaa suorituskyvyn tila. Pelitilassa on paljon myös muita tarpeellisia ominaisuuksia, kuten ilmoituksien säätäminen tai peliohjaimen säätäminen. Mukana on siis todella paljon erilaisia pelaamiseen suunnattuja ominaisuuksia, jotka tuntuivat toteutukseltaan olevan hyvällä tasolla. Pelitilassa pystytään myös optimoimaan pelipainikkeiden toiminnot.

Erityisesti pelaajat siis tulevat arvostamaan peliominaisuuksia, vaikka niistä ei ole suurta hyötyä satunnaiselle pelaajalle tai puhelimen peruskäyttäjille. Valitettavasti pelitoimintojen kokemus ei kuitenkaan ollut mielestäni aivan yhtä hyvällä tasolla kuin aikaisemmin testatussa ASUS ROG Phone 6 Prossa, jossa monet toiminnot olivat selvästi loogisemmin saatavilla.

Yhteenveto

ZTE on tunnettu alabrändinsä Nubian valmistamista RedMagic-pelipuhelimista, jotka tarjoavat huippuluokan toteutuksia pelihenkiseen tyyliin. RedMagic 7S Prossa on samat tutut vahvuudet, mutta samalla myös tutut heikkoudet.

Puhelimessa on tekniset lähtökohdat kunnossa, sillä 120 hertsin AMOLED-näyttö tarjoaa hyvän kokemuksen ja Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa loistavan suorituskyvyn. Lisäksi akusta riittää puhtia pitkäksi aikaa ja laitteessa on muitakin mielenkiintoisia toteutuksia. Peliominaisuudet tuovat mukanaan myös paljon lisäarvoa erityisesti mobiilipelaajille, mutta valitettavasti yleinen toteutus erityisesti ohjelmiston osalta on suurin ongelma.

Ohjelmisto on RedMagic 7S Prossa samanlainen viritelmä kuin useissa muissakin ZTE:n puhelimissa, eikä sitä ole optimoitu kunnolla globaaleja käyttäjiä ajatellen. Puhelimelle ei ole edes annettu mitään päivityslupausta, joka on nyt tärkeämpi yksityiskohta kuin koskaan aikaisemmin. Toinen selkeä heikkous puhelimessa on kameratoteutus. Takaosan kamerat eivät tarjoa mitään, mitä tässä hintapisteessä voisi kuvitella saavansa. Lisäksi näytönalainen etukamera tuottaa todella heikkoa jälkeä verrattuna normaaleihin etukameroihin.

Pelipuhelinta hankkiessa vaihtoehdot ovat Suomessa varsin rajalliset, sillä vain harvat valmistajat suunnittelevat puhelimia pelaajille. Henkilökohtaisesti valitsisin ainakin Asuksen valmistamat puhelimet ihan vain parempien optimointien ja lokalisointien takia. Esimerkiksi aikaisemmin testattu ROG Phone 6 Pro on selvästi parempi puhelin käyttökokemusta ajatellen kuin nyt testattu RedMagic 7S Pro.

RedMagic 7S Pro tulee myyntiin Euroopassa edullisimmillaan 779 euron hintaan 12 + 256 gigatavun muistiversiossa. Lisäksi puhelimesta on 18 + 512 gigatavun muistilla varustellut versiot 949 euron hintaan. Puhelinta myydään Suomeenkin RedMagicin omasta verkkokaupasta. Myynti alkaa 9. elokuuta.

RedMagic 7S Pro

7.5

Huipputehokas ja monipuolinen pelipuhelin, jonka pilaa kuitenkin heikosti optimoitu ohjelmistokokemus.

Hyvää
  • Laadukas rakenne + pelihenkinen toteutus
  • Suuri ja sulava 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli ilman häiriötekijöitä
  • Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa loistavan suorituskyvyn
  • Suuri akku takaa loistavan akunkeston
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Stereokaiuttimet sekä kuulokeliitin
  • Peliominaisuudet tuovat mukanaan paremman pelikokemuksen
Huonoa
  • Puhelin ei ole rakenteellisesti vedenkestävä
  • Iso ja painava puhelin
  • Muistikorttipaikka puuttuu, eikä tukea langattomalle lataukselle
  • Kamerat eivät tuota kovinkaan erikoista jälkeä
  • Etukameran kuvien laatu on heikko näytönalaisen toteutuksen takia
  • Epäselkeä ohjelmistokokemus, eikä selkeää päivityslupausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut