ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS ROG Phone 6 Pro – huh, mikä peto!

ASUS ROG Phone 6 Pro

Asus on tullut tunnetuksi erityisesti huippusuorituskyvyn omaavista älypuhelimistaan ja nyt valikoima on laajentunut uusimmalla ROG Phone 6 -sarjalla. Uutuuspuhelimia on kaksi, jotka ovat ROG Phone 6 ja ROG Phone 6 Pro. Olemme testailleet SuomiMobiilissa ROG Phone 6 Prota jonkin aikaa, joten puhelimesta on saatu heti julkaisun aikaan loistava käsitys.

Uutuuspuhelin on monella tavalla mielenkiintoinen pelaajille suunnattu älypuhelin, sillä Asus ei ole lähtenyt sen kanssa säästelemään. ROG Phone 6 Prossa käytetään markkinoiden uusinta Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriä, joka on jopa merkittävä päivitys monissa muissa tämän vuoden puhelimissa nähtyyn Snapdragon 8 Gen 1 -versioon.

Täysin uuden järjestelmäpiirin ohella puhelimeen on saatu myös paljon muuta mielenkiintoista. ROG Phone 6 Prossa on muun muassa suuri 6,78 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli 165 hertsin virkistystaajuudella, jopa 18 gigatavua RAM-muistia sekä 50 megapikselin kolmoiskamera. Asus on varustellut puhelimen myös kookkaalla 6000 milliampeeritunnin akulla, lähes puhtaalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä sekä erikoisella takaosan erillisellä ROG Vision -värinäytöllä.

Asus on tuomassa puhelimen myyntiin Suomessa elokuussa 2022. ROG Phone 6 Prosta on tulossa myyntiin ainoastaan 18 + 512 gigatavun muistiversio, jonka suositushinta on 1349 euroa. Lisäksi Asus tuo myyntiin lähes samanlaisen ROG Phone 6 -puhelimen 12 + 256 gigatavun versiona 999 euron hintaan ja 16 + 512 gigatavun versiona 1149 euron hintaan. ROG Phone 6 Prosta on vain valkoinen Storm White -väriversio, mutta ROG Phone 6 on saatavilla valkoisen Storm White -värin ohella myös mustassa Phantom Black -värissä.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen suorituskyvyn kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS ROG Phone 6 Pro  (AI2201)
Mitat: 173 x 77 x 10.3 mm
Paino: 239 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass 3 takaosassa / Gorilla Glass Victus etuosassa
Näyttö: 6.78 tuumaa Full HD+ (2448 x 1080) / 20.4:9-kuvasuhde / AMOLED / 165 Hz / HDR10+ / 1200 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8+ Gen 1(1x 3.2 GHz Cortex X2 & 3x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4x 2.0 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 18 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.9 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.4 / 1/3.0" / 1.12 µm /11 mm / 125 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.0) + LED-salama
Etukamera: 12 MP (Sony IMX663 / f/2.45 / 27 mm / 1/2.93" / 1.22 µm / PDAF)
Akku: 6000 mAh (ei irrotettava) / 65W pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + ROG UI (sisältää Googlen palvelut)
Käyttöjärjestelmä: 2 vuotta Android-versioita + 2 vuotta tietoturvaa
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Storm White
Hinta: 1349€ (18 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

ASUS ROG Phone 6 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Asus toimittaa ROG Phone 6 Pron selvästi erilaisessa sekä tyylikkään pelihenkisessä myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on erittäin kookas, mutta Asuksen tavoitteena ei ole ollutkaan tehdä kompaktia pakettia, vaan tyylikkyys on menty edellä. Myyntipakkaus on kuusikulmioinen ja se on ulkoisesti valkoinen. Pakkausta koristaa ROG-logot, laitteen mallinumerot sekä muut pienet yksityiskohdat. Pakkauksen yhdelle sivulle on painettu tiedot puhelimen mallikoodista sekä muita merkintöjä.

Erikoinen myyntipakkaus aukeaa vetämällä ylhäältä ylöspäin, jonka jälkeen aukeaa pakkauksen kansi. Tämän jälkeen pakkauksesta paljastuu itse puhelin omasta kolostaan vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella olevasta pahvitaskusta paljastuu metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä kovamuovinen suojakuori.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkauksesta löytyy näiden jälkeen 65 watin tehoinen laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C-to-USB-C). Myyntipakkauksen kannesta löytyy myös kortti, jolla on pyritty pelillistämään puhelimen käyttöönoton kokemus. Sen saa eloon, kun osoittaa korttia puhelimen kameralla käyttöönoton yhteydessä tai myöhemmin Armoury Crate -tilassa.

Kokonaisuudessaan myyntipakkaus on jälleen mielenkiintoinen ja sisällöltään kattava. Mielestäni on hienoa nähdä, että Asus toimittaa puhelimen mukana edelleen tehokkaan pikalaturin sekä suojakuoren, joten niitä ei tarvitse erikseen ostaa. ROG Phone 6:n ostajat voivat olla varmoja, että mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta käyttäjien on ostettava erikseen halutessaan erilaisia lisätarvikkeita, kuten AeroActive Cooler -jäähdytin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Asus on lähtenyt viemään vielä hieman eteenpäin pelihenkistä muotoilua ROG Phone 6 Pron kohdalla ja luottaa vahvasti omaan tekemiseensä. Muotoilun kanssa jatketaan tuttua linjaa ja puhelimen tavoitteena on hivellä erityisesti pelaajien silmiä. Puhelin on valmistettu myös laadukkaista materiaaleista, sillä kehys on alumiinia ja pinnat ovat Gorilla Glass -lasia. ROG Phone 6 Pro on saatavilla vain yhdessä väriversiossa, joka on valkoinen Storm White.

ROG Phone 6 Pron kohdalla valkoisessa väriversiossa on otettu oppia viime vuoden ROG Phone 5 Ultimate -puhelimesta. Valkoisessa väriversiossa alumiinikehys on musta ja mattapintainen. Ainoastaan takaosa on mattapintaista Gorilla Glass 3 -lasia. Mattapinta on jälleen kerran erittäin miellyttävä ja samettisen tuntuinen. Mattapinnan vahvuus on se, ettei se kerää sormenjälkiä tai naarmuja samalla tavalla kuin kiiltävät lasipinnat. Myöskään testijakson aikana näistä ei ollut suuremmin päänvaivaa, sillä laite oli kuin uusi myös viikon käytön jälkeen.

Puhelimen etuosassa Asus käyttää selvästi tuoreempaan Gorilla Glass Victus -lasia, joka tarjoilee paremman naarmun- ja iskunkestävyyden kuin aikaisemmat lasiversiot. Testijakson aikana näyttölasiin ei saatu naarmuja aikaiseksi, van se pysyi myös erittäin hyvänä. Laatuvaikutelma puhelimella on mielestäni erinomainen ja onkin mahtavaa nähdä laadukkaita premium-materiaaleja jälleen tämän tason puhelimessa.

Käsituntumaa on puhelimessa parantamassa reunoilta kaartuva takalasi yhdessä pyöristetyn alumiinikehyksen kanssa. Asus on tehnyt ROG Phone 6 Prosta erittäin kookkaan, jonka takia se ei ole kaikista sopivin laite pieniin käsiin. Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 173 x 77 x 10,3 millimetriä ja painoksi huimat 239 grammaa. Puhelin on lähes edeltäjänsä mitoissa, mutta mielestäni suurin ongelma on paino. Toki kaikki erikoiset toteutukset tuovat mukanaan painoa, mutta silti sen huomaa todella hyvin päivittäisessä käytössä ja siihen joutuu todella totuttelemaan.

ROG Phone 6 Pron rakenne on jämäkkä, eikä se antanut periksi tai päästänyt mitään natinoita sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Ehkä pieni pettymys rakenteessa on näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin jätetty muovikehys, joka luo yhden ylimääräisen saumakohdan. Onneksi Asus on saanut tehty siitä todella kapean, jonka ansiosta se ei ole jatkuvasti tunnettavissa laitetta käytettäessä.

Asus on ottanut jälleen puhelimen suunnittelussa huomioon pelaamisen tapahtuvan yleisesti vaakatasossa. Asus on suunnitellut mikrofonien, liittimien, antennien ja painikkeiden sijainnit niin, että niistä olisi paras mahdollinen hyöty laitteen käytössä. Esimerkiksi vaakasuunnassa käytettäessä AirTriggers-painikkeet ovat luonnollisella paikallaan, eikä kädet peitä tärkeitä mikrofoneja tai antenneja. Vasemmassa reunassa on toinen USB-C-liitin, jonka kautta voidaan laitetta ladata ilman että se häiritsisi pelaamista. Vastaavat huomiot ovat olleet aikaisemmissakin Asuksen pelipuhelimissa.

Asus kehuskelee uutuuspuhelimessa IPX4-luokituksen mukaisella roiskevedenkestävyydellä, sillä kyseessä on yksi harvoista luokituksen omaavista pelipuhelimista. IPX4 takaa puhelimen kestävän kevyttä roiskevettä, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan IP68-luokitus, joka on nähty monissa normaaleissa puhelimissa. ROG Phone 6 Prota ei kannata siis edelleenkään tiputtaa veteen, mutta pientä sadetta ei tarvitse enää pelätä.

ROG Phone 6 Pron etuosa on samanlainen kuin edeltäjäversiossa, sillä puhelimessa on näyttöpaneeli, jonka ylä- ja alareunoihin on jätetty paksut mustat kaistaleet. Yksi syy normaalia paksumpiin kaistaleisiin ovat eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Näyttöön ei ole haluttu tuoda myöskään mitään häiriötekijöistä, jotka vaikuttaisivat pelikokemukseen.  Etukameran ohella näytön yläpuolelle on saatu ilmoitusvalo sekä etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet. Näytön alaosaan on integroitu optinen sormenjälkilukija.

Puhelimen mukana toimitettava suojakuori suojaa laitetta.

Pelihenkisyys näkyy erittäin vahvasti ROG Phone 6 Pron takaosassa, jonka suunnitteluun on selvästi käytetty paljon aikaa. Laitteen takaosassa on kuviointi, joka koostuu viivoista ja pisteistä. Lisäksi takaosassa on numero ”6”, joka viittaa malliversioon. Mukana on myös ROG-logo, tekstit ”Join the republic” ja ”For those who dare” sekä RGB-valaistu teksti ”Dare to Play”. Takaosan mielenkiintoinen yksityiskohta on ROG Vision -OLED-näyttöpaneeli, joka näyttää animaatioita, ilmoituksia ja muuta mielenkiintoista.

Takaosan yläreunassa on vaakasuuntainen kamera-alue, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta ja kamera-alueen ulkopuolella nähdään yksi LED-salamavalo. Kameroiden alapuolella on myös teksti ”8K Ultra HD, 1/1.56””, jolla viitataan kameraan. ROG Phone 6 Pron takaosassa on siis paljon kaikenlaista, joten muotoilu varmasti jakaa hieman mietteitä. Puhelin on kuitenkin tehty pelaajille, jotka arvostavat RGB-valaistuksia ja erilaista tyylittelyä.

ROG Phone 6 Pron oikeaan kylkeen on sijoitettu tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Virtapainike on korostettu sinertävällä kehyksellä. Kaikkien fyysisten painikkeiden tuntuma puhelimessa on erinomainen. Painikkeiden välissä on nähtävissä yksi mikrofoni, jonka lisäksi kyljen molempiin päätyihin on toteutettu AirTriggers-ultraäänipainikkeet, joilla pystytään aktivoimaan erilaisia toimintoja vain puristamalla.

Puhelimen vasemmassa kyljessä on tyylikkäästi sinisellä värillä korostettu SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Vasemmassa kyljessä on lisäksi USB-C-liitin latausta ja lisätarvikkeita varten. Puhelimen yläreunaan Asus on sijoittanut ainoastaan yhden mikrofonin, ja alareunasta löytyy mikrofonin ohella toinen USB-C-tyypin latausliitin sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokelitiin. Alareunassa on myös vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Näyttö

ROG Phone 6 Pron näyttö on perustoteutukseltaan lähes samanlainen kuin edeltävässä sukupolvessa, mutta tietysti Asus on tehnyt muutamia parannuksia. Puhelimessa on suuri 6,78-tuumainen AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on Full HD+ -tarkkuus (2448 x 1080). Näytössä on hieman erikoinen 20,4:9-kuvasuhde, aikaisempaa korkeampi 165 hertsin virkistystaajuus sekä 720 hertsin kosketusherkkyys. Näytön yleinen kirkkausalue on 5-800 nitiä, mutta parhaimmillaan kirkkaus yltää jopa 1200 nitiin asti. ROG Phone 6 Pron näyttö tukee HDR10+ -toistoa sekä siinä on vain 23 millisekunnin kosketuslatenssi.

Näyttöä varten puhelimessa on oma piirinsä, sillä Asus tekee yhteistyötä Pixelworksin kanssa. ROG Phone 6 Pro pitää sisällänsä edeltäjästä jo tutuksi tulleen Pixelworks i6 -prosessorin, joka avustaa näytön värioptimoinneissa sekä monissa muissa osa-alueissa. ROG Phone 6 Pro tukee myös DC-himmennystä, tummaa tilaa sekä animaatioiden nopeuden säätämistä.

Jo viime vuonna pohdittiin Full HD+ -tarkkuuden riittävyyttä tällaisessa puhelimessa, jota voidaan edelleen ihmetellä. Toki suurin osa peleistä on optimoitu Full HD -tarkkuudelle ja ne näyttävät hyviltä, mutta erityisesti tässä hintapisteessä on totuttu näkemään myös tarkempia näyttöjä. Full HD+ -tarkkuus on ainakin itselleni täysin riittävä, sillä se takaa ROG Phone 6 Pron kohdalla riittävän 395 pikseliä tuumaa kohden. ROG Phone 6 Pron näytön vahvuuksia ovat kosketusherkkyys ja -latenssi, jotka ovat tällä kertaa markkinoiden kärkeä.

165 hertsin virkistystaajuus on nyt hieman vielä korkeampi kuin aikaisemmin nähty 144 hertsin virkistystaajuus. Kyseessä on mielestäni pieni muutos, eikä eroa oikeastaan juuri huomaa. ROG Phone 6 Pron käyttäjät voivat valita peräti viiden virkistystaajuuden väliltä, joka on normaalia enemmän. Näytön asetuksissa on mahdollista muokata virkistystaajuutta 60, 90, 120, 144 ja 165 hertsin välillä.

Lisäksi valittavissa on automaattinen-valinta, jonka ollessa päällä virkistystaajuus vaihtuu käyttötilanteen mukaisesti. Mitä korkeampi virkistystaajuus näytössä on, niin sitä useammin näyttö päivittyy sekunnin aikana. Esimerkiksi 165 hertsin ollessa käytössä näyttö päivittyy 165 kertaa sekunnin aikana, minkä ansiosta animaatiot näyttävät sulavammalta ja käyttökokemus paranee.

Näytön kirkkaus on jälleen hyvällä tasolla. 800 nitin normaali kirkkaus on monessa tilanteessa riittävä ja näytöltä saa selvää. Kirkkaassa valossa, kuten auringossa voidaan päästä jopa 1200 nitin kirkkauteen, joka tekee kokemuksesta lippulaivatasoisen. ROG Phone 6 Prossa on myös loistavat katselukulmat ja näyttö on muiltakin osin erittäin vakuuttava.

ROG Phone 6 Prolta löytyy lisäksi Widevine L1 -sertifikaatti, joten puhelimella voidaan toistaa korkealaatuista ja HDR -sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixissä puhelin tukee Full HD -maksimitarkkuutta, mutta HDR10-tukea ei ainakaan arvostelun kirjoitushetkellä ole. Puhelimessa ei ole valitettavasti tukea Dolby Vision -tekniikalle.

AMOLED-näyttöpaneelin ansiosta ROG Phone 6 Pron värintoisto on yksi markkinoiden parhaimmista. Erityisesti tummat sävyt olivat tummia ja musta oli oikeasti mustaa. Testijakson aikana itse en kokenut tarvetta säätää näytön väriasetuksia, vaan ne oli Asuksen toimesta jo oletusarvoisesti erittäin miellyttävät. Asus antaa kuitenkin käyttäjälle mukavasti säätömahdollisuuksia koskien näytön värintoistoa. Splendid-valikon takaa on mahdollista säätää manuaalisesti värilämpötilaa sekä vaihtaa näytön väritoistoa.

Näytön asetuksista pystytään myös säätämään yövaloa sekä muita asetuksia. DC-himmennys on käytössä ainoastaan näytön 60 hertsin virkistystaajuudella. Näyttö tukee myös OLED-tekniikkansa ansiosta Always-on-display-toimintoa, ja käyttöjärjestelmän tumma tila näyttää todella hyvältä.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisessä toteutuksessa ROG Phone 6 Pron kohokohta löytyy järjestelmäpiiristä. Asus on päässyt ensimmäisten joukossa käyttämään Qualcommin kaikista uusinta Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriä, jossa on luvattu olevan merkittäviä parannuksia verrattuna aikaisemmin puhelimissa nähtyyn Snapdragon 8 Gen 1 -versioon. Kyseistä järjestelmäpiiriä ei ole nähty toistaiseksi missään muussa Suomessa myyntiin saadussa puhelimessa.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta versiosta, joka perustui Samsungin prosessiin. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

ROG Phone 6 Pro on saatavilla ainoastaan yhdessä muistiversiossa, joka pitää sisällään huimat 18 gigatavua RAM-muistia sekä kiitettävät 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Asus hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei ROG Phone 6 Pro -puhelimesta löydy, mutta mukana on NTFS-tuki ulkoiselle kovalevylle, jos sellaiselle on tarvetta.

Koska kyseessä on ensimmäinen Snapdragon 8+ Gen 1 -puhelin globaaleilla markkinoilla, niin suorituskykytestien tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia. Ajoimme ROG Phone 6 Prossa läpi useat tutut suorituskykytestit, joissa puhelin jyräsi kaikki muut. Vielä Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimella jäätiin usein alle miljoonan pisteen AnTuTu-testissä, mutta nyt Snapdragon 8+ Gen 1 -puhelimella päästiin selvästi sen ylitse. Lisäksi pisteet muissakin testeissä olivat selvästi parempia ja ROG Phone 6 Pro oli ensimmäinen testissä käynyt puhelin, joka saavutti 3DMarkin Wild Life -testissä parhaimmat mahdolliset pisteet.

Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan ROG Phone 6 Pron saamia pisteytyksiä Snapdragon 8 Gen 1 -piiriin perustuvan POCO F4 GT -puhelimen kanssa. Lisäksi rinnalla on vielä vanhemman ROG Phone 5:n vastaavat pisteet, vaikka se perustuukin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin. Näitä tuloksia vertaillessa huomaa hyvin, millaisesta hyppäyksestä suorituskyvyssä on kyse vain vuodessa.

Testitulokset
ASUS ROG Phone 6 Pro (SD8+G1) POCO F4 GT (SD8G1) ASUS ROG Phone 5 (SD888)
AnTuTu (V8): 1 109 707 pistettä 983 748 pistettä 744 270 pistettä
Geekbench 5 (single): 1317 pistettä 1250 pistettä 1129 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4130 pistettä 3387 pistettä 3650 pistettä
PCMark 2.0: 16 904 pistettä 12 863 pistettä 15 001 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet 9446 pistettä 5707 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestään selvää jopa ilman suorituskykytestejä. Ainakaan testijakson aikana suorituskyvyn kanssa ei ollut ROG Phone 6 Pron kohdalla ongelmia, vaan kaikki toimi ongelmitta.

Olemme SuomiMobiilissa viime aikoina toteuttaneet lippulaivapuhelimille stressitestin, jossa pyritään katsomaan kuinka hyvin suorituskyky pysyy tasaisena pidemmässä raskaassa käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästy eroon edes Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla. Nyt kuitenkin odotukset Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin kohdalla olivat korkealla, sillä muutokset valmistusprosessissa pystyvät tekemään merkittävänkin eron.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme ROG Phone 6 Prolle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

ASUS ROG Phone 6 Prolle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla ROG Phone 6 Prolla saatiin AnTuTu-testissä huimat 1 109 707 pistettä, ja toisen testauskerran jälkeen lähdettiin laskusuuntaan. Kolmannella testauskerralla lähdettiin jälleen ylöspäin, mutta heikoin tulos saatiin kuitenkin viidennellä testauskerralla. Tällöin päästiin 1 084 955 pisteeseen. Tulokset stressitestissä olivat hyvin yllättäviä, sillä aikaisemmilla puhelimilla on totuttu hyvin rajuihin suorituskykyjen romahtamisiin, mutta ROG Phone 6 Prossa pysyttiin todella hyvin tasaisessa suorituskyvyssä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 25 000 pistettä, mikä tarkoittaa noin 2,23 prosenttia. Kyseessä on todella minimaalinen pudotus, sillä usein monissa tämän vuoden huippupuhelimissa suorituskyvystä on kadonnut noin 10-15 prosenttia, mutta huonoimmillaan jopa 34 prosenttia. Asus on onnistunut laitteen jäähdytyksen kanssa erinomaisesti, jonka lisäksi muutokset Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirissä saattavat vaikuttaa paremman tuloksen syntymiseen.

Puhelimen lämpenemisestä ei kuitenkaan ole päästy minnekään. Erityisesti stressitestiä tehdessä ROG Phone 6 Pron alumiinikehys tuntui erittäin lämpimältä, eikä sitä ollut kovinkaan miellyttävää pidellä kädessä. Toki mistään tulikuumasta ei puhuta, mutta kovassa käytössä laite lämpiää. Lisäksi lämpenemistä huomattiin pelattaessa, mutta onneksi peruskäytössä laite ei päässyt lämpenemään. Mielestäni tässä saattaa olla selvin eroavaisuus Snapdragon 8+ Gen 1- ja Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirien välillä. Monet aikaisemmat puhelimet ovat lämmenneet selvästi myös peruskäytössä, jos puhelimella katsoo esimerkiksi videoita pidempään, mutta tämä ei ole tilanne onneksi ROG Phone 6 Pron kohdalla.

Asus on aina panostanut valtavasti pelipuhelimiensa jäähdytykseen, eikä nyt ROG Phone 6 Pro ole poikkeus. Käytössä on tällä kertaa uusi GameCool 6 -jäähdytysjärjestelmä, joka on Asuksen mukaan toistaiseksi suurin päivitys jäähdytykseen sitten ROG Phone -sarjan lanseerauksen. ROG Phone 6 Pron kohdalla sisäistä rakennetta on parannettu ja tarjolla on parempi lämmönpoisto kuin koskaan aikaisemmin. Puhelimen sisällä on 360 asteen prosessorin jäähdytysjärjestelmä, joka on toteutettu uuden kaksoispiirilevyrakenteen ansiosta.

Asus on sijoittanut prosessorin ja muut eniten lämpöä tuottavat komponentit puhelimen keskellä, joiden välissä on kaksi akkua. Tämä pitää huolen siitä, että kuumimmat kohdat puhelimesta eivät haittaa käyttökokemusta vaakatasossa käytettäessä. Asuksen mukaan tämä toteutus mahdollistaa sen, että järjestelmäpiirin tuottama lämpö voidaan siirtää tasaisesti reunoille ja kulmiin lämpötehon parantamiseksi. ROG Phone 6 Prossa on myös uudelleen suunniteltu höyrykammio ja suuret grafiittilevyt, jotka johdattavat lämmön nopeasti ja tasaisesti laitteessa.

ROG Phone 6 Pron sisältä löytyy lisäksi suuri määrä BN-lämpöyhdistettä, joka on valmistettu erityisestä boorinitridistä, joka johtaa lämpöä kaksisataa kertaa paremmin kuin pelkkä ilma. Uusittu jäähdytyskokonaisuus toimii jo Asuksen mukaan itsessään hyvin ja lämpö saadaan tasaisesti pois laitteen sisältä. Tästä huolimatta Asus on toteuttanut puhelimelle tutun AeroActive Cooler 6 -jäähdyttimen. Kyseessä on ulkoinen jäähdytin, joka on saanut täydellisen uudelleen suunnittelun verrattuna aikaisempaan versioon.

AeroActive Cooler 6 pitää sisällään edelleen tutun tuulettimen, mutta mukana on nyt myös peltier-jäähdytin. Uusittu lisälaite yhdistyy puhelimen takaosaan ja sen avulla pystytään Asuksen mittauksien mukaan alentamaan jopa 25 asteella laitteen pinnan lämpötilaa, kun käytössä on AeroActive Cooler 6:n tehokkain jäähdytystila. AeroActive Cooler 6 on myös saanut mielenkiintoisen uudistuksen, sillä lisälaite toimii nyt myös täysin ilman ulkoista virtaa.

Tuttuun tyyliin AeroActive Cooler 6 on myös paljon muuta kuin pelkästään jäähdytin. Siinä on myös neljä fyysistä AirTrigger-painiketta, joka on tuplasti enemmän kuin aikaisemmin. Lisälaitteen alaosassa on myös USB-C-liitin, joka mahdollistaa pääsyn USB-C-porttiin myös puhelimella pelattaessa. Asus on laittanut jäähdyttimeen myös oman RGB-logon, joka tukee samoja järjestelmän valaistusasetuksia kuin muutkin RGB-valot puhelimessa.

Jäähdytykseen on siis ROG Phone 6 Prossa panostettu jälleen erittäin paljon. Testijakson aikana panostukset jäähdytykseen nähtiin stressitestissä, joka pysyi mukavan vakaana. Stressitestissä ei käytetty mitään lisäosia. AeroActive Cooler 6 on erikseen ostettava lisävaruste ja siitä on varmasti hyötyä aktiivisille pelaajille. Hintaa lisälaitteella on Suomessa 99 euroa.

ROG Phone 6 Pro tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia.

Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä ROG Phone 6 Pron hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Testijakson aikana ROG Phone 6 Prota testattiin pääasiassa maaseudulla 4G-verkkojen ulottuvilla, jonka takia tällä kertaa 5G-yhteyksien testaaminen ei ollut aktiivista. ROG Phone 6 Pro toimi koko testijakson ajan erinomaisesti 4G-verkoissa, eikä niiden kanssa ollut ongelmia, jotka olisivat johtuneet laitteesta.

Äänentoisto ja sormenjälkilukija

ROG-puhelimissa on nähty aikaisemminkin loistava äänentoisto ja monipuoliset ääniominaisuudet, ja nyt Asus on vienyt niitä vielä hieman eteenpäin. ROG Phone 6 Prossa on kaksi samankokoista eteenpäin suunnattua kaiutinta, jotka tarjoavat erittäin vaikuttavan äänielämyksen, jollaisen vain hyvin harvat älypuhelimet pääsevät tarjoamaan. Asus kutsuu puhelimen ääniominaisuuksia nimellä GameFX.

Puhelimessa on kerrottu olevan 5-magneettinen 12×16 Super Linear -kaiuttimet ja molemmissa kaiuttimissa on omat Cirrus Logic CS35L45 -monovahvistimet, joiden tehontuotto on 21 prosenttia suurempaa kuin edeltäjäversiossa. ROG Phone 6 Pro on Hi-Res Audio -sertifioitu, joten se pystyy käsittelemään ja toistamaan korkearesoluutioisia äänitiedostoja, joiden luokitus on 24-bit/96kHz tai 24-bit/192kHz.

Asuksen mukaan erinomaisen äänentoiston yksi tärkeimmistä elementeistä on ollut ohjelmisto, sillä älypuhelimen hyvin rajallinen kaiuttimille tarkoitettu tila tuottaa omat rajoitteensa. ROG Phone 6 Pron äänentoistossa on tehty yhteistyötä ruotsalaisen Dirac Researchin asiantuntijoiden kanssa. Dirac HD Sound Technologies on tehnyt korjauksia sekä impulssi- ja että taajuusvasteeseen, bassoon sekä äännevoimakkuuteen.

Testijakson aikana stereoäänentoisto vaikutti erittäin hyvältä, eikä vastaavaa äänikokemusta ole tullut vastaan muuta kuin aikaisemmassa Asuksen pelipuhelimessa. Ääni on täyteläinen ja ääntä lähtee todella paljon. Jopa hieman basson tuntua on ääneen saatu, ja kyseessä on yksi harvoista puhelimista, jonka kaiuttimien kautta kuuntelisi musiikkia pidemmänkin aikaa.

Kuulokeliitin löytyy!

Yksi puhelimen kohokohta on kuulokeliitin. ROG Phone 6 Pro on saanut alareunaansa tutun 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joka teki paluun jo viime vuoden mallissa. Kuulokeliittimen ansiosta käyttäjät pystyvät nauttimaan erittäin miellyttävästä äänestä myös langallisten kuulokkeiden avulla.

Asus on panostanut myös langattomaan äänentoistoon. ROG Phone 6 Prossa on tuki muun muassa Snapdragon Sound -tekniikalle, joka takaa loistavan langattoman äänentoiston. Lisäksi puhelin tulee kaikkia yleisimpiä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX adaptive, aptX Low latency, LDAC ja AAC.

Äänentoistokokemusta Asus on uutuuspuhelimessa halunnut vielä erikseen parantaa kehittyneellä AudioWizard-sovelluksella, jolla voidaan optimoida puhelimen ääniominaisuuksia. Mukana on muun muassa 10-kaistainen taajuuskorjain sekä Diractin tekemät audioprofiilit, joita ovat muun muassa musiikki, elokuvat ja pelit. Esimerkiksi pelitilan ollessa käytössä puhelin parantaa pelin sisäisiä äänitehosteita, kun taas elokuvatilassa korostetaan bassoa ja laajennetaan äänialuetta.

Sormenjälkilukijaan Asus ei ole tälläkään kertaa tehnyt merkittäviä uudistuksia, vaan ROG Phone 6 Pro tarjoaa hyvinkin tutun näytön alapuolelle sijoitetun optisen sormenjälkilukijan. Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin mukavaksi käyttää ja se tuntui olevan nopea. Asuksen mukaan sormenjälkilukija on varusteltu tekoälyllä ja sen pitäisi pystyä parantamaan suorituskykyään ajan myötä.

Sormenjälkilukijan sijainti näytöllä on myös otollinen, sillä se on mukavasti peukalon ulottuvilla laitetta käytettäessä. Sormenjälkilukijalle on mahdollista opettaa yhteensä viisi eri sormenjälkeä, mutta yleisesti ainakin itse hyödynnän vain peukaloita lukituksen avaamiseksi.

Sormenjälkilukijalle Asus on toteuttanut viisi erilaista animaatioefektiä, joilla saadaan hieman ilmettä lukituksen avaamiseen, mutta animaation saa tarvittaessa kokonaan myös pois. Lisäksi sormenjälkilukijan kuvakkeen väriä näytöllä on mahdollista vaihtaa tai muuttaa sormenjälkilukijan kuva ROG-logoksi. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Testien perusteella kasvojentunnistus oli erittäin nopea ja ajaa asiansa hyvin.

Värinämoottorit ovat yksiä tärkeimpiä asioita pelipuhelimissa ja ylipäätäänkin huippuluokan puhelimissa. ROG Phone 6 Prossa on huippuluokan X-akselinen värinämoottori, joka takaa todella vakuuttavan värinän. Kyseessä on varmasti yksi parhaimmista värinämoottoreista, joita on koskaan Android-puhelimissa nähty. Muita mainittavia teknisiä toteutuksia puhelimissa on tuki NFC-yhteydelle sekä Wi-Fi 6E -verkoille.

Akunkesto ja lataus

Akunkestoon tai tekniikkaan Asus ei ole tällä kertaa lähtenyt tekemään merkittäviä muutoksia. ROG Phone 6 Pron sisältä löytyy erittäin suuri 6000 milliampeeritunnin kokoinen akku, joka nähtiin jo edeltäjässä. Lisäksi Asus luottaa edelleen omiin monipuolisiin akkuasetuksiinsa ja mukana on hieman paranneltu pikalataus.

6000 milliampeeritunnin akku on loistava, sillä siitä riittää virtaa erittäin pitkäksi aikaa. Suuri akku on toteutettu erityisesti pelaamista varten, sillä pelaaminen kuluttaa enemmän akkua, mutta akku tarjoaa peruskäyttäjille erittäin vakuuttavan käyttöajan. Itsellä aktiivisessa käytössä akkua oli iltaisin usein jopa 40 prosenttia jäljellä, joten kevyemmällä käytöllä akku kestää varmasti jopa kaksi päivää.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Lisäksi puhelimella pelattiin satunnaisesti joitakin raskaampia pelejä, sillä onhan kyseessä pääosin mobiilipelaamista varten tehty puhelin.

Akunkesto on merkittävä valttikortti ROG Phone 6 Prossa ja varmasti osansa hyvään akunkestoon tekee myös energiatehokkaampi järjestelmäpiiri. 6000 milliampeerituntia on myös selvästi suurempi akun kapasiteetti kuin useimmissa muissa huippupuhelimissa, joissa 5000 milliampeerituntia on nykyinen standardi.

Latauksen osalta Asus on tehnyt pieniä parannuksia, mutta tarjolla on edelleen tuttu 65 watin tehoinen HyperCharge-pikalataus. Akku on jaettu puhelimen sisällä kahteen osaan ja tällä kertaa akkuja ladataan päiden sijaan keskeltä. Tämä mahdollistaa Asuksen mukaan pienemmän lämpötilan, jonka ansiosta pystytään ylläpitämään korkeaa lataustehoa pidemmän aikaa. Asuksen mukaan ROG Phone 6 Pro latautuu tyhjästä täyteen noin 42 minuutissa, jonka kerrotaan olevan 10 minuuttia nopeammin kuin edeltäjämallissa.

Asus toimittaa puhelimen mukana jälleen kerran laturin, joka ei ole itsestään selvyys enää nykypäivänä. Asuksen mukaan niin mukana toimitettava 65 watin laturi kuin myös ROG Phone 6 Pro tukevat Quick Charge 5.0 -standardia ja ne käyttävät HyperCharge-tekniikkaa. Tämä tarkoittaa HyperCharge-laturin tarjoavan nopean latauksen standardien mukaisille USB-C 2.0 tai sitä uudemmilla kaapeleilla. Koska laturi tulee puhelimen mukana, niin pystyimme toteuttamaan ROG Phone 6 Prolle lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella.

ASUS ROG Phone 6 Pron latausnopeus mukana toimitettavalla 65 watin pikalaturilla.

Lataustestissä huomattiin, että tyhjästä täyteen latauksessa päästiin jopa Asuksen lupaaman ajan alapuolelle. ROG Phone 6 Pro latautui täyteen vain 40 minuutissa, eli 2 minuuttia odotettua nopeammin. Kyseessä on merkittävä päivitys verrattuna edeltäjäversioon, josta on nyt saatu SuomiMobiilin testien perusteella jopa 15 minuuttia pois latausajasta. 40 minuutin latausaika suurelle 6000 milliampeeritunnin akulle on hyvä ja yksi tämän hetken nopeimmista.

Akkua saadaan ladattua erittäin nopeasti, sillä esimerkiksi 5 minuutissa akkua on jo 19 prosenttia. 20 minuutissa akkua on 57 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 34 minuutissa. Lataus hidastuu jatkuvasti tasaisesti, mutta loppua kohden ei nähdä mitään merkittävää latauksen hidastumista. Ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 3 minuuttia, kun viimeiset 10 prosenttia latautuivat 6 minuutissa.

Langallinen lataus on edelleen ainoa tapa ladata ROG Phone 6 Pro -puhelinta, sillä mukana ei ole tukea langattomalle lataukselle. Langallisesti puhelinta voidaan kuitenkin ladata niin puhelimen kyljestä kuin perinteisesti laitteen alareunasta.

ROG Phone 6 Pro pitää sisällään Asuksen tutut kehittyneet akkuasetukset, jotka ovat monipuoliset ja käytännölliset. Käyttäjä pystyy optimoimaan erittäin monipuolisesti, miten akkua ladataan ja millaisia virransäästötiloja käytetään. Vastaavia yhtä monipuolisia asetuksia ei ole itsellä vielä tähän mennessä missään kilpailijan puhelimessa tullut vastaan, joten Asus on edellä näiden osalta.

Puhelimessa on mahdollista muun muassa rajoittaa lataustehoa, jolloin akku latautuu hitaammin, jos ei ole tarvetta ladata akkua täydellä 65 watin teholla. Esimerkiksi Vakaa-tilassa akun latausteho rajoittuu 45 wattiin, Erittäin vakaa -tilassa 18 wattiin. Tällöin latausnopeus myös hidastuu, mutta samalla myös akun käyttöikä paranee.

ROG Phone 6 Prossa on tuki myös aikataulutetulle lataukselle, joka on hyödyllinen muun muassa yön yli tapahtuvassa latauksessa. Aikataulutetun latauksen aikana puhelinta ei ladata täyteen ennen kuin juuri ennen heräämistä, joka havaitaan esimerkiksi herätyskellosta. Lisäksi käyttäjät voivat aktivoida Nuku hyvin -tilan, jossa aikataulutetun latauksen aikana voidaan aktivoida myös älä häiritse -tila, lentokonetila sekä LED-merkkivalo.

Asus tarjoaa ROG Phone 6 Prossa myös paljon muita akun säästämiseen tarkoitettuja tiloja, joita käyttäjä voi säätää oman mielensä mukaisesti. Asus on selvästi kilpailijoita edellä akun latauksen asetuksissa, ja käyttäjä pääsee oikeasti vaikuttamaan akun lataamistapaan ja tehoon. Varmasti kaikille ei akunlatausasetuksista ole suurta hyötyä, mutta ne käyttäjät, jotka arvostavat monipuolisia asetuksia saavat laitteesta kaiken hyödyn irti.

Pakkastesti

Testijakson aikana ROG Phone 6 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla ROG Phone 6 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Asus oli tuttuun tyyliinsä estänyt akun latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla ROG Phone 6 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Asus on ottanut ROG Phone 6 Pron suunnittelussa huomioon myös pakkaskestävyyden. Puhelin suoriutui testistä kiitettävästi, eikä pakkanen vaikuttanut juurikaan puhelimen käyttöön. Asus oli toki estänyt akun latauksen, mutta niin tehdään yleensä turvallisuuden lisäämiseksi. ROG Phone 6 Pro palautui huoneenlämmössä muutamassa minuutissa normaaliin tilaan, jonka jälkeen myös lataus oli jälleen mahdollista.

Kamerat

Pelipuhelimissa kamerat eivät ole yhtä tärkeässä roolissa kuin monissa muissa huipputason älypuhelimissa, mutta tästä huolimatta Asus on päättänyt viedä kameroita ROG Phone 6 Prossa jälleen hieman eteenpäin. Pääkamera on päivitetty selvästi paremmaksi, mutta sen rinnalla on tuttu ultralaajakulmakamera sekä makrokamera.

Pääkamerana on 50 megapikselin tasoinen Sony IMX766 -sensori, joka on nähty esimerkiksi OnePlus Nord 2T- ja Realme GT 2 Pro -puhelimissa. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle, mutta Asus ei ole valitettavasti saanut mukaan optista kuvanvakainta.

Toinen kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka ei ole saanut päivitystä verrattuna edeltäjämalliin. Ultralaajakulmakamera perustuu OmniVisionin kehittämään OV13V-sensoriin, joka on kooltaan 1/3.0 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.4-aukolla ja 11 mm polttovälillä varusteltu linssi, jonka avulla päästään laajaan 125 asteen kuvakenttään.

Viimeinen kameroista on 5 megapikselin makrokamera, jossa on f/2.0-aukko. Makrokamera on tarkoitettu kohteiden lähikuvaamiseen 4-6 senttimetrin etäisyydeltä. Asus on päivittänyt myös edeltäjämallin 24 megapikselin selfiekameran 12 megapikselin kameraan. Nyt kyseessä on Sonyn kehittämä IMX663-sensori, joka tarjoaa muun muassa automaattitarkennuksen.

ASUS ROG Phone 6 Pron kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.9, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF)
  • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (OmniVision OV13B, f/2.4, 1/3.0”, 1.12 µm, 11 mm, 125 asteen näkökenttä)
  • Makrokamera: 5 megapikseliä (f/2.0)
 • Etukamera: 12 MP (Sony IMX663, f/2.45, 27.7 mm, 1/2.93”, 1,22 µm, PDAF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Oletusarvoisesti puhelimen 50 megapikselin pääkameralla kuvataan 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera tuottaa tuttua hyvää jälkeä, sillä kuvissa on paljon yksityiskohtia, dynaaminen alue on laaja sekä värit taltioituvat luonnollisesti. Kuvissa oli kuitenkin havaittavissa läheltä katsottaessa hieman pehmeyttä sekä jälleen kerran erikoista rakeisuutta erityisesti sinisissä sävyissä. Pääkamera ajaa asiansa, mutta laadukkaalta sensorilta olisi voinut odottaa myös jotain hieman enemmän.

Heikommassa valaistuksessa kamera tuottaa kohtuullista jälkeä oletusasetuksilla, mutta onneksi erillinen yökuvaustila avustaa hämäräkuvauksessa. Pääkamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, joka on yleistynyt monissa puhelimissa viime aikoina.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ROG Phone 6 Pron pääkameralla.

Toinen tärkeimmistä kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on mielestäni saanut mukavan laatupäivityksen verrattuna aikaisempiin versioihin. Erityisesti hyvässä valaistuksessa käytettäessä kuvista saadaan laadukkaita ja käyttökelpoisia.

Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta tietysti normaali ultralaajakulmakameran kaltainen pehmeys on silti havaittavissa. Lisäksi ultralaajakulmakamera tuntui taltioivan paljon kohinaa erityisesti siniseen taivaaseen. Kuvissa on yllättävän laaja dynaaminen alue ja mielestäni värit taltioituvat todella luonnollisesti. Automaattinen vääristyksen korjaus tekee kuvien kulmista hieman pehmeämpiä ja keskiosa on selvästi tarkempi.

Heikossa valaistuksessa kuvien laatu heikkenee selvästi, eikä kamera ole parhaimmillaan. Kuviin lisääntyy huimasti pehmeyttä sekä epätarkkuutta. Ultralaajakulmakamera tukee onneksi yökuvaustilaa, jolla kuviin saadaan hieman enemmän valoa. Alapuolella on nähtävissä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokamera on kolmas ROG Phone 6 Pron kameroista, enkä henkilökohtaisesti ymmärrä miksi sellainen on puhelimeen tuotu. En usko pelaajien hyötyvän makrokamerasta millään tavalla, eikä siitä ole hyötyä juuri muillekaan. 5 megapikselin tasoinen makrokamera ei tuota ROG Phone 5 -puhelimessa kovin erikoista jälkeä, vaan kohtalaiseen lopputulokseen päästään ainoastaan hyvässä valaistuksessa. Jos valoa ei ole tarpeeksi, niin makrokameralla otetut kuvat näyttävät ihan perunalla otetuilta. Alapuolella on muutamia 5 megapikselin tasoisia makrokuvia.

Videokuvauksen osalta ROG Phone 6 Prossa on hieman päivitetty toteutusta. Tarjolle on tuotu 8K 24 fps -videokuvaus pääkameran avustuksella. Lisäksi pääkamera tukee 4K 60 fps -videokuvaa, mutta ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 4K 30 fps -videota. Muutamien testien perusteella pääkamera on vahvoilla 4K-videoiden kanssa, mutta 8K-videot ovat hieman turhia. Kamerasovellus tukee myös kameroiden välillä liikkumista kesken kuvauksen, joka ei ole itsestäänselvyys.

12 megapikselin etukamera on myös yllättävän laadukas. Sen avulla saadaan tarkkoja kuvia, joissa on värit taltioitu mielekkäästi. Etukamera on varusteltuna lisäksi automaattitarkennuksella, joka on selvin parannusta edeltäjään. Hyvien selfiekuvien ohella etukamera tukee myös erittäin tarkkaa 4K 30 fps -videokuvaa elektronisen kuvanvakautuksen avustuksella.

Asus on lähtenyt hieman uudistamaan ROG Phone 6 Prossa kamerasovellustaan verrattuna aikaisempaan. Uudessa ilmeessä on otettu paremmin huomioon esimerkiksi Android 12 -käyttöjärjestelmän muotoiluelementit. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on pika-asetukset salamalle, Google Lens -painike sekä mahdollisuus säätää kuvasuhdetta. Nuolesta saadaan avattua lisävalikko, josta voidaan säätää myös HDR-asetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista vaihtaa etukameraan tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Sovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Makrokameraan päästään erillisessä kuvaustilassa. Asus on tuonut päänäkymään myös 2x-zoomipainikkeen sekä kaunistuspikavalinnat. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin.

Asus on tuonut kamerasovellukseen myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää molempien kameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2750 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 50 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle pro-video-tilassa.

Kamerasovellus toimi ROG Phone 6 Prossa erittäin hyvin ja ilman suurempia bugeja tai hidasteluja. Pienenä huomiona havaittiin kuvien ottamisen puhelimella olevan hidasta. Puhelin ottaa kyllä kuvan nopeasti, mutta heti perään ei pysty ottamaan uutta kuvaa aivan yhtä nopeasti kuin monissa muissa huippupuhelimissa on todettu. Kokonaisuutena kameran ohjelmisto on kuitenkin miellyttävä käyttää.

Käyttöjärjestelmä

ROG Phone 6 Prossa on tämän hetken tuorein Android 12 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää yhtiön oma käyttöliittymäversio. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä ohjelmistoversio numeroltaan 32.2810.2205.63, joka on jo lähellä kaupallista versiota. Puhelimessa oli asennettuna testin lopuksi Googlen 1. toukokuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tuoreimmat heinäkuun korjaukset eivät olleet vielä tarjolla.

Aikaisemmin Asus ei ole antanut puhelimilleen mitään varsinaista päivityslupausta, mutta nyt ROG Phone 6 Pron kohdalla on luvattu sentään jotain. Asuksen mukaan puhelimelle on lupa odottaa kahta suurta Android-versiopäivitystä sekä kahta vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa puhelimen saavan Android 13- ja Android 14 -päivitykset sekä tietoturvakorjauksia vuoteen 2024 asti. Kyseessä on heikko päivityslupaus, jos verrataan esimerkiksi Samsungin useille puhelimille luvattua 4 + 5 vuoden päivitystukea. Asuksen täytyisi siis vähintään tuplata nykyinen päivityslupaus, jotta yhtiö pysyisi trendien mukana.

ASUS on tuonut puhelimeen myös uusimman version omasta käyttöliittymästään, joka on ROG Phone 6 Prossa oletusarvoisesti pelihenkinen ROG UI, mutta sen voi vaihtaa myös puhtaampaan Zen UI -versioon. ROG UI on vain yksi teema Zen UI:n päällä, ja se on selvästi pelihenkisempi sekä hyödyntää tummaa tilaa, kun taasen Zen UI on hieman perinteisempi ja puhtaampi. Mitään käytännön eroavaisuuksia ei suuremmin ROG UI:n tai Zen UI:n välillä ole.

Jo aikaisemmin olen kehunut Asuksen Android-kokemusta yhdeksi parhaimmaksi ja sitä se on vieläkin. Uusin käyttöliittymä kunnioittaa uusimman Android 12 -version muotoiluelementtejä, eikä niitä ole lähdetty kustomoimaan liiaksi. Tarjolla on puhtaan Androidin ohella monipuoliset kustomointiasetukset sekä muut toiminnot, jotka vievät kokemusta vielä pidemmälle.

Puhelimessa on mainostettu olevan peliteemat, joilla voidaan kustomoida käyttöliittymää tietyn pelin henkisyyden mukaisesti. Esimerkiksi peliteemoissa on kustomoidut lukitusnäytön taustakuvat, aloitusnäytön taustakuvat ja kuvakkeet sekä saapuvan puhelun näkymä. Lisäksi Always-on-display-toiminto saattaa olla aktivoituna joissakin peliteemoissa.

Testijakson aikana itsellä ei ollut mitään ongelmia käyttöliittymän tai Android 12 -käyttöjärjestelmän kanssa, vaan Asus oli saanut optimoitua kaiken loistavasti.

Tutut pelitoiminnot saaneet päivitystä

Asuksen pelipuhelimissa on ollut jo vuosia AirTrigger-pelipainikkeet, jotka ovat jo nyt kuudennen sukupolven versiot. Puhelimen oikealla kyljellä on molemmissa päädyissä ultraäänipainikkeet, jotka simuloivat erityisesti perinteisen peliohjaimen yläpainikkeita. Vastaavia painikkeita nähdään vain harvoin puhelimissa, mutta niiden avulla pystytään uudella tavalla hallita pelejä.

Aikaisemmin painikkeita käytettiin pääasiassa korvaamaan näytöllä olevia kosketuspisteitä, mutta nyt uusien toimintojen avulla Asus on pyrkinyt laajentamaan toiminnallisuutta. Ultraläänipainikkeet tukevat myös pyyhkäisyeleitä sekä kaksoispainalluksia, joiden kerrotaan tarjoavan mobiilipelaajille mahdollisuuden kehittää uusia ja parempia pelitekniikoita.

Nyt täysin uutena toteutuksen on ”paina ja nosta”-toiminto, jonka avulla voidaan laittaa peleissä eri toiminto AirTrigger-painiketta painettaessa ja samalla vapauttaessa painikkeen. Asuksen mukaan ROG Phone 6 Prossa on tänä vuonna peräti kahdeksantoista kosketuspistettä AirTrigger 6 -järjestelmässä, jos lasketaan myös AeroActive Cooler 6:n pelipainikkeet.

Näin on merkattu AirTrigger-painikkeen sijainti.

Monissa peleissä ultraäänipainikkeet ovat hyvin hyödyllisiä ja ne mahdollistavat yllättävän monipuolisesti erilaisia toimintoja. Pelaamisen ohella painikkeita on mahdollista hyödyntää myös muihin toimintoihin, kuten niiden käyttöön pikapainikkeina. Asetuksista on mahdollista aktivoida AirTriggers 6 -pikapainikkeet, jolloin tietynlaisella puristuksella voidaan avata tiettyjä toimintoja tai sovelluksia. Esimerkiksi lyhyt puristus voi avata Google Assistantin ja pitkä puristus vastaavasti kameran. Lisäksi ultraäänipainikkeiden herkkyyttä voidaan säätää asetuksista oman mielen mukaiseksi.

Asus Armoury Crate

Asus Armoury Crate -sovelluksen tavoitteena kerrotaan olleen tarjota aidon kannettavan pelilaitteen kokemus. Sovelluksessa on ainutlaatuisia järjestelmätason työkaluja, joiden avulla käyttäjä voi parantaa ja muokata suorituskykyä aivan kuten pelitietokoneissa. Tällä kertaa Asus on vienyt sovellusta eteenpäin ja luonut siihen aikaisempaa selkeämmän ja käyttäjäystävällisemmän käyttöliittymän.

Sovelluksessa on pelikirjasto, jossa on listattuna puhelimen eri ominaisuuksilla toimivia pelejä. Esimerkiksi listattuna ovat pelit, jotka tukevat 165, 144 ja 120 hertsin päivitysnopeutta, Asuksen omia peliohjaimia tai AirTriggers-ultraäänipainikkeita. Lisäksi Armoury Crate -sovellus tarjoaa Connect-ominaisuuden, jossa pelaajat pystyvät tapaamaan keskenään.

ROG Phone 6 Prossa on myös on päivitetty Scenario Profiles -ominaisuus, jonka avulla käyttäjät pystyvät määrittämään erityisiä asetuksia kullekin pelille erikseen. Mahdollista on määrittää muun muassa kosketuksen, näytön, suorituskyvyn, äänien ja verkon asetuksia. Peleissä on mahdollista esimerkiksi määrittää, että suorituskykyä optimoidaan laitteen lämpötilan mukaan tai sitten käytetään parempaa suorituskykyä lämpötilasta välittämättä.

Täysin uutena toimintona on ROG Phone 6 Pron kohdalla grafiikkahallintajärjestelmä nimeltä Graphics Boost. Sen kautta pystyy hienosäätämään erilaisia graafisia asetuksia tietyille peleille.

Pelikeskeisiä asetuksia, joita käyttäjät voivat säätää:

 • Kosketus – Mahdollista säätää kolmea erilaista parametriä paremman tarkkuuden saavuttamiseksi. Lisäksi on mahdollista estää näytön reunojen tahattomat kosketukset.
 • Näyttö – Mahdollista aktivoida anti-aliasing grafiikan parantamiseksi tai muuttaa virkistystaajuutta vastaamaan pelien fps:ää.
 • Verkko – Mahdollisuus estää verkkojen vaihtaminen kesken pelin sekä mahdollisuus estää taustasynkronoinnit väliaikaisesti.
 • AirTriggers – Mahdollista tarkastella AirTrigger-asettelua.

Asus mahdollistaa konsoli-välilehdellä puhelimen laitteiston hallintaa sekä antaa tarkkaa reaaliaikaista tietoa laitteen lämpötilasta, CPU:n lämpötilasta, tallennustilasta sekä RAM-muistin kulutuksesta. Samalla käyttäjät voivat myös optimoida AirTriggers-painikkeet juuri omaan käyttöön sopivaksi. Konsoli-välilehdellä on myös mahdollista säätää mukana toimitettavan tuulettimen pyörimisnopeutta sekä muokata puhelimessa sekä lisätarvikkeissa olevia RGB-valaistuksia.

Lisäksi tämän kautta pystyy säätämään ROG Phone 6 Prossa ROG Vision -toimintoa, eli takaosan PMOLED-näyttöpaneelia. Käyttäjät voivat valita kirjastosta esiladattuja animaatioita eri tapahtumille, kuten X-tilalle, näytön päällä olemiselle tai saapuville puheluille. ROG Phone 6 Pro tarjoaa 60 uutta animaatiota, jonka lisäksi käyttäjät voivat luoda jopa omia animaatioita ROG Vision -editorissa. ROG Vision osaa näyttää myös saapuneiden ilmoituksien sovelluskuvakkeet.

ROG Vision on mielenkiintoinen toiminto, joka on hyvin harvinainen puhelimissa. Takaosan näytössä voidaan näyttää pelihenkisiä animaatioita, jotka luovat erilaista kokemusta.

Game Genie

Game Genie -ominaisuus on tällä kertaa saanut suuren uudistuksen käyttöliittymään. Asuksen mukaan se on nyt parempi kuin koskaan, ja se tarjoaa nyt tutut ominaisuudet, mutta myös paljon muuta. Sen avulla pystytään avaaman valikko, joka tarjoaa lisäominaisuuksia ilman itse pelistä poistumista. Kyseessä on siis pelaamisen rinnalla toimiva tukitoiminto, ja se latautuu aina automaattisesti pelien käynnistämisen yhteydessä. Jos kuitenkaan ominaisuus ei käynnisty jossakin pelissä, niin se voi aktivoida Armoury Craten konsolissa. Game Genie -ominaisuuteen päästään käsiksi peleissä helposti pyyhkäisemällä näytön yläkulmista keskelle päin.

Yksinkertaisesti Game Genie on pelaajan oma työkalupakki, joka pitää sisällään lukuisia pikavalintoja, joilla voidaan parantaa käyttökokemusta pelistä poistumatta. Työkalupakissa on mahdollista muokata asetuksia, säätää virkistystaajuutta, estää ilmoitukset ja puhelut pelin aikana, katsoa reaaliaikaisesti laitteen lämpötilaa sekä tallentaa näyttövideota pelistä. Mukana on yli kaksikymmentä ominaisuutta.

Lisäosilla vauhtia pelaamiseen

Asus on tuttuun tapaan luonut ROG Phone 6 Prolle monia lisätarvikkeita, jotka ovat tuttuja muistakin Asuksen pelipuhelimista. Kävimme jo aikaisemmin läpi AeroActice Cooler 6 -jäähdyttimen, mutta sen rinnalla erikseen on ostettavissa myös muutama muu lisätarvike.

ROG Phone 6 Prolle on tarjolla päivitetty ROG Kunai 3 Gamepad -peliohjain, jonka avulla puhelin voidaan muuttaa pelikonsoliksi. ROG Kunai 3 voidaan yhdistää puhelimeen UBS-C-liittimellä lähes viiveettömän kokemuksen tarjoamiseksi tai vaihtoehtoisesti langattomasti. ROG Kunai 3 Gamepad on saatavilla mustan värin ohella tällä kertaa myös puhelimen tapaisessa valkoisessa Moonlight White -värissä.

ROG Gaming Clip sisältää taasen kolme erillistä pidikettä, joilla puhelimen voi yhdistää helposti PS4-ohjaimen, Xbox Controller 3:n tai Stadia-ohjaimen päälle. Tämä mahdollistaa ROG Kunai 3 Gamepad -lisäosan kaltaisen kokemuksen suoraan jo mahdollisesti hyllystä löytyvällä peliohjaimella.

Testijakson aikana päästiin testaamaan vain AeroActive Cooler 6 -lisäosaa, eikä Asus tällä kertaa toimittanut muita osia testiä varten. Ne ovat kuitenkin täysin samanlaisia kuin aikaisemmin testatuissa puhelimissa, joten ne tarjoavat pelikokemukseen hieman uutta ulottuvuutta. Lisäosat ovat suunnattu kovanluokan mobiilipelaajille.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee ASUS ROG Phone 6 Pro -puhelinta.

Asus jatkaa uuden ROG Phone 6 Pro -puhelimen kanssa jälleen eteenpäin pelipuhelimien kategoriassa, ja pystyy tarjoamaan kaikista parhaimman, monipuolisimman sekä viimeistellyimmän kokonaisuuden. ROG Phone 6 Pro on ennen kaikkea pelipuhelin, mutta se on myös tämän hetken tuoreimpiin tekniikoihin perustuva huippupuhelin, jossa ei ole säästelty. Jos etsinnässä on huippusuorituskyky ja kattavat peliominaisuudet, niin ROG Phone 6 Prota on helppo suositella.

Puhelimessa on laadukas rakenne ja itse tykkään paljon sen pelihenkisestä viimeistelystä. Lisäksi Asus on saanut nyt ensimmäistä kertaa puhelimeen roiskevedenkestävyyden, joka on parempi kuin ei mitään. ROG Phone 6 Pron näyttö on myös erinomainen ja erityisesti Snapdragon 8+ Gen 1 takaa loistavan suorituskyvyn. Puhelimessa on erittäin paljon muisteja ja suuri 6000 milliampeeritunnin akku antaa pitkäksi aikaa puhtia. Lisäksi Asus on onnistunut entisestään parantamaan pikalatausta.

Yksi selvistä vahvuuksista on äänentoisto puhelimen omilla kaiuttimilla sekä muut monipuoliset ääniominaisuudet. Kameroiden osalta ei ollut suurempaa valittamista ja Android 12 -käyttöjärjestelmä on saatu optimoitua puhelimelle hyvin. ROG Phone 6 Pro on myös yksi harvoista pelipuhelimista, jonka pelitoiminnot on suunniteltu huolella ja ne ovat oikeasti käytettäviä, kuten AirTrigger 6 -järjestelmä.

Vaikka ROG Phone 6 Pro on vakuuttava laite, niin on siinä myös muuta huono puoli. Esimerkiksi kaikki pelilisät tuottavat laitteelle paljon painoa verrattuna normaaleihin puhelimiin. Lisäksi Asus on tuonut puhelimeen jopa turhan makrokameran, josta pelaajille ei ole tuskin mitään hyötyä. ROG Phone 6 Prohon ei ole saatu mahdutettua myöskään langatonta latausta tai muistikorttipaikkaa, jotka kannattaa pitää mielessä laitetta harkittaessa. Todennäköisesti suurin huono puoli ROG Phone 6 Prossa on Asuksen tarjoama heikko päivityslupaus verrattuna alan nykysuuntaukseen.

Asus tuo ROG Phone 6 Pro -puhelimen Suomessa myyntiin elokuussa 2022. Tarjolla on ainoastaan 18 + 512 gigatavun muistiversio, jonka suositushinta on 1349 euroa. Puhelin on saatavilla yhdessä väriversiossa, joka on valkoinen Storm White.

ASUS ROG Phone 6 Pro

9.5

ASUS ROG Phone 6 Pro vie pelipuhelimien kategoriaa selvästi eteenpäin ja tarjoaa ensimmäisenä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin.

Hyvää
 • Laadukas rakenne, pelihenkinen takaosa, IPX4-luokitus
 • Upea 165 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli
 • Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa upean suorituskyvyn
 • Huimat 18 gigatavua RAM-muistia ja 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa
 • AirTrigger 6 -järjestelmä tekee pelikokemuksesta paremman
 • Erinomainen akunkesto ja aikaisempaa nopeampi pikalataus
 • Kestää hyvin pakkasta
 • Markkinoiden parhaat stereokaiuttimet, kuulokeliitin säästetty
 • Pää- ja ultralaajakulmakamerat ajavat asiansa
 • Puhdas Android 12 Asuksen lisäyksillä (ROG UI tai Zen UI)
 • Huolellisesti viimeistellyt ja kattavat peliominaisuudet
Huonoa
 • Rakenne edelleen normaalia suurempi ja painavampi
 • Makrokamera jokseenkin turha
 • Ei langatonta latausta tai muistikorttipaikkaa
 • Vain 2 + 2 vuoden päivityslupaus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut