ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy A80 – Mielenkiintoinen kameraratkaisu herättää kysymyksiä

Samsung Galaxy A80.

Samsung julkaisi toukokuussa Milanossa järjestetyssä julkaisutilaisuudessa tähän mennessä kalleimman sekä kehittyneimmän Galaxy A -malliston älypuhelimen. Kyseessä on Galaxy A80, joka herättää mielenkiintoa erityisesti erikoisen kameramekanisminsa ansiosta. Puhelimessa ei siis ole enää erillistä etukameraa laisinkaan, vaan Galaxy A80 -mallissa luotetaan kääntyvään kamerajärjestelmään. Puhelimen takaosan kolme kameraa toimivat siis myös selfie-kuvaamisessa.

Galaxy A -mallisto on ollut aina keskihintaluokan älypuhelinmallisto, mutta Samsungin muutoksien takia mallisto on laajentunut myös erittäin edullisilla malleilla sekä arvokkailla premium-luokan puhelimilla. Galaxy A80 maksaa Suomessa 679 euroa ja se tarjoaa teknisiä ominaisuuksia, jotka ovat tuttuja 400 euron hintaluokassa. Kameratoteutuksen ohella mielenkiintoisia ominaisuuksia ei puhelimesta puutu, sillä laitteessa on muun muassa näytönalainen kaiutin sekä lähes koko etuosan peittävä AMOLED-näyttöpaneeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuore Galaxy A80 oli testikäytössä reilun kahden viikon ajan, joten puhelimesta on koostunut varsin kattava käyttökokemus. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan siis Samsung Galaxy A80 -älypuhelimeen, joka on Samsungin arvokkain Galaxy A -malliston jäsen. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestävyyteen.

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A80 (SM-A805F)
Mitat: 165.2 x 76.5 x 9.3 mm
Paino: 220 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat
Näyttö: 6.7 tuumaa Full HD+ (1080 x 2400) / AMOLED / 20:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 730 (Adreno 618)
Muisti: 8 Gt RAM-muistia / 128 Gt sisäistä tallennustilaa
Kamera: 48 MP pääkamera (f/2.0 / 26 mm / 1/2" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 12 mm / 1.12 µm) +  ToF 3D-kamera (f/1.2 / 30 mm) / LED-salama
Akku: 3700 mAh (ei irrotettava) / 25W pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + One UI (1. heinäkuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Kulta / valkoinen / musta
Hinta: 679 euroa

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A80 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy A80 -puhelimen varsin normaalissa Galaxy A -malliston myyntipakkauksessa. Ulkoisesti pakkaus on pitkälti vaalea, mutta päälipuolella on kuva itse puhelimesta sekä useasti mainittuna Samsung sekä puhelimen mallinimi. Pakkauksen takaosaan on listattuna muutamia Galaxy A80:n pääominaisuuksia sekä myyntipakkauksen sisällä olevan puhelimen muistien määrät. Myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on myös nähtävillä laitteen väriversio.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin, jonka päällä on vielä erillinen irrotettava suojamuovi. Myyntipakkauksen kansiosassa on tuttuun Samsung-tyyliin pahvitasku, jonka sisältä löytyy SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä pikakäyttöoppaat. Myyntipakkauksen pohjalle on laitettu Samsungin 25 watin Super Fast -laturi, USB-C-tyypin tiedonsiirto- ja latauskaapeli sekä Samsungin varsin perinteikkäät nappikuulokkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitään kovin ihmeellistä Samsung ei ole tällä kertaa myyntipakkaukseen laittanut mukaan, vaan Galaxy A80:n ostajat joutuvat tyytymään varsin perinteikkääseen myyntipakkaukseen. Ulkoisesti pakkaus on tuttua muista Galaxy A -malliston puhelimista sekä sisällöstä jää oikeastaan uupumaan yksi asia. Henkilökohtaisesti olisin toivonut puhelimen mukana tulevan oletuksena jonkinlainen suojakuori, joka suojaa ainakin aluksi laitteen lasirakennetta.

Laatutuntumat ja ulkoiset huomiot

Samsung on tehnyt Galaxy A80 -puhelimesta selvästi eri tyylisen kuin muista malliston älypuhelimista, mikä johtuu pääasiassa erikoisesta kameratoteutuksesta. Galaxy A80 on myös yksi ensimmäisistä Samsungin puhelimista, jossa etuosa on lähes kokonaan näyttöä, minkä eteen on myös jouduttu tekemään monia kompromisseja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumalta Galaxy A80 on erittäin miellyttävä ja laatuvaikutelma on pitkälti vastaava kuin kalliimmissa huippupuhelimissa. Samsung on valmistanut puhelimen alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass -lasipinnoista. Takaosassa Samsung hyödyntää tuoreinta Gorilla Glass 6 -lasia, mutta näyttöä suojaa vanhempi Gorilla Glass 3 -versio. Testijakson aikana lasipintoihin ei kertynyt suuremmin huomattavia naarmuja, joten Gorilla Glass -pinnat hoitivat hommansa, kuten voi odottaakin. Lasipinnat ovat kuitenkin erittäin alttiita sormenjäljille ja muille rasvajäljille, mutta onneksi puhelimessa on likaa hylkivä pinnoite, jonka ansiosta sormenjäljet saa pois yhdellä pyyhkäisyllä. Huolta Galaxy A80:n kohdalla herättää kuitenkin ylösnouseva kameramekanismi, joka on varmasti puhelimen herkimmin hajoava osuus. Kameramekanismin toteutukseen tullaan tarkemmin tutustumaan myöhemmin tässä arvostelussa.

Laadukkaat materiaalit sekä erikoinen rakenne tekevät puhelimesta keskivertoa painavamman. Puhelimen ilmoitettu paino on 220 grammaa, joten painoa on jopa hieman liikaa. Galaxy A80 tuntuu myös yläreunasta olevan selvästi painavampi, minkä vuoksi yhdellä kädellä pidettäessä laite saattaa päästä kellahtamaan alas. Galaxy A80 -puhelinta kannattaakin pitää huolellisesti kädessä ja suojakuoren käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa. Samsung on ilmoittanut laitteen virallisiksi mitoiksi 165,2 x 76,5 x 9,3 millimetriä, joten kyseessä ei myöskään ole mikään kompakti puhelin, mikä johtuu jo erittäin suuresta näytöstä.

Pientä harmitusta 679 euroa maksavassa Galaxy A80 -puhelimessa tuottaa IP-luokituksen puuttuminen. Samsung ei ole rakentanut laitteesta millään tasolla pölyn- tai vedenkestävää, kuten useat yhtiön kalliimmat puhelimet ovat olleet. Vedenkestävyys ei ole myöskään täysin tuntematon Galaxy A -mallistossa, jonka puhelimet olivat vielä pari vuotta sitten vesitiiviitä. Todennäköisesti suurin syy IP-luokituksen puuttumiseen on ylösnouseva kameraratkaisu, joka on tehnyt vedenkestävyyden toteuttamisesta lähes mahdotonta.

Etuosasta katsottuna Galaxy A80 näyttää kokonaisuudessaan olevan näyttöä. Etuosassa ei ole nähtävillä minkäänlaista etukameraa, kuuloketta, ilmoitusvaloa tai muita sensoreita. Puheluihin käytettävä kuuloke on integroitu valoisuudentunnistimen kanssa näyttöön ja ilmoitusvalosta Samsung on päättänyt luopua kokonaisuudessaan. Etuosassa on näytön lisäksi myös integroitu sormenjälkilukija, joka sijaitsee näytön alareunassa, jossa siihen on helppo osua peukalolla. Puhelimen etuosassa näyttö peittää pinta-alasta noin 86 prosenttia, mikä on kunnioitettava osuus. Vaikka näyttöä kiertävät reunat Samsung on saanut pääasiassa erittäin kapeiksi, niin näytön alapuolella on selvästi hieman paksumpi musta kaistale.

Takaosan toteutuksessa Samsung on ottanut hieman erilaisen tyylin verrattuna muihin Galaxy A -malliston puhelimiin. Takaosan lasipinta on mukavasti kaartuva reunoilta, minkä ansiosta puhelin istuu mukavasti käteen. Takaosassa on ainoastaan Samsungin logo sekä pop-up-kameraratkaisu. Galaxy A80:n yläreunasta noin 1,5 senttimerin kaistale nousee ylöspäin ja kamera kääntyy laitteen etupuolelle. Kamera-alueessa sijaitsee kolme kamerasensoria, yksi salamavalo sekä 3D-kameran laseranturi.

Galaxy A80:n oikeassa kyljessä on ainoastaan virtapainike ja vasemmasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikki painikkeet on valmistettu muun kehyksen tapaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erittäin miellyttävät. Puhelimen yläreunaan Samsung on asettanut ainoastaan yhden mikrofonin. Alareunasta löytyy kaiutinritilä, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi SIM-korttia, mutta ei kuitenkaan muistikorttia. Galaxy A80 -puhelimessa ei ole myöskään 3,5 mm kuulokeliitintä. Kuulokeliitin sekä muistikorttipaikka ovat usein olleet Samsungin vahvuuksia myös kalliimmissa älypuhelimissa, mutta valitettavasti kumpaakaan ei uutuuspuhelimesta löydy.

Kameramekanismi

Galaxy A80:n kääntyvä kamera.

Galaxy A80 -puhelimen kohdalla suurimmat kysymysmerkit löytyvät kameramekanismista, joka on varsin erikoinen sekä varmasti herkkä hajoamiselle. Reilun kahden viikon testijakson aikana kameramekanismia ei valitettavasti saatu hajotettua, mutta pidemmässä käytössä sen kanssa saattaa tulla vastaan ongelmia.

Puhelimen yläreunasta nousee siis pieni kaistale runkoa, jotta kameraosa pääsee pyörähtämään ympäri akselillaan. Yhteensä kameran eteenpäin kääntymisessä kuluu noin kaksi sekuntia, joten etukameran saa tarvittaessa hyvin nopeasti käyttöönsä. Galaxy A80:n pop-up-kameraratkaisu ei ole kuitenkaan kaikista nopein ja etukameran saa käännettyä vain, kun puhelin ei ole esimerkiksi pöydällä, jolloin kamera ei mahdu kääntymään.

Mielenkiintoista kameramekanismissa on myös kestävyys Suomen kylmissä talvisäissä, sillä puhelimelle tehdyn pakkastestin jälkeen kameramekanismi hidastui selvästi ja kameran kääntyminen oli hidasta. Pidemmässä käytössä pakkasessa Galaxy A80 ei varmasti tule pärjäämään kovin kauaa.

Liikkuva kamera tuottaa lasipintaan myös naarmuja.

Kameraratkaisu tuottaa Galaxy A80 -puhelimeen myös ylimääräisiä saumoja, joista pääsee lika ja pöly sisälle itse laitteeseen. Esimerkiksi kun kamera on käännettynä etupuolelle, rungon sisälle on mahdollista päästä likaa ja se naarmuttaa pidemmässä käytössä laitteen lasipintoja. Testijakson aikana kameramekanismin väliin oli mennyt pieniä hiekanjyviä tai pölyä, mikä aiheutti selviä naarmuja lasipintaan, joka tulee esille laitteen sisältä.

Kameraratkaisu oli myös hieman väljä joka suunnalta ja sitä pystyi selvästi heiluttelemaan. Kamera oli myös mahdollista väkisin vetää ylös ja vasta noin senttimetrin vetämisen jälkeen puhelin tunnisti mekanismin olevan ulkona ja veti sen takaisin laitteen sisälle.

Erikoisinta kameraratkaisussa oli, että Samsung ei ollut estänyt kameran kääntymistä esimerkiksi pöydällä. Galaxy A80:n kamera ei pääse kääntymään ollenkaan, kun puhelin on pöydällä, vaan yrittää väkisin kääntää kameraa siinä onnistumatta. Muutaman sekunnin yrittämisen jälkeen puhelin vasta havaitsi, ettei kameran aktivoiminen onnistu. Mielestäni juuri tämä on Galaxy A80:n kameramekanismin ongelma. Jos kameraa koittaa väkisin kääntää ahtaassa tilassa, jossa se ei ole mahdollista, niin mekanismi voi hajota nopeastikin.

Galaxy A80 -puhelimessa on siis erittäin mielenkiintoinen kameramekanismi ja se on myös erottuvuustekijä tämän hetken älypuhelinmarkkinoilla. Kameramekanismi ei ole kuitenkaan kovin käyttäjäystävällisesti toteutettu ja se on liian monimutkainen. Myös kestävyys herättää isoja kysymyksiä. Todennäköisesti Galaxy A80:n kameratoteutus jää vain kokeiluksi, eikä sitä tulla näkemään tulevissa puhelimissa täysin samanlaisena. Erikoisen kameraratkaisun takia Galaxy A80 -mallia ei siis kannata ostaa, jos haluaa puhelimen myös kestävän useamman vuoden.

Näyttö

Näyttö on yksi suurimmista valttikorteista Galaxy A80 -puhelimessa, sillä kyseessä on ensimmäinen Samsungin puhelin, jossa hyödynnetään niin sanottua New Infinity Display -ratkaisua, joka tarkoittaa suomeksi siis sitä, ettei näytössä ole mitään häiritseviä reikiä tai loviratkaisuja etukameraa varten. Näyttö on siis pystytty tämän ansiosta viemään pitkälti puhelimen reunoille asti. Lähes reunoille asti ylettyvä näyttö on voitu toteuttaa pop-up-kameraratkaisun ansiosta sekä näyttöön integroidun tekniikan avulla.

Galaxy A80:n näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu Super AMOLED -tekniikkaan. Näytössä on 20:9-kuvasuhde sekä Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Tämä tekee tuumaa kohden 393 pikseliä, mikä on enimmäkseen riittävä monessa tilanteessa ja yksittäisiä pikseleitä ei paljain silmin voi havaita.

Suuren näytön tieltä ovat saaneet siirtyä muun muassa valoisuudentunnistin, läheisyysanturi ja ilmoitusvalo. Valoisuudentunnistin on sijoitettu näytön alapuolelle lähelle puheluihin käytettävää kuuloketta, joka on keskitetysti näytön yläreunasta 30 millimetriä alempana. Läheisyysanturina hyödynnetään Galaxy A80:n näyttöä, joka sammuu, jos kosketuspintaa on riittävästi peitossa. Ilmoitusvalosta on Galaxy A80 -puhelimessa jouduttu kokonaan luopumaan.

Näytölle Samsung antaa tuttuun tapaansa jälleen varsin mukavasti säätömahdollisuuksia. Näytön värilämpötilaa on mahdollista säätää kahden vaihtoehdon väliltä, joista oletuksena on valittu luonnollinen. Käyttäjä voi itse valita tilaksi eloisan, jossa voi erikseen vielä säätää valkotasapainoa mieleisekseen. Galaxy A80 tukee myös yötilaa, jolla käyttöliittymän värityksen saa tummaksi, jotta silmät eivät rasitu yöllä. Samalla toiminto säästää myös akkua. Koska Galaxy A80 -puhelimessa ei ole minkäänlaista loviratkaisua, niin sellaisia asetuksia ei puhelimesta luonnollisesti löydy.

Galaxy A80 tukee myöskin Always On Display -ominaisuutta, joka näyttää kellonajan sekä ilmoitukset näytön ollessa sammutettuna. Samsung antaa mahdollisuuden muun muassa säätää näytöllä näkyvän kellon tyyliä sekä väritystä. Always On Display on erittäin hyödyllinen ominaisuus ja ainakin itse tykkäsin testijakson aikana sitä käyttää.

Testijakso osoitti, että Galaxy A80 -puhelimen näyttö on yksi tämän hetken parhaimmista keskiluokassa, mutta kovin lähelle ei esimerkiksi Galaxy S10+ -puhelimen näytön tasoa päästä. Näytössä on erittäin hyvät katselukulmat, hyvä kirkkaus ja luettavuus myös päivänvalossa sekä tarkkuus riittää varmasti monille käyttäjille. Super AMOLED -tekniikan ansiosta näyttö toistaa tummat värit erinomaisesti ja musta on todellakin mustaa. Henkilökohtaisesti tykästyin myös näytön suureen kokoon sekä siihen, ettei näytössä ole mitään häiriötekijöitä.

Tekniikka ja suorituskyky

Galaxy A80 -puhelin on tekniikkansa osalta hyvin kyvykäs, mutta ei kuitenkaan ole lähelläkään huippupuhelimia. Tehoista on vastaamassa Qualcommin tuore keskihintaluokan älypuhelimiin suunnattu Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri ja Galaxy A80 on ensimmäinen SuomiMobiilin testissä ollut puhelin kyseisellä järjestelmäpiirillä.

Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm valmistusprosessilla ja se rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 470 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 470 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Snapdragon 730 -piirissä Adreno 618.

Suomessa myytävässä Galaxy A80 -puhelimessa on mukavat 8 gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa on 128 gigatavua. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei Samsung ole uutuuspuhelimeensa pystynyt laittamaan. Muistikorttipaikan puuttumista voidaan pitää Galaxy A80 -puhelimen miinuspuolena, sillä kaikista muista Galaxy A -malliston puhelimista muistikorttipaikka löytyy ja sellainen on myös monissa Samsungin huippupuhelimissa.

Ajoimme puhelimessa testijakson aikana läpi SuomiMobiilin arvosteluiden repertuaariin kuuluvat suorituskykytestit, joissa Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri osoitti kyvykkyytensä. Kyseessä on yksi tämän hetken tehokkaimmista järjestelmäpiireistä keskihintaluokan älypuhelimille ja jää jälkeen oikeastaan vain tehokkaimmille Snapdragon 855- ja Kirin 980 -piireille. Testeissä eroa oli kuitenkin selvästi esimerkiksi Snapdragon 730:n ja Snapdragon 855:n välillä, mutta Galaxy A80:n suorituskyky riittää kuitenkin monissa tilanteissa. Alapuolella on Galaxy A80:n saamia pisteitä eri suorituskykytesteissä. Taulukossa pisteytyksiä voi verrata 400 euroa maksavan vastaavalla piirillä varustellun Xiaomi Mi 9T -puhelimen pisteisiin sekä vain hieman kalliimman OnePlus 7 Pron pisteisiin, jonka suorituskyvystä vastaa Snapdragon 855 -tehopiiri.

Testitulokset
Samsung Galaxy A80 (SD730) Xiaomi Mi 9T  (SD730) OnePlus 7 (SD855)
AnTuTu: 204 976 pistettä 209 047 pistettä 371 321 pistettä
Geekbench 4 (single): 2446 pistettä 2536 pistettä 3506 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6893 pistettä 6970 pistettä 11 042 pistettä
PCMark 2.0: 7101 pistettä 7645 pistettä 9268 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 37 197 pistettä 21 101 pistettä 62 332 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 49 596 pistettä 22 494 pistettä 107 812 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 19 839 pistettä 17 341 pistettä 25 170 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2366 pistettä 1867 pistettä 5790 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2206 pistettä 2003 pistettä 6393 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3173 pistettä 1509 pistettä 4354 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Tuloksista nähdään Galaxy A80:n saavan hyviä ja osittain myös odotettuja tuloksia. Valitettavasti Galaxy A80 on sen verran kallis puhelin, että Snapdragon 730 -järjestelmäpiirin hyödyntäminen siinä on hieman kyseenalaista ja 679 euron hintalapulla suorituskyky ei ole oletetulla tasolla. Esimerkiksi samalla hinnalla saa jo paremmalla Snapdragon 855- tai Kirin 980 -järjestelmäpiireillä varusteltuja laitteita, jotka ovat selvästi tehokkaampia. Päivittäisessä käytössä Galaxy A80 toimii kuitenkin erittäin hyvin ja hidasteluja ei ollut testijakson aikana havaittavissa.

Äänentoisto

Samsung on laittanut Galaxy A80 -malliin ainoastaan yhden kaiuttimen, joka löytyy puhelimen alareunasta. Valitettavasti stereokaiuttimia ei ole myöskään toteutettu puheluihin käytettävän kuulokkeen avustuksella, sillä Samsung ei hyödynnä perinteistä kuulokeratkaisua. Galaxy A80 on myöskin Samsungin yksi harvoista älypuhelimista, jossa ei ole enää 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, mitä voidaan pitää myös puhelimen yhtenä suurimpana heikkoutena.

Yhden kaiuttimen voimalla Galaxy A80 tuottaa kohtuullista ääntä ja musiikkia voi sen kautta kuunnella, mutta ei kuitenkaan pitkiä aikoja, jos on tottunut laadukkaampaan äänentoistoon. Henkilökohtaisesti olisin toivonut tässä hintaluokassa stereokaiuttimia, mutta erikoinen kameramekanismi on varmasti ollut suurin syy toisen kaiuttimen poisjäämiseen. Vaikka kuulokeliitintä laitteessa ei ole, niin Galaxy A80:ssa on Bluetooth 5.0 -yhteys, joten laadukkaiden Bluetooth-kuulokkeiden kanssa ei pitäisi olla ongelmia.

Puheluihin käytettävä kuuloke on Galaxy A80 -puhelimessa integroituna näyttöön ja se sijaitsee 30 millimetriä näytön yläreunasta alaspäin. Ominaisuus hyödyntää äänen tuottamista varten näytön sisällä olevien väriseviä elementtejä. Lisäksi äänen tuottamisesta syntyy hieman värinää, jonka voi tuntea erityisesti, jos äänenvoimakkuus on puheluissa korkea. Näytönalainen kuuloke tuntui testijakson aikana toimivan varsin luotettavasti ja sen kautta puheluiden äänenlaatu oli hyvä, mutta ei kuitenkaan samalla tasolla perinteisen ratkaisun kanssa.

Näytönalainen kuuloke vaatii, että puhelin on asetettu korvalle juuri sensorin kohdalle, jotta ääni on kirkasta ja esimerkiksi meluisassa ympäristössä saisi puhelusta edes selvää. Rauhallisessa ympäristössä puhelusta saa kuitenkin hyvin selvää ja korvan ei tarvitse olla täysin sensorilla, sillä koko näyttö johtaa ääntä mukavasti. Näytönalainen kuuloke on toimiva ratkaisu ja mielestäni puhelinta on paljon luonnollisempaa pitää korvalla, kun kuuloke löytyy näytöltä, eikä laitteen yläreunasta.

Sormenjälkilukija

Samsung hyödyntää optista sormenjälkilukijaa.

Sormenjälkilukijan Samsung on sijoittanut Galaxy A80 -mallissa näytön alle, kuten useissa muissakin uusissa Galaxy A -malliston älypuhelimissa. Samsung hyödyntää puhelimessa tuttua optista sormenjälkilukijaa, eikä esimerkiksi Galaxy S10 -puhelimista tuttua ultraäänisormenjälkilukijaa. Kuten jo aikaisemmin Galaxy A50 -puhelimen kohdalla todettiin sormenjälkilukijan olevan kilpailijoita hitaampi, niin myöskään Galaxy A80 -mallissa Samsung ei ole tehnyt suuria muutoksia.

Optinen sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, jossa siihen on helppo asettaa esimerkiksi peukalo. Testijakson aikana sormenjälkitunnistin onnistui tunnistamaan satunnaisesti sormenjäljen ensimmäisellä yrittämällä ja avasi laitteen lukituksen. Useasti sormi täytyy asettaa useamman kerran lukijalle, jotta lukitus aukesi, mikä teki näytönalaisesta sormenjälkilukijasta varsin tuskallisen käyttää. Henkilökohtaisesti suosin Galaxy A80:n kohdalla enemmän tavallisen PIN-koodin käyttämistä epävarman ja hitaan sormenjälkilukijan sijasta, sillä PIN-koodin naputtelu oli useasti nopein tapa avata lukitus.

Vaikka Samsungin puhelimissa on ollut jo pitkään etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, niin Galaxy A80 -puhelimeen sitä ei ole haluttu tuoda, mikä on myös täysin ymmärrettävää nousevan ja pyörivän kameraratkaisun takia. Esimerkiksi puhelimen ollessa pöydällä ei kamera pääsisi nousemaan ylös ja tunnistamaan kasvoja, joten Samsung on halunnut varmasti minimoida herkän kameran käyttötarkoitukset.

Akunkesto

Samsung on pakannut Galaxy A80:n sisälle kohtuullisen suuren 3700 milliampeeritunnin akun, joka takaa vähintään hyvän akunkeston. Päivittäisessä käytössä akku kesti korkeintaan yhden päivän ja iltaisin akkua oli yleisesti jäljellä noin 10 prosenttia. Kovin tyytyväinen en akunkestoon kuitenkaan ollut, sillä muutamana päivänä puhelimelle täytyi antaa lisävirtaa, jottei akku loppuisi kesken päivän. Yleisesti akku kuitenkin kestää päivän verran, mutta ei yhtään enempää, jos puhelinta käyttää aktiivisesti päivän aikana.

Suurimmat akkua kuluttavat tekijät puhelimessa on suuri näyttö sekä erikoinen kameramekanismi kuluttaa myös todennäköisesti mukavasti akkua, jos kameraa kääntelee edestakaisin kymmeniä kertoja päivässä. Testijakson aikana puhelimen päivittäinen käyttö koostui pääasiassa muutamista puheluista, netin selaamisesta, videoiden katselusta sekä kuvaamisesta.

Puhelinta ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta, eikä laite tue esimerkiksi Samsungin huippupuhelimien tapaisesti langatonta latausta. Galaxy A80 tukee kuitenkin 25 watin pikalatausta ja Samsung toimittaa siihen tarvittavan laturin suoraan myyntipakkauksessa. Testijakson aikana testasimme luonnollisesti mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden ja se on nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeus.

Kuvaajasta voidaan nähdä, että tyhjästä täyteen puhelin latautuu 95 minuutissa, joten puhelin latautuu kohtalaisen nopeasti. Puolessa tunnissa akkua on latautunut hieman yli 50 prosenttia ja tunnissa akunvaraus on noussut 87 prosenttiin. Tunnin latauksen jälkeen latausnopeus hieman hidastuu ja erityisesti viimeiset 10 prosenttia latautuu erittäin hitaasti ja siinä kestää jopa 30 minuuttia.

Kokonaisuudessaan Galaxy A80:n akunkesto oli pieni pettymys. Samsung olisi voinut laittaa puhelimeen hieman suuremman akun, kuten esimerkiksi pikkuvelimalli Galaxy A70 -mallissa, jossa on suuri 4500 milliampeeritunnin akku. Yhdellä latauksella akku kestää päivän verran, eikä mitään muuta kannata odottaakaan. Heikohkoa akunkestoa on paikkaamassa myös pikalataus, joka on erittäin mielekäs lisäys Samsungilta.

Pakkastesti

Puhelimen testijakson aikana testasimme myös luonnollisesti laitteen pakkaskestävyyden. Laitoimme Galaxy A80:n pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A80 oli -18 asteen pakkasessa 60 minuutin mittaisen ajan näytön ollessa pois päältä ja akunvarauksen ollessa 100 prosenttia. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Pakkanen ei myöskään vaikuttanut mitenkään näytön käytettävyyteen, mikä johtuu AMOLED-näyttötekniikasta. Testin jälkeen puhelinta ei voinut heti ladata liian alhaisen lämpötilan takia, mikä on varsin luonnollista. Lisäksi testi vahvisti Galaxy A80:n erikoisen kameratoteutuksen hidastuvan huomattavasti.

Toisella testauskerralla puhelimen akku ladattiin jälleen 100 prosentin varaustasoon ja laitettiin uudestaan -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä ja laite toisti Full HD -tasoista videota 60 minuutin ajan. Testin jälkeen Galaxy A80:n akunvaraus oli tippunut 86 prosenttiin, joten akkua oli kulunut tunnissa 14 prosenttia. Tulos oli varsin perinteinen, sillä yleisesti tässä testissä akkua kuluu puhelimesta riippumatta noin 10-20 prosenttia.

Pakkastestin perusteella Galaxy A80 ei pääse yllättämään suuremmin pakkaskestävyydellään, vaan on ennemmin vain perustasoa. Akunkulutus oli normaaleissa mittasuhteissa eikä pakkanen vaikuttanut suuremmin puhelimen käyttökokemukseen.

Kamerat

Kamerat ovat yksi Galaxy A80 -puhelimen myyntivalteista, sillä Samsung on pakannut laitteeseen kolmoiskameran, josta kaikkia on mahdollista käyttää peruskuvaamisen lisäksi myös selfie-kuvaamiseen kääntyvän kameramekanismin ansiosta. Vaikka kyseessä on keskihintaiseen älypuhelinmallistoon kuuluva laite, niin Samsung ei pääse pettämään kameroiden osalta, sillä ne hoitavat juurikin sen mitä on luvattu.

Kolmoiskamera koostuu siis kolmesta kamerasta, jotka ovat 48 megapikselin pääkamera, 8 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä HQVGA-tasoinen 3D ToF -kamera. 48 megapikselin kamera rakentuu Sonyn IMX586-sensoriin tai vaihtoehtoisesti Samsungin omaan ISOCELL Bright GM1 (S5KGM1) -sensoriin. Sensorissa on muun muassa f/2.0-aukko, 26 mm polttoväli, 0,8 µm pikselikoko sekä 80 asteen näkökenttä. Oletuksena pääkameralla otetaan 12 megapikselin kuvia, mutta myös täyden resoluution, eli 48 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista. Toinen kamera on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen näkökentällä. Kamerassa on f/2.2-aukko, 12 mm polttoväli sekä 1,12 µm pikselikoko.

Kolmas kamera on monista uusista puhelimista tuttu Time-of-Flight-sensori, jossa on f/1.2-aukko ja 30 mm polttoväli. Samsung kutsuu kameraa 3D-kameraksi, mutta kyseessä on samanlainen ToF-kamera, jota useat valmistajat hyödyntävät. Kameran tarkoituksena on taltioida parempi syvyysterävyys kuin aikaisemmin. ToF-kameran lasersensorin avulla pystytään mittaamaan etäisyyksiä ja luomaan tämän avulla erittäin hyvän syvyyskartta. Samsung hyödyntää kameraa muun muassa Live Focus -videotilassa.

Kolmoiskamera lyhyesti:

  • 48 MP pääkamera (F/2.0-aukko, 26 mm, 1/2″, 0,8 µm, 80 asteen näkökenttä)
  • 8 MP laajakulmakamera (F/2.2-aukko, 12 mm, 1,12 µm, 123 asteen näkökenttä)
  • 3D ToF HQVGA syvyysterävyysensori (F/1.2-aukko, 30 mm)

Hyvässä päivänvalossa Galaxy A80 pystyy taltioimaan erittäin hyviä kuvia, joissa on paljon yksityiskohtia sekä värit taltioituvat pitkälti luonnollisina. Myöskin Galaxy A80:n kuvia vaivaa tuttu Samsungin jälkikäsittely, jossa kuvista tehdään hieman liian suttuisia ja kuvia zoomatessa yksityiskohdat eivät aina ole tarkkoja. Yleisellä tasolla 12 megapikselin kuvat pääkameralla ovat erittäin hyviä ja riittävät hyvin monien kuluttajien tarpeisiin. Huippupuhelimien tasoisesta kuvanlaadusta ei valitettavasti ole kyse päivänvalossakaan. Hämärässä laatu kärsii ja yksityiskohtia häviää sekä samalla mitä hämärämmässä kuvia otetaan, niin sitä enemmän jälkikäsittely näkyy kuvissa. Hämäräkuvat eivät kuitenkaan ole missään tapauksessa huonoja, vaan enimmäkseen perustasoa. Alapuolella on kuvia, jotka on otettu puhelimen pääkameralla 12 megapikselin tarkkuudella.

Huom. Artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Koska Galaxy A80 -puhelinta mainostetaan 48 megapikselin kamera edellä, niin luonnollisesti myös täyden resoluution kuvien taltioiminen on mahdollista. Oletuksena kuvat ovat kuitenkin 12 megapikselin tasoisia, mutta 48 megapikselin tila on mahdollista aktivoida erikseen ottamalla käyttöön 3:4H-kuvasuhde. H tarkoittaa tässä tilanteessa 48 megapikselin kuvia. Suurta eroa ei 12 megapikselin ja 48 megapikselin kuvissa juurikaan ole havaittavissa, mutta tarkkaan katsoen pieniä eroavaisuuksia kuvissa voi nähdä.

Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on 12 megapikselin tasoinen ja oikeanpuoleinen on 48 megapikselin tasoinen. Kuvista huomataan, että 48 megapikselin otoksissa värejä korostetaan liiaksi asti ja zoomatessa yksityiskohdat ovat öljymaalauksen kaltaisia. Monessa tilanteessa 12 megapikselin kuvat ovat selvästi parempia ja värit toistuvat luonnollisemmin.

Ultralaajakulmakamerat ovat viime aikoina yleistyneet älypuhelimissa ja Samsungillakin kameroita löytyy lippulaivapuhelimista aina keskihintaluokan puhelimiin. Myöskin Galaxy A80 -mallilla on mahdollista ottaa ultralaajakulmakuvia erillisen 8 megapikselin kameran avulla. Ultralaajakulmakuviin on mahdollista saada 123 asteen näkökenttä, mikä antaa uusia mahdollisuuksia kuvaamiseen.

Galaxy A80:n kohdalla ultralaajakulmakuvat ovat perustasoa, eivätkä pääse lähellekään huippupuhelimien tasoa. Kuvien tarkkuus ei ole mikään kovin erikoinen ja värit taltioituvat selvästi haaleampina kuin pääkameralla otetuissa kuvissa. Lisäksi ultralaajakulmakameran heikkous löytyy hämäräkuvauksesta, jossa kuvien laatu kärsii erittäin paljon. Alapuolella on ultralaajakulmakameralla taltioituja testikuvia.

ToF-sensori mahdollistaa erittäin hyvän syvyysterävyyskartan taltioimisen ja samalla myös tyylikkäät bokeh-kuvat onnistuvat pääosin erinomaisesti. Alapuolella olevista syvyysterävyyskuvista käy selväksi mihin Galaxy A80:n kamera kykenee. Kamera suoriutuu hyvin peruskuvauskohteista, joissa on selvät ääriviivat. Jos kuvattavassa kohteessa on kuitenkin useampia eri tasoissa olevia kohteita, niin lopputulos ei ole aina hyvä.

Etukamerana hyödynnetään täysin samoja kameroita kuin takaosassakin, joten mitään eroa ei laadussa tapahdu. Galaxy A80 -puhelimella on siis mahdollista ottaa erittäin tarkkoja selfie-kuvia, joissa on paljon yksityiskohtia. Lisäksi ryhmäselfieitä voi ottaa nyt paremmin 123 asteen laajakulmakameralla ja bokeh-kuvista tulee parempia erillisen ToF-sensorin avulla. Videokuvaa Galaxy A80 kykenee taltioimaan 4K 30 fps -tasoisena pääkameralla ja Full HD 30 fps -tasoisena ultralaajakulmakameralla. Full HD -videoissa on mahdollista hyödyntää elektronista kuvanvakautusta, mutta optista kuvanvakautusta kameroista ei valitettavasti löydy. Elektroninen vakautus hoitaa hommansa muutamien testivideoiden perusteella hyvin.

Suuria muutoksia Galaxy A80:n kodalla Samsung ei ole tehnyt kamerasovellukseen, vaan käyttökokemus on pitkälti samanlainen kuin Galaxy S10 -puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä. Sovelluksen yläreunassa on Bixby Vision toiminto, joka on lähes samanlainen kuin Google Lens -toiminnallisuus. Bixby Visionin kerrotaan tunnistavan mitä katsot ja antaa tarvittavat tiedot kohteesta. Samalla toiminnallisuus myös kääntää tekstiä tai lukee QR-koodeja. Kamerasovelluksessa on myös pikapainikkeet muun muassa asetuksille, salamalle ja kuvasuhteelle. Päänäkymässä on myös yksinkertaista vaihtaa puhelimen kameroiden välillä.

Kamerasovelluksessa on lisäksi vielä automaattitilassa valinnaisesti käyttöön otettava kuvaehdotukset-toiminnallisuus. Puhelin näyttää ominaisuuden avulla näytöllä erilaisia asetteluehdotuksia ennen kuvan ottamista. Toinen yleisempi toiminnallisuus on älykäs kamera -ominaisuus, joka on luonnollisesti varusteltu tekoälyllä. Samsung kutsuu ominaisuutta nimellä tilanteen optimointi. Ominaisuuden avulla kamera pystyy tunnistamaan kuvattavan kohteen ja muokata asetuksia tarpeen mukaisesti.

Pieni pettymys Galaxy A80 -puhelimen kohdalla on erittäin rajalliset manuaalikuvausominaisuudet. Manuaalitilassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (100-800), valkotasapainoa sekä valoisuudenkorjausta (-2.0…+2.0). Yleisesti Samsungin huippupuhelimissa on voinut näiden lisäksi säätää muun muassa valotusaikaa, tarkennusta sekä värisävyjä, mutta syystä tai toisesta Galaxy A80:n manuaalisäädöt on pidetty erittäin pieninä. Vaikka Galaxy A80:ssä on panostettu erityisesti kameroihin, niin ammattilaiskuvaajille laitetta ei voi suositella.

Kamerasovelluksesta löytyy myös mahdollisuus taltioida kuvia täydellä 48 megapikselin resoluutiolla, mutta ominaisuus on piilotettu varsin hyvin. Normaalisti kuvat otetaan 12 megapikselin tarkkuudella, mutta 48 megapikselin kuvia voi taltioida ottamalla käyttöön 3:4H-kuvasuhteen kamerasovelluksen yläreunasta. Erillistä 48 megapikselin kuvaustilaa ei Galaxy A80:n kamerasovelluksesta löydy, mikä olisi mielestäni yksinkertaisempi tapa taltioida tarkkoja kuvia.

Käyttöjärjestelmä

Samsung hyödyntää Galaxy A80 -puhelimessa luonnollisesti Googlen Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmää, jonka päällä hyrrää yhtiön oma One UI -käyttöliittymä. Suuria muutoksia ei One UI -käyttöliittymään ole tullut sitten Galaxy S10+ -puhelimen testaamisen, mutta kyseessä on selvä päivitys aikaisemmasta Samsungin käyttöliittymästä.

Galaxy A80 -puhelimessa One UI-käyttöliittymän versionumero on 1.1. Samsungin mukaan One UI:n tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Uusittu käyttöliittymä on silmällä pitäen tehty tekemään erityisesti yhden käden käytöstä sujuvampaa ja mukavampaa. Käyttöliittymän minimalistinen muotoilu helpottaa asioiden hoitamista poistamalla ruudulta ylimääräisen sälän, mikä helpottaa keskittymään olennaiseen. Katsottava sisältö näytetään ruudun yläosassa, ja kaikki toiminnot on sijoitettu näytön alaosaan, joten puhelimen käyttö onnistuu nopeasti peukalotuntumalla.

Erillistä Bixby-painiketta ei Galaxy A80 -puhelimesta löydy, mutta silti Samsung on integroinut oman virtuaaliavustajansa laajasti omaan käyttöliittymäänsä. Yksi hyödyllisimmistä ominaisuuksista on mielestäni Bixby-rutiinit, sillä niiden avulla puhelin analysoi käyttäjän tavat ja tottumukset älykkäästi jokapäiväisten tehtävien ja sovellusten automatisointia varten. Samsung on ottanut hyväksi esimerkiksi ominaisuudelle muun muassa rutiinin, joka vähentää sinistä valoa käynnistämällä Night Mode -tilan tiettynä kellonaikana, jotta silmät voivat valmistautua nukkumaanmenoon. Bixby-rutiinit voivat myös pitää puhelimen lukitsemattomana ja soittaa musiikkia, kun puhelin on autossa. Lisäksi käyttäjä voi määrittää täysin omia rutiineja.

Samsungin One UI -käyttöliittymä sekä Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä toimivat Galaxy A80 -puhelimessa mielestäni testijakson aikana, kuten kuuluukin. Päivittäisessä käytössä ei tullut vastaan huomattavia bugeja tai kaatumisia. Testijakson lopuksi Galaxy A80:n tuorein saatavilla ollut päivitys sisälsi myöskin 1. heinäkuuta 2019 julkaistut tietoturvakorjaukset.

Yhteenveto

Samsung Galaxy A80 on monilta osin erittäin mielenkiintoinen älypuhelin, mutta samalla se jakaa mielipiteet kahtia. Toisaalta kyseessä on innovatiivinen, hyvällä ominaisuuksilla ja tyylikkäällä premium-rakenteella varusteltu laite, mutta toisaalta Galaxy A80 on liian erikoinen, herkkä hajoamiselle sekä liian kallis, jos verrataan kilpailijoihin.

Testijakson aikana tykästyin puhelimessa suureen ja tarpeeksi hyvään AMOLED-näyttöön, jossa ei ollut minkäänlaista loviratkaisua häiritsemässä katselukokemusta. Lisäksi Snapdragon 730 on varsin kyvykäs järjestelmäpiiri sekä kamerat tuottavat pääasiassa hyvää jälkeä. Galaxy A80:n näytönalainen kuuloke pääsi yllättämään positiivisesti sekä 25 watin pikalataus oli varsin nopea. Myös laitteen laatutuntuma sekä design olivat miellyttäviä, mutta pop-up-rakenteen kestävyys herättää kysymyksiä pidemmässä käytössä.

Valitettavasti Galaxy A80 -puhelimesta löytyy myös pitkä lista selviä puutteita, joita ovat muun muassa kuulokeliittimen, vedenkestävyyden, muistikorttipaikan, langattoman latauksen ja optisen kuvanvakaimen puuttuminen. Myöskään Samsungin näytönalainen sormenjälkilukija ei päässyt vakuuttamaan toimivuudellaan.

Suomessa Galaxy A80 maksaa huimat 679 euroa ja mielestäni hintaa on jopa 200 euroa liikaa puhelimesta, jossa on keskihintaluokkaan suunnattua tekniikkaa. Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri kuuluu 300-400 euron älypuhelimiin, joten lähes 700 euron puhelimessa pitäisi olla selvästi parempaa ja tehokkaampaa tekniikkaa. Galaxy A80 on tarjolla kolmessa värissä, jotka ovat Phantom Black, Ghost White ja Angel Gold.

Samsung Galaxy A80 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

7

Hyvää
  • Suuri ja hyvä AMOLED-näyttö
  • Näytössä ei minkäänlaista loviratkaisua
  • Premium-rakenne
  • Hyvä kamerat
  • USB-C ja 25 watin pikalataus
  • Näytönalainen kuuloke oli yllättävän hyvä (varauksin)
  • Kyvykäs Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri (hintaluokassa alimitoitettu)
Huonoa
  • Ei vedenkestävä
  • Pop-up-toteutuksen kestävyys herättää kysymyksiä
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Ei langatonta latausta
  • Hidas näytönalainen sormenjälkilukija
  • Ei optista kuvanvakautusta (OIS)
  • Hinnoiteltu liian korkeaksi
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut