Arvostelussa Samsung Galaxy Note20 Ultra – Monella tavalla loistava puhelin
Samsungin tämän syksyn tärkein huippuluokan älypuhelin on Galaxy Note 20 Ultra, joka käväisi myös SuomiMobiilin testattavana. Samsung on varustellut puhelimen jälleen kerran huippuluokan ominaisuuksilla, varsin tutulla Note-malliston muotoilulla sekä monipuolisilla kameroilla. Lyhyesti voisi sanoa, että Galaxy Note 20 Ultra on kuin Galaxy S20 Ultra ja viime vuoden Galaxy Note 10+ yhdistettynä.
Galaxy Note 20 Ultran ominaisuuksia ovat muun muassa suuri 6,9 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on sulava 120 hertsin virkistystaajuus. Puhelimessa on myös 108 megapikselin kolmoiskamera, Exynos 990 -järjestelmäpiiri, 5G-yhteydet sekä pitkäkestoinen akku. Yksi puhelimen ikonisista ominaisuuksista on S Pen -kynä, joka on Galaxy Note -malliston tunnusomainen ominaisuus, jota ei kovin monesta nykyajan puhelimesta löydy.
Uusi Galaxy Note 20 Ultra on ollut myynnissä Suomessa jo hyvän tovin, mutta SuomiMobiilin testiin laite saatiin kuitenkin viikkoja julkaisun jälkeen, minkä vuoksi myös arvostelu julkaistaan näin hieman myöhemmin. Suomessa puhelin maksaa edullisimmillaan 1349 euroa, mutta tarjolla on myös suuremmilla muisteilla varusteltu versio 1449 euron hintaan. Arvostelun kirjoitushetkellä Galaxy Note 20 Ultraa voi saada jo tarjouksistakin satoja erojakin edullisemmin.
Galaxy Note 20 Ultra oli aktiivisessa käytössä useamman viikon ajan sekä vielä tämänkin jälkeen toissijaisena puhelimena, joten puhelimesta on saatu paljon kokemusta. Artikkelissa käydään puhelin kattavasti läpi muun muassa ulkoisen toteutuksen, näytön tekniikan, 5G-yhteyksien sekä akunkeston osalta. Lisäksi tutustutaan kameroihin, käyttöjärjestelmään sekä katsotaan kuinka puhelin kestää pakkasta.
Samsung Galaxy Note20 Ultra (SM-N986B) | |
---|---|
Mitat: | 164.8 x 77.2 x 8.1 mm |
Paino: | 208g |
Rakenne: | Alumiinikehys sekä lasipinnat (Gorilla Glass Victus) |
Näyttö: | 6.9 tuumaa QHD+ (1440 x 3088) / 20:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / HDR10+ / 120 Hz |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Exynos 990 (2x 2.73 GHz Mongoose M5 & 2x 2.50 GHz Cortex-A76 & 4x 2.0 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | Mali-G77 MP11 |
Muisti: | 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.0] / microSD-muistikorttipaikka |
Takakamera: | 108 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.33" / 0.8 µm / LAF/ PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1/2.55" / 1.4 µm / 120 asteen kuvakenttä) + 12 MP periskooppikamera (f/3.0 / 120 mm / 1.0 µm / PDAF / OIS / 5x optinen zoom) + LED-salama |
Etukamera: | 10 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/3.2" / 1.22 µm / PDAF) |
Akku: | 4500 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 10 + One UI 2.5 |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-yhteydet / 25W pikalataus / 15W langaton pikalataus / käänteinen langaton lataus |
Liitännät: | USB-C / USB 3.2 |
Ääni: | Bluetooth 5.0 ja apetX -tuki |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Mystic Bronze ja Mystic Black |
Hinta: | 1349 € |
Myyntipakkaus
Samsung toimittaa Galaxy Note 20 Ultran mustassa pahvisessa myyntipakkauksessa, jota koristaa laiteen mallinimi sekä S Pen -kynän kuva. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on kerrottuna puhelimen mallikoodi. väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot. Ulkoisesti myyntipakkaus on siis pelkistetyn tummanpuhuva, mikä on hyvin tuttua Samsungia.
Myyntipakkausta avatessa esille tulee heti itse Galaxy Note 20 Ultra, jonka alapuolella on välipohjan jälkeen pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä AKG:n nappikuulokkeet USB-C-tyypin liittimellä. Myyntipakkauksen kanteen Samsung on myös piilottanut erilliseen pahvitaskuun pikakäyttöoppaan sekä SIM-korttiluukun avaustyökalun.
Samsung on hieman karsinut Galaxy Note 20 Ultran myyntipakkauksen sisältöä verrattuna aikaisempien vuosien Galaxy Note -puhelimien mukana toimitettuihin tarvikkeisiin. Nyt mukana ei ole esimerkiksi vaihtopäitä S Pen -kynälle, eikä mukana ole myöskään minkäänlaisia USB-adaptereita, joita oli viime vuonna Galaxy Note 10+ -mallin mukana peräti kaksi kappaletta. Vaikka sisältö on hieman muuttunut, niin mukana on kuitenkin kaikki käytön aloittamiseen vaadittava.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Samsung ei ole karsinut Galaxy Note 20 Ultrassa ulkoisesta laadusta, vaan tuttuun tyyliin toteutus on huippuluokkainen sekä todella vaikuttava. Puhelimessa on alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnat. Yleisilmeeltään puhelin on aika kulmikas, mutta samalla se tuo laitteelle jopa tyylikkyyttä ja Galaxy Note 20 Ultra erottuu myös massasta.
Galaxy Note 20 Ultra on muotoilullisesti yksi henkilökohtaisista suosikeista, jos laskuihin ei oteta suurta kamera-aluetta takaosassa. Samsung on saanut tehtyä puhelimesta erittäin mukavan tuntuisen kädessä. Tämä on erityisesti sivuilta ohuen alumiinikehyksen ansiosta, minkä johdosta lasipinnat on saatu yhdistettyä lähes saumattomasti. Takapinta kaartuu reunoiltaan hieman enemmän kuin etuosan lasipinta, joten Galaxy Note 20 Ultra istuu käteen erinomaisesti.
Puhelimen terävistä kulmista voidaan olla montaa mieltä, mutta mielestäni kulmikas toteutus ei ole yhtään hullumpi. Toki kädessä pidettäessä kulmat tuntee selvästi paremmin kuin pyöristetyt kulmat, mutta kyllä terävien kulmien kanssa tottuu elämään. Rakenteellinen jopa pettymys on ulkoneva laatikkomainen kamera-alue, jossa on myös terävät reunat. Ulkonevan kamera-alueen terävillä reunoilla voisi kuvitella esimerkiksi onnistuvat perunoiden kuorinta, mutta sitä ei kuitenkaan viitsitty testijakson aikana kokeilla.
Samsung on julkaissut Galaxy Note 20 Ultran kahdessa väriversiossa Suomessa, jotka ovat pronssi Mystic Bronze ja perinteinen musta Mystic Black. Testiin saatu väriversio oli musta, joka on kokonaisuudessaan kiiltäväpintainen, kun taasen pronssi on mattapintaisella lasilla varusteltu. Musta väriversio ei ole mielestäni kovinkaan tyylikäs, minkä lisäksi erityisesti takalasi kerää likaa ja sormenjälkiä todella paljon. Lika myös näkyy selvästi kiiltävän mustassa pinnassa. Onneksi Galaxy Note 20 Ultran lasipinnat on päällystetty likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sormenjäljet saa helposti pyyhkimällä pois.
Samsung on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 164,8 x 77,2 x 8,1 millimetriä, ja painoa löytyy 208 grammaa. Kyseessä on Note-malliston tyylisesti erittäin suuri puhelin, joten kaikille Galaxy Note 20 Ultra ei varmasti ole paras valinta. Puhelin on kuitenkin todella jämäkkä, eikä se päästä mitään natinoita käsien välissä taivuteltaessa. Lisäksi painoa on kohtuullisesti verrattuna laitteen kokoon, ja mielestäni Galaxy Note 20 Ultran kohdalla juuri sopiva paino auttaa tuomaan vaikutelman paremmasta premium-puhelimesta.
Koska kyse on huippupuhelimesta, on Samsung toteuttanut rakenteesta veden- ja pölynkestävän IP68-luokituksen mukaisesti. IP68-sertifikaatin ansiosta Galaxy Note 20 Ultra voidaan upottaa 1,5 metrin syvyyteen korkeintaan 30 minuutiksi. Puhelimen käyttäjien ei tarvitse siis pelätä laitteen kastumista esimerkiksi vesisateessa tai vaikkapa jos puhelin uppoaa vahingossa kokonaan veteen. On kuitenkin syytä huomata, että Samsung ei anna vedenkestävyydelle mitään takuuta, eli jos puhelin hajoaa nesteen takia, niin silloin takuu ei kata puhelimen korjaamista.
Galaxy Note 20 Ultran etuosa on lähes identtinen viime vuoden Galaxy Note 10+ -puhelimen kanssa. Etuosassa valtaa pitää suuri näyttö, joka peittää pinta-alasta lähes 92 prosenttia. Samsung on onnistunut hyvin karsimaan näyttöä kiertäviä kehyksiä, vaikka näytön alapuolelle on jouduttu jälleen jättämään muita reunoja paksumpi musta kaistale. Näytön yläreunaan Samsung on tehnyt etukameraa varten reiän, joka on onneksi varsin pieni tällä kertaa. Näyttöön on integroitu myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, joiden lisäksi näytönalainen sormenjälkilukija löytyy näytön alareunasta. Puheluihin käytettävän kuulokkeen Samsung on asettanut lähes huomaamattomasti puhelimen yläreunaan näyttölasin sekä alumiinikehyksen väliin.
Puhelin muistuttaa takaosasta katsottuna Galaxy Note 10+- ja Galaxy S20 Ultra -puhelimien risteytystä. Galaxy Note 20 Ultran takaosan vasempaan yläkulmaan on toteutettu huomattavasti muusta rungosta ulkoneva laatikkomainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria, LED-salama sekä lasertarkennus. Koska kamera ulkonee huomattavasti, niin sen takia Galaxy Note 20 Ultra pääsee keikkumaan esimerkiksi pöydällä käytettäessä. Puhelimen takaosassa on myös Samsungin logo sekä vaadittuja sertifiointitietoja. Muuten takaosaltaan puhelin on hyvin pelkistetty.
Galaxy Note 20 Ultran oikeaan kylkeen on saatu varsin perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasen kylki on jätetty kokonaisuudessaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista, ja tämän ansiosta niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Laitteen yläreunaan Samsung on asettanut yhden mikrofonin sekä SIM-korttiluukun, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai yhden SIM-kortin ja yhden microSD-muistikortin. Galaxy Note 20 Ultran alareunassa ovat mikrofoni, USB-C-tyypin liitin, yksi kaiutin sekä S Pen -kynä.
Näyttö
Galaxy Note 20 Ultran yksi kohokohdista on suuri 6,9 tuuman Dynamic AMOLED 2X -näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää QHD+ -tasolle. Näytössä on siis 3088 x 1440 pikseliä, joka takaa 496 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuutta löytyy siis paljon, eikä yksittäisiä pikseleitä ole havaittavissa ainakaan paljain silmin. Samsung on varustellut näytön myös 19.3:9-kuvasuhteella sekä etukameraa varten tehdyllä reiällä.
Näytössä on lisäksi 120 hertsin virkistystaajuus, HDR10+ -tuki sekä jopa 1600 nitin kirkkaus. Galaxy Note 20 Ultrassa on lisäksi Samsungin perinteikkääseen tyyliin kaartuvat näytön reuna. Näyttö on siis hyvin lähellä teknisesti jo keväällä myyntiin saapuneen Galaxy S20 Ultran näyttöä, mutta erilaista on kulmikkaampi toteutus sekä hieman kaartuvammat reunat.
Myös Galaxy Note 20 Ultran kohdalla 120 hertsin virkistystaajuudella on omat rajoitteensa. Galaxy Note 20 Ultrassa 120 hertsin virkistystaajuus toimii vain näytön ollessa Full HD+ -tarkkuudella, ja QHD+ -tarkkuudella virkistystaajuus tippuu normaaliin 60 hertsiin. Mielestäni Samsung olisi voinut luopua kokonaan 60 hertsistä ja tehdä 90 hertsistä uuden normaalin. Tällöin ei välttämättä tarvitsisi päättää joko näytön sulavuuden tai tarkkuuden väliltä. Testijakson aikana puhelinta käytettiin vain 120 hertsin virkistystaajuuden ollessa päällä, sillä se tukee käyttökokemuksesta selvästi miellyttävämmän, ja vain harvoin olisi ollut todella hyötyä tarkemmasta näytön resoluutiosta.
Samsung on toteuttanut tällä kertaa 120 hertsin virkistystaajuuden adaptiivisesti, joten jokaisessa tilanteessa näytön virkistystaajuus ei ole aina sama. Galaxy Note 20 Ultran kohdalla näytön virkistystaajuus voi siis vaihdella automaattisesti riippuen siitä, mitä laitteella ollaan tekemässä. Ominaisuuden avulla pitäisi pystyä säästämään akkua, sillä nyt virkistystaajuutta ei pakoteta 120 hertsiin esimerkiksi tilanteessa, jossa katsotaan 30 fps videoita. Ominaisuuden toimivuutta oli haastava todentaa testijakson aikana.
Koska kyseessä on Samsungin puhelin, niin näyttö on siis luonnollisestikin erinomainen. Mitään pahaa sanottavaa ei testijakson aikana tullut vastaan, vaan Galaxy Note 20 Ultran näyttö toistaa värit hyvin sekä kirkkautta on riittävästi. Lisäksi yleinen katselukokemus on miellyttävä. Yksi positiivisista puolista näytössä on tuki HDR10+ -toistolle, ja Galaxy Note 20 Ultra tukee myös luonnollisesti Widevine L1 -tasoa, minkä ansiosta HDR-toisto onnistuu myös Netflixissä ja YouTubessa.
Tuttuun Samsungin tyyliin käyttäjälle annetaan mukavasti säätömahdollisuuksia muokata näytön asetuksia. Käyttäjät voivat säätää värejä asetuksien kautta vielä hieman monipuolisemminkin oman mielensä mukaisesti. Värejä voi säätää kahden oletusasetuksen mukaisesti (eloisa, luonnollinen) sekä valkotasapainoa on mahdollista muokata erillisen säätimensä avulla viileän ja lämpimän välillä (tai lisäasetuksista erikseen Red, Green, Blue).
Näytössä oleva etukamerareikä on yllättävän pieni, eikä se vie juurikaan ylimääräistä tilaa näytön yläreunasta suhteutettuna tilapalkin oletuskokoon. Samsung antaa myös mahdollisuuden piilottaa etukamerareiän. Tällöin reikää ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi, jolloin myös puhelimen yläreunaan tulee selvästi paksumpi musta kaistale.
S Pen -kynä
Koska kyseessä on Galaxy Note -malliston uusin jäsen, niin Samsung tarjoaa puhelimessa oletusarvoisesti sisäänrakennetun S Pen -kosketusnäyttökynän. Kokonaisuudessaan kynä on lähes samanlainen kuin viime vuoden puhelimissa, mutta Samsung on tehnyt miellyttäviä muutoksia muutamalle osa-alueelle. Galaxy Note 20 Ultrassa kynän viive on vain 9 millisekuntia, kun vielä Galaxy Note 10+:n kohdalla viive oli 32 millisekuntia. Kynä reagoi siis huomattavasti paremmin kosketukseen, joten myös käyttökokemus on selvästi parempi kuin aikaisemmin.
Itsessään S Pen -kynä ei ole ominaisuuksiinsa saanut suuremmin muutoksia verrattuna viime vuoteen, vaan tutut ominaisuudet ovat edelleen käytettävissä. Kynä tukee monenlaisia ilmatoimintoja, joissa kynää heiluttelemalla saadaan toteutettua tiettyjä toimintoja. Esimerkiksi tietynlaisia kuvioita tekemällä kynällä ilmassa voidaan muun muassa ohjata puhelinta. Lisäksi mukana on tutut kameran etälaukaisu sekä ohjausominaisuudet.
Kovin paljoa todellista hyötyä ei ainakaan itselleni ollut ilmatoiminnoista, sillä usein puhelin ymmärsi aivan väärin toiminnot, joita olisin halunnut toteuttaa. Kameran etälaukaisu sekä zoomauksen hoitaminen kynän avulla olivat kuitenkin hyödyllisiä ominaisuuksia, minkä lisäksi muun muassa PowerPoint-esityksen ohjaaminen kynällä on helppoa.
Hyödyllisiä ominaisuuksia ovat myös kynälle suunnatut pikamuistiinpanot sekä muut käytännölliset toiminnot, jotka ovat olleet Galaxy Note -puhelimissa jo useiden vuosien ajan. Esimerkiksi kauppalapun kirjoittaminen on mahdollista heti kun kynä on vedetty puhelimen sisältä pois, ja kirjoittamisen jälkeen kauppalappu voidaan kiinnittää Always-on-displayhin, josta se on nopeasti tarkistettavissa.
S Pen -kynä on siis edelleen hyödyllinen, jos sen osaa ottaa aktiiviseen käyttöön päivittäin. Monet älypuhelimien toiminnot ovat kuitenkin suunniteltu käytettäväksi sormilla, joten erillistä kynää ei niihin tarvita. S Pen on kuitenkin varsin hyvä peruskäyttötilanteissa, kuten dokumenttien allekirjoituksessa, joten siitä on myös selvää hyötyä aina välillä.
Tekniikka ja suorituskyky
Perusteknisien ominaisuuksien osalta Galaxy Note 20 Ultra on pitkälti samanlainen kuin keväällä myyntiin saapunut Galaxy S20 Ultra, sillä Samsung luottaa samaan järjestelmäpiiriin. Suomessa puhelimen tehoista on vastaamassa siis Exynos 990 -järjestelmäpiiri, kun valikoiduilla markkinoilla on myös saatavilla Snapdragon 865 -versio. Monesti Exynos-järjestelmäpiirejä on haukuttu selvästi Snapdragon-piirejä heikommiksi, ja myös Galaxy Note 20 Ultran kanssa kritiikki on paikallaan, vaikka suorituskyky onkin monessa tilanteessa tarpeeksi hyvä.
Puhelimen sisältä löytyy siis Samsungin oma kahdeksanytiminen Exynos 990 -järjestelmäpiiri, joka on hieman parempi kuin viime vuoden huippupuhelimista löytyneet järjestelmäpiirit. Piiri on valmistettu 7 nanometrin EUV-prosessilla, mikä tekee siitä muun muassa virtapihimmän. Lisäksi järjestelmäpiiriin on yhdistetty erillinen modeemi, jonka avulla saadaan 5G-yhteydet laitteeseen.
Exynos 990 -järjestelmäpiiri rakentuu kahdesta 2,73 GHz:n taajuudella toimivasta Mongoose M5 -ytimestä, kahdesta 2,50 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A76-ytimestä sekä neljästä 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G77 MP11.
RAM-muistia Samsung on pakannut Suomessa myytävään Galaxy Note 20 Ultra -puhelimeen huimat 12 gigatavua ja siinä hyödynnetään myöskin tuoreinta LPDDR5-versiota. Uusi LPDDR5-muististandardi tukee jopa 5500 Mb/s tiedonsiirtonopeutta suuremmalla muistin kaistaleveydellä kuin aikaisemmin huippupuhelimissa nähty LPDDR4X-muisti.
Galaxy Note 20 Ultra on tarjolla myös kahdessa eri tallennustilakoossa, joista edullisemmassa on 256 ja kalliimmassa 512 gigatavua tallennustilaa. Samsung hyödyntää puhelimessa tehokasta UFS 3.0 -tallennustilaa, jossa on kaksinkertainen muistikaista verrattuna aikaisempina vuosina huippupuhelimissa nähtyyn UFS 2.1 -standardiin. UFS 3.0 pystyy muun muassa 23,2 Gt/s:n tiedonsiirtonopeuteen ja kuluttaa selvästi vähemmän virtaa. Samsung on tuttuun tapaansa laittanut puhelimeen myös microSD-muistikorttipaikan, jonka avulla tallennustilaa saadaan tarvittaessa lisää jopa teratavun verran.
Suorituskyvyn osalta Galaxy Note 20 Ultra ei pääse yllättämään, sillä se on monien muidenkin huippupuhelimien tasolla. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa Galaxy Note 20 Ultra pärjäsi todella hyvin. Suorituskykytestien tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta taulukosta. Tietyissä tilanteissa sekä testeissä Exynos 990 ei pärjää kovin hyvin esimerkiksi Snapdragon 865/865+ -järjestelmäpiirille. Galaxy Note 20 Ultralla saatuja pisteytyksiä on mahdollista verrata OnePlus 8T:n vastaaviin pisteisiin sekä Galaxy S20 Ultran vastaaviin pisteisiin.
Samsung Galaxy Note20 Ultra (E990) | OnePlus 8T (SD865) | Samsung Galaxy S20 Ultra (E990) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 553 308 pistettä | 577 564 pistettä | 518 193 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 4243 pistettä | 4030 pistettä | 3062 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 12 334 pistettä | 11 517 pistettä | 11 801 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 887 pistettä | 891 pistettä | 820 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 2733 pistettä | 3107 pistettä | 2711 pistettä |
PCMark 2.0: | 11 497 pistettä | 9448 pistettä | 11 385 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 6574 pistettä | 7151 pistettä | 4203 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 8142 pistettä | 8238 pistettä | 4272 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3927 pistettä | 4891 pistettä | 3980 pistettä |
Suorituskykytesteissä pisteytykset eivät aina ole yhtä hyviä kuin kilpailevilla järjestelmäpiireillä, mutta testijakson aikana ei tullut kertaakaan vastaan ongelmaa, jossa suorituskyky olisi tullut vastaan. Sovellukset käynnistyivät nopeasti ilman viivettä ja Samsung oli pystynyt myös nopeuttamaan kokemusta verrattuna esimerkiksi Galaxy S20 Ultraan. Tämän huomasi muun muassa 108 megapikselin kuvien lyhyempänä prosessointiaikana.
Testijakson aikana ei ollut havaittavissa häiritsevää lämpenemistä Galaxy Note 20 Ultran kanssa. Toki toisinaan puhelin tuntui lämpimältä ladattaessa, mutta käyttötilanteissa ei tullut vastaan kuumenemista. Samsung on varustellut puhelimen myös tutulla jäähdytysjärjestelmällä, joka koostuu monikerroksisesta grafeenilevystä.
5G
Samsung luottaa Galaxy Note 20 Ultrassa luonnollisesti tuttuun 5G-tuettuun Exynos Modem 5213 -modeemiin. Puhelimessa olevan modeemin avulla saadaan toteutettua tuki NSA- ja SA-5G-tekniikoille. Teoreettisesti modeemi kykenee 5,1 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta valitettavasti mmWave-tukea ei Suomessa ole. Tuttuun tyyliin modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille ja LTE-tilassa modeemi tukee jopa 3 Gbit/s latausnopeuksia.
Samsung on saanut Galaxy Note 20 Ultraan myös varsin hyvän tuen monille 5G-taajuusalueille, sillä puhelin tukee valmistajan mukaan N1, 3, 7, 8, 28, 40, 77 ja 78 -taajuusalueita. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön.
Testijakson aikana Galaxy Note 20 Ultraa ei käytetty päivittäin 5G-verkkojen ulottuvilla, mutta 5G-nopeustestejä toteutettiin kuitenkin muutaman kerran Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Valitettavasti DNA:n verkkoihin ei Galaxy Note 20 Ultralla päästy, vaikka monien muiden valmistajien laitteissa DNA:n 5G toimikin. Yleisesti Elisan verkoissa nopeudet jäivät usein alle 500 Mbps, vaikka toisinaan päästiin mukavasti myös tämän yläpuolelle. 5G-yhteydet tuntuivat vakailta, vaikka nopeudet jäivätkin usein kilpailijoita heikommiksi.
Mielestäni huomionarvoista on myös se, että syystä tai toisesta Galaxy Note 20 Ultralla oli haasteita mobiiliverkkojen kanssa maaseudulla, sillä monesti puhelin näytti palkkeja olevan vain muutama ja yhteydet olivat hyvin vaihtelevia koko testijakson ajan. Kun samainen liittymä siirrettiin kilpailijan puhelimeen, niin yhteydet toimivat täydellisesti ilman ongelmia. Vastaavaa on havaittu myös muissa Samsungin Exynos-puhelimissa, mutta Samsungin Snapdragon-laitteissa yhteydet ovat taasen toimineet ongelmitta.
Galaxy Note 20 Ultra on myynnissä kaksois-SIM-versiona, eli siihen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa on myös eSIM-tuki, jonka ansiosta puhelimeen on mahdollista asettaa myös kaksi-SIM-korttia sekä muistikortti, jos sille on tarvetta.
Äänentoisto ja biometriset lukituksen avaustyylit
Äänentoisto Galaxy Note 20 Ultrassa on toteutettuna alareunassa olevan kaiuttimen sekä yläreunassa olevan puheluihin käytettävän kuulokkeen avulla. Puhelimessa on siis stereoäänentoisto, joka on laadultaan erittäin hyvä, vaikka ei mitään parhaimmista. Alareunan kaiutin on voimakkuudeltaan hieman parempi, kun taasen yläreunan kuuloke on hieman vaimeampi. Muun muassa vaakatasossa videoita katseltaessa stereoäänentoisto pääsee oikeuksiinsa parhaiten.
Valitettavasti Samsung ei tarjoa Galaxy Note 20 Ultrassa kuulokeliitintä, vaan langallisien kuulokkeiden ystävien on käytettävä erillistä adapteria tai tyytyä langattomiin kuulokkeisiin. Galaxy Note 20 Ultra tukee Bluetooth 5.0 -yhteyttä, jonka ansiosta myös langattomien kuulokkeiden kautta musiikin kuuntelu on laadukasta sekä varsin vakaata.
Sormenjälkilukija Galaxy Note 20 Ultrasta löytyy näyttöön integroituna ja Samsung hyödyntää tuttua ultraäänitoteutusta. Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunasta hieman ylempänä, jossa siihen yltää mukavasti peukalon avulla. Samsung on saanut sormenjälkilukijan optimoitua erinomaiseksi, joten sen käyttäminen on miellyttävää sekä nopeaa. Ultraäänisormenjälkilukijoiden historia ainakin Samsungilla on ollut karseaa katseltavaa, sillä niiden toimivuus on ollut usein heikkoa. Galaxy Note 20 Ultran kohdalla ongelmia ei ollut havaittavissa, vaan sormenjälkilukija toimi päivittäisessä käytössä pääasiassa ongelmitta.
Toinen biometrinen lukituksen avaukseen käytettävä tekniikka on kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistus ei ole siis yhtä tietoturvallinen käyttää kuin sormenjälkilukija, joten sitä ei testijakson aikana suuremmin käytetty. Muutaman päivän testailujen perusteella kasvojentunnistus on kuitenkin nopea tapa saada puhelimen lukitus avattua, eikä testijakson aikana sitä saatu huijattua esimerkiksi kuvalla tai toisen henkilön kasvoilla.
Akunkesto
Akunkesto ei ole osa-alue, jossa Galaxy Note 20 Ultra pääsisi vakuuttamaan, sillä puhelimen akunkesto on jopa surkea. Itse akku on kooltaan 4500 milliampeerituntia, joten kokoa löytyy mukavasti, mutta akunkestoon vaikuttaa todella moni seikka. Suomessa myytävässä versiossa on Exynos 990 -järjestelmäpiiri, ja jo monena vuotena on saatu kritisoida Samsungin oman järjestelmäpiirin kuluttavan kilpailevia piirejä enemmän virtaa.
Usein päivän loppua kohden Galaxy Note 20 Ultraa oli ladattava, jotta akku kestäisi varmasti koko päivän. Pienemmällä käytöllä akku kestää varmasti pidempään, mutta jos laitetta käytetään aktiivisesti, niin akku voi loppua myös kesken päivän. Iltaisin akkua oli usein alle 20 prosenttia jäljellä, joten akun kesto ei ole niin hyvä kuin mitä huippupuhelimelta voisi odottaa.
Testijakson aikana Galaxy Note 20 Ultraa käytettiin jatkuvasti 120 hertsin virkistystaajuus päällä sekä mobiilidata käytössä. Usein puhelin oli myös Wi-Fi-verkoissa sekä yhdistettynä Bluetooth-kuulokkeisiin tai kaiuttimeen. Päivittäin puhelinta käytettiin netin selaamiseen, sosiaalisen median ahkeraan käyttöön, kuvaamiseen, muutamiin puheluihin sekä viesteihin. Puhelimella saatettiin toisinaan katsoa myös sarjoja Netflixin kautta. 5G-verkoissa puhelin ei ollut testijakson aikana aktiivisesti, vaan testijakso suoritettiin pääasiassa 4G-yhteyksien ulottuvilla. 5G:n vaikutusta akunkestoon ei päästy siis todentamaan.
Akunkesto ei ole Galaxy Note 20 Ultra valttikortti, joka on jopa pienoinen pettymys. Yli 1000 euron puhelimen akun voisi kuvitella kestävän vähintään yhden päivän perusaktiivisessa käytössä, mutta joka päivänä tähän ei Galaxy Note 20 Ultra pystynyt. Laturia kannattaa pitää siis pidemmillä reissuilla mukana, mutta valitettavasti myöskään akun latausnopeudet eivät ole puhelimella aivan kilpailijoiden tasolla.
Monet kilpailijat tarjoavat jo edullisemmassakin hintapisteessä pikalatauksia aina 120 watista alaspäin, mutta Galaxy Note 20 Ultrassa joudutaan tyytymään korkeintaan 25 watin pikalataukseen. Vielä Galaxy S20 Ultra sekä Galaxy Note 10+ tukivat tehokkaampaa 45 watin pikalatausta, joten on jopa hieman erikoista, ettei Samsung ole vienyt pikalatausta nyt Galaxy Note 20 Ultran kohdalla eteenpäin, vaan jopa karsinut pikalatausta.
Samsung toimittaa puhelimen mukana 25 watin pikalaturin, joten pääsimme testaamaan myös latausnopeuden. Samsung itse kutsuu pikalatausta ”superpikalataukseksi”, ja laturin kerrotaan lataavan puhelin 30 minuutissa 50 prosentin varaustasoon. Testijakson aikana toteutettu lataustesti on nähtävissä kokonaisuudessaan alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuvaajasta nähdään, että 30 minuutissa akku latautuu 56 prosentin varaustasoon, ja tyhjästä täyteen lataamiseen kuluu 75 minuuttia, joka on siis tunti ja 15 minuuttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 58 minuutissa. Lataus hidastuu selvästi loppua kohden, sillä viimeiset 10 prosenttia latautuvat 27 minuutissa, kun taasen ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 6 minuutissa. Pikalataus ei ole aivan kilpailijoiden tasolla, mutta monelle Galaxy Note 20 Ultran pikalataus on kuitenkin varmasti täysin riittävä.
Samsung on varustellut Galaxy Note 20 Ultran luonnollisesti myös langattomalla latauksella. Puhelimessa on tuki jopa 15 watin langattomalle lataukselle, minkä lisäksi laitteessa on myös käänteinen langaton lataus. Käänteisen langattoman latauksen avulla voidaan ladata monia langatonta latausta tukevia lisälaitteita, kuten älykelloja tai kuulokkeita. Käänteinen langaton lataus toimii 9 watin teholla.
Pakkastesti
Testijakson aikana Samsung Galaxy Note 20 Ultra laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy Note 20 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut yksi prosentti akkua, joten varausta jäi 99 prosenttia. Koska Samsung hyödyntää laadukasta AMOLED-näyttöpaneelia, niin näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi LCD-näyttöjen tapaisesti. Lisäksi näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan moitteettomasti, ja myös salamaa pystyttiin käyttämään kameralla kuvattaessa. Testin jälkeen todistettiin taas tuttua kaavaa, sillä Samsung oli estänyt laitteen lataamisen jääkylmänä ollessa.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy Note 20 Ultran näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.
Galaxy Note 20 Ultra on suunniteltu siis niin, että se kestää pakkasta sekä kylmää ilmaa hyvin. Suomen kylminä pakkaspäivinä puhelimen käyttöä ei siis tarvitse suuremmin epäröidä, sillä akun kuluminen ei ollut mitenkään huolestuttavalla tasolla kummankaan testin aikana. Ainoa käyttöä hieman haitannut haaste oli se, että Samsung oli estänyt akun lataamisen jääkylmänä ollessa. Tämä on kuitenkin hyvin perusteltavissa turvallisuussyillä.
Kamerat
Galaxy Note 20 Ultra on Samsungin parhaimmilla kameroilla varusteltu puhelin, jonka lisäksi kamerat ovat myös hyvin monipuoliset. Aivan samanlaista toteutusta Samsung ei ole tällä kertaa tuonut Note-mallistoon kuin mitä nähtiin alkuvuodesta Galaxy S20 Ultrassa, vaan muutamia muutoksia on tehty jopa parempaan suuntaan. Yleinen toteutus on kuitenkin hyvin samanlainen, sillä Galaxy Note 20 Ultra tarjoaa tarkan 108 megapikselin pääkameran, ultralaajakulmakameran sekä periskooppikameran, joka takaa paremman zoomauksen.
Pääkamera on sama kuin Galaxy S20 Ultrassa, sillä Samsung hyödyntää yhtiön sisällä kehitettyä Isocell Bright HM1 -sensoria, jonka tarkkuus yltää jopa 108 megapikseliin. Pääkamerassa on muun muassa f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,33” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko, minkä lisäksi kamerassa on vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Pääkamera taltioi oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia, sillä Samsung pyrkii parantamaan kuvia yhdistämällä yhdeksän pikseliä yhdeksi suuremmaksi pikseliksi.
Toinen puhelimen kameroista on niin sanottu periskooppikamera, jonka tarkkuus yltää 12 megapikselin tasolle. Kameralla pystytään taltioimaan nyt aitoja 5x optisesti zoomattuja kuvia, joten kuvattavaa kohdetta päästään nyt selvästi lähemmäksi. Periskooppikameran ansiosta Galaxy Note 20 Ultran kamera kykenee toki myös 10x hybridizoomiin sekä aina jopa 50x digitaaliseen zoomiin. 12 megapikselin sensorissa on kerrottu olevan f/3.0 aukko, 120 mm polttoväli sekä 1,0 µm pikselikoko. Periskooppikamerassa on lisäksi vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.
Kolmas Galaxy Note 20 Ultran kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jonka avulla pystytään taltioimaan kuvia 120 asteen kuvakulmalla. Ultralaajakulmakamerasta löytyy f/2.2 aukko, 13 mm polttoväli, 1/2,55” kennokoko, 1,4 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Optista kuvanvakainta ei ultralaajakulmakameraan ole saatu.
Samsung Galaxy Note 20 Ultran kamerat lyhyesti:
- Kolmoiskamera + LED-salama
- Pääkamera: 108 megapikseliä (wide) / f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,33” kenno, 0,8 µm, PDAF, LAF, OIS
- Ultralaajakulma: 12 megapikseliä / f/2.2, 13 mm, 1/2,55”, 1,4 µm, PDAF, 120 asteen kuvakenttä
- Telekamera: 12 megapikseliä / f/3.0, 120 mm, 1,0 µm, PDAF OIS, 5x optinen, 10x hybridi- ja 50x digitaalinen zoomi
- Etukamera: 10 megapikseliä / f/2.2, 26 mm, 1/3,2”, 1,22 µm, PDAF
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Jo keväällä Galaxy S20 Ultran kohdalla samainen 108 megapikselin kamera pääsi vakuuttamaan, eikä nyt myöskään Galaxy Note 20 Ultran Samsung ole onnistunut mokaamaan. Kameralla oletusarvioisesti taltioituvat 12 megapikselin kuvat ovat erityisesti hyvässä valaistuksessa otettuna erinomaisia. Toki Samsungin jälkiprosessoinnissa on ollut aina omat ongelmansa, mutta laatu on silti huippuluokkaista.
Ongelmia ovat muun muassa värien ylikorostaminen sekä erikoiset yksityiskohdat, jos kuvia katsellaan lähempää. Kokonaisuus on kuitenkin erinomainen ja Galaxy Note 20 Ultran kamera onkin päivänvalossa yksi parhaimmista tällä hetkellä. Kuvissa dynaaminen alue on hyvä, tarkkuus on pääasiassa aina miellyttävä ja samalla kokonaisuus on ainakin allekirjoittaneen silmään todella hyvä.
Heikommassa valaistuksessa Samsung on parantanut selvästi kameraa, sillä Galaxy Note 20 Ultralla voidaan ottaa selkeitä kuvia myös todella pimeässä. Tätä avustaa erityisesti automaattisestikin päälle menevä yökuvaustila. Heikossa valaistuksessa kuvista katoaa hieman yksityiskohtia, mutta tarkkuus on miellyttävä, eikä värien taltiointi ole niin tummaa mitä ainakin itse odotin. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu Galaxy Note 20 Ultran pääkameralla 12 megapikselin tarkkuudella.
Toinen tärkeistä kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on identtinen kevään huippumallin kanssa. Ultralaajakulmakamerat ovat aina olleet hieman pääkameraa heikompia puhelimesta riippumatta, ja sama tarina jatkuu myös Galaxy Note 20 Ultran kohdalla. Ultralaajakulmakamera tuottaa kuitenkin tarpeeksi hyviä kuvia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaettavaksi, mutta kun kuvia tarkistellaan lähempää, niin laatu ei ole paras mahdollinen.
Vaikka yleinen laatu on ultralaajakulmakameralla heikompi kuin pääkameralla, niin kamera taltioi värit hyvin vastaavasti ja samalla dynaaminen alue on jälleen yllättävän hyvä. Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera suoriutuu kohtuullisesti ja kuvista saadaan oletusasetuksilla myös hyviä. Toki kohinaa sekä yksityiskohtia on vähemmän kuin pääkameralla kuvattaessa, mutta tämä on täysin ymmärrettävää. Yökuvaustila toimii myös ultralaajakulmakameran kanssa ja sen kanssa saadaan jopa ihmeitä aikaan, sillä kuviin pystytään taltioimaan selvästi enemmän valoa ja tämän myötä myös enemmän yksityiskohtia.
Yksi ultralaajakulmakameran heikkouksista on automaattitarkennuksen puuttuminen, joten ultralaajakulmakameralla ei pystytä tarkentamaan lähellä oleviin kohteisiin. Oletusarvoisesti Galaxy Note 20 Ultrassa käytetään linssinkorjausta, kun käytetään ultralaajakulmakameraa, mutta tämän saa tarvittaessa pois asetuksista. Testien perusteella linssinkorjaus toimii puhelimessa erinomaisesti.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu ultralaajakulmakameralla.
Kolmas, mutta ei vähäisin kameroista on 12 megapikselin tasoinen periskooppikamera. Kameralla otetaan 5x optisesti zoomattuja kuvia periskooppikamera on vahvoilla erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. 5x zoomatut kuvat ovat laadultaan teräviä sekä yksityiskohtaisia, joissa on hieman korostetut värit. Zoomatut kuvat ovat mielestäni hyviä aina 10x hybridizoomiin asti, mutta tämän jälkeen laatu heikkenee selvästi.
Zoomaus onnistuu korkeintaan 50x asti, mikä on vähemmän kuin Galaxy S20 Ultrassa ollut 100x zoomaus. 50x zoomatut kuvat eivät ole kovin erikoisia, eikä laatu pääse yllättämään. Heikommassa valaistuksessa telekamera on myös yllättävän hyvä pienemmillä zoomaustasoilla, mutta mitä korkeampi zoomaus on, niin myös sitä heikommaksi kuvien laatu muuttuu.
Alapuolella on muutama kuvasarja, jotka ovat taltioituna eri zoomaustasoilla. 5x on aina periskooppikameralla taltioitu ja tästä ylöspäin myös periskooppikamerasta digitaalisesti zoomattu.
Samsung on varustellut Galaxy Note 20 Ultran 8K 24 fps -videokuvauksella, joka nähtiin jo keväällä Galaxy S20 -puhelimissa. Luonnollisesti puhelin tukee myös 4K- ja Full HD -videokuvausta 30 ja 60 fps -tasoisena. Kaikilla kolmella kameralla on mahdollista taltioida sujuvaa videokuvaa 4K 30 fps -tasoisena. Myös kesken videon kuvaamisen pystytään vaihtamaan kaikkien kameroiden välillä, mikä on toki tuttu ominaisuus Samsungin aikaisemmistakin puhelimista. Muutamien testien perusteella erityisesti 4K-videokuvaus on hyvää, mutta 8K-videolle ei toistaiseksi löydy todellisia käyttötilanteita.
Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan Galaxy Note 20 Ultran kohdalla on tuotu vain muutama uusi ominaisuus sekä asetus, jotta puhelimen kamerasta saataisiin kaikki mahdollinen irti. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.
Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0.5x), pääkamera (1.0x) sekä telekamera (5x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0.5x, 1.0x, 2.0x, 4.0x, 10x, 20x, 50x) ja Samsung on myös tehnyt zoomauksesta aikaisempaa sulavampaa.
Samsung on varustellut Galaxy Note 20 Ultran myös monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla.
Valitettavasti Samsung yksi heikkouksista on edelleen se, että manuaalisäädöt ovat käytettävissä ainoastaan pääkameralla kuvattaessa. Samsung on myös rajoittanut manuaalisäädöt ainoastaan 12 megapikselin kuvaamiseen, eikä siis 108 megapikselin kuvia ole mahdollista taltioida. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.
Käyttöjärjestelmä
Android 10 löytyy esiasennettuna myös Galaxy Note 20 Ultrasta, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 2.5 -käyttöliittymä. Arvostelun kirjoitushetkellä Samsung on päivittänyt puhelimeen jo Googlen tuoreimmat 1. marraskuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten Samsung päivittää tietoturvaa vähintään joka kuukausi.
Toistaiseksi Galaxy Note 20 Ultra ei ole saanut Googlen tuoreinta Android 11 -päivitystä, vaikka sen odotetaan olevan tulossa vielä loppuvuoden aikana tai viimeistään ensi vuoden alussa. Päivitettävyydeltään kyseessä on kuitenkin erinomainen älypuhelin, sillä Samsung on luvannut kolme käyttöjärjestelmäpäivitystä tulevien kolmen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa siis, että Android 11:n jälkeen Galaxy Note 20 Ultra tulee päivittymään myös Android 12- ja 13-versioihin.
Samsungin oman One UI -käyttöliittymän ideana on ollut alusta asti tuottaa sulava ja paras mahdollinen käyttökokemus, jota olisi vielä myös helppo käyttää. One UI:n tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Käyttöliittymässä on suunniteltu silmällä pitäen yhden käden käyttö. Monet toiminnot ovat sijoitettuna näytön alaosaan, jossa ne ovat tavoitettavassa suoraan peukalolla. Lisäksi Samsung on pyrkinyt poistamaan kaiken ylimääräisen ruudulta, mikä helpottaa olennaisiin asioihin keskittymistä.
Android 10 ja One UI 2.5 mahdollistavat Galaxy Note 20 Ultrassa muun muassa koko käyttöjärjestelmän kattavan tumman tilan, paremman elenavigoinnin sekä muita hieman pienempiä ominaisuuksia. Yleisilme on kuitenkin päätetty pitää hyvin samanlaisena kuin aikaisemmin.
Testijakson aikana ohjelmiston kanssa ei ollut mitään ongelmia Galaxy Note 20 Ultrassa, vaan Samsung oli optimoinut kaiken viimeisen päälle. Sovelluksien välillä vaihtelu, raskaiden sovelluksien avaaminen sekä muut tärkeät toiminnot olivat myös erittäin sulavia. Ohjelmisto oli kokonaisuudessaan siis vaikuttava, ja One UI tarjoaa monipuolisesti erilaisia asetuksia ja toimintoja.
Yhteenveto
Galaxy Note 20 Ultra on jälleen kerran osoitus siitä, mihin Samsung parhaimmillaan pystyy. Vaikka kyseessä on erittäin kallis puhelin, niin ominaisuudetkin ovat pääasiassa vaaditulla tasolla. Vaikka Galaxy Note 20 Ultra hipoo täydellisyyttä, niin joitakin puutteita sekä erikoisia toteutuksia laitteeseen on jätetty. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että Galaxy Note 20 Ultra on yksi tämän hetken parhaimmista puhelimista.
Testijakson aikana tykästyin puhelimessa laadukkaaseen rakenteeseen, mikä on ennen kaikkea todella mukava kädessä. Rakenteessa on käytetty myös premium-materiaaleja, minkä lisäksi vahvuudeksi voidaan luetella myös IP68-luokitus. Galaxy Note 20 Ultra loistaa jälleen näyttönsä osalta, mutta myöskään teknisessä toteutuksessa ei ole suuremmin valittamista. Toki Exynos 990 jakaa varmasti mietteitä, mutta ainakin omaan käyttööni sen suorituskyky oli riittävä. Kamerat ovat puhelimessa monipuoliset sekä tuottavat tilanteessa kuin tilanteessa tarpeeksi hyvää jälkeä. Galaxy Note 20 Ultrassa on myös monia muita vahvuuksia, kuten stereoäänentoisto, hyvä sormenjälkilukija, muistikorttituki sekä langaton lataus molempiin suuntiin.
Päivittäisessä käytössä tuli myös muutamia todellisia heikkouksia vastaan, joista suurin on heikohko akunkesto sekä kilpailijoihin verrattuna hidas pikalataus. Lisäksi vastaan tuli usein ongelmia mobiiliverkkojen kanssa, minkä lisäksi puhelin ei päässyt käsiksi DNA:n 5G-verkkoihin. Jälleen hämmennystä herätti myös se, että näytön 120 hertsin virkistystaajuus oli rajoitettu Full HD+ -tarkkuuteen. Miksei 1500 euron puhelimen ostaja voisi saada QHD+ -tarkkuutta ja 120 hertsin virkistystaajuutta samaan aikaan? Yksittäiset puutteet puhelimessa ovat kuulokeliitin sekä tiettyjen kameran asetuksien rajallisuus. Myös korkeaa hintaa voidaan osittain pitää heikkoutena.
Samsung tarjoaa Galaxy Note 20 Ultraa Suomessa kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 1349 euron hintainen 12 + 256 gigatavun versio sekä 1449 euron hintainen 12 + 512 gigatavun variantti. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat pronssi Mystic Bronze sekä musta Mystic Black. Samsung Galaxy Note 20 Ultra -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Samsung Galaxy Note20 Ultra
SuomiMobiilin arvostelussa Samsungin tuorein huippuluokan älypuhelin, eli Galaxy Note20 Ultra. Puhelin tarjoaa Exynos 990 -piirin ja 5G:n.
Hyvää
- Laadukas sekä erittäin tyylikäs rakenne
- IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
- Erinomainen AMOLED-näyttöpaneeli 120 Hz virkistystaajuudella
- S Pen -kynän tuomat ominaisuudet
- Exynos 990 tarpeeksi tehokas ja suuri 12 gigatavun RAM-muisti
- Hyvä ja monipuolinen kamerajärjestelmä
- Langaton lataus ja käänteinen langaton lataus
- Muistikorttipaikka
- Toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
- Hyvä äänentoisto
Huonoa
- 120 Hz vain Full HD+ -tarkkuudella
- Heikko akunkesto ja kilpailijoita hitaampi akunlataus
- Kameran pro-tilassa mahdollisuus vain pääkameran asetuksien muuttamiseen
- Ongelmat 5G-verkoissa (DNA) ja suhteessa pienet latausnopeudet
- Ei kuulokeliitintä
- Korkea hinnoittelu
Ylikallis Samsungin turhake romu.
Kukapa tuota mielipidettään pystyy paremmin perustelemaan kun SuomiMobiilin häirikkö puhelin kriitikko kommentoija mieti sitä. Kyllä hänellä on todellakin tuo asiantuntemus kohdallaan, pois se muista.
Ilo on seurata hänen turhake kommentointiaan. Onkohan ollut paikalla kun järkeä on jaettu?
Se on fakta et toi on ylikallis turhake romu.
Puhelin kriitikko mieti sitä esittämillä faktoilla ei ole ollut, eikä tule olemaan koskaan totuuden kanssa mitään tekemistä. 🤣🤣
Nii, mieti sitä onko. 🤭
Esim. sormenjälkitunnistus toimii nopeasti ja varmasti. Ja käytössä nopea. Minulla on vain ongelma wi-fi yhteyksien kanssa. Käytössä kuituyhteydet. Wlan yhteydet hyytyvät yhteyden aikana säännöllisesti. Käytössäni on kaksi eri wlan asemaa ja vaihto auttaa hetkeksi. Muut puhelimet toimii moitteettomasti. Samsungin wi-fi asetuksissa on tosin parametreja tuplamäärä perus androidiin verrattuna.
Oletkos googlannut?
https://www.google.com/search?q=amsung+galaxy+note+20+ultra+wlan+problem
Mieti sitä, jos osaat. 😂
Aha, ketään ei kiinnosta.