ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S20 Ultra – Miellyttävä huippupuhelin, jopa yliampuvilla ominaisuuksilla

Galaxy S20 Ultra

SuomiMobiilin testissä on viimeisien viikkojen ajan ollut tuore Samsung Galaxy S20 Ultra, joka on yksi tämän hetken parhaimmista sekä myös kalleimmista huippuälypuhelimista. Samsung julkaisi Galaxy S20 Ultran yhdessä Galaxy S20- ja Galaxy S20+ -puhelimien kanssa helmikuussa ja myynti alkoi Suomessa maaliskuussa. Vaikka kyseessä ei ole enää markkinoiden tuorein huippupuhelin, niin laite tarjoaa silti erittäin vakuuttavia ominaisuuksia sekä toisinaan jopa hieman yliampuvia ratkaisuja erityisesti kameran osalta.

Galaxy S20 Ultran kohokohtia ovat erityisesti kamerat, joita on takaosassa peräti neljä kappaletta. Lisäksi Samsung on ottanut ensimmäistä kertaa käyttöön 108 megapikselin pääkameran sekä Huaweinkin puhelimista tutun periskooppikameran. Samsung on panostanut myös näyttöön, suorituskykyyn sekä 5G-yhteyksiin. Kyseessä ei ole millään tasolla edullinen puhelin, sillä Galaxy S20 Ultra maksaa Suomessa huimat 1399 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan vain Galaxy S20 Ultra -älypuhelimeen. Artikkelissa perehdytään käyttökokemuksiin noin parin viikon testijakson perusteella, mutta tuttuun tyyliin tulemme tarkastelemaan myös laitteen ulkoisia seikkoja, ominaisuuksia, teknisiä toteutuksia sekä kameroita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S20 Ultra (SM-988B)
Mitat: 166.9 x 76 x 8.8 mm
Paino: 222 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat (Gorilla Glass 6)
Näyttö: 6.9 tuumaa QHD+ (1440 x 3200) / 20:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED / HDR10+ / 120 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Exynos 990 (2x 2.73 GHz Mongoose M5 & 2x 2.50 GHz Cortex-A76 & 4x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G77 MP11
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] / microSD-muistikorttipaikka
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.33" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.4 µm) + 48 MP periskooppikamera (f/3.5 / 103 mm / 1/2.0" / 0.8 µm PDAF / OIS / 5x optinen zoom) + TOF 3D -syvyyskamera + kaksois-LED-salama
Etukamera: 40 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 0.7 µm / PDAF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + One UI 2.1
Muuta: Dual-SIM / 5G-yhteydet / 45W pikalataus / 15W langaton pikalataus / kaksisuuntainen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Cosmic Gray ja Cosmic Black
Hinta: 1399 €

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy S20 Ultran myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy S20 Ultran mukavan tyylikkäässä mustassa myyntipakkauksessa, jota koristaa useasti puhelimen mallinimi sekä Samsungin logo. Myyntipakkauksen yhdellä reunalla on nähtävillä myöskin sisältä löytyvän laitteen malliversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Kun myyntipakkaus avataan, tulee esille suoraan itse puhelin, joka on kääritty muoveihin. Myyntipakkauksen kannesta löytyy erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan ja läpinäkyvän suojakuoren. Puhelimen alapuolelta löytyy myös Samsungin tehokas 25 watin pikalaturi, USB-C-lataus- ja tiedon siirtokaapeli sekä Samsungin perinteikkäät USB-C-liittimellä varustellut AKG-nappikuulokkeet. Kuulokkeita varten myyntipakkauksesta löytyy myös kaksi paria vaihdettavia silikonitulppia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Galaxy S20 Ultran myyntipakkaus on ulkoisesti ja sisällöltään varsin perinteikästä Samsungia. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta ei mitään ylimääräistä. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin laittavan puhelimen mukaan tehokkaamman pikalaturin kuin pelkän 25 watin laturin. Galaxy S20 Ultra tukee nimittäin nopeampaa 45 watin pikalatausta, joten olisi ollut loogista löytää 1400 euron puhelimen paketista oletusarvoisesti tehokkain laturi.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsung hyödyntää Galaxy S20 Ultrassa luonnollisesti pitkälti samanlaista muotokieltä kuin muissakin malliston älypuhelimissa. Galaxy S20 Ultra on kuitenkin malliston suurin laite, joten kaikille käyttäjille puhelin ei yksinkertaisesti sovi valtavan kokonsa vuoksi. Ulkoisesti huomattavin muotoiluelementti löytyy takaosasta, jossa on valtava ja selvästi ulkoneva kamera-alue, joka jakaa varmasti kuluttajien mielipiteitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung on ilmoittanut Galaxy S20 Ultran virallisiksi mitoiksi 166,9 x 76,0 x 8,8 millimetriä ja pianoksi 220 grammaa. Kyseessä on melkoinen järkäle ja painoa on verrattain todella paljon. Suuren koon ja painon kanssa oppii elämään, mutta kaikille Galaxy S20 Ultraa ei voi suositella. Laitteen käyttäminen yhdellä kädellä on erittäin haastavaa, jollei jopa mahdotonta.

Puhelimen rakenteessa hyödynnetään alumiinirunkoa ja Gorilla Glass 6 -lasipintoja, jotka ovat varsin yleinen yhdistelmä huippupuhelimissa. Galaxy S20 Ultra on todella laadukas laite, eikä se natise tai anna periksi edes käsien välissä taivuteltaessa. Käsituntumaa parantamassa on takaosan huomattavasti reunoilta kaartuva lasipinta. Testijakson aikana lasipintoihin ei syntynyt yhtään huomattavaa naarmua, eikä testissä käytetty ollenkaan mukana toimitettua suojakuorta. Galaxy S20 Ultra kestää siis varsin mukavasti normaalia käyttöä, eikä siihen synny kovin nopeasti käytönjälkiä.

Koska Samsung hyödyntää kiiltävää lasipintaa ja kiiltävää alumiinikehystä, niin Galaxy S20 Ultra on myös varsin liukas ja valuu helposti pois epätasaisilta pinnoilta. Lasipinnat ovat myös luonnollisesti melkoisia sormenjälkimagneetteja, ja erityisesti Galaxy S20 Ultran harmaassa väriversiossa lika näkyy selvästi. Lasipinnat on myös varusteltu likaa hylkivällä pinnoitteella, jonka ansiosta sormenjäljet saa mukavan helposti pois pyyhkimällä.

Galaxy S20 Ultra on värivaihtoehtojensa suhteen varmasti yksi tylsimmistä huippupuhelimista pitkään aikaan. Samsung tarjoaa Suomessa puhelinta ainoastaan kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Cosmic Grey ja musta Cosmic Black. Testiin saatu versio oli harmaa, eikä se ollut kovin hieno verrattuna siihen mitä Samsungilta on viimeisien vuosien aikana totuttu näkemään.

Samsung on tuttuun huippupuhelimien tyyliin varustellut Galaxy S20 Ultran myös IP68-luokituksella, joka takaa siis hyvän suojan vedeltä. Puhelin on mahdollista upottaa pidemmäksikin aikaa veteen, eikä sen pitäisi hajota siitä. IP68-luokituksen ansiosta puhelimen käyttäminen rannalla tai rankkasateessa ei pitäisi olla ongelma, eikä sen käyttämistä erilaissa olosuhteissa tarvitse varoa. On kuitenkin hyvä huomata, että IP68-luokitus ei ole takuu siitä, että laite kestäisi vettä jokaisessa tilanteessa, eikä myöskään Samsung itse anna mitään takuuta vedenkestävyydelle. Vesitiiveys saattaa käytössä myös kulua, minkä vuoksi ainakin tahallisesti suoraan veteen upottamista kannattaa miettiä kaksi kertaa.

Laitteen etuosassa valtaa pitää suuri 6,9 tuuman näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta mukavat 90 prosenttia. Valitettavasti Samsung on tällä kertaa luopunut pitkälti kokonaan yhtiön huippupuhelimien jo tavaramerkiksi muodostuneista kaartuvista reunoista näytössä. Galaxy S20 Ultrassa näyttö kaartuu reunoiltaan todella minimaalisesti, minkä vuoksi näyttö vaikuttaa pitkälti kokonaan tasaiselta. Henkilökohtaisesti olen hieman yllättynyt Samsungin ratkaisusta näytön suhteen, sillä kaartuvat näytöt tuovat yleisesti hieman lisää ilmettä puhelimille. Kovin suurta hyödytä kaartuvista näytöistä ei ole ollut koskaan, mutta muotoiluelementtinä ne ovat hyvä ratkaisu.

Galaxy S20 Ultran etuosassa on näyttöön tehty reikä, jossa on yksi etukamera. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroituna näyttöön, mutta puheluihin käytettävä kuuloke löytyy edelleen laitteen yläreunasta näytön yläpuolelta. Sormenjälkilukijassa Samsung hyödyntää ultraääniratkaisua, joten se on myös integroituna näytön alareunaan.

Puhelimen takaosassa silmiin pistää ensimmäisenä massiivinen kamera-alue, joka löytyy vasemmasta yläkulmasta. Kamera-alueesta löytyy kolme kamerasensoria ja salamavalo. Kamera-alueessa on myös teksti ”Space Zoom 100X”, joka on viittaus kameran 100x digitaaliseen zoomiin. Galaxy S20 Ultran takaosassa lasipinta kaartuu kaikilta reunoilta mukavasti, mikä mahdollistaa paremman otteen. Takaosastsa löytyy myös Samsungin logo. Yleisilmeeltään Galaxy S20 Ultra on siis varsin pelkistetty.

Galaxy S20 Ultran oikeassa kyljessä sijaitsee tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on tehty muun rungon tapaisesti alumiinista. Vasempaan kylkeen Samsung ei ole asettanut mitään, joten se on päätetty jättää kokonaan tyhjäksi. Laitteen yläreunassa on kuitenkin yksi mikrofoni sekä SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Galaxy S20 Ultran alareunasta löytyy yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä yksi kaiutin.

Samsung on siis päätynyt poistamaan Galaxy S20 Ultrasta kokonaan perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joka vielä löytyi Galaxy S10 -malliston puhelimista. Samsung on myös luopunut ylimääräisestä Bixby-painikkeesta, joka niin ikään löytyi vielä viime vuoden huippupuhelimesta. Bixby-painike oli monessa tilanteessa täysin turha lisäys Samsungilta, minkä vuoksi olen tyytyväisen siihen, ettei sitä enää Galaxy S20 Ultrasta löydy.

Näyttö

Samsung on ollut jo pitkään erittäin vahvoilla huippupuhelimiensa näyttöjen kanssa, eikä nyt myöskään Galaxy S20 Ultra ole millään tavalla poikkeus. Samsung hyödyntää puhelimessa erittäin suurta 6,9 tuuman näyttöpaneelia, joka tekee siitä yhden suurimmista älypuhelimista, joita markkinoilta löytyy. Näyttö perustuu Dynamic AMOLED 2X -tekniikkaan ja sen tarkkuus yltää QHD+ -tasolle, mikä tarkoittaa laitteessa olevan 3200 x 1440 pikseliä, mikä takaa 511 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde, joka on varsin perinteinen tuoreimmissa puhelimissa.

Galaxy S20 Ultra on myös Samsungin ensimmäinen puhelin, johon on saatu korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka takaa aikaisempaa sulavamman käyttökokemuksen. Vielä viime vuosina Samsung on luottanut perinteisempään 60 hertsin näyttöratkaisuun, joten siirtyminen 120 hertsiin on selvä harppaus eteenpäin. Kilpailijoiden puhelimissa on jo aikaisemmin nähty 90 ja 120 hertsin näyttöpaneeleita, joten Samsungin aluevaltaus ei ole millään tavalla kovin uusi, mutta monessa tilanteessa korkeammasta virkistystaajuudesta on todella hyötyä.

Näytön 60 Hz ja 120 Hz asetukset.

Samsungin korkeammassa virkistystaajuudessa on kuitenkin omat rajoituksensa, sillä 120 hertsillä ei päästä nauttimaan näytön maksimitarkkuudesta. Galaxy S20 Ultrassa 120 hertsiä toimii vain näytön ollessa Full HD+ -tarkkuudella ja QHD+ -tarkkuudella virkistystaajuus tippuu normaaliin 60 hertsiin. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin toteuttavan esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuustilan puhelimelle QHD+ -tasolla, jos 120 hertsin virkistystaajuus ei ole mahdollinen. Nyt 60 hertsin virkistystaajuus tuntuu paluulta ”kivikaudelle”, kun on tottunut selvästi sulavampaan kokemukseen 90 ja 120 hertsin näyttöpaneeleilla.

Näytön yläreunassa on pieni reikä.

Näyttöön Samsung on toteuttanut myös varsin pienen etukamerareiän, joka on sijoitettu näytön yläreunaan keskitetysti. Etukamera on monessa tilanteessa varsin huomaamaton, eikä se vie kovinkaan paljoa enempää tilaa kuin esimerkiksi pisaralovi. Reikä toki tuottaa tilapalkista hieman paksumman, mutta henkilökohtaisesti en kokenut tätä testijakson aikana suureksi ongelmaksi. Samsung antaa myös mahdollisuuden piilottaa etukamerareiän. Tällöin reikää ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi, jolloin myös puhelimesta tulee hieman erikoisen näköinen.

Henkilökohtaisesti olin testijakson aikana todella tyytyväinen Galaxy S20 Ultran näyttöön, sillä se on tarpeeksi hyvä niin värintoistoltaan kuin kirkkaudeltaankin. Värit toistuvat oletusasetuksilla mukavasti, mutta käyttäjät voivat säätää värejä asetuksien kautta vielä hieman monipuolisemminkin oman mielensä mukaisesti. Värejä voi säätää kahden oletusasetuksen mukaisesti (eloisa, luonnollinen) sekä valotasapainoa on mahdollista muokata erillisen säätimensä avulla viileän ja lämpimän välillä (tai lisäasetuksista erikseen Red, Green, Blue).

Kirkkaus on yksi Galaxy S20 Ultran näytön hyvistä ominaisuuksista, sillä huippupuhelimelle oleelliseen tyyliin näytön kirkkaus on erinomainen. Kirkkaus riittää hyvin monissa tilanteissa, eikä myöskään kirkkaassa valaistuksessa tai auringonpaisteessa ollut haasteita luettavuuden suhteen. Yksi positiivista puolista näytössä on tuki HDR10+ -toistolle, ja Galaxy S20 Ultra tukee myös luonnollisesti Widevine L1 -tasoa, minkä ansiosta HDR-toisto onnistuu myös Netflixissä ja YouTubessa.

Yksi mielenkiintoisimmista ratkaisusta Galaxy S20 Ultran näytössä on se, että tällä kertaa Samsung on luopunut lähes kokonaan kaartuvista reunoista. Samsungilla on ollut huippupuhelimissaan Galaxy S6 Edge -mallista lähtien selvästi kaartuvat näytön reunat, mutta nyt Galaxy S20 Ultrassa niistä on luovuttu. Näyttö toki kaartuu molemmilta reunoiltaan hieman, mutta käytännössä näyttö on tasainen. Monille käyttäjille tämä voi olla mieleinen suuntaus, sillä kaartuvista näytöistä ei ollut koskaan mitään suurta hyötyä. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin hieman pettynyt Samsungin ratkaisuun, sillä nyt puhelimista puuttuu persoonallisuus ja Galaxy S20 Ultran etuosa näyttää varsin geneeriseltä. Kaartuvat näytöt ovat mielenkiintoinen muotoiluelementti, joka on tehnyt Samsungin laitteista pitkään jo tyylikkäitä.

Tekniikka ja suorituskyky

Suomessa Galaxy S20 Ultra on tullut myyntiin Samsungin omalla Exynos 990 -järjestelmäpiirillä varusteltuna versiona, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa on tarjolla Qualcommin tuoreimpaan Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin perustuva versio. Yleisesti Samsungin puhelimista Snapdragon-versio on ollut hieman parempi ja Exynos-versio hieman heikompi, mutta nyt suuria eroavaisuuksia tuskin enää on, sillä Exynos 990 -järjestelmäpiiri tarjoaa hyvää suorituskykyä Galaxy S20 Ultralle.

Puhelimen sisältä löytyy siis Samsungin oma kahdeksanytiminen Exynos 990 -järjestelmäpiiri, joka on hieman parempi kuin viime vuoden huippupuhelimista löytyneet järjestelmäpiirit. Piiri on valmistettu 7 nanometrin EUV-prosessilla, mikä tekee siitä muun muassa virtapihimmän. Lisäksi järjestelmäpiiriin on yhdistetty erillinen modeemi, jonka avulla saadaan 5G-yhteydet laitteeseen.

Exynos 990 -järjestelmäpiiri rakentuu kahdesta 2,73 GHz:n taajuudella toimivasta Mongoose M5 -ytimestä, kahdesta 2,50 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A76-ytimestä sekä neljästä 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G77 MP11.

Modeemina Exynos 990 -järjestelmäpiirissä on Exynos Modem 5123, jonka avulla saadaan toteutettua tuki NSA- ja SA-5G-tekniikoille. Teoreettisesti modeemi kykenee 7,35 Gbit/s latausnopeuksiin mmWave-taajuuksilla sekä 5,1 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6GHz-taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 3G- ja 4G-tekniikoille ja LTE-tilassa modeemi tukee jopa 3 Gbit/s latausnopeuksia.

Valitettavasti testijakson aikana Galaxy S20 Ultra ei päässyt kertaakaan 5G-verkkojen ulottuville, sillä Elisan verkot ovat vielä vain suuremmissa kaupungeissa. Lisäksi nykyisen koronavirustilanteen takia puhelimen testijakso suoritettiin pääasiassa vain kaukana sivistyksestä, joten 5G-verkkoja ei luonnollisesti ollut lähettyvilläkään. Puhelimessa oli kuitenkin Elisan 5G-testiliittymä, joten testijaksoon saatiin myös hieman ”5G:n tuntua”. Kokemukset Galaxy S20 Ultran 5G:stä jäivät siis valitettavasti saamatta.

Galaxy S20 Ultrassa käytettiin koko testijakson ajan kahta SIM-korttia, joista toinen oli Elisan 5G-testiliittymä ja toinen perinteisempi Elisan 4G-liittymä. Vaikka 5G-yhteyksiä puhelin ei koskaan löytänytkään, niin toisinaan kaksois-SIM-yhdistelmä sai laitteen sekaisin. Testijakson aikana muutamaan otteeseen Galaxy S20 Ultra kadotti molemmista liittymistä verkot kokonaisuudessaan, mutta ongelma ratkesi laitteen uudelleen käynnistämisellä. Muita ongelmia Galaxy S20 Ultran yhteyksissä ei testijakson aikana ollut havaittavissa.

RAM-muistia Samsung on pakannut Suomessa myytävään Galaxy S20 Ultra -puhelimeen huimat 12 gigatavua ja siinä hyödynnetään myöskin tuoreinta LPDDR5-versiota. Uusi LPDDR5-muististandardi tukee jopa 5500 Mb/s tiedonsiirtonopeutta suuremmalla muistin kaistaleveydellä kuin aikaisemmin huippupuhelimissa nähty LPDDR4X-muisti. Galaxy S20 Ultrasta on olemassa myöskin 16 gigatavun RAM-muistilla varusteltu variantti, mutta Suomessa sitä ei ole tuotu myyntiin.

Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on 128 gigatavua, joka on yllättävän vähän, kun puhutaan 1400 euron puhelimesta. Tässä hintaluokassa voisi kuvitella saavansa vähintään 256 tai jopa 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Syystä tai toisesta Samsung ei ole halunnut tuoda suuremmalla muistivariantilla varusteltuja versioita Suomeen, mutta tarvittaessa tallennustilaa saadaan kuitenkin lisää microSD-muistikortin avulla, joka vie kuitenkin toisen SIM-korttipaikan.

Samsung käyttää Galaxy S20 Ultrassa luonnollisesti UFS 3.0 -standardiin pohjautuvaa tallennustilaa, joka on tämän hetken yksi tehokkaimmista tallennustiloista. UFS 3.0 -tallennustilassa on kaksinkertainen muistikaista verrattuna normaalisti huippupuhelimissa nähtyyn UFS 2.1 -standardiin. UFS 3.0 pystyy muun muassa 23,2 Gt/s:n tiedonsiirtonopeuteen ja kuluttaa selvästi vähemmän virtaa.

Suorituskyvyltään Galaxy S20 Ultra on monien muiden tämän päivän huippupuhelimien tasolla uuden Exynos 990 -järjestelmäpiirinsä ansiosta. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa puhelin pärjäsi todella hyvin. Suorituskykytestien tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta taulukosta, josta voi tarkistaa myös Kirin 990 5G -järjestelmäpiiriin perustuvan Huawei P40 Pron saamat pisteet sekä Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 8 Pron saamat vastaavat pisteytykset.

Testitulokset
Samsung Galaxy S20 Ultra (E990) Huawei P40 Pro (K990 5G) OnePlus 8 Pro (SD865)
AnTuTu (V8): 518 193 pistettä 461 767 pistettä 573 775 pistettä
Geekbench 4 (single): 3062 pistettä 3877 pistettä 4199 pistettä
Geekbench 4 (multi): 11 801 pistettä 12 452 pistettä 12 717 pistettä
Geekbench 5 (single): 820 pistettä 749 pistettä 884 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2711 pistettä 3019 pistettä 3191 pistettä
PCMark 2.0: 11 385 pistettä 9433 pistettä 11 261 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4203 pistettä 5607 pistettä 7031 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 4272 pistettä 6261 pistettä 8036 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3980 pistettä 4107 pistettä 4856 pistettä
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. * Sovellus ei toiminut puhelimessa tai sovellusta ei oltu julkaistu puhelimen testaamisen aikaan.

Testijakson aikana ei tullut vastaan yhtäkään kohtaa, jolloin puhelimen suorituskyky olisi tullut vastaan, vaan Exynos 990 -järjestelmäpiiri ja suuri RAM-muistin määrä hoitavat hommansa kuten odottaa saattaakin. Raskaat pelit sekä sovellukset aukesivat ilman ongelmia ja pelaamiskokemus oli vähintäänkin miellyttävä. Kameran kanssa ei ollut ongelmia ja kuvat prosessoitiin todella vikkelästi. 108 megapikselin kuvaustilassa kuvien prosessoinnissa oli havaittavissa hyvin pieni viive, mutta se ei ollut kuitenkaan aivan niin suuri kuin mitä olisi voinut odottaa.

Samsung on tehnyt mielestäni hyvää työtä Galaxy S20 Ultran äänentoiston suhteen, sillä laitteessa on stereokaiuttimet. Pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Stereokaiuttimien kautta on mielekästä kuunnella musiikkia, jonka lisäksi myös elokuvien katseluun äänenlaatu on riittävä. Valitettavasti Samsung on päättänyt luopua kokonaisuudessaan 3,5 millimetrin kuulokeliittimestä, joka löytyi vielä Galaxy S10 -malliston älypuhelimista vuosi sitten. Galaxy S20 Ultra tukee luonnollisesti Bluetooth 5.0 -yhteyttä, jonka ansiosta myös langattomien kuulokkeiden kautta musiikin kuuntelu on laadukasta.

Sormenjälkilukija on integroituna näytön alareunaan.

Sormenjälkilukija Galaxy S20 Ultrasta löytyy näyttöön integroituna ja Samsung hyödyntää tuttua ultraäänitoteutusta. Sormenjälkilukija sijaitsee siis näytön alareunassa, jossa siihen yltää mukavasti peukalon avulla. Tällä kertaa Samsung on saanut sormenjälkilukijan optimoitua jo hyväksi, joten sen käyttäminen on miellyttävää. Yleisesti ultraäänisormenjälkilukijat ovat olleet tahmeita sekä hitaita, mutta nyt Galaxy S20 Ultran kohdalla sormenjälkilukija oikeasti toimii.

Galaxy S20 Ultrasta löytyy myös tuki kasvojentunnistukselle, mutta se pohjautuu ainoastaan etukameraan, minkä vuoksi se ei ole myöskään yhtä tietoturvallinen käyttää kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus on nopea tapa saada puhelimen lukitus avattua, eikä testijakson aikana sitä saatu huijattua esimerkiksi kuvalla tai toisen kasvoilla.

Akunkesto

Erinomainen näyttö sekä 5G-yhteydet vaativat yleensä myös suurempia akkuja, ja se näkyy myöskin Galaxy S20 Ultrassa, jossa on massiivinen 5000 milliampeeritunnin akku. Vaikka akku kooltaan erittäin suuri, niin valitettavasti se ei automaattisesti tarkoita parempaa akunkestoa, mikä kävi ilmi myös testijakson aikana.

Erityisesti 120 hertsin virkistystaajuuden ollessa päällä Galaxy S20 Ultran akku tuntui kuluvan nopeasti. 60 ja 120 hertsin tilojen välillä oli myös hieman eroa akunkestossa, mutta mitään kovin dramaattista eroa ei testijakson aikana ollut havaittavissa. Iltaisin akkua saattoi olla odotettua vähemmän jäljellä, joten puhelin laitettiin lähes joka ilta laturiin. Valitettavasti 5G:n todellista vaikutusta akunkestoon ei päästy testaamaan 5G-verkkojen puutteen vuoksi, mutta todennäköisesti 5G-alueilla akkua kuluu selvästi enemmän.

Testijakson aikana päivittäinen käyttö koostui usein muutamista puheluista, sosiaalisen median selailusta, kameran käyttämisestä sekä viestittelystä. Lisäksi päivän aikana puhelimelta katsottiin hieman Netflix-sarjoja sekä kuunneltiin musiikkia ahkerasti Spotifysta Bluetooth-kuulokkeiden kautta. Päivittäinen käyttö oli siis varsin aktiivista ja tietysti näyttö oli käytössä maksimikirkkaudellaan, joka osaltansa vaikuttaa myös akunkestoon.

Samsung toimittaa Galaxy S20 Ultran mukana 25 watin pikalaturin, vaikka puhelin tukee myös 45 watin pikalatausta. Tehokkaampi laturi on ostettava erikseen, mikä on jopa hieman hämmästyttävä ratkaisu, kun ottaa huomioon laitteen hinnoittelun. Galaxy S20 Ultra tukee myös langaton latausta varsin perinteisellä 15 watin latausteholla, eikä Samsung ole saanut tällä saralla tuotua mitään haastajaa kilpailijoiden jopa 30 watin langattomille latausratkaisuille. Puhelin tukee myös käänteistä 9 watin langatonta latausta, jonka avulla pystytään lataamaan esimerkiksi älykelloa tai kuulokkeita reissun päällä.

Testijakson aikana luonnollisesti testasimme kuinka nopeasti mukana toimitettavan 25 watin pikalaturin avulla Galaxy S20 Ultra todellisuudessa latautuukaan tyhjästä täyteen. Alapuolella olevasta kuvaajassa on nähtävillä, että myös 25 watin laturi täyttää puhelimen akun mukavalla nopeudella. Valitettavasti langattoman latauksen nopeutta ei päästy testaamaan, sillä Samsung ei toimittanut langatonta laturia testattavaksi Galaxy S20 Ultran rinnalla.

Samsung Galaxy S20 Ultran mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeus.

Tyhjästä täyteen Galaxy S20 Ultran akku latautuu siis 65 minuutissa, joka on huippupuhelimelle sallituissa rajoissa. Puolessa tunnissa akkua on jo 60 prosenttia ja tunnissa akunvaraus on noin 97 prosentin tasolla. 45 minuutin latauksen jälkeen latausteho hieman tippuu, joten viimeiset 15 prosenttia akusta täytyy hitaammin. 90 prosentin taso saavutetaan alle 50 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat hieman alle 20 minuutissa.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme tuttuun tapaan Samsung Galaxy S20 Ultran pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus selvittää kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S20 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut akkua 2 prosenttia, eli akunvaraus oli 98 prosentissa. Pakkanen ei tuottanut AMOLED-tekniikkaan pohjautuvaan näyttöön mitään ongelmia ja myöskin näytönalainen sormenjälkilukija toimi kuten kuuluukin. Samsung ei ollut estänyt puhelimen lataamista jääkylmänä, mutta pikalataus ei ollut kuitenkaan käytettävissä ennen kuin laite palasi normaaliin lämpötilaansa. Kamerapuolella ei ollut myöskään mahdollista käyttää salamaa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli akunvaraus oli 91 prosenttia. Tulos on hyvä, mutta ei kuitenkaan parhaimmasta päästä. Myös tämän testin jälkeen oli havaittavissa samat ongelmat kuin ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Samsung on tehnyt hyvää työtä Galaxy S20 Ultran pakkaskestävyyden kanssa. Virrankulutus kylmässä ilmassa ei ollut kovin suurta, eikä myöskään suurempia ongelmia tullut vastaan. AMOLED-näyttö ei muutu samanlailla tahmeaksi kuin LCD-näytöt, mikä on Samsungin vahvuus. Erityisesti hieman hämmensi se, että Samsung ei ollut estänyt puhelimen lataamista, toisin kuin monet valmistajat tekevät turvallisuussyistä. Samsung oli kuitenkin hidastanut lataamista normaaleihin lataustehoihin, eikä pikalataus ollut käytettävissä.

Kamerat

Kamera on melkoinen laatikko.

Samsung on ottanut Galaxy S20 Ultran kohdalla käyttöön markkinoiden tuoreimpia ratkaisuja, kuten 108 megapikselin pääkameran sekä periskooppikameran, joka takaa aikaisempaa paremmat zoomaustoiminnallisuudet. Samsung mainostaakin Galaxy S20 Ultrassa olevan ”avaruuszoomaus”, mutta aivan avaruusteen asti ei valitettavasti kameralla päästä. Samsung on tuonut ensimmäistä kertaa puhelimeensa myös 8K-videokuvauksen, joka löytyy tänä päivänä vain todella harvasta älypuhelimesta.

Galaxy S20 Ultran pääkamerana toimii Samsungin omaa tuotantoa oleva Isocell Bright HM1 -sensori, jonka tarkkuus yltää jopa 108 megapikseliin. Pääkamerassa on muun muassa f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,33” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko, joiden lisäksi kamerassa on vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Zoomaus

Toinen kameroista on telekamera, joka on toteutettu periskoopin tyylisesti, jotta pystytään toteuttamaan todellinen 4x optinen zoomi. Kamera kykenee toki myös 10x hybridizoomiin sekä 100x digitaaliseen zoomiin. Kilpailijoistaan Samsungin periskooppitoteutus eroaa sillä, että siinä hyödynnetään tarkkaa 48 megapikselin kamerasensoria, jossa on f/3.5 aukko, 103 mm polttoväli, 1/2,0” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Telekamerassa on lisäksi vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Kolmas Galaxy S20 Ultran tärkeimmistä kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jonka avulla pystytään taltioimaan kuvia 120 asteen kuvakulmalla. Ultralaajakulmakamerasta löytyy f/2.2 aukko, 13 mm polttoväli, 1,4 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Optista kuvanvakainta ei valitettavasti ultralaajakulmakameraan ole saatu.

Neljäs takaosasta löytyvistä kameroista on ToF-järjestelmä tai, kuten Samsung sitä nimittää, DepthVision-kamera. Samsung on käyttänyt DepthVision-kameraa jo aikaisemmissa älypuhelimissaan ja sen tarkoituksena on parantaa syvyysterävyyden taltioimista kuvissa ja videoissa.

Kamerat lyhyesti

  • Neloiskamera + kaksois-LED-salama
    • Pääkamera: 108 megapikseliä (wide) / f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,33” kenno, 0,8 µm, PDAF, OIS
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä / f/2.2, 13 mm, 1,4 µm, PDAF
    • Telekamera: 48 megapikseliä / f/3.5, 103 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF OIS, 4x optinen, 10x hybridi- ja 100x digitaalinen zoomi
    • Syvyysterävyys: DepthVision
  • Etukamera: 40 megapikseliä / f/2.2, 26 mm, 0,7 µm, PDAF

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamerassa Samsung hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi ja tuloksena on 12 megapikselin tasoiset kuvat. Galaxy S20 Ultra pystyy taltioimaan monessa tilanteessa todella hyviä kuvia 12 megapikselin tarkkuudella ja kyseessä onkin yksi tämän hetken parhaimmista kameraratkaisuista. Hyvässä valaistuksessa pääkameran kuvat ovat erinomaisia, dynaaminen alue on hyvä, tarkkuus on tutulla Samsungin tasolla sekä värintoisto on varmasti monien mieleen. Toki Samsungilla on ollut tapana korostaa värejä ehkä hieman liikaa, mikä näkyy myös Galaxy S20 Ultran pääkameran kuvissa. Kuvien jälkikäsittely onnistuu puhelimelta hyvin ja häiritsevää värien epätasaisuutta ei ole suuremmin havaittavissa.

Heikommassa valaistuksessa Galaxy S20 Ultran kamera on erittäin kyvykäs, eikä se ole kovin suuri ihme, koska Samsung on monesti ollut hämäräkuvauksessa varsin hyvä. Kuvissa on heikossa valaistuksessa paljon yksityiskohtia, dynaaminen alue on erittäin hyvä sekä väri taltioituvat mukavat vahvasti. Galaxy S20 Ultra on varusteltuna myöskin erillisellä yökuvaustilalla, jonka avulla kuvista saadaan vielä astetta parempia sekä valoisampia, vaikka todellisuudessa valoa olisi todella vähän tarjolla. Alapuolella on muutama testikuva, jotka on otettu 12 megapikselin tarkkuudella.

Oletusarvoisesti Galaxy S20 Ultralla taltioidaan 12 megapikselin kuvia, mutta kuvaustilanteessa on mahdollista myös vaihtaa 108 megapikselin tilaan, jolloin kuvataan siis täyden resoluution kuvia. Testasimme 108 megapikselin kuvaustilaa ja tuloksena olivat todella vaikuttavat ja yksityiskohtaiset kuvat. Erityisesti maisemakuvauksessa siitä on hyötyä. 108 megapikselin kuvissa on yksityiskohtia enemmän kuin 12 megapikselin kuvissa, mutta kovin monessa tilanteessa näin tarkoista kuvista ei ole suuremmin hyötyä. Jos kuvataan lähellä olevia kohteita, niin silloin 12 ja 108 megapikselin kuvissa ei ole suuremmin eroa, mutta kun halutaan tarkkoja kuvia kaukana olevista kohteista, niin silloin 108 megapikselin kuvat ovat parempia.

Huomionarvoista kuvien välillä on mielestäni myös se, että 12 megapikselin kuvissa varjokohdista saadaan valoisempia, mutta 108 megapikselin kuvissa on pitkälti luonnollisempi värientaltiointi.

Alapuolella on yksi kuvapari Hämeen linnasta, joista vasemmanpuolinen on 12 megapikselin kuva ja oikeanpuoleinen vastaavasti 108 megapikselin kuva. Näiden alapuolella on vielä leikkaus kuvasta, josta näkee selvästi, että 108 megapikselin kuvissa linna on tarkempi ja yksityiskohtaisempi, kun taasen 12 megapikselin kuvan tarkkuus ei riitä ja kuva näyttää enemmän suttuiselta piirrokselta.

Telekameraan Samsung on tällä kertaa panostanut toden teolla sekä ottanut jopa hieman oppia kiinalaiselta kilpailijaltaan Huaweilta. Telekamera on toteutettuna ensimmäistä kertaa Samsungin historiassa periskooppirakenteella, jonka avulla päästään aikaisempaa parempiin zoomaustuloksiin. Kameran tarkkuus on 48 megapikseliä, mutta tuttuun tapaan pikseleitä yhdistelemällä taltioidaan ainoastaan 12 megapikselin kuvia. Samsungin periskooppitoteutus kykenee 4x optiseen zoomiin, mutta Samsung mainostaa Galaxy S20 Ultraa enemmänkin 10x hybridi-optisella zoomilla tai 100x digitaalisella zoomilla. Samsung kutsuu zoomia jopa nimellä ”Space Zoom”, mutta ei kuitenkaan kannata edes kuvitella, että puhelimen zoomilla päästäisiin yhtä sen lähemmäksi Plutoa tai muita avaruuden kappaleita.

Vaikka zoomaus on Galaxy S20 Ultran yksi selvästi vahvuusalueista, niin valitettavasti henkilökohtaisesti en ole aivan vakuuttunut siitä. 4x optinen zoomaus on todella hyvä, 10x hybridizoomaus on myös vielä hyvä, mutta tästä ylöspäin kuvien laatu heikkenee selvästi ja ainakaan 100x digitaalisesta zoomauksesta ei ole mihinkään… 100x zoomatut kuvat ovat laadultaan samanlaisia kuin kuvat, jotka olisi otettu puhelimella, jossa ei ole edes kameraa (Jep, luit aivan oikein – voidaan ilmaista myös, että 100x zoomaus on yksi tyhjän kanssa. Sorry, Samsung!).

Zoomausominaisuudet ovat Galaxy S20 Ultrassa kuitenkin hyvällä tasolla, ja kamera taltioi kuviin mukavasti värejä ja yksityiskohtia. Plussaa Samsungille täytyy kuitenkin ottaa zoomauksen yleisestä toteutuksesta, sillä kameran vakautus on todella hyvä ja myöskin kamerasovelluksessa oleva zoomausilmaisin on erittäin hyvä keksintö. Alapuolella on muutama kuvasarja, joissa on otettu kuvia hieman eri zoomaustasoilla.

Ja seuraavaksi on pieni kuvagalleria kuvista, jotka on otettu mainostetulla 100x zoomauksella – eikö olekin hyviä? Onneksi zoomikamerassa käytetään kuitenkin superzoomitekniikkaa yhdessä tekoälyn kanssa, jolloin saadaan alapuolella olevia näyttäviä mahtikuvia.

Pienenä ekstrana voidaan vielä ottaa paluu Samsungin mainostamaan Space Zoom -termiin, jolla viitataan siis Galaxy S20 Ultran 100x zoomiin. Aivan avaruuteen asti zoomilla ei päästä, eikä edes kuusta pystytä ottamaan kunnon kuvia. Monilla älypuhelimilla on pystynyt ottamaan erillisen kuukuvaustilan avulla mainioita kuvia kuusta, mutta Galaxy S20 Ultran ”avaruuszoomilla” ei päästä taltioimaan edes kuuta, joka on kuitenkin vain 384 4000 kilometrin päässä maasta. Alapuolella olevista vasemmanpuoleinen on otettu Galaxy S20 Ultralla ja oikeanpuoleinen vastaavasti Huawei P40 Pro -älypuhelimella.

Ultralaajakulmakamera on yksi tärkeimmistä älypuhelimien kameroista, mutta valitettavasti Samsung ei pääse suuremmin vakuuttamaan Galaxy S20 Ultran 12 megapikselin ultralaajakulmakameran kanssa. En tarkoita, että ultralaajakulmakamera olisi aivan huono, mutta se ei kuitenkaan tarjoa mitään ihmeellistä. Markkinoilla on jo esimerkiksi 40 ja 48 megapikselin ultralaajakulmakameroita, jotka tuottavat hämmästyttävän hyvää jälkeä, minkä vuoksi Galaxy S20 Ultran 12 megapikselin kamera ei pääse suuremmin tuottamaan yllätyksiä. Yksi kameran heikkouksista on automaattitarkennuksen puuttuminen.

Mielestäni ultralaajakulmakamera taltioi hyvässä valaistuksessa kuviin värit hieman liikaa sinistä ja vihreää korostaen, mutta dynaaminen alue on hyvä. Yksityiskohtia kuvista löytyy, mutta enemmänkin voisi olla. Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei pääse myöskään suuremmin yllättämään, mutta kuvat ovat monessa tilanteessa kuitenkin hyviä. Heikossa valaistuksessa Galaxy S20 Ultra pystyy taltioimaan väri hyvin sekä valoa taltioituu tarvittava määrä, jotta kuvien yksityiskohdat säilyvät. Puhelin tukee myöskin yökuvaustilaa ultralaajakulmakameralla, minkä ansiosta kuvista saadaan vielä hieman parempia. Alapuolella on muutama testikuva, jotka on otettu Galaxy S20 Ultran ultralaajakulmakameralla.

Galaxy S20 Ultran videokuvaukseen ei tässä arvostelussa tulla suuremmin tutustumaan, sillä niiden testaaminen jäi testijakson aikana todella vähälle. Samsung on kuitenkin tuonut videopuolella muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, joista varmasti yksi tärkeimmistä on 8K 24 fps -videokuvaus, jota ei monistakaan puhelimista vielä. Luonnollisesti laite tukee myös 4K- ja Full HD -videokuvausta 30 fps- ja 60 fps -tasoisena. Kaikilla kolmella kameralla on mahdollista taltioida sujuvaa videokuvaa 4K 30 fps -tasoisena (pääkamera, ultralaajakulma ja telekamera).

Videopuolella Galaxy S20 Ultra tukee myös pro-videotilaa, jossa on mahdollista säätää manuaalisesti kuvausasetuksia. Valitettavasti myöskin videopuolella pro-tila tarjoaa säätömahdollisuuksia ainoastaan pääkameralle. Videota kuvatessa on mahdollista muokata muun muassa ISO-arvoa (50-3200), suljinnopeutta (1/12000-1/30s), tarkennusta, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0).

Etukameran tarkkuus puhelimessa yltää huimaan 40 megapikseliin, jollaista ei ole aikaisemmin Samsungin puhelimissa nähty. Perustilassa etukameran kuvien tarkkuus tiputetaan kuitenkin 10 megapikseliin, sillä Samsung luottaa jälleen pikseleiden yhdistämiseen, jotta kuvista tulisi parempia. Testijakson aikana etukamera todettiin hyväksi ja toimivaksi. Kamera tuottaa todella hyvää jälkeä monissa tilanteissa.

Single Take -kuvia.

Galaxy S20 Ultran kameran yksi uusista ominaisuuksista on mielenkiintoinen Single Take -kuvaustila (yksi otos), jossa puhelin tallentaa tekoälyn avulla monia kuvia yhdellä kuvauskerralla. Ominaisuutta käytettäessä puhelin tallentaa tarvittaessa jopa kymmenen sekunnin ajan valokuvia ja videoita samanaikaisesti, minkä jälkeen käyttäjä voi valita parhaan otoksen jälkikäteen. Puhelin ottaa siis hieman erilaisia kuvia ja videoita, jotka näytetään kuvaustilanteen jälkeen.

Henkilökohtaisesti tykkäsin Single Take -ominaisuudesta varsin paljon, sillä se tuo hieman erilaista kuvakulmaa kuvaamiseen. Yleensä myös valmiiksi tyylitellyt kuvat olivat hyviä. Kuvaustila taltioi yhdeksän erilaista otosta, jotka ovat tekoälyn avulla valittu paras kuva, ultralaajakulmakuva, live focus -kuva, Ai Filter -kuva sekä Smart Crop -kuva. Videopuolella Single Take -tilassa otetaan 3-10 sekunnin perusvideo, video eteenpäin ja taaksepäin, nopeutettu video sekä käänteinen video.

Muita Galaxy S20 Ultran toimivia kuvaustiloja ovat yötila sekä Live Focus- ja Super Steady -videotilat. Yötilassa pystytään taltioimaan parempia kuvia heikommassa valaistuksessa pidemmällä muun muassa suljinnopeutta. Super Steady -tilassa pystytään taasen taltioimaan todella vakaata videota aktiivisissa tilanteissa. Vakaus perustuu elektroniseen lisävakautukseen, joka toimii optisen kuvanvakaimen rinnalla. Live Focus -tilassa luotetaan taasen puhelimen DepthVision-järjestelmään, jonka avulla saadaan videon taustalle miellyttävä taustasumennus, joka on ollut aikaisemmin mahdollista erityisesti peruskuvissa. Valitettavasti Live Focus -videotila toimii ainoastaan kuvattaessa koiria tai kissoja.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan Galaxy S20 Ultran kohdalla on tuotu vain muutama uusi ominaisuus sekä asetus, jotta puhelimen kamerasta saataisiin kaikki mahdollinen irti. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0.6x), pääkamera (1.0x) sekä telekamera (5x). Samsung on myös tuonut puhelimeen uuden zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0.5x, 1.0x, 2.0x, 4.0x, 10x, 30x, 100x) ja Samsung on myös tehnyt zoomauksesta aikaisempaa sulavampaa.

Samsung on varustellut Galaxy S20 Ultran luonnollisesti myös monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50-3200), valotusaikaa (1/2000-10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla.

Valitettavasti Samsung yksi heikkouksista on se, että manuaalisäädöt ovat käytettävissä ainoastaan pääkameralla kuvattaessa. Samsung on myös rajoittanut manuaalisäädöt ainoastaan 12 megapikselin kuvaamiseen, eikä siis 108 megapikselin kuvia ole mahdollista taltioida. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Käyttöjärjestelmä

Samsung luottaa tuttuun tapaan tuoreimpaan Googlen Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon sekä yhtiön omaan One UI 2.1 -käyttöliittymään. Mitään kovin uutta tai ihmeellistä Samsung ei ole saanut tuotua käyttöliittymäänsä, vaan se on pitkälti samanlainen kuin viime vuoden Galaxy Note10 -malliston älypuhelimissa, vaikka versionumero on hieman muuttunut.

One UI -käyttöliittymän ideana on ollut alusta asti tuottaa sulava ja paras mahdollinen käyttökokemus, jota olisi vielä myös helppo käyttää. One UI:n tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Käyttöliittymässä on suunniteltu silmällä pitäen yhden käden käyttö. Monet toiminnot ovat sijoitettuna näytön alaosaan, jossa ne ovat tavoitettavassa suoraan peukalolla. Lisäksi Samsung on pyrkinyt poistamaan kaiken ylimääräisen ruudulta, mikä helpottaa olennaisiin asioihin keskittymistä.

Android 10 ja One UI 2.1 mahdollistavat Galaxy S20 Ultrassa muun muassa koko käyttöjärjestelmän kattavan tumman tilan, paremman elenavigoinnin sekä muita hieman pienempiä ominaisuuksia. Yleisilme on kuitenkin päätetty pitää hyvin samanlaisena kuin aikaisemmin.

Testijakson aikana Galaxy S20 Ultran käyttöjärjestelmän kanssa ei ollut suuremmin mitään ongelmia, vaan kaikki tuntuivat toimivan kuten kuuluukin. Sovelluksien välillä siirtyminen oli jouhevaa ja monet sovellukset käynnistyivät erittäin nopeasti. Kiitos tästä kuuluu erityisesti tehokkaalle tekniikalle, mutta myöskin käyttöjärjestelmän optimoinneille, joissa Samsung on onnistunut hyvin.

Päivityksien suhteen Samsung luottaa huippupuhelimissaan mukavan kattavaan päivityslupaukseen. Galaxy S20 Ultran pitäisi saada kuukausittain tietoturvakorjauksia kolmen vuoden ajan, ja varmasti myös tämän jälkeenkin päivityksiä on luvassa vuosineljänneksittäin. Mitään virallista lupausta Samsung ei ole antanut puhelimen Android-versiopäivityksille, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin Galaxy S20 Ultra saa ainakin tulevan Android 11 -päivityksen sekä todennäköisesti myös Android 12 -päivityksen jollain aikataululla.

Yhteenveto

Ei ole suuri yllätys, että Samsung on pystynyt toteuttamaan Galaxy S20 Ultrasta yhden tämän hetken parhaimmista huippuluokan älypuhelimista. Valitettavasti kyseessä on laite, jossa on paljon hyvää, mutta myöskin paljon huonoa tai parannettavaa. Samsung on ottanut käyttöön rohkeasti monia uusia ratkaisuja, joka on positiivinen asia, mutta samalla Samsung on toteuttanut hieman yliampuvia ominaisuuksia.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa laadukkaaseen ja käyttöä kestävään rakenteeseen, vaikka toki Galaxy S20 Ultra on melkoinen möhkäle sekä painaa normaalia enemmän. Rakenteen yksi vahvuus on myös IP68-luokitus, joka takaa hyvän vedenkestävyyden. Exynos 990 -järjestelmäpiiri tarjoaa tarvittavan suorituskyvyn sekä 5G-yhteydet. Valitettavasti 5G:n testailut jäivät olemattomiksi Galaxy S20 Ultran kanssa. Yksi henkilökohtainen suosikkiominaisuus oli näyttö, joka on huippuluokkaan sijoittuva sekä tarjoaa miellyttävän katselukokemuksen.

Kamerapuolella Galaxy S20 Ultra on vahvoilla ja paperilla katsottaessa kamerat kuulostavat lupaavilta. Erityisesti pääkamera on puhelimen vahvuus, sillä se tuottaa hyvää jälkeä olosuhteista huolimatta. Ultralaajakulmakamera oli pienoinen pettymys, mutta periskooppikamera on alemmilla zoomaustasoilla todella hyvä. 100x zoomi on kuitenkin yliampuva ominaisuus, eikä sille ole oikeastaan mitään käyttöä. Galaxy S20 Ultran vahvuuksia olivat myös iso akku, nopea pikalataus, langaton lataus sekä hyvä äänentoisto.

Galaxy S20 Ultrassa on myös huomattavasti parannettavaa sekä heikkouksia, joita ei mielestäni 1400 euron puhelimessa pitäisi juurikaan olla. Esimerkiksi 120 hertsin virkistystaajuus on käytettävissä vain näytön ollessa Full HD -tarkkuudella, eikä esimerkiksi QHD+ 120 hertsillä ole mahdollinen yhdistelmä, vaikka se on kilpailijoiden puhelimissa vakio-ominaisuus. Puhelimessa ei ole myöskään kuulokeliitintä, joka oli vielä viime vuoden Samsungin huippupuhelimissa tärkeässä roolissa. Vaikka Galaxy S20 Ultran akku olikin suuri, niin valitettavasti se takaa ainoastaan perinteisen päivän käyttöajan, sillä 5G ja 120 Hz näyttö vievät aikaisempaa enemmän virtaa.

Yksi Galaxy S20 Ultran mietityttävin asia on hinnoittelu, sillä kyseessä on yksi Samsungin kalleimmista älypuhelimista. Suomessa hintaa löytyy 1399 euroa, joka on verrattain todella paljon ja samalla rahalla saadaan myös paljon muita hyviä huippupuhelimia. Lisäksi hintaansa nähden Galaxy S20 Ultrassa on varsin paljon heikkouksia, joista esimerkiksi hämmästyttävin on 128 gigatavun sisäinen tallennustila, joka on vakio jo alle 400 euron puhelimissa.

Samsung on tuonut Galaxy S20 Ultrasta Suomessa myyntiin ainoastaan 12 + 128 gigatavun variantin ja väriversiot ovat harmaa Cosmic Gray sekä musta Cosmic Black. Samsung Galaxy S20 Ultra -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Samsung Galaxy S20 Ultra

8.4

SuomiMobiilin testattavana Samsung Galaxy S20 Ultra, joka tarjoaa muun muassa erinomaisen 108 megapikselin neloiskameran sekä miellyttävän näytön.

Hyvää
  • Premium-laatutuntuma
  • Vedenkestävä IP68-luokituksen mukaisesti
  • Tarpeeksi tehokas Exynos 990 -järjestelmäpiiri ja huimat 12 Gt RAM-muistia
  • Pientä tallennustilaa voidaan laajentaa microSD-muistikorttipaikan avulla
  • Kaikilta osa-alueilta erinomainen AMOLED-näyttö 120 Hz virkistystaajuudella
  • Monipuolinen kamerajärjestelmä
  • Iso akku ja nopea pikalataus
  • Langaton lataus sekä käänteinen langaton lataus
  • 5G-yhteydet
  • Hyvä äänentoisto
Huonoa
  • 120 Hz vain Full HD+ -tarkkuudella
  • Kameran pro-tilassa mahdollisuus vain pääkameran asetuksien muuttamiseen
  • Akku kuluu varsin nopeasti
  • 100-kertainen zoomaus täysin turha
  • 128 Gt tallennustila aivan liian pieni
  • Ei kuulokeliitintä
  • Samsung luopunut lähes kokonaan kaartuvista näytöistä
  • Ultrakorkea hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Suurin ongelma, joka estää nykyään Samsungia hankkimasta on se, että jenkit (kiinalaise, korealaiset, japanilaiset) nauttivat paremmasta versiosta. Tämän uutuuden ongelmana on myös se että huomattavasti uudistunut kameralohko ei päihitä edes edeltäjäänsä hämäräkuvauksessa… en tiedä saadaanko tähän muutosta sitten ohjelmistoilla.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut