Arvostelussa Samsung Galaxy Note10+ – Mahtavia ominaisuuksia huippuhinnalla
Samsung esitteli elokuun alussa tuoreimmat huippupuhelimensa, Galaxy Note10 ja Galaxy Note10+, joista jälkimmäinen päätyy heti hieman ennen myyntiin saapumista arvosteltavaksi. Galaxy Note10+ on uutuuskaksikosta paremmin varusteltu. Yksi huomattavimmista erovaisuuksista on näyttö, joka on selvästi pikkuveljeään suurempi. Muutaman viikon mittainen testijakso osoitti selvästi Galaxy Note10+ -puhelimen hyvät ja huonot puolet.
Uutuuspuhelimessa on muutamia selviä erikoisuuksia, joita ei kaikista markkinoilla olevista puhelimista löydy. Galaxy Note10+ jatkaa muun muassa S Pen -kynän perinnettä ja siihen Samsung on myös nyt lisännyt uusia toiminnallisuuksia. Selviä vahvuuksia puhelimessa ovat myös näyttö, akunkesto, nopea pikalataus sekä kamerat. Lisäksi Samsung on ottanut designissa hieman uutta suuntaa ja nyt puhelin on erittäin tyylikäs varsin uudessa Aura Glow -väriversiossa. Samsung on myös hinnoitellut puhelimen erittäin korkeaksi, sillä Galaxy Note10+:n lähtöhinta on Suomessakin 1149 euroa.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan uuteen Galaxy Note10+ -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta muutaman viikon testijakson ajalta. Artikkeli tulee koostumaan perinteiseen tyyliin tutustumisesta laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin.
Samsung Galaxy Note10+ (SM-N975F) | |
---|---|
Mitat: | 162.3 x 77.2 x 7.9 mm |
Paino: | 196 g |
Rakenne: | Alumiinikehys sekä lasinen takakansi / Gorilla Glass 6 / IP68 |
Näyttö: | 6.8 tuumaa QHD (1440 x 3040) / Dynamic AMOLED / 19:9-kuvasuhde / HDR10+ |
Suoritin: | 8-ytiminen Exynos 9825 (Mali-G76 MP12) |
Muisti: | 12 gigatavua RAM-muistia / 256 tai 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max. 1 teratavu) |
Takakamera: | 12 MP pääkamera (f/1.5-2.4 / 27mm / 1.4um / 1/2.55" / OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP telekamera (f/2.1 / 52mm / 1.0um / 1/3.6" / PDAF / OIS / 2x optinen Zoom) + 16 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 12mm / 1.0um) + ToF 3D VGA / yksi LED-salama |
Etukamera: | 10 megapikselin etukamera (f/2.2 / 26mm / 1.22um / Dual Pixel PDAF) |
Akku: | 4300 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 9.0 Pie / One UI 1.5 (1. elokuuta 2019 tietoturva) |
Muuta: | Dual-SIM / 45W pikalataus (mukana 25W) / Langaton lataus (+käänteinen) / Kasvojentunnistus |
Liitännät: | USB-C / USB 3.1 / NFC |
Ääni: | Bluetooth 5.0 ja apetX -tuki |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija (ultraääni) |
Muuta: | S Pen -kynä / Samsung DeX |
Värit: | Aura Glow / Aura Black |
Hinta: | 1149 € (12 + 256 Gt) / 1249 € (12 + 512 Gt) |
Myyntipakkaus
Samsung Galaxy Note10+ on tuttuun Samsungin tyyliin pakattu tummaan myyntipakkaukseen, jonka ulkopuolelta käy jo heti hyvin selväksi, että kyseessä on Note-malliston älypuhelin. Pakkauksen pääsivulla on esillä sinisenkiiltävä S Pen -kynä sekä Note10+ -mallimerkintä. Lisäksi myyntipakkauksen takaosaan on listattuna Galaxy Note10+:n tärkeimpiä teknisiä tietoja sekä mainittu laitteen muistiversio. Pakkauksen sisältä löytyvä väriversio on mainittuna yhdellä sivulla ja testiin saatu versio oli tyylikäs Aura Glow.
Myyntipakkausta avatessa heti ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy Note10+, jonka alapuolella on käytännössä kaikki tarpeellinen. Myyntipakkauksen pohjalla on muun muassa 25 watin pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä AKG:n USB-C-tyypin nappikuulokkeet. Myyntipakkaukseen on myös piilotettuna micro-USB- ja USB-adapterit sekä vaihtopäitä S Pen -kynää varten. Myyntipakkauksen kanteen Samsung on myös upottanut pahvitaskun, josta löytyy SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä pikakäyttöopas.
Galaxy Note10+:n myyntipakkaus on siis ulkoisesti ja sisällöltään hyvin odotuksien mukainen, sillä Samsung on toimittanut pitkään huippupuhelimensa selvästi monipuolisemmalla myyntipakkauksella kuin kilpailijansa. Erityisesti kaksi mukana tulevaa adapteria ovat miellyttäviä lisäyksiä ja nyt niitä ei ainakaan tarvittaessa täydy erikseen ostaa. Ainoa lisäys, jonka Samsung olisi myyntipakkaukseen voinut tehdä, on suojakuori. Jos siis haluaa peittää puhelimen lasirakenteen suojakuorella, niin sellainen täytyy ostaa erikseen.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Rakenteessa Samsung luottaa edelleen perinteisiin premium-materiaaleihin, sillä Galaxy Note10+ on valmistettu alumiinikehyksestä ja lasipinnoista. Vielä vuosi sitten Galaxy Note9 -mallin aikaan Samsung tuotti premium-tuntuman hieman karkeammin, mutta tänä vuonna Samsung on tarkastellut lähes jokaisen yksityiskohdan uusiksi ja tehnyt laitteesta selvästi hienostuneemman.
Käsituntumalta Galaxy Note10+ on vaikuttava, sillä kaartuva näyttölasi ja vielä hieman enemmän kaartuva takalasi takaavat hyvän otteen puhelimesta. Samsung on minimoinut alumiinikehyksen pinta-alan ja lasia on pyritty tuomaan laitteeseen enemmän. Ohuet alumiinikehykset kyljillä pyrkivät tuottamaan mielikuvan ohuemmasta laitteesta, mitä Galaxy Note10+ todellisuudessa on. Puhelimessa on myös tasaiset ylä- ja alapäädyt, jotka tuovat vahvasti mieleen Huawei P30 Pro -puhelimen. Itse syystä tai toisesta pidän tasaisia päätyjä jokseenkin tyylikkäänä ratkaisuna, vaikka niiden takia laitteen yleisilme on varsin kulmikas.
Samsung hyödyntää lasipinnoissa Gorilla Glass 6 -lasia, joka takaa paremman kestävyyden sekä se hylkii paremmin naarmuja. Testijakson aikana puhelinta käytettiin ilman suojakuoria ja laitteen takaosaan tuli vain yksi tietyssä valaistuksessa havaittava naarmu. Samsung on asettanut jo tehtaalla Galaxy Note10+:n näyttöön muovisen suojakalvon, joka myös suojaa mukavasti naarmuilta. Koska puhelin on suurimmaksi osaksi lasia, niin se on myös erittäin liukas. Vielä liukkaamman puhelimesta tekee kiiltävä alumiinikehys, joka ei pysty antamaan yhtään lisäpitoa.
Lasipinnat ovat myös huomattavia sormenjälkimagneetteja. Sormenjäljet näkyvät lähempää katsottuna erittäin hyvin testissä olleessa Aura Glow -väriversiossa, ja todennäköisesti ne näkyvät hyvin myös Suomessa myytävässä mustassa versiossa. Onneksi lasipinnoissa on oleofobinen pinnoite, minkä ansiosta lian saa yhdellä pyyhkäisyllä suurimmaksi osaksi pois.
Samsung on ilmoittanut Galaxy Note10+ -puhelimen virallisiksi mitoiksi 162,3 x 77,2 x 7,9 millimetriä ja painoa löytyy kohtalaiset 196 grammaa. Kyseessä on siis mitoiltaan erittäin suuri puhelin, mikä johtuu jo suuresta näyttöpaneelista. Vaikka puhelimen sisällä on suuri akku, niin Samsung on onnistunut pitämään laitteen paksuuden alle 8 millimetrissä, mikä on hyvä saavutus. Painoa on tämän kokoluokan puhelimeksi varsin normaalisti, mutta kevyempiäkin puhelimia markkinoilta löytyy. Jos kuitenkin mietitään rakenteessa käytettyjä premium-materiaaleja ja suurta akkua, niin paino on saatu pidettyä hyvin kurissa.
Koska kyseessä huippuluokan älypuhelin, niin luonnollisesti Galaxy Note10+ on IP68-luokituksen mukaisesti vesi- ja pölytiivis. IP68 tarkoittaa siis, että puhelin voidaan upottaa 1,5 metrin syvyyteen korkeintaan 30 minuutiksi. Galaxy Note10+ -puhelimen käyttäjien ei tarvitse siis pelätä käyttämistä vesisateessa tai esimerkiksi uima-altaassa. Testijakson aikana kokeilimme vedenkestävyyttä ja ainakin testijakson lopussa puhelin tuntui toimivan vielä ongelmitta.
Etuosasta katosuttuna Galaxy Note10+ on heti tunnistettavissa Samsungin-puhelimeksi, sillä etuosassa on reunoilta kaartuva näyttö sekä keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Itse näyttöpaneeli peittää laitteen etuosasta mukavat 91 prosenttia, mikä on erittäin hyvä saavutus. Näyttöä kiertävät kehykset Samsung on onnistunut minimoimaan, eikä tällä kertaa näytön alareunaan ole jätetty perinteistä huomattavasti suurempaa mustaa kaistaletta. Etukameran lisäksi Galaxy Note10+:n etuosassa on nähtävillä puheluihin käytettävä kuuloke, jos puhelinta katsotaan tarkkaan. Kuuloke sijaitsee perinteisessä paikassa, eli etulasin ja alumiinikehyksen välissä. Samsung on tehnyt lasipintaan pienen loven, josta ääni kuuluu kirkkaasti.
Puhelimen etuosassa on myös näyttöön integroituna läheisyysanturi ja valoisuudentunnistin. Lisäksi näytön alareunasta muutaman senttimetrin ylempänä on ultraäänisormenjälkilukija, jollainen nähtiin jo aikaisemmin muun muassa Galaxy S10 -malliston puhelimissa.
Takaosasta katsottuna Galaxy Note10+ on selvästi erilainen kuin edeltäjänsä Galaxy Note9. Nyt uutuuspuhelimessa on otettu hieman Huawei-tyylinen lähestymistapa, sillä kamerat on siirretty pystysuoraan jonoon vasempaan yläkulmaan. Kameroita takaosassa on peräti neljä kappaletta, joista kolme ovat omassa kamera-alueessaan hieman muusta rungosta ulompana. Neljäs kamera on niin sanottu ToF-kamera, jonka kaverina on myös lasersensori ja yksi LED-salamavalo. Galaxy Note10+:n takaosassa on myös Samsungin logo. Yleisilmeeltään Samsung on saanut puhelimesta varsin pelkistetyn, minkä ansiosta kyseessä on mielestäni erittäin tyylikäs laite.
Galaxy Note10+ -puhelimen oikean kyljen Samsung on päättänyt jättää täysin tyhjäksi. Vasemmassa kyljessä on kaikki tarvittavat painikkeet. Puhelimessa on ainoastaan alumiiniset virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, joiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Puhelimen yläreunaan Samsung on asettanut mikrofonin lisäksi myös SIM-korttiluukun, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja yksi microSD-muistikortti. Galaxy Note10+:n alareunasta löytyy yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin, kaiutin sekä S Pen -kynä piilotettuna laitteen sisälle.
Huomionarvoista mielestäni puhelimen toteutuksessa on se, että Samsung on siirtänyt virtapainikkeen edeltäjäversion oikeasta kyljestä vasempaan. Lisäksi Samsung on poistanut erillisen Bixby-painikkeen ja integroinut sen virtapainikkeeseen. Testijakson aluksi ”väärällä” puolella olevaan virtapainikkeeseen joutui totuttelemaan viikon verran, kunnes puhelimen ollessa oikeassa kädessä tottui avaamaan näytön etusormella. Painikkeen erikoiseen sijaintiin on siis mahdollista tuttua ja se tuntui testijakson lopussa jopa paljon luonnollisemmalta vaihtoehdolta kuin perinteinen oikeassa kyljessä oleva virtapainike.
Toinen rakenteellinen muutos on kuulokeliittimen puute. Vielä viime vuonna Samsung vannoi 3,5 millimetrin kuulokeliittimen kuuluvan huippupuhelimeen, mutta nyt Galaxy Note10+ -mallissa siitä on luovuttu. Henkilökohtaisesti näen kuulokeliittimen puuttumisen jopa pienenä heikkoutena, sillä ainakin itsellä olisi käyttöä vielä perinteiselle kuulokeliittimelle.
Galaxy Note10+ vs. Galaxy Note9
Alapuolella on kuvia, joissa on Galaxy Note10+ ja Galaxy Note9 rinnakkain. Samsung on vienyt uutuuspuhelimen designin selvästi eteenpäin ja rakenne on puhelimien välillä huomattavasti erilainen.
Näyttö
Yksi Samsungin huippupuhelimien vahvuuksista on viime vuosina löytynyt näytöstä ja nyt myös Galaxy Note10+ -puhelimessa on yksi markkinoiden parhaimmista näytöistä. Itse näyttö on kooltaan huimat 6,8 tuumaa ja sen tarkkuus yltää WQHD+ -tasolle, eli siinä on 1440 x 3040 pikselin tarkkuus. Pikseleitä löytyy tuumaa kohden siis mukavat 498, mikä tarkoittaa sitä, ettei yksittäisiä pikseleitä ole mahdollista ainakaan paljain silmin havaita. Luonnollisesti Samsung hyödyntää yhtiön itse kehittämää Dynamic AMOLED -paneelia, jonka kerrotaan olevan selvästi parempi kuin edeltäjäversiosta löytyvä Super AMOLED -näyttö. Näytössä on myöskin 19:9-kuvasuhde, pyöristetyt kulmat sekä kahdelta sivulta kaartuvat reunat.
Galaxy Note10+:n näyttö tukee HDR10+ -värisävyoptimointia, ja näyttö on saanut myös TÜV Rheinlandin sertifikaatin, mikä tarkoittaa näytön vähentävän silmiä rasittavaa sinistä valoa. Näytössä on lisäksi 2 000 000:1 kontrastisuhde sekä 800 nitin maksimikirkkaus, mikä takaa hyvän luettavuuden myös kirkkaassa päivänvalossa. Vaikkakin Samsung mainostaa puhelinta tarkalla WQHD+ -näytöllä, niin oletuksena näytön tarkkuus on asetettu Full HD+ -tarkkuudelle. Käyttäjä voi itse tarvittaessa muuttaa näytön tarkkuutta asetuksien kautta.
Ehkä pieni pettymys näytössä on 60 hertsin virkistystaajuus, joka on kuitenkin itsessään täysin riittävä, mutta kun verrataan esimerkiksi OnePlus 7 Pron näytössä olevaan 90 hertsin virkistystaajuuteen, niin erot ovat varsin selvät. Testijakson aikana tykkäsin näytön värintoistosta oletusasetuksilla, eikä värejä täytynyt säädellä. Lisäksi näytössä on myös erittäin hyvät huippuluokan katselukulmat.
Samsung antaa näytölle myös lukuisia muita asetuksia, joista käyttäjät voivat säätää esimerkiksi värejä tai kontrastia mielensä mukaisesti. Asetuksista on muun muassa mahdollista säätää näytön värejä kahden oletusasetuksen kautta (eloisa ja luonnollinen). Eloisa-vaihtoehdossa on myös mahdollista manuaalisesti säätää valkotasapainoa viileän ja lämpimän välillä tai vielä erikseen säätää punaista, vihreää ja sinistä väriä. Lisäksi Samsung on laittanut mukaan videoidenparannusasetuksen, joka parantaa videoiden kuvanlaatua ja värimaailmoja.
Yksi Samsung puhelimien luonnollisista ominaisuuksista on Always-on-Display, jota myöskin Galaxy Note10+ tukee. Always-on-Display näyttää siis kellonajan, päivämäärän ja ilmoituksia suljetulla näytöllä. Lisäksi Samsung antaa mahdollisuuden asetuksien kautta muokata muun muassa kellon tyyliä, joita on valmiiksi laitteessa 16 kappaletta ja lisää löytyy Samsungin teemakaupasta. Kellon värimaailmaa voi muokata myöskin 12 valmiista väristä. Henkilökohtaisesti tykkään Samsungin Always-on-Display-toteutuksesta ja käytän sitä päivittäin.
Samsung on pyrkinyt toteuttamaan niin sanotun ”kokonäytön”, jossa näyttöä kiertävät kehykset on minimoitu, mutta edelleen Samsung luottaa etukameraa varten tehtyyn reikään näytössä. Samsung ei ole siis lähtenyt toteuttamaan mitään pop-up-kameramekanismia, joka olisi voinut olla myös hyvä vaihtoehto. Kameraa varten tehty reikä löytyy näytön yläreunasta keskitetysti ja kyseessä on myös varsin pieni reikä. Samsung kutsuu näytön reikää nimellä ”Premium Hole”, joka on viittaus huippuluokan toteutukseen. Näyttöreiän ympärillä on muun muassa 98 prosentin väri- ja kirkkaustasaisuus sekä kamerareiän läpinäkyvyys on jopa 92 prosenttia.
Henkilökohtaisesti testijakson aikana ei kiinnittänyt käytössä juurikaan huomiota reikään näytössä, eikä siitä ollut päivittäisessä käytössä yhtään haittaa. Yleisesti kaikki loviratkaisut on mahdollista piilottaa pois näkyviltä ja nyt myös Galaxy Note10+:n näyttöreikä on mahdollista niin sanotusti piilottaa. Samsung on piilottanut kamerareiän asetukset varsin syvälle asetuksiin, mutta ne kuitenkin löytyvät hieman tonkimalla (asetukset > näyttö > koko näytön sovellukset > paina kolmea pistettä oikeassa yläkulmassa > lisäasetukset > piilota kamera-aukko). Kun kamerareikä on piilotettu, näytön yläosaan tulee musta palkki, jotta reikä ei ole selvästi nähtävissä. Jos siis käyttäjä ei tykkää kamerareiästä, niin se on mahdollista piilottaa. Mielestäni on hienoa, että Samsung antaa tällaisia mahdollisuuksia, jotta kukin voi personoida puhelimen omanlaisekseen.
Tekniikka ja suorituskyky
Uusi Galaxy Note10+ on varusteltu myöskin huippuluokan järjestelmäpiirillä sekä teknisillä toteutuksilla. Totuttuun tyyliin puhelimesta on olemassa kaksi versiota, joista toisessa on Samsungin oma Exynos 9825 -järjestelmäpiiri ja toisessa Qualcommin kehittämä Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri. Suomessa on myynnissä luonnollisesti Samsungin omalla toteutuksella varusteltu versio.
Galaxy Note10+ -puhelimen tehoista on vastaamassa siis Samsungin oma kahdeksanytiminen Exynos 9820 -järjestelmäpiiri, joka on hieman uudistettu alkuvuonna Galaxy S10+ -puhelimessa nähdystä Exynos 9820 -piiristä. Nyt uutuuspiiri on valmistettu 7 nanometrin EUV-prosessilla, mikä tekee siitä muun muassa virtapihimmän. Samsung kertoo parantaneensa erityisesti pelikokemusta sekä grafiikkasuorituskykyä, mutta kuitenkaan suorituskykytestien tuloksia ei piiri juurikaan suurenna.
Exynos 9825 on rakenteellisesti samanlainen kuin edeltäjänsä ja se rakentuu tuttuun tapaan kahdesta 2,73 GHz:n taajuudella toimivasta Mongoose M4 -ytimestä, kahdesta 2,40 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A75-ytimestä sekä neljästä 1,95 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G76 MP12. LTE-modeemina järjestelmäpiirissä on Shannon 5000 ja 5G-yhteydet saadaan toimimaan erillisen Exynos 5100 -modeemin kanssa. Suomessa Samsung ei ole tuonut puhelimesta myyntiin 5G-yhteyksillä varusteltua versiota, vaikka sellainen on myöskin olemassa.
Galaxy Note10+:ssa on mukavat 12 gigatavua suorituskykyistä LPDDR4X RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa löytyy versiosta riippuen joko 256 tai 512 gigatavua. Samsung hyödyntää tallennustilassa UFS 3.0 -toteutusta, joka on selvä parannus aikaisempiin malleihin verrattuna. UFS 3.0 -muistissa on kaksinkertainen muistikaista verrattuna normaalisti huippupuhelimissa nähtyyn UFS 2.1 -standardiin. UFS 3.0 pystyy muun muassa 23,2 Gt/s:n tiedonsiirtonopeuteen ja kuluttaa selvästi vähemmän virtaa. Samsung on varustellut Galaxy Note10+ -puhelimen luonnollisesti myöskin microSD-muistikorttipaikalla, joka vie laitteen toisen nano-SIM-korttipaikan. Puhelin tukee muistikortteja aina yhteen teratavuun asti, joten parhaimmillaan Galaxy Note10+ -puhelimessa voi olla mukavat 1512 gigatavua tallennustilaa.
Suorituskykytesteissä Galaxy Note10+ pärjää luonnollisesti erittäin hyvin, kuten huippupuhelimen kuuluukin. Yleinen suorituskyky Exynos 9825 -järjestelmäpiirissä jää hieman Snapdragon 855 -piirin alapuolelle, mutta kovin suurta eroa ei löydy. Grafiikkaprosessorin suorituskyky on myös erittäin hyvää, vaikka siinäkään ei päästä Qualcommin toteutuksen tasolle. Alapuolella on nähtävillä Galaxy Note10+:n saamat kaikki pisteytykset eri suorituskykytesteissä. Taulukossa on myös edeltäjäversion, eli Galaxy Note9 -mallin saamat vastaavat pisteytykset sekä OnePlus 7 Pron ja Huawei P30 Pron saamat pisteet.
Samsung Galaxy Note10+ (E9825) | Samsung Galaxy Note9 (E9810) | OnePlus 7 Pro (SD855) | Huawei P30 Pro (K980) | |
---|---|---|---|---|
AnTuTu: | 346 611 pistettä | 243 088 pistettä | 352 762 pistettä | 285 603 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 4559 pistettä | 3768 pistettä | 3359 pistettä | 3270 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 10389 pistettä | 9091 pistettä | 10 456 pistettä | 9738 pistettä |
PCMark 2.0: | 8813 pistettä | 5529 pistettä | 9716 pistettä | 7834 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 54 755 pistettä | 41 971 pistettä | 60 214 pistettä | 35 420 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 66 153 pistettä | 50 065 pistettä | 99 255 pistettä | 43 183 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 34 157 pistettä | 26 804 pistettä | 25 335 pistettä | 21 741 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 4950 pistettä | 3371 pistettä | 5272 pistettä | 4047 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 5652 pistettä | 3704 pistettä | 5838 pistettä | 4196 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3451 pistettä | 2564 pistettä | 3936 pistettä | 3601 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta suorituskyvyn riittämisestä päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia, jotka olivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta, vaan yleisellä tasolla Galaxy Note10+ toimi erittäin mallikkaasti. Kaikki raskaammatkin sovellukset aukesivat laitteessa erittäin nopeasti ilman takkuiluja. Luonnollisesti huippujärjestelmäpiirit tuottavat myös jonkin verran lämpöä ja Samsung on tämän takia laittanut puhelimeen uusitun höyrykammiojäähdytysjärjestelmän. Testijakson aikana Galaxy Note10+ -puhelimessa ei ollut havaittavissa ylimääräistä lämpenemistä.
Suorituskykyä on parantamassa myöskin niin sanottu Boot Up Booster, joka pohjautuu tekoälyyn. Kyseessä on ominaisuus, jonka avulla voidaan avata sovelluksia normaalia nopeammin ja ilman viiveitä. Ominaisuus pitää muistissa yhden viikon käyttötavat ja Galaxy Note10+ tunnistaa jopa 12 usein käytettyä sovellusta ja alentaa tämän avulla sovelluksien käynnistämiseen vaadittavaa aikaa. Toinen mielenkiintoinen ominaisuus on AI-pohjainen pelitehostin, joka parantaa pelikokemusta muun muassa säätämällä suorituskykyä ja vähentämällä virrankulutusta. Samsung on siis yhdistänyt Galaxy Note10+ -puhelimeen varsin paljon tekoälyyn pohjautuvia ominaisuuksia.
Äänentoisto
Samsung on panostanut uutuuspuhelimessa myös äänentoistoon sekä karsinut yhden tärkeimmistä valttikorteistaan. Galaxy Note10+ -puhelimessa on stereokaiuttimet, mikä on jo pitkälti vaatimus huippuluokan älypuhelimissa. Yleisellä tasolla stereokaiuttimet tuottavat hyvää ja täyteläistä ääntä niin hyvin kuin mitä älypuhelimelta voi olettaa.
Pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta, joka löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä olevasta lähes huomaamattomasta kolosta. Koska kuulokkeen reikä on erittäin minimaalinen, niin Samsung on joutunut tekemään laitteen alumiinikehyksen yläreunaan toisen reiän, joka vahvistaa äänen ulostuloa.
Suurin miinus mielestäni Galaxy Note10+ -puhelimessa on perinteisen kuulokeliittimen puuttuminen, sillä se oli vielä viime vuonna yksi valttikorteista. Valitettavasti Samsung ei toimita myyntipakkauksen mukana edes 3,5 mm kuulokeadapteria, vaan sellainen täytyy ostaa erikseen. Onneksi mukana toimitetaan kuitenkin USB-C-liittimellä varustellut nappikuulokkeet, jotka ovet laadultaan erittäin hyvät. Galaxy Note10+ tukee kuitenkin myös laadukkaita Bluetooth-ominaisuuksia, sillä puhelimessa on Bluetooth 5.0 ja tuki aptX -äänipakkausmenetelmälle.
Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus
Galaxy Note10+ -puhelimesta löytyy tuttuun tyyliin näytönalainen sormenjälkilukija sekä myös kasvojentunnistus. Tällä kertaa Samsung on joutunut kuitenkin hieman karsimaan kasvojentunnistuksen toteutuksesta, sillä verrattuna edellisversioon on kasvojentunnistus nyt astetta turvattomampi.
Vielä Galaxy Note9:n aikaan Samsung luotti etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen lisäksi myös iirisskannaukseen, mitä varten oli vielä erillinen sensorinsa. Nyt Galaxy Note10+ -puhelimessa näyttö peittää suuren osan etuosan pinta-alasta, joten joitakin ominaisuuksia on jouduttu karsimaan ja yksi niistä on juurikin tuttu ja turvallinen iirisskannaus. Tällä kertaa luotetaan vain etukameralla toteutettuun kasvojentunnistukseen, mitä on selvästi helpompi huijata.
Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimivan verrattain nopeasti sekä luotettavasti. Muutamien testausten perusteella muut ihmiset eivät saaneet lukitusta auki kasvoillaan, eikä myöskään kuvalla avaaminen tuntunut tuottavan suuremmin tulosta. Samsung on toteuttanut kasvojentunnistuksen yhteydessä myös mielenkiintoisen animaation, joka kiertää etukameraa, kun puhelimen lukitusta yritetään avata.
Sormenjälkilukijana Samsung hyödyntää tuttua ultraääniratkaisua, joka on hieman hidas, mutta kuitenkin kohtuullisen toimiva. Useat valmistajat luottavat optisiin sormenjälkilukijoihin, jotka ovat olleet järjestäen jo nopeudeltaan hyvällä tasolla. Galaxy Note10+:n ultraäänisormenjälkilukija on hieman tahmea, eikä tunnista joka kerralla sormenjälkeä. Toisinaan sormi täytyy asettaa anturille useita kertoja, jotta lukitus lopulta aukeaa. Samsung todennäköisesti pystyy parantamaan sormenjälkilukijaa ohjelmistopäivityksillä, mutta nykyisellään se tuottaa vain kohtalaisen käyttökokemuksen.
Näytönalainen sormenjälkilukija sijaitsee muutaman senttimetrin näytön alareunasta ylöspäin, joten se on selvästi korkeammalla kuin esimerkiksi alkuvuonna arvostellussa Galaxy S10+ -puhelimessa. Sormenjälkilukijaan on kuitenkin erittäin helppo ylettyä peukalolla, vaikka anturi on hieman eri paikassa.
Testijakson aikana hyödynsin Galaxy Note10+ -puhelimessa molempia biometrisiä lukituksenavausvaihtoehtoja. Yleensä kasvojentunnistus avasi lukituksen viimeistään, jos sormenjälkilukija ei suostunut toimimaan. Kasvojentunnistus ja sormenjälkilukija paikkaavat toistensa puutteita ja yleensä oli myös varsin vaikeata huomata, kummalla tekniikalla lukitus lopulta avautui.
S Pen -kynä
Galaxy Note -malliston älypuhelimissa on ollut aina S Pen -kynä, joka on integroituna laitteen rakenteeseen. Myöskään Galaxy Note10+ -mallissa ei S Pen -kynästä ole luovuttu, vaan sitä on viety eteenpäin ja siihen on tuotu uusia ominaisuuksia. Ulkoisesti kynä ei ole saanut suuria muutoksia, sillä se on kiiltäväpintainen ja muovista rakennettu.
S Pen -kynässä on yksi painike kyljessä, jolla voidaan ohjata erilaisia toimintoja. Kynässä hyödynnetään myös Bluetooth Low Energy -tekniikkaa, joka osakseen takaa 10 tunnin akunkeston kynälle. Tuttuun tapaan kynä toimii esimerkiksi kameran etälaukaisimena tai PowerPointin kaukosäätimenä, mutta näiden lisäksi Samsung on monipuolistanut ominaisuuksia uuden kuusiakselisen sensorin avulla. Uusi sensori mahdollista muun muassa kameroiden välillä liikkumisen tai zoomaamisen vain S Pen -kynää heiluttelemalla.
S Pen -kynästä löytyy myös pieni akku, joka latautuu automaattisesti kynän ollessa sille tarkoitetussa kolossa. Samsungin mukaan akku kestää 10 tuntia, mutta kun kynällä kirjoitetaan, se ei vaadi akkuvirtaa. Samsung on ilmoittanut kynän kooksi 5,8 x 4,35 x 105,08 millimetriä ja painoa löytyy huimat 3,04 grammaa.
Galaxy Note10+ -puhelimessa S Pen -kynä mahdollistaa kaikki tutut ominaisuudet, jotka nähtiin jo viime vuonna. Sen avulla on muun muassa helppo etäohjata esityksiä 10 metrin etäisyydellä sekä se mahdollistaa tutut käsin kirjoitetut muistiinpanot, näyttökirjoituksen, reaaliaikaiset viestit (GIF-muodossa) sekä piirtämisen PENUP-sovelluksessa. Aina kun S Pen vedetään ulos laitteen sisältä, aukeaa S Pen -valikko, jossa on monia pikavalintoja, jotka keskittyvät kynällä kirjoittamiseen.
Uutena ominaisuutena ovat niin sanotut S Pen -kynän ilmatoiminnot (S Pen Air Actions), jotka toteutetaan kynässä olevan kuusiakselisen sensorin avulla, joka rakentuu kiihtyvyys- ja gyroskooppiantureista. Ilmatoiminnoista on erityisesti hyötyä kamerassa, jota varten ne on myös pitkälti toteutettu. Esimerkiksi kameran voi avata vain pitämällä S Pen -kynässä olevaa painiketta pohjassa. Kun kamerasovellus on auki, niin painiketta painamalla voidaan ottaa kuva, kuten jo viime vuoden Galaxy Note9 -puhelimessa. Aivan uutena on otettu mukaan eleet, joiden avulla voidaan liikkua kameran käyttöliittymässä. Painamalla kynän painiketta ja heiluttelemalla kynää oikealle tai vasemmalle voidaan siirtyä eri kuvaustilojen välillä. Ylös- ja alaspäin heiluttelemalla vaihdellaan etu- ja takakameroiden välillä. Lisäksi zoomaaminen kameralla onnistuu kynää pyörittelemällä.
Ilmatoiminnot ovat mielenkiintoinen ominaisuus, mutta valitettavasti niiden hyödyntäminen jäi testijakson aikana erittäin vähäiselle käytölle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että todellinen hyöty ominaisuudesta on vähäinen ja myös ilman S Pen -kynän heiluttelua voisi elää.
Mielenkiintoisempi uutuusominaisuus on mielestäni tuotu muistiinpanosovellukseen, jossa käsinkirjoitetut muistiinpanot voidaan muuntaa digitaaliseksi tekstiksi helposti. Ominaisuus toimii testien perusteella vaikuttavasti ja kirjoittamani harakanvarpaat pystyttiin muuttamaan selkotekstiksi ilman ongelmia. Lisäksi kun käsin kirjoitettu teksti on muutettu digitaaliseen muotoon, niin se voidaan siirtää nopeasti Microsoft Word -sovellukseen, jossa sitä voidaan sitten vielä muokata tarkemmin.
Itse olen aina pitänyt S Pen -kynän ideasta, laajoista ominaisuuksista sekä sen olemassaolosta, vaikka sille on mielestäni varsin vähän todellista käyttöä. Mielestäni kynän potentiaali on erityisesti nopeissa muistiinpanoissa, etäohjauksessa sekä satunnaisessa piirtelyssä ajan kuluttamiseksi. Testijakson aikana päivittäisessä käytössä S Penin hyödyntäminen jäi kuitenkin pieneksi, mutta todennäköisesti tietty käyttäjäryhmä näkee S Pen -kynälle myös todellista käyttötarvetta.
Samsung DeX & Linkki Windowsiin
Samsung on jo useamman vuoden integroinut omaan käyttöliittymäänsä myös DeX-työpöytätilan. Myös Galaxy Note10+:n One UI -käyttöliittymään on DeX-tila yhdistetty ja sen saa helposti käyttöön esimerkiksi liittämällä puhelimen USB-kaapelilla tietokoneeseen ja lataamalla koneelle erillisen sovelluksen.
DeX muuntaa puhelimen käyttöliittymän Windowsin kaltaiseksi, jolloin useita sovelluksia voidaan avata työpöydällä ja päästään käsiksi laitteen tietoihin suuremmalla näytöllä. Kovin suurta hyötyä en henkilökohtaisesti testijakson aikana nähnyt, vaan kyseessä on kiva ominaisuus, jolle ei ole todellista käyttöä.
Toki Samsung DeX voi olla hyödyllinen toiminnallisuus reissun päällä, jos tietokone ei ole mukana. Tällöin puhelimen voi yhdistää esimerkiksi televisioon ja käyttää laitetta kuin tietokonetta. DeX:n avulla voi esimeriksi tehdä lyhyitä työasioita ja selvästi mielekkäämmin kirjoittaa Word-tiedostoja. Suurin hyöty DeX:stä on tiedostojen siirtäminen puhelimen ja tietokoneen välillä, sillä DeX-työpöydältä voidaan siirtää puhelimessa olevia tiedostoja suoraan Windowsin työpöydälle. Ominaisuus toimii myös päinvastoin.
DeX:in ohella toinen vastaava ominaisuus on linkki Windowsiin, mikä on Samsungin ja Microsoftin yhteistyön tulosta. Tämän ominaisuuden avulla päästään suoraan tietokoneelta käsiksi puhelimen kuviin tai viesteihin ilman puhelimen avaamista. Myös puhelimeen tulleet ilmoitukset saadaan ominaisuuden avulla näkymään tietokoneella. Linkki Windowsiin mahdollistaa lisäksi puhelimen näytön jakamisen tietokoneelle, kun puhelimet ovat samassa Wi-Fi-verkossa.
Akunkesto
Samsung on vienyt akunkestoa sekä erityisesti latausominaisuuksia huimasti eteenpäin uuden Galaxy Note10+ -puhelimen kohdalla. Itse puhelimen akku on suuruudeltaan mukavat 4300 milliampeerituntia, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuoden mallissa, jossa oli 4000 milliampeeritunnin akku. Nyt suurempi akku kestää myös hieman paremmin, mikä näkyy myös päivittäisessä käytössä. Kevyemmällä käytöllä Galaxy Note10+:n akun saa varmasti kestämään parin päivän ajan, mutta raskaammalla käytöllä akku kestää yhden päivän verran.
Testijakson aikana puhelinta käytettiin päivittäin aktiivisesti ja akkua oli iltaisin pääasiassa 20 prosenttia jäljellä. Päivittäinen käyttö koostui pääasiassa aktiivisesta kuvaamisesta, muutamista puheluista, sosiaalisen median käyttämisestä sekä videoiden katselusta. Akunkesto ei ollut mielestäni samanlainen pettymys kuin Galaxy S10+ -puhelimen kohdalla, vaan Samsung on onnistunut optimoimaan akunkulutusta pienemmäksi. Toki Galaxy Note10+:ssa on massiivinen ja erittäin tarkka näyttö sekä muita virtaa paljon kuluttavia teknisiä toteutuksia, mutta kun asetuksia hieman optimoi muun muassa tiputtamalla näytön tarkkuutta sekä poistamalla turhat synkronoinnit, niin akku kestää jo selvästi pidempään.
Tällä kertaa Samsung on myös panostanut erityisesti latausominaisuuksiin ja nyt Galaxy Note10+ tukee entistäkin nopeampaa langallista sekä langatonta latausta. Puhelimessa on tuki muun muassa 45 watin Super Fast -lataustekniikalle, mutta puhelimen mukana toimitetaan kuitenkin 25 watin pikalaturi, joka myös lataa puhelimen verrattain nopeasti tyhjästä täyteen. Kun verrataan Galaxy Note9 -puhelimen 15 watin pikalataukseen, Samsung on pystynyt ottamaan selvän kehitysaskeleen eteenpäin.
Luonnollisesti testijakson aikana testattiin kuinka nopeasti mukana tuleva 25 watin pikalaturi pystyy lataamaan puhelimen tyhjästä täyteen ja tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuvaajasta nähdään puhelimen suuren 4300 milliampeeritunnin akun latautuvan tyhjästä täyteen vain 65 minuutissa, mikä tekee siitä yhden nopeiten latautuvista huippuälypuhelimista tällä hetkellä. Puolessa tunnissa akun varaus on noussut jo yli 65 prosentin ja noin 75 prosentin jälkeen akun latausnopeus hieman hidastuu. Yli 90 prosentin tasoon akku latautuu alle 50 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat noin 20 minuutissa. Lataustesti on toteutettu 25 watin pikalaturilla, sillä nopeampaa 45 watin pikalaturia ei saatu testattavaksi.
Samsungin mukaan erikseen ostettava 45 watin pikalaturi nopeuttaa akun lataamista tyhjästä täyteen vain noin 7-8 minuutilla, minkä vuoksi sitä ei suoraan myyntipakkaukseen ole laitettu. Suomessa 45 watin pikalaturin voi Galaxy Note10+ -puhelimelle ostaa 49 euron hintaisena.
Langattoman latauksen osalta Samsung hyödyntää niin sanottua toisen sukupolven pikalataustekniikkaa, joka pystyy jopa 15 watin lataustehoon. Langattoman latauksen nopeutta ei testijakson aikana testattu, sillä testissä ei ollut Samsungin langatonta latausalustaa. Langaton lataus on kuitenkin erittäin kätevä ominaisuus ja itse käytän sitä lähes päivittäin.
Galaxy Note10+ tukee myöskin kaksisuuntaista langatonta latausta, jota Samsung kutsuu nimellä Wireless PowerShare. Ominaisuuden avulla puhelimella voidaan ladata langattomasti muita puhelimia tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi Galaxy Watch -älykelloja tai Galaxy Buds -kuulokkeita. Wireless PowerShare on mielestäni myös erittäin toimiva ominaisuus erityisesti reissuilla, joille ei ole järkevää ottaa erillistä laturia mukaan kaikille laitteille. Käänteinen langaton lataus toimii 9 watin teholla, joka riittää mielestäni hyvin lisälaitteiden latausnopeudeksi, mutta sillä ei ole kuitenkaan järkevää ladata muita puhelimia.
Wireless PowerShare täytyy aktivoida erikseen päälle, eikä se siis ole aina käytössä. Ominaisuuden voi käynnistää puhelimen ilmoituskeskuksen pikavalikosta, jossa on Wireless PowerShare -kuvake. Kun ominaisuus on aktivoitu, niin ladattava laite on vain sijoitettava puhelimen takalasin päälle keskitetysti.
Samsung on siis saanut Galaxy Note10+:n akunkeston hyvälle tasolle ja sitä ovat vielä vahvistamassa useat erilaiset latausvaihtoehdot. Langallinen lataus on miellyttävän nopeaa ja langaton lataus on vain plussaa ominaisuuslistassa. Käänteinen langaton lataus on myös yllättävän hyödyllinen ominaisuus, vaikkakin sen käyttämiseen täytyy erikseen totutella, jotta siitä olisi hyötyä päivittäisessä käytössä.
Pakkastesti
Testijakson aikana testasimme myös Galaxy Note10+:n pakkaskestävyys tutussa yksinkertaisessa testissä. Pakkastestissä on tarkoitus testata kuinka hyvin nykyaikaiset älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy Note10+ laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Tämän testauskerran jälkeen puhelimen akunvaraus oli tippunut 97 prosenttiin, eli akkua oli kulunut 3 prosenttia. Yleisesti tässä testissä ei akkua juurikaan kulu, minkä takia 3 prosentinkin tiputus kuulostaa erikoisen suurelta. Koska puhelimessa on AMOLED-näyttö, niin myöskään näytön kanssa ei ollut havaittavissa samanlaisia ongelmia kuin LCD-näyttöisten puhelimien kanssa. Samsung oli myös ohjelmistollisesti estänyt puhelimen lataamisen jääkylmänä, mutta muutaman minuutin huoneenlämmössä olemisen jälkeen puhelin alkoi taas latautumaan. Jääkylmänä myöskin näyttöön integroitu sormenjälkilukija tuntui toimivan ongelmitta ja näyttö otti vastaan tuttuun tapaan komentoja S Pen -kynältä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 12 prosenttia, eli akunvaraus oli tippunut 88 prosenttiin. Akunvarauksessa oli siis kohtalaisen suuri tiputus, mikä jopa hieman hämmästytti. Muutamien huippupuhelimien kohdalla akunvaraus on tippunut vain muutaman prosentin, mutta Galaxy Note10+:n akkua kului hieman enemmän. 12 prosentin tiputus tunnissa on kuitenkin varsin perustasolla, kun verrataan keskiarvoon siitä, miten puhelimet yleisesti ovat pärjänneet pakkastestissä.
Akunkesto on siis pakkastestin perusteella varsin perustasoa, eikä Galaxy Note10+ pääse mitenkään yllättämään. Akkua kuluu kylmässä hieman odotettua enemmän, mutta muuta vaikutusta puhelimen käyttöön ei pakkasella ollut. Pakkanen ei esimerkiksi vaikuttanut millään tavalla näyttöön tai sormenjälkilukijaan. Ainoa vaikutus oli vain se, ettei puhelinta voinut ladata heti kylmänä.
Kamerat
Samsung on laittanut uutuuspuhelimeensa yhden yhtiön parhaimmista kameraratkaisuista, sillä takaosan kamera koostuu yhteensä neljästä erilaisesta kamerasensorista. Vaikka Galaxy Note10+ -mallissa onkin huippuluokan kameratoteutus, niin Samsung ei mene tällä kertaa kameratekniikka edellä, vaan tyytyy varsin tuttuun toteutukseen. Kamerassa on panostettu nyt erityisesti uusiin ohjelmisto-ominaisuuksiin, joista osa on erittäin mielenkiintoisia ja osa ominaisuuksista on taasen hieman jopa ylimääräisiä.
Galaxy Note10+ -puhelimen pääkamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja siinä on muun muassa Dual Aperture -toiminto, joka säätää kameran aukkoa joko F/1.5- tai F/2.4-aukkosuhteiden välillä. Pääkamerasensorissa on myöskin 1/2,55” kenno, 1,4 µm pikselikoko sekä 27 mm polttoväli. Kamerassa on myöskin 77 asteen näkökenttä sekä luonnollisesti optinen kuvanvakain ja Dual Pixel AF -automaattitarkennus.
Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja siinä on F/2.1-aukko, 52 mm polttoväli, 1/3,6” kenno, 1,0 µm pikselikoko, 45 asteen näkökenttä, optinen kuvanvakain sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kyseessä on teleobjektiivilla varusteltu sensori, joka kykenee ainoastaan 2x optiseen zoomaukseen, mikä ei ole kovin vahvisti verrattavissa kilpailijoiden 3x tai 5x optisiin zoomauksiin.
Kolmas kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on ultralaajakulmakamera, joka kykenee parhaimmillaan 123 asteen näkökenttään. Kamerassa on F/2.2-aukko, 12 mm polttoväli, 1,0 µm pikselikoko sekä kiinteä tarkennus. Neljäs kamera on niin sanottu 3D ToF VGA -kamera, joka sijaitsee kolmoiskameran oikealla puolella. Kyseinen kamera on tarkoitettu paremman syvyysterävyyden taltioimista varten.
Neloiskamera lyhyesti:
- 12 MP pääkamera [wide] (f/1.5-2.4, 27 mm, 1/2,55”, 1,4 µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 77°)
- 12 MP telekamera [telephoto] (f/2.1, 52 mm, 1/3,6”, 1,0 µm, PDAF, OIS, 45°)
- 16 MP ultralaajakulmakamera [ultrawide] (f/2.2, 12 mm, 1,0 µm, 123°)
- TOF 3D VGA -kamera
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Laadullisesti Galaxy Note10+ -puhelimen kamera on erittäin vaikuttava ja tuttua Samsung-tyyliä. Tarkastellaan aluksi puhelimen 12 megapikselin pääkameralla otettuja kuvia, joista löytyy erityisesti Galaxy Note10+ -mallin vahvuudet. Kuvat ovat laadultaan vaikuttavia hyvässä valaistuksessa, sillä kuvissa on erittäin hyvät yksityiskohdat, miellyttävä dynaaminen alue ja värit toistuvat pääasiassa aina varsin luonnollisesti. Toisinaan värejä kyllästytettiin jopa hieman aggressiivisesti automaattiasetuksilla. Kuvia tarkemmin katsottaessa oli myös havaittavissa paikoitellen ylimääräistä pehmeyttä, mutta ei kuitenkaan häiritsevän paljoa. Alapuolella on muutamia hyvässä valaistuksessa otettuja kuvia Galaxy Note10+:n pääkameralla.
Kun puhelimen pääkameralla kuvia otetaan selvästi heikommassa valaistuksessa, niin kuvat hieman kärsivät, mutta yleinen laatu on silti erittäin hyvällä tasolla. Galaxy Note10+ tekee erittäin hyvää jälkeä heikossa valaistuksessa, eikä kalpene juurikaan edes pahimmille kilpailijoilleen. Hämäräkuvissa yksityiskohtia on varsin paljon ja värit toistuvat miellyttävästi. Kovin suuresti kuvissa ei ole havaittavissa ylimääräistä kohinaa, vaan lopputulos on miellyttävän tasainen.
Hämäräkuvausta on vahvistamassa myös erillinen yötila, jonka luvataan parantavan kuvausta entuudestaan. Yötilan avulla voidaan ottaa kuvia hieman pidemmällä valotusajalla käsivaralta, eikä kuvista tule tärähtäneitä. Erityisesti yötila parantaa värientoistoa, dynaamista aluetta sekä valotusta, mutta ei kuitenkaan väkisin tarkenna yksityiskohtia ja tee sen takia kuvista hieman luonnottomia. Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu ilman yötilaa ja oikeapuoleinen puolestaan yötilalla. Kuvissa on nähtävillä hienoinen ero, kun niitä tarkastelee lähempää.
Vaikka telekamera on Galaxy Note10+ -puhelimessa 12 megapikseliä eli samantasoinen kuin pääkamera, niin aivan samanlaista jälkeä ei kamera pääse tuottamaan. Telekamera kykenee ainoastaan 2x optiseen zoomaukseen, mikä ei ole lähelläkään esimerkiksi Huawein 5x optista zoomausta. Perustarpeeseen 2x optinen zoomaus on kuitenkin varsin riittävä, vaikka siinäkin on omat rajoitteensa. Telekameralla otetuissa kuvissa on hieman vähemmän yksityiskohtia ja värit tallentuvat tietyissä tilanteissa selvästi haaleampina kuin pääkameralla otettaessa. Optimaalisessa valaistuksessa kuvat ovat kuitenkin erittäin miellyttäviä sekä hämärässä otetut kuvat ovat myös hyvällä tasolla. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu 12 megapikselin pääkameralla ilman zoomausta ja oikeanpuoleinen on taltioitu teleobjektiivilla 2x zoomauksella.
Ultralaajakulmakamerat ovat olleet jo parin vuoden ajan miellyttävä ominaisuus ja se mahdollistaa täysin uudenlaisen kuvaustavan ja kuvakulman, mutta silti kehitys ei ole mennyt toivotulla tavalla eteenpäin, mikä näkyy muun muassa kohtalaisen heikkona kuvanlaatuna. Samsungilla on mielestäni kuitenkin pari vahvuutta omassa ultralaajakulmakameratoteutuksessaan, sillä se mahdollistaa muun muassa kilpailijoita laajemman 123 asteen näkökentän taltioimisen, eikä siinä ole suuremmin havaittavissa ylimääräistä vääristymää.
16 megapikselin ultralaajakulmakameralla taltioidut kuvat ovat hyviä kunnon valaistuksessa, sillä niihin taltioituu hyvin yksityiskohtia ja värit ovat miellyttäviä. Valitettavasti kuvanlaatu on täysin eri tasolla kuin pääkameran kuvien. Heikossa valistuksessa ultralaajakulmakameralla otettujen kuvien laatu heikkenee selvästi, eikä kuvat ole useinkaan kovin miellyttävää katseltavaa. Samsung kuitenkin tukee erillisen yökuvaustilan käyttöä myös ultralaajakulmakameralla, mikä hieman parantaa kuvia yleisesti.
Mielestäni ultralaajakulmakamera on kuitenkin tarpeellinen ominaisuus erityisesti huippupuhelimissa ja henkilökohtaisesti tykkään myös käyttää kameraa monissa tilanteissa, sillä se mahdollistaa usein tyylikkäämmät kuvat, joissa on myös enemmän sisältöä tai ihmisiä. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla taltioitu kuva.
Galaxy Note10+ -puhelimessa Samsung on halunnut erityisesti parantaa kuvien syvyysterävyyskartan taltioimista uuden 3D ToF -kamerasensorin avulla (Time-of-Flight). Kyseessä ei ole samanlainen toteutus kuin useissa edullisissa puhelimissa nähty muutaman megapikselin syvyysterävyyskamera, vaan ToF-sensori on toiminnaltaan täysin erilainen.
3D ToF -kamera laskee etäisyyden valon nopeuden perusteella, mittaamalla kameran ja kuvattavan kohteen jokaisen pisteen välisen valosignaalin lentoaikaa. Samsung hyödyntää VGA-tasoisen kameran kaverina myös infrapunasensoria, joka lähettää pisteitä kuvattavaan kohteeseen ja mittaa etäisyyden ja kohteen muodon luomalla 3D-kartan ympäröivästä alueesta. Samsung kutsuu 3D ToF -kameran ja erillisen infrapunasensorin tuottamaa yhdistelmää nimellä DepthVision.
Normaalia tarkempaa syvyyskarttaa hyödynnetään muun muassa muotokuvissa tai muissa bokeh-ominaisuuksissa. DepthVision-järjestelmän muihin uusiin ominaisuuksiin tullaan tutustumaan tarkemmin myöhemmin tässä arvostelussa. Yleisesti syvyysterävyyskuvat onnistuvat Galaxy Note10+ -puhelimella kuitenkin erinomaisesti ja haastavatkin tilanteet onnistuvat kohtuullisesti. Kamera onnistuu tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat lähes järjestäen virheettömästi, jos kyseessä on yksittäinen kohde. Lisäksi kamera onnistuu sumentamaan kohteen taustan hyvin.
Muotokuvatilassa (kamerassa nimeltään reaaliaikainen tarkennus) Galaxy Note10+ -puhelimella voidaan ottaa syvyysterävyyskuvia niin teleobjektiivilla kuin pääkamerallakin. Lisäksi normaalin taustasumennuksen avulla Samsung antaa mahdollisuuden myöskin neljään muuhun taustasumennukseen, jotka ovat suuri ympyrä, pyörintä, zoomaus ja väriläikkä. Alapuolella on muutama kuva, joihin on taltioitu myöskin syvyysterävyyttä.
Galaxy Note10+:n etuosan näytöstä löytyvästä reiästä löytyy 10 megapikselin tasoinen etukamera, jossa on f/2.2-aukko, 26 mm polttoväli, 1,22 µm pikselikoko sekä Dual Pixel AF. Verrattuna esimerkiksi aikaisemmin testatun Galaxy S10+ -puhelimen etukameraan, niin Samsung on päättänyt Note-mallissa tyytyä kahden kameran sijasta vain yhteen etukameraan. Etukamera tuottaa testien perusteella erittäin hyvää jälkeä luonnollisesti hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on paljon yksityiskohtia sekä värit toistuvat erittäin vaikuttavasti. Etukameran hämäräkuvausominaisuudet olivat hienoinen pettymys, sillä kuvissa oli selvästi ylimääräistä rakeisuutta. Yleisesti Galaxy Note10+:n etukamera on kuitenkin tarpeeksi hyvällä tasolla ja se riittää varmasti monille käyttäjille. Videoita etukameralla on mahdollista myös kuvata UHD-tasoisena.
Videokuvaus on ollut usein Samsungin vahvuusalueita, eikä nyt myöskään Galaxy Note10+ pääse millään tasolla pettämään. Videokuvausta on mahdollista taltioida maksimissaan 4K 60 fps -tasoisena, mutta myös Full HD 60 fps -videoiden kuvaaminen on mahdollista. Samsung on saanut videokuvaukseen myös tuen HDR10+ -tallennukselle, joka tekee värientaltioinnista hieman parempaa. Videoissa erityisesti kuvanvakautus toimi erittäin hyvin ja tarkkuus ja värintoisto oli täydellistä älypuhelimen kameralle. Videokuvauksen aikana on myös mahdollista vaihdella kaikkien kolmen kameran välillä reaaliaikaisesti, mikä on selvä vahvuus.
Videokuvauksessa Galaxy Note10+ tukee myös uutta AR Doodle -kuvaustilaa niin taka- kuin etukamerallakin. AR Doodle antaa mahdollisuuden piirtää videoiden päälle reaaliaikaisesti S Pen -kynän avustuksella. Esimerkiksi selfievideoissa voidaan piirtää kasvoihin hassuja ilmeitä, jotka seuraavat käyttäjän kasvoja ja liikkeitä. Kyseessä on jälleen kerran tietylle käyttäjäryhmälle suunnattu ominaisuus, jolle ei varmasti kaikilla kuluttajilla ole käyttöä.
Galaxy Note10+:n kohdalla videokuvauksessa yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on Zoom-In Mic, joka kohdistaa älykkäästi mikrofonin kuvattavan kohteen ääneen esimerkiksi zoomatessa. Ominaisuus hyödyntää kolmea mikrofonia, jotka puhelimesta löytyy. Esimerkiksi 2x zoomatessa kamera taltioi kuvattavasta kohteesta tulevan äänen kaksi kertaa kovempana ja 4x zoomatessa ääni tallennetaan kolme kertaa lujempaa. Testivideoiden perusteella ominaisuus toimii kutakuinkin luvatusti.
Videopuolella puhelimessa on tuki myöskin Super Steady -kuvaukselle, joka tekee videoista tasaisempia ja luonnollisempia liikkeessä oltaessa. Samsungin mukaan kamera ennakoi liikkeitä käyttäen hyväkseen yli miljoonan kuvan kirjastoa, minkä ansiosta voidaan vähentää videoiden tärinää.
Samsung luottaa edelleen vahvasti kamerasovellukseen, joka on todettu jo usein erittäin toimivaksi sekä yksinkertaiseksi käyttää. Verrattuna Galaxy S10+ -puhelimen kamerasovellukseen ei Samsung ole oikeastaan tehnyt yhtäkään suurta muutosta, vaan on vain lisännyt muutamia uusia ominaisuuksia, jotka hyödyntävät 3D ToF -kamerasensoria.
Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä (kaikki kuvaustilat vasemmalta oikealle: Instagram, ruoka, yö, panoraama, ammattilainen, reaaliaikainen tarkennus, valokuva, video, reaaliaikainen tarkennusvideo, erittäin hidas liike, hidastus, hyperlapse). Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä tai näkyviä kuvaustiloja.
Sovelluksen yläreunassa on Bixby Vision -toiminto, joka on lähes samanlainen kuin Google Lens -toiminnallisuus. Bixby Visionin kerrotaan tunnistavan mitä katsot ja antavan tarvittavat tiedot kohteesta. Samalla toiminnallisuus myös kääntää tekstiä tai lukee QR-koodeja. Toinen kameran erikoisuuksista on AR-emoji, jossa on mahdollista luoda omasta naamasta virtuaalinen emoji. Kamerasovelluksessa on myös pikapainikkeet muun muassa asetuksille, salamalle ja kuvasuhteelle. Päänäkymässä on myös yksinkertaista vaihtaa puhelimen kolmen eri kameran välillä (ultralaajakulma, laajakulma, tele).
Kamerasovelluksessa on lisäksi vielä automaattitilassa valinnaisesti käyttöön otettava kuvaehdotukset-toiminnallisuus. Puhelin näyttää ominaisuuden avulla näytöllä erilaisia asetteluehdotuksia ennen kuvan ottamista. Testien perustella toiminnallisuus toimi varsin mukavasti ja toisinaan jopa auttoi saamaan oivalluksia, jotka johtivat parempiin kuviin. Toinen huippupuhelimissa yleisempi toiminnallisuus on älykäs kamera -ominaisuus, joka on luonnollisesti varusteltu tekoälyllä. Samsung kutsuu ominaisuutta nimellä tilanteen optimointi, ja sen avulla kamera pystyy tunnistamaan kuvattavan kohteen ja muokkaa asetuksia tarpeen mukaisesti.
Samsung on varustellut Galaxy Note10+ -puhelimen luonnollisesti myös monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50-800), valotusaikaa (1/24000-10s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää jälkikäsitellä laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta. Huomionarvoista manuaalitilassa on kuitenkin se, että kuvat voidaan ottaa vain pääkameralla, eikä muiden kameroiden hyödyntäminen ole mahdollista.
Tarjoaako DepthVision-järjestelmä lisäarvoa?
Yläpuolella oleva kysymys on ajankohtainen, jos kuluttaja miettii Galaxy Note10- ja Galaxy Note10+ -puhelimien välillä, sillä perusversiossa ei ole kyseistä järjestelmää, joka koostuu 3D ToF -sensorista sekä infrapunasensorista. Ominaisuus on ainoastaan Galaxy Note10+ -puhelimessa ja se tarjoaa muun muassa tarkempien syvyysterävyyskuvien lisäksi muita mielenkiintoisia ominaisuuksia, joista suurin osa on kuitenkin monille käyttäjille myös turhia.
Tarkastelimme jo kameraosiossa hieman tarkemmin DepthVision-järjestelmän rakennetta ja toimintaideaa. Nyt katsotaan mitä todellisia lisäominaisuuksia Samsung on keksinyt ominaisuuden varalle. Yksi ominaisuuksista on reaaliaikainen tarkennus myös videokuvauksessa. Muutamien testivideoiden perusteella taustasumennus tuntui toimivan myös videoiden kanssa, mutta toisinaan oli myös tilanteita, joissa se ei toiminut täysin toivotulla tavalla. Yleisesti ainakin hyvässä valaistuksessa ominaisuus oli toimiva.
Lisäksi DepthVision on käytössä 3D-skanneri- ja pikamittaus -sovelluksissa. 3D-skannerin avulla on mahdollista skannata kohteita ja luoda niistä 3D-mallinnoksia. Muutamien testauskertojen perusteella ominaisuus kaipaa vielä hiomista, eikä 3D-mallinnuksen tekeminen onnistunut kovin nopeasti. Pikamittaus on taasen toteutukseltaan hieman yksinkertaisempi ja sen avulla voidaan DepthVision-järjestelmää hyödyntämällä mitata kohteiden pituutta varsin vaivattomasti.
Mitään kovin suurta tai merkittävää lisäarvoa ei DepthVision mielestäni tuo Galaxy Note10+ -puhelimeen, vaan nykyiset lisäominaisuudet ovat pääasiassa kivoja, mutta eivät kuitenkaan kovin tarpeellisia. Toki jonkin lyhyen esineen mitat voi pikamittaussovelluksen avulla katsoa, mutta mittojen luotettavuus on aina asia erikseen. Suurimmat hyödyt ToF-kamerasta saadaan kuitenkin muotokuvissa, joissa taustasumennus saadaan selvästi paremmaksi kuin normaalisti.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmänä Samsung hyödyntää luonnollisesti Googlen Android 9.0 Pie -versiota, eikä vielä tuoreempaa Android 10 -versiota. Puhelimessa pyörii myöskin Samsungin oma One UI -käyttöliittymä, joka on ollut vuoden verran Samsungin puhelimissa, joten mitään kovin suurta uutta ei Galaxy Note10+ -puhelimen kohdalle ole laitettu.
Samsung Galaxy Note10+ -puhelimessa OneUI-käyttöliittymän versionumero on 1.5. Samsungin mukaan OneUI:n tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Erityisesti uusittu käyttöliittymä on kehitetty silmällä pitäen tekemään yhden käden käytöstä sujuvampaa ja mukavampaa. Käyttöliittymän minimalistinen muotoilu helpottaa asioiden hoitamista poistamalla ruudulta ylimääräisen sälän, mikä helpottaa keskittymään olennaiseen. Katsottava sisältö näytetään ruudun yläosassa, ja kaikki toiminnot on sijoitettu näytön alaosaan, joten puhelimen käyttö onnistuu nopeasti peukalotuntumalla.
Käyttöliittymään on tullut pieni muutos muun muassa virtapainikkeen sijainnin muutoksen ja Bixby-painikkeen poistumisen takia. Samsung ei ole kuitenkaan unohtanut Bixbyä, vaan painike on integroituna virtapainikkeeseen. Puhelinta ei saa enää sammutettua virtapainiketta pitämällä pohjassa, vaan tällöin aukeaa Bixby-avustaja. Galaxy Note10+:n sammuttaminen tapahtuu nyt erikoisella yhdistelmällä, jossa täytyy painaa samanaikaisesti virtapainiketta sekä äänenvoimakkuuden vähentämispainiketta.
Päivityksien suhteen Samsung ei ole tehnyt suuria lupauksia. Testijakson aikana Galaxy Note10+ sai yhden päivityksen, joka paransi sormenjälkilukijaa, kameraa sekä yleistä suorituskykyä. Testijakson lopussa puhelimessa asennettuna Googlen 1. elokuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ainakin näin aluksi Samsung on pystynyt pitämään myös tietoturvan ajan tasalla. Android 10 -päivityksen aikataulusta ei ole vielä tietoa, mutta todennäköisesti Samsung tulee julkaisemaan sen viimeistään alkuvuodesta 2020.
Yleinen käyttökokemus käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän osalta oli Galaxy Note10+ -puhelimessa varsin positiivinen. Henkilökohtaisesti pidän One UI:n yksinkertaisesta logiikasta sekä monipuolisista ominaisuuksista. Testijakson aikana ei tullut vastaan mitään ongelmaa, joka olisi vaikuttanut käytettävyyteen. Samsung on siis pystynyt optimoimaan ohjelmiston niin, että se takaa mahdollisimman parhaan käyttökokemuksen.
Yhteenveto
Samsung Galaxy Note10+ on varusteltu mahtavilla ominaisuuksilla, joita oli mielenkiintoista testijakson aikana testailla. Samsung on pystynyt myös uudistamaan laitteen designin unohtamatta kuitenkaan Note-malliston pääelementtejä, joista yksi on S Pen -kynä. Lisäksi design on pidetty selvästi eri tyylisenä kuin Galaxy S -malliston muotokieli.
Testijakson aikana tykästyin puhelimessa tyylikkääseen designiin ja vaikuttavaan laatutuntumaan. Samsung on jälleen tehnyt loistavaa työtä näytön kanssa, joka on yksi markkinoiden parhaimmista tällä hetkellä. Galaxy Note10+ tarjoaa myös hyvät kamerat peruskäyttöön, parannetun akunkeston sekä erityisesti positiiviseksi yllätykseksi osoittautuneen pikalatauksen. Puhelin tarjoaa lisäksi mukavasti tallennustilaa ja muistia sekä äänentoisto on hyvällä tasolla. S Pen -kynä on taasen ominaisuus, jollaista ei muista markkinoilla olevista puhelimista löydy.
Galaxy Note10+ ei kuitenkaan ole aivan täydellinen puhelin, sillä Samsung on karsinut yhden ominaisuuden, joka oli vielä edeltäjäversiossa vahvuus. Puhelimessa ei ole enää perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, jolle ainakin itse löytäisin tänäkin päivänä käyttöä. Testijakson aikana hieman myös harmitti kameroissa zoomauksen rajallisuus, sillä kilpailijoiden puhelimista löytyy selvästi paremmat zoomausominaisuudet. Myöskään näytönalainen sormenjälkilukija ei tuottanut odotettua käyttökokemusta, sillä se tuntui usein olevan hidas.
Suomessa Galaxy Note10+ maksaa halvimmillaan 1149 euroa, jolloin kyseessä on 12 + 256 gigatavun versio. Lisäksi myynnissä on 12 + 512 gigatavun versio, joka maksaa 1249 euroa. Samsung on tuonut myyntiin ainoastaan arvostelussakin nähtävän Aura Glow -värin sekä perinteisemmän mustan version. Samsung on tuonut myyntiin myös Galaxy Note10 -perusversion, joka tarjoaa hyvin vastaavat ominaisuudet kompaktimmassa koossa ja 999 euron lähtöhintaan.
Samsung Galaxy Note10+ -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Erinomainen laatutuntuma ja miellyttävä design
- Kompakti toteutus ja minimoidut näytön kehykset
- Loistava AMOLED-näyttö
- Muistikorttipaikka
- S Pen -kynä sitä tarvitseville kuluttajille
- Hyvä äänentoisto
- IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
- Hyvät huippukamerat peruskäyttöön
- Pitkään kestävä akku
- Erittäin nopea pikalataus + langaton lataus
- Halvimmassa versiossa jopa 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa
- Nopea UFS 3.0 -muisti
- Bixby-painike poistettu!
Huonoa
- Ei perinteikästä 3.5 mm kuulokeliitintä
- Kamerassa heikot zoomausominaisuudet
- Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu erityisesti hämärässä
- DepthVision-järjestelmän ominaisuudet tekemällä keksittyjä
- Näytönalainen sormenjälkilukija hieman hidas