ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi 9T – Tyylikäs puhelin hyvillä ominaisuuksilla

Xiaomi Mi 9T

Tällä kertaa tutustutaan Xiaomi Mi 9T -puhelimeen, jota voidaan pitää myös pikkuvelimallina aikaisemmin arvostellulle Xiaomi Mi 9 -puhelimelle. Kyseessä on keskihintaluokan järjestelmäpiirillä varusteltu älypuhelin, jossa on kuitenkin useita huippupuhelimista tuttuja piirteitä. Puhelin on myynnissä Suomessa varsin laajasti ja hinta asettuu alle 400 euroon.

Uutuuspuhelin tarjoaa muun muassa laadukkaan rakenteen, hyvät kamerat, trendikkään pop-up-etukameran sekä erittäin miellyttävän AMOLED-näytön. Kyseessä on myös lähes identtinen puhelin kuin Xiaomi Mi 9T Pro, mutta erona on vain Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri, kun pro-versiossa on huippuluokan Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on siis Xiaomin tuoreimman ”lippulaivojen tappaja” -puhelimen pikkuvelimalli, joten Mi 9T tarjoaa erittäin vaikuttavia ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi 9T oli testikäytössä elokuun aikana reilun kaksi viikkoa, minkä aikana puhelimesta saatiin kaikki tarvittava irti arvostelua varten. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan siis keskihintaiseen Xiaomi Mi 9T -älypuhelimeen. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestävyyteen.

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 9T (M1903F10G)
Mitat: 156.7  x 74.3 x 8.8 mm
Paino: 191 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat
Näyttö: 6.39 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / AMOLED / 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 730 (Adreno 618)
Muisti: 6 Gt RAM-muistia / 64 tai 128 Gt sisäistä tallennustilaa
Pääkamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/2" / 0.8 µm / PDAF) + 13 MP ultralaajakulma (f/2.4 / 12 mm / 1.12 µm / 1/3") + 8 MP telekamera (f/2.4 / 53 mm / 1/4" / 1.12 µm / PDAF / 2x optinen zoom) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 20 MP (f/2.2 / 0.8 µm) / pop-up-moottoroitu
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava) / 18W pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + MIUI 10 (1. heinäkuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta / sininen / punainen
Hinta: 369 € (6+64 Gt) / 399 € (6+128 Gt)

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi 9T:n myyntipakkauksen sisältö.

Xiaomi toimittaa uuden Mi 9T -puhelimen varsin tyylikkäässä mustassa myyntipakkauksessa. Pakkauksen ulkopuolella on useasti mainittuna laitteen mallinimi ja pakkauksen pääsivulla on kuva itse laitteesta. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on mainittuna puhelimen väriversio, muistiversio sekä tarvittavat IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä tulee esille pahvinen tasku, josta löytyy laadukas ja jämäkkä suojakuori, käyttöohjeet sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Tämän jälkeen tulee esille itse puhelin muoveihin käärittynä. Myyntipakkauksen pohjalla on myös USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä itse pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen myyntipakkaus on siis ulkoisesti kuin sisällöltäänkin varsin tuttua Xiaomia, eikä mukana toimiteta juurikaan mitään ylimääräistä. Laadukas kovamuovinen suojakuori on mielestäni erittäin toimiva ja suojaa puhelinta hyvin lähes joka puolelta. Myöskin puhelimen lasirakenne on erittäin liukas, minkä takia tyylikäs suojakuori heti myyntipakkauksesta ei ole yhtään huono asia.

Laatutuntumat ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Xiaomi Mi 9T on kuten mikä tahansa edullinen lippulaivapuhelin, eli laitteesta on pyritty tekemään mahdollisimman laadukas, mutta muutamia kompromisseja on jouduttu tekemään. Käsituntumaltaan Xiaomi Mi 9T on kuitenkin erittäin miellyttävä, vaikkakin erittäin liukas kiiltävän alumiinikehyksen ja lasipintojen takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumaa on parantamassa selvästi reunoilta kaartuva takalasipinta, mutta mukana tulevan mattapintaisen suojakuoren käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa. Testijakson aikana puhelimen lasipintoihin tuli muutamia pintanaarmuja, mutta ei mitään selvästi huomattavia. Laadukkuutta ei siis Xiaomi Mi 9T -puhelimesta puutu, vaan laite tuntuu selvästi hintaistaan kalliimmalta, joka on erityisesti laadukkaiden premium-materiaalien ansiota.

Xiaomi on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 156.7 x 74.3 x 8.8 millimetriä ja painoa löytyy 191 grammaa. Xiaomi Mi 9T on siis varsin tutuissa mitoissa, mutta paksuutta on normaalia enemmän, joka tosin myös mahdollistaa suuren akkukapasiteetin. Myöskin painoa löytyy varsin paljon, joka johtunee erityisesti pop-up-kameramekanismin rakenteesta sekä suuresta akusta.

Koska kyseessä on keskihintaluokan älypuhelin, niin Xiaomi Mi 9T ei luonnollisestikaan ole millään tasolla IP-luokiteltu, eli vedenkestävä. Henkilökohtaisesti toivoisin valmistajien tuovan vedenkestävyyden myös keskihintaisiin laitteiseen, sillä kyseessä on todella tarpeellinen ominaisuus ja sen avulla ei tarvitse pelätä veden aiheuttavan vahinkoa laitteelle. Toinen laatutuntumaa hieman häiritsevä tekijä on näyttölasia kiertävä musta muovikaistale, jollainen on tuttu edullisista puhelimista ja se tuottaa laitteeseen ylimääräisen saumakohdan. Onneksi Xiaomi on saanut Mi 9T:n kohdalla integroitua muovikaistaleen lasin ja alumiinikehyksen väliin lähes huomaamattomasti, mutta mielestäni kyseinen toteutus ei kuulu puhelimeen, jossa haetaan premium-tuntumaa.

Etuosasta katsottuna Xiaomi Mi 9T ei poikkea juurikaan muista nykyaikaisista puhelimista. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta hieman yli 86 prosenttia, mikä on varsin hyvä suoritus alle 400 euroa maksavassa älypuhelimessa. Näytön lisäksi Xiaomi Mi 9T:n etuosassa on nähtävillä ainoastaan puheluihin käytettävä etukamera ja loput tekniikat on integroituna suoraan näyttöön. Valoisuudentunnistin löytyy näytön alta ja sen voi nähdä pienenä tummempana kohtana näytöllä tietyssä valaistuksessa. Näytössä on integroituna myöskin optinen sormenjälkilukija, joka on näytön alareunassa.

Takaosa on yksi uutuuspuhelimen vaikuttavimmista osista, eikä sitä ole kovin kiva piilottaa esimerkiksi suojakuoren alle. Xiaomi Mi 9T on tarjolla vaikuttavissa väriversioissa, joita ovat muun muassa sininen ja punainen. Testiin saatiin musta väriversiossa, jossa on tyylikäs carbon-kuviointi. Takaosassa on keskitetysti yhdessä jonossa kolme kamerasensoria sekä kaksois-LED-salamavalo. Pääkameran sivuille on myös laitettu tieto 48 megapikselin sensorista sekä AI-ominaisuuksista. Pienenä virkistävänä yksityiskohtana on myös punainen ympyrä pääkameran ympärillä, joka antaa tyylikkään viimeistelyn puhelimelle. Xiaomi Mi 9T:n takaosan alareunassa on myös tuttu Mi-logo sekä laitteen mallitietoja ja CE-hyväksynnän merkintä.

Laitteen oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun vasen kylki on jätetty täysin tyhjäksi. Xiaomi on laittanut yläreunaan yhden mikrofonin, perinteisen 3,5 mm kuulokeliittimen sekä pop-up-kameramekanismin, johon on integroituna myöskin ilmoitusvalo. Xiaomi Mi 9T:n alareunasta löytyy taasen yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa Xiaomi ei ole puhelimeen valitettavasti laittanut.

Näyttö

Näyttö on yksi Xiaomi Mi 9T -puhelimen vahvuuksista, sillä Xiaomi on panostanut siihen toden teolla. Itse näyttö on kooltaan 6,39 tuumaa ja sen tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli siinä on 2340 x 1080 pikselin tarkkuus. Tuumaa kohden pikseleitä on 403, joten tarkkuus on siis riittävällä tasolla ja yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on haastavaa. Näyttö perustuu AMOLED-tekniikkaan, joten Xiaomi Mi 9T toistaa tummat värisävyt ja erityisesti mustan erittäin luonnollisena. Näytössä on myöskin moderni 19.5:9-kuvasuhde sekä pyöristetyt kulmat.

Itse näyttöpaneelia on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasi, joka hylkii mukavasti naarmuja. Xiaomi Mi 9T:n näyttö on mielestäni yksi parhaimmista, joita alle 400 euron puhelimissa olen aikaisemmin nähnyt. Näytössä on oletusasetuksilla hyvä värintoisto, erittäin vaikuttavat katselukulmat sekä kirkkautta löytyy tarpeeksi myös kirkkaassa päivänvalossa. Luettavuus ei ole kuitenkaan samalla tasolla todellisien huippupuhelimien kanssa, mutta tarpeeksi hyvä keskihintaluokassa.

Näytöltä on miellyttävä katsoa muun muassa Netflixiä, sillä Xiaomi ei ole laittanut puhelimeen minkäänlaista lovea tai kamerareikää. Xiaomi Mi 9T on myös HDR10 yhteensopiva, mikä parantaa entuudestaan katselukokemusta. Xiaomi antaa näytölle tuttuun tyyliin mukavasti erilaisia asetuksia, sillä muun muassa näytön kontrastia ja värejä on mahdollista manuaalisesti säätää. Värilämpötilaa on mahdollista vaihtaa kolmen oletusvalinnan välillä (oletus, lämmin, viileä) tai manuaalisesti väriympyrästä käyttäjän tottumuksien mukaan. Kontrastia voidaan säätä myös kolmen oletusasetuksen välillä (automaattinen, lisää, standardi).

Koska Xiaomi Mi 9T -puhelimessa on AMOLED-näyttö, niin Xiaomi on lisännyt laitteeseen Always-on-Display-ominaisuuden. Xiaomi on vienyt ominaisuutta tällä kertaa hieman pidemmälle ja tuonut mukaan uusia ominaisuuksia ja tyylejä. Always-on-Display-näytöllä on mahdollista nähdä kellonaika, päivämäärä sekä ilmoituksia. Erilaisia kustomointivaihtoehtoja kellolle löytyy myös, jotta kaikille käyttäjille on jotain mielekästä.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti tarkasteltuna Xiaomi Mi 9T on hyvin vastaava kuin aikaisemmin testattu Samsung Galaxy A80, joka maksaa lähes 700 euroa. Xiaomi Mi 9T on vain puolet kilpailijansa hinnasta, joten Xiaomi on pystynyt pitämään uutuuspuhelimen hinnoittelun myös Suomessa erittäin kilpailukykyisenä. Tehoista on vastaamassa siis Qualcommin kehittämä Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri, joka on suunnattu erityisesti keskihintaluokan älypuhelimiin.

Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm valmistusprosessilla ja se rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 470 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 470 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Snapdragon 730 -piirissä Adreno 618. Suomessa Xiaomi Mi 9T on myynnissä kahdessa muistivariantissa, joista halvemmassa on 6 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja kalliimmassa on vastaavasti 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelimeen ei valitettavasti ole saatu muistikorttipaikkaa, jota voidaan pitää pienoisena heikkoutena.

Testijakson aikana Xiaomi Mi 9T -puhelimessa ajettiin luonnollisesti läpi kaikki SuomiMobiilin arvosteluiden testirepertuaariin kuuluvat suorituskykytestit. Tulokset testeissä olivat pääasiassa odotuksien mukaisia ja yleisesti pisteet olivat hyvin vastaavat samaan järjestelmäpiiriin perustuvan Galaxy A80 -puhelimen kanssa. Alle 400 euron hintaluokassa suorituskyky on enemmän kuin riittävää, eikä päivittäisessä käytössä ollut havaittavissa häiritsevää tahmaisuutta, vaan suorituskykyä oli peruskäyttöön riittävästi. Alapuolella olevassa taulukossa on näkyvillä Xiaomi Mi 9T -puhelimen saamat pisteytykset yhdessä Galaxy A80:n sekä Kirin 980 -piiriin perustuvan Honor 20:n kanssa.

Testitulokset
Xiaomi Mi 9T (SD730) Samsung Galaxy A80 (SD730) Honor 20 (K980)
AnTuTu: 209 047 pistettä 204 976 pistettä 236 670 pistettä
Geekbench 4 (single): 2536 pistettä 2446 pistettä 3236 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6970 pistettä 6893 pistettä 9492 pistettä
PCMark 2.0: 7645 pistettä 7101 pistettä 7849 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 21 101 pistettä 37 197 pistettä 38 545 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 22 494 pistettä 49 596 pistettä 46 231 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 17 341 pistettä 19 839 pistettä 24 366 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1867 pistettä 2366 pistettä 2135 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2003 pistettä 2206 pistettä 2088 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1509 pistettä 3173 pistettä 2316 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee Xiaomi Mi 9T -puhelimessa näyttölasin reunalla ja se tuottaa kirkasta ääntä puheluissa sekä ajaa asiansa erinomaisesti. Yleisestä äänentoistosta Xiaomi Mi 9T:ssä vastaa yksi kaiutin laitteen alareunassa, eikä laitteessa ole valitettavasti stereokaiuttimia. Myöskin yhden kaiuttimen avulla Xiaomi Mi 9T pystyy tuottamaan varsin hyvää ääntä omassa hintaluokassaan.

Yksi selvistä vahvuuksista äänentoistossa on, että Xiaomi Mi 9T on varusteltu perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joka antaa mahdollisuuden käyttää perinteisempiä kuulokkeita. Lisäksi puhelin tarjoaa hyviä ominaisuuksia myöskin Bluetooth-kuulokkeiden ystäville. Xiaomi Mi 9T:ssä on tuki Bluetooth 5.0 -yhteydelle, joten laadukkaiden Bluetooth-kuulokkeiden kanssa ei pitäisi olla ongelmia. Xiaomi Mi 9T tukee myöskin Qualcomm TrueWireless Stereo Plus- ja aptX HD -standardeja.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Sormenjälkilukija on integroituna näyttöön.

Xiaomi Mi 9T -puhelimessa on tutut biometriset tunnistautumistekniikat, jotka ovat siis sormenjälkilukija sekä kasvojentunnistus. Xiaomi hyödyntää varsin perinteiseen tyyliin näyttöön integroitua optista sormenjälkilukijaa, joka sijaitsee näytön alareunassa. Yleisesti näytönalaiset sormenjälkilukijat eivät ole olleet kovin nopeita, mutta Xiaomi on onnistunut tällä kertaa nopeuttamaan toimivuutta.

Testijakson aikana sormenjälkilukijaan ei mennyt hermot ja sitä oli miellyttävää käyttää. Sormenjäljen lukemisessa menee useasti selvästi alle puoli sekuntia, mutta toisinaan lukemisessa kesti selvästi pidempään. Yleisesti sormenjälkilukijan kanssa ei testijakson aikana ollut tuskallista odottelua, vaan se toimi kuten voisi olettaakin. Sormenjälkilukijaa varten Xiaomi on tehnyt myös muutaman tyylikkään efektin, jotka ovat tuttuja jo muista Xiaomin puhelimista.

Kasvojentunnistuksen Xiaomi on toteuttanut jälleen etukameraan perustuen. Vaikka Xiaomi Mi 9T:ssä on pop-up-etukamera, niin kasvojentunnistus toimii kohtalaisesti. Kun kasvojentunnistus on aktivoituna, niin etukamera nousee ylös puhelimen yläreunasta, kun käyttäjä on avannut laitteen näytön ja pyyhkäissyt PIN-koodin kirjoitusnäytölle. Kasvojentunnistus ei ole mikään nopeimmista, sillä kamera nousee kohtalaisen hitaasti. Kamera kuitenkin tunnistaa kasvot mukavan vikkelästi, mutta valitettavasti PIN-koodin kirjoittaminen oli usein selvästi nopeampi lukituksen avausvaihtoehto.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta on vastaamassa Xiaomi Mi 9T -puhelimessa suurehko 4000 milliampeeritunnin akku, joka on selvästi suurempi kuin huippuluokan Xiaomi Mi 9 -puhelimessa. Xiaomi on yhdistänyt puhelimessa virtapihin järjestelmäpiirin, suuren akun sekä aggressiiviset virransäästöohjelmat, mitkä yhdessä mahdollistavat jopa kahden päivän akunkeston kevyellä käytöllä.

Testijakson aikana puhelimen akku kesti pääasiassa vain yhden päivän varsin aktiivisella käytöllä, joten laite ladattiin joka yö täyteen. Puhelinta ladataan 18 watin pikalatauksella USB-C-tyypin latausliittimen kautta, eikä laitteessa ole langatonta latausta. Testijakson aikana testattiin myös mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeus, jonka tulokset ovat alapuolella olevassa kuvaajassa.

Puhelimen mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeus.

Tyhjästä täyteen Xiaomi Mi 9T latautuu 100 minuutissa ja puolessa tunnissa akunvaraus on lähes 50 prosenttia. 60 minuutin lataamisen jälkeen latautuminen hidastuu hieman ja esimerkiksi viimeiset 10 prosenttia latautuvat 30 minuutissa.

SuomiMobiilin testien vakiovarusteisiin kuuluu pakkastesti, joka tehtiin myös Xiaomi Mi 9T -puhelimelle. Testissä on tarkoitus selvittää, kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme, kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 9T laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua ja akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Testin jälkeen ei ollut havaittavissa myöskään näytössä hyytelöitymistä AMOLED-tekniikan ansiosta. Myöskään Xiaomi Mi 9T:n pop-up-kameraan ei kylmä ilma vaikuttanut ollenkaan, vaan se toimi normaaliin tapaan.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 95 prosenttia. Tulos testissä oli varsin positiivinen, sillä useiden testattujen puhelimien kohdalla akunkulutus oli selvästi suurempaa.

Xiaomi Mi 9T:n varsin hyvä selviytyminen pakkastestissä oli positiivinen yllätys, sillä viimeksi testattu Xiaomi Mi 9 ei pärjännyt testissä yhtä hyvin. Xiaomin puhelimet ovat kuitenkin yleisesti kestäneet pakkasta varsin hyvin, joten Xiaomi Mi 9T:n tulos ei ollut suuri yllätys.

Pop-up-kameramekanismi

Mielenkiintoinen yksityiskohta Xiaomi Mi 9T -puhelimessa on pop-up-kameramekanismi, joka on toteutettu varsin perinteiseen tyyliin, jollainen on aikaisemmin nähty jo muun muassa OnePlus 7 Pro -puhelimessa. Xiaomi on siis päättänyt piilottaa etukameran laitteen sisälle ja se nousee ylös puhelimen yläreunasta aina kun etukameraa tarvitaan. Lisäksi Xiaomi on integroinut etukameraan ilmoitusvalon ja keksinyt sitä varten myös muita varsin kiinalaistyylisiä toteutuksia.

Xiaomin mukaan pop-up-kameramekanismi kestää vähintään 300 000 nostokertaa ilman minkäänlaisia ongelmia. Tämä tarkoittaa siis, että etukameraa täytyisi käyttää 100 kertaa päivässä, niin se kestäisi vähintään kahdeksan vuoden ajan. Xiaomi on toteuttanut etukameraa varten myös pudotuksentunnistuksen, jonka ansiosta etukamera vetäytyy takaisin laitteen sisälle, kun laite tippuu esimerkiksi kädestä. Muutamien testien perusteella ominaisuus tuntui myös toimivan ja laite tunnisti lyhyenkin pudotuksen. Lisäksi puhelin varoittaa, jos kameraa koitetaan väkisin painaa alas tai sitä nostetaan liian usein ylös.

Pop-up-kamerassa on tyylikäs valoefekti.

Testijakson aikana pop-up-kameramekanismi tuntui toimivan erittäin hyvin, mutta Xiaomi ei ole saanut toteutuksestaan yhtä nopeata kuin esimerkiksi OnePlus. Etukameran nostaminen ei siis ole kovin nopeaa ja erittäin hyvin sen huomaa esimerkiksi kasvojentunnistuksen ollessa päällä.

Xiaomi ei ole myöskään tyytynyt täysin perinteiseen pop-up-ratkaisuun, vaan on lisännyt siihen hieman omia mausteitaan. Ylösnousevaan osaan on esimerkiksi integroitu punainen LED-valo, joka on hetken päällä, kun etukamera nostetaan ylös tai lasketaan. Kyseessä on mielenkiintoinen efekti, joka sopii mielestäni Xiaomi Mi 9T:n kokonaisuuteen. LED-valo ei ole kuitenkaan vain pieni ja joiden mielestä turha lisäefekti, vaan se toimii myös ilmoitusvalona. Pop-up-mekanismin yläreunassa on pieni rinkula, josta punainen valo pääsee näkymään aina kun laitteeseen tulee ilmoitus. Kyseinen toteutus korvaa siis kokonaisuudessaan periteisen ilmoitusvalon, joka on yleisesti löytynyt puhelimien etupuolelta.

Pop-up-mekanismin yläreunassa on pieni rinkula, joka toimii ilmoitusvalona.

Toinen varsin kiinalaistyyppinen ratkaisu on ääniefekti, joka on oletuksena päällä Xiaomi Mi 9T -puhelimessa. Ääniefektejä on yhteensä kuusi kappaletta ja ne ovat ksylofoni, korppikotka, taika, mecha, hammasratas ja mökin ovi. Ääniefekti kuuluu siis aina kun etukamera nostetaan ylös laitteen sisältä tai vedetään takaisin sisälle. Ominaisuus on mielestäni hieman turha, mutta toisaalta osa käyttäjistä voi pitää ääniefektejä myös hauskana lisäominaisuutena.

Kamerat

Kameroissa Xiaomi luottaa huippuluokan toteutukseen, sillä Xiaomi Mi 9T -puhelimessa on kolmoiskamera, joka koostuu kolmesta täysin erilaisesta sensorista. Pääkamerana hyödynnetään pitkälti tuttua 48 megapikselin kamerasensoria kuten aikaisemmin testatussa Xiaomi Mi 9 -puhelimessa, mutta valitettavasti Xiaomi on joutunut vaihtamaan sensorin laadukkaammasta Sony IMX586 -versiosta heikompaan Sony IMX582 -versioon. Kovin suurta menetystä ei astetta heikompi sensori tuota, sillä IMX582 -sensorissa on jouduttu luopumaan 4K 60 fps -videokuvauksessa ja paras mahdollinen videokuvaus tapahtuu nyt vain 4K 30 fps -tasoisena.

48 megapikselin pääkamerassa on tällä kertaa f/1.75-aukko, 1/2″ kennokoko, 26 mm polttoväli sekä 0,8 µm pikselikoko. Kamerassa on myöskin vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkameralla otetaan pääasiassa aina 12 megapikselin kuvia, mutta Xiaomi antaa mahdollisuuden myöskin täyden resoluution 48 megapikselin kuville. Toinen puhelimen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmasensori, jossa on f/2.4-aukko, 1/3” kennokoko, 12 mm polttoväli sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla on myöskin mahdollista taltioida erittäin laajoja 124,8 asteen näkökentällä varusteltuja otoksia. Kolmas kameroista on 8 megapikselin telekamera, joka mahdollistaa 2x optisen zoomauksen. Kamerassa on muun muassa f/2.4-aukko, 1/4” kennokoko, 53 mm polttoväli sekä 1,12 µm pikselikoko. Xiaomi Mi 9T -puhelimen kameroissa ei ole optista kuvanvakautusta.

Ominaisuuksiltaan Xiaomi Mi 9T tarjoaa siis huippupuhelimista tutun kameratoteutuksen, mutta tekninen toteutus on tutumpi keskihintaluokassa. Kolme täysin erilaista sensoria mahdollistaa myös monipuolisia kuvausmahdollisuuksia, jotka ovat yksi Xiaomi Mi 9T -puhelimen valttikorteista.

Kamerat lyhyesti

  • Takakamera: Kolmoiskamera + kaksois-LED-salama
    • Pääkamera (wide): 48 MP Sony IMX582 (f/1.75, 1/2″, 26 mm, 0,8 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulmakamera: 13 MP (f/2.4, 1/3”, 12 mm, 1,12 µm, 124,8 asteen näkökenttä)
    • Teleobjektiivi: 8 MP (f/2.4, 1/4”, 53 mm, 1,12 µm, 2x optinen zoom)
  • Etukamera: 20 MP (f/2.2, 0,8 µm)

Pääkameralla taltioidut 12 megapikselin kuvat eivät pääse juurikaan pettämään, vaan laatu on odotuksien mukaista. Hyvässä päivänvalossa kuvista tukee yksityiskohtaisia ja värit toistuvat luonnollisina ilman mitään AI-kuvaustiloja. Kuviin taltioituu dynaaminen alue erittäin vaikuttavasti ja tarkkuus on riittävällä tasolla. Hieman hämärämmässä otetut kuvat eivät pääse selvästikään lähellekään päivänvalossa otettuja kuvia. Hämärässä kuvien laatu kärsii selvästi ja esimerkiksi kuvissa esiintyy enemmän rakeisuutta sekä selvää pehmeyttä. Hämärässä kuvat eivät kuitenkaan ole niin huonoja kuin usein tässä hintaluokassa voidaan olettaa. Alapuolella on muutamia 12 megapikselin kuvia, jotka on taltioitu Xiaomi Mi 9T:n pääkameralla erilaissa kuvaustilanteissa.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Ultralaajakulmakamera on Xiaomi Mi 9T -puhelimessa tarkkuudeltaan mukavat 13 megapikseliä, mutta kyseessä ei ole yhtä laadukas sensori kuin kaksi muuta puhelimessa olevaa sensoria. Kameralla on mahdollista taltioida 124,8 asteen näkökentällä varusteltuja otoksia, mutta on hyvä huomata, että automaattinen vääristyksen korjaus hieman rajaa kuvaa. Yleisellä tasolla kuvat ovat kohtalaisia hyvässä valaistuksessa ja heikommassa valaistuksessa kuvat ovat heikkoja. Vääristyksen korjauksesta johtuen myöskin kuvien keskikohdat ovat usein tarkempia kuin reunat, joissa on havaittavissa selvää pehmeyttä. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla taltioitu testikuva.

Telekamerat ovat viime vuosina yleistyneet erityisesti huippupuhelimissa ja viime aikoina valmistajat ovat tuoneet ominaisuutta myös keskihintaluokkaan. Xiaomi Mi 9T -mallissa telekamera mahdollistaa perinteikkään 2x optisen zoomauksen, joka ei pääse huippupuhelimien tasolle (3-5x zoom), vaan tarjoaa peruszoomauksen. Valitettavasti 8 megapikselin kuvat eivät ole aivan samalla tasolla kuin 12 megapikselin kuvat, jotka on taltioitu pääkameralla. Hyvässä valaistuksessa teleobjektiivilla saadaan hyviä kuvia, joissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta värit ovat hieman normaalia haaleampia.

Hämärässä telekamera ei juurikaan pääse vakuuttamaan, sillä sensori ei ole tarpeeksi kyvykäs ottamaan tarpeeksi laadukkaita otoksia hämärässä. Kun sensorille ei ole tarjota tarpeeksi valoa, niin kuvista katoaa nopeasti yksityiskohtia ja ne muuttuvat pehmeiksi ja dynaaminen alue heikkenee. Xiaomi on kuitenkin ratkaissut ongelman älykkäällä ohjelmistolla ja teleobjektiivia ei voi käyttää aivan hämärässä valaistuksessa, vaan 2x zoomaus toteutetaan tällöin digitaalisesti. Tämän ansiosta kuvista saadaan hieman parempia kuin pelkällä teleobjektiivilla otetut kuvat. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu pääkameralla ja oikeanpuoleinen luonnollisesti teleobjektiivilla (tai 2x tilalla digitaalisesti zoomattuna).

Videoita Xiaomi Mi 9T voi taltioida korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena. Muutaman testin perusteella puhelimella otetut videot ovat hyviä, mutta selvä heikkous on puuttuva optinen kuvanvakautus. Etukameran tarkkuus on Mi 9T -puhelimessa mukavat 20 megapikseliä ja sen avulla voi ottaa mukavan tarkkoja selfiekuvia hyvässä valaistuksessa. Etukamera tarjoaa myös muutamia mielenkiintoisia kauneusominaisuuksia, kuten kiinalaisilla älypuhelinvalmistajilla on ollut aina tapana.

Kamerasovellukseen Xiaomi ei ole myöskään Mi 9T -puhelimen kohdalla suuremmin kajonnut, vaan kyseessä on vastaava toteutus kuin muissa Xiaomin puhelimissa. Kamerasovellus on mielestäni jälleen hyvä, vaikka jonkin verran parannettavaa löytyy. Kun verrataan esimerkiksi Xiaomi Mi 9 -puhelimeen, niin nyt Xiaomi on yksinkertaistanut kameroiden välillä liikkumista, sillä nyt sen voi tehdä yhden painikkeen avulla, eikä kaikille kameroille ole enää omaa painikettaan.

Kamerasovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Aloitussivulla on mahdollista yksinkertaisesti vaihtaa ultralaajakulmakameraan (0.6x) sekä teleobjektiiviin yhdellä painalluksella (2x). Kamera tarjoaa myös lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa lyhyt video, hidastus, 48MP, yö, panoraama, muotokuva ja manuaalitila (pro). Kamerassa voi manuaalisesti säätää ISO-arvoa, valkotasapainoa, suljinaikaa sekä tarkennusta. Manuaalitilassa on mahdollista myös vaihtaa puhelimen kaikkien kolmen kameran välillä (laaja, ultralaaja, tele). Alapuolella on muutama kuva Xiaomi Mi 9T:n kamerasovelluksen käyttöliittymästä.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi Mi 9T -puhelimessa on Android 9.0 Pie.

Käyttöjärjestelmänä Xiaomi hyödyntää Android 9.0 Pie -versiota, jonka päällä hyrrää yhtiön oma MIUI 10.3 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimeen tuli ladattavaksi muutama päivitys, joiden mukana tuli parannuksia, mutta myös päivityksiä tietoturvaan. Testijakson lopussa Xiaomi Mi 9T -puhelimen tuorein saatavilla olevat tietoturvakorjaukset ovat 1. heinäkuuta 2019.

Käytännössä Xiaomi Mi 9T -puhelimessa käytetään identtistä käyttöjärjestelmäohjelmistoa kuin aikaisemmin testatussa Xiaomi Mi 9 -puhelimessa. Käyttöliittymään on lisätty muun muassa AMOLED-näytölle optimoitu tumma tila, jonka avulla käyttöliittymän yleisilme voidaan muuttaa tummaksi ja Xiaomin mukaan ominaisuus säästää myös hieman akkua.

Testijakson aikana MIUI 10 -käyttöliittymän kanssa ei tullut vastaan ongelmia, vaan kaikki toimi niin kuin kuuluukin. MIUI 10:ssä on paljon asetuksia ja ominaisuuksia, joita ei puhtaasta Androidista löydy, joten monipuolisuus on MIUI 10:n vahvuuksia. Kuten jo aikaisemminkin on todettu, niin MIUI on käyttöliittymänä yksi raskaimmin kustomoituja, mutta se toimii silti päivittäisessä käytössä kevyesti sekä erittäin sulavasti. MIUI 10 herättää myös käyttäjissä mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta itse olen sitä mieltä, että MIUI 10 on erittäin hyvä ja tarjoaa monipuolisia ominaisuuksia niitä tarvitseville käyttäjille.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi 9T -puhelinta.

Xiaomi Mi 9T on pääasiassa erittäin hyvä älypuhelin keskihintaluokassa ja sen ominaisuudet riittävät varmasti monille kuluttajille. Testijakson aikana tykästyin erityisesti laadukkaaseen rakenteeseen, jollaista aina edes alle 400 euron älypuhelimissa ei ole. Laatutuntuma on siis erittäin miellyttävä, mutta on hyvä ottaa huomioon Xiaomi Mi 9T:n liukkaus ja IP-luokituksen puuttuminen. Lisäksi testijakson aikana tykästyin laitteen akunkestoon, sillä se oli erittäin hyvä ja myös pikalataus oli verrattain varsin nopea.

Tällä kertaa Xiaomi on päättänyt säästää myös USB-C-liittimen ohella perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, mikä on erittäin miellyttävä suuntaus. Xiaomi Mi 9T:n tehoista vastaava Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri on kyvykäs alle 400 euron hintaluokassa, johon se on myös suunnattu. Testijakson perusteella positiivisia puolia olivat myös monipuoliset kamerat, miellyttävä näyttö sekä pop-up-kameraan integroitu ilmoitusvalo.

Myöskään Xiaomi Mi 9T ei ole täydellinen, vaan siitäkin löytyy puutteita, joista muutama voidaan luetella jopa heikkoudeksi. Xiaomi Mi 9T -puhelimessa ei esimerkiksi ole muistikorttipaikkaa, langatonta latausta tai 4K 60 fps -videokuvausta. Lisäksi laitteen näyttölasia kiertää ylimääräinen muovikehys, joka tekee rakenteeseen ylimääräisen saumakohdan. Kamerassa suurin pettymys oli ultralaajakulmakameran kuvanlaatu erityisesti hämärässä valaistuksessa.

Suomessa Xiaomi Mi 9T -puhelinta myyvät muun muassa Verkkokauppa.com ja DNA. Arvostelun kirjoitushetkellä hintaa puhelimen edullisimmalla 6 + 64 gigatavun versiolla on 369 euroa ja 6 + 128 gigatavun versiolla 399 euroa (hinnat DNA:n valikoimassa vastaavasti 399 ja 449 euroa). Suomessa Xiaomi Mi 9T on myynnissä pääasiassa vain mustassa väriversiossa, mutta Euroopassa on myynnissä myös sininen ja punainen väriversio.

Xiaomi Mi 9T -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

8.6

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja tyylikkäät väriversiot
  • Virtapihi ja kyvykäs Snapdragon 730
  • USB-C ja 3.5 mm liittimet
  • Suuri akku ja hyvä akunkesto
  • Nopea pikalataus
  • Toimiva pop-up-kameratoteutus ja kekseliäs ilmoitusvalo
  • Erinomainen AMOLED-näyttö (ei loviratkaisua)
  • Toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
  • Hyvät kameraominaisuudet
  • Hyvä hinta-laatusuhde
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei langatonta latausta
  • Ei vedenkestävä
  • Näyttölasia kiertää muovikehys
  • Rakenne erittäin liukas
  • Ultralaajakulmakameran laatu (erityisesti hämärässä)
  • Puhelin ei tue 4K 60 FPS -videokuvausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut