AndroidArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy Note8

Samsung Galaxy Note8

Samsung julkaisi keväällä Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimet, jotka käväisivät myös SuomiMobiilin arvosteltavana. Syksyllä Samsung esitteli pitkälti samoilla teknisillä tiedoilla varustellut Galaxy Note8 -puhelimen, jota on SuomiMobiilissa testailtu jo jonkin aikaa. Galaxy Note8 ei pääse yllättämään enää Galaxy S8 -puhelimien jälkeen, mutta Samsung on tuonut mukaan esimerkiksi tuen S Pen -kynälle sekä tehnyt muutoksia kameraan.

Galaxy Note8 jatkaa Samsungin tuttua linjaa. Kyseessä on kiistatta yksi markkinoiden parhaimmista ja moderneimmista lippulaivapuhelimista, mutta samalla myös yksi kalleimmista älypuhelimista. Samsung ei ole tuonut Suomen markkinoille useaan vuoteen Galaxy Note -malliston puhelimia – viime vuonna Galaxy Note7 räjähteli ja vedettiin pois myynnistä sekä Galaxy Note5 jäi muuten vaan kokonaan Suomalaisten ulottumattomiin. Nyt Galaxy Note8 on pitkästä aikaa S Pen -kynällä varusteltu älypuhelin Suomen markkinoilla, mutta toisaalta kyseessä on myös väliinputoajamalli, sillä Galaxy S8+ ajaa pitkälti täysin saman asian.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tullaan tutustumaan Galaxy Note8 -puhelimeen hieman kevyemmin juurikin Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimien laajemman arvostelun takia. Galaxy Note8 ei ole kuitenkaan suuresti erilainen kuin alkuvuonna julkaistut puhelimet ja nyt kiinnitetään pääpaino pääasiassa puhelimen muutoksiin, joita ovat osittain muotoilu, kamera sekä erityisesti S Pen -kynä. Artikkelissa mainitut mielipiteet ovat henkilökohtaisia. Arvostelun Galaxy S8 -puhelimista voit lukea täältä.

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy Note8
Mitat: 162.5 x 74.8 x 8.6 mm
Paino: 195 g
Näyttö: 6.3 tuumaa (18.5:9) QHD+ (1440 x 2960)Gorilla Glass 5
Suoritin: 8-ytiminen Exynos 8895 (Mali-G71 MP20)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 (OIS) + 12 (OIS) MP kaksoispääkamera ja 8 MP etukamera
Akku: 3300 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 Nougat
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: USB-C / 3.5 mm kuulokeliitin
Värit: musta / kulta
Hinta: 1 029 €

Myyntipakkaus

Samsung toimittaa Galaxy Note8 -puhelimen tutussa tyylikkään mustassa myyntipakkauksessa. Pakkauksen päälle on painettu Samsungin sekä puhelimen logot, tärkeimmät tekniset ominaisuudet sekä tieto siitä, että kyseessä on kaksois-SIM-versio. Myyntipakkaus avautuu kuin kirja ja ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy Note8. Puhelimen alapuolella on oma pieni pahvilaatikkonsa, joka kätkee sisällensä pikakäyttöohjeet ja SIM-korttiluukun avaustyökalun. Pahvilaatikon alapuolelta löytyy lisäksi Samsungin musta laturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä AKG-kuulokkeet. Kuulokkeiden mukana toimitetaan luonnollisesti myös muutamat erikokoiset tulpat, jotta kuulokkeet sopisivat kaikkien käyttäjien korvaan. Vielä näiden tarvikkeiden lisäksi Samsung on pakannut mukaan kaksi adapteria, joilla saa erityyppiset USB-kaapelit yhdistettyä puhelimen USB-C-tyypin liitäntään. Myyntipakkaukseen sisältyy myös puhelimen S Pen -kynälle vaihdettavia päitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy Note8:n myyntipakkaus on siis varsin täyteen pakattu ja hyvä niin. Valitettavaa on, että Samsung ei toimita puhelimen rinnalla minkäänlaisia suojakuoria, sillä puhelin on kuitenkin hyvin liukas. Samsungilla on onneksi tarjolla erikseen ostettuna laaja valikoima erityylisiä suojia. Samsung toimitti Galaxy Note8:n testijakson ajaksi käyttöön myös Clear View Standing Cover -kotelon.

Muotoilu ja ulkoiset huomiot

Samsung hyödyntää myös Note8 -puhelimessa tuttua lasin ja alumiinin yhdistelmää. Puhelimessa on siis alumiininen kehys sekä lasinen takapinta, jotka tuovat mukavaa premium-tuntumaa. Verrattuna Galaxy S8-puhelimeen, niin Galaxy Note8 on hieman kulmikkaamman oloinen, mutta perusmuotoilufilosofia on muuten täysin samanlainen.

Kädessä puhelin tuntuu todella hyvältä, mutta liukkaalta. Galaxy Note8 istuu myös hyvin käteen pyöristetyn takalasin ansiosta, jolloin puhelimesta saa myös tukevan otteen. Koska Samsung käyttää 18,5:9-kuvasuhteen näyttöä, niin laite on itsessään todella pitkulainen, mutta mielestäni se on parempi kuin se, että puhelin olisi leveämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy Note8 on IP68-sertifioitu, joten lumihankeen heittäminen ei ole ongelma.

Vedenkestävyys on yksi huippupuhelimien avainominaisuus ja myös Galaxy Note8:sta se löytyy. Puhelin on IP68-sertifioitu, eli kestää periaatteessa vettä 1,5 metrin syvyydessä 30 minuutin ajan. Vedenkestävyys on monelle varmasti tärkeä ominaisuus ainakin Suomen kosteassa säässä, eikä puhelimen käyttö vesisateessakaan haittaa.

Galaxy Note8:n etuosaa valloittaa 83,2-prosenttisesti kosketusnäyttö, joten Samsung on saanut luotoa varsin vaikuttavan näyttö-runko-suhteen. Puhelimien näytön yläpuolelle on sijoitettuna vasemmalta päin lueteltuna LED-ilmoitusvalo, iiristunnistuksen LED-valo, valoisuusanturi, puheluihin käytettävä kaiutin, etukamera sekä iiristunnistuksen kamera. Galaxy Note8:n etupuoli on muuten täysin tyhjä, mutta takapuolelle on saatu mahtumaan paljon. Puhelimien taakse Samsung on laittanut erikoisen ja ehkä omasta mielestäni varsin ruman kameraosan, josta löytyy kaksi kamerasensoria, salama, sykemittarin anturi sekä sormenjälkitunnistin. Sormenjälkitunnistin on siis jälleen lähes samassa paikassa kuin Galaxy S8 -puhelimissa. Keskellä puhelimen takaosassa on näiden lisäksi vielä NFC-antenni ja langattoman latauksen kela lasin alla.

Galaxy Note8:n oikeassa kyljessä on ainoastaan virtanäppäin, kun taasen vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuusnäppäimet sekä Bixby-näppäin. Puhelimen yläreunassa on mikrofoni ja telakka SIM-kortille sekä muistikortille. Alareunassa on kaiutin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on myös oma paikkansa S Pen -kynälle, joka on ollut Samsungin Galaxy Note -malliston puhelimien yksinominaisuus pitkään, eikä Galaxy Note8 tee myöskään poikkeusta.

Näyttö ja S Pen -kynä

Samsung käyttää Galaxy Note8:ssa jo Galaxy S8 -puhelimista tuttua Infinity-näyttöä, joka on tällä kertaa vain hieman suurempi. Näytön koko on 6,3 tuumaa ja kuvasuhde on 18,5:9, eli kyseessä on aikaisemmin älypuhelimissa nähtyä 16:9-kuvasuhdetta hieman pidempi näyttö. Galaxy Note8:ssä näyttö peittää lähes koko puhelimen etuosan ja näytön kulmat on pyöristetyt, jotta näyttö on saatu sulautumaan puhelimen runkoon aikaisempaa paremmin. Infinity-näytössä yhdistyy myös Samsungin jo tavaramerkiksi muodostuneet edge-reunat, eli reunanäytöt, jotka siis ovat luonnollisesti myös Galaxy Note8:ssa.

Galaxy Note8:n näyttö on teknisesti täysin identtinen Galaxy S8 -puhelimien näyttöjen kanssa. Näyttö on tarkkuudeltaan QHD-tasoa (2960 x 1440 pikseliä) ja se perustuu Samsungin omaan Super AMOLED -teknologiaan. Super AMOLED -näytön suurin vahvuus löytyy tummien värien toistossa. Esimerkiksi musta on oikeasti mustaa, kun kilpailevassa LCD-teknologiassa musta on harmahtava. AMOLED-näytöissä erillistä taustavaloa ei tarvita, sillä itse pikseli valaisee itsensä, minkä ansiosta näyttöpaneeleista ja näin ollen myös puhelimista saadaan ohuempia. Samsung hyödyntää puhelimessa myös Galaxy S8:ssa ensiesiintymisensä tehnyttä paineen tunnistavaa kotipainiketta.

Kuten jo Galaxy S8 -puhelimien kohdalla kehuin näyttöä, niin Galaxy Note8:n kohdalla olen täysin samaa mieltä. Puhelimen näyttö on siis markkinoiden parhaimmistoa muun muassa katselunkulmien ja värintoiston ansiosta. Näytöstä saa loistavasti selvää myös auringonpaisteessa, eikä aurinko Suomessa tosin monena päivänä vuodessa edes pääse häiritsemään.

Samsung on tuonut Galaxy Note8 -puhelimeen S Pen -kynän, jolle löytyy lukuisia käyttötarkoituksia. Kynällä on esimerkiksi mahdollista luoda nopeita muistiinpanoja puhelimen ollessa vielä valmiustilassa, mutta kynällä voidaan luoda muun maussa reaaliaikaisia viestejä, joita on mahdollista lähettää vaikka WhatsAppissa kavereille. Samsung on tehnyt S Pen -kynästä ja Galaxy Note8:sta erottamattoman parin, sillä puhelin rupeaa huutamaan, jollei kynää aseteta paikalleen tai se unohtuu jonnekin.

Henkilökohtaisesti en ole kuitenkaan kovasti lämmennyt S Pen -kynälle, koska en näe siitä olevan suurta hyötyä. Nykyaikana suurin osa Android-sovelluksista on optimoitu onnistuneesti käytettäväksi sormilla, eikä tämän takia ole tarvetta käyttää erillistä kynää ja toisinaan se voi olla myös vaikeata. Toki kynästä on hyötyä juurikin Samsungin itse keksimissä ominaisuuksissa. Pikaiset muistiinpanot ovat kätevä ominaisuus, mutta siihen hyödyt sitten pitkälti jäävät ainakin omassa käytössäni. Osa puhelimen käyttäjistä löytää todennäköisesti hyötyä kynälle, mutta itse en onnistunut ottamaan sitä kunnolla aktiiviseen käyttöön.

Tekniikka

Teknisesti Galaxy Note8 on pitkälti täysin samalla viivalla Galaxy S8 -puhelimien kanssa. Suomessa myytävässä versiossa on Samsungin itse kehittämä ja valmistama kahdeksanytiminen Exynos 8895 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä 2,3 GHz:n taajuudella toimivasta Mongoose-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa Galaxy Note8:ssa hoitaa Mali-G71 MP20.

Koska puhelimesta löytyy Samsungin oma tehopiiri, niin puhelin pärjää hyvin myös suorituskykytesteissä. Valitettavasti puhelin ei ylety aivan tämän hetken Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien tasolle, mutta on kuitenkin hyvin lähellä. Normaalissa päivittäisessä käytössä Galaxy Note8:n tehot riittävät mainiosti, eikä hidasteluja ole havaittavissa ollenkaan. Vaikka suorituskykymittaukset eivät kerro koko totuutta puhelimesta, niin alla on tuttuun tyyliin listaus puhelimen saamista pisteistä eri suorituskykytesteissä. Galaxy Note8:n rinnalla näkyvät myös Snapdragon 835 -piiriin perustuvan Xiaomi Mi MIX 2:n sekä Kirin 970 -piiriin perustuvan Huawei Mate 10 Pron saamat pisteet.

Testitulokset
Galaxy Note8 (E8895) Mate 10 Pro (K970) Mi MIX 2 (SD835)
AnTuTu: 174 194 pistettä 177 072 pistettä 173 804 pistettä
Geekbench 4 (single): 1997 pistettä 1908 pistettä 1904 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6679 pistettä 6757 pistettä 5533 pistettä
PCMark 2.0: 5599 pistettä 7033 pistettä 7041 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 31 070 pistettä 31 146 pistettä 40 920 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 36 072 pistettä 35 223 pistettä 56 640 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 20 917 pistettä 22 166 pistettä 20 757 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2711 pistettä 2930 pistettä 2756 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2794 pistettä 2944 pistettä 2980 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2455 pistettä 2883 pistettä 2181 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Samsung on pakannut Galaxy Note8 -puhelimeen Suomessa 6 gigatavua RAM-muistia, joka on tänä vuonna vakiintunut huippupuhelimien vakiomääräksi. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on 64 gigatavua, mutta jollei tämä riitä, on laitteeseen mahdollista asettaa myös muistikortti. Muistikortti vie puhelimessa kuitenkin toisen SIM-korttipaikan, mikä kannattaa ottaa huomioon laitetta ostettaessa.

Galaxy Note8 on teknisesti siis hyvin lähellä Galaxy S8+ -puhelinta, eikä mitään suuria muutoksia ole tullut. Kyseessä on siis puhelin, joka ei pääse teknisesti yllättämään, mutta on kuitenkin täysin verrattavissa muihin Android-huippupuhelimiin. Mielestäni Samsung on tehnyt hyvää työtä puhelimen kanssa ja kaikki tuntuu toimivan niin kuin pitäisi. Valitettavasti puhelin ei pääse kuitenkaan suuresti yllättämään.

Akunkesto

Samsung on pakannut Galaxy Note8:n sisuksiin omassa kokoluokassaan varsin pienen 3300 milliampeeritunnin akun, vaikka muun muassa Huawein uusimmassa Mate 10 Pro -puhelimessa on 4000 milliampeeritunnin akku. Samsungin tyytyminen pienempään akkuun selittyy todennäköisesti viime vuoden Galaxy Note7 -puhelimen massiivisen ”räjähdysaallon” takia. Samsungin pienemmän akun valinta on ollut nähtävästi järkevä, sillä en ainakaan testijakson aikana saanut puhelinta räjähtämään, vaikka puhelin kävikin toisinaan tehokäytön jälkeen kuumana.

Koska Galaxy Note8:n akku on kooltaan 3300 milliampeerituntia, niin puhelimella on helppo pärjätä yksi päivä ilman ongelmia. Testijakson aikana akkua oli yleisesti jäljellä iltaisin noin 20 prosenttia, joten toista päivää ei yhdellä latauksella kannata kuvitella menevänsä. Myöskin Galaxy Note8 pitää siis ladata joka yö täyteen, jotta akku kestää yhden kokonaisen päivän.

Myös Galaxy Note8 tukee pikalatausta, mutta se ei ole kuitenkaan markkinoiden nopein. Testien perusteella puhelimen akun saa ladattua tyhjästä täyteen hieman alle 2 tunnissa. Pikalatauksen ohella puhelimesta löytyy tuki myös langattomalle lataukselle, jota ei kuitenkaan testijakson aikana päästy testaamaan.

Kamerat

Samsung on panostanut tällä kertaa erityisen paljon kameraan, tai oikeastaan kameroihin. Galaxy Note8 on Samsungin ensimmäinen huippupuhelin, jossa on kaksoiskamera. Tuttuun tyyliin kaksoiskamera on toteutettu loistavasti ja se tuottaa erinomaisia kuvia. Kamera koostuu kahdesta 12 megapikselin sensorista, joista molemmista löytyy optinen kuvanvakain. Toinen sensoreista on f/1,7-aukon omaava laajakulmalinssi ja toinen on taasen telelinssi, jossa on f/2,4-aukko. Galaxy Note8:n kaksoiskamera kykenee muun muassa 2x optiseen zoomaukseen sekä bokeh-kuvien ottamiseen ilman ongelmia.

Molempien kameroiden omien optisten kuvanvakainten ansiosta kuvista tulee selkeitä, eikä tärähtelyä ole paljoa. Yleisellä tasolla puhelimella otetut kuvat ovat loistavia, eli tuttua Samsung-laatua. Kuvat ovat hyvin värikkäitä, teräviä sekä kokonaisuus on lippulaivapuhelimelle tyypillisesti loistava. Samsungin puhelimet yleensä tekevät kuvista hieman todellisuutta värikkäämpiä ja myös Galaxy Note8:n kohdalla oli havaittavissa samaa. Testien perusteella puhelimen kameralla otetut bokeh-kovat ovat hyviä, mutta ei täydellisiä. Useasti kamera ei kyennyt tunnistamaan täydellisesti kuvattavan kohteen ääriviivoja, minkä takia kuvan taustan sumentaminen ei onnistunut täydellisesti. Alla on muutamia testikuvia, jotka on taltioitu Galaxy Note8 -puhelimen pääkameralla.

Videokuvausta puhelimella on mahdollista harrastaa korkeintaan 4K-tasoisena. Optinen kuvanvakautus toimii testien perusteella videokuvauksessa erinomaisesti, eikä suuria ongelmia ollut havaittavissa.

Puhelimen etukamera on kooltaan 8 megapikseliä ja se tuottaa todella laadukasta jälkeä hyvässä valaistuksessa. Galaxy Note8:n etukameralla otetut kuvat ovat mielestäni parempia kuin usealla muulla huippupuhelimella otetut kuvat. Myöskään Galaxy Note8:n etukamera ei pääse yllättämään heikommassa valaistuksessa, vaan kuvista tulee hyvin nopeasti huonoja.

Yhteenveto

Samsung Galaxy Note8 on loistava vaihtoehto huippupuhelimien kategoriassa. Puhelimessa on erinomainen kosketusnäyttö, laadukas rakenne, loistavat kamerat sekä tuki S Pen -kynälle. Nämä ominaisuudet luovat yhdessä erinomaisen kokonaisuuden, minkä takia Galaxy Note8 on ainakin testaamisen arvoinen laite. Puhelimessa on myös niitä ei niin miellyttäviä seikkoja. Yksi näistä on sormenjälkilukijan sijainti, joka on edelleen todella huono. Lisäksi puhelimen muotoilu on onnistuttu osittain pilaamaan takaosasta löytyvällä suurella kameraosalla, joka ei sovi kunnolla kokonaisuuteen.

Suomessa puhelimen hinta on 1 029 euroa, mikä on mielestäni aivan liikaa älypuhelimesta. Huomattavasti halvemmalla on mahdollista saada myös loistavia puhelimia, josta herääkin kysymys kuka edes ostaa Galaxy Note8 -puhelinta. Vastaus on varsin vaikea, mutta todennäköisesti Note-puhelimiin aikaisemmin tykästyneet kuluttajat tykkäävät myös Galaxy Note8:n ominaisuuksista, jonka takia sen hankkiminen on luonnollista. Mielestäni on kuitenkin hyvä huomata, että Samsung Galaxy S8+ tarjoaa pitkälti täysin samat ominaisuudet lukuun ottamatta S Pen -kynää sekä kaksoiskameraa. Galaxy S8+ maksaa Suomessa tämän testin kirjoitushetkellä noin 700 euroa, eli reilut 300 euroa vähemmän kuin Galaxy Note8.

Muista lukea myös SuomiMobiilin laajempi arvostelu Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimista, sillä kyseiset puhelimet tarjoavat pitkälti samat ominaisuudet kuin nyt testissä käynyt Galaxy Note8.

Yhteenveto

8.9

Samsung Galaxy Note8 on yksi markkinoiden parhaimmista älypuhelimista. Puhelimessa on laadukas premium-muotoilu sekä erinomainen kaksoiskamera. Lisäksi puhelimella on lukuisia vahvuuksia, joita ovat muun muassa S Pen -kynä, pölyn- ja vedenkestävyys sekä muistikorttipaikka. Galaxy Note8:ssa on myös huonoja seikkoja, mutta niitä on huomattavasti vähemmän, kuin hyviä. Mielestäni huonoa puhelimessa on sormenjälkilukijan sijainti sekä hinta, jolle ei ole järkevää selitystä.

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Loistavat kamerat
  • S Pen -kynä (varauksin)
  • IP68-sertifioitu
  • Erinomainen näyttö
  • Muistikorttipaikka
  • Kuulokeliitin
Huonoa
  • Kokonaisuutena todella liukas puhelin
  • Kameraosa pilaa tyylikkään olemuksen
  • Sormenjälkilukijan sijainti
  • Hinta liian korkea
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Note 8 ollut nyt käytössä 3kk minusta tuo sormenjälkilukija on oikeassa paikassa kun miettii miten otat kännykän käteen yhdellä kädellä ote on suurinpiirtein keskellä. Etusormi ylettää hyvin lukijan päälle kun taas jos olisi perinteinen alhaalla kesekellä ja pitäisi peikalolla skannata puhelin ei ole enää niin tukevasti kädessä.

  2. Höpöhöpö, että ei ole exynos samalla viivalla snapdragonin kanssa… paremmat pojot sai exynos antutu testistä… vai oliko se geekbench. Toisessa näistä sai snapdragon paremmat ja toisessa exynos. Eli ihan samaa tasoa. Tuo näytön kirkkaus on myös note 8 ihan eri levelillä kuin S8 mallissa. Akun kesto on minusta myös ihan ok, ei ne muutkaan älypuhelimet päivää enempää kestä että vähän outo argumentti. Vaimon iphone hyytyy huomattavasti nopeammin ja pojan 4000mh huawein akku myös aiemmin.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android