Samsung esitteli helmikuun lopulla uuden Galaxy S10 -malliston älypuhelimet ja Suomessa myyntiin on tullut kaikkiaan kolme mallia. Arvioimme aikaisemmin malliston kalleimman Galaxy S10+ -version ja tällä kertaa vuorossa on edullinen ja kompakti Galaxy S10e. Uusi Galaxy S10e on ominaisuuksiltaan hieman karsitumpi huippupuhelin, joka tarjoaa isovelimalleista tuttuja ominaisuuksia.
Suomessa puhelin maksaa 799 euroa ja samalla laite on selvä kilpailija muun muassa Applen viime vuonna julkaisemalle iPhone XR -mallille, joka arvioitiin SuomiMobiilissa viime vuoden lopulla. Galaxy S10e -mallissa Samsung on karsinut muun muassa kameroiden ominaisuuksissa, mutta ei niinkään laadussa. Samalla fyysinen koko on pienentynyt selvästi pienemmän näyttöpaneelin takia.
Galaxy S10e oli testikäytössä kahden viikon ajan, joten puhelimesta on koostunut varsin kattava käyttökokemus. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan siis Samsung Galaxy S10e -älypuhelimeen, joka on tällä hetkellä Samsungin edullisin huippupuhelimien kategoriaan laskettava laite. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaa, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestäyyteen.
Samsung Galaxy S10e (SM-N970F/DS) | |
---|---|
Mitat: | 142.2 x 69.9 x 7.9 mm |
Paino: | 150 g |
Rakenne: | Alumiinikehys sekä lasinen takakansi / Gorilla Glass 5 / IP68 |
Näyttö: | 5.8 tuumaa Full HD (1080 x 2280) / 19:9-kuvasuhde |
Suoritin: | 8-ytiminen Exynos 9820 (Mali-G76 MP12) |
Muisti: | 6 Gt RAM-muistia / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt) |
Takakamera: | 12 MP pääkamera (f/1.5-2.4 / 26mm / 1.4um / OIS / dual pixel PDAF) + 16 MP ultrawide-kamera (f/2.2 / 12mm / 1.0um) / yksi LED-salama |
Etukamera: | 10 MP etukamera (f/1.9 / 26mm / 1.22um / Dual Pixel PDAF) |
Akku: | 3100 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 9.0 Pie (1. helmikuuta 2019 tietoturva) |
Muuta: | Dual-SIM / Pikalataus / kaksivaiheinen langaton lataus / Kasvojentunnistus |
Liitännät: | 3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 3.1 / NFC |
Ääni: | Bluetooth 5.0 ja apetX-tuki |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija virtapainikkeessa |
Värit: | Prism White / Prism Black / Prism Green |
Hinta: | 799 euroa |
Myyntipakkaus
Samsung toimittaa Galaxy S10e -puhelimen lähes identtisessä myyntipakkauksessa Galaxy S10+ -mallin kanssa. Ulkoisesti pakkaus on pitkälti musta, mutta päälipuolella on tuotu esille laitteen mallinimi useasti. Pakkauksen takaosassa on listattuna laitteen tekniset tiedot sekä muuta tärkeää informaatiota.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy S10e. Pakkauksen kansiosaan on upotettuna pahvitasku, josta löytyy SIM-korttiluukun avaustyökalu, käyttöohjeet sekä takuutietoja. Myyntipakkauksen pohjalle on asetettuna AKG:n kehittämät nappikuulokkeet, vaihtotulppia, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli, laturi sekä USB-adapteri. Myyntipakkauksen sisältö on kokonaisuudessaan identtinen Galaxy S10+ -puhelimen pakkauksen kanssa.
Kokonaisuutena Galaxy S10e:n myyntipakkaus on kuten huippupuhelimessa kuuluukin, eli mukana toimitetaan kaikki tarvittava sekä mieluiten myös jotain ylimääräistä. Henkilökohtaisesti olisin toivonut, että Samsung olisi laittanut pakettiin mukaan myös jonkinlaisen suojakuoren, jonka avulla laitetta voisi suojata tippumiselta ja siitä saisi paremman otteen. Myyntipakkaus edustaa rakenteeltaan myös Samsungin tuoreinta ekologisempaa suuntausta, jossa myyntipakkaukset valmistetaan pääasiassa kierrätysmateriaaleista. Lisäksi Galaxy S10e -mallin mustan väriversion kohdalla myyntipakkauksen sisältä löytyvät tarvikkeet ovat väriltään mustat, kun muiden väriversioiden mukana toimitetaan valkoiset tarvikkeet.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Rakenteessa Samsung luottaa vahvasti premium-materiaaleihin, sillä Galaxy S10e -mallissa on jykevä alumiinikehys sekä lasiset pinnat. Vaikka kyseessä on pikkuvelimalli Galaxy S10- ja Galaxy S10+ -malleista, niin yleisilmeen Samsung on onnistunut pitämään varsin samanlaisena, vaikka rakenteellisia eroavaisuuksia onkin havaittavissa huomattavasti.
Ensimmäisenä huomattavana seikkana on selvästi paksumpi alumiinikehys, joka on jälleen hiottu kiiltäväksi ja myös liukkaaksi. Myöskään lasinen takaosa ei ole reunoiltaan yhtä kaartuva kuin muissa Galaxy S10 -puhelimissa. Samsung on kertonut, että yhtiö hyödyntää puhelimen etuosassa Gorilla Glass 5 -lasia, kun isovelimalleissa hyödynnetään tuoreempaa Gorilla Glass 6 -versiota. Myöskin puhelimen takaosassa on edellisen sukupolven Gorilla Glass 5 -lasia. Testijakson aikana Galaxy S10e -puhelimen lasipintoihin ei kertynyt huomattavia naarmuja, mikä on osoitus Gorilla Glass 5 -pintojen naarmunkestävyydestä.
Käsituntumalta Galaxy S10e on erittäin kompakti, mikä on suurimmaksi osaksi pienen näyttöpaneelin ansiota. Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 142,2 x 69,9 x 7,9 millimetriä ja painoksi 150 grammaa. Verrattuna viimeksi testattuun Galaxy S10+ -puhelimeen, Galaxy S10e erittäin kevyt, sillä painoa on yllättävän vähän. Puhelimen keveys helpottaa käyttöä ja parantaa käyttömukavuutta.
Valitettavasti Samsung on tuonut Galaxy S10e -malliin yhden edullisimmille älypuhelimille tyypillisen piirteen, josta en ainakaan henkilökohtaisesti ole kovin tyytyväinen. Laitteen alumiinikehyksen sekä näyttöä suojaavan lasipinnan väliin on laitettu huomattava muovinen kaistale, joka luo laitteeseen turhan saumakohdan. Vastaavaan ratkaisuun on totuttu edullisimmissa älypuhelimissa ja mielestäni ilman näkyvää muovista osaa Galaxy S10e voisi olla selvästi miellyttävämpi. Todellisuudessa kyseessä on erittäin pieni yksityiskohta, mutta ainakin omaa silmääni se häiritsee 800 euron puhelimessa.
Vaikkakin Galaxy S10e ei ole mikään kalleimmista huippupuhelimista, niin Samsung on halunnut säilyttää kalliimmista versioistakin löytyvän IP68-sertifikaatin mukaisen pölyn- ja vedenkestävyyden. Puhelimen pitäisi siis kestää vettä 1,5 metrin syvyydessä 30 minuutin ajan, joten pientäkään vesimäärää ei tarvitse pelätä. Vaikka puhelinta mainostetaan vedenkestävänä, niin Samsung ei kuitenkaan anna sille minkäänlaista takuuta. Jos Galaxy S10e hajoaa veden vaikutuksesta, niin takuu ei kata vaurioita.
Puhelimen takaosassa silmiin pistää ensimmäisenä vaakatasossa oleva kameraosa, joka on muusta rungosta vain minimaalisesti ulkona. Kameraosassa on kaksi kamerasensoria, yksi LED-salamavalo sekä laserautomaattitarkennus. Takaosassa on myöskin Samsungin logo. Kokonaisuutena Samsung on pystynyt pitämään puhelimen takaosan varsin minimaalisena, mikä on aina hyvä asia.
Etuosasta laitetta katsoessa on nähtävissä selvästi yhtäläisyyksiä Galaxy S10 -malliin, mutta tällä kertaa Samsung on päättänyt luopua kaartuvista reunoista. Näyttöä suojaa 2.5D -lasi, joka on reunoista hieman pyöristetty. Näyttö peittää Galaxy S10e -puhelimen etuosasta noin 83 prosenttia, mikä on varsin vaikuttava lukema. Samsung ei ole kuitenkaan onnistunut tekemään näyttöä kiertävistä reunoista yhtä kapeita kuin isovelimalleissa, vaan reunat ovat tällä kertaa selvästi suuremmat. Lisäksi niin sanottu näytön alapuolella oleva ”leuka” on muita reunoja paksumpi. Näytön yläreunaan on laitettu puheluihin käytettävä kuuloke ja etukamera on upotettuna näyttöpaneelin oikeaan yläkulmaan. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Samsung on laittanut näytön alapuolelle, kuten Galaxy S10+ -mallissakin.
Galaxy S10e:n oikeassa kyljessä on ainoastaan virtapainike, johon on integroituna myöskin perinteisempi sormenjälkilukija. Isovelimallista löytyvää ultraäänisormenjälkilukijaa ei Galaxy S10e -mallista siis löydy. Vasempaan kylkeen on asetettuna äänenvoimakkuuspainikkeet sekä tuttu Bixby-näppäin. Kaikkien painikkeiden tuntuma on Galaxy S10e -mallissa erittäin hyvä, eikä painikkeet pääse helisemään laitetta ravistettaessa. Puhelimen yläreunaa on asetettuna yhden mikrofonin lisäksi myöskin SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai valinnaisesti yhden nano-SIM-kortin sekä microSD-muistikortin. Alareunassa on 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.
Näyttö
Galaxy S10e:n näyttöpaneeli on selvästi pienempi kuin muissa Samsungin uusissa huippupuhelimissa. Näytön koko on 5,8 tuumaa ja se perustuu Dynamic AMOLED -tekniikkaan, jollainen löytyy muistakin Galaxy S10 -puhelimista. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 1080 x 2280 pikseliä, joka tekee 438 pikseliä tuumaa kohden. Yksittäisien pikseleiden näkeminen paljain silmin on siis vähintäänkin haastavaa. Näytössä on myöskin 19:9-kuvasuhde sekä oikeassa yläkulmassa reikä etukameraa varten.
Kokonaisuudessaan Galaxy S10e:n näyttö on erittäin miellyttävä ja varmasti käyttäjien mieleen, jotka haluavat hieman pienemmän näyttöpaneelin. Näyttö toistaa oletusasetuksilla värit todella hyvin, minkä lisäksi luettavuus auringonpaisteessa on hyvä. Näytössä on myöskin tuttuun huippupuhelimien tyyliin erinomaiset katselukulmat.
Yksi parhaimmista puolista näyttöjen osalta Samsungin puhelimissa on varsin laajat säätömahdollisuudet. Näytön värilämpötilaa on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen mukaan, joista luonnollinen on oletusasetuksena. Käyttäjä voi itse valita eloisan, jossa voi erikseen vielä säätää valkotasapainoa mieleisekseen. Tarvittaessa myös näytön herkkyyttä on mahdollista lisätä, jos käyttää esimerkiksi jonkinlaista näytönsuojaa.
Yksi merkittävimmistä puutteista asetuksissa on näytön tarkkuuden säätömahdollisuus, jota ei Galaxy S10e:stä löydy. Aikaisemmin testatussa Galaxy S10+ -puhelimessa näytön tarkkuutta oli mahdollista vaihdella tasojen HD+, FHD+ sekä WQHD+ välillä. Galaxy S10e:ssä on ”heikompi” Full HD+ -näyttö, mutta tarkkuutta ei ole mahdollisuutta pienentää, mikä on hieman erikoista. Nyt näytön tarkkuus on siis Full HD+ -tasolla oletuksena.
Kuten Galaxy S10+ -puhelimessa, niin myöskin Galaxy S10e:ssä on näyttöön integroitu etukamera. Tämä tarkoittaa, että näytössä on kameraa varten tehty reikä, eikä perinteisempää loviratkaisu. Henkilökohtaisesti en ole koskaan pitänyt suuremmin näyttölovista, mutta nykyiset ”reikänäytöt” miellyttävät selvästi enemmän. Tällä kertaa Galaxy S10e:ssä on ainoastaan yksi etukamera, joten näyttöreiästä on saatu mukavan pieni. Tavallisien ”lovien” ongelmilta ei kuitenkaan päästä välttymään, sillä tilapalkin koko pienenee ja joissain sovelluksissa etukameran taakse saattaa jäädä informaatiota.
Kaikkia puhelimen käyttäjiä saattaa kuitenkin pyöreä reikä näytössä häiritä, minkä takia Samsung on antanut mahdollisuuden reiän piilottamiselle. Näytön asetuksista on mahdollista valita piilota etukamera. Vaikka idea on täysin samanlainen kuin loven piilottaminen, niin toteutus on hieman poikkeava. Usein loven piilottamalla näytön yläreuna muuttuu mustaksi ja loven molemmille puolilla näkyy ilmoitukset ja kellonaika. Samsungin ”etukameran piilottamisessa” yläreunaan tehdään noin senttimetrin paksuinen kaistale, mutta samalla myös tilapalkki siirretään etukameroiden alapuolelle, eikä esimerkiksi kellonaika jää mustan alueen sisäpuolelle.
Tekniikka ja suorituskyky
Myöskin Galaxy S10e -puhelimessa luotetaan huippuluokan suorituskykyyn, mikä on jopa hieman yllättävää. Yleisesti edullisemmat versiot todellisista huippupuhelimista ovat olleet useilla valmistajilla suorituskyvyltään selvästi keskihintaluokkaa, mutta tällä kertaa Samsung on ottanut hieman Sony-tyylisen lähestymistavan ja tehnyt ”pikkuvelimallista” myös erittäin kyvykkään puhelimen. Puhelimen suorituskyvystä vastaa siis Samsungin itse kehittämä Exynos 9820 -järjestelmäpiiri.
Exynos 9820 -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm valmistusprosessilla ja se rakentuu kahdesta 2,73 GHz:n taajuudella toimivasta Mongoose M4 -ytimestä, kahdesta 2,31 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A75-ytimestä sekä neljästä 1,95 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Mali-G76 MP12. Suomessa myytävässä Galaxy S10e -puhelimessa on 6 gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa on 128 gigatavua.
Suorituskyvyn osalta ei juurikaan hävitä Galaxy S10+ -puhelimelle, sillä molemmissa laitteissa on täysin sama järjestelmäpiiri, mutta Galaxy S10e:ssä on vain vähemmän RAM-muistia. Suorituskykytesteissä Galaxy S10e pärjää siis erittäin hyvin, eikä testijakson aikana ollut suorituskyvyn osalta minkäänlaista valittamista. Raskaammatkin sovellukset aukenivat vikkelästi, eikä peleissä ollut havaittavissa viivettä. Alla olevassa taulukossa on listattuna Galaxy S10e -puhelimen saamat pisteet testeissä, minkä lisäksi pisteitä voi verrata vastaaviin pisteisiin, joita on saatu Galaxy Note9-, Mate 20 Pro- sekä Galaxy S10+ -puhelimien kohdalla.
Samsung Galaxy S10e (E9820) | Samsung Galaxy S10+ (E9820) | Samsung Galaxy Note9 (E9810) | Huawei Mate 20 Pro (K980) | |
---|---|---|---|---|
AnTuTu: | 327 529 pistettä | 322 467 pistettä | 242 088 pistettä | 273 177 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 4422 pistettä | 4511 pistettä | 3642 pistettä | 3325 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 9756 pistettä | 10 179 pistettä | 9100 pistettä | 9797 pistettä |
PCMark 2.0: | 7805 pistettä | 7644 pistettä | 5395 pistettä | 7438 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 54 645 pistettä | 55 585 pistettä | 41 046 pistettä | 33 949 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 68 136 pistettä | 71 344 pistettä | 50 306 pistettä | 41 624 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 32 277 pistettä | 31 349 pistettä | 24 963 pistettä | 20 633 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 4483 pistettä | 4396 pistettä | 3369 pistettä | 3474 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 5202 pistettä | 5122 pistettä | 3716 pistettä | 3456pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3021 pistettä | 2939 pistettä | 2539 pistettä | 3540 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Teknisessä toteutuksessa yksi merkittävimmistä muutoksista on tehty sormenjälkilukijaan. Galaxy S10- ja Galaxy S10+ -mallit ovat varusteltu näyttöön integroidulla ultraäänisormenjälkilukijalla, mutta Galaxy S10e -malliin on toteutettu perinteisempi sormenjälkilukija, joka löytyy oikeasta kyljestä integroituna virtapainikkeeseen. Galaxy S10+:n kohdalla näytönalainen sormenjälkilukija toimii vaihtelevasti ja selvästi hitaammin kuin perinteisempi sormenjälkilukija, joten Galaxy S10e tarjoaa selvästi paremman ratkaisun. Puhelimen sormenjälkilukija on erittäin nopea ja tunnistaa sormen lähes 100 prosentin varmuudella ilman ongelmia. Kokonaisuutena Galaxy S10e:n sormenjälkilukija on selvästi käytännöllisempi kuin kalliimmissa puhelimissa.
Sormenjälkilukija ei ole myöskään ainoastaan sormenjälkilukija, vaan sitä voidaan hyödyntää myöskin kosketuslevynä. Asetuksien kautta on mahdollista aktivoida muutamia ominaisuuksia lukijalle, mutta itse käytin testijakson aikana sitä myöskin ilmoituspaneelin avaamiseen.
Toinen biometrinen tunnistautumistapa Galaxy S10e -mallissa on luonnollisesti kasvojentunnistus. Myöskään tällä kertaa mukaan ei ole saatu viime vuoden Galaxy S9 -puhelimista löytynyttä iirisskannausta, vaan kasvojentunnistus on toteutettu ainoastaan etukameran varaan. Kasvojentunnistus toimii myöskin nopeasti sekä ilman suurempia ongelmia. On myös hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä luotettava kuin esimerkiksi sormenjälkilukija, sillä lukitus saattaa mahdollisesti avautua myös kuvalla tai samannäköisen ihmisen kasvoilla.
Akunkesto ja pakkastesti
Samsung on pakannut Galaxy S10e -puhelimeen selvästi pienemmän akun kuin aikaisemmin testattuun Galaxy S10+ -versioon. Akun suuruus on varsin keskinkertainen 3100 milliampeerituntia, mikä takaa omassa käytössäni lähes päivän akunkeston. Normaalilla vähäisellä käytöllä akun saa kestämään sopivasti yhden päivän, mutta tehokäyttäjällä kannattaa olla laturi lähettyvillä. Galaxy S10e -puhelimen heikohko akunkesto liittynee Exynos 9820 -järjestelmäpiirin huonoon virranhallintaan, joka huomattiin myös Galaxy S10+ -mallin kohdalla.
Myöskään Galaxy S10e:ssä ei päästä nauttimaan muiden kilpailijoiden puhelimista löytyvistä vaikuttavan nopeista latauksista, vaan Samsung on päättänyt tyytyä ainoastaan 15 watin pikalataukseen. Testijakson aikana testasimme myös mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden, joka on esitettynä alapuolella olevassa kuvaajassa.
Kuvaajasta nähdään, että puolessa tunnissa Galaxy S10e:n akku latautuu hieman yli puoleen varauksestaan, mutta tunnissa akku on latautunut vasta 88 prosentin varaukseen. Tyhjästä täyteen akku latautuu 90 minuutissa, mikä on varsin pitkä latautumisaika huippupuhelimelle, jossa on ainoastaan 3100 milliampeeritunnin akku. Samsung on säästänyt myöskin kaksisuuntaisen langattoman latauksen, jonka avulla puhelin latautuu langattomasti 15 watin nopeudella. Jos Galaxy S10e -puhelinta käytetään jonkin muun laitteen lataamiseen, niin toista laitetta ladataan 9 watin nopeudella.
Galaxy S10e -puhelimen testijakson aikana testasimme myös luonnollisesti laitteen pakkaskestävyyden. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S10e oli -18 asteen pakkasessa 60 minuutin mittaisen ajan näytön ollessa kiinni ja akunvarauksen ollessa 100 prosenttia. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut yksi prosentti akkua, eli akunvaraus oli 99 prosenttia. Pakkanen ei siis kuluttanut juurikaan normaalia enemmän puhelimen akkua, joten tulos oli myös osittain odotettavissa. Koska Samsung hyödyntää puhelimessa yhtiön omaa Dynamic AMOLED -näyttöpaneelia, niin myöskään näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi LCD-näyttöpaneeleiden tapaisesti. Ainoa huomattava pakkasen tuottama ”ongelma” oli, että laitetta ei pystynyt välittömästi lataamaan alhaisen lämpötilan takia.
Toisella testauskerralla puhelimen akku ladattiin jälleen 100 prosentin varaustasoon ja laitettiin uudestaan -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä ja laite toisti Full HD -tasoista videota 60 minuutin ajan. Testin jälkeen Galaxy S10e:n akunvaraus oli tippunut 91 prosenttiin, joten akkua oli kulunut tunnissa vain 9 prosenttia. Tulos oli yllättävän hyvä, sillä yleisesti tässä testissä akkua kuluu puhelimesta riippumatta noin 10-20 prosenttia. Galaxy S10e pärjäsi siis tällä kertaa yllättävän hyvin.
Pakkastestin perusteella on helppo todeta Galaxy S10e -puhelimen pärjäävän Suomen kylmissä pakkastalvissa erinomaisesti. Akunkulutus ei ollut juurikaan normaalia suurempaa -18 asteessakaan.
Kamera
Galaxy S10e:ssä on teknisesti samanlainen kamera kuin Galaxy S10+ -mallissa, mutta tällä kertaa yksi kamerasensoreista on saanut luvan jäädä pois. Siinä missä Galaxy S10+ pystyi tarjoamaan normaalin kameran lisäksi 2x optiseen zoomaukseen mahdollistavan teleobjektiivin sekä 123 asteen näkökenttään kykenevän ultralaajakulmaisen objektiivin, niin Galaxy S10e -mallissa on ainoastaan normaalin kameran lisäksi ultralaajakulmasensori.
Pääkamerana puhelimessa hyödynnetään 12 megapikselin normaalia kamerasensoria, jossa on Dual Aperture -toiminto, joka säätää kameran aukkoa joko F/1.5- tai F/2.4 -aukkosuhteiden välillä. Pääkamerassa on myös 77 asteen näkökenttä. Kamerassa on myös optinen kuvanvakain sekä Dual Pixel AF -automaattitarkennus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on laajakulmakamera, jollaista ei ole vielä Samsungin huippupuhelimissa aikaisemmin nähty. Kamerassa on F/2.2-aukko, 123 asteen näkökenttä sekä kiinteä tarkennus.
Kaksoiskamera lyhyesti:
- 12 MP pääkamera (Dual Pixel AF, F1.5/F2.4-aukko, 1.4 um, OIS, 77-asteen näkökenttä)
- 16 MP laajakulmakamera (FF, F2.2-aukko, 123-asteen näkökenttä)
Koska Galaxy S10e -puhelimen pääkamera on identtinen aikaisemmin testatun Galaxy S10+ -version kameran kanssa, niin myöskin lopputulos on identtinen. Kuvien laatu on miellyttävää hyvässä päivänvalossa, sillä tarkkuus on hyvä ja yksityiskohtia on mukavasti. Hieman hämärämmässäkin kuvista tulee laadukkaita ja kuvien yksityiskohdat säilyvät varsin hyvin. On kuitenkin selvää, että tietyssä pisteessä kuvista katoaa yksityiskohtia ja kohinan määrä kasvaa. Testijakson aikana henkilökohtaisesti olin erittäin tyytyväinen Galaxy S10e -puhelimen kameroiden tuottamaan jälkeen hyvässä valaistuksessa sekä hieman haastavimmissakin olosuhteissa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettuna puhelimen pääkameralla.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Ultralaajakulmakuvaus osoittautui jo Galaxy S10+:n kohdalla erittäin hyväksi, joten se on myös Galaxy S10e:ssä todella hyvä. Ultralaajakulmakuvaus mahdollistaa 123 asteen näkökentän 16 megapikselin tarkkuudella. Teknisesti ultralaajakulmainen kamera on hieman heikompi kuin pääkamera, mikä on myös nähtävissä testikuvissa. Kamera ei pääse samalle tasolle värintoistossa tai tarkkuudessa varsinkaan heikossa valaistuksessa. Hyvässä päivänvalossa otetut kuvat ovat kuitenkin miellyttäviä. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla taltioitu testikuva.
Bokeh-kuvaus onnistuu myöskin Galaxy S10e -puhelimella samalla tavalla kuin muissakin malliston puhelimissa. Bokeh-kuvien jälki on yleisesti hyvällä tasolla, sillä kamera tunnistaa hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat sekä sumentaa taustan tyylikkäästi. Alapuolella on ominaisuudella otettu kuva, joka osoittaa kuinka hyviä bokeh-kuvia puhelimella voi saada aikaan erityisesti hyvässä valaistuksessa.
Samsung on tuonut myös Galaxy S10e -puhelimen kamerasovellukseen mielenkiintoisia lisäefektejä bokeh-kuvaamiselle. Perustaustansumennuksen ohella kohteen taustalle on mahdollista saada muun muassa pyörintäefektiä tai zoomausefektiä. Vaihtoehtoisesti taustan saa mustavalkoiseksi, kun taasen kohde jätetään värilliseksi. Samsungin kehittämät efektit toimivat pääasiassa erinomaisesti, mutta toisinaan esimerkiksi zoomaustehosteessa on tietty kohta, jossa kuvattavan kohteen täytyy olla, jotta efektistä saisi jollain tasolla järkevän näköisen. Alapuolella on sama bokeh-kuva kuin yläpuolella, mutta nyt kuvissa on otettuna käyttöön edellä mainitut efektit.
Kamerasovellus tuttuun tapaan yksinkertainen, kuten Samsungin puhelimissa on yleisesti totuttu. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä. Sovelluksen yläreunassa on Bixby Vision -toiminto, joka on lähes samanlainen kuin Google Lens -toiminnallisuus. Bixby Visionin kerrotaan tunnistavan mitä katsot ja antaa tarvittavat tiedot kohteesta. Samalla toiminnallisuus myös kääntää tekstiä tai lukee QR-koodeja. Toinen kameran erikoisuuksista on AR-emoji, jossa on mahdollista luoda omasta naamasta virtuaalinen emoji. Kamerasovelluksessa on myös pikapainikkeet muun muassa asetuksille, salamalle ja kuvasuhteelle. Päänäkymässä on myös yksinkertaista vaihtaa puhelimen kameroiden välillä.
Kamerasovelluksessa on lisäksi vielä automaattitilassa valinnaisesti käyttöön otettava kuvaehdotukset-toiminnallisuus. Puhelin näyttää ominaisuuden avulla näytöllä erilaisia asetteluehdotuksia ennen kuvan ottamista. Testien perustella toiminnallisuus toimi varsin mukavasti ja toisinaan jopa auttoi saamaan oivalluksia, jotka johtivat parempiin kuviin. Toinen huippupuhelimissa yleisempi toiminnallisuus on älykäs kamera -ominaisuus, joka on luonnollisesti varusteltu tekoälyllä. Samsung kutsuu ominaisuutta nimellä tilanteen optimointi ja tämän avulla kamera pystyy tunnistamaan kuvattavan kohteen sekä muokkaa asetuksia tarpeen mukaisesti.
Samsung ilahduttaa myöskin Galaxy S10e -puhelimen kamerasovelluksessa ammattimaisesti kuvaavia käyttäjiä, sillä mukana on monipuolinen manuaalikuvaustila, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50-800), valoitusaikaa (1/24000-10s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää jälkikäsitellä laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.
Käyttöjärjestelmä
Samsung hyödyntää Galaxy S10e:ssä luonnollisesti Googlen tuoreinta Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmää, jonka päällä hyrrää yhtiön oma OneUI 1.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimen tuorein saatavilla ollut tietoturvakorjauksen taso oli 1. maaliskuuta, joten Samsung ei pysty toimittamaan kuukauden välein tietoturvapäivityksien edes kalleimmille puhelimilleen. Toki Samsung ei ole koskaan luvannutkaan päivittää puhelimiaan kuukausittain.
Käyttöjärjestelmän osalta Galaxy S10e on siis pitkälti identtinen kuin aikaisemmin testatussa Galaxy S10+ -puhelimessa. Samsungin uusi OneUI on saanut huomattavia uudistuksia verrattuna yhtiön aikaisempiin käyttöliittymäversioihin, sillä Samsung on tällä kertaa ottanut hieman erilaisen lähestymistavan käyttöliittymän toteuttamiseen.
Samsung Galaxy S10e -puhelimessa OneUI-käyttöliittymän versionumero on 1.1. Samsungin mukaan OneUI:n tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Erityisesti uusittu käyttöliittymä on tehty silmällä pitäen tekemään yhden käden käytöstä sujuvampaa ja mukavampaa. Käyttöliittymän minimalistinen muotoilu helpottaa asioiden hoitamista poistamalla ruudulta ylimääräisen sälän, mikä helpottaa keskittymään olennaiseen. Katsottava sisältö näytetään ruudun yläosassa, ja kaikki toiminnot on sijoitettu näytön alaosaan, joten puhelimen käyttö onnistuu nopeasti peukalotuntumalla.
Samsung toi muutama vuosi sitten markkinoille oman Bixby-avustajansa, jolle on myös oma painikkeensa puhelimen vasemmassa kyljessä. Myös Galaxy S10+:n kohdalla Samsung antaa vihdoin mahdollisuuden käyttää painiketta ainakin osittain myös muuhun käyttöön kuin Bixby-avustajan aktivoimiseen. Puhelimen asetuksista löytyy madollisuus muokata, miten painiketta halutaan hyödyntää, mutta Bixbyä ei ole kuitenkaan mahdollista aktivoida kokonaan pois käytöstä. Oletuksena Bixby aukeaa, kun painiketta painetaan kerran, mutta asetukset antavat mahdollisuuden aktivoida sen myös vasta tuplapainalluksella. Kun Bixby aktivoidaan kaksoispainalluksella, niin yhdellä painalluksella on mahdollista avata jokin toinen sovellus tai suorittaa jonkinlainen Bixbyn pikakomento.
Yhteenveto
Testijakson perusteella Galaxy S10e ei juurikaan kalpene isoveljelleen Galaxy S10+ -mallille. Samsung on tehnyt mielestäni unelmapuhelimen niille käyttäjille, jotka arvostavat huippuluokan ominaisuuksia kompaktissa paketissa. Kaikki käyttäjät eivät halua suurta näyttöä tai muita erikoisuuksia, joten Samsung on osannut karsia toiminnallisuuksia oikeista paikoista.
Henkilökohtaisesti tykästyin laitteen ulkoiseen toteutukseen, joka on todellista premium-tuntumaa hipova. Lisäksi Galaxy S10e -puhelimen IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys on miellyttävä lisäominaisuus. Puhelin tarjoaa myös hyvän näytön, huippuluokan suorituskyvyn, paljon tallennustilaa sekä vaikuttavat kamerat. Lisäksi Samsung on edelleen säästänyt hyödyllisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen ja lukuisat muut ominaisuudet, joita nähtiin myös Galaxy S10+ -puhelimessa. Teknisesti yksi huomattavin eroavaisuus on sormenjälkilukija, joka ei ole Galaxy S10e -mallissa näyttöön integroituna, vaan virtapainikkeessa puhelimen kyljessä. Mielestäni perinteisempi sormenjälkilukija toimii selvästi paremmin kuin Galaxy S10+:n näytönalainen ratkaisu.
Heikkouksia Galaxy S10e:stä löytyy selvästi vahvuuksia vähemmän. Yksi selvä heikkous on näyttölasia kiertävä muovinen musta kaistale, joka ei mielestäni kuulu huippupuhelimeen. Toinen heikkous on keskivertoa huonompi akunkesto sekä nykymittapuulla varsin hidas pikalataus. On myös hyvä huomata, että laitteen lasinen rakenne on erittäin liukas, minkä takia jonkinlaisen suojakuoren käyttäminen on suositeltavaa.
Suomessa Galaxy S10e on myynnissä 799 euron hintaan, joten kyseessä ei ole myöskään kovin edullinen laite. Hintaluokassaan Samsung selvästi pyrkii haastamaan Applen viime vuoden ”halpa-iPhonen”, eli iPhone XR:n, joka maksaa 849 euroa. Teknisesti katsottuna Galaxy S10e voittaa iPhone XR:n lähes jokaisella osa-alueella, jonka lisäksi Samsung on onnistunut tekemään omasta puhelimestaan vielä selvästi edullisemman. Galaxy S10e on siis erittäin hyvä ja kompakti älypuhelin loistavilla ominaisuuksilla.
Samsung Galaxy S10e -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Laadukas rakenne
- Vedenkestävä (IP68-sertifioitu)
- Erinomainen suorituskyky
- Hyvä näyttö
- Varmasti toimiva sormenjälkilukija virtapainikkeessa
- 3,5 mm kuulokeliitin säästetty
- Hyvä äänentoisto
- Kompakti kokonaisuus
- Android 9.0 Pie ja One UI
- Toimiva kaksisuuntainen langaton lataus
- Huippuluokan kamerat
Huonoa
- Näyttöä kiertää musta muovikaistale
- Keskivertoa huonompi akunkesto
- Ei kovin nopeaa pikalatausta
- Lasirakenne on liukas