AppleYleinen

Ensituntumat uudesta Apple iPhone SE -puhelimesta – kompakti ja tehokas puhelin 499 eurolla

Apple iPhone SE

Applen uusi toisen sukupolven iPhone SE -älypuhelin on saapunut tänään myyntiin Suomessa ja saimme myös SuomiMobiilissa uutukaisen käsiimme heti tuoreeltaan. Apple esitteli iPhone SE:n viime viikolla ja kyseessä on ulkoisesti vuonna 2017 julkaistun iPhone 8:n kaltainen älypuhelin, mutta teknisesti pitkälti viime vuoden iPhone 11 -mallin kaltainen.

Tässä artikkelissa tullaan tutustumaan iPhone SE -puhelimeen pintapuolisesti ensituntumien muodossa, sillä puhelin on ollut käsissä vain muutaman tunnin verran. Lopullinen kattavampi arvostelu puhelimesta tullaan julkaisemaan SuomiMobiilissa todennäköisesti toukokuun aikana.

Apple iPhone SE -puhelimen myynti on siis alkanut myös Suomessa ja se on tarjolla kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, valkoinen sekä punainen (PRODUCT)RED -versio. Hintaa 64 gigatavun versiolla on 499 euroa, 128 gigatavun versiolla 549 euroa sekä 256 gigatavun versiolla 669 euroa. Testiin saatiin verkko-operaattori DNA:n kautta valkoinen iPhone SE 64 gigatavun versiona.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kompakti rakenne, mutta vanhanaikainen muotoilu

Varmasti yksi iPhone SE:n myyntivalteista on sen kompakti rakenne, jollaista ei tällä hetkellä enää monestakaan älypuhelimesta löydy. Puhelimen viralliset mitat ovat 138,4 x 67,3 x 7,3 millimetriä ja painoa on vain 148 grammaa. Heti puhelimen pakkauksesta otettaessa oli yllätys kuinka pieni ja kevyt laite oikeastaan onkaan, sillä viime aikoina on testattu selvästi isompia laitteita, jotka painavat jopa yli 200 grammaa.

Kompaktin koon ansiosta myöskin käyttäminen yhdellä kädellä on todella helppoa ja jopa peukalolla yltää helposti näytön yläreunaan asti. Puhelimessa näyttö on kooltaan vain 4,7 tuumaa ja sen tarkkuus yltää HD-tasolle (1334 x 750 pikseliä). Vaikka tarkkuus on kilpailijoihin verrattuna varsin olematon, niin iPhone SE:tä käytettäessä se ei suuremmin haittaa, sillä tarkkuus riittää varsin hyvin näin pienelle näytölle.

Näytössä on 16:9-kuvasuhde.

Puhelimen etuosa näyttää hieman vanhanaikaiselta, sillä iPhone SE:ssä on muutaman vuoden takaa suosittu 16:9-kuvasuhteen näyttö. Tällä hetkellä valmistajat käyttävät enemmän suhteessa korkeampia ja kapeampia näyttöpaneeleita, kuten 21:9-kuvasuhdetta. Applen hyödyntämässä 16:9-kuvasuhteessa ei sinällään ole mitään vikaa, vaan iPhone SE:ssä omaa silmääni pistävät enemmän näytön ylä- ja alapuolilla olevat paksut mustat kaistaleet, joita ei ole nykypäivänä enää uutuuspuhelimissa juurikaan nähdä. Näytön alapuolelle on sijoitettuna Applen tuttu Touch ID -sormenjälkilukija, jolle on varmasti edelleen vannoutuneita käyttäjiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteeltaan iPhone SE on kuin monet huippupuhelimet, sillä Apple luottaa alumiiniseen rakenteeseen sekä lasisiin pintoihin. Premium-tuntumaa ei siis laitteelta puutu, jonka lisäksi IP67-luokitus on selvä vahvuus, sillä sen ansiosta puhelin kestää hetkellisen upotuksen veteen. iPhone SE:n kohdalla ei siis tarvitse pelätä pientä vesisadetta, sillä puhelimen pitäisi kestää se helposti.

Tehoja enemmän kuin tarpeeksi

iPhone SE on todellinen tehomylly, jos katsotaan mitä se on syönyt. Apple nimittäin käyttää puhelimessa samoja komponentteja, joita nähtiin jo iPhone 11 -malliston huippupuhelimissa. Uutuuspuhelimen sisuksissa on siis tehokas Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri, joka on kuusiytiminen ja se rakentuu kahdesta tehokkaasta 2,65 GHz:n taajuudella hyrräävästä Lightning-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Thunder-ytimestä. Apple A13 Bionic sisältää myös Neural Engine -piirin, joka on jo kolmannen sukupolven versio. Neural Enginessä on kahdeksan ydintä ja piiri huolehtii kuvankäsittelystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska kyseessä on sama järjestelmäpiiri kuin iPhone 11 -puhelimissa, niin luonnollisesti iPhone SE -mallissa on erinomainen suorituskyky, eikä tehojen pitäisi loppua kesken kovinkaan helposti. RAM-muistin määrää Apple ei ole vahvistanut, mutta toimivuus ei ole ollut koskaan Applen puhelimissa RAM-muistista kiinni.

Toistaiseksi pieni kysymysmerkki puhelimessa on akunkesto, jota ei ensituntumiin luonnollisestikaan keretty testaamaan. Apple ei ole vahvistanut akun suuruutta, mutta todennäköisesti akku kestää vähintäänkin yhden päivän verran. iPhone SE tukee kuitenkin 18 watin pikalatausta, mutta valitettavasti myyntipakkauksessa toimitetaan ainoastaan 5 watin laturi. Huomionarvoista mielestäni on se, että Apple luottaa edelleen yhtiön omaan Lightning-latausliittimeen. Akunkestoon tullaan perehtymään yksityiskohtaisemmin vasta kattavammassa arvostelussamme myöhemmin.

Teknisessä toteutuksessa mielenkiintoinen on myös iPhone SE:n eSIM-tuki. Puhelimessa on siis tuki dual-SIM-ominaisuudelle, joka on toteutettu yhden nano-SIM-kortin ja yhden eSIM-kortin muodossa. Suomessa monet operaattorit tukevat eSIM-toiminnallisuutta, joten sen kanssa ei pitäisi olla mitään ongelmia.

Riittääkö yksi kamera?

Suurin huolenaihe ainakin itselläni koskee iPhone SE:n kameratoteutusta, sillä Apple luottaa vain yhteen takaosan kameraan. Jo iPhone 11 -puhelimissakin nähtiin 2-3 kamerasensoria ja lukuisissa Android-puhelimissa saattaa samassa hintaluokassa olla jopa viisikin kamerasensoria. iPhone SE -mallissa on siis tyydyttävä ainoastaan yhteen kameraan takaosassa, jonka avulla voidaan taltioida vain perinteisiä kuvia. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut puhelimeen esimerkiksi ultralaajakulmakameraa pääkameran kaveriksi.

Kameroita on takaosassa vain yksi.

Tällä hetkellä iPhone SE:n kamera on varsin tylsä sekä perusvarma, jolla ei pysty taltioimaan kuin yhden tyylisiä kuvia. Lisäksi zoomauksessa hyödynnetään vain digitaalista ratkaisua ja sekin on rajoitettu vain 5-kertaiseksi. Kameran ominaisuudet tulevat siis varmasti vastaan, jos haluaa puhelimelta hieman enemmän.

Apple hyödyntää iPhone SE:ssä siis f/1.8 aukolla varusteltua kameraa, jonka tarkkuus yltää 12 megapikseliin. Kamerassa on myös optinen kuvanvakain, tuki muotokuvatilalle sekä Smart HDR -toiminnallisuudelle. Takaosan kameran lisäksi iPhone SE on varusteltuna myös etukameralla, jonka tarkkuus yltää 7 megapikseliin.

Vaikka kameroita ei muutaman tunnin aikana ole syvällisemmin vielä testattu, niin muutama testiotos on jo taltioitu. Alapuolella on muutama 12 megapikselin tasoinen kuva iPhone SE:n takaosan kameralla taltioituna. Tarkemmin kameran ominaisuuksiin ja kuvien laatuun tutustutaan laajemmassa arvostelussa.

Yhteenveto

Apple iPhone SE

Mielestäni iPhone SE on Applelta erinomainen uutuuslaite, jolle löytyy varmasti paljon käyttäjiä. Valitettavasti puhelin näyttää ulkoisesti kuitenkin paluulta viime vuosikymmenelle, mutta teknisesti kyseessä on erittäin mielenkiintoinen puhelin. Kovin paljoa puhelinta ei ole vielä ehditty testailemaan, mutta laitetta kohtaan on varsin kovat odotukset. Testijakson aikana tullaan kiinnittämään huomiota erityisesti pienen näytön käytettävyyteen sekä siihen, miten yhdellä kameralla pystyy pärjäämään, jos on tottunut monipuolisempiin useamman kameran ratkaisuihin.

Ensituntumien perusteella iPhone SE on varmasti todella hyvä laite omassa hintaluokassaan ja tarjoaa rahalle vastinetta. Tehoja on riittävästi raskaimpienkin pelien pyörittämiseen ja samalla akun pitäisi tarjota pitkälti samanlaista käyttöaikaa kuin iPhone 8 -puhelimessa. Ulkoisesti iPhone SE on myös miellyttävän laadukas, mutta ennen kaikkea kompakti, jonka ansiosta puhelin istuu käteen hyvin.

Suomessa iPhone SE on myynnissä muun muassa DNA:n kautta. Apple iPhone SE on tarjolla kolmessa värissä, jotka ovat musta, valkoinen sekä punainen. Hintaa 64 gigatavun versiolla on 499 euroa, 128 gigatavun versiolla 549 euroa sekä 256 gigatavun versiolla 669 euroa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Olisivat laittaneet tohon 18:9 näytön nii olis säilyny kompakti rakenne, mutta kuitenkin suurempi näyttö. Se olis ollu sopivan pitkulainenkin…

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple