ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S21 FE – hyvä puhelin, jos hinta olisi oikea

Samsung Galaxy S21 FE

Samsung Galaxy S21 FE on puhelin, jota on odotettu hyvin pitkään. Tietojen mukaan julkaisua odotettiin jo viime kesänä, mutta vihdoin tammikuun alussa Samsung julkaisi laitteen, minkä jälkeen saimme SuomiMobiilissa puhelimen testiin. Kyseessä on seuraaja suositulle Samsung Galaxy S20 FE -puhelimelle, eli niin sanottu ”Fan Edition” -versio, jonka tarkoituksena on tarjota lippulaivojen ominaisuuksia hieman edullisemmin.

Puhelimessa on tuttuja huippuominaisuuksia, kuten 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli, viime vuoden lippulaivapuhelimien Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri sekä 12 megapikselin tasoinen kolmoiskamera, joka koostuu pääkameran ohella ultralaajakulmakamerasta ja telekamerasta. Galaxy S21 FE tarjoilee heti tuoreeltaan myös Android 12 -käyttöjärjestelmän. Samsung on karsinut erityisesti laitteen laadusta monella tapaa. Suomessa puhelin tuli myyntiin tammikuussa 2022 edullisimmillaan 779 euron hintaan.

SuomiMobiilissa Samsung Galaxy S21 FE -puhelimen testijakso kesti noin kahden viikon ajan, joten laitteesta on saatu hyvä käsitys kattavaa arvostelua varten. Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja miten puhelimen akku latautuu tutussa lataustestissä. Lisäksi toteutimme stressitestin, joka paljastaa suorituskyvyn pidemmässä käytössä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S21 FE (SM-G990B)
Mitat: 155.7 x 74.5 x 7.9 mm
Paino: 177 g
Rakenne: Alumiinikehys / muovipinta takaosassa / Gorilla Glass Victus -lasi etuosassa / IP68
Näyttö: 6.4 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680) + Snapdragon X60 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.76" / 1.8 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1/3.0" / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 76 mm / 1/4.5" / 1.0 µm / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.74" / 0.8 µm)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava) / 25W pikalataus / 15W langaton lataus / 4.5W käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + One UI 4.0 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Valkoinen / harmaa / violetti / vihreä
Hinta: 779 € (8 + 128 Gt) ja 849 € (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy S21 FE:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy S21 FE -puhelimen pitkälti samanlaisessa myyntipakkauksessa kuin muutkin malliston puhelimet. Tällä kertaa pakkaus on kuitenkin vaalea ja sitä on koristamassa laitteen mallinimi sekä erilaiset kuviot. Myyntipakkaus on ohut, mutta leveydeltään sekä korkeudeltaan samanlainen kuin aikaisemminkin. Myyntipakkauksen yhdelle kyljelle on listattuna laitteen mallikoodi, muistivariantti sekä väriversio.

Myyntipakkaus avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy S21 FE -puhelin vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy pienempi pahvilaatikko, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin, takuutietoja sekä pikakäyttöoppaan. Mitään muuta myyntipakkauksesta ei löydy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S21 FE -puhelimen mukana ei toimiteta siis suojakuorta tai edes laturia, joten laitteen mukana ei tule kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Jos laturia ei ole entuudestaan olemassa, niin sellainen täytyy hankkia erikseen. Muilta osin mitään erikoista ei myyntipakkaus pääse tarjoamaan ja ainakin henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin sisällyttävän pakettiin pikalaturin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Laatuvaikutelma on osa-alue, jossa Galaxy S21 FE -puhelimessa on karsittu runsaasti verrattuna viime vuoden Galaxy S21 -lippulaivamalleihin. Samsung hyödyntää puhelimessa muovista takapintaa, mutta mukana on edelleen alumiinikehys. Puhelimesta on olemassa neljä väriversiota, jotka ovat harmaa, valkoinen, violetti sekä testiinkin saatu vihreä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S21 FE tarjoaa muotoilullisesti yhtä tyylikkään toteutuksen, kuten Galaxy S21 -sarjan muutkin puhelimet. Alumiinikehyksen ja takaosan muovin Samsung on viimeistellyt mattapintaiseksi. Muotoilu on hieman kulmikkaampi, sillä esimerkiksi takaosa ei kaarru sivuilta yhtä paljoa kuin malliston muissa puhelimissa. Lisäksi tyylikäs kamera-alue on tehty samasta muovista kuin takaosa, kun aiemmin Galaxy S21 -sarjassa se oli osa alumiinikehystä. Mielestäni Samsung on tuonut muotoiluun onnistuneesti Galaxy S21 -sarjan ominaisen toteutuksen, mutta samalla esillä on hieman elementtejä myös Galaxy A -sarjan laitteista.

Muovipinnasta takaosassa voidaan olla montaa mieltä, mutta mielestäni Samsung olisi yhtä hyvin voinut tässä hintapisteessä tehdä siitä lasisen. Muovipinnan valttikortti on mielestäni kuitenkin sen kestävyys, sillä se ei halkea tai muutenkaan hajoa, jos laite pääsee tippumaan. Mattapintainen viimeistely on omaan mieleeni, sillä se ei kerää juurikaan sormenjälkiä tai naarmuunnu yhtä herkästi kuin monet kiiltävät muovipinnat. Parin viikon mittaisen testijakson aikana takaosaan ei tullut huomattavia naarmuja. Galaxy S21 FE:n näyttöä on suojaamassa laadukas Gorilla Glass Victus -lasipinta, johon tuli vain muutama pieni naarmu.

Kasituntuma on muovinen, mikä johtuu muovisesta takapinnasta. Alumiinirunko antaa hieman laadukkaampaa viimeistelyä. Puhelinta on mukava käyttää, vaikka muotoilu on aikaisempaa hieman kulmikkaampi. Mitään teräviä tai häiritseviä saumakohtia ei rakenteessa ollut havaittavissa. Samsungin mukaan puhelimen mitat ovat 155,7 x 74,5 x 7,9 millimetriä ja painoa on 177 grammaa. Kyseessä on siis nykypäivän mittapuulla varsin perinteinen puhelin, eli Galaxy S21 FE ei ole liian suuri, mutta ei myöskään mikään kompaktein. Galaxy S21 FE -puhelimesta on saatu tehtyä mukavan jämäkkä, sillä puhelin ei anna periksi tai natise kevyesti sitä käsien välissä taivuteltaessa.

Samsungin huippupuhelimet on aina tunnettu vedenkestävästä rakenteesta, eikä siitä ole karsittu nyt myöskään Fan Edition -versiossa. Galaxy S21 FE on IP68-sertifikaatin mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Puhelin voidaan upottaa veteen 1,5 metrin syvyyteen jopa 30 minuutin ajaksi, eikä sen pitäisi siitä hajota. Lisäksi yksi vedenkestävyyden selvistä vahvuuksista on se, ettei käyttäjän tarvitse murehtia missä laitetta käyttää. Galaxy S21 FE -puhelimen voi ottaa vaikkapa uima-altaan viereen tai käyttää sateen yllättäessä. Pientä vettä ei tarvitse pelätä, ja jos puhelin sattuu tipahtamaan kokonaan veteen, niin ei sen siitäkään pitäisi ottaa itseensä.

Etuosaltaan Samsung Galaxy S21 FE on samanlainen kuin monet muutkin Samsungin puhelimet, joten se ei erotu kovinkaan paljoa joukosta. Näytössä on kapeat kehykset, sillä ne ovat tasaisen ohuet, mutta alareunassa on hieman paksumpi kaistale. Näyttö peittää etuosasta noin 85 prosenttia, mikä on hyvä suoritus. Galaxy S21 FE:n näyttö on kauttaaltaan tasainen. Puhelimen etuosassa on näytön yläreunaan tehty pieni reikä keskitetysti. Etuosassa on myös näyttölasin sekä alumiinikehyksen välissä puheluihin käytettävä kuuloke. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroituna näyttöön sekä myös sormenjälkilukija löytyy näytön alareunasta.

Puhelimen takaosassa katse kiinnittyy kamera-alueeseen, joka on samanlainen kuin muissakin Galaxy S21 -malliston puhelimissa. Kamerat on asetettuna vasempaan yläkulmaan tehtyyn ulkonevaan kamera-alueeseen. Kameroita on kolme kappaletta ja niiden oikealla puolella on yksi LED-salamavalo. Itse kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, mutta suurta haittaa siitä ei ole. Galaxy S21 FE -puhelimen takaosassa on vielä esillä myös Samsungin logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Galaxy S21 FE -puhelimen oikeassa kyljessä on tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Samsung on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset, vaikka toki painikkeet saisivat olla omaan makuuni hieman leveämmät. Galaxy S21 FE:n yläreunassa on mikrofoni, kun taas alareunassa on yksi kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa siitä ei löydy.

Näyttö

Samsung on aina ollut vahvoilla näyttöjen kanssa, eikä Galaxy S21 FE jätä myöskään ketään kylmäksi. Galaxy S21 FE tarjoilee kokonaan tasaisen Dynamic AMOLED 2X -näyttöpaneelin, joka on kooltaan 6,4 tuumaa. Näytössä on perinteikäs Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä. Näytön pikselitiheys on siis 411 pikseliä tuumaa kohden ja näytössä on tuttu 20:9-kuvasuhde. Näytön muita mainittavia yksityiskohtia ovat 120 hertsin virkistystaajuus sekä HDR10+ -tuki.

Näyttö on Galaxy S21 FE -puhelimessa siis tutulla Samsungin tasolla, sillä se on teknisesti vakuuttava, eikä myöskään käytössä petä. Samsung ei ole kuitenkaan päättänyt käyttää alan tuoreimpia teknisiä ratkaisuja näytössä, mikä nähdään esimerkiksi virkistystaajuudessa. Puhelimessa on tuettuna 120 hertsin virkistystaajuus, mutta se ei ole valitettavasti dynaaminen. Virkistystaajuutta voidaan vaihtaa 60 ja 120 hertsin välillä, eikä virkistystaajuus vaihdu näytöllä olevan sisällön mukaan. Korkea virkistystaajuus on kuitenkin näytön vahvuus, sillä se tekee kokemuksesta mukavan sulavan.

Mitään suurempia ongelmia tai huonoa sanottavaa ei näytöstä testijakson aikana tullut vastaan, vaan Galaxy S21 FE:n näyttö on juuri sellainen, mitä voisi odottaakin. Näyttö toistaa värit hyvin sekä kirkkautta on riittävästi myös auringonvalossa luettavaksi. Koska kyseessä on huippuluokan laite, niin mukana on luonnollinen tuki HDR10+ -toistolle, ja Galaxy S21 FE tukee myös Widevine L1 -tasoa, minkä ansiosta HDR-toisto onnistuu myös esimerkiksi Netflixissä ja YouTubessa.

Näyttöön Samsung on toteuttanut etukamerareiän, joka on sijoitettu näytön yläreunaan keskitetysti, kuten muissakin Galaxy S21 -sarjan malleissa. Etukamera ei ole kaikista pienin, mutta ei myöskään häiritsevän suuri. Se suurentaa hieman tilapalkin viemää tilaa yläreunasta, mutta itse en kokenut sitä suureksi ongelmaksi. Samsung antaa myös mahdollisuuden reiän piilottamiseen. Tällöin reikää ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi, jolloin myös puhelimesta tulee hieman erikoisen näköinen.

Tuttuun Samsungin tyyliin näyttöä varten on tarjolla myös kattavat säätöasetukset, joilla voidaan säätää oman mielen mukaisesti esimerkiksi värintoistoa. Värejä voi säätää kahden oletusasetuksen mukaisesti (eloisa, luonnollinen) sekä valotasapainoa on mahdollista muokata erillisen säätimensä avulla viileän ja lämpimän välillä (tai lisäasetuksista erikseen Red, Green, Blue).

Tekniikka ja suorituskyky

Fan Edition -mallistossa Samsung on luottanut usein Qualcommin kehittämiin järjestelmäpiireihin myös Suomessa, vaikka Galaxy S -sarjan laitteet ovat yleisesti perustuneet yhtiön omiin Exynos-piireihin. Galaxy S21 FE pitää sisällään Qualcommin viime vuoden Snapdragon 888 -huippupiirin, joka nähtiin aikaisemmin myös Galaxy Z Fold 3- ja Galaxy Z Flip 3 -puhelimissa. Vaikka tuoreempiakin järjestelmäpiirejä olisi jo näin vuoden 2022 alussa ollut tarjolla, niin kyseessä ei kuitenkaan ole millään tavalla huono ratkaisu.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

Samsung Galaxy S21 FE on tarjolla Suomessa kahdessa muistivariantissa, joissa on 8 gigatavun RAM-muistin rinnalla joko 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Samsung hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa Samsung ei ole saanut puhelimeen laitettua, vaikka laiteessa on kaksi fyysistä SIM-korttipaikkaa.

Testijakson aikana Galaxy S21 FE -puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, vaikka Snapdragon 888 onkin jo tuttu järjestelmäpiiri. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista tarkistaa puhelimen saamat pisteet sekä verrata niitä todennäköisesti pahimman kilpailijan, eli Xiaomi 11T Pron vastaaviin pisteisiin. Molemmissa puhelimissa on sama järjestelmäpiiri. Lisäksi taulukosta näkyy myös edeltäjäversion Galaxy S20 FE:n saamat vastaava pisteytykset.

Testitulokset
Samsung Galaxy S21 FE (SD888) Samsung Galaxy S20 FE 5G (SD865) Xiaomi 11T Pro (SD888)
AnTuTu (V8): 738 139 pistettä 547 563 pistettä 603 593 pistettä
Geekbench 5 (single): 559 pistettä 590 pistettä 809 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2566 pistettä 2990 pistettä 3197 pistettä
PCMark 2.0: 12 248 pistettä 10 603 pistettä 13 451 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet 6855 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet 7837 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet 4765 pistettä MAX pisteet
3DMark Wild Life: 5597 pistettä Ei tuloksia* 5376 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Galaxy S21 FE tarjoilee siis huippuluokan suorituskyvyn, joka on tutulla tasolla. Yleinen suorituskyky on selvästi parempi kuin Galaxy S20 FE -mallissa ja muutamissa testeissä jäädään hieman Xiaomi 11T Prosta jälkeen. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Puhelin toimi mielestäni testijakson aikana mainiosti ilman ongelmia suorituskyvyn kanssa.

Puhelimelle toteutettiin testijakson aikana myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Samsung Galaxy S21 FE -puhelimelle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S21 FE -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä huimat 738 139 pistettä, joka on hyvä lukema. Toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät kuitenkin rajuun laskuun, sillä ne asettuivat vain 613 489 pisteeseen. Erikoisesti kolmannella kerralla pisteet nousivat jonkin verran. mutta tämän jälkeen ne laskivat jälleen. Alin suorituskyky saatiin mitattua neljännellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi enää 566 565 pistettä. Viidennellä testauskerralla AnTuTun antamat pisteet lähtivät loivaan nousuun, eikä suurempaa laskua enää nähty.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 23,24 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on suurta Galaxy S21 -puhelimessa, mikä oli myös odotettavissa. Stressitestissä on nähty selvää suorituskyvyn laskua on myös monissa muissakin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa. Galaxy S21 FE:n kohdalla suorituskyvyn lasku on yksi huonoimmista, mutta edelleen huonoimman titteliä pitää itsellään OnePlus 9 Pro, jonka kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa.

Testijakson aikana en kuitenkaan onneksi havainnut merkittävää ylikuumenemista Galaxy S21 FE:n kanssa. Toisinaan pitkässä käytössä puhelin lämpeni jonkin verran, mutta ylikuumenemisesta ei vielä voitu puhua. Samsung on varustellut puhelimen siis jonkinlaisella paremmalla jäähdytysjärjestelmällä ja samalla muovinen takapinta ei kuumene samalla tavalla kuin lasipinnat.

Mobiiliverkkojen osalta kokemus ei ollut mitenkään hyvä. Puhelinta testattiin pääasiassa Elisan verkoissa, mutta verkot tuntuivat toimivan yllättävän heikosti, vaikka sama liittymä toimi ongelmitta eri puhelimella. Galaxy S21 FE:n kohdalla verkkoa oli usein 2-3 palkkia vähemmän. Lisäksi mobiiliverkko ei toiminut kovinkaan nopeasti ja usein esimerkiksi lentotilassa puhelimen käyttäminen saattoi hetkellisesti auttaa ongelmassa. Samaa ongelmaa mobiiliverkoissa oli havaittavissa niin 4G- kuin 5G-alueilla.

Stereokaiuttimet ja ultraäänisormenjälkilukija

Äänentoisto on Galaxy S21 FE -puhelimessa stereokaiuttimien varassa ja toteutus on hyvin perinteikäs. Puhelimen pääkaiutin sijaitsee laitteen alareunassa ja toisena kaiuttimena käytetään yläreunassa olevaa puheluihin käytettävää kaiutinta. Kaiuttimien kautta äänenlaatu on hyvä, mutta ei mistään parhaimmasta päästä. Musiikkia kaiuttimien kautta kuuntelee muutamia hetkiä, mutta mieluummin kuitenkin kuulokkeiden kautta. Videoiden katseluun äänenlaatu on riittävä ja kaiuttimista löytyy ääntä mukavasti.

Puhelimessa ei ole säästetty perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, vaan nyt on tyydyttävä USB-C-kuulokkeisiin, adapteriin tai langattomiin kuulokkeisiin. Samsung on varustellut Galaxy S21 FE:n laadukkaalla Bluetooth 5.0 -yhteydellä, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden ja puhelimen välillä. Testijakson aikana Bluetooth-kuulokkeiden kanssa ei havaittu mitään ongelmia, vaan yhteys oli erinomainen.

Samsung hyödyntää puhelimessa ultraäänitekniikkaan pohjautuvaa näytönlaista sormenjälkilukijaa. Lukija tunnistaa sormen välittömästi ja lukitus aukeaa erittäin sulavasti ilman mitään tökkimisiä tai hidasteluja. Samsung on toteuttanut sormenjälkilukijaa varten näytölle kuvakkeen sekä animaation, mutta valitettavasti niitä ei ole mahdollista kustomoida oman mielen mukaisesti niin kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa.

Galaxy S21 FE tarjoaa myös tutun etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mutta valitettavasti sen ongelmana on tietoturvallisuus. Kasvojentunnistus on selvästi helpommin ohitettavissa kuin pelkkä sormenjälkilukija, ja myös Samsung on todennut lukituksen avaamisen olevan mahdollista esimerkiksi kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei käytetty päivittäin, mutta muutamien testien perusteella lukitus aukeaa kasvoilla erittäin nopeasti.

Akunkesto ja lataus

Samsung on varustellut puhelimen kookkaalla 4500 milliampeeritunnin akulla, joka on varsin perinteikäs ratkaisu. Akku takaa Samsungin mukaan noin 13-16 tunnin mittaisen akunkeston käytöstä riippuen, joten ainakin yhden päivän akunkesto on kyseessä. Testijakson aikana akun todettiin olevan hyvällä tasolla, sillä iltaisin akkua oli usein jopa 30 prosenttia jäljellä.

Puhelinta käytettiin testijakson aikana päivittäin hyvin aktiivisesti, joten 30 prosentin akunvaraus vielä illalla on erinomainen tulos. Päivän aikana Galaxy S21 FE -puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti muun muassa 120 hertsin virkistystaajuus.

Akunkesto oli testijakson aikana hyvä, mutta Samsung on tuonut mukaan myös lippulaivapuhelimistaan tutut latausratkaisut. Galaxy S21 FE tukee korkeintaan 25 watin tehoista pikalatausta langallisesti, ja hintaa erikseen ostettavalla laturilla on noin 40 euroa. Vaikka laturia ei myyntipakkauksessa mukana tullutkaan, niin pystyimme SuomiMobiilissa toteuttamaan tutun lataustestin vanhemmilla Samsungin 25 watin latureilla, joissa ei pitäisi olla merkittävää eroa uusimpiin. Alapuolella olevasta kuvaajasta on mahdollista nähdä kuinka nopeasti Galaxy S21 FE:n akku latautuu 25 watin laturilla.

Samsung Galaxy S21 FE:n akun latausnopeus 25 watin tehoisella laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Galaxy S21 FE -puhelimen akku latautuu tyhjästä täyteen 75 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 49 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 59 minuutin kohdalla. Akun lataus on tasaista, mutta loppua kohden lataus hieman hidastuu. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuu noin 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia 16 minuutissa.

Galaxy S21 FE:n pikalataus ei suuremmin vakuuta. Monilla valmistajilla on jo tarjolla 30, 50, 65 tai jopa 120 watin tehoisia pikalatauksia, joten 25 watin latausta voidaan pitää vähimmäisvaatimuksena. Monet kilpailijoiden puhelimet latautuvat 20-40 minuutissa tyhjästä täyteen, mutta Samsung on jähmettynyt muutaman vuoden takaisiin lataustoteutuksiin.

Galaxy S21 FE tarjoaa tuen lisäksi langattomalle lataukselle, jos siitä joku haluaa käyttää. Langaton lataus on puhelimessa vieläkin hitaampi, sillä laite tukee vain 15 watin latausta. Testijakson aikana puhelimen langattoman latauksen nopeutta ei ruvettu testaamaan sen hitauden takia, mutta kyseessä on kuitenkin loistava lisäominaisuus. Henkilökohtaisesti tykkään laittaa puhelimen työpöydällä olevalle langattomalla latausalustalle töitä tehdessä, jolloin akku latautuu huomaamatta täyteen ja puhelin on näin aina käyttövalmis.

Perinteisen langattoman latauksen ohella Galaxy S21 FE tarjoaa käänteisen langattoman latauksen, joka on myöskin kätevä ominaisuus. Käänteinen langaton lataus mahdollistaa sen, että puhelinta voidaan käyttää muiden Qi-standardia tukevien laitteiden lataamiseen. Puhelimella voidaan langattomasti ladata esimerkiksi kuulokkeita, älykelloja tai muita puhelimia yksinkertaisesti asettamalla ne laitteen takaosan päälle. Käänteinen langaton lataus toimii vain 4,5 watin teholla, joten mihinkään kovin nopeisiin latausaikoihin ei ominaisuudella kuitenkaan päästä.

Pakkastesti

Testijakson aikana Galaxy S21 FE laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S21 FE laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut yksi prosentti akkua, joten varausta oli 99 prosenttia jäljellä. Koska Samsung hyödyntää AMOLED-näyttöpaneelia, niin se ei päässyt hyytelöitymään. Lisäksi havaittiin näytönlaisen sormenjälkilukijan toimivan kylmänä ongelmitta. Samsung oli estänyt laitteen lataamisen jääkylmänä. Myöskään salamaa ei pystytty käyttää kuvattaessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy S21 FE:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 9 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä kohtuullista, sillä yleisesti tämän testin aikana akkua kuuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkaskestävyyden osalta Samsung Galaxy S21 FE on tutulla Samsungin tasolla, eli akun kuluminen ei kummankaan testauskerran aikana ollut liiallista. Puhelin ei myöskään ottanut itseensä pakkasesta, sillä se ei tuottanut mitään huomattavia ongelmia. Huomattavimmat pakkasen vaikutukset nähtiin akun latauksen estämisenä, mutta Galaxy S21 FE palautui kuitenkin normaaliksi muutaman minuutin aikana huoneenlämmössä.

Kamerat

Samsung Galaxy S21 FE tarjoillee saman kamerajärjestelmän kuin edeltäjänsä Galaxy S20 FE, eikä havaittavissa ole suuria teknisiä muutoksia. Samsung on toki tehnyt parannuksia ohjelmistoon, ja sen kautta pystynyt parantamaan kuvanlaatua. Kameraratkaisu on siis huippuluokan puhelimiin suunnattu, mutta teknisesti hieman vanhentunut. Tarjolla on siitä huolimatta vain tarpeellisia kameroita, joita ovat pääkameran ohella ultralaajakulma- ja telekamerat.

Pääkameran tarkkuus yltää 12 megapikseliin, ja siinä on 1/1,76 tuuman kokoinen sensori 1,8 µm pikselikoolla. Pääkamerassa on linssi, jossa on f/1.8-aukko sekä 26 mm polttoväli. Pääkamera tukee myös automaattitarkennusta ja se on varusteltuna optisella kuvanvakautuksella. Toinen kameroista on myös tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja kyseessä on 123 asteen kuvakenttään yltävä ultralaajakulmakamera. Sensorissa on 1/3,0 tuuman koko sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameran linssissä on f/2.2-aukko sekä 13 mm polttoväli.

Viimeinen takaosan kameroista on 8 megapikselin tasoinen ja se on 3x optiseen zoomiin kykenevä telekamera. Kamerassa on f/2.4-aukko, 76 mm polttoväli, 1/4,5” kennokoko, 1,0 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Samsung on varustellut Galaxy S21 FE:n myös yhdellä etukameralla, joka on tarkkuudeltaan jopa 32 megapikseliä.

Samsung Galaxy S21 FE:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 12 megapikseliä (Sony IMX258, f/1.8, 26 mm, 1/1,76”, 1,8 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Samsung S5K2LD, f/2.2, 13 mm, 1/3,0”, 1,12 µm, 123 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (Hynix HI847, f/2.4, 76 mm, 1/4,5”, 1,0 µm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (Sony IMX616, f/2.2, 26 mm, 1/2,74” 0,8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameran osalta Samsung Galaxy S21 FE tarjoaa taattua laatua, sillä 12 megapikselin pääkameralla saadaan aikaiseksi laadukasta jälkeä monessa tilanteessa. Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa kuvat ovat erittäin laadukkaita, tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Kuvissa ei ole havaittavissa merkittävää rakeisuutta tai muutakaan epämääräistä. Kuvat ovat dynaamiselta alueeltaan hyvällä tasolla, ja tuttuun Samsungin tyyliin värejä korostetaan hieman luonnollista enemmän.

Heikossa valaistuksessa kuvattaessa pääkamera on yllättävän vahvoilla, mikä ilahduttaa erityisesti Suomen pimeinä talvi-iltoina. Kuvista saadaan oletusasetuksilla teräviä, yksityiskohtaisia sekä yleisesti laadukkaita. Kuvat tietysti hieman pehmenevät tietyssä valaistuspisteessä, mutta onneksi kamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joten kuviin saadaan hieman enemmän valoa. Erillisessä yökuvaustilassa voidaan ottaa kuvia myös hieman suuremmalla valotusajalla, joka mahdollistaa vieläkin paremmat kuvat.

Galaxy S21 FE on mielestäni osoitus siitä, että myös vanhemmilla kamerasensoreilla pystytään tuottamaan hyvää jälkeä, kunhan ohjelmisto on kunnossa. Itse olin ainakin erittäin tyytyväinen pääkameraan, ja mielestäni testikuvat puhuvat puolestaan. Alapuolella on muutamia pääkameralla otettuja testikuvia erilaisissa kuvausolosuhteissa.

Toinen Galaxy S21 FE:n tärkeistä kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jolla taltioidaan kuitenkin 12 megapikselin kuvia. Ultralaajakulmakamerat ovat monesti puhelimissa laadullisesti heikoimpia, eikä nyt Samsung ole pystynyt tekemään poikkeusta. Ultralaajakulmakameralla ei päästä lähellekään pääkameran laatua, mutta onneksi kyse ei ole kuitenkaan mistään kovin huonosta kamerasta.

Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ultralaajakulmakamera on vahvoilla, sillä kameralla voidaan kuvata edelleen yksityiskohtaisia kuvia. Dynaaminen alue kuvissa on hyvä, mutta yleinen laatu jättää jonkin verran toivomisen varaa. Yleisesti kuvien keskiosasta tuli selvästi tarkempi kuin reunoista, mikä selittynee automaattisella vääristyksen korjauksella.

Ultralaajakulmakameran kyvyt tulee vastaan erityisesti heikossa valaistuksessa kuvattaessa. Kuvissa lisääntyy pehmeys ja rakeisuus jonkin verran, mutta kuvat ovat silti ihan kohtalaisella tasolla. Erillisen yötilan avulla myös ultralaajakulmakameralla voidaan ottaa miellyttäviä kuvia, joita kehtaa jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Yötilalla kuviin saadaan enemmän valoa ja tämän myötä myös hieman enemmän yksityiskohtia.

Valitettavasti ultralaajakulmakameraan ei ole saatu automaattitarkennusta, joka olisi voinut mielestäni olla loistava lisäys myös Galaxy S21 FE -malliin. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy S21 FE:n ultralaajakulmakameralla.

Kolmas takaosan kamera on 8 megapikselin telekamera, joka kykenee 3x optiseen zoomiin. Vaikka kamerasensori on 8 megapikseliä, niin Samsung on päättänyt tallentaa kuvat silti 12 megapikselin tasoisena. Telekameralla pystytään myös taltioimaan hyviä kuvia, sillä usein kuvat olivat riittävän tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Terävyys kuvissa on hieman heikompi kuin pääkamerassa, mutta mistään suuresta ongelmasta ei mielestäni ole kyse. Värit telekamera taltioi samalla tavalla kuin pääkamera, eli merkittävää värieroa ei kameroiden välillä ole.

Heikossa valaistuksessa käytetään Galaxy S21 FE:n kohdalla pääasiassa pääkameraa zoomiin. Tämä on normaali ratkaisu, sillä usein pääkameralla saadaan aikaiseksi parempia kuvia kuin heikommalla telekameralla. Yötilassa myös telekameraa pystytään käyttämään useammin. Heikossa valaistuksessa telekameran kuvien laatu jää selvästi pääkameran laadusta, mutta tämä oli myös odotettavissa. Alapuolella on muutamia Galaxy S21 FE:n telekameralla otettuja kuvia.

Videokuvauksen osalta Galaxy S21 FE ei pääse antamaan käyttäjille juurikaan mitään uutta. Puhelin tukee korkeintaan 4K 60 fps -videokuvaa pää- ja etukameralla, mutta tele- ja ultralaajakulmakamerat rajoittuvat 4K 30 fps -tasolle. Yleisesti videokuvaus oli hyvällä tasolla ja lopputulos oli ainakin 4K-tarkkuudella yksityiskohtaista ja käyttökelpoista. Pää- ja telekameroiden optinen kuvanvakautus tarjoaa myös vakautta videoille.

Takaosan kameroiden ohella Galaxy S21 FE tarjoaa myös erittäin tarkan 32 megapikselin selfiekameran, joka on täysin sama kuin edeltäjämallissa. Etukamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin neljä pikseliä yhdistetään ja saadaan lopputulokseksi 8 megapikselin kuvia.

Etukameran kuvien laatu on pääasiassa hyvä, eikä siitä löydy suuremmin valittamista. Galaxy S21 FE on erinomainen puhelin sellaisille henkilöille, jotka tykkäävät ottaa päivittäin useita selfieitä tai joille juuri etukameran kuvien laatu on tärkeä osa-alue uudessa puhelimessa. Etukamerassa on silti tutut Samsungin heikkoudet, kuten automaattitarkennuksen puute.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on Galaxy S21 FE -puhelimen kohdalla samanlainen kuin monissa muissa Samsungin puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x), pääkamera (1x) sekä telekamera (3x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitaso monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x, 20x, 30x). Samsung on myös tehnyt zoomaamisesta aikaisempaa sulavampaa.

Samsung on varustellut Galaxy S21 FE -puhelimeen monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (+2.0 … -2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Samsung on tuonut manuaalitilan käytettäväksi myös puhelimen ultralaajakulmakameralla, jossa säädöt ovat hieman rajallisemmat, mutta silti monipuoliset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Kamerasovellus on siis tuttua Samsungia, eikä se tarjoa mitään suuria yllätyksiä. Valitettavasti kamerasovelluksen käyttökokemus testijakson aikana ei päässyt vakuuttamaan. Kamerasovellus tuntui olevan erittäin tahmea, joten kuvaustilojen sekä asetuksien välillä vaihtaminen ei ollut sulavaa. Lisäksi kameroiden välillä vaihtelu saattoi toisinaan olla tuskallisen hidasta. Testijakson aikana kamerasovellus jäätyi myös muutaman kerran ja sovelluksen kaatuilut olivat myös läsnä. Kyseessä on pitkästä aikaan Samsungilta huippupuhelin, jonka kameraohjelmisto on niin huono, ettei kameraa ole kovinkaan mielekästä käyttää.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimessa on valmiina Android 12.

Galaxy S21 FE on Samsungin ensimmäinen uutuuspuhelin, joka on varusteltuna heti tuoreeltaan Android 12 -käyttöjärjestelmällä sekä One UI 4.0 -käyttöliittymällä. Vaikka kyseessä on merkittävä Android-päivitys, niin Samsungin puhelimissa se ei tarjoa kovinkaan merkittäviä uudistuksia. Testijakson aikana Galaxy S21 FE ei saanut päivityksiä, vaan tuorein saatavilla ollut ohjelmisto piti sisällään Googlen 1. marraskuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tietoturvapäivitykset ovat erikoisesti myöhässä.

Päivitystuen pitäisi Galaxy S21 FE -puhelimessa olla erinomainen, sillä Samsung lupaa lippulaivapuhelimilleen tutun päivityslupauksen. Samsung on luvannut laitteelle kolme suurempaa Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Teoreettisesti puhelimen pitäisi saada siis Android 13-, Android 14- ja Android 15 -versiot, mikä voi hyvinkin pitää paikkansa. Samsung on viime aikoina kunnostautunut puhelimiensa päivityksien suhteen, mutta todennäköisesti vasta kolmen vuoden päästä nähdään kuinka hyvin päivityslupaus on pitänyt.

Android 12:n uusia ominaisuuksia Galaxy S21 FE -puhelimessa ovat paremmat tietoturva-asetukset, kuten likimääräinen sijainti sekä kameran ja mikrofonin ilmaisinkuvakkeet niiden ollessa käytössä. Lisäksi mukana on muutamia muitakin ominaisuuksia, mutta ei lähellekään kaikkia Android 12:n uudistuksia, sillä Samsung ei käytä Googlen esittelemää Material You -muotokieltä. One UI 4.0 -käyttöliittymä peittää alleen monet Googlen innovaatiot, mikä on mielestäni pieni pettymys.

One UI 4.0 -käyttöliittymä on itsessään pitkälti samanlainen kuin aikaisempi One UI 3, eikä merkittäviä uudistuksia ole havaittavissa. Samsung on tuonut mukaan erilaiset kustomoitavat teemat, sillä käyttäjät voivat nyt valita taustakuvaan sopivan käyttöliittymän korostusvärit. Kyseessä on vastaava ominaisuus, joka nähtiin Googlen toimesta Android 12 -versiossa, mutta One UI 4:ssa kyseessä on Samsungin ratkaisu, eikä toimi yhtä kattavasti. Käyttäjät voivat myös muuttaa aloitusnäyttöä, kuvakkeita, ilmoituksia ja taustakuvia aikaisempaa monipuolisemmin. One UI 4 tarjoaa lisäksi uusitut widgetit ja muutamia uudistuksia emojeihin.

Valitettavasti Samsung on kiirehtinyt jonkin verran Galaxy S21 FE:n Android ja One UI 4 -ohjelmiston kanssa, sillä käyttökokemus ei ollut odotetulla tasolla. Vain harvoin Samsungin puhelimissa on valittamista ohjelmistossa, mutta Galaxy S21 FE on oikeasti yksi Samsungin huonoimmista suorituksista aikoihin. Käyttöliittymä tuntui tökkivältä, sovelluksien välillä vaihtelu oli hidasta ja samalla puhelin sulki toisinaan erikoisesti sovelluksia taustalta. Välillä oli myös tilanteita, joissa käyttöliittymä jäätyi muutamiksi sekunneiksi, eikä reagoinut millään tavalla. Kokemus oli sama kuin voisi kuvitella saavansa edullisissa Android-puhelimissa, ei niinkään Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvassa huippulaitteessa.

Galaxy S21 FE kaipaa ohjelmistoon siis päivityksiä tulevaisuudessa ja toivottavasti Samsung pystyy korjaamaan suurimmat hidastelut myöhemmin. Arvioita ei kuitenkaan perusteta ikinä lupauksiin tai mahdollisesti tulevaisuudessa tapahtuviin päivityksiin. Testijakson aikana ohjelmisto oli yksi puhelimen suurimmista ongelmista.

Yhteenveto

Samsung Galaxy S21 FE on luonnollinen jatke lähes parin vuoden takaiselle Galaxy S20 FE -puhelimelle, mutta samalla kyseessä on hieman erikoinen uutuus. Yleisesti on tiedossa, että Samsung joutui julkaisemaan puhelimen puoli vuotta myöhässä globaalin piiripulan takia, joten Galaxy S21 FE ei ole enää niin houkutteleva kuin se olisi ollut viime kesänä.

Itse tykkäsin puhelimen tyylikkäästä ja pääosin laadukkaasta rakenteesta, jonka kruunaa vielä IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Yksi Galaxy S21 FE:n valttikorteista on myös laadukas AMOLED-näyttöpaneeli, jonka 120 hertsin virkistystaajuus takaa sulavan kokemuksen. Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri on edelleen tehokas ja muidenkin teknisien tietojen valossa kyseessä on viime vuoden huippulaite. Kamerat todettiin perusvarmoiksi ja akunkesto oli hyvällä tasolla. Samsungin yksi suurimmista valttikorteista on pitkä päivitystuki, sillä Galaxy S21 FE saa 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä.

Galaxy S21 FE ei ole valitettavasti mikään täydellinen puhelin. Häiritsevimmät ongelmat olivat ohjelmiston kanssa, sillä kokemus ei ollut yhtä vakaa tai toimiva kuin mitä Samsungilta on totuttu näkemään. Hidastelevan ohjelmiston ohella testilaitteessa havaittiin myös ongelmia mobiiliverkkojen kanssa, sillä puhelin tuntui hävittävän yhteyden helposti. Mielestäni puhelimen muita heikkouksia ovat keskivertoa hitaammat latausratkaisut sekä kuulokeliittimen ja muistikorttipaikan puute. Samsung ei myöskään toimita laturia enää myyntipakkauksessa.

Hinta on yksi Galaxy S21 FE -puhelimen ongelmista, sillä Samsung on hinnoitellut laitteen aivan liian kalliiksi. Puhelimen suositushinta on edullisimmillaan 779 euroa, joka on paljon verrattuna kilpailijoihin sekä puhelimen ominaisuuksiin. Monet jälleenmyyjät tarjosivat Galaxy S21 FE -puhelinta julkaisun aikaan alennuksessa jopa 499 euron hinnalla, joka olisi oikeampi hinta tälle laitteelle. Puhelinta on hyvin vaikea suositella 779 euron hinnalla, mutta jos sen pystyy hankkimaan 499 euron hintaan, niin kyseessä on suositeltava laite.

Samsung on tuonut Galaxy S21 FE -puhelimesta Suomessa myyntiin kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavun ja 8 + 256 gigatavun versiot. Hintaa puhelimella on 779 tai 849 euroa versiosta riippuen. Suomessa tarjolla olevat väriversiot ovat harmaa, valkoinen, vihreä sekä violetti.

Samsung Galaxy S21 FE

7.9

SuomiMobiilissa testattiin vuoden 2022 alussa Samsungin julkaisema Galaxy S21 FE -puhelin, joka osoittautui pienoiseksi pettymykseksi.

Hyvää
  • Galaxy S21 -sarjan kanssa yhtenäinen tyylikäs muotoilu
  • IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys
  • Loistava AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 888 tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn
  • Monipuolinen kamerajärjestelmä ilman turhia kameroita
  • Kameroiden kuvanlaatu hyvällä tasolla
  • Pääosin hyvä akunkesto ja monipuoliset latausratkaisut
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija, stereokaiuttimet
  • Pitkä päivitystuki (3 + 4 vuotta)
Huonoa
  • Muovinen takapinta antaa halvan tuntuman
  • Ongelmia mobiiliverkkojen toimivuuden kanssa
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Keskivertoa hitaammat latausratkaisut
  • Laturia ei toimiteta myyntipakkauksessa
  • Ohjelmiston huomattavat hidastelut
  • Liian korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut