Arvostelussa Samsung Galaxy View – erikoinen laite vailla käyttötarkoitusta
Tällä kertaa testiini saapui Samsungin mielenkiintoinen laite, joka kantaa nimeä Galaxy View. Laite on varmasti monelle hieman vieraampi, kuin muut Galaxy -laitteet, sillä Galaxy View on Suomessa myynnissä vain muutamien jälleenmyyjien kautta ja varsin hulppealla hintalapulla.
Kyseessä on siis Samsungin suurikokoinen tabletti, jonka näyttö on 18.4 tuumaa suuri. Laite on siis todella jättikokoinen laite tabletiksi, mutta aktiiviseen tablettikäyttöön laitteesta ei kuitenkaan juuri ole. Galaxy View on suunnattu enemmän media käyttöön, eli tv-ohjelmien katseluun. Laitetta voisi kutsua ennemmin vaikka matkatelevisio nimellä, koska todellisuudessa laite ei muuhun käyttöön juuri sovellu. Tässä arvostelussa käyn läpi omia mielipiteitäni laitteesta sekä kerron tietoja tabletista.
Tekniset tiedot
- Mitat: 451.8 x 275.8 x 11.9 mm
- Paino: 2.65 kg
- Näyttö: 18.4 tuumaa (1080×1920)
- Suoritin: Exynos 7580, Octa-core 1.6 GHz Cortex-A53 (Mali-T720MP2)
- Kamerat: 2.1 megapikselin etukamera
- Akku: 5700 mAh
- Käyttöjärjestelmä: Android 5.1 (Lollipop)
Mielenkiintoinen muotoilu ja tuntuu halvalta
Samsung ei juuri pääse yllättämään Galaxy Viewin muotoilulla, joka on varsin mitäänsanomaton ja tylsä. Laitteen runko on kokonaisuudessaan muovia, joka ei anna samanlaista käsitystä laadusta, mitä laitteen hinta osaa antaa. Tablettia pidettäessä käsissä tulee heti selväksi, että Samsungin suunnittelun periaatteena ei ole ollut laatu, vaan ennemminkin suuruus sekä kokeilunhalu. Vastaavia laitteita markkinoilla ei juuri ole, ainakaan Android -käyttöjärjestelmällä.
Mielenkiintoisin osa laitteen muotoilua on seisontatuki, joka on integroitu itse laitteeseen. Kyse ei kuitenkaan ole vastaavasta seisontatuesta, joka löytyy Microsoftin Surface-laitteista, vaan tästä vielä kömpelömpi ratkaisu. Galaxy Viewin seisontatuki on vain kaksi portainen, jonka takia laitetta voi käyttää vain kahdessa asennossa. Seisontatukea ei saa laitettua myötäilemään tabletin takakuorta, jonka takia laitteelle tulee paksuutta reilusti, eikä sitä voi juuri kuljetella.
Tabletista löytyy kuitenkin kantokahva, josta sitä on helppo kanniskella, ainakin periaatteessa. Tabletti on niin iso, että sitä kanniskellessa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei se osu johonkin sopivasti, niin että se hajoisi.
Liian suuri näyttö aktiiviseen tablettikäyttöön
Galaxy Viewistä löytyy komea ja suuri 18.4 tuuman näyttö, joka ei kuitenkaan ole Samsungin vahvin taidonnäyte. Näytön tarkkuus on Full HD -tasoa, eli siitä löytyy 1920×1080 pikseliä, joka on tuumaa kohden vain vaivaiset 120 pikseliä. Tabletin näyttö ei siis ole mitenkään kauhean hyvä, sillä se häviää jopa nykyaikaisille televisioille.
On kuitenkin varma, että laitteen suurin vetonaula on juuri näyttö, joka on erityisen suuri. Tämä kiinnittää varmasti monien huomion. Galaxy Viewin näyttö on myös todella herkkä keräämään sormenjälkiä, jotka eivät aivan helposti lähde pyyhkimällä pois. Tämä on suuri miinus, sillä jos näytössä on paljon sormenjälkiä, niin luonnollisesti myös käyttökokemus häiriintyy.
Keskitasoinen tekniikka, joka näkyy käytössä
Galaxy View ei pääse yllättämään tekniikkansa osalta, sillä sisällä hyrrää Samsungin oma kahdeksanytiminen Exynos 7580 -järjestelmäpiiri ja Mali-T720MP2 -grafiikkasuoritin. Laitteesta löytyy myös 2 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota pystytään laajentamaan aina 128 gigatavuun asti MicroSD-korttipaikan ansiosta.
Tabletti on varsinainen pettymys tekniikkansa osalta, joka näkyy myös laitteen joka päiväisessä käytössä selvästi. Galaxy View oli monessa tapauksessa todella hidas, eikä kaikki sovellukset auenneet ensimmäisellä yrityksellä.
Samsung on pakannut tablettiin vain yhden kameran, joka on suuruudeltaan 2.1 megapikseliä ja sijaitsee laitteen etupuolella. Kamera ei ole kauhean laadukas, joten en siitä tässä arvostelussa ole tehnyt omaa osiota.
Erinomainen akun kesto
Vaikka Samsung onkin tehnyt Galaxy View -tabletista varsin kookkaalta näyttävän laitteen, niin sen sisältä kuitenkin löytyy varsin pieni 5700 milliampeeritunnin suuruinen akku. Laitteen akku on kuitenkin tarpeeksi suuri, että siitä riittää virtaa yhdeksi kokonaiseksi päiväksi normaalilla käytöllä. Positiivista on myös, että laite latautuu nopeasti täyteen, joka on suuri plussa.
Samsung lupaa tabletille noin 8 tunnin akunkeston, joka pitää aikalailla paikkansa. Testijakson aikana akku ei loppunut kertaakaan kesken päivän normaalilla käytöllä. Laitteella katsottiin yleensä vain ohjelmia, jonka takia esimerkiksi raskaita pelejä ei tullut testattua, osittain syynä oli myös Galaxy Viewin suuri koko.
Yhteenveto
Samsung Galaxy View on mielenkiintoinen kapistus, mutta todellisuudessa sille ei ole mitään muuta käyttöä kuin videoiden ja elokuvien katselussa. Tabletti ei ole suunniteltu työkäyttöön, joka tulee heti selväksi, sillä siitä löytyy Android -käyttöjärjestelmä. Jos laitteessa hyrräisi Windows ja mukana tuli näppäimistö ja hiiri, niin näkisin laitteessa enemmän potentiaalia, mutta nykyisellään laiteelle on vaikea keksiä mitään hyödyllistä käyttötarkoitusta. Samsung Galaxy View voi kuitenkin olla hyödyllinen paljon matkustavalle ihmiselle, jolloin laite on verrattain helppo ottaa mukaan. Tällaiselle henkilölle laitteesta löytyy myös SIM-korttipaikka, jonka ansiosta ei tarvitse olla riippuvainen WLAN-yhteyksistä.
Suomessa tätä jättitablettia myy ainakin Elisa, jonka valikoimasta laitetta löytyy noin 800 euron hintalapulla. Mielestäni Samsung on reilusti yliarvioinut tabletin hinnan, verrattuna tekniseen toteutukseen. Voisin kuvitella, että jos Galaxy View maksaisi alle 500 euroa, niin se olisi ehkä parempi ostos.
Samsung on halunnut lähteä Galaxy Viewin kanssa kokeilemaan suurinäyttöisten tablettien markkinoita, jossa ei toistaiseksi ole suurta kilpailua. Laite ei vastaa mielestäni juurikaan missään mittakaavassa Samsungin tyypillistä tämän hintaluokan laatutottumuksia. Voisikin sanoa, että Samsung Galaxy View on kuin paluu vuoteen 2012.
En ole koskaan nähnyt näin montaa kirjoitusvirhettä näin lyhyessä tekstissä.
Kiitos kommentista. Koitetaan parantaa seuraavissa. P.s. voi myös vihjaista, mistä niitä löytyy, kun ei aina omia virheitä erota. 🙂
Pääasiassa yhdyssana- ja pilkkuvirheitä ajoittaisen kapulakielen lisäksi.