ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy Z Fold 2 – taittuvanäyttöisten puhelimien selvä kuningas

Samsung Galaxy Z Fold 2

Samsungin toisen sukupolven taittuvanäyttöinen Galaxy Z Fold 2 on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, ja kyseessä on selvästi edeltäjästään uudistettu älypuhelin. Ensimmäinen Galaxy Fold nähtiin markkinoilla vuonna 2019, ja puhelimen myyntiinsaapuminen oli varsin värikäs. Nyt uuden Galaxy Z Fold 2:n kohdalla Samsung on ottanut oppia virheistään ja tehnyt lähes kaiken nyt paremmin.

Kyseessä on kuitenkin edelleen todella arvokas puhelin, sillä hintaa on huimat 2099 euroa. Hinta on kuitenkin laskenut verrattuna edeltäjäversioon huiman yhden euron verran, sillä alkuperäinen Galaxy Fold maksoi uutena 2100 euroa. Galaxy Z Fold 2 on saanut selviä uudistuksia erityisesti näyttöihin, kameroihin sekä tekniikkaan yleisestikin. Laitteen idea on pysynyt samana, eli suljettuna puhelin on taskuun mahtuva, mutta avattuna kyseessä on pienikokoinen tabletti. Galaxy Z Fold 2 -puhelimessa Samsung on päässyt irti ensimmäisen version tuottamasta ”prototyyppifiiliksestä”, sillä nyt suurempien näyttöjen ja huippuluokan teknisien ominaisuuksien ansiosta puhelinta on mukava käyttää.

Tulemme tässä arvostelussa tutustumaan perinpohjaisesti Galaxy Z Fold 2 -puhelimeen noin kolmen viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Arvostelussa tutkimme puhelimen rakennetta, näyttöjä, teknisiä ominaisuuksia, 5G-yhteksiä sekä kameroita. Lisäksi kerron henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteen päivittäisestä käytöstä, ja onko suuremmasta taittuvasta näytöstä oikeasti hyötyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy Z Fold 2 (SM-F916B)
Mitat [suljettuna]: 68 x 159.2 x 16.8 mm
Mitat [avattuna]: 128.2 x 159.2 x 6.9 mm
Paino: 282 g
Rakenne: alumiinikehys / Gorilla Glass Victus -lasi / muovi
Päänäyttö [taipuva]: 7.6 tuumaa / Dynamic AMOLED 2X / 2208 x 1768 / 22.5:18-kuvasuhde / 120 Hz / HDR10+
Ulkonäyttö: 6.23 tuumaa / 2260 x 816 / 25:9-kuvasuhde / Super AMOLED
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 865+ (Adreno 650)
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]
Tallennustila: 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 3.1)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.76" / 1.8 µm / DPAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 12 mm / 1.12 µm / 123 astetta) + 12 MP telekamera (f/2.4 /  52 mm / 1/3.6" / 1.0 µm / DPAF / OIS / 2x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera [ulkopuolella]: 10 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1.22 µm)
Etukamera [sisäpuolella]: 10 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1.22 µm)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 / One UI 2.5 (1. joulukuuta 2020 tietoturva)
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 25 watin langallinen lataus / kaksisuuntainen langaton lataus / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereo-kaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Mystic Bronze ja Mystic Black
Hinta: 2099 €

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy Z Fold 2:n myyntipakkaus.

Samsung toimittaa Galaxy Z Fold 2:n tuttuun tyyliin hieman erilaisessa myyntipakkauksessa kuin normaalin älypuhelimen. Myyntipakkauksen ulkopuolta koristaa iso Z-kirjain sekä Galaxy Z Fold 2 -logot. Yhdellä kyljellä on mainittuna laitteen mallikoodi, väriversio, muistivariantti, sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkausta avatessa aluksi päältä liu’utetaan pois pahvisuoja, jonka jälkeen päästään käsiksi itse laatikkoon, jota koristaa perhosen siipiä muistuttava kuviointi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakettia avautuu keskeltä molempiin suuntiin, ja esille tulee ensin Galaxy Z Fold 2 -esittelylappu. Tämän jälkeen paketista ilmestyy pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan, takuutietoja sekä metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun. Myyntipakkauksesta löytyy tämän jälkeen vihdoin itse puhelin muoveihin käärittynä. Muoveissa Samsung muistuttaa, että puhelin ei kestä vettä, naarmuuntumista, eikä laitetta suositella käytettäväksi laitteiden lähistöllä, jotka eivät tykkää magneeteista. Pakkauksen pohjalta löytyvät vielä Samsungin 25 watin tehoinen pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä USB-C-liittimellä varustellut AKG-kuulokkeet.

Myyntipakkaus on sisällöltään siis hyvin tuttua Samsungia, eikä 2099 euron hintainen Galaxy Z Fold 2 tarjoa mitään erikoista paketissaan. Kyseisellä hintalapulla olisi voinut toivoa näkevän paketissa hieman ekstraa, kuten langattomat kuulokkeet tai jonkinlaiset suojakuoret, jotka nähtiin ensimmäisen sukupolven Galaxy Foldin kanssa viime vuonna. Myyntipakkaus on kuitenkin tyylikäs ja hyvin viimeistelty, mutta sisällöltä olisi kaivannut hieman enemmän.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy Z Fold 2 on ulkoisesti hyvin pitkälti edeltäjänsä kaltainen, mutta toki Samsung on vienyt kaikkea hieman pidemmälle ja pyrkinyt tuottamaan aikaisempaa laadukkaamman vaikutelman. Samsung on uudistanut erityisesti saranaa, joka on nyt aikaisempaa luotettavampi, kestävämpi sekä tarjoaa uusia ominaisuuksia, joita ei aikaisemmin vielä nähty. Puhelimessa on myös hyödynnetty laadukkaita materiaalivalintoja, joilla pyritään tuottamaan vaadittava premium-vaikutelma.

Samsung on valmistanut puhelimen laadukkaasta alumiinikehyksestä sekä tuoreimmasta Gorilla Glass Victus -lasipinnoista. Alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi, mutta lasipinnat ovat kiiltävät testiin saadussa mustassa väriversiossa. Kiiltävät lasipinnat ovat tuttuun tapaan erittäin liukkaat ja keräävät varsin nopeasti sormenjälkiä sekä muita rasvajälkiä. Samsung on kuitenkin laittanut lasipintoihin tutun likaahylkivän pinnoitteen, jonka ansiosta lika lähtee helposti pyyhkäisemällä pois lasista. Testijakson aikana Gorilla Glass Victus -lasipinnat vaikuttivat todella hyviltä, sillä päivittäisessä käytössä laseihin ei tullut mitään silminnähtäviä naarmuja, vaan ne pysyivät siisteinä.

Puhelimen mitat ovat suljettuna 159,2 x 68 x 16,8 millimetriä, joten Galaxy Z Fold 2 on tällöin erittäin kapea, mutta pitkä. Samalla paksuutta on lähes kahden perinteisen älypuhelimen verran, mutta puhelin mahtuu silti varsin mukavasti taskuun. Avattuna puhelimen mitat ovat 159,2 x 128,2 x 6,9 millimetriä, jolloin leveys tuplaantuu ja paksuudesta lähtee puolet pois. Kyse on tällöin lähes tabletin kokoisesta laitteesta. Painoa Galaxy Z Fold 2:lla on huimat 282 grammaa, joten painoa löytyy erittäin paljon ja sen huomaa myös käytössä. Toki suureen painoon tottuu ajan kanssa, mutta se kannattaa ottaa kuitenkin huomioon laitetta harkittaessa.

Suuri koko ja paino tuottavat kuitenkin Galaxy Z Fold 2:lle tietynlaista laadukkuuden tunnetta sekä jämäkkyyttä. Esimerkiksi laitetta taivuteltaessa käsien välissä ei ole välittömästi havaittavissa mitään natinoita tai laaduttomuuden tunnetta. Myöskään puhelimessa oleva sarana ei päästä mitään ääniä, eikä rakenne pääse liikkumaan saranan varassa muuta kuin auki-asentoon. Sarana on yksi mielenkiintoisimmista osa-alueista puhelimessa, ja tällä kertaa Samsung on panostanut siihen todella, sillä esimerkiksi laitetta avattaessa ei ole havaittavissa saranasta mitään rutinoita tai natinoita, vaan avaaminen on erittäin sulavaa sekä varsin jämäkkää. Saranaan tullaan tutustumaan hieman tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa.

Käteen Galaxy Z Fold 2 istuu yllättävän hyvin puhelimen ollessa suljettuna, sillä käsituntumassa ei ole havaittavissa mitään ikäviä saumakohtia. Toki aivan mukavimmasta päästä puhelimen pitäminen kädessä ei ole, sillä taittuvanäyttöisessä puhelimessa on hyvin vaikeaa yrittää tuottaa myös ergonominen tuntuma. Luonnollisesti laitteen ollessa avattuna joudutaan käyttämään kahta kättä, mutta pointsit Samsungille täytyy antaa mukavan ohuesta rakenteesta. Valitettavasti mitään suojakuoria ei tällä kertaa puhelimen mukana toimiteta, mutta jos haluaa hieman paremman suojan laitteelle, niin silloin on ostettava erikseen suojakuoret, joita myös Samsungin valikoimista löytyy.

Galaxy Z Fold 2:n rakenne ei ole minkään IP-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä, mikä on kyllä täysin ymmärrettävää laitteen monipuolisen rakenteen takia. Samsung on kuitenkin pyrkinyt estämään suurimman pölyn sekä muun lian pääseminen rakenteen sisälle, jotta esimerkiksi hiekkaa ei pääsisi taittuvan näytön väliin ja harjoittaisi sitä. Yksi kysymysmerkki edelleen taittuvanäyttöisien puhelimien kanssa on pakkaskestävyys, sillä välttämättä muovinen näyttölasi ei kestä pakkasta suuremmin. Suositeltavaa on siis käyttää Galaxy Z Fold 2:sta edelleen hieman normaalia puhelinta varovaisemmin ja välttää puhelimen jäätymistä sekä vedelle altistumista.

Samsung on julkaissut Galaxy Z Fold 2:n kahdessa päävärissä, jotka ovat testissä käynyt Mystic Black sekä mattapintaisilla laseilla varusteltu Mystic Bronze. Lisäksi Samsung antaa kuluttajille myös mahdollisuuden kustomoida puhelimen saranan väriä ennen ostamista yhtiön omassa verkkokaupassa. Galaxy Z Fold 2:sta voi personoida omannäköisekseen neljästä saranaosan väriversiosta, jotka ovat Metallic Silver, Metallic Gold, Metallic Red sekä Metallic Blue.

Galaxy Z Fold 2 on suljettuna etuosasta lähes kokonaisuudessaan Gorilla Glass Victus -lasia, joka suojaa uusittua näyttöpaneelia. Etuosassa on suuri, mutta kapea näyttöpaneeli, joka peittää suurimman osan etuosasta. Näyttöä kiertää kohtalaiset mustat kaistaleet, ja etukameraa varten näyttöön on toteutettu reikä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Samsung on integroitunut näyttöön, mutta puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä. Takaosaan Samsung on sijoittanut laatikkomaisen kamera-alueen, jossa on kolme kamerasensoria sekä yksi LED-salama. Takaosassa on lisäksi lasiin kirjoitettuna himmeästi laitteen mallikoodi, valmistusmaa sekä muun muassa CE-merkintä, mutta Samsung-logo puuttuu.

Kun Galaxy Z Fold 2 avataan, niin sisältä paljastuu suurempi näyttö, joka on taittuva. Näyttö peittää valtaosan sisäpuolen pinta-alasta, vaikka toki näyttöä kiertääkin jälleen kohtalaiset kehykset. Samsung on luopunut edeltäjämallissa nähdystä lovesta ja nyt sisäpuolella on vain yksi kamera, jota varten näytön oikealle puolelle on toteutettu etukameraa varten reikä. Puhelimen ollessa avattuna aikaisemmin etu- ja takaosiksi nimitetyt osat tekevät yhdessä takaosan, joka on varsin symmetrinen.

Puhelimen ollessa avattuna, on oikeassa reunassa äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon Samsung on integroinut myös sormenjälkilukijan. Galaxy Z Fold 2:n vasemmassa reunassa on ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa ainoastaan yksi nano-SIM-kortti. Puhelimen yläreunassa on yksi kaiutinritilä sekä yksi mikrofoni, kun taasen alareunasta löytyvät toinen kaiutinritilä, yksi mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin. Kun Galaxy Z Fold 2 taivutetaan kasaan, niin puhelin taipuu keskeltä kahtia ja esille tulee vasempaan reunaan saranaosuus, mutta sarana on kuitenkin suojattu kiiltäväpintaisella metallilla, johon on kaiverrettu Samsungin logo.

Millainen sarana on, ja kestääkö se todella?

Sarana on avainasemassa kaikissa taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa ja nyt Galaxy Z Fold 2:ssa se on saanut suuria muutoksia verrattuna edeltäjäversioon. Saranaa kutsutaan tällä kertaa nimellä ”Hideaway Hinge”, jonka uusin ominaisuus on erityisesti se, että saranan voi jättää ihan mihin asentoon tahansa. Itse saranan kerrotaan koostuvan itsessään yli 60 elementistä, ja Samsungilla se on suunniteltu huolella toimimaan ongelmitta pienessä älypuhelimessa.

Samsung on varustellut saranan myös harjoilla, jotka puhdistavat saranan automaattisesti sitä käytettäessä. Samsungin mukaan harjakset laitteen sisällä pyyhkivät lian ja pölyn pois, niin ettei ne pääse vaikuttamaan käyttökokemukseen negatiivisesti. Itse saranan on luvattu kestävän vähintään 200 000 taivutuskertaa, mikä tarkoittaisi 5 vuoden kestävyyttä, jos puhelimen saranaa käytettäisiin keskimäärin 100 kertaa päivässä.

Testijakson aikana oli hienoa huomata, että aivan kauheasti ei Galaxy Z Fold 2:ssa tarvinnut murehtia saranan löystymisestä, joka oli läsnä vielä edeltäjäversiossa. Nyt Samsung oli saanut toteutettua sanan niin, ettei löystymistä ollut havaittavissa kolmen viikon testijakson aikana. Lisäksi puhelin pysyi suljettuna vahvojen magneettien avulla, ja avaamiseenkin joutui käyttämään jonkin verran voimaa. Esimerkiksi laitteen avaaminen yhdellä kädellä tuntui olevan lähes mahdotonta.

Samsung ei ole onnistunut tuottamaan saranasta täysin tiivistä, sillä puhelimen ollessa taitettuna kahtia jää väliin pieni rako, jonne voi mennä pölyä ja muuta likaa esimerkiksi taskussa pidettäessä. Sama haaste oli jo alkuperäisessä Galaxy Fold -puhelimessa, mutta Samsung on kuitenkin pystynyt tällä kertaa pienentämään rakoa hieman, minkä vuoksi kyse ei ole enää niin suuresta ongelmasta.

Saranassa on nyt Galaxy Z Flip -puhelimista tutuksi tullut CAM-teknologia, jonka avulla puhelin pystytään pitämään taivutettuna, avattuna tai jotain siltä väliltä, joten puhelimen ei tarvitse enää olla ainoastaan joki kiinni tai auki. Samsung kutsuu ominaisuutta Flex-tilaksi, jossa saranan kulman voi säätää juuri haluamakseen. Galaxy Z Fold 2:ssa sarana voidaan jättää ihan mihin tahansa asentoon ja sitä voidaan käyttää itsensä telakkana, sillä puhelin pysyy pystyssä, jos sarana on 75-115 asteen välillä.

Näytöt

Selvimmät ja suurimmat muutokset Galaxy Z Fold 2:ssa on tehty näyttöihin, jotka ovat kauttaaltaan nyt edeltäjää suuremmat ja paremmat. Idea näyttöjen kanssa on kuitenkin pysynyt ennallaan, sillä laitteen etuosassa on pienempi näyttöpaneeli, kun taasen sisältä löytyy suurempi taittuva näyttöpaneeli.

Katsotaan ensiksi, mitä Galaxy Z Fold 2:n ulkopuolella oleva näyttö tarjoaa. Näyttö on hieman perinteisempi, sillä se on kooltaan 6,23 tuumaa ja perustuu Super AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on myös 2260 x 816 pikselin tarkkuus, joka tekee 386 pikseliä tuumaa kohden. Samsung on tehnyt näytöstä erittäin kapean sekä suhteessa korkean, mikä käy ilmi jo erikoisesta 25:9-kuvasuhteesta. Näytössä on lisäksi perinteisempi 60 hertsin virkistystaajuus.

Teknisesti ulkonäyttö ei ole mitenkään kovin erikoinen, mutta näyttö on kuitenkin erittäin laadukas. Tarkkuutta on riittävästi, eikä yksittäisiä pikseleitä ole nähtävillä paljain silmin. Näytön 60 hertsin virkistystaajuus on ehkä hieman pettymys, mutta kyllä senkin kanssa pystyy toimimaan helposti. Ulkonäyttö on edeltäjään verrattaessa selvästi suurempi sekä nyt miellyttävämpi käyttää. Galaxy Z Fold 2:sta on mahdollista käyttää ulkonäytöltä mukavasti, vaikka toki kapeaan ja korkeaan kokemukseen on hieman totuteltava.

Galaxy Z Fold 2:n kohokohta löytyy sisäpuolelta, josta paljastuu suuri 7,6 tuuman näyttöpaneeli. Samsung on panostanut suurempaan näyttöön tällä kertaa erittäin paljon, ja näyttö on mennyt joka osa-alueella selvästi pidemmälle verrattuna viime vuoden Galaxy Foldiin. Samsung on varustellut näytön Dynamic AMOLED 2X -tekniikalla, jossa on QXGA+ -tarkkuus, eli 2208 x 1768 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 373 kappaletta, joten tarkkuus on myös tarpeeksi hyvällä tasolla. Sisänäyttö on puhelimessa neliömäinen, sillä se tarjoaa 22.5:18-kuvasuhteen. Näytön yksi suurimmista valttikorteista on nykyaikainen 120 hertsin virkistystaajuus.

Teknisesti sisäpuolen taittuva näyttö on miellyttävän kehittynyt ja tarjoaa huippuluokan puhelimelle ominaisia ratkaisuja. Korkea 120 hertsin virkistystaajuus sisänäytössä tekee käyttökokemuksesta aikaisempaa sulavamman. Samsung antaa puhelimen asetuksista mahdollisuuden vaihtaa virkistystaajuutta kahden oletusasetuksen väliltä, jotka ovat normaali 60 Hz sekä mukautuva, jossa maksimitaajuus on 120 hertsiä. Mukautuvan asetuksen ollessa päällä pystyy puhelin itse päättämään, milloin 120 hertsin tila on tarpeellinen.

Monien muiden huippupuhelimien tapaisesti myös Galaxy Z Fold 2:ssa on HDR10+ -tuki sisänäytöllä, mutta todennäköisesti ulkopuolen näytöltä tukea ei löydy. Puhelin on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, jonka ansiosta puhelimella voidaan katsoa tarkkoja sekä HDR10 -tasoisia videoita monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi sisänäytöllä Netflixiä voidaan katsoa Full HD -maksimitarkkuudella sekä HDR10 -tekniikan ollessa käytössä. Ulkonäyttö mahdollistaa ainoastaan HD-tasoisten videoiden katselun.

Käyttökokemukseltaan molemmat näytöt ovat erinomaisia. Ulkopuolen näytöltä on mahdollista suorittaa kaikki tarvittavat toiminnot niin, ettei suurempaa näyttöä tarvitse aina avata. Sisäpuolen taittuva näyttö toimii hyvin videoiden katseluun, kirjan lukemiseen, pelaamiseen tai vaikkapa navigointiin. Aina kun suurempaa näyttöä tarvitsee, niin silloin lähes tabletin kokoinen näyttö on käytettävissä, mutta esimerkiksi puheluihin sekä viesteihin vastaaminen onnistuu ongelmitta myös ulkopuolen näytöltä. Molemmissa näytöissä on tarpeeksi riittävä kirkkaus, mukavat värintoistot sekä huipputasoiset katselukulmat.

Näkyykö taitoskohta?

Kaikkien taittuvanäyttöisten laitteiden ongelma on edelleen taitoskohtaan tuleva kupru, jonka näkee selvästi. Tämä on nähtävissä myös Galaxy Z Fold 2:n sisänäytön keskellä pystysuorasti. Taitoskohdan jääminen näyttöön on täysin luonnollista, eikä se suuremmin ainakaan itseäni tuntunut testijakson aikana haittaavan.

Taitoskohdan näkee selvästi katsottaessa näyttöä pienestä kulmasta ja sen myös tuntee selvästi, jos sormea vie näytöllä taitoskohdan yli. Taitoskohtaa on kuitenkin hyvin vaikea nähdä, jos näyttöä katsotaan suoraan edestä, joten se ei vaikuta millään tavalla esimerkiksi Netflixin katselukokemukseen. Jos taitoskohtaa näytössä verrataan viime vuoden Galaxy Foldiin, niin mielestäni Samsung on onnistunut hieman pienentämään sitä, mikä on erittäin positiivinen kehityssuunta. Todennäköisesti taitoskohdan tuottamasta kuprusta ei päästä koskaan eroon, joten siihen on totuttava, jos aikoo ostaa taittuvanäyttöisen puhelimen.

Suurin kysymysmerkki taittuvissa näytöissä on edelleen kestävyys, mutta Galaxy Z Fold 2:n kohdalla taittuvanäyttö on todennäköisesti viimeinen osa, joka hajoaa peruskäytössä. Taittuvia näyttöjä on kehitetty vuosien saatossa niin paljon, että niiden pitäisi kestää hyvin aktiivista käyttöä. Lisäksi Galaxy Z Fold 2:n kaltaisessa laitteessa näyttö on puhelimen sisällä, joten se ei ole aina alttiina iskuille.

Näyttöä on suojaamassa UTG-lasipinta, joka tulee sanoista Ultra Thin Glass. Näytössä on siis erittäin ohut taittuva lasikerros, jonka päällä on vielä erillinen muovikalvo. Lasintuntumaan ei sisänäytössä päästä, vaan kosketuspinta on varsin muovimainen. Tämän takia näyttöön saattaa pidemmässä käytössä syntyä ikäviä naarmuja sekä kynsien aiheuttamia painaumia.

Yksi suurimmista ongelmista mielestäni muovipintaisessa näytössä on se, että siihen jäävät sormenjäljet ja muu lika erittäin selvästi kiinni. Tämän takia sisänäyttö vaikuttaa lähes aina erittäin likaiselta, ja jälkiä joutuu oikein kunnolla hinkkaamaan pois, jotta näytöstä tulee puhdas. Näytön puhdistamisessa joutuu kuitenkin olemaan erittäin varovainen, sillä se voi naarmuttaa pehmeää näyttöpintaa. Galaxy Z Fold 2:n kohdalla on pitkälti tyydyttävä siihen, että sisänäyttö on aina likainen.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Tekniikan osalta Galaxy Z Fold 2:ssa Samsung luottaa vahvasti tuoreimpiin saatavilla oleviin komponentteihin. Puhelimen tehoista on vastaamassa Qualcommin loppuvuoden hieman päivitetty Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa noin 10 prosenttia paremman suorituskyvyn kuin aikaisempi Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri. Tämä johtuu yhden ytimen korkeammasta kellotaajuudesta, mutta muita suorituskykyyn vaikuttavia eroja järjestelmäpiireissä ei suuremmin ole.

Snapdragon 865+ on valmistettu edelleen tutulla 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865+ koostuu yhdestä 3,1 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.

Suomessa Samsung tarjoaa Galaxy Z Fold 2 -puhelintaan ainoastaan yhdessä muistivariantissa, jossa on 12 gigatavua tuoretta LPDDR5 RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei Samsung puhelimeen ole saanut, joten käyttäjät joutuvat tyytymään sisäiseen tallennustilaan tai ostamaan jonkinlaista pilvitallennustilaa.

Suorituskyvyn osalta Galaxy Z Fold 2 on erinomainen, eikä siitä päästä mihinkään. Snapdragon 865+ on erittäin kyvykäs järjestelmäpiiri, ja sen ansiosta onnistuvat raskaimmatkin tehtävät. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa laite pärjäsi hyvin odotetulla tavalla. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy Z Fold 2:n saamia pisteytyksiä viime vuoden Galaxy Fold -puhelimeen (Snapdragon 855) sekä Huawein alkuvuoden Mate Xs -puhelimeen (Kirin 990 5G). Suorituskykytestien tuloksista nähdään, että Galaxy Z Fold 2 on kolmikosta tehokkain ja vuoden aikana tapahtunut kehitys järjestelmäpiireissä on selvästi nähtävillä.

Testitulokset
Sasmung Galaxy Z Fold 2 (SD865+) Samsung Galaxy Fold (SD855) Huawei Mate Xs (K990 5G)
AnTuTu (V8): 597 299 pistettä 446 022 pistettä 478 767 pistettä
Geekbench 4 (single): 4492 pistettä 3406 pistettä 3866 pistettä
Geekbench 4 (multi): 12 965 pistettä 10 605 pistettä 12 357 pistettä
Geekbench 5 (single): 962 pistettä 712 pistettä 758 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3180 pistettä 2518 pistettä 3007 pistettä
PCMark 2.0: 12 646 pistettä 9057 pistettä 8663 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 7715 pistettä 5623 pistettä 5764 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 9225 pistettä 6320 pistettä 6323 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4905 pistettä 4058 pistettä 4402 pistettä

Snapdragon 865+ on siis erittäin kyvykäs vielä näin vuoden lopussa ja sen tehot riittävät varmasti vielä moneksi vuodeksi monille potentiaalisille käyttäjille. Testijakson aikana ei tullut vastaan luonnollisestikaan ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Sovelluksien käynnistymisajat olivat erittäin nopeat, eikä erilaisten toimintojen toteuttamista tarvinnut koskaan odotella kauaa. Kaikki tuntui toimivan suorituskyvyn osalta juuri niin kuin kuuluisikin.

Huomionarvoinen seikka puhelimessa oli myös se, ettei laite päässyt suuremmin koskaan kuumenemaan liikaa. Samsung on siis onnistunut yllättävän hyvin laitteen jäähdytysratkaisujen kanssa, vaikka niistä Samsung ei ole niitä suuremmin mainostanut. Toisinaan toki pidemmässä käytössä oli havaittavissa pientä lämpenemistä laitteen takaosassa, mutta mitään kriittisiä lämpenemishaasteita ei tullut vastaan.

Galaxy Z Fold 2 tarjoaa nykyaikaisen järjestemäpiirinsä rinnalla myös siihen liitetyn 5G-modeemin. Puhelimen sisuksissa on Snapdragon X55 -5G-modeemi, joka tarjoaa monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin. Kehittyneen modeemin ansiosta Galaxy Z Fold 2 tukee 5G-verkkoja nyt ja tulevaisuudessa. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Samsung on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueelle, jotka ovat non-standalone-verkoissa n1, 3, 5, 7, 8, 28, 40, 41, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joten Galaxy Z Fold 2 on myös valmis verkkojen kehittymiseen Suomessa. Tukea puhelimessa ei ole mmWave-5G-verkoille.

Testijakson aikana Galaxy Z Fold 2 -puhelimen 5G-yhteyksiä päästiin testaamaan DNA:n ja Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Puhelimella päästiin hyvän 5G-kuuluvuuden alueella lähes järjestäen yli 800 Mbps latausnopeuksiin sekä yli 60 Mbps lähetysnopeuksiin. Parhaimmillaan puhelimella mitattiin 865 Mbps latausnopeus sekä 84 Mbps lähetysnopeus. Tulokset 5G-testeissä olivat erinomaisia ja molemmat nopeudet olivat keksivertopuhelimia parempia.

5G:n osalta Galaxy Z Fold 2 on erinomainen, eikä ongelmia tullut yhteyksien kanssa vastaan suuremmin. 5G-verkoissa puhelin pysyi hyvin myös 5G-alueen rajalla, ja liikuttaessakin paikasta toiseen 5G-yhteydet olivat jatkuvasti toimivat. Toki 5G-yhteyksien erinomainen toimivuus ei ollut kovin yllättävää, sillä Samsung hyödyntää Qualcommin tekniikoita, eikä yhtiön omaa Exynos-alustaa. Yleisesti Exynos-laitteissa 5G:n toimivuus on ollut astetta heikompaa, mutta onneksi Galaxy Z Fold 2:ssa Samsung on päätynyt myös Euroopan tasolla käyttämään Qualcommin tuoreita ratkaisuja.

Äänentoisto ja sormenjälkilukija

Puhelimen kookkaan rakenteen ansiosta Samsung on saanut toteutettua Galaxy Z Fold 2:een stereokaiuttimet, joista toinen löytyy laitteen alareunasta ja toinen yläreunasta. Kaiuttimet ovat sijainniltaan hyvässä kohdassa, sillä ne eivät peity laitetta pystysuunnassa käytettäessä, ja myös vaakasuunnassa käytettäessä puhelimen voi asetella niin, ettei kaiuttimet jää käsien alle.

Stereokaiuttimien äänentoisto on mielestäni hyvällä tasolla, sillä puhelimen molemmilta reunoilta tuleva ääni tuottaa miellyttävän efektin. Äänenlaatu ei ole parasta mitä on älypuhelimissa tänä vuonna nähty, mutta kyseessä on kuitenkin yksi kärkipään laitteista myös äänentoiston osalta. Kaiuttimista saadaan ääntä aikaiseksi myös varsin paljon.

Valitettavasti kuulokeliittimestä saadaan vain unelmoida Galaxy Z Fold 2:n kohdalla, mutta toisaalta kyse ei ole kovin suuresta puutteesta. Toki puhelimessa voidaan käyttää langallisia kuulokkeita kuulokeadapterin avulla tai sitten kuulokkeita, joissa on oletusarvoisesti USB-C-liitin. Monenlaisten langattomien kuulokkeiden yleistyessä Samsung on panostanut vahvasti myös tähän osa-alueeseen. Galaxy Z Fold 2 tarjoilee tutun Bluetooth 5.0 -yhteyden, jonka pitäisi taata vakaa yhteys monien kuulokkeiden kanssa. Puhelimessa on lisäksi aptX HD -tuki.

Sormenjälkilukija Galaxy Z Fold 2:ssa on integroitu oikeassa kyljessä olevaan virtapainikkeeseen, eikä näyttöön monien Samsungin huippupuhelimien kaltaisesti. Perinteisempi kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on Galaxy Z Fold 2 -puhelimen konseptissa varmasti paras vaihtoehto, sillä sen avulla päästään avaamaan lukitus, vaikka puhelin olisi suljettuna tai avattuna. Sormenjälkilukijan sijainti on siis hyvä, ja siihen ylettyy helposti joka tilanteessa.

Koska kyse on perinteisestä sormenjälkilukijasta, niin luonnollisesti se toimii myös erinomaisesti. Sormenjälkilukija on nopea toimimaan, ja se tunnistaa lähes jokaisessa tilanteessa sormenjäljen oikein. Toki jos sormessa on likaa tai vettä, saattaa sormenjälkilukijalla olla pieniä haasteita.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mutta se on kuitenkin erittäin nopea. Kasvojentunnistus tunnistaa kasvot lähes välittömästi, eikä testijakson aikana päästy ohittamaan lukitusta esimerkiksi kuvalla. Kasvojentunnistus toimii molemmilla Galaxy Z Fold 2:n etukameroilla (ulko- ja sisäpuolella).

Akunkesto

Samsung on pakannut puhelimeen 4500 milliampeeritunnin akun, joka jakautuu kahtia laitteen molemmille puolille. Samsungin mukaan akun pitäisi kestää koko päivän ajan, mikä on pitkälti samaa luokkaa mitä Samsung lupaa myös perinteisemmille huippupuhelimilleen. 4500 milliampeerituntia kuulostaa kuitenkin varsin pieneltä, kun otetaan huomioon laitteen 120 hertsin näyttöpaneeli, 5G-yhteydet sekä muut virtaa syövät edistyneet ratkaisut. Yleisesti huippupuhelimissa on nähty jo nyt 5000 milliampeeritunnin akkuja, mutta Samsung luottaa vahvasti hieman pienempään akkuun.

Akunkesto on Galaxy Z Fold 2 -puhelimessa juuri sillä tasolla, mitä Samsung lupaakin, eli virtaa riittää koko päiväksi. Testijakson aikana vain harvoin saatiin aktiivisella käytöllä akku kulutettua yhden päivän aikana loppuun, sillä usein nukkumaan mennessä akku oli vielä reilu 20 prosenttia jäljellä. Päivittäinen käyttö oli usein aktiivista, sillä laitetta käytettiin sosiaalisen media selaamiseen, videoiden katseluun, puheluihin, kuvaamiseen sekä moniin muihin asioihin. Valitettavasti Galaxy Z Fold 2:n kohdalla ei päästy testaamaan 5G:n vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä.

Galaxy Z Fold 2 -puhelinta on mahdollista ladata Samsungin 25 watin Fast Wireless Charging 2.0 -pikalatauksella, jonka avulla akun pitäisi latautua nopeasti täyteen. Puhelimessa on myös tuki langattomalle Qi-lataukselle 11 watin teholla sekä langattomalle kaksisuuntaiselle pikalataukselle 4,5 watin teholla. Puhelimesta löytyy siis tutut huippupuhelimien lataustoteutukset. Testijakson aikana kokeilimme mukana toimitettavan 25 watin pikalaturin latausnopeuden ja tulokset testistä ovat nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy Z Fold 2:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla 25 watin pikalaturilla (langallinen).

Kuten kuvaajasta nähdään, niin tyhjästä täyteen Galaxy Z Fold 2 latautuu 80 minuutissa, joten lataus kestää kokonaisuudessaan kohtalaisen vähän aikaa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 49 prosenttia, ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 60 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 20 minuutissa, joten lataus hidastuu tuttuun tyyliin loppua kohden, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latutuvat reilussa 5 minuutissa. Akun latautuminen on alusta lähtien kuitenkin varsin tasaisen nopeaa.

Langattoman latauksen nopeutta ei päästy testijakson aikana testaamaan, sillä sellaista ei toimitettu testiin. Mielenkiintoinen ominaisuus puhelimessa on myös käänteinen langaton lataus, sillä sen avulla voidaan ladata Qi-latausta tukevia laitteita vaikka reissussa. Käänteinen langaton lataus löytyy puhelimen takaosasta, johon asetettaessa voidaan puhelimesta antaa virtaa vaikka kuulokkeille tai älykellolle. Ominaisuuden toimimiseen tarvitaan, että myös Galaxy Z Fold 2:ssa olisi vähintään 30 prosenttia akkua.

Kamerat

Kameroiden osalta Galaxy Z Fold 2 tarjoaa huippuluokan ratkaisuja, mutta aivan vastaavia kameratoteutuksia ei nähdä kuin millaisiin on päästy tottumaan jo Samsungin tämän vuoden lippulaivatason puhelimissa. Laitteen takaosassa kolme kamerasensoria, joista yksikään ei ole millään tavalla turha. Samsung luottaa pääkameran ohella ultralaajakulmakameraan sekä telekameraan. Vastaava ratkaisu nähtiin jo viime vuonna Galaxy Foldissa, mutta nyt Samsung on hieman parantanut kameroita. Lisäksi Samsung on tuonut uusia kameraominaisuuksia, jotka toimivat yhdessä taittuvan näytön kanssa.

Pääkamerana Samsung hyödyntää siis 12 megapikselin tasoista sensoria, jossa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,76” kennokoko, 1,8 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on myös 12 megapikselin tasoinen ja kyseessä on ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko, 12 mm polttoväli sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida laajoja 123 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Galaxy Z Fold 2:n viimeinen kamera on myös 12 megapikseliä ja kyseessä on telekamera. Kamerassa on f/2.4-aukko, 52 mm polttoväli, 1/3,6” kennokoko, 1,0 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain.

Telekameralla pystytään optisesti zoomaamaan 2-kertaisesti, eli syystä tai toisesta Samsung ei ole saanut mukaan suosittua 3x optista zoomausta. Samsungin tuoreimmissa huippupuhelimissa on jo nähty myös 5x optisia zoomauksia, johon nyt Galaxy Z Fold 2 ei kuitenkaan pysty. Digitaalista zoomausta Galaxy Z Fold 2 tukee 10-kertaiseksi.

Galaxy Z Fold 2 pitää sisällänsä peräti kaksi etukameraa, joista toinen löytyy ulkonäytön yläreunasta ja toinen löytyy sisänäytön oikealta puolelta. Molemmat kamerat ovat teknisesti identtisiä 10 megapikselin tasoisia sensoreita, joissa on f/2.2-aukko, 26 mm polttoväli sekä 1,22 µm pikselikoko. Yhteensä Samsung on laittanut Galaxy Z Fold 2 -puhelimeen siis viisi kamerasensoria, joista yksikään ei ole oikeasti turha, vaan Samsung on miettinyt käyttötarkoitukset huolella.

Samsung Galaxy Z Fold 2 5G:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 12 megapikseliä (f/1.8, 26 mm, 1/1,76”, 1,8 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 12 mm, 1,12 µm, 123 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 12 megapikseliä (f/2.4, 52 mm, 1/3,6”, 1,0 µm, PDAF, OIS, 2x optinen zoom)
 • Etukamera (ulkona): 10 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, 1,22 µm)
 • Etukamera (sisällä): 10 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, 1,22 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

12 megapikselin tasoinen pääkamera on Galaxy Z Fold 2 -puhelimessa tuttua Samsungin laatua, eli se on erittäin laadukas. Hyvässä valaistuksessa pääkameralla pystytään taltioimaan laadukkaita kuvia, joissa on paljon yksityiskohtia, hyvät värit, loistava dynaaminen alue sekä vain vähän rakeisuutta on havaittavissa kuvia läheltä katsottaessa. Kuvien laadusta ei ole suuremmin valittamista, vaan puhelimen ostajat saavat huippuluokan pääkameran.

Heikommassa valaistuksessa kamera on myös kyvykäs, ja erillisen yökuvaustilan avustuksella saadaan aikaiseksi huippupuhelimen tasoista jälkeä. Kuvissa on verrattain paljon yksityiskohtia sekä terävyyttä on riittävästi. Yökuvaustilan hieman pidemmällä valotusajalla kuviin taltioituu jopa enemmän valoa, mitä ihmissilmä voi samalla hetkellä nähdä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy Z Fold 2:n pääkameralla.

Galaxy Z Fold 2:n ultralaajakulmakamera on myös 12 megapikselin tasoinen, ja sen avustuksella saadaan kuvattua 123 asteisia kuvia. Ultralaajakulmakamerat ovat olleet järjestäen aina älypuhelimissa heikompia kuin pääkamerat, ja sama pätee mielestäni hyvin Galaxy Z Fold 2:n kohdalla. Ultralaajakulmakamera on kuitenkin tarpeeksi hyvä lähes kaikissa tilanteissa.

Hyvässä valaistuksessa kuviin saadaan taltioitua yksityiskohtia hyvin, mutta tuttu pehmeys on edelleen läsnä kuvissa. Kamera taltioi kuitenkin erinomaisesti värit sekä dynaaminen alue tuntui olevan hyvällä tasolla. Heikommassa valaistuksessa ultralaajakuvista tulee hyvin nopeasti erittäin tummia, minkä vuoksi myös yksityiskohtia on vähemmän. Galaxy Z Fold 2:n tuttu yökuvaustila auttaa hieman asiassa ja sen avulla saadaan taltioitua hyvälaatuisia hämäräkuvia. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Kolmas Galaxy Z Fold 2:n kameroista on myös 12 megapikselin tasoinen ja se tarjoaa 2x optisen zoomauksen. Telekamera ajaa asiansa juuri siinä mihin se on tarkoitettukin, eli päästään kuvaamaan hieman lähempää menettämättä silti laatua. Telekameran kuvien laatu on todella hyvä, jos valoa on tarpeeksi, sillä kovin suurta eroa ei pääkameran kuvien laatu löydy. Värientaltiointi sekä dynaaminen alue ovat hyviä.

Heikommassa valaistuksessa telekameraa käytetään hyväksi vain harvoin, sillä puhelin katsoo valon määrästä, milloin kameraa käytetään. Telekameraa ei siis käytetä joka tilanteessa, sillä pääkamerasta digitaalisesti zoomaamalla voidaan saada parempi lopputulos aikaiseksi, sillä telekamera ei ole parhaimmillaan heikossa valaistuksessa. Alapuolella on tuttuun tyyliin kuvapareja, joista vasemmanpuoleinen on otettuna pääkameralla ja oikeanpuoleinen telekameralla 2x optisesti zoomattuna.

Videokuvauksen osalta esille tulee se tosiasia, että kamerajärjestelmä ei ole Galaxy Z Fold 2 -puhelimessa aivan viimeistä huutoa. Samsung pystyy tarjoamaan korkeintaan 4K 60 fps -videokuvauksen, eikä monista tämän vuoden huippupuhelimista tuttua 8K-videokuvausta löydy. Toki Galaxy Z Fold 2:n käyttäjiä tämä tuskin haittaa, sillä 8K-videokuvaukselle ei ole suuremmin käyttöä ainakaan vielä.

4K 60 fps -videokuvaus on käytettävissä ainoastaan puhelimen pääkameralla, mutta 4K 30 fps -videokuvausta tukevat kaikki kamerat. Videokuvauksen laatu on oman kokemukseni mukaan jälleen tuttua Samsungia, eli 4K-videot ovat hyvin tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Videoihin värit taltioivat luonnollisesti, minkä lisäksi Samsung on jälleen vahvoilla videon vakautuksen kanssa.

Etuosan kameroita Galaxy Z Fold 2 tarjoaa tällä kertaa kaksi kappaletta, joista yksi on ulkopuolen näytössä ja toinen vastaavasti sisäpuolen näytössä. Molemmat kamerat ovat identtisiä ja tarkkuudeltaan 10 megapikseliä. Etukamerat tuottavat laadukasta jälkeä hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, ja laatu varmasti riittää monille käyttäjille. Molemmat etukamerat tukevat hieman erikoisesti myös tarkkaa 4K 60 fps -videokuvausta, eli paljon kuvaaville Galaxy Z Fold 2 tarjoaa myös etukameroiden osalta todella monipuolisia toteutuksia.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on nyt optimoitu paremmin toimimaan taittuvan näytön kanssa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x), pääkamera (1x) sekä telekamera (2x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1,0x, 2,0x, 4,0x, 10x) ja Samsung on myös tehnyt zoomauksesta aikaisempaa sulavampaa.

Suuremmalle näytölle Samsung on pyrkinyt optimoimaan kamerasovellusta niin, että kaikki säädöt olisivat mahdollisimman luonnollisessa paikassa. Suuremmalla näytöllä muun muassa laukaisinpainike siirtyy laitteen oikeaan reunaan, kun taasen zoomausvalitsin siirtyy vasempaan reunaan.

Samsung on varustellut Galaxy Z Fold 2:n myös monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettavasti Samsung yksi heikkouksista on edelleen se, että manuaalisäädöt ovat käytettävissä ainoastaan pääkameralla kuvattaessa. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Taittuva rakenne mahdollistaa kamerasovelluksessa mielenkiitoisia ominaisuuksia

Vaikka kamerasovellus on pikaisella vilkaisulla Galaxy Z Fold 2:ssa täysin samanlainen kuin perinteisemmissäkin Samsungin älypuhelimissa, niin silti Samsung on saanut mukaan muutamia uusia ominaisuuksia, jotka on toteutettu hyödyntämään laitteen taittuvaa rakennetta sekä kahta eri näyttöä. Samsung hyödyntää puhelimen Flex-tilaa toteuttaakseen erilaisia ominaisuuksia, joilla voidaan esimerkiksi pitää laitetta pöydällä 90 asteen kulmassa, jolloin voidaan ottaa kuvia esimerkiksi itsestä ilman laitteen pitämistä kädessä. Tässä kohdassa on hyvä tutustua näihin ominaisuuksiin hieman tarkemmin.

Flex-tilassa kamerasovellukseen saadaan toteutettua hieman erilainen käyttöliittymä, ja Samsung on pyrkinyt ottamaan kaiken hyödyn irti taittuvasta näytöstä. Kun Galaxy Z Fold 2 avataan vain puoliksi (n. 90 astetta), niin kamerasovellus jaetaan kahteen osaan. Näytön yläosaan tulee esikatselu, kun alareunassa on kaikki kamerasovelluksen ohjauspainikkeet, eli laukaisin, kameratilat sekä zoomaus. Samalla alareunaan saadaan edellisen otetun kuvan esikatselu hieman isompana näkyviin.

Flex-tila mahdollistaa kamerassa myös paljon muuta hienoa, joista yksi on esimerkiksi se, että saranan varassa myös kuvakulmaa on mahdollista säätää. Lisäksi kamerasovellus mahdollistaa kuvien ottamisen ajastuksella, jolloin itse ehtii vielä kuvaan tai vaihtoehtoisesti kameran pystyy laukaisemaan heilauttamalla kättä.

Kaksi esikatselua on yksi kamerasovelluksen ominaisuuksista, jossa hyödynnetään Galaxy Z Fold 2:n kahta eri näyttöä. Kamerasovelluksen vasemmasta yläkulmasta löytyy ”on/off”-painike, josta painamalla kameran esikatselu saadaan näkyviin ison näytön ohella myös takaosassa olevalle pikkunäytölle, jolloin myös kuvattava henkilö voi nähdä reaaliaikaisesti millaista kuvaa ollaan ottamassa.

Selfiekuvat takakameralla ovat myös mahdollisia Galaxy Z Fold 2:n kahden näytön ansiosta. Kun laite on suljettuna ja kamerasovellus on avattuna ulkonäytölle, niin sovelluksen oikeassa yläkulmassa on pieni ”omakuva”-painike, josta painavalla päästään ottamaan selfieitä myös laitteen pääkameralla. Tässä vaiheessa puhelin täytyy avata, jotta takakamerat saadaan ulkonäytön vierelle.

Jos siis 10 megapikselin kuvat laitteen omilla etukameroilla ei riitä, niin kahden näytön ansiosta myös kaikkia kolmea pääkameraa voidaan käyttää selfiekuviin. Ominaisuuden ansiosta saadaan käytettyä myös ultralaajakulmakameraa selfiekuvaamiseen, joten myös isompi ryhmä ihmisiä saadaan mahdutettua yhteen kuvaan. Kaikista käytännöllisintä ei mielestäni ole kuvata selfieitä takakameralla, koska tässä tilanteessa puhelin on kokonaan auki ja toisinaan täytyy myös keskittyä siihen, miten puhelin oikeasti pysyy kädessä tässä tilassa.

Käyttöjärjestelmä

Galaxy Z Fold 2 tarjoaa toistaiseksi vielä Googlen viime vuonna julkaiseman Android 10 -käyttöjärjestelmän, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 2.5 -käyttöliittymä. Testijakson lopulla puhelimen tuorein päivitys piti sisällään Googlen 1. joulukuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten erityisesti tietoturva on hyvin ajan tasalla.

Android 11 ja One UI 3 -päivitystä Galaxy Z Fold 2 ei vielä ollut saanut, mutta Samsungin mukaan sen jakelun pitäisi olkaa tammikuussa 2021. Galaxy Z Fold 2 on myös yksi niistä puhelimista, joille Samsung on luvannut peräti kolme vuotta päivityksiä. Samsungin mukaan puhelin tulee saamaan siis Android 11 -päivityksenkin jälkeen vielä Android 12- ja Android 13 -versiot, jos sellaiset Google tulee julkaisemaan. Päivitystuki on viime aikoina ollut Samsungin vahvuus ja onkin hienoa nähdä, että sitä jatketaan myös taittuvanäyttöisten puhelimien kanssa.

Koska kyseessä on taittuvanäyttöinen älypuhelin, niin Samsung on joutunut tekemään käyttöliittymään selviä optimointeja. Toki Android 10 tukee jo oletusarvoisesti taittuvia näyttöjä, mutta Samsung on vienyt ominaisuuksia selvästi eteenpäin ja tuonut omia optimointeja. Mukana on kaikki tutut ominaisuudet jo viime vuoden Galaxy Foldista, mutta mukana on myös uusia ominaisuuksia.

Käyttöliittymä on Galaxy Z Fold 2:n ulkopuolen pikkunäytöltä tutumpi ja muistuttaa samaa kuin monissa tämän hetken perinteisimmissä Samsungin puhelimissa. Ulkopuolen näytöltä puhelimen käyttäminen on mahdollista kokonaisuudessaan. Toki kyseessä on hyvin kapea näyttö, joten jotkin sovellukset näyttävät toisinaan jopa hölmöiltä, mutta toissa sovelluksissa erikoinen kuvasuhde on myös oikeasti kätevä, sillä samalle näytölle saa selvästi enemmän sisältöä pystysuunnassa.

Kun puhelinta käytetään suuremmalta sisänäytöltä, niin tässä tilanteessa käyttöliittymä voidaan optimoida hyödyntämään näyttöä kokonaisuudessaan. Esimerkiksi asetuksista voidaan ottaa käyttöön tila, jossa sovellukset voivat näyttää enemmän sisältöä samanaikaisesti, esimerkiksi jakamalla sisällön kahtia. Lisäksi suurella näytöllä Samsungin Multi Active Window -ominaisuus on erittäin hyödyllinen.

Multi Active Window -ominaisuudessa saadaan näytölle samanaikaisesti jopa kolme sovellusta, ja nyt myös sovellusikkunoiden kokoa ja muotoa on mahdollista säätää hieman monipuolisemmin. Ominaisuuteen päästään käsiksi vetämällä näytön oikeassa reunassa oleva reunapaneeli auki. Tämän jälkeen reunapaneelissa olevia sovelluksia raahataan näytölle haluttuun kohtaan. Ominaisuus on erittäin kätevä, jos haluaa tehdä näytöllä samaan aikaan useampaa asiaa, esimerkiksi selata Twitteriä ja katsoa YouTube-videoita.

Samsung on toteuttanut myös kätevän App Pair -toiminnon, jossa voidaan moni-ikkunanäkymässä olevat sovellukset yhdistää sovelluspareiksi, jolloin ne menevät reunaikkunaan niin, että samat sovellukset saadaan näytölle auki nopeasti vain yhden pikakuvakkeen takaa. Ominaisuus on mielestäni erittäin kätevä, mutta ehkä huonona puolena on se, että sovellusparikuvake menee reunapaneeliin, eikä niitä saa suoraan aloitusnäytölle, josta ne olisivat mielestäni hieman paremmin löydettävissä.

Galaxy Z Fold 2 pitää sisällänsä myös kehittyneen näyttökuvan ottamisen, josta ainakin itse tykkään kovasti. Kun sovelluksia käytetään moni-ikkunanäkymässä, niin nyt näyttökuvaa ei enää tarvitse ottaa koko näytön sisällöstä, vaan näyttökuva voidaan määrittää ottamaan myös pelkästään tietystä sovellusikkunasta kuvan.

Olemme jo aikaisemmin tutustuneet Galaxy Z Fold 2:n Flex-tilaan kamerasovelluksen kohdalla, mutta samaa ominaisuutta hyödynnetään myös monissa muissa sovelluksissa. Esimerkiksi Samsungin galleria-sovelluksessa näytön ollessa 90 asteen kulmassa saadaan kuva näkymään näytön yläpuolelle ja kosketusalue ja muut toiminnot ovat alareunassa. Lisäksi vastaava toteutus löytyy muutamista muistakin Samsungin omista sovelluksista, kuten kalenterista.

Flex-tila YouTubessa

Flex-tilaa päästään hyödyntämään myös muun muassa YouTubessa, sillä sovellus tukee ominaisuutta. Video saadaan näkymään näytön yläreunaan, kun taasen videon tiedot ja painikkeet löytyvät kätevästi näytön alareunasta. Samalla kun näyttö suoritetaan, niin video siirtyy koko näytölle ja päinvastoin. Ominaisuus on mielenkiintoinen ja helpottaa mukavasti käyttöä ja antaa uusia mahdollisuuksia puhelimen käyttämiseen.

Ei ehkä ohjelmistoon suuresti liittymä ominaisuus, mutta erityisesti videoita voidaan katsoa Galaxy Z Fold 2:lla todella monella eri tavalla. Esimerkiksi YouTube-videoita voidaan katsoa tuttuun tapaan ulkonäytöltä, jolloin puhelin voidaan laittaa niin sanotusti telttamoodiin, jossa puhelin toimii jalustana itse itselleen. Kun siirrytään sisänäyttöön, niin videota voidaan jatkaa suoraan koko näytöllä tai asettaa näyttö 90 asteen kulmaan, jolloin puhelin toimii jälleen omana jalustanaan. Kaksi näyttöä sekä taipuva toteutus mahdollistavat ohjelmiston osalta siis lukuisia mielenkiintoisia toteutuksia.

Käyttöjärjestelmän, ohjelmiston sekä taittuvalle näytölle tehtyjen optimointien osalta Galaxy Z Fold 2:n käyttäminen on erittäin miellyttävää. Samsung oli nyt onnistunut optimoimaan toiminnot sulavaksi ja vastaan ei tullut merkittäviä ongelmia. Todennäköisesti Android 11 -päivitys tulee vielä tulevaisuudessa parantamaan käyttökokemusta, mutta jo nykyisellään kokemus on juuri sellainen kuin mitä voisi toivoakin.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Samsung Galaxy Z Fold 2 -puhelinta.

Samsung Galaxy Z Fold 2 -puhelinta voidaan kuvailla taittuvanäyttöisten älypuhelimien kuninkaaksi, sillä Samsung näyttää jälleen kerran miten alan johtava valmistaja pystyy innovoimaan sekä viemään taittuvanäyttöisten puhelimien kategoriaa eteenpäin. Jos Galaxy Z Fold 2:sta verrataan edeltäjäänsä, niin Samsung on parantanut laitetta lähes jokaisella osa-alueella, mutta tärkeimmät parannukset löytyvät näytöstä ja ohjelmistosta.

Testijakson aikana vakuutuin vahvasti puhelimen rakenteesta sekä saranan toimivuudesta. Samsung hyödyntää laitteessa premium-materiaaleja, minkä lisäksi uudestaan suunniteltu sarana tuntuu erittäin jämäkältä, eikä päästele mitään erikoisia ääniä. Rakenteessa oikeastaan ainoa huolenaihe on IP-luokituksen puuttuminen, eli Galaxy Z Fold 2 ei ole millään tasolla vedenkestävä. Toinen osa-alue, josta tykkäsin, oli taittuvan näytön toimivuus sekä se, miten Samsung oli pystynyt ohjelmistollisesti tekemään kahdesta näytöstä sekä taittuvuudesta hyvin monipuolisen. Galaxy Z Fold 2:n molemmat näytöt ovat myös laadultaan erinomaisia ja oikeasti käytännöllisiä.

Puhelimessa on myös paljon muuta miellyttävää. Samsung hyödyntää esimerkiksi tämän hetken tuoreimpia teknisiä ratkaisuja, joten Galaxy Z Fold 2 on todellakin huippuluokan laite. Hyväksi totesimme myös kamerat, jotka ovat varmasti monille käyttäjille tarpeeksi monipuoliset. Galaxy Z Fold 2:n akunkestokin on mielestäni varsin miellyttävä, ja 25 watin pikalatauksella akkua saadaan kohtalaisen nopeasti ladattua. Kyseessä on myös yksi niistä puhelimista, jolle Samsung on luvannut erinomaisen kolmen vuoden mittaisen päivitystuen, eli parin vuoden päästäkin Galaxy Z Fold 2 tulee saamaan uusia Android-versioita.

Samsung on onnistunut Galaxy Z Fold 2:n kanssa mielestäni erinomaisesti, eikä puhelimesta löydy juurikaan valittamista. Toki puhelin on rakenteellisesti kookas ja painava, minkä lisäksi kaivattu IP-luokitus edelleen puuttuu. Pieniksi puutteiksi voidaan kuitenkin luetella kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puuttumiset. Lisäksi Galaxy Z Fold 2:n hinta on erittäin korkea, minkä vuoksi se ei ole varmasti kaikille paras vaihtoehto.

Puhelinta on hyvin vaikea suositella kovin laajalle yleisölle, mutta kokonaisuudessa kyseessä on todella pienelle ryhmälle suunnattu laite. Galaxy Z Fold 2:sta voisi suositella sellaisille henkilöille, jotka haluavat olla mobiililaitteiden aallon harjalla, ja kokeilla aina jotain täysin uutta. Toki samalla lompakosta täytyy löytyä pari tonnia ylimääräistä, jotta puhelimen voi hankkia. Jos raha ei ole ongelma, niin silloin Galaxy Z Fold 2:sta on helppo suositella ostettavaksi.

Galaxy Z Fold 2 on Suomessa saatavilla ainoastaan yhdessä muistivariantissa, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Lisäksi myynnissä on kaksi väriversiota, jotka ovat Mystic Black sekä Mystic Bronze. Hintaa puhelimella on jälleen huimat 2099 euroa, joten kyseessä on erittäin kallis puhelin. Samsung Galaxy Z Fold 2 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Samsung Galaxy Z Fold 2

9.2

SuomiMobiilin testissa käväisi Samsung Galaxy Z Fold 2, joka on tähän mennessä edistynein taittuvanäyttöinen älypuhelin.

Hyvää
 • Erinomainen laatuvaikutelma ja tyylikäs ulkoinen toteutus
 • Taittuva rakenne mahdollistaa uusia käyttötapoja, Flex-tila toimii hyvin
 • Ulkopuolen näyttö tarpeeksi kookas ja teknisesti laadukas
 • Taittuva sisänäyttö tarjoaa 120 Hz virkistystaajuuden sekä UTG-lasi
 • Tehokas Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri ja hyvät 5G-yhteydet
 • 12 gigatavua RAM-muistia (LPDDR5) ja 256 gigatavua tallennustilaa (UFS 3.1)
 • Stereoäänentoisto tuottaa hyvän äänenlaadun
 • Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on varma toimimaan
 • Päivän kestävä akku, 25 watin langallinen pikalataus, langaton lataus
 • Kaikki kamerat huippuluokkaisia
 • Ohjelmistokokemus erinomainen + Samsungin taittuvan näytön lisäominaisuudet
 • Puhelin saa kolme vuotta Android-versiopäivityksiä
Huonoa
 • Rakenteeltaan kookas ja painava
 • Ei IP-luokitusta
 • Kuulokeliitin ja muistikorttipaikka puuttuvat
 • Korkea 2099 euron hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Taas yks turhake Samsungin ylikallis turhake.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut