ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS ROG Phone 3 Strix Edition – mobiilipelaajan unelmapuhelin

ASUS ROG Phone 3 Strix Edition

Asus on tunnettu älypuhelinmarkkinoilla erityisesti huippuluokan Zenfone-malliston puhelimista, mutta myöskin huippuluokan ROG-pelipuhelimista. Pääsimme ensimmäistä kertaa tutustumaan Asuksen pelipuhelintarjontaan uuden ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimen kautta, jonka Asus lähetti SuomiMobiiliin testattavaksi. Kyseessä on hieman edullisempi versio ROG Phone 3 -pelipuhelimesta, sillä Asus hyödyntää puhelimessa puoli vuotta vanhempaa järjestelmäpiiriä.

ROG Phone 3 Strix Edition tarjoaa Qualcommin tehokkaan Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, 5G-yhteydet, monia pelikeskeisiä ominaisuuksia sekä laajan valikoiman erilaisia lisätarvikkeita, joilla pystyy laajentamaan mobiilipelikokemusta. Asus on varustellut laitteen myös suurella 6,59 tuuman AMOLED-näytöllä, jossa on 144 hertsin virkistystaajuus. ROG Phone 3 Strix Editionin takaosassa on lisäksi 64 megapikselin kaksoiskamera ja etuosasta löytyy laadukkaat stereokaiuttimet. Yksi puhelimen kohokohdista on myös jättimäinen 6000 milliampeeritunnin akku.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan ASUS ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, mobiilipeliominaisuuksia, teknisiä toteutuksia, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja millaisia latausnopeuksia mukana tuleva laturi tarjoaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS ROG Phone 3 Strix Edition  (ZS661KS)
Mitat: 171 x 78 x 9.9 mm
Paino: 240 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass 3 takaosassa / Gorilla Glass 6 lasi etuosassa
Näyttö: 6.59 tuumaa Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / AMOLED / 144 Hz / HDR10+ / 650 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 865 (1x 2.84 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 650
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.72" / 0.8 µm / PDAF) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.4 / 11 mm / 125 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.0) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 24 MP (f/2.0 / 27 mm / 0.9 µm)
Akku: 6000 mAh (ei irrotettava) / 30W pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + ROG UI (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Black Glare
Hinta: 799 €

Myyntipakkaus

ASUS ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Asus toimittaa ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimen varsin kookkaassa sekä erilaisessa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on ulkoisesti hyvin pelihenkinen sekä poikkeaa suuresti massasta. Myyntipakkauksen ulkopuolta koristaa usein Asuksen ROG-logo sekä puhelimen mallinimi. Pakkauksen pohjaan Asus on pistänyt tarran, johon on lueteltuna puhelimen mallikoodi, tärkeimpiä teknisiä tietoja, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Koska myyntipakkaus on suuri, niin myös sen sisältö on varsin kattava. Myyntipakkaus aukeaa vetämällä ylhäältä ylöspäin, jolloin puhelin paljastuu muoveihin käärittynä pakkauksen ”kannesta”. Pienemmän laatikon kolosta löytyy mukana toimitettava laitteen takaosaan yhdistettävä jäähdytin. Lisäksi paketista löytyy suojakuori, metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, ROG-tarroja, käyttöopas monella kielellä sekä takuutietoja. Aivan pakkauksen pohjalla ovat myös 30 watin pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli, kuulokeliitinadapteri sekä muutama tiiviste, joilla on mahdollista estää lian pääseminen laitteen kyljessä olevaan liittimeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuutena ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimen myyntipakkauskokemus on vähintään mielenkiintoinen, ja välillä on hienoa nähdä hieman erilaisia toteutuksia. Pakkauksen sisältö on erittäin kattava, sillä suojakuoret, erilaiset lisätarvikkeet sekä pikalaturi eivät ole aina itsestään selvyys. Pakkauksen avauskokemus on siis vähintäänkin erinomainen, ja mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman enemmän.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Koska ROG Phone 3 Strix Edition on suunnattu mobiilipelaajille, niin myös ulkoinen toteutus on hyvin pelihenkinen. Mukana on paljon erilaisia yksityiskohtia sekä RGB-valoja, jotka yhdessä luovat erittäin vaikuttavan kokonaisuuden. Parasta laitteen rakenteessa on, että pelihenkisyyden ohella Asus on muistanut pitää mielessä laadukkaat materiaalit sekä käyttäjäystävälliset rakenteellisen toteutukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Heti aluksi on todettava, että ROG Phone 3 Strix Edition on erittäin laadukas laite. Puhelimessa on käytetty premium-materiaaleja, mikä tuntuu myös käytössä. Puhelimen kehys on valmistettu alumiinista, joka on viimeistelty mattapintaiseksi ja sen reunat on timanttileikatut. Asus hyödyntää takaosassa laadukasta Gorilla Glass 3 -lasia takaosassa, joka on kiiltäväpintainen ja tämän takia myös aika liukas. Etuosassa on hyödynnetty hieman tuoreempaa Gorilla Glass 6 -lasia.

Testijakson aikana lasipintoihin ei saatu aikaiseksi suuremmin huomattavia naarmuja, vaan puhelin kesti päivittäistä käyttöä hyvin. Puhelin on saatavilla ainoastaan mustassa Black Glare -väriversiossa, jonka takaosassa ei mielestäni näy kovin hyvin esimerkiksi sormenjäljet tai muu lika. ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimen lasipinnat on myös varusteltu likaa hylkivällä pinnoitteella, jonka avulla kaikki liat lähtevät helposti pyyhkimällä pois.

Puhelimen virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 171 x 78 x 9,9 millimetriä, joten kyseessä ei ole mikään kompaktein laite. Puhelin istuu käteen kuitenkin erinomaisesti pyöristetyn takaosan lasipinnan ansiosta. Painoa ROG Phone 3 Strix Editonilta löytyy huimat 240 grammaa, joten kyseessä on yksi painavimmista älypuhelimista tällä hetkellä. Painon huomaa helposti päivittäisessä käytössä, ja sitä tuntuu mielestäni olevan hieman liikaa. Koska Asus on hyödyntänyt laadukkaita materiaaleja puhelimessa, niin laite ei päästä mitään natinoita tai taivu sitä käsien välissä taivuteltaessa.

Asus on suunnitellut puhelimen käytettäväksi vahvasti vaakasuunnassa, sillä kaikki pelaaminen tapahtuu usein vaakatasossa. Tämän takia laitteen toteutuksessa on otettu myös vahvasti huomioon laitteen käyttötarkoitus, sillä Asus on suunnitellut mikrofonien, liittimien, antennien ja painikkeiden sijainnit niin, että niistä olisi paras mahdollinen hyöty laitteen käytössä. Esimerkiksi vaakasuunnassa käytettäessä AirTriggers-painikkeet ovat luonnollisella paikallaan, eikä kädet peitä tärkeitä mikrofoneja tai antenneja.

Vaikka rakenne on ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimessa laadukas, niin valitettavasti puhelimesta puuttuu silti IP-luokitus. Laite ei ole millään tasolla vedenkestävä, joten puhelinta ei kannata tiputtaa veteen tai altistaa edes vesisateelle. Toinen hieman laatupisteitä tiputtava seikka on näyttölasia kiertävä musta muovikehys, joka ei mielestäni sovi mihinkään puhelimeen ja se luo aina ylimääräisen saumakohdan.

ROG Phone 3 Strix Editionin etuosa nykystandarteista hieman poikkeava, sillä Asus ei ole pyrkinyt minimoimaan näyttöä ympäröiviä kehyksiä, sillä pelipuhelimessa yksi tärkein osa-alue on ollut näyttö. Näyttö peittää etuosasta noin 80 prosenttia, ja näytön ylä- ja alapuolilla on noin sentin paksuiset mustat kaistaleet. Syy paksuihin mustiin reunoihin on selvä, sillä Asus on halunnut tuoda puhelimeen eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet sekä etukameran niin, ettei se vie tilaa näytöltä. Lisäksi näytön yläpuolelle on saatu kameran ja toisen kaiuttimen rinnalle ilmoitusvalo sekä etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet. Näyttöön on integroitu ainoastaan optinen sormenjälkilukija.

Takaosan ROG-logossa on RGB-valaistus.

Takaosaltaan ROG Phone 3 Strix Edition on kaikkea muuta kuin hillitty tai pelkistetty. Takaosaa koristaa Monet erilaiset kuviot, RGB-valaistuksella varusteltu ROG-logo sekä Asuksen slogan ”Republic of Gamers” löytyy puhelimen alareunasta. Laitteen yläreunassa on hieman muusta rungosta ulkoneva vaakasuuntainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria. Kameroiden alapuolella on teksti ”64MP Quad Bayer”, jolla viitataan pääkameraan. Kameroiden oikealla puolella on LED-salamavalo sekä yksi mikrofoni. Lisäksi nähtävissä on salamalta vaikuttava valo, mutta kyseessä on niin sanottu ”Bumper RGB LED”, jolla saadaan tietyssä suojakuoressa aikaiseksi RGB-valaistus. Puhelimen takaosan oikeassa reunassa on myös lasiin tehty reikä, jonka kautta laitteen sisältä saadaan kuuma ilma pois.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettu tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Virtapainike on korostettu punaisella kehyksellä, joka tuo laitteeseen pienen hienon yksityiskohdan. Virtapainikkeen alapuolella on myös yksi mikrofoni. Oikean kyljen molempiin päätyihin on toteutettu AirTriggers-ultraäänipainikkeet, joilla pystytään aktivoimaan erilaisia toimintoja vain puristamalla.

ROG Phone 3 Strix Editionin vasemmassa kyljessä on SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Vasemmassa kyljessä on lisäksi muovisen tiivisteen takana on kaksi liitintä, joita hyödynnetään erityisesti lisälaitteiden, kuten tuulettimen, yhdistämiseen. Laitteen yläreunaan Asus on sijoittanut ainoastaan yhden mikrofonin, ja alareunasta löytyy mikrofonin ohella USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö

Yksi ROG Phone 3 Strix Editionin selvistä valttikorteista löytyy näytöstä, joka on erinomainen ja Asus on panostanut siihen tällä kertaa toden teolla. Näyttö on kooltaan 6,59 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, sillä siinä on 2340 x 1080 pikseliä, mikä tekee noin 391 pikseliä tuumaa kohden. Hintaluokassaan kyseessä ei ole tarkin mahdollinen näyttöpaneeli, mutta mielestäni se on tässä tarkoituksessa riittävän tarkka.

Näytössä on lisäksi tuttu 19,5:9-kuvasuhde sekä erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus. ROG Phone 3 Strix Edition on itse asiassa ensimmäinen SuomiMobiilissa testattava puhelin, jossa on 144 hertsin virkistystaajuus, sillä aikaisemmin testatuissa puhelimissa on ollut joko 90 tai 120 hertsin näyttöjä. Korkean virkistystaajuuden rinnalla näyttö on saanut myös korkean 270 hertsin kosketusherkkyyden, jotta kosketus tapahtuisi mahdollisimman reaaliaikaisesti, ja sen ansiosta latenssi on selvästi pienempi kuin normaaleissa puhelimissa.

Näytössä on lisäksi 650 nitin kirkkaus, sinisen valon suodatin, HDR10+ -tuki sekä erinomainen värintoisto. Asus on pyrkinyt siis toteuttamaan mahdollisimman hyvän näytön, joka palvelisi erityisesti mobiilipelaajia paremmalla katselukokemuksella, sulavammalla käytöllä sekä reaaliaikaisella kosketuksella. Näyttöön ei ole tuotu mitään kaartuvia reunoja tai muitakaan kikkailuja. Tasainen näyttö ilman häiriötekijöitä sopii paremmin käyttötarkoitukseen, johon puhelin on luotukin.

Asus on toteuttanut korkean virkistystaajuuden mielenkiintoisesti, sillä käyttäjät voivat välitä peräti neljän virkistystaajuuden väliltä. Näytön asetuksissa on mahdollista muokata virkistystaajuutta 60, 90, 120 ja 144 hertsin välillä. Lisäksi valittavissa on automaattinen-valinta, jonka ollessa päällä virkistystaajuus vaihtuu käyttötilanteen mukaisesti. Mitä korkeampi virkistystaajuus näytössä on, niin sitä useammin näyttö päivittyy sekunnin aikana. Esimerkiksi 144 hertsin ollessa käytössä näyttö päivittyy 144 kertaa sekunnin aikana, minkä ansiosta animaatiot näyttävät sulavammalta ja käyttökokemus paranee. On myös hyvä huomata, että mitä korkeampi virkistystaajuus on käytössä, niin sitä enemmän näyttö kuluttaa virtaa. Testijakson aikana käytössä oli automaattinen-tila, joten puhelin päätti itse mitä virkistystaajuutta milloinkin käytettiin.

ROG Phone 3 Strix Editionissa on tutu 10-bittinen näyttö, joka kykenee toistamaan jopa 1,07 miljardia väriä. Puhelimelta löytyy lisäksi Widevine L1 -sertifikaatti, joten puhelimella voidaan toistaa korkealaatuista ja HDR -sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixissä puhelin tukee Full HD -maksimitarkkuutta sekä HDR 10 -toistoa.

Värintoiston osalta Asus tarjoaa ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimessa tuttuja asetuksiaan, joiden avulla käyttäjä voi itse muokata näytön värejä mieleisekseen. Splendid-valikon takaa on mahdollista säätää manuaalisesti värilämpötilaa sekä vaihtaa näytön väritoistoa. Näyttö tukee myös OLED-tekniikkansa ansiosta Always-on-display-toimintoa, ja käyttöjärjestelmän tumma tila näyttää todella hyvältä.

Kokonaisuudessaan ROG Phone 3 Strix Editionin näyttö on yksi parhaimmista mitä olen päässyt kokeilemaan. Näyttö on laadukas, vaikka se saisi toki olla myös hieman tarkempikin. Full HD+ -tarkkuus ajaa kuitenkin asiansa ongelmitta myös pelitarkoituksissa. Näytön värintoisto on erinomainen ja käyttökokemus on mukavan sulava 144 hertsin virkistystaajuuden ansiosta. Henkilökohtaisesti tykkäsin myös siitä, ettei näytössä ollut mitään häiritseviä kamerareikiä tai lovia.

Tekniikka ja suorituskyky

ROG Phone 3 Strix Edition on Asuksen uusista pelipuhelimista teknisesti hieman heikompi malli. Asus luottaa puhelimessa keväällä nähtyyn Qualcommin Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin, eikä syksyn huippupuhelimiin suunnattuun Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiriin, joka löytyy kyllä ROG Phone 3 -puhelimesta sekä Zenfone 7 Prosta. Hieman vanhemman järjestelmäpiirin ansiosta myös hinnoittelu on saatu pidettyä kurissa, eikä todellisuudessa järjestelmäpiirien erot ole kovin huomattavat.

ROG Phone 3 Strix Editionin sisuksista löytyvä Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865 koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.

Puhelin on tarjolla vain yhdessä muistivariantissa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä mukavat 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Asus hyödyntää muista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia. ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimessa hyödynnetään myös tuoreinta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimeen ole saatu, joten käyttäjien täytyy tyytyä sisäiseen tallennustilaan, jota on varmasti monille riittävästi.

Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri on jo erittäin tuttu lukuisista vuoden sisällä julkaistuista älypuhelimista, joten myöskään ROG Phone 3 Strix Edition ei pääse enää suuremmin yllättämään. Ajoimme puhelimessa läpi kuitenkin tutut suorituskykytestit, joissa Snapdragon 865:n kyvyt tulivat jälleen esille. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista verrata ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimen saamia pisteitä samaan järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 8T -puhelimen pisteisiin. Lisäksi mukana on tuoreempaan Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiriin perustuvan Asus Zenfone 7 Pron vastaavat pisteytykset.

Testitulokset
ASUS ROG Phone 3 SE (SD865) OnePlus 8T (SD865) ASUS Zenfone 7 Pro (SD865+)
AnTuTu (V8): 616 508 pistettä 577 564 pistettä 635 449 pistettä
Geekbench 4 (single): 4279 pistettä 4030 pistettä 4514 pistettä
Geekbench 4 (multi): 13 318 pistettä 11 517 pistettä 12 599 pistettä
Geekbench 5 (single): 919 pistettä 891 pistettä 1001 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3372 pistettä 3107 pistettä 3422 pistettä
PCMark 2.0: 14 655 pistettä 9448 pistettä 13 550 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 7211 pistettä 7151 pistettä 7746 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 8237 pistettä 8238 pistettä 9026 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 5021 pistettä 4891 pistettä 5176 pistettä

Pisteistä nähdään, että ROG Phone 3 Strix Editionin saamat pisteytykset ovat järjestäen parempia kuin samaan järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 8T:n. Lisäksi havaittavissa on, että puhelimen pisteet ovat hieman pienempiä kuin Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiriin perustuvan Zenfone 7 Pron. Suorituskykyä kuitenkin puhelimesta löytyy enemmän kuin tarpeeksi, ja tehot riittävät mainosti myös raskaimpien mobiilipelien pyörittämiseen sulavasti.

Asus on panostanut pelipuhelimessa vahvasti laitteen jäähdytysjärjestelmään ja ROG Phone 3 Strix Edition on varusteltuna ROG GameCool 3 -järjestelmällä. Puhelimen sisällä on suuri grafiittilevy, höyryjäähdytyskammio sekä suuri kuparista tehty jäähdytyselementti. Yhdessä nämä levittävät näytöltä, suorittimelta ja modeemilta syntyvän lämmön, jotta lämpö pääsee nopeammin pois laitteen sisältä. Lisäksi puhelimen takaosaan on tehty tuuletusaukko, josta lämpö pääsee nopeasti pois.

Puhelimen mukana toimitetaan myös AeroActive Cooler 3 -lisäosa, jonka avustuksella lämpö saadaan tuuletettua pois nopeammin tuuletusaukon kautta. AeroActive Cooler 3 -tuuletin asettuu laitteen vasemmassa kyljessä oleviin liittimiin, josta tuuletin saa virtansa. Tuuletinlisäosa yksinkertaisesti puhaltaa kuumaa ilmaa pois puhelimesta, mutta tarjoaa samalla mukavan telineen, jolla laite saadaan pidettyä vaakatasossa pienessä kulmassa pöydällä. Tuulettimen etu- ja takaosassa on myös RGB-valaistus, joka tuo hieman pelihenkisyyttä mukanaan.

Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin yhteyteen Asus on laittanut hyvin tutun Snapdragon X55 -5G-modeemin, joka tarjoaa monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin. 5G-modeemin ansiosta ROG Phone 3 Strix Editionilla päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille, mutta 5G mmWave tukea ei löydy.

Asus on saanut modeemiin tuen neljälle 5G-taajuusalueelle, jotka ovat valmistajan mukaan n41, 77, 78 sekä 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, jota ei valitettavasti löydy tuettuna ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimessa.

Stereoäänentoisto ja sormenjälkilukija

ROG Phone 3 Strix Editionissa on panostettu toden teolla äänentoistoon, sillä Asus tarjoilee tällä kertaa yhden markkinoiden laadukkaimmasta äänikokemuksesta. Puhelimessa on eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet, jotka sijaitseva näytön ylä- ja alapuolella. Peleissä ja elokuvia katsellessa äänet kuuluvat siis suoraan puhelimen edestä, eikä esimerkiksi kädet pääse peittämään kaiuttimia.

Stereokaiuttimien äänenlaatu on erittäin kirkas ja äänekäs, joten myös volumea kaiuttimista löytyy. Asus on tuonut kuulokkeille myös muutamia omia asetuksia, joilla pystytään muokkaamaan ääniprofiileita juuri tietyille kuulokemalleille. Puhelimessa on Asus AudioWizard -ominaisuus, joka antaa pika-asetuksia monille Asuksen omille langallisille ja langattomille pelikuulokkeille, jotta kokemus olisi paras mahdollinen myös yhdistettynä puhelimeen.

Äänenlaatu on siis erinomainen, ja verrattuna moniin perinteisiin älypuhelimiin, vie ROG Phone 3 Strix Edition mennen tullen äänenlaadun suhteen. Valitettavasti kuulokeliitin puuttuu puhelimesta, mutta mukana kuitenkin toimitetaan kuulokeliitinadapteri, jonka avulla saadaan 3,5 mm kuulokkeet yhdistettyä USB-C-porttiin. Puhelimessa on lisäksi tuore Bluetooth 5.1 -yhteystuki, joka takaa vakaan yhteyden myös langattomiin kuulokkeisiin. Asus on saanut mukaan lisäksi kehittyneet aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikat.

ROG Phone 3 Strix Editionin näyttöön on integroitu optinen sormenjälkilukija, joka sijaitsee näytön alareunassa. Mitään kovin mullistavaa näytönalainen sormenjälkilukija ei pääse tarjoamaan, sillä toteutus on täysin samanlainen kuin lukuisissa muissakin älypuhelimissa. Näytönalainen sormenjälkilukija on saatu mielestäni optimoitua erinomaiseksi, sillä se toimii erittäin nopeasti sekä tunnistaa sormen lähes aina.

Sormenjälkilukijalle Asus on toteuttanut myös kolme erilaista animaatioefektiä, joilla saadaan hieman ilmettä lukituksen avaamiseen, mutta animaation saa tarvittaessa kokonaan myös pois. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Muutamien testien perusteella kasvojentunnistus oli kuitenkin erittäin nopea.

Akunkesto

Asus on panostanut pelipuhelimessaan vahvasti akunkestoon, eikä ole ihmekään, kun otetaan huomioon laitteen monet virtaa syövät ominaisuudet ja käyttötarkoitus. ROG Phone 3 Strix Editionin sisuksista löytyy jättimäinen 6000 milliampeeritunnin akku, jollainen nähdään vain harvoin älypuhelimissa. Suureen akkuun Asus on yhdistänyt yhtiön omia virransäästöominaisuuksia, jotta akunkestoa olisi saatu vieläkin hieman paremmaksi.

Testijakson aikana 6000 milliampeeritunnin akku oli riittävä jopa kahdeksi päiväksi päivittäisessä käytössä, jos käyttö oli hyvin normaalia. Päivän aikana saatettiin selata sosiaalista mediaa, ottaa muutamia kuvia, puhua puhelimessa, kuunnella musiikkia Bluetoothin yli sekä katsella videoita. Tässä tilanteessa akusta riitti puhtia pariksikin päiväksi, mutta jos laitetta käytetään aktiivisesti mobiilipelaamiseen, niin akun saa kyllä loppumaan helposti myös yhden päivän aikana. Lisäksi akun kulumiseen vaikuttaa myös monet muut asiat, kuten näytön korkea virkistystaajuus (144 Hz kuluttaa enemmän kuin 60 Hz) tai käytetäänkö laitetta jatkuvasti 5G-verkoissa.

ROG Phone 3 Strix Editionin ostaja voi kuitenkin olla varma siitä, että puhelimen akku on erinomainen käytöstä riippumatta. Harvoilla puhelimilla päästään yhtä hyviin käyttöaikoihin, minkä lisäksi vain harvoissa on yhtä jättimäinen akku.

ROG Phone 3 Strix Editionin akkua ladataan tehokkaalla 30 watin pikalatauksella, joka toimitetaan myös puhelimen mukana. Asus on laittanut latauspiirit suoraan laturiin, minkä ansiosta latauksen aikana syntyvä lämpö on selvästi vähäisempää kuin jos latauspiirit olisivat puhelimessa. Puhelinta pystytään lataamaan ainoastaan USB-C-tyypin liittimen kautta, sillä Asus ei ole saanut puhelimeen tukea langattomalle lataukselle. Testijakson aikana kokeilimme mukana tulevan laturin latausnopeuden, ja tulokset siitä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

ASUS ROG Phone 3 Strix Editionin akun latautuminen mukana toimitettavalla 30 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että ROG Phone 3 Strix Editionin jättimäinen 6000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 110 minuutissa, eli hieman alle kahdessa tunnissa. Puolessa tunnissa puhelimeen saadaan akkua 41 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 77 minuutissa. Latausteho pienenee selvästi loppua kohden, sillä viimeiset 10 prosenttia latautuvat 33 minuutissa, kun taasen ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 7 minuutissa.

Asuksen oma pikalataus on kohtalaisen nopea verrattuna suureen akkuun. Aivan markkinoiden nopeimmasta pikalatauksesta ei ole kyse, mutta mielestäni se lataa puhelimen tarpeeksi nopeasti täyteen. Varsinkin akkua saadaan muutamassa kymmenessä minuutissa mukavasti lisää, eikä akkua ole aina edes pakko ladata kokonaan täyteen. Henkilökohtaisesti jäin hieman kaipaamaan langatonta latausta, joka olisi voinut olla mukava lisä myös tähän puhelimeen.

ROG Phone 3 Strix Edition pitää sisällään Asuksen tutut PowerMaster-akkuasetukset, jotka ovat yllättävän monipuoliset ja käytännölliset. Käyttäjä pystyy optimoimaan erittäin monipuolisesti, miten akkua ladataan ja millaisia virransäästötiloja käytetään. Vastaavia yhtä monipuolisia asetuksia ei ole itsellä vielä tähän mennessä missään kilpailijan puhelimessa tullut vastaan, joten Asus on todellakin edellä näiden osalta.

Puhelimessa on mahdollista muun muassa rajoittaa lataustehoa, jolloin akku latautuu hitaammin, jos ei ole tarvetta ladata akkua täydellä 30 watin teholla. Asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön hidas lataus, joka lataa puhelinta 10 watin teholla tietyn latausrajan jälkeen. Esimerkiksi akun ollessa 80 tai 90 prosenttia, otetaan käyttöön hidas lataus, jotta akun elinikä paranisi.

Puhelimessa on tuki myös aikataulutetulle lataukselle, joka on hyödyllinen muun muassa yön yli tapahtuvassa latauksessa. Aikataulutetun latauksen aikana puhelinta ei ladata täyteen ennen kuin juuri ennen heräämistä, joka havaitaan esimerkiksi herätyskellosta. Lisäksi käyttäjät voivat aktivoida nuku hyvin -tilan, jossa aikataulutetun latauksen aikana voidaan aktivoida myös älä häiritse -tila, lentokonetila sekä LED-merkkivalo.

Pakkastesti

Testijakson aikana ASUS ROG Phone 3 Strix Edition laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla ROG Phone Strix Edition laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli tippunut 97 prosenttiin. Muilta osin pakkanen ei suuremmin vaikuttanut puhelimen käytettävyyteen, sillä AMOLED-näyttö ei hyytelöitynyt LCD-näyttöjen kaltaisesti. Lisäksi näytönalainen sormenjälkilukija toimi ongelmitta sekä salamaa pystyttiin käyttämään kuvattaessa. Asus oli tuttuun tapaansa estänyt akun lataamisen alhaisen lämpötilan takia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla ROG Phone 3 Strix Editionin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalia paremmalla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Pakkastestin perusteella ROG Phone 3 Strix Edition on suunniteltu toimimaan ongelmitta myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akkua ei kulunut kummankaan testauskerran aikana huolestuttavasti, vaan oikeastaan toisella testauskerralla akun vähäinen kuluminen oli jopa yllättävää. Pakkanen ei vaikuttanut suuremmin laitteen käyttöön, vaan ainoastaan akun lataaminen oli estetty laitteen ollessa kylmänä. Puhelin palautui kuitenkin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroita Asus on laittanut puhelimen takaosaan kolme kappaletta, mutta aivan huippuluokan tasoisesta kamerajärjestelmästä ei ole kyse. ROG Phone 3 Strix Edition tarjoaa tutun huippuluokkaisen 64 megapikselin pääkameran, jonka rinnalla on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä hieman yllättäen 5 megapikselin makrokamera. Makrokameran löytyminen on erittäin mielenkiintoista, sillä se ei tuo suuremmin mitään lisähyötyä varsinkaan laitteen kohderyhmälle, eli mobiilipelaajille.

Pääkamerana toimii siis Sony IMX686 -sensoriin pohjautuva 64 megapikselin kamera, jossa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,73” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkameran rinnalle ei ole valitettavasti saatu tällä kertaa opista kuvanvakainta. 13 megapikselin pääkamera tarjoaa taasen f/2.4-aukon sekä 11 mm polttovälin. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan erittäin laajoja 125 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Viimeinen kameroista on 5 megapikselin makrokamera, jossa on f/2.0-aukko. Makrokamera on tarkoitettu kohteiden lähikuvaamiseen 4-6 senttimetrin etäisyydeltä.

ASUS ROG Phone Strix Editionin kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 64 megapikseliä (Sony IMX686, f/1.8, 26 mm, 1/1,73”, 0,8 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (f/2.4, 11 mm, 125 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 5 megapikseliä (f/2.0)
  • Etukamera: 24 MP (f/2.0, 0,9 µm, 27 mm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

64 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 16 megapikselin kuvia, sillä Asus hyödyntää jälleen tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Myös täyden 64 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvatilassaan. Testijakson aikana kuvia otettiin kuitenkin oletusarvoisilla asetuksilla, joten kaikki kuvat ovat 16 megapikselin tasoisia.

Pääkamera on mielestäni hyvin kyvykäs erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Kuviin taltioituu hyvin yksityiskohtia, värit ovat varsin lähellä luonnollista sekä dynaaminen alue on loistava erityisesti HDR:n ollessa päällä. Toisinaan hyvässä valaistuksessakin kuvissa oli valitettavasti havaittavissa paikoitellen epätarkkuutta sekä häiritsevää öljymaalauksen kaltaista käsittelyä, joka johtuu varsin aggressiivisesta jälkikäsittelystä.

Heikommassa valaistuksessa ROG Phone 3 Strix Editionin pääkamera ei valitettavasti pääse suuremmin yllättämään, vaan kuvat olivat toisinaan jopa yllättävän heikkoja. Kuviin ilmestyy paljon rakeisuutta ja ne ovat varsin tummia, minkä vuoksi myös yksityiskohtia jää pois. Onneksi puhelimessa on tuki yökuvaustilalle, jonka avulla kuvista saadaan selvästi parempia niin tarkkuudeltaan kuin yksityiskohdiltaankin. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu puhelimen pääkameralla.

Puhelimen toinen tärkeimmistä kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, mutta valitettavasti kyseessä ei ole mikään paras mahdollinen kamera. Ultralaajakulmakamera oli erityisesti kuvien laadultaan erittäin heikko, sillä hyvässä valaistuksessa kuvatuissakin kuvissa oli havaittavissa valtavasti pehmeyttä, ja kuvien reunat olivat monesti pelkkää suttua, kun taasen keskellä oli hieman tarkempia yksityiskohtia. Alapuolella on nähtävissä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokameran löytyminen laitteen takaosasta oli jopa yllättävää, mutta samalla erittäin turhauttavaa. Olemme jo monesti todenneet makrokamerat erittäin heikoiksi ja turhiksi puhelimissa hintaluokasta riippumatta. ROG Phone 3 Strix Edition tarjoaa 5 megapikselin tasoisen makrokameran, jonka avulla päästään 4-6 senttimetrin etäisyydelle kuvattavasta kohteesta. Kuvista saadaan kohtalaisia hyvässä valaistuksessa, mutta heikommassa valaistuksessa kamerasta ei ole yhtään mihinkään. Alapuolella on nähtävillä muutamia kuvia, jotka ovat otettuna puhelimen makrokameralla.

ROG Phone 3 Strix Editionin etuosassa on 24 megapikselin tasoinen selfiekamera, jolla voidaan taltioida varsin hyviä selfiekuvia. Kamerassa ei ole valitettavasti automaattista tarkennusta. Kuvien laatu on yksityiskohtainen ja etukameran vahvuudet näkyvät erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa.

Kamerasovellus on ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimessa samanlainen kuin Asuksen muissakin tuoreimmissa älypuhelimissa. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on esillä HDR-asetukset, kuvasuhteen asetukset, salaman asetukset sekä Google Lens -pikavalinta. Yläreunassa on myös asetuskuvake, josta päästään kameran asetuksiin.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista vaihtaa etukameraan tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Kamerasovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Makrokameraan päästään erillisessä kuvaustilassa. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin.

Asus on tuonut kamerasovellukseen luonnollisesti myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää molempien kameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2750 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 64 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle.

Mielestäni Asus on onnistunut hyvin myös kamerasovelluksensa kanssa, sillä se on käyttökokemukseltaan erinomainen. Sovelluksessa on selkeä käyttöliittymä ja mukana on myös pääasiassa kaikki tarvittavat toiminnot sekä monipuoliset manuaalisäädöt. Kamerasovellus toimi testijakson aikana miellyttävän nopeasti ja kuvaustilojen välillä siirtyminen oli nopeaa. Vastaan ei tullut häiritseviä ongelmia.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä ROG Phone 3 Strix Editionissa toimii toistaiseksi vielä Googlen viime vuoden puolella julkaisema Android 10, eikä tuoreempaa Android 11 -versiota vielä ole päivityksenä tullut. Todennäköisesti päivitys puhelimelle tulee lähikuukausien aikana, mutta varsinaista päivityslupaista ei laitteelle ole annettu. Puhelimelle julkaistu tuorein päivitys testijakson lopuksi sisälsi Google 1. joulukuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ainakin tietoturva on hyvin ajan tasalla.

Android 10:n päällä puhelimessa hyrrää Asusin tuttu Zen UI 7 -käyttöliittymä tai vaihtoehtoisesti ROG UI -käyttöliittymä. Molemmat pohjautuvat hyvin pitkälti puhtaaseen Android-käyttökokemukseen. Oikeastaan ROG UI on vain yksi teema Zen UI:n päällä, ja on selvästi pelihenkisempi sekä hyödyntää tummaa tilaa, kun taasen Zen UI on hieman perinteisempi ja puhtaampi. Mitään käytännön eroavaisuuksia ei suuremmin ROG UI:n tai Zen UI:n välillä ole.

Jo Zenfone 7 Pron testaamisen yhteydessä tykästyin Asuksen rakentamaan Zen UI 7 -käyttöliittymään, eikä nyt ROG Phone 3 Strix Edition tee tässä poikkeusta. Itse tykkäsin käyttää puhelimessa Zen UI:ta pelihenkisen ROG UI:n sijasta, joten kokemukset pohjatuvat puhtaampaan versioon. Asus on kertonut, että ZenUI 7:n tavoitteena on ollut tarjota puhdas versio Androidista ollen kuitenkin samalla nopea ja sulava käyttää. Asus luottaa käyttöliittymässä vahvasti Androidin omiin kuvakkeisiin ja toteutukseen, mutta monet sovellusvalikot ovat selvästi monipuolisempia sekä käyttöliittymään on tuotu muutamia käyttömukavuuden parannuksia.

Asus on parantanut muun muassa pikavalikon sovelluksien saavutettavuutta yhdellä kädellä. Lisäksi äänensäätö on aikaisempaa parempi, ja nyt mukana on myös täysin äänetön tila, jolloin median äänet laitetaan nollaan. Näyttöä varten Asus on tuonut ZenUI 7 -versioon myös paljon uudistuksia, sillä mukana on asetukset DC-himmennykselle, Always-on-displaylle sekä monia muita ominaisuuksia.

ZenUI 7 on varusteltuna myös uusilla eleillä, joita ovat muun muassa kolmen sormen näyttökuva ja musiikin hallinta sammutetulla näytöllä. Muita parannuksia ovat sulavammat animaatiot ja laajemmat ulkoasun muokkausasetukset. Käyttöliittymässä on myös viimeisin OptiPlex, joka on Asuksen muistinhallintakone, joka pohjautuu tekoälyyn. Sen tavoitteena on parantaa sovelluksien käynnistysaikaa analysoimalla sovelluksia, joita aiotaan käyttää seuraavaksi.

Kokonaisuutena Zen UI 7 oli myös ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimessa erittäin vaikuttava ja se toimi aina ongelmitta. Ohjelmistokokemus oli alusta loppuun hyvin viimeistelty ja myös pelihenkisyys oli tuotu mukaan ROG UI:n avulla. Seuraavassa luvussa tutustumme puhelimen tarjoamiin ohjelmallisiin sekä laitteistoriippuvaisiin ominaisuuksiin, jotka on suunnattu juuri ROG Phone 3 Strix Editionille, jotta pelaamiskokemusta on voitu parantaa.

Pelaaminen ja pelaamista parantavat ominaisuudet

Koska kyseessä on pelipuhelin, niin Asus on tuonut laitteeseen mukaan myös sovelluksia ja palveluita, jotka keskittyvät mobiilipelaamiseen. Puhelimessa on esiasennettuna muun muassa sovellukset ASUS Armoury Crate, Game Genie sekä X Mode, jotka parantavat pelikokemusta monipuolisilla ominaisuuksillaan. Ennen kuin hypätään näihin ominaisuuksiin, niin tutustutaan kuitenkin hieman paremmin AirTriggers-ultraäänipainikkeisiin, jotka ovat sisäänrakennettuna puhelimessa.

Puhelimen oikeassa reunassa on molemmissa päädyissä ultraäänipainikkeet, jotka simuloivat erityisesti perinteisen peliohjaimen yläpainikkeita. Vastaavia painikkeita nähdään vain harvoin puhelimissa, mutta niiden avulla pystytään uudella tavalla hallita pelejä. Aikaisemmin painikkeita käytettiin pääasiassa korvaamaan näytöllä olevia kosketuspisteitä, mutta nyt uusien toimintojen avulla Asus on pyrkinyt laajentamaan toiminnallisuutta. Nyt ultraläänipainikkeet tukevat myös pyyhkäisyeleitä sekä kaksoispainalluksia, joiden kerrotaan tarjoavan mobiilipelaajille mahdollisuuden kehittää uusia ja parempia pelitekniikoita.

Monissa peleissä ultraäänipainikkeet ovat hyvin hyödyllisiä ja ne mahdollistavat yllättävän monipuolisesti erilaisia toimintoja. Pelaamisen ohella painikkeita on mahdollista hyödyntää myöskin muihin toimintoihin, kuten niiden käyttöön pikapainikkeina. Asetuksista on mahdollista aktivoida AirTriggers-pikapainikkeet, jolloin tietynlaisella puristuksella voidaan avata tiettyjä toimintoja tai sovelluksia. Esimerkiksi lyhyt puristus voi avata Google Assistantin ja pitkä puristus vastaavasti kameran. Lisäksi ultraäänipainikkeiden herkkyyttä voidaan säätää asetuksista oman mielen mukaiseksi.

ASUS Armoury Crate

Asus Armoury Crate -sovelluksen tavoitteena kerrotaan olleen tarjota aidon kannettavan pelilaitteen kokemus. Sovelluksessa on ainutlaatuisia järjestelmätason työkaluja, joiden avulla käyttäjä voi parantaa ja muokata suorituskykyä aivan kuten pelitietokoneissa. Asus on pyrkinyt optimoimaan sovelluksen käyttöliittymän saatujen palautteiden pohjalta, joten siinä on otettu kohderyhmä ja käyttäjät hyvin huomioon.

Sovelluksessa on pelikirjasto, jossa on listattuna puhelimen eri ominaisuuksilla toimivia pelejä. Esimerkiksi listattuna ovat pelit, jotka tukevat 144 ja 120 hertsin päivitysnopeutta, Asuksen omia peliohjaimia tai AirTriggers-ultraäänipainikkeita. Lisäksi Armoury Crate -sovellus tarjoaa Connect-ominaisuuden, jossa pelaajat pystyvät tapaamaan keskenään.

Scenario Profiles 3.0 -ominaisuuden avulla käyttäjät pystyvät määrittämään erityisiä asetuksia kullekin pelille erikseen. Mahdollista on määrittää muun muassa kosketuksen, näytön, suorituskyvyn, äänien ja verkon asetuksia. Peleissä on mahdollista esimerkiksi määrittää, että suorituskykyä optimoidaan laitteen lämpötilan mukaan tai sitten käytetään parempaa suorituskykyä lämpötilasta välittämättä.

Pelikeskeisiä asetuksia, joita käyttäjät voivat säätää:

  • Kosketus – Mahdollista säätää kolmea erilaista parametriä paremman tarkkuuden saavuttamiseksi. Lisäksi on mahdollista estää näytön reunojen tahattomat kosketukset.
  • Näyttö – Mahdollista aktivoida anti-aliasing grafiikan parantamiseksi tai muuttaa virkistystaajuutta vastaamaan pelien FPS:ää.
  • Verkko – Mahdollisuus estää verkkojen vaihtaminen kesken pelin sekä mahdollisuus estää taustasynkronoinnit väliaikaisesti.
  • AirTriggers – Mahdollista tarkastella AirTrigger-asettelua.

Asus mahdollistaa konsoli-välilehdellä puhelimen laitteiston hallintaa sekä antaa tarkkaa reaaliaikaista tietoa laitteen lämpötilasta, CPU:n lämpötilasta, tallennustilasta sekä RAM-muistin kulutuksesta. Samalla käyttäjät voivat myös optimoida AirTriggers-painikkeet juuri omaan käyttöön sopivaksi. Konsoli-välilehdellä on myös mahdollista säätää mukana toimitettavan tuulettimen pyörimisnopeutta sekä muokata puhelimessa sekä lisätarvikkeissa olevia RGB-valaistuksia.

Game Genie

Game Genie

Game Genie -ominaisuus on tutumpi jo muutamista muistakin pelipuhelimista, sillä kyseessä on pelaamisen rinnalla toimiva tukitoiminto, ja se latautuu aina automaattisesti pelien käynnistämisen yhteydessä. Jos kuitenkaan ominaisuus ei käynnisty jossakin pelissä, niin sen voi aktivoida Armoury Craten konsolissa. Game Genie -ominaisuuteen päästään käsiksi peleissä helposti pyyhkäisemällä näytön vasemmasta reunasta.

Yksinkertaisesti Game Genie on pelaajan oma työkalupakki, joka pitää sisällään lukuisia pikavalintoja, joilla voidaan parantaa käyttökokemusta pelistä poistumatta. Työkalupakissa on mahdollista muokata asetuksia, säätää virkistystaajuutta, estää ilmoitukset ja puhelut pelin aikana, katsoa reaaliaikaisesti laitteen lämpötilaa sekä tallentaa näyttövideota pelistä. Mukana on yli kaksikymmentä ominaisuutta.

Lisälaitteet

Ohjelmiston sekä puhelimien oman laitteiston ohella Asus tarjoaa ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimelle myös muutamia käyttöä parantavia lisätarvikkeita. Saimme puhelimen mukana testattavaksi myös ROG Kunai 3 -peliohjaimen sekä ROG Gaming Clip -lisäosan. Puhelimelle on olemassa myös muita lisätarvikkeita, mutta keskitymme nyt vain näihin kahteen testattuun.

ROG Kunai 3 Gamepad

ROG Kunai 3 -peliohjain on monipuolinen ja modulaarinen lisälaite, jota voidaan käyttää mukavan monipuolisesti. Peliohjainkokonaisuuteen kuuluu yhteensä viisi osaa, joista voidaan kasata eri käyttötilanteita varten peliohjain. Peliohjain voidaan rakentaa esimerkiksi puhelimen ympärille tai ilman puhelinta, jos pelataan esimerkiksi ulkoisella näytöllä.

Jos peliohjain halutaan rakentaa puhelimen ympärille, niin silloin puhelimeen on ensiksi liitettävä ROG Kunai 3 -suojakuori, johon yhdistetään peliohjaimen molemmat puolet (ROG Kunai 3 Controller). Jos halutaan pelata ulkoisella näytöllä, niin silloin ohjaimen osat irrotetaan puhelimesta ja liitetään mukana toimitettavaan välikappaleeseen, joka toimii myös laturina. Halutessaan kokonaisuuden voi viimeistellä myös käyttömukavuutta parantavalla takaosalla. Lopputulokseksi saadaan pelikonsolimainen ohjain, joka on yhdistettynä Bluetooth-yhteydellä puhelimeen. Peliohjaimessa on myös tutut painikkeet, joten käytön opiskelu ei ole kovin hankalaa.

ROG Kunai 3 Gamepad on monipuolien lisäosa, joka mahdollistaa hyvin pitkälti pelikonsolimaisen pelaamisen puhelimella. Idea on pitkälti samanlainen kuin Nintendo Switchissä, jossa itse konsolilla pelattaessa ohjaimet voidaan liittää laitteeseen ja ulkoisella näytöllä pelattaessa ohjaimen osista saadaan koottua täysiverinen ohjain. Käyttökokemus Asuksen ratkaisussa on erinomainen ja ROG Kunai 3 Gamepadin ostaminen laitteen kaveriksi ei ole yhtään hullumpi idea, jos tykkää todella puhelimella aktiivisesti pelata. Hintaa ROG Kunai 3 Gamepad -lisäosalla on 120 euroa, joten kovin halpa laite ei ole kyseessä.

ROG Gaming Clip

Toinen Asuksen testiin toimittama lisäosa on hieman yksinkertaisempi, mutta silti varsin mielenkiintoinen. Jos ei halua ostaa ROG Kunai 3 Gamepad -lisäosaa ja omistaa jo monia muita konsoleita, niin ROG Gaming Clip tarjoaa vaihtoehdon 30 euron hinnalla. Tämä lisäosa pitää sisällään kolme erilaista kiinnikettä, joilla ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimen voi kiinnittää PS4-, Xbox- tai Google Stadia -ohjaimeen. Paketista löytyy myös kaksi USB-kaapelia (USB-C ja micro-USB), joilla pystytään yhdistää puhelin ohjaimeen.

ROG Gaming Clip ei ole riippuvainen vain tietystä puhelimesta, vaan se sopii kaikkiin puhelimiin, joiden leveys on 69-80 millimetriä. Esimerkiksi PS4-ohjain voidaan liittää pidikkeeseen ja puhelin toimii näyttönä. Näin saadaan aikaiseksi mobiiliystävällinen pelikokemus jo aikaisemmin hankituilla peliohjaimilla.

ROG Gaming Clip yhdistetty PS4-ohjaimeen.

Tarjoavatko peliominaisuudet oikeasti lisäarvoa?

Varmasti hyvä kysymys seuraavaksi on, että tarjoavatko edellä mainitut peliominaisuudet oikeasti mitään lisäarvoa. Yksikertainen vastaus tähän on kyllä, sillä monipuoliset ohjelmisto-optimoinnit auttavat mobiilipelaajia pelaamaan paremmin, minkä lisäksi laitteistototeutukset tarjoavat mielenkiintoisia vaihtoehtoja pelaamiseen. ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimen kohdalla mobiilipelaaminen ei ole enää virtuaalipainikkeiden pyörittämistä, vaan kokemus on jatkuvasti lähempänä todellisia pelikonsoleita.

Koska puhelin on suunnattu mobiilipelaajille, niin kaikki pienet lisäominaisuudet ovat varmasti mielenkiintoisia kohderyhmää ajatellen. Itse en ole mikään kovin suuri mobiilipelaamisen ystävä, joten itselle varmasti riittäisi vain ROG Phone 3 Strix Editionin tarjoamat ominaisuudet. Jos kuitenkin haluaa, niin puhelinta voi laajentaa Asuksen tarjoamilla monipuolisilla lisäosilla.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee ASUS ROG Phone 3 Strix Edition -puhelinta.

ROG Phone 3 Strix Edition -puhelinta voisi luonnehtia mobiilipelaajan unelmapuhelimeksi, sillä se tarjoaa loistavia pelikeskeisiä ominaisuuksia kohtuullisella hinnalla. Mielestäni ROG Phone 3 Strix Edition ei ole vain mobiilipelaajille, vaan sitä voivat käyttää kaikki muutkin, sillä onhan kyseessä hieman poikkeava ja massasta erottuva tuote, joka tarjoaa huippuominaisuuksia alle 800 eurolla.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimen laadukkaaseen ulkoiseen toteutukseen sekä hieman poikkeavaan takaosan ilmeeseen. Lisäksi laitteen RGB-valaistukset antavat mukavan erilaiset ilmeen laitetta käytettäessä. Lisäksi toinen mieleen painunut selvä valttikortti on loistava näyttö, sillä hyvin optimoitu OLED-tekniikka sekä 144 hertsin virkistystaajuus takaavat yhdessä hyvän käyttökokemuksen. ROG Phone 3 Strix Edition tarjoaa erinomaista suorituskykyä, 5G-yhteydet, pitkän akunkeston sekä puhtaan Android-kokemuksen. Laitteessa on myös paljon pelaamiseen suunnattuja ominaisuuksia, ja ainakin AirTriggers-painikkeet vaikuttivat hyviltä.

Aivan täydellinen puhelin ei ROG Phone 3 Strix Edition myöskään ole, sillä heti tulee mieleen muutama puute. Puhelimessa ei ole esimerkiksi kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa. Rakenteellisia heikkouksia ovat IP-luokituksen puuttuminen sekä laitteen kookas ja painava rakenne. Testijakson aikana myöskään puhelimen takaosassa oleviin ultralaajakulma- ja makrokameroihin ei suuremmin vakuututtu, sillä ne olivat luokissaan varsin heikkoja.

Asus on tuonut ROG Phone 3 Strix Editionin myyntiin yhdessä muistivariantissa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Hintaa puhelimella on 799 euroa, joten kyseessä ei ole mikään kovin kallis laite suhteutettuna monipuolisiin pelikeskeisiin ominaisuuksiin. ROG Phone 3 Strix Edition on saatavilla ainoastaan yhdessä väriversiossa, joka on Black Glare. Asus tarjoaa myös hieman tehokkaampaa ROG Phone 3 -puhelinta Suomessa kahdessa muistivariantissa, ja hinnat alkavat 999 eurosta. Molempien puhelimien jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta alapuolella olevista linkeistä.

ASUS ROG Phone 3 Strix Edition

8.8

SuomiMobiilin arvostelussa tällä kertaa ASUS ROG Phone 3 Strix Edition -pelipuhelin, joka on mobiilipelaajan unelma.

Hyvää
  • Tyylikäs pelihenkinen sekä laadukas ulkoinen toteutus
  • Yksi markkinoiden parhaimmista näytöistä ja 144 Hz virkistystaajuus
  • AirTriggers 3 -ultraäänipainikkeet ovat mukava käyttää ja monipuoliset
  • Loistava akunkesto ja nopea 30 watin pikalataus
  • Snapdragon 865 -tarjoaa hyvän suorituskyvyn mobiilipelaamiseen
  • 5G-yhteydet tuettuna
  • Monipuolisia mobiilipelaamisominaisuuksia
  • Lähes puhdas Android 10 -käyttöjärjestelmä (Zen UI 7 tai ROG UI)
  • Ostattavissa erikseen paljon lisätarvikkeita
  • Myyntipakkaus erittäin kattava ja mukana toimitetaan normaalia enemmän tarvikkeita
  • Hyvä hinta-laatusuhde
Huonoa
  • Rakenteeltaan varsin suuri ja painava puhelin
  • Ei IP-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Ei langatonta latausta, kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Ultralaajakulmakamera ja makrokamera eivät suuremmin vakuuttaneet
  • Puhelimessa ei telekameraa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut