ArvostelutSonyYleinen

Arvostelussa Sony Xperia 1 III – kallis puhelin tarjoaa paljon, mutta…

Sony Xperia 1 III

SuomiMobiilissa on testattu reilun kuukauden ajan Sonyn uusinta Xperia 1 III -huippupuhelinta, joka on tullut elokuun alussa myyntiin myös Suomessa. Kyseessä on seuraaja viime vuoden Xperia 1 II -mallille, ja nyt Sony on päivittänyt selvästi uutuuspuhelimen tekniikkaa sekä tuonut kameroihin jotain täysin uutta. Sony pyrkii haastamaan Xperia 1 III -puhelimellaan muun muassa Samsung Galaxy S21 Ultran sekä Xiaomi Mi 11 Ultran.

Xperia 1 III -puhelimen avainominaisuuksia ovat 4K-tasoinen OLED-näyttöpaneeli, Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, 12 gigatavua RAM-muistia sekä huippuluokan laatuvaikutelma. Puhelimen kameroihin Sony on panostanut suuresti ja ne on kehitetty yhteistyössä ZEISS:n kanssa. Puhelimessa on kolmoiskamera, jonka mielenkiintoisin ratkaisu löytyy varmasti telekamerasta, jossa on jopa kaksi polttoväliä. Suomessa Sony on tuonut Xperia 1 III -puhelimen myyntiin elokuun alussa ja hintaa sillä on huimat 1299 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Testiin saatu laite oli 12 + 256 gigatavun versio mustassa väriversiossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Sony Xperia 1 III (XQ-BC52)
Mitat: 165 x 71 x 8.2 mm
Paino: 186 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 6/Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.5 tuumaa / 4K (3840 x 1644) / 21:9-kuvasuhde / OLED / tasainen / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680)
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.7 / 24 mm / 1/1.7" / 1.8 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 16 mm/  1/2.6" / PDAF / 124 asteen kuvakenttä) + 12 MP periskooppikamera (f/2.3-f/2.8 / 70-105 mm / 1/2.9" / PDAF / OIS / 2.9x ja 4.4x zoomi) + 0.3 MP TOF 3D + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0 / 24 mm / 1/4.0" / 1.12 µm )
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 30 watin langallinen lataus / langaton lataus / käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.2 ja aptX HD -tuki / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / harmaa / violetti
Hinta: 1299 € (12 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Sony Xperia 1 III -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Sony toimittaa Xperia 1 III -puhelimen pelkistetyssä valkoisessa myyntipakkauksessa. Pakkauksen päälipuolta koristavat Sonyn logot sekä puhelimen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosassa on ilmoitettuna muutamia laitteen teknisiä ominaisuuksia sekä muita tärkeimpiä seikkoja. Myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on mainittuna myös laitteen väri, SIM-versio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee heti itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on omassa syvennyksessään käyttöopas ja takuutietoja usealla eri kielellä. Myyntipakkauksen pohjalle Sony on laittanut vielä 30 watin tehoisen laturin sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin. Kuulokkeet on nyt jätetty myyntipakkauksesta pois.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus on mielestäni kaikilta osin yksinkertainen, eikä se pääse suuremmin yllättämään. Ulkoasu on hyvin pelkistetty, eikä kovin näyttävä. Mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta kovinkaan kattava sisältö ei paketista paljastunut. Ilahduttavasti Sony oli säästänyt paketissa tehokkaimman mahdollisen laturin, joten sitä ei tarvitse erikseen ostaa. Henkilökohtaisesti olisin tykännyt, jos pakkauksesta olisi löytynyt muun muassa suojakuori, jolla laitteen lasista rakennetta olisi pystynyt hieman suojaamaan.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Sony on pystynyt luomaan todella laadukkaan uutuuspuhelimen, sillä Xperia 1 III -puhelimen rakenteessa on otettu käyttöön tuoreimmat älypuhelinalan muotoilustandardit. Puhelin on rakenteeltaan alumiinia ja lasia, joten se ei kalpene ollenkaan kilpailijoilleen. Sony tarjoaa Xperia 1 III -puhelinta Suomessa kahdessa väriversiossa, jotka ovat violetti sekä musta, joka myös testiin saatiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sony hyödyntää puhelimen takaosassa Gorilla Glass 6 -lasia, joka on viimeistelty mattapintaiseksi. Kyseessä on yksi parhaimmista mattapintaisista laseista, joita on viimeisen vuoden aikana testissä käynyt, sillä Sonyn ratkaisu on samettisen tuntuinen, eikä vaikuta liian karhealta. Henkilökohtaisesti olen mattapintaisien puhelimien suuri ystävä, sillä mattapinta kerää yleisesti vähemmän sormenjälkiä ja naarmuja kuin kiiltäväpintainen lasi. Testijakson aikana sormenjäljet tai muut liat eivät olleet ongelma puhelimen takaosassa, eikä siihen myöskään tullut mitään huomattavia naarmuja.

Xperia 1 III -puhelimessa näyttöä on suojaamassa uusin ja kestävin Gorilla Glass Victus -lasipinta, joka tuntui testijakson aikana kestävän myös erinomaisesti käyttöä. Näyttöön ei tullut huomattavia naarmuja, vaikka laitetta käytettiinkin koko testijakson ajan ilman minkäänlaisia suojakuoria. Puhelimen mitoiksi Sony on ilmoittanut 165 x 71 x 8,2 millimetriä, joten kyseessä ei ole mikään kompakti laite, mutta Xperia 1 III:sta on saatu kuitenkin yllättävän ohut. Painoa on myöskin vain 186 grammaa, mikä on vähemmän kuin monissa tämän hetken huippupuhelimissa.

Laadullisesti Xperia 1 III on juuri sellainen kuin mitä huippupuhelimelta voikin odottaa. Puhelin ei pääse taipumaan tai natisemaan sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Alumiinikehys tekee puhelimesta todella jämäkän, minkä tuntee myös puhelinta normaalisti käsissä pidettäessä. Tuntuma on parempi kuin yhdessäkään aikaisemmassa Sonyn älypuhelimessa.

Itse tykkään myöskin puhelimen muotoilusta, sillä Sony on saanut yhdistetty mukavasti tasaiset pinnat ja kevyet pyöristykset. Xperia 1 III -puhelimen muotoilussa ei ole mitään turhia saumakohtia, vaan se on viimeistelty erittäin huolellisesti. Lasipinnat yhdistyvät suomattomasti alumiinikehykseen, mikä ei ole aina itsestäänselvyys. Muotoilu varmasti jakaa silti mielipiteitä, mutta ainakin itse tykkäsin suuresti. Takalasi saisi ehkä reunoilta olla hieman pyöristetympi ergonomisuuden parantamiseksi, mutta laatikkomaiseen ratkaisuun tottuu nopeasti.

Sony on tunnettu vedenkestävistä puhelimistaan ja luonnollisesti myös Xperia 1 III on saanut IP68-luokituksen. Luokituksen ansiosta puhelin on mahdollista tiputtaa veteen ja sen pitäisi kestää ilman ongelmia. Sertifikaatista on mukavasti hyötyä erityisesti aktiivisen elämäntavan omaaville henkilöille, sillä nyt puhelimen käyttöä ei tarvitse pelätä edes hieman sateisissa olosuhteissa. Testijakson aikana puhelin upotettiin veteen ja altistettiin vesisateelle, ja senkin jälkeen laite toimi ilman ongelmia. Sony ei anna kuitenkaan vedenkestävyydelle minkäänlaista takuuta, eli jos puhelin hajoaakin veden takia, niin takuu ei kata vaurioita.

Xperia 1 III muistuttaa etuosasta vahvasti Sonyn muitakin älypuhelimia, sillä 21:9-kuvasuhde tuottaa rakenteesta hieman kilpailijoista poikkeavan. Etupuolella näyttö peittää noin 84 prosenttia pinta-alasta, mikä ei ole paras mahdollinen tulos, mutta Sonyn kohdalla se on ymmärrettävissä. Sony ei ole halunnut tehdä näyttöön mitään lovia tai reikiä, minkä lisäksi kaiutin on haluttu tuoda laitteen etuosaan. Näytön ylä- ja alapuolilla on tasapaksut mustat kaistaleet. Yläreunassa on esillä etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke, ilmoitusvalo sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näytön alapuolella sijaitsee laitteen pääkaiutin.

Takaosaltaan Xperia 1 III on tuttua Sonya ja on varsin pelkistetty. Vasemmassa yläkulmassa on hieman muusta rungosta ulkoneva pitkulainen pystysuunnassa oleva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria. Kameroiden välissä on myös ToF-järjestelmä, ZEISS-logo ja kamera-alueen yläpuolella on LED-salamavalo. Puhelimen takaosassa on myös esillä NFC-logo, joka viittaa NFC-tunnisteen sijaintiin. Puhelimen takaosassa on selvästi esillä myös Sony- ja Xperia-logot, sekä muita vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Sony Xperia 1 III -puhelimen oikeassa kyljessä on normaalista poiketen nyt useita eri painikkeita. Kyljessä on perinteiset äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Näiden alapuolelta löytyy vielä erillinen Google Assistant -painike sekä kameran laukaisinpainike. Painikkeet on valmistettu alumiinista ja niiden tuntuma on hyvä. Kamerapainike on pinnoitettu karheaksi, mikä parantaa sen käyttömukavuutta.

Vasempaan kylkeen Sony on laittanut ainoastaan SIM-korttiluukun, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Laitteen yläreunaan on asetettuna ainoastaan yksi mikrofoni sekä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Sony on laittanut alareunaan vielä USB-C-liittimen sekä yhden mikrofonin.

Näyttö

Sonyn huippuluokan puhelimissa on nähty jo vuosia erittäin mielenkiintoisia toteutuksia näytön osalta ja nyt myöskin Xperia 1 III jatkaa tätä samaa perinnettä. Kyseessä on muun muassa maailman ensimmäinen älypuhelin, jossa on 4K-tarkkuus ja 120 hertsin virkistystaajuus samaan aikaan. Lisäksi Sony jatkaa näytön kanssa samaa tuttua strategiaansa kuin aikaisempinakin vuosina.

Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja se perustuu OLED-tekniikkaan. Näytössä on korkea 3840 x 1644 pikselin tarkkuus, joka takaa huimat 643 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus on jo niin hyvä, ettei yksittäisiä pikseleitä ole mahdollista ainakaan paljain silmin havaita. Näytössä on lisäksi tuttu 21:9-kuvasuhde, joten näyttö on korkea sekä suhteessa hieman kapeampi. Kuten todettu, niin näytössä on nyt myöskin 120 hertsin virkistystaajuus sekä tuki HDR BT.2020 -tekniikalle.

Näytössä on mielestäni muutamia selviä vahvuusalueita, mutta pienenä kääntöpuolena ovat Sonyn epästandardit ratkaisut, jotka ovat tottumiskysymyksiä. Testijakson aikana tykästyin siihen, ettei Xperia 1 III -puhelimen näytössä ollut mitään häiriötekijöitä, kuten lovea tai etukameran reikää. Sony on jättänyt näyttöön hieman paksummat kehykset, jotka eivät ainakaan itseäni haitanneet.

Toinen selvä vahvuus on 120 hertsin virkistystaajuus, joka on nykypäivän standardi huippupuhelimissa. Korkea virkistystaajuus tekee näytön käyttökokemuksesta sulavan ja sisältö näyttää erittäin hyvältä. Sony ei anna käyttäjälle mahdollisuutta vaihtaa eri virkistystaajuuksien välillä, vaan 120 hertsiä on joko päällä tai pois päältä. Tarkkuus ja värintoisto ovat näytössä oletusasetuksilla erinomaiset ja ainakin itse tykkäsin videoiden katselusta näytöltä.

21:9-kuvasuhde varmasti jakaa hieman mielipiteitä, mutta ainakin itse olen siihen tottunut jo vuosien varrella. Pystysuunnassa näyttöä käytettäessä korkea kuvasuhde tarjoaa aikaisempaa enemmän sisältöä näytölle, mutta vaakasuunnassa kuvasuhde ei ole kaikista paras. Esimerkiksi monet YouTube-videot ovat kuvasuhteeltaan 16:9, joten näytöstä jää paljon käyttämättä. Lisäksi jos video zoomataan koko näytölle, niin videosta leikataan hieman ylä- ja alareunoista pois. Laajemmalla kuvasuhteella kuvattujen elokuvien katsominen näytöltä on erittäin mukavaa.

Testijakson aikana todettiin, että kirkkautta näytössä olisi saanut olla hieman enemmän. Kirkkaus riittää toki suurimpaan osaan käyttötilanteista, mutta esimerkiksi kirkkaassa auringonpaisteessa näytöltä oli toisinaan haastavaa saada selvää. Muilta osin Xperia 1 III:n näyttö on loistava ja yksi parhaimmista, mitä on koskaan testattu. Puhelimen ostajat tuskin tulevat olemaan pettyneitä ainakaan näyttöön.

Huomionarvoista on se, että Xperia 1 III -puhelimessa on luonnollisesti Widevine L1-sertifikaatti, joka mahdollistaa teoreettisesti parempilaatuisen HDR10+ -toiston monien suoratoistopalveluiden kautta. Esimerkiksi Netflixiä puhelimella voidaan katsoa Full HD -tasoisena ja myös HDR 10 -ominaisuudet ovat käytettävissä. HDR tuki löytyy myös monista muista palveluista, kuten YouTubesta.

Sony antaa Xperia 1 III -puhelimen näytölle mukavan monipuolisesti säätömahdollisuuksia erityisesti värintoiston osalta. Esimerkiksi valkotasapainoa on mahdollista säätää mukavan monipuolisesti ja väriprofiileita on tarjolla kaksi: vakiotila ja luontitila. Luontitila mahdollistaa näytössä BT.2020-väriasteikon ja HDR-tekniikan käyttämisen 10-bittisten värien kanssa. Yleisellä tasolla Xperia 10 III -puhelimen ostajat pystyvät säätämään puhelimen näytön värintoistoa mukavasti. Näytön 4K-tarkkuutta käytetään vain tuetuissa tilanteissa, mutta muuten se toimii QHD-tasolla. Sony ei anna mahdollisuutta tarkkuuden vaihtamiselle.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Teknisesti Xperia 1 III on kuin mikä tahansa muukin tämän vuoden huippupuhelin. Tehoista on vastaamassa hyvin tuttu Qualcommin valmistama Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, josta riittää puhtia rajumpaankin käyttöön. Uutuuspiirissä Qualcomm on panostanut paremman suorituskyvyn ohella myös energiatehokkuuteen sekä tuoreempaan 5G-modeemiin.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

Sony Xperia 1 III on tarjolla Suomessa ainoastaan yhdessä muistivariantissa, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Maailmalla puhelimesta on myös 512 gigatavun versio, mutta sitä ei ole Pohjoismaissa saatavilla. Sony hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Xperia 1 III erottuu muista huippupuhelimista microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa voidaan laajentaa jopa teratavulla.

Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin suorituskyky on jo hyvin tuttu, mutta testijakson aikana ajoimme Xperia 1 III -puhelimessa silti läpi perinteiset suorituskykytestit. Puhelimen saamat tulokset voi katsoa alapuolella olevasta taulukosta, jossa on myös samaan järjestelmäpiiriin perustuvan Xiaomi Mi 11 Ultran vastaavat pisteet sekä Exynos 2100 -järjestelmäpiiriin perustuvan Samsung Galaxy S21 Ultran vastaavat pisteet.

Testitulokset
Sony Xperia 1 III (SD888) Xiaomi Mi 11 Ultra (SD888) Samsung Galaxy S21 Ultra (E2100)
AnTuTu (V8): 731 080 pistettä 787 562 pistettä 720 436 pistettä
Geekbench 5 (single): 1134 pistettä 1130 pistettä 825 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3675 pistettä 3637 pistettä 3064 pistettä
PCMark 2.0: 11 732 pistettä 13 241 pistettä 12 167 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
3DMark Wild Life: 5774 pistettä 5658 pistettä 5222 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perustella Sony Xperia 1 III -puhelimen suorituskyky on odotetulla tasolla ja ei kalpene juurikaan muille samaan Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuville puhelimille. Taulukosta nähdään, että pisteet ovat samanlaisia kuin Xiaomi Mi 11 Ultralla, mutta erityisesti AnTuTu-testin tuloksissa on selvää eroa. Xperia 1 III on suorituskykyisempi kuin Samsung Galaxy S21 Ultra.

Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Testijakson aikana suorituskyky ei tuottanut ollenkaan ongelmia, vaan puhelin toimi sulavasti joka tilanteessa. Lisäksi raskaimmatkin sovellukset ja pelit käynnistyivät mukavan ripeästi, mikä on toki myös vaadittua huippuluokan puhelimelta.

Sony Xperia 1 III -puhelimelle toteutettiin testijakson aikana myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Sony Xperia 1 III -puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Xperia 1 III -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä 731 080 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät rajuun laskuun, sillä ne asettuivat 649 422 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin kolmannella testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 631 136 pistettä. Stressitestissä havaittiin suorituskyvyn tippuvan suuremmin kolmen ensimmäisen testauskerran aikana, mutta lopulta suorituskyky vakiintui ja lähti pieneen nousuun. Pahimmillaan suorituskyvystä katosi 100 000 pistettä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 13,7 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on suurta myös Xperia 1 III -puhelimessa, mutta lasku on havaittu myös monissa muissakin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa. Xperia 1 III ei ollut huonoimmasta päästä, sillä esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa. Xperia 1 III -puhelimessa oli havaittavissa selvää ylikuumenemista stressitestin aikana ja parhaimmillaan puhelimella olisi varmasti pystynyt kypsentämään myös kananmunan.

Kuumeneminen oli havaittavissa normaalissa käytössä jo parinkymmenen minuutin jälkeen, mutta stressitestin aikana Xperia 1 III kuumeni niin paljon, ettei sitä ollut miellyttävää pitää kädessä. Erityisesti laitteen alumiinikehys ja takaosan yläosa kuumenivat suuresti. Sony on panostanut puhelimessa myös jäähdytykseen, sillä Xperia 1 III -puhelimen sisältä löytyy grafiitti- ja kuparikalvoja, jotka ohjaavat lämpöä pois järjestelmäpiiristä. Jäähdytys ei kuitenkaan pidä laitetta kovinkaan viileänä pidemmässä käytössä, vaan siirtää järjestelmäpiirin lämmön laitteen rakenteeseen ja käyttäjä tuntee sen selvästi.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Sony Xperia 1 III pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta mmWave-tukea ei löydy Euroopassa tarjolla olevasta versiosta. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Xperia 1 III tukee kahtatoista 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 77 sekä 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue, joka löytyy valmiiksi myös Xperia 1 III -puhelimesta.

Valitettavasti testijakson aikana ei ollut mahdollista käyttää Sony Xperia 1 III -puhelinta jatkuvasti 5G-verkkojen ulottuvilla, mutta muutamia testejä tehtiin DNA:n verkoissa Hämeenlinnan alueella. Puhelimella päästiin tuttuihin 5G-lukemiin, sillä yleisesti latausnopeudet asettuivat 400-800 Mbps tasolle ja samalla lähetysnopeudet olivat monesti 15-40 Mbps tasolla. Parhaimmillaan Sony Xperia 1 III antoi latausnopeudeksi 1112 Mbps ja lähetysnopeudeksi 60,1 Mbps. On kuitenkin hyvä huomata, että 5G-nopeudet vaihtelevat todella paljon sijainnista riippuen. 5G- tai 4G-verkoissa Xperia 1 III -puhelimen kanssa ei havaittu ongelmia, vaan yhteydet toimivat erinomaisesti.

Muuta tekniikasta

Kuulokeliitin löytyy puhelimen yläreunasta.

Sony on panostanut Xperia 1 III -puhelimessa äänentoistoon, sillä puhelimessa on eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Puhelimen pääkaiutin löytyy näytön alapuolelta näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Toisena kaiuttimena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Äänentoisto stereokaiuttimien kautta on hyvällä tasolla ja ainakin itse koin sen olevan riittävän hyvä esimerkiksi puheen tai musiikin kuunteluun. Toki musiikkia kuuntelee aina ennemmin kuulokkeilla.

Sony ei ole unohtanut kuulokkeiden käyttäjiä, sillä Xperia 1 III tarjoaa perinteisen 3,5 millimetrin kokoisen kuulokeliittimen. Yleisesti huippupuhelimissa ei enää kuulokeliittimiä ole nähty, mutta Sony haluaa tarjota kaikille jotain. Langallisien kuulokkeiden kautta musiikki toistuu paremmin. Xperia 1 III tarjoaa myös laajan ja teknisesti kehittyneen tuen langattomille kuulokkeille Bluetooth 5.2 -yhteyden avulla. Puhelin tukee muun muassa aptX HD -tekniikkaa. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin pääosin vain langattomia kuulokkeita ja yhteys tuntui monien kuulokkeiden kanssa olevan erinomainen.

Sormenjälkilukijan Sony on sijoittanut puhelimessa virtapainikkeeseen oikeaan kylkeen. Xperia 1 III -puhelimen kohdalla kylkeen sijoitettu lukija tuntui toimivan hyvin ja se tunnisti aina sormenjäljen. Lukija ei ole kovinkaan nopea, vaan lukituksen aukeaminen saattaa kestää reilun sekunnin verran. Sormenjälkilukijan sijoittaminen kylkeen herättää varmasti erilaisia mielipiteitä, mutta ainakin puhelinta käytettäessä oikealla kädellä pystytään lukitus avaamaan kätevästi peukalolla.

Itse olisin kaivannut Sonyn tarjoavan Xperia 1 III -puhelimessa näytönalaisen sormenjälkilukijan, mutta ei myöskään kylkeen sijoitettu ratkaisu ole millään tavalla huono. Sormenjälkilukijan kanssa nopeus on usein valttia, mutta Xperia 1 III ei pääse nopeutta tarjoamaan. Kasvojentunnistusta ei Sony ole puhelimeen saanut, vaan käyttäjien täytyy luottaa biometrisena lukitustapana vain sormenjälkilukijaan.

Sony on varustellut Xperia 1 III -puhelimen myös erillisellä Google Assistant -painikkeelle, jonka hyöty ainakin itselläni oli lähes täysi nolla. Painiketta painamalla saadaan avattua yksinkertaisesti Google Assistant, joka toistaiseksi ei ole käytettävissä suomeksi. Tämän takia Google Assistantin käyttäminenkin on usein hyvin vähäistä ja oikeastaan sitä käyttää ainoastaan, jos sattuu olemaan tylsää. Nähtävästi painiketta ei myöskään pysty poistaa käytöstä, mitä voidaan pitää pienenä miinuksena. Onneksi painike on kuitenkin hieman omassa syvennyksessään, niin siihen ei kovin usein vahingossa osu.

Akunkesto ja lataus

Xperia 1 III -puhelimessa ei olla panostettu pelkästään akunkestoon, mutta myös akun lataukseen. Sony on laittanut puhelimen sisälle kookkaan 4500 milliampeeritunnin akun. Kyseessä ei ole suurin akku tämän hetken huippupuhelimissa, mutta se on silti hyvällä tasolla. Testijakson aikana akunkesto todettiin olevan normaalin yhden päivän verran aktiivisessa käytössä, eikä kahta päivää yhdellä latauksella kannattanut edes kuvitella selviävänsä.

Usein iltaisin akkua puhelimessa oli noin 15-30 prosenttia, kun laitetta oli käytetty aktiivisesti. Päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös usein yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttö ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimen näyttö oli asetettuna parhaimpiin asetuksiinsa, eli 120 hertsin virkistystaajuus oli aina käytössä. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.

Sony on tällä kertaa panostanut akun lataukseen, sillä Xperia 1 III tukee aikaisempaa nopeampaa 30 watin tehoista pikalatausta. Laturi toimitetaan myös oletusarvoisesti puhelimen mukana, mitä ei enää tänä päivänä voida pitää itsestäänselvyytenä. Sonyn mukaan 30 watin tehoisella pikalatauksella Xperia 1 III -puhelimen 4500 milliampeeritunnin akku latautuu 30 minuutissa 50 prosentin varaustasoon. Koska laturi tulee puhelimen mukana, niin pystyimme tämän helposti tarkistamaan lataustestin muodossa.

Sony Xperia 1 III -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin pikalaturilla.

Lataustestin perusteella Sonyn puheet nopeammasta latauksesta ei ole huijausta, vaan 30 minuutin jälkeen akkua oli ladattu jo 52 prosenttia. Kokonaisuudessaan lataus ei kuitenkaan ollut millään tasolla kovin nopea, sillä akun tyhjästä täyteen latautumiseen kului 105 minuuttia, eli alle kaksi tuntia. Monet edullisemmat puhelimet latautuvat jo 30-60 minuutissa tyhjästä täyteen, joten Sony tulee edelleen hieman jäljessä lataustekniikan kanssa.

Lataus ei kuitenkaan ollut aivan toivotonta ja ainakin hetkessä saadaan muutaman kymmentä prosenttia akkua lisää. Akun lataus on 50 prosentin tasoon mukavan nopeaa, mutta sen jälkeen teho vähenee ja lataus hidastuu. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat vain 7 minuutissa, mutta viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 22 minuuttia.

Xperia 1 III tukee myös langaton latausta 15 watin teholla, mutta sen latausaikaa ei ruvettu testijakson aikana testaamaan. Sony on laittanut puhelimeen mukaan myös käänteisen langattoman latauksen, jonka avulla voidaan ladata Qi-standardiin perustuvia laitteita puhelimen akulla. Toiminnosta on hyötyä esimerkiksi reissuissa, jos ei halua ottaa kaikille laitteille omia latureita mukaan. Muun muassa kuulokkeet tai älykellot voi asettaa latautumaan puhelimen päälle.

Pakkastesti

Testijakson aikana Sony Xperia 1 III laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Sony Xperia 1 III laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain yksi prosentti akkua, eli akunvaraus oli 99 prosenttia. Pakkastestin jälkeen ei ollut havaittavissa näytön hyytelöitymistä OLED-tekniikan ansiosta, ja myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija tuntui toimivan kylmänä ongelmitta. Erikoisesti Sony oli päättänyt estää kameroiden toiminnan puhelimen ollessa jääkylmänä, sillä puhelin ilmoitti kameraa avatessa sen sammuttamisesta. Sony oli myös estänyt akun lataamisen.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Sony Xperia 1 III näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla ottaen huomioon, että testi toteutettiin näytön parhaimpien asetuksien ollessa käytössä. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Sony Xperia 1 III suoriutui pakkastesti yllättävän hyvin ja Sony on pystynyt optimoimaan puhelimensa toimivaksi myös Suomen kylminä pakkaspäivinä ongelmitta. Akun kuluminen ei ollut kummankaan testauskerran aikana kovinkaan suurta, eikä pakkanen myöskään vaikuttanut näyttöön tai sormenjälkilukijaan. Ainoat huomattavat ”ongelmat” olivat kameran käytön ja latauksen estäminen pakkasessa. Xperia 1 III palautui kuitenkin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Sony on panostanut jo pitkään kameroihin hieman omalla tavallaan, eikä yhtiön puhelimissa ole nähty suuren resoluution kameroita tai mitään alan tuoreimpia ratkaisuja. Xperia 1 III -puhelimen kanssa Sony jatkaa pääosin samaa tarinaa, mutta nyt mukaan on saatu yksi erittäin mielenkiintoinen ja uusi ratkaisu. Puhelimessa on normaalit pää- ja ultralaajakulmakamerat, mutta telekameraan on toteutettu kaksi eri polttoväliä.

Sony hyödyntää pääkamerana 12 megapikselin tasoista itse kehittämäänsä IMX557-sensoria, jossa on 1/1,7-tuuman kennokoko, 1,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamerassa on myös linssi, jossa on f/1.7-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamera on lisäksi optisesti vakautettu (OIS). Ultralaajakulmakamerana toimii 12 megapikselin tasoinen Sony IMX363 -sensori, joka on kooltaan 1/2,55” ja siinä on 1,4 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi sekä siinä on 16 mm polttoväli. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia 124 asteen kuvausalueella.

Mielenkiintoisin kameroista on telekamera, joka on myöskin tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Sony hyödyntää luonnollisesti itse kehittämäänsä IMX663-sensoria, joka on kooltaan 1/2,9” ja siinä on tuki Dual Pixel PDAF -tarkennukselle. Mielenkiintoisen telekamerasta tekee sen periskooppimainen linssi, joka tarjoaa yhden zoomitason sijaan kaksi. Kamera on toteutettu kahdella eri linssillä, joista 2,9x optisen zoomin mahdollistavassa on f/2.3-aukko ja 70 mm polttoväli sekä 4,4x optisen zoomin mahdollistavassa on f/2.8-aukko ja 105 mm polttoväli. Telekamera on pääkameran tavoin optisesti vakautettu.

Xperia 1 III -puhelimen mielenkiintoisen kamerajärjestelmän kruunaa vielä ei niinkään mielenkiintoinen 0,3 megapikselin tasoinen ToF-sensorijärjestelmä. Puhelimen etuosassa on myös 8 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka ei ole suurestikaan kehittynyt verrattuna aikaisempiin Sonyn puhelimiin. Sony hyödyntää etukamerana Samsungin kehittämää S5K4H7-sensoria, jonka linssissä on f/2.0-aukko sekä 24 mm polttoväli.

Sony Xperia 1 III:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 12 megapikseliä (Sony IMX557, f/1.7, 24 mm, 1/1,7”, 1,8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX363, f/2.2, 16 mm, 1/2,6”, Dual Pixel PDAF, 124 asteen näkökenttä)
    • Periskooppikamera: 12 megapikseliä (Sony IMX663, f/2.3, 70 mm [2,9x] / f/2.8, 105 mm [4,4x], 1/2,9”, Dual Pixel PDAF, OIS)
    • ToF-sensori: 0.3 megapikseliä
  • Etukamera: 8 megapikseliä (Samsung S5K4H7, f/2.0, 24 mm, 1/4,0”, 1,12 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Vaikka Sony ei tälläkään kertaa luota viimeisimpiin kameraratkaisuihin pääkamerassa, niin silti 12 megapikselin kuvat ajavat asiansa. Erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvien laatu on hyvä ja yksityiskohtia löytyy paljon. Kuvissa ei myöskään ole kohinaa tai mitään muutakaan suurta heikkoutta. Värit taltioituvat ainakin omaan makuuni todella luonnollisena ja dynaaminen alue kuvissa on erittäin laaja.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera on mielestäni vahvoilla, sillä kuvat ovat yksityiskohtaisia tiettyyn pisteeseen asti. Heikossa valaistuksessa Xperia 1 III taltioi kuviin hyvät värit, eikä niissä ollut havaittavissa mitään ylimääräistä tai häiritsevää rakeisuutta. Sony ei tarjoa puhelimessa minkäänlaista erillistä yötilaa, mutta heikossa valaistuksessa on apuna automaattinen yötila, jolloin kuvia otetaan hieman pidempään.

Toki käyttäjät voivat aina pyrkiä ottamaan parempia kuvia myös heikossa valaistuksessa puhelimen laajojen manuaalisäätöjen avulla, mutta mielestäni erillinen helppokäyttöinen yötila olisi monille varmasti selkeämpi. Alapuolella on Xperia 1 III -puhelimen pääkameran oletusasetuksia hyödyntämällä taltioituja kuvia.

Ultralaajakulmakameran kanssa Sony ei ole lähtenyt nostamaan megapikselien määrä, vaan luottaa 12 megapikseliin. Vaikka odotukset ultralaajakulmakameran osalta eivät olleet korkealla, niin ainakin hyvässä valaistuksessa kamera osoitti kyvykkyytensä. Kuvat olivat tarkkoja ja värit taltiouituivat samalla tavalla pääkameran kanssa. Kuvien reunoilla oli havaittavissa hieman pehmeyttä vääristyksien korjauksien takia, mutta mikään suuri ongelma se ei ollut. Dynaaminen alue myös ultralaajakulmakuvissa oli hyvä, mutta testijakson aikana havaittiin toisinaan kuvista tulevan myös yllättävän tummia.

Heikossa valaistuksessa ainakin ultralaajakulmakamera kaipaisi selvästi erillistä yötilaa, sillä kuvista tulee monesti todella tummia. Kuvat eivät kuitenkaan ole täysin huonoja, mutta parempiakin ultralaajakulmakameroita hämärässä kuvaamiseen on tullut vastaan. Alapuolella on muutamia Xperia 1 III:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Telekamera on mielenkiintoisin osuus Xperia 1 III -puhelimen kameroissa ja samalla kyseessä huomattiin heti olevan ensimmäisen sukupolven kameraratkaisu kahdella polttovälillä. Idean tasolla toteutus on mielenkiintoinen, mutta ainakin vielä joudutaan hieman karsimaan kuvien laadusta.

Hyvässä valaistuksessa 2,9-kertaisella zoomilla, eli 70 mm polttovälillä kuvatut kuvat olivat tarkkoja sekä hyviä yleiseltä laadultaan. Toisinaan kuvista tuli kuitenkin epätarkkoja, sillä tarkennuksen kanssa tuntui olevan muutamia ongelmia. Myöskin kuvien laatu hieman kärsii verrattuna pääkameran kuviin, sillä kuviin ilmestyi outoa rakeisuutta, mutta onneksi värit taltioituvat suurimmassa osassa tilanteissa samalla tavalla kuin pääkameralla. Dynaaminen alue oli hyvä myöskin 2,9-kertaisissa kuvissa.

Heikommassa valaistuksessa 2,9-kertaiset kuvat olivat myös hyviä, mutta laatu kärsii aina valon vähentyessä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna 2,9-kertaisella zoomilla.

4,4-kertainen zoomi on jo selvästi heikompi, sillä kuvien yleislaatu muuttuu pehmeämmäksi ja myöskin tarkennusongelmat kasvavat entisestään. Kuvien pehmeys on suurin ongelma, mutta toisinaan oli havaittavissa suurempaa pehmeyttä myös kuvien alareunoissa. 4,4-kertaiset kuvat eivät olleet mielestäni aivan sillä tasolla kuin mitä itse odotin Sonylta.

Testijakson aikana havaittiin, ettei 4,4-kertaista kannata edes käyttää hiekommassa valaistuksessa, sillä kuvien laatu ja terävyys kärsivät selvästi. Kuvat ovat hyvin pehmeitä ja myös rakeisuus tuntui hieman lisääntyvän. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna 4,4-kertaisella zoomilla.

Videokuvauksen osalta Xperia 1 III ei pääse tarjoamaan mitään mullistavia uudistuksia ja oikeastaan monet tämän päivän ratkaisut puhelimesta puuttuvat. Sony luottaa oletuskamerasovelluksella korkeintaan 4K 30 fps -tasoiseen videokuvaukseen kaikilla kolmella kameralla, ja 60 fps on tuettuna vain 1080p-laadulla. Esimerkiksi 8K-videokvuausta ei laitteessa ole, mutta suurena puutteena sitä tuskin kovinkaan moni pitää.

Cinema Pro

Yksi Sonyn erikoisuus on Cinema Pro -kamerasovellus, jolla voidaan kuvata elokuvamaisesti videoita kattavilla säätöasetuksilla. Kyseessä on ”ammattilaisille” suunnattu ominaisuus, joten monet peruskäyttäjät varmasti koittavat vältellä sen käyttöä. Peruskamerasovelluksen videotoiminnot riittävät monille. Itse ainakin koin 4K 30 fps -videon olevan hyvällä tasolla perustarpeisiin, ja myös kuvanvakautus toimi videoissa moitteetta.

Itselleni suurin ongelma videokuvauksessa oli se, ettei kameroiden välillä voinut vaihdella kesken kuvauksen. Xperia 1 III -puhelimessa täytyy aina ennen kuvauksen aloittamista valita kamera, jolla halutaan kuvata. Mielestäni huippupuhelimissa pitäisi olla mahdollista vaihtaa kameroiden välillä kuvattaessa. Ominaisuuden puutetta voidaan nyt pitää pienenä miinuksena Xperia 1 III -puhelimessa.

Etukamera oli Xperia 1 III -puhelimessa jopa pieni pettymys ja onkin erikoista, miksi Sony ei ole selfiekuvaamiseen panostanut. 8 megapikselin tasoinen etukamera ilman automaattitarkennusta ei yksinkertaisesti sovi tämän hintaluokan puhelimeen. Kuvat ovat etukameralla ok-tasolla, mutta tarkkuutta saisi olla selvästi enemmän. Etukameralla onnistuvat vain 1080p 30 fps -tasoiset videot, joten 4K-tukea ei löydy.

Sony on vaihtanut kamerasovelluksensa nimen Xperia 1 III -puhelimessa ja nyt se kantaa nimeä Photo Pro. Kyseessä on monipuolinen ammattitason kameraohjelmisto, johon on kuitenkin tuotu mukaan helpommat automaattiset kamerasäädöt. Kamerasovellus on yleisilmeeltään hyvin tuttua Sonya, mutta asetuksia on aikaisempaa enemmän jo etunäkymässä. Kamerasovelluksessa on nyt monta kuvaustilaa, joita ovat Basic, Auto, P, S, M ja MR.

Basic-tilassa voidaan kuvata aivan kuten tavallisella älypuhelimen kameralla. Auto-tilassa kamera tunnistaa kuvattavan kohteen automaattisesti ja vähentää kohinaa ja kameran tärinää automaattisilla asetuksilla. P-tilassa kamera säätää valotusaikaa automaattisesti, mutta käyttäjä voi säätää muita manuaaliasetuksia itse. S-tilassa voidaan hallita myös valotusaikaa manuaalisesti ja M-tilassa voidaan hallita valotusaikaa ja ISO-arvoa manuaalisesti. MR-tilassa käyttäjä voi itse tallentaa manuaalisesti säädettyjä asetuksia myöhempää käyttöä varten. Sony on tuonut kameraan siis järjestelmäkameroista tuttuja kuvaustiloja.

Kamerasovelluksen päänäkymän Basic-tilassa on yläreunassa painikkeita, joista saadaan esille lisää kuvaustiloja, Google Lens, kamerasovelluksen kattavat asetukset sekä voidaan vaihtaa kuvaustilojen välillä. Kamerasovelluksen kuvausnäkymän alapuolella on zoomipainikkeet 0,7x, 1,0x, 2,9x ja 4,4x, joilla voi siirtyä kamerajärjestelmän eri polttoväleihin. Painikkeiden alapuolelta löytyy nyt aikaisempaa helpommin saavutettavissa olevat pikavalinnat, joista voidaan säätää salaman asetuksia, taustasumennusta, valoisuutta sekä kuvasuhdetta. Sony on tuonut kamerasovelluksen alareunaan myöskin myös kamerapainikkeen, etu- ja takakameroiden välillä siirtymisen painikkeet sekä videokuvaustilaan siirtymisen.

Sonyn uudistettu kamerasovellus on nyt aikaisempaa käytännöllisempi sekä kattavampi. Basic-tila on tarkoitettu peruskuvaajille, mutta nyt kamerasovelluksessa on kaikki vaadittavat kuvatilat ja asetukset myös ammattilaiskuvaajille. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan ongelmitta ja se oli helposti ymmärrettävissä. Eri kuvaustilojen välillä oli sulavaa siirtyä ja kamera otti kuvan välittömästi.

Käyttöjärjestelmä

Sony hyödyntää Xperia 1 III -puhelimessa luonnollisesti Googlen tämän hetken tuoreinta Android 11 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä toimii Sonyn itse kehittämä käyttöliittymä. Testijakson aikana Xperia 1 III sai muutaman päivityksen ja tuoreimman ohjelmistoversion mukana tuli Googlen 1. heinäkuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Xperia 1 III -puhelimen ohjelmisto on tällä hetkellä vielä hyvällä tasolla, vaikka näin elokuun lopussa ei olekaan nähty vielä saman kuun tietoturvakorjauksia.

Sony on kertonut tarjoavansa Xperia 1 III -puhelimelle vähintään kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä sekä kaksi vuotta tietoturvakorjauksia. Päivityslupaus ei ole millään tasolla hyvä tämän hintaluokan puhelimessa, sillä vaatimuksena voidaan jo pitää 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Xperia 1 III tulee saamaan tänä vuonna julkaistavan Android 12 -version sekä ensi vuonna odotettavan Android 13 -version ja päivitykset olivat siinä. Xperia 1 III ei ole Android Enterprise Recommended -sertifioitu, toisin kuin vaikkapa pikkuvelimalli Xperia 10 III.

Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa hyrrää Sonyn näkemys Androidista. Sonyn oma käyttöliittymä on varsin puhdas, vaikka toki muutamia muutoksia ja parannuksia on laitettu mukaan. Sony on tuonut mukaan esimerkiksi Multi-window-ominaisuuden, jossa saadaan hyödynnettyä laitteen 21:9-kuvasuhteen näyttöä niin, että kaksi sovellusta näkyy näytöllä. Käyttöliittymässä on lisäksi ”sivutunnistus”, joka on yksinkertaisesti pikavalikko suosituimmille sovelluksille. Käyttöliittymässä on myös monia muita hyviä lisäominaisuuksia, kuten yhden käden tila.

Käyttökokemukseltaan Xperia 1 III:n ohjelmisto oli hyvä ja käyttöliittymä toimi koko testijakson ajan sulavasti. Tähän toki vaikutti myös puhelimen erinomainen suorituskyky, mutta mitään suurempia ongelmia ei tullut vastaan. Sovelluksien välillä vaihtelu oli helppoa ja ominaisuudet toimivat luvatusti. Henkilökohtaisesti tykkäsin Sonyn käyttöliittymästä, sillä se on tarpeeksi lähellä puhdasta Androidia.

Yhteenveto

Sony on mielestäni onnistunut vihdoin rakentamaan huippuluokan älypuhelimen, joka tuo ammattitason kameraominaisuuksia peruskuluttajan käytettäväksi. Lisäksi Xperia 1 III on monella tavalla todella mielenkiintoinen uutuus omassa kategoriassaan, sillä huippuluokan suorituskyvyn osalta Sony on tehnyt ratkaisuja, joita ei kilpailijoiden puhelimista löydy.

Testijakson aikana itse olin todella tyytyväinen Xperia 1 III:n huolellisesti viimeisteltyyn minimalistiseen muotoiluun ja vedenkestävään rakenteeseen. Puhelimessa todettiin olevan erinomainen OLED-näyttöpaneeli, jossa on 4K-tarkkuus ja korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri tarjoaa loistavan suorituskyvyn ja samalla mukaan on satu muitakin hyviä teknisiä ratkaisuja, kuten stereokaiuttimet, kuulokeliitin, muistikorttipaikka sekä tehokkaampi pikalataus.

Kamerat ovat Sony Xperia 1 III -puhelimen suurin puheenaihe ja testeissä kameroiden todettiin olevan monipuoliset ja laadukkaat lähes joka tilanteessa. Sony on tehnyt telekameraan ensimmäistä kertaa kaksi polttoväliä, mutta testijakson aikana toteutuksen ei todettu olevan kovinkaan hyvä. Telekamerassa joudutaan karsimaan kuvien laadusta, mutta kyseessä on teknisesti todella potentiaalinen ratkaisu saada useita polttovälejä ilman useita kameroita.

Xperia 1 III -puhelimen yski suurimmista ongelmista oli mielestäni ylikuumeneminen, sillä laite kuumenee pidemmässä käytössä selvästi. Testeissä myöskin todettiin puhelimen 30 watin pikalatauksen jäävän selvästi kilpailijoiden latausnopeuksista. Sony ei myöskään lupaa Xperia 1 III -puhelimelle kovinkaan erikoista päivitystukea, sillä kahden vuoden päivityslupaus jää selvästi kilpailijoiden jopa neljän vuoden päivityslupaukselle. Hinnoittelu on mielestäni myös yksi pienistä miinuksista, mutta se on toki aina kuluttajan päätettävissä, haluaako puhelimeen käyttää 1300 euroa.

Suomessa Sony Xperia 1 III on ollut myynnissä elokuun alkupuolelta lähtien 1299 euron suositushintaan. Tarjolla on ainoastaan 12 + 256 gigatavun muistivariantti. Sony tarjoaa puhelinta kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta ja violetti. Sony Xperia 1 III -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Sony Xperia 1 III

8.5

SuomiMobiilissa testattiin Sony Xperia 1 III -älypuhelin, jossa on huippuluokan suorituskyky ja mielenkiintoiset kamerat.

Hyvää
  • Minimalistinen muotoilu ja mattapintainen viimeistely
  • Laadukas rakenne ja IP68-luokitus
  • Erinomainen OLED-näyttö 4K-tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 888 tarjoaa loistavan suorituskyvyn ja 5G-yhteydet
  • Monipuolinen kameratoteutus ja rohkea telekameraratkaisu
  • Kamerat tuottavat hyvää jälkeä monessa tilanteessa
  • Hyvä äänentoisto stereokaiuttimien kautta + mukana kuulokeliitin!
  • Muistikorttipaikka, USB-C ja NFC
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Paras mahdollinen pikalaturi löytyy myyntipakkauksesta
Huonoa
  • Puhelin ylikuumenee raskaassa käytössä
  • 30 watin pikalataus ei kovinkaan nopea
  • Kahdella polttovälillä varustellut telekameran kuvien laatu ei erikoinen
  • Päivitystuki ei hintaluokkansa vaatimalla tasolla
  • Korkea hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut