ArvostelutSonyYleinen

Arvostelussa Sony Xperia 1 IV – hyvin tuttua Sonya muutamalla uudistuksella

Sony Xperia 1 IV

Sonyn tämän vuoden tärkein lippulaivapuhelin Xperia 1 IV on ollut SuomiMobiilissa testissä julkaisusta lähtien, ja nyt puhelimen myynti on alkamassa myös Suomessa. Uutuuspuhelimessa on tutut vuosittaiset tekniset päivitykset, mutta samalla Sony on lähtenyt viemään omia ammattitason kameraratkaisujaan vieläkin hieman pidemmälle.

Xperia 1 IV -puhelimessa on muun muassa markkinoiden tämän hetken tehokkain Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Sony on tuonut mukaan myös tutun, mutta aikaisempaa kirkkaamman 4K-tasoisen OLED-näyttöpaneelin, jollaista ei muiden valmistajien puhelimista löydy. Sony luottaa edelleen tuttuihin 12 megapikselin kamerasensoreihin, mutta nyt parannuksia nähdään periskooppikamerassa. Xperia 1 IV on nimittäin maailman ensimmäinen puhelin, jossa on jatkuva optinen zoomaus. Sony on tuonut Xperia 1 IV -puhelimen myyntiin Suomessa 14. kesäkuuta 2022 ja hintaa sillä on huimat 1399 euroa.

SuomiMobiilissa Sony Xperia 1 IV -puhelinta on testattu noin kuukauden verran, jonka ansiosta laitteesta on saatu jo hyvä käsitys. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto Sony Xperia 1 IV:n teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Sony Xperia 1 IV (XQ-CT54)
Mitat: 165 x 71 x 8.2 mm
Paino: 185 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.5 tuumaa / 4K (3840 x 1644) / 21:9-kuvasuhde / OLED / tasainen / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 1 (1x 3.0 GHz Cortex X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.7 / 24 mm / 1/1.7" / 1.8 µm / Dual Pixxel PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 16 mm/  1/2.5" / Dual Pixel PDAF / 124 asteen kuvakenttä) + 12 MP periskooppikamera(f/2.3-f/2.8 / 125 mm / 1/3.5" / Dual Pixel PDAF / OIS / 3.5x-5.2x jatkuva optinen zoomi) + 0.3 MP TOF 3D + LED-salama
Etukamera: 12 MP etukamera (f/2.0 / 24 mm / 1/2.9")
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 30 watin langallinen lataus / langaton lataus / käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.2 ja aptX HD -tuki / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / violetti / valkoinen
Hinta: 1399 € (12 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Sony Xperia 1 IV:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Sony toimittaa Xperia 1 IV -puhelimen tällä kertaa täysin uudistetussa myyntipakkauksessa ja Sony on lähtenyt samalle linjalle Samsungin ja Applen kanssa. Myyntipakkaus on ohut ja valkoinen. Myyntipakkausta koristaa Sonyn logot sekä laitteen mallinimi useaan kertaan. Pakkauksen takaosassa on listattuna puhelimen tärkeimmät ominaisuudet ja yhdellä kyljellä on myös tarrat, joista löytyy tiedot muistiversiosta, malliversiosta, väriversiosta sekä IMEI-koodit.

Myyntipakkaus edustaa Sonyn uutta toteutusta, jossa myyntipakkauksen mukana ei toimiteta enää yhtään muovia. Tämä tarkoittaa myös, ettei Sony toimita paketissa enää laturia, mutta ei myöskään USB-kaapelia. Myyntipakkauksen sisältä löytyy yksinkertaisesti enää vain puhelin sekä pikakäyttöopas yhdessä turvallisuustietojen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sony ei siis toimita myyntipakkauksen mukana enää kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa, vaan esimerkiksi laturi täytyy ostaa erikseen. Toki laturi ja USB-kaapeli löytyvät varmasti jo monilta entuudestaan, mutta henkilökohtaisesti olisin näitä edelleen kaivannut toimitettavan puhelimen mukana.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti ja rakenteeltaan Sony luottaa tuttuun toteutukseen, eikä ole lähtenyt muuttamaan juurikaan mitään. Toki pieniä eroavaisuuksia on tarkkaan katsoessa havaittavissa, mutta yleisilme on tuttu pitkulainen, josta Sonyn laitteen tunnetaankin. Puhelin on rakenteeltaan alumiinia ja lasia, joten se ei kalpene ollenkaan kilpailijoilleen. Sony tarjoaa Xperia 1 IV -puhelinta Suomessa kolmessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen, musta ja violetti, joista kaksi jälkimmäistä nähdään tämän artikkelin kuvissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lasina puhelimessa hyödynnetään nyt kokonaan Gorilla Glass Victus -lasiversiota. Xperia 1 IV:n takaosa on viimeistelty mattapintaiseksi kaikissa väriversioissa. Sony on onnistunut hyvin mattapinnan kanssa, sillä se on erittäin miellyttävä ja tuntuu samettiselta. Henkilökohtaisesti olen mattapintaisien puhelimien ystävä, sillä mattapinta kerää yleisesti vähemmän sormenjälkiä ja naarmuja kuin kiiltäväpintainen lasi. Testijakson aikana sormenjäljet tai muut liat eivät olleet ongelma puhelimen takaosassa. Xperia 1 IV:n takaosaan saatiin muutama mystisesti ilmestynyt naarmu, mutta todennäköisesti lasiin oli epähuomiossa osunut esimerkiksi avaimet taskussa.

Puhelimen violetti ja musta väriversio.

Sony on viimeistellyt myös alumiinikehyksen mattapintaiseksi, joka takaa myös osaltaan mukavan tuntuman. Xperia 1 IV -puhelimen musta väriversio on erittäin tyylikäs ja oikeasti hyvin musta. Violetti väriversio on myös erittäin tumma ja näyttää tietyssä valaistuksessa jopa mustalta. Puhelimia kuitenkin vierekkäin pidettäessä selvä ero puhelimien värissä on havaittavissa. Violetti ei ole siis mitenkään liian räikeä, vaan miellyttävän tummanpuhuva.

Xperia 1 IV -puhelimessa näyttöä on suojaamassa kestävä Gorilla Glass Victus -lasipinta, joka kestää käyttöä. Testijakson aikana näyttölasiin ei tullut huomattavia naarmuja, vaikka laitetta käytettiinkin koko testijakson ajan ilman minkäänlaisia suojakuoria. Puhelimen mitoiksi Sony on ilmoittanut 165 x 71 x 8,2 millimetriä, joten kyseessä ei ole mikään kompakti laite, mutta Xperia 1 IV -puhelimesta on saatu kuitenkin miellyttävän ohut. Painoa on 185 grammaa, mikä on vähemmän kuin monissa tämän hetken huippupuhelimissa.

Laadullisesti Xperia 1 IV on tuttua Sonyä ja juuri sellainen kuin mitä huippupuhelimelta voikin odottaa. Puhelin ei pääse taipumaan tai natisemaan sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Alumiinikehys tekee puhelimesta todella jämäkän, minkä tuntee myös puhelinta normaalisti käsissä pidettäessä.

Sony erottuu joukosta omanlaisella ja tunnistettavalla muotoilullaan, joka on samalla hyvä ja huono asia. Henkilökohtaisesti kaipaisin hieman suurempaa uudistusta muotoiluun, mutta nykyinen on kuitenkin todettu jo hyväksi. Xperia 1 IV -puhelimen kohdalla Sony on viimeistellyt puhelimen huolellisesti, vaikka nyt puhelin onkin hieman laatikkomaisempi kuin edeltäjämalli. Lasipinnat yhdistyvät saumattomasti alumiinikehykseen, mutta tällä kertaa Sony on päättänyt tehdä alumiinikehyksen reunoihin pienet lovet, jotka tuovat erikoisesti saumakohdan tuntumaa laitteeseen.

Sony on tunnettu vedenkestävistä puhelimistaan ja luonnollisesti myös Xperia 1 IV on saanut IP68-luokituksen. Luokituksen ansiosta puhelin on mahdollista tiputtaa veteen ja sen pitäisi kestää se ilman ongelmia. Sertifikaatista on mukavasti hyötyä erityisesti aktiivisen elämäntavan omaaville henkilöille, sillä nyt puhelimen käyttöä ei tarvitse pelätä edes hieman sateisissa olosuhteissa. Testijakson aikana puhelin upotettiin veteen ja altistettiin vesisateelle, ja senkin jälkeen laite toimi ilman ongelmia. Sony ei anna kuitenkaan vedenkestävyydelle minkäänlaista takuuta, eli jos puhelin hajoaakin veden takia, niin takuu ei kata vaurioita.

Xperia 1 IV muistuttaa etuosasta vahvasti Sonyn muitakin älypuhelimia, sillä 21:9-kuvasuhde tuottaa rakenteesta hieman kilpailijoista poikkeavan. Etupuolella näyttö peittää noin 84 prosenttia pinta-alasta, mikä ei ole paras mahdollinen tulos, mutta Sonyn kohdalla se on ymmärrettävissä. Sony ei ole halunnut tehdä näyttöön mitään lovia tai reikiä, minkä lisäksi kaiutin on haluttu tuoda laitteen etuosaan. Näytön ylä- ja alapuolilla on tasapaksut mustat kaistaleet. Yläreunassa on esillä etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke, ilmoitusvalo sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näytön alapuolella sijaitsee laitteen pääkaiutin.

Takaosaltaan Xperia 1 IV on pitkälti identtinen edeltäjänsä kanssa ja muotoilu on hyvin pelkistetty. Vasemmassa yläkulmassa on hieman muusta rungosta ulkoneva pitkulainen pystysuunnassa oleva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria. Kameroiden välissä on myös ToF-järjestelmä, ZEISS-logo ja kamera-alueen yläpuolella on LED-salamavalo. Puhelimen takaosassa on myös esillä NFC-logo, joka viittaa NFC-tunnisteen sijaintiin. Puhelimen takaosassa on selvästi esillä myös Sony- ja Xperia-logot, sekä muita vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Sony Xperia 1 IV -puhelimen oikeassa kyljessä on useita erilaisia painikkeita. Kyljessä on perinteiset äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Näiden alapuolelta löytyy vielä erillinen kameran laukaisinpainike. Painikkeet on valmistettu alumiinista ja niiden tuntuma on hyvä. Kamerapainike on pinnoitettu karheaksi, mikä parantaa sen käyttömukavuutta.

Vasemman kyljen Sony on päättänyt tällä kertaa jättää kokonaan tyhjäksi. Xperia I IV:n yläreunasta löytyy ainoastaan yksi mikrofoni ja perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunaan Sony on asettanut USB-C-liittimen, jälleen yhden mikrofonin sekä SIM-korttiluukun. Ilman ylimääräisiä työkaluja avattavaan SIM-korttiluukkuun voi asettaa yhden nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Toinen SIM-korttipaikka puhelimessa on toteutettu eSIM-tekniikalla.

Näyttö

Sony Xperia 1 IV -puhelimessa näyttö on samanlainen kuin edeltäjässä, eikä siihen ole tehty merkittäviä muutoksia. Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja se perustuu OLED-tekniikkaan. Näytössä on korkea 3840 x 1644 pikselin tarkkuus, joka takaa huimat 643 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus on jo niin hyvä, ettei yksittäisiä pikseleitä ole mahdollista ainakaan paljain silmin havaita. Näytössä on lisäksi tuttu 21:9-kuvasuhde, joten näyttö on korkea sekä suhteessa hieman kapeampi. Xperia 1 IV:n näytössä on nyt myös 120 hertsin virkistystaajuus sekä tuki HDR BT.2020 -tekniikalle.

Teknisesti näyttö on siis tuttua Sonya ja tarkkuus yltää erittäin korkealle. Henkilökohtaisesti olen Sonyn hieman erilaisen toteutuksen ystävä, mutta kaikille 21:9-kuvasuhde ei varmasti ole paras vaihtoehto. Mielestäni näytön yksi selvimmistä valttikorteista on se, että siinä ei ole mitään häiriötekijöitä, kuten lovea tai etukamerareikää. Näytöstä saa nyt kaiken irti esimerkiksi elokuvia katsellessa. Tämän takia Sony on joutunut jättämään näyttöön hieman normaalia paksummat kehykset, jotka eivät ainakaan itseäni suuremmin häirinneet päivittäisessä käytössä.

Yksi selvä vahvuus on 120 hertsin virkistystaajuus, joka on nykypäivän standardi huippupuhelimissa. Korkea virkistystaajuus tekee näytön käyttökokemuksesta sulavan ja sisältö näyttää erittäin hyvältä. Sony ei anna käyttäjälle mahdollisuutta vaihtaa eri virkistystaajuuksien välillä, vaan 120 hertsiä on joko päällä tai pois päältä. Tällä osa-alueella näyttö on hieman kilpailijoita jäljessä, sillä virkistystaajuus ei vaihtele dynaamisesti näytettävän sisällön mukaan.

Korkea 4K-tarkkuus ei ole oletusarvoisesti käytössä, koska Android-sovelluksia ei ole suunniteltu niin tarkalle näytölle. 4K-tarkkuus tuottaisi ongelmia myös esimerkiksi akunkestolle. Oletuksena käytössä on Full HD+ -tarkkuus (2560 x 1096), mutta täyttä 4K-tarkkuutta käytetään pääasiassa vain multimediasovelluksissa, kuten valokuvissa tai videotoistossa.

Yksi Sonyn lippulaivapuhelimien näyttöjen heikkouksista on ollut kirkkaus, jos verrataan kilpailijoiden tarjontaan. Sonyn mukaan Xperia 1 IV:n näyttö on nyt 50 prosenttia kirkkaampi. Tämä todettiin myös testijakson aikana, sillä näytöltä luettavuus oli hieman parempi auringonvalossa. Toki aivan yhtä kirkkaaksi näyttöä ei voi vieläkään sanoa kuin monissa kilpailijoissa.

Väritarkkuus ja -toisto ovat näytössä oletusasetuksilla erinomaiset ja ainakin itse pystyin käyttämään puhelinta ilman väriasetuksiin koskemista. OLED-tekniikan ansiosta musta on näytöllä oikeasti mustaa ja värit toistuvat tarpeeksi hyvin. Sony on tuonut näyttöön luonnollisestikin HDR-sertifikaatin ja se tukee 10-bittisiä värejä.

Sony antaa Xperia 1 IV -puhelimen näytölle mukavan monipuolisesti säätömahdollisuuksia erityisesti värintoiston osalta. Esimerkiksi valkotasapainoa on mahdollista säätää mukavan monipuolisesti ja väriprofiileita on tarjolla kaksi: vakiotila ja luontitila. Luontitila mahdollistaa näytössä BT.2020-väriasteikon ja HDR-tekniikan käyttämisen 10-bittisten värien kanssa. Yleisellä tasolla Xperia 1 IV -puhelimen ostajat pystyvät säätämään puhelimen näytön värintoistoa mukavasti.

Xperia 1 IV -puhelimessa on luonnollisesti Widevine L1-sertifikaatti, joka mahdollistaa teoreettisesti parempilaatuisen HDR10-toiston monien suoratoistopalveluiden kautta. Esimerkiksi Netflixiä puhelimella voidaan katsoa Full HD -tasoisena ja myös HDR 10 -ominaisuudet ovat käytettävissä. HDR tuki löytyy myös monista muista palveluista, kuten YouTubesta. 4K-näytöstä huolimatta esimerkiksi Netflixin kautta ei voi katsoa 4K-sisältöä, mutta 4K on tuettuna YouTubessa.

Xperia 1 IV -puhelimen näyttö on jälleen loistava ja monella tavalla erinomainen. Näytössä on edelleen Sonyn tutut persoonalliset toteutukset, jotka erottavat sen kilpailijoista niin hyvässä kuin pahassa. Kokonaisuutena itse olin todella tyytyväinen näytön tarjoamaan kokemukseen testijakson aikana, eikä varmasti myöskään puhelimen ostajat tule pettymään näyttöön.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisellä puolella yksi merkittävä päivitys Xperia 1 IV -puhelimessa nähdään järjestelmäpiirissä, jos verrataan edeltäjäversioon. Sony hyödyntää luonnollisestikin markkinoiden tuoreinta Qualcommin kehittämää Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriä. Kyseinen järjestelmäpiiri on löytynyt jo useista kuluvan vuoden aikana myyntiin tuoduista puhelimista, joten suorituskyky ei puhelimessa ole enää mikään kovin suuri yllätys.

Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu uudella 4 nanometrin prosessilla, joten piirin pitäisi olla aikaisempaa virtapihimpi. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi.

Suomessa Xperia 1 IV on tuotu myyntiin vain yhdessä muistiversiossa, joka pitää sisällään kiitettävät 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Sony hyödyntää tuttuun tyyliin lippulaivatason LPDDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa. Sony ilahduttaa myös puhelimen muistikorttipaikalla, joka alkaa olemaan erittäin harvinainen ominaisuus lippulaivapuhelimissa. Puhelimeen pystyy asettamaan microSD-muistikortin, jonka koko voi olla maksimissaan jopa yhden teratavun verran.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin kyvykkyys on jo hyvin tiedossa, sillä samaan piiriin perustuvia puhelimia on testattu SuomiMobiilissa jo useita. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joiden perusteella puhelin pärjäsi kuten muutkin samaan järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Kaikissa testeissä ei päästy aivan yhtä koviin tuloksiin, mutta hyvällä tasolla oltiin silti. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Sony Xperia 1 IV -puhelimen saamia pisteytyksiä samaan järjestelmäpiiriin perustuviin Honor Magic 4 Pro- ja Xiaomi 12 Pro -puhelimiin.

Testitulokset
Sony Xperia 1 IV (SD8G1) Honor Magic 4 Pro (SD8G1) Xiaomi 12 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 895 335 pistettä 998 057 pistettä 1 004 963 pistettä
Geekbench 5 (single): 1150 pistettä 764 pistettä 1189 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3237 pistettä 2992 pistettä 3773 pistettä
PCMark 2.0: 10 624 pistettä 12 969 pistettä 13 240 pistettä
3DMark Wild Life: 8353 pistettä 9394 pistettä 9659 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestejä ei kannata tarkastella liian tarkkaan, sillä ne eivät kerro laitteen todellisesta toimivuudesta normaalissa käytössä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoilleen, eikä peruskäyttö ole yleensä vastaavaa. Tulokset olisivat hieman heikompia yleisesti kuin muilla Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimilla, mutta onneksi sitä ei havaittu puhelimessa päivittäisessä käytössä. Suorituskykyä oli riittävästi tilanteessa kuin tilanteessa, eikä testijakson aikana havaittu suorituskyvyn puutteesta johtuvia ongelmia.

Suuri mielenkiinto kaikissa huippuluokan älypuhelimissa kohdistuu tällä hetkellä lämpenemiseen sekä suorituskyvyn pysymiseen tasaisena pitkässä käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästä eroon tänäkään vuonna Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla, joka on käynyt ilmi monissa testatuissa puhelimissa.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme Sony Xperia 1 IV -puhelimelle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Sony Xperia 1 IV -puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Xperia 1 IV -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 895 335 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun asettuessaan 791 588 pisteeseen. Kolmannella testauskerralla pisteet laskivat jälleen rajusti, mutta neljännellä ja viidennellä kerralla lasku oli selvästi maltillisempaa. Heikoin tulos saatiin luonnollisestikin viidennellä testauskerralla, jolloin pisteet tippuivat 666 017 pisteeseen.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi reilut 229 000 pistettä, mikä tarkoittaa noin 25,6 prosenttia. Kokonaissuorituskyvystä katoaa raskaassa käytössä jopa neljännes, joka on yksi huonoimmista tuloksista stressitestissä tämän vuoden lippulaivapuhelimien joukossa. Toistaiseksi huonoin on ollut Honor Magic 4 Pro, jonka suorituskyvystä katosi 34 prosenttia. Lasku on erittäin merkittävä, sillä yleensä tänä vuonna on puhuttu vain noin kymmenyksen menetyksestä suorituskyvyssä.

Stressitestissä Xperia 1 IV tuntui myös kuumenevan jonkin verran, eikä puhelinta ollut miellyttävää pitää käsissä. Sonylla olisi siis vielä hiomista järjestelmäpiirin lämmönhallinnan kanssa, sillä monissa muissa huippupuhelimissa Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin kuumenemista on pystytty hallitsemaan selvästi paremmin.

Sony ei suoranaisesti mainosta puhelimen jäähdytysratkaisua, mutta jonkinlainen järjestelmä puhelimen sisältä varmasti löytyy. Valitettavasti puhelin käy kuitenkin raskaassa käytössä kuumana, mutta onneksi vain harvoissa normaaleissa käyttötilanteissa laite pääsi lämpenemään.

Sony Xperia 1 IV tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Sony Xperia 1 IV:n hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Xperia 1 IV tukee kahtatoista 5G-taajuusaluetta sub-6-GHz-5G-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös tästä uutuuspuhelimesta.

Puhelinta käytettiin testijakson aikana pääasiassa vain maaseudulla 4G-verkoissa, eikä 5G-verkkoja ollut lähettyvilläkään. 4G-verkoissa puhelin tuntui pitävän yhteydet toiminnassa erinomaisesti, eikä ongelmia ollut havaittavissa. Joissakin puhelimissa havaitaan aina välillä erikoista verkkojen heikkoa signaalia, mutta tämä ei ollut ongelma Xperia 1 IV -puhelimen kohdalla. 5G-verkoissa puhelinta käytettiin vain satunnaisesti, mutta muutamien testien perusteella saatiin tuttuja korkeita lähestys- ja latausnopeuksia.

Äänentoisto, sormenjälkilukija ja muuta

Sony jatkaa uutuuspuhelimensa kanssa tuttua strategiaa ja panostaa huomattavasti äänentoistoon. Xperia 1 IV tarjoaa stereokaiuttimet, jotka on sijoitettu laitteen etuosaan symmetrisesti näytön ylä- ja alapuolille. Molemmat kaiuttimet ovat samassa suhteessa ja identtiset, joten äänenlaadussa ei pitäisi olla merkittävää eroa.

Tällä kertaa Sony on vielä pyrkinyt parantamaan kaiuttimia, sillä Xperia 1 IV:n kaiuttimien luvataan olevan 10 prosenttia äänekkäämmät ja tuottavan 50 prosenttia paremman basson verrattuna edeltäjäversioon. Kyseessä on yksi parhaimmista äänentoistoista tarjoava Android-puhelin tällä hetkellä ja jopa itse olin siihen todella tyytyväinen. Stereoäänentoiston ansiosta muun muassa elokuvien nauttiminen on mielekästä ja kaiuttimien laatu riittää satunnaiseen musiikin kuunteluun.

Sony ei ole unohtanut kuulokkeiden käyttäjiä, sillä Xperia 1 IV tarjoaa perinteisen 3,5 millimetrin kokoisen kuulokeliittimen. Yleisesti huippupuhelimissa ei enää kuulokeliittimiä ole nähty, mutta Sony haluaa tarjota kaikille jotain. Langallisien kuulokkeiden kautta musiikki toistuu paremmin. Xperia 1 IV tarjoaa myös laajan ja teknisesti kehittyneen tuen langattomille kuulokkeille Bluetooth 5.2 -yhteyden avulla. Puhelin tukee muun muassa aptX HD -tekniikkaa. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin pääosin vain langattomia kuulokkeita ja yhteys tuntui monien kuulokkeiden kanssa olevan erinomainen.

Sormenjälkilukijan Sony on sijoittanut puhelimessa oikeaan kylkeen virtapainikkeeseen. Xperia 1 IV -puhelimen kohdalla kylkeen sijoitettu lukija tuntui toimivan hyvin ja se tunnisti aina sormenjäljen. Lukija ei ole kovinkaan nopea, vaan lukituksen aukeaminen saattaa kestää reilun sekunnin verran. Sormenjälkilukijan sijoittaminen kylkeen herättää varmasti erilaisia mielipiteitä, mutta ainakin puhelinta käytettäessä oikealla kädellä pystytään lukitus avaamaan kätevästi peukalolla.

Itse olisin kaivannut Sonyn tarjoavan Xperia 1 IV -puhelimessa näytönalaisen sormenjälkilukijan, mutta ei myöskään kylkeen sijoitettu ratkaisu ole millään tavalla huono. Sormenjälkilukijan kanssa nopeus on usein valttia, mutta Xperia 1 IV ei pääse nopeutta tarjoamaan. Kasvojentunnistusta ei Sony ole puhelimeen saanut, vaan käyttäjien täytyy luottaa biometrisena lukitustapana vain sormenjälkilukijaan.

Värinäpalaute on mennyt useissa lippulaivapuhelimissa selvästi eteenpäin viime vuosina ja itse tykästyin testijakson aikana myös Xperia 1 IV:n tarjoamaan värinäpalautteeseen. Värinä on puhelimessa miellyttävän voimakas ja jämäkkä, jonka lisäksi se antaa tuntuman siitä mihin on esimerkiksi näppäimistöllä painanut. Xperia 1 IV -puhelimessa on mielestäni myös yksi tämän hetken parhaimmista värinäpalautteista.

Sony on toteuttanut puhelimeen myös tutun dynaamisen värinän, joka osaa synkronoitua musiikin tai videon tahtiin. Ominaisuus on aina käytettävissä ja aktivoitavissa helposti äänenvoimakkuusvalikon kautta, mutta valitettavasti ainakin itselleni kyseinen toiminto oli aika turha. Toki jotkin käyttäjät saattavat tykätä siitä, että puhelin värisee musiikin tahtiin.

Akku ja lataus

Sony on laittanut puhelimen sisälle suuren 5000 milliampeeritunnin akun, joka on 500 milliampeerituntia suurempi kuin edeltäjämallissa. Kyseessä on varsin peruskokoinen akku tämän hetken lippulaivapuhelimissa, mutta se on selvästi päivitys edeltäjämalliin. Itse koin akunkeston olevan selvästi parantunut ja Xperia 1 IV pystyy tarjoamaan miellyttävän pitkän akunkeston. Testijakson aikana yhden päivän käyttöaikaan päästiin nyt helposti.

Usein iltaisin akkua puhelimessa oli noin 25-35 prosenttia, kun laitetta oli käytetty aktiivisesti. Yhtenäkään päivänä akku ei loppunut kesken kaiken. Kevyemmässä käytössä akun saa kestämään todennäköisesti jopa parin päivän ajan, mutta tällöin käyttö pitää olla selvästi pienempää kuin itselläni.

Päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös usein yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttö ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Sony ei ole tänä vuonna lähtenyt viemään latausratkaisuja eteenpäin, vaan Xperia 1 IV tukee edelleen vain 30 watin tehoista langallista pikalatausta. Sony ei tällä kertaa kuitenkaan toimita laturia tai USB-kaapelia puhelimen mukana, jonka takia laturi on ostettava erikseen. Onneksi puhelimesta löytyy kuitenkin tuki USB Power Delivery -standardille, joten laturin ei välttämättä tarvitse olla edes Sonyn oma. Sonyn oman 30 watin tehoisen pikalaturin pystyy ostamaan 50 euron hintaan Suomessa.

Sony mainostaa puhelimen akun latautuvan 50 prosentin varaustasoon langallisella latauksella 30 minuutissa. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin, sillä entuudestaan käytössä oli 30 watin tehoinen Sonyn oma pikalaturi. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Sony Xperia 1 IV -puhelimen akun latausnopeus erikseen ostettavalla 30 watin tehoisella pikalaturilla.

Kuten kuvaajasta näkee, niin 30 watin tehoinen pikalataus lataa puhelimen tyhjästä täyteen 100 minuutissa, eli tunnissa ja 40 minuutissa. 30 minuutissa akkua saatiin jo 46 prosenttia, eli ei aivan Sonyn lupaamaan 50 prosenttiin päästy. 60 minuutissa akkua oli ladattu 81 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin 73 minuutissa. Akun lataus hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen jopa 27 minuuttia.

Sonyn tarjoama 30 watin pikalataus ei ole mitenkään kovin erikoinen, vaan jopa erittäin heikko suhteutettuna moniin kilpailijoihin. Monissa edullisemmissakin puhelimissa on jopa 60-150 watin tehoisia pikalatauksia, joilla akku latautuu tyhjästä täyteen alle 30 minuutissa. Lähes kahden tunnin mittainen latausaika on todella heikko, ja Sonylta olisi voinut toivoa pientä parannusta tässä suhteessa.

Xperia 1 IV tukee myös langaton latausta 15 watin teholla, mutta sen latausaikaa ei ruvettu testijakson aikana testaamaan. Sony on laittanut puhelimeen mukaan myös käänteisen langattoman latauksen, jonka avulla voidaan ladata Qi-standardiin perustuvia laitteita puhelimen akulla. Toiminnosta on hyötyä esimerkiksi reissuissa, jos ei halua ottaa kaikille laitteille omia latureita mukaan. Muun muassa kuulokkeet tai älykellot voi asettaa latautumaan puhelimen päälle.

Pakkastesti

Testijakson aikana Sony Xperia 1 IV laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xperia 1 IV laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut tasan prosentin verran. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Sony oli estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä, jolla pyritään minimoimaan turvallisuusriskit. Puhelin ilmoitti kyllä olevansa laturissa, mutta sitä ei ladattu.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xperia 1 IV:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Sony Xperia 1 IV on tutulla varmalla tasolla, eikä akku kulunut kylmässä ollessa juurikaan normaalia enempää. Pakkanen ei myöskään tuottanut puhelimen käytölle mitään ongelmia, vaan laitetta pystyi käyttämään pääosin normaalisti. Sony oli kuitenkin tuttuun tapaan estänyt akun lataamisen turvallisuussyistä. Puhelin palautui nopeasti huoneenlämmössä normaaliksi ja lataus oli jälleen mahdollista. Pakkastesti osoitti, että myös Xperia 1 IV on suunniteltu ottaen huomioon pakkasen.

Kamera

Kameroiden osalta Xperia 1 IV on maltillinen päivitys edeltäjäänsä, mutta Sony on lähtenyt viemään muutamia ominaisuuksia vielä hieman pidemmälle. Sony luottaa edelleen tuttuihin ja maltillisiin megapikselimääriin, eikä Sony ole lähtenyt kilpailemaan megapikselien kanssa. Tällä kertaa kameroihin on saatu pientä päivitystä, mutta suurin uudistus nähdään jälleen telekamerassa. Sony on vienyt viime vuoden kahden polttovälin telekameraa pidemmälle ja nyt tarjolla on maailman ensimmäinen aito jatkuva optinen zoomaus.

Sony hyödyntää pääkamerana 12 megapikselin tasoista itse kehittämäänsä IMX557-sensoria, jossa on 1/1,7-tuuman kennokoko, 1,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamerassa on myös linssi, jossa on f/1.7-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamera on lisäksi optisesti vakautettu (OIS). Ultralaajakulmakamerana toimii 12 megapikselin tasoinen Sony IMX563 -sensori, joka on kooltaan 1/2,5-tuumaa ja siinä on 1,4 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi sekä siinä on 16 mm polttoväli. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia 124 asteen kuvausalueella.

Kamerajärjestelmän mielenkiintoisin yksityiskohta on telekamera tai periskooppikamera, miten sitä ikinä tykkääkään kutsua. Sonyn mukaan kyseessä olisi edelleen 12 megapikselin tasoinen kamera, mutta puhelin itsessään kertoo kameran perustuvan Sony IMX650 -sensoriin, jonka tarkkuus on 40 megapikseliä. Joko puhelin kertoo sensoritiedon väärin, tai sitten Sony todella hyödyntää tarkempaa sensoria ja tuottaa kuitenkin lopputulokseksi 12 megapikselin otoksia.

Jatkuva zoomaus 3.5x ja 5.2x välillä.

Kamerasensorin koko on 1/3.5 tuumaa ja siinä on 1.8 mikronin pikselikoko. Mielenkiintoinen toteutus kamerassa löytyy linssistä. Xperia 1 IV:n telekamera tarjoaa 85 mm polttovälillä ja f/2.3-aukolla 3.5-kertaisen optisen zoomauksen ja 70 mm polttovälillä ja f/2.8-aukolla jopa 5.2-kertaisen optisen zoomauksen. Edeltäjämallissa optiset zoomaukset olivat 2.9x ja 4,4x, joten uutuusversiolla voidaan zoomata optisesti hieman pidemmälle.

Täysin uutena seikkana telekamerassa on se, että näiden kahden polttovälin välillä voidaan saumattomasti optisesti zoomata. Telekameran linssi on päivitetty tukemaan jatkuvaa zoomausta, joten käyttäjät voivat käyttää mitä tahansa 85 ja 125 mm polttovälin väliltä ilman minkäänlaista digitaalista zoomausta. Vastaavaa toteutusta ei ole nähty toistaiseksi missäkään muussa älypuhelimessa, joten Sony kokeilee nyt jotain täysin uutta, jota muut valmistajat ovat vasta kehittämässä.

Xperia 1 IV -puhelimen mielenkiintoisen kamerajärjestelmän kruunaa vielä ei niinkään mielenkiintoinen 0,3 megapikselin tasoinen ToF-sensorijärjestelmä. Puhelimen etuosassa on myös uusittu 12 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka perustuu Sony IMX663 -sensoriin. Etukameran sensorikoko on 1/2.9 tuumaa ja siinä on 1.22 mikronin pikselikoko. Lisäksi kameran linssissä on f/2.0-aukko sekä 24 mm polttoväli.

Sony Xperia 1 IV:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 12 megapikseliä (Sony IMX557, f/1.7, 24 mm, 1/1,7”, 1,8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX563, f/2.2, 16 mm, 1/2,5”, 1,4 µm, Dual Pixel PDAF, 124 asteen näkökenttä)
  • Periskooppikamera: 12 megapikseliä (Sony IMX650, f/2.3, 85 mm [3,5x] / f/2.8, 125 mm [5,2x], 1/3,5”, Dual Pixel PDAF, OIS)
  • ToF-sensori: 0.3 megapikseliä (Sony IMX316)
 • Etukamera: 12 megapikseliä (Sony IMX663, f/2.0, 24 mm, 1/2,9”, 1,22 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameraan ei ole saatu teknisiä päivityksiä, mutta silti Sony pystyy tuottamaan Xperia 1 IV -puhelimella loistavaa jälkeä. Erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvien laatu on hyvä ja yksityiskohtia löytyy paljon. Kuvissa ei myöskään ole kohinaa tai mitään muutakaan suurta heikkoutta. Värit taltioituvat ainakin omaan makuuni todella luonnollisena ja dynaaminen alue kuvissa on erittäin laaja. Kuvien laatu on mielestäni pääosin samalla tasolla kuin edeltäjämallissa, ja Sony on pystynyt välttämään vihreiden tekemisen.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera on myös vahvoilla, sillä kuvat ovat yksityiskohtaisia tiettyyn pisteeseen asti. Heikossa valaistuksessa Xperia 1 IV taltioi kuviin hyvät värit, eikä niissä ollut havaittavissa mitään ylimääräistä tai häiritsevää rakeisuutta. Sony ei tarjoa puhelimessa minkäänlaista erillistä yökuvaustilaa, mutta heikossa valaistuksessa on apuna automaattinen yötila, jolloin kuvia otetaan hieman pidempään.

Toki käyttäjät voivat aina pyrkiä ottamaan parempia kuvia myös heikossa valaistuksessa puhelimen laajojen manuaalisäätöjen avulla, mutta mielestäni erillinen helppokäyttöinen yötila olisi monille varmasti selkeämpi. Alapuolella on Xperia 1 IV -puhelimen pääkameran oletusasetuksia hyödyntämällä taltioituja kuvia.

Hyvässä valaistuksessa 12 megapikselin ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan myös hyvää jälkeä. Kuvat olivat tarkkoja ja värit taltiouituivat samalla tavalla pääkameran kanssa. Kuvien reunoilla oli havaittavissa hieman pehmeyttä vääristyksien korjauksien takia, mutta mikään suuri ongelma se ei ollut. Dynaaminen alue myös ultralaajakulmakuvissa oli hyvä, mutta testijakson aikana havaittiin toisinaan kuvista tulevan myös yllättävän tummia verrattaessa pääkameran kuviin.

Heikossa valaistuksessa ainakin ultralaajakulmakamera kaipaisi selvästi erillistä yökuvaustilaa, sillä kuvista tulee monesti todella tummia. Kuvat eivät kuitenkaan ole täysin huonoja, mutta parempiakin ultralaajakulmakameroita hämärässä kuvaamiseen on tullut vastaan.

Vaikka Xperia 1 IV:n ultralaajakulmakamera on monessa tilanteessa varsin hyvä ja haastaa edelleen muut huippupuhelimet markkinoilla, niin itse kaipaisin jotain uuttakin välillä. Mielenkiintoista olisi nähdä, mihin Sony pystyisi esimerkiksi nostamalla megapikselien määrää, kuten monet muutkin valmistajat ovat tehneet.

Alapuolella on muutamia Xperia 1 IV:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Täysin uusittu telekamera tarjoaa kaksi zoomaustasoa, jotka ovat 3,5x ja 5,2x, mutta näiden välillä pystyy vaihtelemaan ihan millä tasolla tahansa käytännössä laadusta tinkimättä. Sony hyödyntää nimittäin jatkuvaan zoomaukseen kykenevää linssiä, jollaista ei ole koskaan aikaisemmin puhelimissa nähty.

Telekamera on parhaimmillaan hyvässä valaistuksessa ja erityisesti 3,5-kertaisesti zoomatut kuvat ovat laadukkaita. Kuvissa mukavasti yksityiskohtia ja ne ovat melko teräviä. Värit taltioituvat luonnollisesti ja dynaaminen alue on laaja. Kuvissa on kuitenkin havaittavissa pientä pehmeyttä sekä ”hehkua”, jotka erottavat uuden toteutuksen selvästi normaalimmista yhden polttovälin linsseistä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna 3,5x zoomattuna.

Lisäksi uusi linssitoteutus mahdollistaa 5,2-kertaisen optisen zoomauksen, mutta näissä kuvissa on selvästi enemmän pehmeyttä kuin 3,5x kuvissa. Kuvat ovat kuitenkin väritykseltään luonnollisia ja dynaaminen alue on laaja. Testijakson aikana itse huomasin välillä olevan haasteita tarkkojen kuvien saamisessa, sillä kamera tuntui tärisevän melko paljon, jonka takia toisinaan kuvista tuli myös tärähtäneitä.

Alapuolella on muutamia 5,2x zoomattuja kuvia.

Yleisellä tasolla telekamera tuottaa myös kohtuullista jälkeä heikossa valaistuksessa, vaikka sitä ei kovin paljoa testattukaan heikossa valaistuksessa.

Sonyn idea jatkuvasta optisesta zoomauksesta on mielenkiintoinen ja kohti oikeaa suuntaa. Useiden zoomikameroiden tarjoaminen puhelimissa tulee vähenemään selvästi, jos Xperia 1 IV:ssä nähty uudenlainen zoomaustekniikka saadaan myös laajasti muiden valmistajien käyttöön. Toki Xperia 1 IV:n kohdalla zoomausalue on varsin minimaalinen ja harvemmin ainakaan itse käytin jotain toista zoomaustasoa 3.5x ja 5.2x tasojen väliltä. Jatkuvasta zoomauksesta voisi olla paljon enemmän hyötyä esimerkiksi 3-10x kertaisen zoomauksen välillä.

Video Pro -kamerasovelluksen oletusnäkymä

Videokuvauksen osalta Xperia 1 IV ei tarjoaa suuria päivityksiä edeltäjämalliin verrattaessa. Sony luottaa oletuskamerasovelluksella korkeintaan 4K 30 fps -tasoiseen videokuvaukseen kaikilla kolmella kameralla, ja 60 fps on tuettuna vain 1080p-laadulla. Uudella Video Pro -kamerasovelluksella Sony tarjoaa kuitenkin jopa 120 fps 4K-videokuvauksen kaikilla kameroilla. 8K-videokuvausta ei laitteessa ole, mutta suurena puutteena sitä tuskin kovinkaan moni pitää.

Cinema Pro -kamerasovellus

Yksi Sonyn erikoisuus on Cinema Pro -kamerasovellus, jolla voidaan kuvata elokuvamaisesti videoita kattavilla säätöasetuksilla. Kyseessä on ”ammattilaisille” suunnattu ominaisuus, joten monet peruskäyttäjät varmasti koittavat vältellä sen käyttöä. Peruskamerasovelluksen videotoiminnot riittävät monille. Itse ainakin koin 4K 30 fps -videon olevan hyvällä tasolla perustarpeisiin, ja myös kuvanvakautus toimi videoissa moitteetta.

Xperia 1 IV:n oletuskamerasovelluksen videokuvaustoiminnon avulla käyttäjät pystyvät vaihtamaan myös kesken kuvauksen eri kameroiden välillä. Sony on myös onnistunut saamaan zoomauksesta varsin sulavan, vaikka tietysti kameroiden välillä vaihtelu näkyykin videolla selvästi.

Mielestäni pieni ongelma puhelimessa on useat kamerasovellukset. Sony tarjoaa Xperia 1 IV -puhelimessa esiasennettuna kolme kamerasovellusta, jotka ovat Photo Pro, Video Pro sekä Cinema Pro. Ammattilaiskäyttäjät tietysti osaavat käyttää kaikkia sovelluksia, mutta perustallaajalle varmasti riittäisi yksi sovellus, jossa olisi perustoiminnot. Nyt on hieman sekavaa, mistä kaikki kameratoiminnot löytyvätkään.

Sony on tehnyt Xperia 1 IV -puhelimessa suuren muutoksen etukameraan, sillä sen tarkkuus on nostettu 8 megapikselistä 12 megapikseliin. Yleisesti hyvässä valaistuksessa etukameran todettiin olevan hyvä ja tuottavan laadukasta jälkeä. Kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia ainakin tällaiselle satunnaiselle selfiekuvaajalle. Etukameran yksi vahvuus on tuki tarkalle 4K 30 fps -videokuvaukselle, joka on nykyään melko harvinainen ominaisuus.

Kamerasovelluksen osalta Xperia 1 IV -puhelimessa luotetaan samaan toteutukseen kuin edeltäjämallissa. Kamerasovellus kantaa nimeä Photo Pro. Kyseessä on monipuolinen ammattitason kameraohjelmisto, johon on kuitenkin tuotu mukaan helpommat automaattiset kamerasäädöt. Kamerasovellus on yleisilmeeltään hyvin tuttua Sonya, mutta asetuksia on aikaisempaa enemmän jo etunäkymässä. Kamerasovelluksessa on nyt monta kuvaustilaa, joita ovat Basic, Auto, P, S, M ja MR.

Basic-tilassa voidaan kuvata aivan kuten tavallisella älypuhelimen kameralla. Auto-tilassa kamera tunnistaa kuvattavan kohteen automaattisesti ja vähentää kohinaa ja kameran tärinää automaattisilla asetuksilla. P-tilassa kamera säätää valotusaikaa automaattisesti, mutta käyttäjä voi säätää muita manuaaliasetuksia itse. S-tilassa voidaan hallita myös valotusaikaa manuaalisesti ja M-tilassa voidaan hallita valotusaikaa ja ISO-arvoa manuaalisesti. MR-tilassa käyttäjä voi itse tallentaa manuaalisesti säädettyjä asetuksia myöhempää käyttöä varten. Sony on tuonut kameraan siis järjestelmäkameroista tuttuja kuvaustiloja.

Kamerasovelluksen päänäkymän Basic-tilassa on yläreunassa painikkeita, joista saadaan esille lisää kuvaustiloja, Google Lens, kamerasovelluksen kattavat asetukset sekä voidaan vaihtaa kuvaustilojen välillä. Kamerasovelluksen kuvausnäkymän alapuolella on zoomipainikkeet 0,7x, 1,0x, 3,5x ja 5,2x, joilla voi siirtyä kamerajärjestelmän eri polttoväleihin. Painikkeiden alapuolelta löytyy nyt aikaisempaa helpommin saavutettavissa olevat pikavalinnat, joista voidaan säätää salaman asetuksia, taustasumennusta, valoisuutta sekä kuvasuhdetta. Sony on tuonut kamerasovelluksen alareunaan myös kamerapainikkeen, etu- ja takakameroiden välillä siirtymisen painikkeet sekä videokuvaustilaan siirtymisen.

Sonyn uudistettu kamerasovellus on nyt aikaisempaa käytännöllisempi sekä kattavampi. Basic-tila on tarkoitettu peruskuvaajille, mutta nyt kamerasovelluksessa on kaikki vaadittavat kuvatilat ja asetukset myös ammattilaiskuvaajille. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja se oli helposti ymmärrettävissä.

Eri kuvaustilojen välillä oli sulavaa siirtyä ja kamera otti kuvan välittömästi. Testijakson aikana kamera toimi pääasiassa hyvin, mutta ongelmana oli kameran kaatumiset. Testijakson aikana kamerasovellus kaatui useaan kertaan ja välillä jopa kriittisillä hetkillä. Usein kamera tuntui kaatuvan, kun vaihtoi ultralaajakulmakameraan. Ongelma ratkesi usein vain odottamalla hetken ja käynnistämällä kamerasovelluksen uudestaan.

Sony Xperia 1 IV -puhelimen kamerassa haluan nostaa esille myös sen, että monet kolmannen osapuolen sovellukset tukevat laitteen zoomikameraa. Testijakson aikana ainakin itse havaitsin Snapchat- ja Instagram-sovelluksien tukevan periskooppikameralla kuvaamista, sillä zoomatessa sovellukset osaavat vaihtaa kameraa. Tämä mahdollistaa kolmannen osapuolen sovelluksissa selvästi laadukkaammat zoomikuvat, eikä zoomaus ole pelkästään digitaalista mössöä pääkamerasta. Valitettavasti ultralaajakulmakameralla ei kolmannen osapuolen sovelluksista löydy tukea.

Käyttöjärjestelmä

Pientä päivitystä nähdään tällä kertaa myös ohjelmistossa, sillä Sony Xperia 1 IV toimitetaan tuoreimmalla Android 12 -versiolla. Tämän päällä puhelimessa toimii Sonyn itse kehittämä käyttöliittymä, joka vastaa monilta osin kuitenkin puhdasta Android-kokemusta. Testijakson aikana puhelimelle asennettiin yksi päivitys ja tuorein ohjelmistoversio toi mukanaan Googlen 1. toukokuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Ainakin toistaiseksi siis tietoturvapäivitykset ovat ajan tasalla uutuuspuhelimessa.

Sony on kertonut tarjoavansa Xperia 1 IV -puhelimelle vähintään kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvakorjauksia. Päivityslupaus ei ole millään tasolla hyvä tämän hintaluokan puhelimessa, sillä vaatimuksena voidaan jo pitää 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Xperia 1 IV tulee saamaan tänä vuonna julkaistavan Android 13 -version sekä ensi vuonna odotettavan Android 14 -version ja päivitykset olivat siinä.

Sony ei ole lähtenyt kovinkaan radikaalisti muuttamaan Android-kokemusta, vaan on tuonut mukaan muutamia omia elementtejään. Mukana on suurin osa Android 12 -version uudistuksista, kuten uusi Material You -muotokieli, tuki likimääräiselle sijainnille sekä monet muut parempaan tietoturvaan tähtäävät toiminnot.

Sony on tuonut käyttöliittymään mukaan myös monet yhtiön aikaisemmista puhelimista tutut ominaisuudet. Esimerkiksi Multi-window-ominaisuudella saadaan hyödynnettyä laitteen 21:9-kuvasuhteen näyttöä niin, että kaksi sovellusta näkyy näytöllä. Käyttöliittymässä on lisäksi ”sivutunnistus”, joka on yksinkertaisesti pikavalikko suosituimmille sovelluksille. Käyttöliittymässä on myös monia muita hyviä lisäominaisuuksia, kuten yhden käden tila.

Ohjelmiston osalta Xperia 1 IV on tuttua Sonya ja kaikki on optimoitu todella sujuvaksi. Testijakson aikana itse ohjelmistokokemuksessa ei havaittu merkittäviä ongelmia, vaan kokemus oli juuri sitä, mitä lippulaivapuhelimelta voi odottaa. Itse olen iloinen siitä, että Sony on pikkuhiljaa luopunut vuosien varrella omasta käyttöliittymästään ja antanut puhtaalle Androidille selvästi enemmän tilaa. Mielestäni Sonyn näkemys Androidista on nyt yksi markkinoiden parhaimmista, sillä yhtiö on pystynyt omilla lisätoiminnoilla tuomaan lisäarvoa käyttökokemukseen.

Yhteenveto

Sony Xperia 1 IV on jälleen mielenkiintoinen uutuuspuhelin, joka on kuitenkin yllättävän pieni päivitys verrattuna edeltäjäversioon. Sony on pyrkinyt jälleen tarjoamaan kohderyhmälleen, eli ammattilaisille ja kameraharrastajille paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia. Xperia 1 IV ei ole kovinkaan hyvä kilpailija muiden valmistajien nykyisille lippulaivapuhelimille kaikilla osa-alueilla.

Testijakson aikana Xperia 1 IV -puhelimen todettiin tarjoavan edeltäjästään tutut vahvuudet ja samalla Sony on päivittänyt tekniikkaa hieman. Puhelimen rakenne on edelleen loistava ja tarkka OLED-näyttö tarjoaa miellyttävän katselukokemuksen. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin ansiosta puhelimesta ei lopu suorituskyky kesken. Sony on parantanut akunkestoa mukavasti ja samalla stereokaiuttimet ovat saaneet pienen parannuksen.

Kamerat ovat myös puhelimen kohokohta, sillä kaikki kamerat tuntuivat tarjoavan hyvän laadun ja kuvat olivat erityisesti pääkameralla myös heikossa valaistuksessa hyviä. Uusi ja rohkea telekameratoteutus on osoitus myös siitä, että useita eri zoomaustasoja voidaan jatkossa toteuttaa vain yhdellä kameralla. Xperia 1 IV:n muita vahvuuksia ovat kuulokeliitin, muistikorttipaikka sekä lähes puhdas Android 12 -käyttökokemus.

Myös ongelmia puhelimesta löytyy. Testijakson aikana puhelimen todettiin kuumenevan raskaassa käytössä ja 4K-tarkkuudesta näytössä on todella vähän oikeaa hyötyä. Sony ei myöskään pysty 30 watin pikalatauksellaan vastaamaan kilpailijoiden latausnopeuksiin. Sony on myös päättänyt tiputtaa laturin ja kaapelin pois myyntipakkauksesta, joten ne on ostettava erikseen. Hinta on myös yksi puhelimen suurimmista heikkouksista, sillä 1399 euron hintalappu on nykymarkkinassa todella korkea suhteutettuna tarjolla oleviin ominaisuuksiin.

Suomessa Sony Xperia 1 IV on tullut myyntiin 14. kesäkuuta 2022. Tarjolla on ainoastaan 12 + 256 gigatavun muistivariantti, jolla on hintaa 1399 euroa. Sony tarjoaa puhelinta kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, violetti sekä valkoinen.

Sony Xperia 1 IV

8

Sony Xperia 1 IV on pieni, mutta luonnollinen päivitys verrattuna edeltäjäversioon. Testissä puhelimen ei kuitenkaan todettu tarjoavan kovinkaan hyvin vastinetta nuosseelle hinnalle.

Hyvää
 • Tyylikäs mattapintainen viimeistely ja IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys
 • Erinomainen OLED-näyttö 4K-tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri takaa hyvän suorituskyvyn
 • Hyvä akunkesto
 • Erinomaiset stereokaiuttimet + kuulokeliitin säästetty
 • Kameroiden kuvanlaatu erinomainen monessa tilanteessa
 • Rohkea uudenlainen telekamera ajaa asiansa
 • Muistikorttipaikka, USB-C 3.2 ja NFC
 • Lähes puhdas Android 12 -käyttökokemus
Huonoa
 • Näytön 4K-tarkkuudesta vain vähän hyötyä, ei dynaamista virkistystaajuutta
 • Puhelin kuumenee raskaassa käytössä
 • 30 watin pikalataus on kilpailijoita selvästi hitaampi
 • Puhelimen mukana ei toimiteta laturia, eikä USB-kaapelia
 • Päivitystuki voisi olla myös parempi
 • Hinta erittäin korkea
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut