SonyYleinen

Sony Xperia 1 IV -puhelimen myynti alkoi Suomessa – monipuoliset kameraominaisuudet 1399 eurolla

Sony Xperia 1 IV:n kaupan päälle saa edelleen kuulokkeet.

Sony on aloittanut tänään odotuksien mukaisesti uuden lippulaivapuhelimensa myynnin Suomen markkinoilla. Kyseessä on Xperia 1 IV ja se tarjoaa teknisesti huippuluokan ratkaisuja, mutta samalla erityisesti kameroiden osalta mielenkiintoisia toteutuksia kuvauksen ammattilaisille.

Puhelimen toimitukset ja varsinainen myynti on alkanut tänään 14. kesäkuuta 2022. Tarjolla on Xperia 1 IV -puhelimesta kolme väriversiota, jotka ovat musta, violetti sekä valkoinen. Hintaa puhelimella on 1399 euroa ja Sony tarjoaa sitä ainoastaan 12 + 256 gigatavun muistiversiossa. Puhelin on saatavilla useiden suomalaisten jälleenmyyjien kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen ostajat voivat lunastaa lisäksi kaupan päälle Sony WH-1000XM4 -vastamelukuulokkeet, joiden arvo on 380 euroa. Kuulokkeet saa kaupan päälle, jos ostaa Xperia 1 IV -puhelimen viimeistään 31. joulukuuta 2022 mennessä ja lunastaa ne itselleen Sonyn kampanjasivun kautta 21. tammikuuta 2023 mennessä.

Sony Xperia 1 IV on testattu ja arvostelu jo SuomiMobiilissa, joten kattavan arvostelun pystyy käydä lukemassa jo nyt alapuolella olevan linkin takaa.

Tällainen on Sony Xperia 1 IV

Sony Xperia 1 IV

Rakenteellisesti Xperia 1 IV on tuttua Sonya, eikä suuria muutoksia ole tehty verrattuna edeltäjämalliin. Uutuuspuhelin on valmistettu alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista. Puhelimen takaosan lasi on mattapintainen ja etuosassa hyödynnetään kestävää Gorilla Glass Victus -lasia. Sony on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 165 x 71 x 8,2 millimetriä ja painoksi 185 grammaa. Xperia 1 IV on huippuluokan puhelimelle ominaiseen tapaan lisäksi IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä. Sony esitteli puhelimen violettina, mustana sekä jäävalkoisena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia 1 IV on varusteltuna 6,5 tuuman OLED-näyttöpaneelilla, jossa on Sonylle perinteinen 21:9-kuvasuhde. Näytössä on 4K-tarkkuus ja mukana on myös dynaaminen 120 hertsin virkistystaajuus. Näyttö on 10-bittinen ja se tukee myös HDR10+ -toistoa. Sony on tehnyt Xperia 1 IV -puhelimen näyttöön suurimman uudistuksen kirkkauteen. Sonyn mukaan näyttö on nyt 50 prosenttia kirkkaampi kuin edeltäjämallissa. Näytössä on myös Real-time HDR drive -tuki, joka parantaa kirkkauden ja tummien kuva-alueiden erottelukykyä.

Sony on päivittänyt järjestelmäpiiriä, sillä tehoista on vastaamassa huippuluokan Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi. Sony Xperia 1 IV tarjoaa 12 gigatavua LPDDR5-RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia 1 IV on optimoitu Qualcomm Snapdragon Elite Gaming -ominaisuuksille paremman pelikokemuksen saavuttamiseksi. Siinä on myös Heat Suppression power control (H. S. power control) -toiminto, joka estää suorituskyvyn ja akun heikkenemisen puhelimen kuumentuessa, vaikkapa pelattaessa ja verkkovirtaan kytkettäessä. Uusi Xperia 1 IV mahdollistaa myös paremman yhteistoiminnan PC:n kanssa. Se miksaa kaikki äänet, mukaan lukien pelaajan äänen, pelimusiikin ja äänichatin, ja lähettää kaiken tämän yhdellä kaapelilla tietokoneeseen.

Sony on jälleen panostanut kameroihin ja vienyt niitä hieman eteenpäin verrattuna edeltäjään. Xperia 1 IV:ssa on kolme objektiivia, jotka 16 mm:n ultralaajakulmaobjektiivi, 24 mm:n laajakulmaobjektiivi ja uusi ainutlaatuinen optinen telekamera 85–125 mm:n objektiivi, jotka yhdessä antavat kuvaajalle mahdollisuuden kaapata talteen kaikki tilanteet. Telekameran avulla onnistuu saumaton kuvaaminen 85-125 mm polttoväleillä, kun aikaisemmin tarjolla oli vain kaksi erillistä polttoväliä. Sony Xperia 1 IV onkin kehitetty erityisesti sisällöntuottajia silmällä pitäen.

Kaikissa objektiiveissa on 12 megapikselin Exmor RS for mobile -kuvasensori, jonka lukunopeus on jopa 120 fps. Tämän ominaisuuden ansiosta laite voi tallentaa 4K-videokuvaa 120 fps -nopeudella jopa viisinkertaista hidastuskuvaa. Tekniikka mahdollistaa myös reaaliaikaisen silmätarkennuksen ja kohteen seurannan still-kuvauksessa kaikilla objektiiveilla. Xperia 1 IV hyödyntää myös syvyystietoja käyttämällä 3D iToF -anturia ja tekoälyyn perustuvaa kohteen tunnistusta, mikä takaa tarkan ja täsmällisen automaattitarkennuksen ja seurannan myös hämärässä.

Lisäksi ZEISS-optiikka on kalibroitu erityisesti Xperia 1 IV -älypuhelinta varten. ZEISS T* -pinnoite edistää tarkkaa kuvarenderöintiä ja kontrastia vähentämällä heijastuksia kaikissa takakameran linsseissä. Myös etukamera on varustettu edeltäjäänsä kookkaammalla, 12 megapikselin Exmor RS for mobile -kuvasensorilla. Se mahdollistaa kohinan vähentämisen hämärissä kuvaolosuhteissa ja selfiekuvauksen 4K HDR -tilassa.

Puhelimessa oleva Videography Pro -ominaisuus keskittää videoasetukset yhteen paikkaan. Tämän ansiosta käyttäjät voivat helposti säätää videokuvausasetuksia, kuten tarkennusta, valotusta ja valkotasapainoa – jopa tallennuksen aikana. Uusien Optical SteadyShot ja FlawlessEye-tekniikoiden avulla sujuvan ja tärisemättömän videon tallentaminen on helpompaa kuin aiemmin. Xperia 1 IV tukee myös Eye AF -automaattitarkennusta ja kohteen seurantaa videokuvauksen aikana, jolloin tarkennus pysyy täsmällisesti kuvauskohteessa ja käyttäjä voi laittaa enemmän aikaa kuvan sommitteluun.

Xperia 1 IV on suunniteltu tarjoamaan aidosti autenttinen kuuntelukokemus. Se tarjoaa äänentoistoa, joka on viritetty yhteistyössä Sony Music Entertainmentin kanssa. Xperia 1 IV:ssä on uudet täysivaiheiset stereokaiuttimet, jotka parantavat basson ja bassorumpujen äänentoistoa. Kaiuttimet pystyvät myös toistamaan 360 Reality Audio -monikanavaääntä.

Sony on varustellut puhelimen aikaisempaa suuremmalla 5000 milliampeeritunnin akulla, jota pystytään lataamaan 30 watin pikalatauksella. Sony ei enää toimita laturia puhelimen mukana, eikä mukana toimiteta myöskään USB-kaapelia. Muutos on osa Sonyn strategiaa poistaa muovi kokonaan myyntipakkauksesta. Xperia 1 IV on varusteltuna myös langattomalla 15 watin latauksella sekä myös käänteisellä langattomalla latauksella.

Puhelimen muita huomioitavia ominaisuuksia ovat kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Sony toimittaa puhelimen oletusarvoisesti tuoreimmalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä varusteltuna. Puhelimelle luvataan kaksi Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Sony Xperia 1 IV tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,5 tuumaa, OLED, 4K, 21:9-kuvasuhde, 120 Hz virkistystaajuus, HDR10+
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (1x 3,00 GHz Cortex-X2, 3x 2,50 GHz Cortex-A710, 4x 1,8 GHz Cortex-A510)
  • Grafiikkaprosessori: Adreno 730
  • 5G–modeemi: Snapdragon X65 (integroitu)
 • RAM-muisti: 12 gigatavua (LPDDR5)
 • Tallennustila: 256 gigatavua (UFS 3.1) + muistikorttipaikka
 • Takakamerat: Kolmoiskamera + TOF + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 12 MP (f/1.7, 1/1.7”, 24 mm, Dual-PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 MP (f/2.2, 1/2.5”, 16 mm, 120 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 12 MP (f/2.3-2.8, 1/3.5”, 85-125 mm, Dual PDAF, OIS)
  • Muuta: ToF-kamera, ZEISS T* -linssit, Cinema Pro
 • Etukamera: 12 MP (1/2.9”)
 • Akku: 5000 milliampeerituntia (ei irrotettava)
 • Lataus: 30W langallinen pikalataus, 15 langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Liitännät ja tekniikka: USB-C, USB 3.1, Bluetooth 5.2, NFC, kuulokeliitin
 • Muuta: Dual-SIM, sormenjälkilukija kyljessä, kasvojentunnistus, eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
 • Käyttöjärjestelmä: Android 12
 • Mitat: 165 x 71 x 8,2 millimetriä, painoa 185 grammaa
 • Rakenne: Alumiinikehys ja Gorilla Glass Victus -lasipinnat / IP68
 • Värit: Musta (Frosted Black), valkoinen (Frosted White) ja violetti (Frosted Purple)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Sony