Yleinen

Arvostelussa Sony Xperia X Compact – huippu akunkestoa huokeaan hintaan

img_0159Kun Sony alkuvuonna esitteli uuden Xperia X sarjan puhelimet ja ilmoitti lopettavansa Z malliston kokonaan, niin moni ehti jo manata tehokkaiden Compact mallien tarun päättyneen. Syyskuussa Sony julkisti X Compactin, joka on erilainen kuin aiemmat Compact mallit.

Vaikka X Compact yrittääkin olla oman sarjansa pikkujättiläinen niin aivan täydellisestä paketista ei kuitenkaan ole kyse. Tässä artikkelissa käymme läpi laitteen vahvuudet ja heikkoudet.Xperia Z sarjasta poiketen X sarjan Compact laitteiden kohdalla kyseessä ei enää ole kutistetussa koossa oleva lippulaivapuhelin. Kyse pikemminkin ylemmän keskisarjan tekniikan laitteista, joista kuitenkin puuttuu osa huippulaitteiden herkuista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Sony Xperia X Compact
Mitat: 1291x65x9.5mm
Paino: 135 g
Näyttö: 4.6 tuumaa (1280×720)
Suoritin: neliytiminen Snapdragon 650
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Muistikorttipaikka
Kamerat: 23 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 2700 mAh ( ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1 Marshmallow
Muuta: sormenjälkilukija

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Muotoilultaan X Compact on hillitty ja rauhallinen. Pinta on valmistettu kiiltävästä muovista. Vaikka kokonaisuus miellyttää ainakin omaa silmää, niin muovipinta ei saa aikaan arvokasta olemusta. Kiiltävä pinta oli myös testatessa äärettömän herkkä. Jo parin viikon testissä pintaan ilmestyi hentoja naarmuja, vaikka laite oli testin aikana aina tyhjässä taskussa tai pöydällä oman laatikkonsa päällä. Puhelin on myös liukas muovikuorensa takia, joten suosittelisin suojakuoren hankkimista.

Laitteesta löytyy 4,6 tuuman 1280 x 720 pikselin näyttö jonka sivuilla on isohkot reunukset. Laite on mitoiltaan 129 x 65 x 9,5mm ja painaa 135 grammaa. Vaikka laite on 9,5 millimetriä paksu, on sitä silti yllättävän mukava pitää kädessä pienen kokonsa takia. Laite ei myöskään ole järin painava, mikä muovipintaan yhdistettynä tekee laitteesta kohtalaisen liukkaan.

Akku, tekniikka ja sormenjälkitunnistin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

X Compact on 9,5 millimetriä paksu, joten laite ei varsinaisesti ole ohuimmasta päästä, mutta silti nimensä mukaisesti kompaktikokoinen ja mukava käyttää 4,6 tuuman näyttönsä ansiosta. Laiteesta löytyy myös sormenjälkilukija, joka on Sonyn tapaan sijoitettu laitteen oikeaan laitaan virtapainikkeeseen. Vaikka sormenjälkilukijan sijainti onkin makuasia, niin itse pidän tästä ratkaisusta enemmän kuin esimerkiksi lukijan sijoittamisesta laitteen takaosaan kuten esimerkiksi Huawei tekee. Valitettavasti Sonyn tapauksessa sormenjälkitunnistin on jostain kumman syystä hieman heikkolaatuinen, sillä sormenjäljen tunnistus heikkenee merkittävästi noin 3-5 päivää sormenjäljen asettamisen jälkeen.

Vaikka Xperia X Compact onkin sisuskaluiltaan ylempää keskisarjaa, niin tämä ei välttämättä ole nykypäivänä niin kamala asia kuin esimerkiksi pari vuotta sitten. Laitteen Snapdragon 650 prosessorissa riittää hyvin puhtia ja virrankulutus on pienempi kuin ”suuremmissa ja paremmissa” prosessoreissa. 4,6 tuuman 720p näyttö riittää hyvin ja kolmen gigatavun RAM-muisti pitää laitteen käytön sulavana joka tapauksessa. Testijakson aikana puhelin ei hyytynyt kertaakaan, eikä sovellukset kaatuneet mitenkään. Vaikka X Compact ei olekaan enää kompaktikokoinen lippulaiva, niin silti jään itse kaipaamaan Sonyn lippulaivamalleista tuttua vedenpitävyyttä.

Akku

Akunkesto Sony Xperia X Compactissa on erinomainen, ja näytön päälläoloaika lähenteli omassa käytössäni seitsemää (7)! tuntia. Pystyin helposti selviämään kokonaisen päivän normaalikäytöllä sekä vielä noin puolet seuraavastakin päivästä ennen kuin laturiin pistämistä edes tarvitsi harkita. Laitteen akku on kooltaan 2700 mAh ja puhelin tukee Qualcommin QuickCharge 3.0 pikalataus tekniikkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

X Compact tuke myös Sonyn uutta ”adaptiivista latausta”, joka valmistajan mukaan oppii tuntemaan käyttäjän latausajat ja mukautuu niihin säätelemällä latausaikaa tottumuksien mukaan. Tämän pitäisi jopa kaksinkertaistaa akun käyttöiän. Testauksen aikana tästä ominaisuudesta ei kuitenkaan pääse kovinkaan paljoa nauttimaan testijakson lyhyyden takia, sillä hyödyt näkyvät vasta muutaman kuukauden päästä. Ominaisuuden saa toki pois päältä asetuksista, jos haluaa vain normaalin pikalatauksen ilman turhaa hienostelua.

Näyttö ja kamerat

Sony on myös maailmalla tunnettu kameravalmistaja, jonka valmistamia kennoja löytyy monien muiden valmistajien laitteista. Omiin puhelimiinsa sony on perinteisesti panostanut enemmän tarkkuuteen tai kuvanlaatuun, eikä niinkään esimerkiksi nopeuteen. X Compactin kamera vastaa huippumalli XZ:n kameraa vähennettynä 4K videokuvauksella. Kamera X Compactissa on huippulaatua kuvalaadun sekä nopeuden osalta, joihin Sony on viime aikoina panostanut.

Sony tarjoaa kameroissaan jopa 23 megapikselin tarkkuuden. Hyvistä kameroistaan tunnetut Applen ja Samsungin huippumallit tarjoavat Sonyyn verratessa säälittävän 12 megapikselin tarkkuuden. Tämä ei tietenkään tee X Compactin kamerasta puolta parempaa, sillä 23 megapikseliä on melkeinpä liian paljon. Sonykin tiedostaa tämän asettamalla kameran oletuksena 8mpix tarkkuudelle oletettavasti tilan säästämisen takia. Toki täyden tarkkuuden saa käyttöön kameran asetuksista ja 23 megapikselin kuvaan mahtuukin paljon yksityiskohtia. Päivänvalossa värit toistuvat kirkkaina ja luonnollisina. Hämärässäkin X Compact pärjää kohtalaisesti, vaikka kuvat ovatkin hieman kellertäviä. Mielenkiintoisin uutuus X Compactin ja XZ:n kamerassa on ns. ”kolminkertainen kuvantunnistustekniikka” joka yhdistää lasertarkennuksen vaihetarkennukseen sekä kaksi lisäkennoa jotka avustavat varsinaista kamerakennoa. Lopputuloksena Sony on onnistunut luomaan erittäin nopean kameran jossa sekä tarkennus että kuvan ottaminen sujuvat nopeasti.

Käyttöjärjestelmän huomiot

Xperia X Compact toimitetaan viimevuotisella Android 6.0.1 käyttöjärjestelmällä, joka on luultavasti päivitettävissä uusimpaan 7.0 versioon tulevaisuudessa. Tietoturvakorjauksen taso testilaitteessa on 1. Kesäkuuta 2016, mikä on siis puolisen vuotta vanha.

Sonyn tapaan käyttöliittymä on todella sulava ilman mitään ylimääräistä ja se toimii moitteetta. Sonyn käyttöliittymä muistuttaa suurilta osin puhdasta Android kokemusta muutamin valmistajan omin muutoksin. Valitettavasti Sony edelleen esiasentaa mielestäni hieman liikaa sovelluksia, joilla ei välttämättä tee mitään.

Myyntipakkaus

Puhelimen myyntipakkaus on samanlainen kuin muiden Xperia X malliston pakkaus. Valkoinen laatikko jossa komeilee X-mallimerkintä. Paketin sisäpuoli on värikäs. Myyntipakkauksen mukana tulee vain verkkovirtalaturi, USB-C latausjohto ja lyhyehkö pikaopas.

Yhteenveto

Sony Xperia X Compact on hyvä valinta pienikokoista, tehokasta ja huokeaa Android laitetta etsiessä. Laitteessa on myös maagisen hyvä akunkesto sekä kohtuuhyvä kamera. Laitteesta löytyy myös pikalataus, jos virta uhkaa loppua kesken päivän. Laitteen muotoilu on hieno, mutta muovisuuden takia liukas ja hyvin herkkä naarmuuntumiselle.

Laitteen suurimmat puutteet ovat vedenpitävyyden puuttuminen sekä näytön resoluution pienuus. 449 euron suositushintainnen X Compact on tervetullut lisä Android leirin puolelle, sillä muita vaihtoehtoja ei pienikokoista puhelinta etsiville juuri Android maailmasta löydy.

Sony Xperia X Compact

8.2

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen