AndroidArvostelutSony

Arvostelussa Sony Xperia XZ Premium – Premiumluokan lippulaiva

Sonyn lippulaivamalli Xperia XZ Premium julkistettiin alkuvuonna ja kauppojen hyllyille asti se pääsi kesällä. Arvostelun tekstistä vastaa tällä kertaa ylläpitäjämme Jesse. Tämä onkin ensimmäinen laitearvosteluni (ja samalla myös ensimmäinen kirjoitus SuomiMobiilissa moneen vuoteen). Xperia XZ Premiumin sain käsiini kesäkuun loppupuolella voitettuani sen Telia Yhteisön kisasta ja olenkin käyttänyt sitä pääpuhelimenani siitä lähtien. Se on samalla ensimmäinen Android-puhelimeni, joten totuttelua on riittänyt. Aiemmat puhelimeni ovat olleet siis eri valmistajien Windows-puhelimia vuodesta 2011 lähtien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia XZ Premium on edistyksellisin Sonyn tähän asti julkaisemista puhelinmalleista. Kilpailijoistaan XZ Premiumin erottavat esimerkiksi 4K HDR -näyttö sekä 960 fps Super Slow Motion -hidastusvideokuvaus, jolla pystyy tallentamaan silmälläkin havaitsemattomissa olevaa liikettä. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten sulavan toiminnan takaa Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri ja 4 gigatavua RAM-muistia.

XZ Premium onkin todella hyvä puhelin, muttei täydellinen. Sony hehkuttaa puhelimen kameraa, mutta harmikseni olen joutunut toteamaan kuvanlaadun edellistä puhelintani, Lumia 950:tä, huonommaksi ja säätömahdollisuudet paljon suppeammiksi. Superhidastusvideot ovat näyttäviä, mutta niiden kuvaaminen vaatii todella tarkan ajoituksen sekä hyvän valaistuksen. 4K HDR -näyttö on erittäin hyvä ja näyttö pääseekin omalle reviirilleen katsottaessa sisältöä esimerkiksi Amazon Prime Videosta. Normaalikäytössä kuitenkin näytön resoluutio on virransäästösyistä vain Full HD 1080p. Korkeasta resoluutiosta huolimatta yksittäiset pikselit näkyvät ikävästi luettaessa sisältöä valkoisella pohjalla.

Tässä artikkelissa tarkastelemme Sony Xperia XZ Premiumia ja sen ominaisuuksia. Kerron myös oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta sekä omat kokemukseni eri osa-alueilta. Puhelinta on saatavilla kolmen värisenä: vaaleanpunainen pronssi, kirkas kromi, sekä syvänmeren musta, joka on myös arvostelukappaleemme väri.

Tekniset tiedot
Sony Xperia XZ Premium (G8141)
Mitat: 156 x 77 x 7.9 mm
Paino: 191 g
Näyttö: 5.5 tuumaa 4K HDR (3840 x 2160); Corning® Gorilla® 5
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 835 (Adreno 540)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa; microSD-korttipaikka
Kamerat: 19 megapikselin pääkamera ja 13 megapikselin etukamera
Akku: 3230 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 Nougat
Muuta: Vesitiivis (IP65/68); Dual-SIM -malli saatavana

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus

XZ Premiumin myyntipakkaus on hyvin pelkistetty, pieni valkoinen laatikko kiiltävällä Xperia-logolla. Pakkauksen kannessa on ”Best new smartphone at MWC 2017” -tarra ja kyljessä myös pikalaturista kertova tarra. Kannen alta paljastuu heti itse puhelin. Puhelimen alta avautuu luukku, josta löytyvät aloitusoppaat eri kielillä sekä takuuehdot. Pakkauksen pohjalla ovat muoviseen muottiin upotettuna laturi sekä USB-C-johto latausta ja tiedonsiirtoa varten. Kuulokkeita ei XZ Premiumin mukana tullut. Mitään ylimääräistä paketissa ei siis ole ja keskiössä on tietysti itse puhelin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Heti ensikosketuksella XZ Premiumiin voi tuntea laadun, tai ainakin lasin, sillä puhelin on täysin Corning Gorilla Glass 5 -lasia sekä edestä että takaa. Reunukset ovat luultavasti hyvin metallintuntuista muovia ja päädyt tuntuvat alumiinilta. Puhelin ei ole kovin liukas kädessä, mutta pöydälle lataukseen jätettynä laturin johto saattaa vetää painollaan puhelimen lattialle – tästä syystä hankin melko alussa silikonikuoret. Suojakuori myös piilottaa takakuoreen herkästi kertyvät sormenjäljet. Puhelin on hyvin jämäkkä, mikään ei nitku eikä helise. Lisäksi XZ Premium on vesitiivis, tosin pieni präntti vesitiiveyteen liittyen kannattaa lukea:

Xperia XZ Premium on vedenpitävä ja pölytiivis, joten sinun ei tarvitse huolehtia, jos se jää sateeseen. Voit myös huuhdella lian pois hanan alla, kunhan kaikki portit ja suojukset on suljettu. Älä aseta laitetta kokonaan veden alle tai altista sitä merivedelle, suolavedelle, kloorivedelle tai muille nesteille, kuten juomille. Laitteen väärinkäyttö ja asiaton käyttö mitätöivät takuun.

Oikealta kyljeltä löytyvät puhelimen kaikki painikkeet. Positiivisena yllätyksenä Sony Xperia XZ Premiumista löytyy myös kuvaamista paljon helpottava fyysinen kamerapainike, jonka olemassaolo ei ole tänä päivänäkään itsestäänselvyys. Äänenvoimakkuuspainikkeiden alta löytyy sormenjälkilukijalla varustettu virtapainike. Sormenjälkilukija on selvästi suunniteltu oikeakätisiä ajatellen virtapainikkeen sattuessa juuri sopivasti oikean peukalon alle, mutta vasenkätinen käyttökään ei ole mahdotonta vasemmalla keskisormella. Vasempaan kylkeen on sijoitettu ainoastaan SIM- ja microSD-kortin luukku.

Puhelimen takaa löytyy keskellä oleva Xperia-logo, yläkulmaan sijoitettu kamera sekä keskemmälle yläreunaan sijoitettu salamavalo. Tämä on ensimmäinen puhelimeni, jossa kamera on keskiosan sijaan kulmassa. Tästä syystä on vaatinut totuttelua pitää sormet pois kameran edestä. Puhelimen päältä löytyy tuttu 3,5 mm kuulokeliitäntä ja alaosassa on nykyaikainen USB-C-tyypin liitin. Etuosasta löytyvät näytön ylä- ja alapuolelle sijoitetut stereokaiuttimet. Näytön yläpuolella on kaiuttimen lisäksi Sonyn logo, monivärinen ilmoitusvalo, etukamera sekä valoisuudentunnistin ynnä muut anturit. Näytön ylä- ja alareunoissa on reilusti tilaa, joka helpottaa esimerkiksi videoiden katselua vaakatasossa vähentämällä näytön vahinkopainalluksia.

Näyttö

Sony Xperia XZ Premiumin näyttö on yksinkertaisesti kaunis. Täyteen elementtiinsä se pääsee vasta 4K HDR -videoita toistettaessa, esimerkiksi Amazon Prime Videosta. 4K-resoluutio ei ole puhelimissa vielä kovin yleinen, enkä näe sitä kovin tärkeänä näin pienessä laitteessa. Puhelimissa yleisemmän 2K:n ja 4K:n välistä eroa tuskin huomaa, mutta mielestäni suurempi tekninen edistys on näytön HDR-tekniikka. HDR eli High Dynamic Range, vapaasti suomennettuna ”korkea dynamiikka-alue”, tarkoittaa käytännössä tavallista näyttöä suuremmalla skaalalla toistettavia värejä ja sävyeroja. HDR-videot näyttävät upeilta ja hyvin luonnollisilta XZ Premiumin näytöllä.

Sitten se mutta. Vaikka näytön natiiviresoluutio on 4K, videoita lukuun ottamatta käyttöliittymä piirtyy näyttöön vain Full HD 1080p -tarkkuudella. Internetin syövereistä löytyy ohjeita, joilla käyttöliittymän voi (omalla vastuulla) pakottaa 4K-resoluutiolle, mutta akkukeston kerrotaan huononevan vain muutamaan tuntiin täydellä latauksella. On siis selvää, miksi Sony on päätynyt pudottamaan tarkkuuden pienemmäksi. Ja varmasti tämä riittää suurimpaan osaan käyttötarkoituksista, mutta pientä tekstiä luettaessa edes 2K-resoluutiosta luulisi olevan etua.

Näytön ollessa AMOLED-tekniikkaan perustuva sen värintoisto, kontrasti sekä katselukulmat ovat erinomaiset. Tosin jostain syystä Xperian näytön pikseliruudukko sekä yksittäiset pikselit ovat selvästi havaittavissa vaalealla taustalla, vaikkakin näytön pikselitiheys on huikeat 807 pikseliä tuumaa kohden. Toista AMOLED-näytöllistä puhelinta verratessa huomasin, ettei siinä mustaa pikseliruudukkoa näy, vaikka pikselitiheys on vain 564 pikseliä tuumaa kohti. Tämän voi selittää mahdolliset erot näytöissä käytetyissä matriisityypeissä. Lisäksi auringonvalossa näyttö saisi olla vieläkin kirkkaampi, mutta muuta moitittavaa en näytössä itsessään näe. Näyttö on selvästi tehty videoiden katselua ajatellen – ja siinä se loistaakin. Myös päivittäisessä peruskäytössä näyttö on erinomainen, vasta pienen tekstin tihrustamisen yhteydessä saattaa törmätä näkyvään pikseliruudukkoon.

Tekniikka ja suorituskyky

Sony on valinnut XZ Premiumiin tämän hetken tehokkaimman suorittimen Qualcommin tarjonnasta, eli monessa muussakin tämän vuoden lippulaivapuhelimessa nähdyn Snapdragon 835:n. Tehon ei siis pitäisi loppua kesken vaativammassakaan käytössä. Keskusmuistia löytyy 4 gigatavua, joka riittää peruskäyttöön enemmän kun mainiosti ja pelikäytössäkään tuskin raja tulee heti vastaan. Sisäistä tallennustilaa on 64 gigatavua, mutta laajennusvaraa on yhden microSD-korttipaikan verran. Muistikortteja tuetaan aina 256 gigatavuun asti. Suorituskyky on loistoluokkaa, kutakuinkin samalla tasolla muiden Snapdragon 835 -puhelinten kanssa, eikä mitään erityistä mainittavaa Xperian hyväksi ole. Puhelimen mukana tulee Android 7.1.1 Nougat, mutta Sony on alkanut jakamaan päivitystä Android 8 Oreoon.

Sony Xperia XZ Premiumia mainostetaan ”gigatavuluokan” nopeuksilla, mutta harmikseni olen joutunut toteamaan Sonyn ohjelmiston estävän puhelimen 4G-modeemin täyden potentiaalin hyödyntämisen Suomessa. Pahimmillaan tämä tarkoittaa, ettei XZ Premium tue 4G+/LTE-A -ominaisuutta ollenkaan tietyillä alueilla, vaikka monta vuotta vanhatkin puhelimet sitä tukevat. Esimerkkinä Suomen Yhteisverkon (Itä- ja Pohjois-Suomi) alueet, joissa on kaksi kappaletta 1800Mhz taajuuskaistoja käytössä yhtä aikaa. Vanhalla luurilla voi saada tuplanopeuksia Sonyyn verrattuna. Sony ei myöskään ole sallinut 256QAM DL tai 64QAM UL -ominaisuuksien käyttöä Suomessa, jolloin lataus- ja lähetysnopeudet jäävät kilpailijoita pienemmiksi. On aika outoa markkinoida ”gigatavuluokan” modeemia yhtenä pääominaisuutena ja keinotekoisesti estää tämän ominaisuuden käytön. Todennäköisesti Sony säästää joitakin lantteja lisenssimaksuista tällä menettelyllä, premium-hintaluokan puhelimen ostajan kustannuksella.

Roottauksen ja custom ROMien ystäville on myös huonoja uutisia. Xperia XZ Premiumin saa toki rootattua, mutta samalla joutuu luopumaan lähes kokonaan puhelimen kamerasta. Käynnistyslataajan lukituksen poistaminen nimittäin poistaa pysyvästi kameran toimintaan vaadittavat puhelinkohtaiset Sonyn lisenssiavaimet. Ja niitä ei saa takaisin, jos tulee toisiin ajatuksiin. Kamera on siis menetetty, ellei joku keksi tavan kiertää Sonyn lisenssitarkistukset. Tälle menettelylle en ole keksinyt mitään muuta järkevää selitystä, kuin nostaa kynnystä roottaukseen.

Sormenjälkilukija

Sony Xperia XZ Premiumin sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen oikealla kyljellä olevaan avauspainikkeeseen. Ratkaisu toimii suurimman osan ajasta todella hyvin, ja puhelin aukeaakin vain nappia painamalla. Minun käsilläni lukijaa on erittäin helppo käyttää oikean käden peukalolla ja kohtuullisen helppo vasemman käden keskisormella.

Lukijan nopeudessa ei ole valittamista: se toimii nopeasti kuten kuuluukin – kunhan malttaa pitää sormea virtapainikkeella näytön aukeamiseen asti. Olen huomannut, että lukijalla on ongelmia tunnistaa märät tai kosteat sormenjäljet. Saunan jälkeen puhelinta on lähes mahdoton avata pelkällä sormenjäljellä. En osaa verrata tätä muihin lukijoihin tämän ollessa ensimmäinen sormenjälkilukijalla varustettu puhelimeni. Ainoa aiempi kokemukseni on läppäristä, jonka lukija saattaa tunnistaa sormenjälkeni kymmenien yritysten jälkeen. Hyvänä päivänä sekin siis.

Akun kesto

Akun kesto on ollut positiivinen yllätys. Puhelimessa on 3 230 milliampeeritunnin akku, joka jaksaa antaa virtaa koko päivän ajaksi. Xperia XZ Premium on vakuuttanut minut akkukestollaan – akku ei ole loppunut kertaakaan kesken päivän muutaman kuukauden käytön aikana. Lataan puhelintani pääasiassa öisin ja päivän peruskäytön jälkeen akkua on jäljellä noin puolet. Videostriimauksella ja netin käytöllä akun saa toki kulumaan nopeamminkin, mutta toisaalta käytettäessä Xperiaa pelkkään satunnaiseen puheluiden soittamiseen uskon akun kestävän monta päivää yhdellä latauksella.

Minunlaisilleni yölataajille Sony on kehittänyt hyödyllisen akkua säästävän ominaisuuden, joka lataa akun täyteen yön aikana paljon normaalia hitaammin. Tästä ominaisuudesta Sony käyttää nimityksiä ”akunsäästö”, ”akun hoitotoiminto” sekä ”akun huoltotoiminto”. Pikalatauksen vastapainoksi tämä on erinomainen ominaisuus, pikalataus kun kuluttaa akkua huomattavasti enemmän kuin hidas lataus. Edellisen puhelimeni akku kesti reilun vuoden verran yöllisiä pikalatauksia, jonka jälkeen jouduin ostamaan uuden akun. XZ Premiumissa ei ole vaihdettavaa akkua, joten itse aiheutettua huonoa akkukestoa ei voi tuosta noin vain korjata.

Kamerat ja kamerasovellus

Yksi Xperia XZ Premiumin mainostetuimmista ominaisuuksista löytyy sen 19 megapikselin Motion Eye™ -kamerasta, sillä kyseinen kamera pystyy kuvaamaan jopa 960 fps:n hidastusvideoita. Superhidastusvideot ovatkin todella näyttäviä, mutta vaativat todella tarkan ajoituksen ja hyvän valaistuksen. Myöskään tarkennusta ei voi tehdä manuaalisesti videoita kuvatessa.

Tässä muutama kuvaamani esimerkki superhidastusvideoista:

Superhidastusominaisuutta lukuun ottamatta XZ Premiumin kamera on ollut pieni pettymys. Kuvanlaatu on hyvää, mutta ei yllä monessa tapauksessa esimerkiksi Lumia 950:n tasolle. Kamerasovelluksessa ei ole kovin paljoa käsisäätöjä ja maksimivalotusaika on yhden sekunnin verran. Pääkamerasovelluksella ei pysty kuvaamaan 4K-videota, vaan siihen löytyy erillinen kamerasovellus. Superhidastusvideoita kuvataan taas pääkameran hidastusvideomoodissa. Videokuvaustilassa säädöt vähenevät olemattomiin, esimerkiksi jo aiemmin mainittu manuaalinen tarkennus puuttuu. Manuaalisesta tarkennuksesta suurin hyöty olisi superhidastusvideoissa, joissa automaattinen tarkennus ei pysy vauhdissa mukana. Manuaalisella tarkennuksella pystyisi ennakoimaan, jos tietää etukäteen miltä etäisyydelta aikoo hidastettavaa kohdetta kuvata. Kameran linssi vääristää kuvia yllättävän paljon. Allaolevasta esimerkistä näkee selvästi, miten Xperian linssi vääristää taulun suorat reunat kaareviksi. Kuvat on otettu kirjoitushetkellä uusimmalla ohjelmistoversiolla.

Xperia XZ Premium esimerkkikuva

Xperia XZ Premium esimerkkikuva

Lumia 950 verrokkikuva

Lumia 950 verrokkikuva

Kameran parhaita puolia onkin sen nopeus. Kamerasovellus käynnistyy ripeästi heti fyysistä kamerapainiketta painettaessa ja kuvan tai videon oton jälkeen ei tarvitse erikseen odotella sen tallentumista. 4K-kameran puoleta löytyy myös positiivinen yllätys, nimittäin H.265/HEVC-pakkaus. HEVC säästää tilaa pakkaamalla videon tiiviimmin ja kuvanlaadusta tinkimättä. Sulavaan HEVC-toistoon vaaditaan suhteellisen uudet ja tehokkaat laitteet, joten se ei ole oletuksena valittuna.

Esimerkkikuvia:

Kaksi alempaa kuvaa on otettu juuri myrskyn jälkeen, ympäristön kontrasti oli kuvaushetkellä aika surrealistinen. Sonyn kamera onnistui vangitsemaan hetken erinomaisesti automaattiasetuksilla. Lisää esimerkkikuvia löytyy alta. Kuvia ei ole käsitelty ja ainoastaan yökuvassa on käytetty manuaalisia säätöjä kuvaushetkellä.

Lisää esimerkkikuvia:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Ohjelmisto

Sonyn Xperia XZ Premiumista löytyy Androidin 7.1.1 Nougat -versio ja päivityksen jakelu 8.0 Oreoon on alkanut portaittain lokakuussa. Sonyn näkemys Androidista on hyvin puhtaan Androidin kaltainen. Suurimmat erot lötynevät asetusvalikosta ja aloitusnäkymästä. Tämän ollessa ensimmäinen (kunnollinen) Android-puhelimeni, en osaa ottaa sen enempää kantaa käyttöjärjestelmän vertautumiseen muihin Android-puhelimiin. Käyttöliittymä on toiminut sulavasti ja tarvitsemani toiminnot ovat löytyneet.

Androidin aloitusnäkymän toimintaperiaatteesta en henkilökohtaisesti liiemmin pidä. Sovellusikoneilla ja pienoissovelluksilla on todella hankala luoda selkeää, mutta informatiivista asettelua. Sama ongelma oli aikoinaan myös Symbian-puhelimissa, joiden aloitusnäkymän tyylin Android on selvästi ominut. Windowsin selkeitä livetiilejä on tullut ikävä. Androidin hyviin puoliin lukeutuu, että aloitusnäkymän voi vaihtaa mieleisekseen lataamalla uuden launcher-sovelluksen Play-kaupasta. Latasin alkuun Windowsin aloitusnäyttöä matkivan Launcher 10 -sovelluksen, joka sinänsä toimi hyvin matkiessaan ulkoasua. Valitettavasti kunnollinen ”live tile” -toiminnallisuus uupui Androidin puutteista johtuen. Monien muiden launchereiden jälkeen olen päätynyt Microsoft Launcherin beetaversioon, joka yhdistää perinteisen Androidin aloitusnäkymän ja selkeän koontinäytön. Koontinäytöstä näen ja hoidan helposti ja nopeasti tärkeimmät asiat, kuten kalenterin, sähköpostin ja yhteystiedot.

Yhteenveto

Sony Xperia XZ Premiumin myyntihinta on 799 euroa, joka on puhelimesta aika paljon. Rahan vastineeksi saa toki erittäin laadukkaan oloisen puhelimen, joka oikeasti tuntuu premium-luokan puhelimelta. Kamera on hyvä, näyttö on kaunis ja äänentoisto erinomainen. Raudan puolelta ei moitittavaa juuri löydy, mutta ohjelmiston puolella olisi hieman kehitettävää. Kamera vaatisi lisää perussäätöjä ja ”gigabittiluokan 4G LTE” mainoslause jää vain mainoslauseeksi. Rauta sitä toki tukee, mutta toimintaa on keinotekoisesti rajoitettu Suomessa. (Jos jollain sattuu olemaan kontakteja Sonyn tekniikkapuolelle, testaisin mieluusti ohjelmistoversiota ilman noita rajoituksia. 😉)

Muutamasta puutteesta huolimatta Sony Xperia XZ Premium on erittäin hyvä lippulaivapuhelin, jota on miellyttävä käyttää. Rahalle saa reilusti vastinetta, mutta kannattaa miettiä mitä puhelimelta haluaa ennen ostopäätöstä. Samalla Snapdragon 835 -prosessorilla varustettuja puhelimia löytyy halvemmalla, myös Sonyn valikoimasta.

Kiitokset vielä Telialle ja Telia Yhteisölle kuvauskisan järjestämisestä ja tämän puhelimen tarjoamisesta voittajille!

Yhteenveto

9.5

Sony Xperia XZ Premium on pienistä puutteista huolimatta loistava huippupuhelin. Erityisiä vahvuuksia ovat mm. laadukas premium-tuntuma, superhidastus-videokuvaus ja suorituskyky. XZ Premiumin ohjelmiston puolella olisi kuitenkin pientä viilausta kameran asetusten ja 4G+ -verkon tuen kannalta.

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Tarkka näyttö
  • Superhidastus-videokuvaus
  • Akun kesto
  • Tehokkuus
Huonoa
  • Kameran käsisäädöt
  • 4G+ -toiminnallisuuden rajoittaminen
  • Lasinen takakuori kerää sormenjälkiä
  • Kameran linssin vääristymät

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android