ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi 10T Pro – loistava huippupuhelin vakuuttaa 108 megapikselin kamerallaan

Xiaomi Mi 10T Pro

Xiaomin viime syksynä julkaisema Mi 10T Pro -huippupuhelin saatiin viime vuoden lopulla myös SuomiMobiilin testattavaksi, ja nyt pidempien testailujen jälkeen on aika katsoa, mihin Xiaomin uutukaisesta oikeasti on. Kyseessä on Xiaomin loppuvuoden edullisempia huippupuhelimia edustava malli, eikä niinkään aikaisemmin testatun Xiaomi Mi 10 -puhelimen seuraaja.

Puhelimen myyntivaltteja ovat erityisesti edullinen hinta, sillä Suomessa puhelin maksaa uutena vain 649 euroa. Kyseiseen summaan suhteutettuna Mi 10T Pro tarjoaa ainakin paperilla vakuuttavia ominaisuuksia, kuten 108 megapikselin kolmoiskameran, 144 hertsin näyttöpaneelin sekä Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin. Lisäksi puhelimessa on paljon muita hyvinkin mielenkiintoisia yksityiskohtia, joilla Xiaomi erottuu edukseen alemman hintapisteen huippupuhelimien kategoriassa. Suurimpia kilpailijoita Xiaomi Mi 10T Prolle ovat varmasti aikaisemmin testatut OnePlus 8T ja Samsung Galaxy S20 FE.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Xiaomi Mi 10T Pro -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella, mutta puhelin oli käytettävissä näin kahden kuukauden ajan. Tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, teknisiä toteutuksia, 5G-yhteyksiä, kameroita sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja millaisia latausnopeuksia mukana tuleva laturi tarjoaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 10T Pro (M2007J3SG)
Mitat: 165.1 x 76.4 x 9.3 mm
Paino: 218 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 144 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 865 (1x 2.84 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 650
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 108 MP pääkamera (Samsung HMX / f/1.69 / 26 mm / 1/1.33" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.4 / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.4 / 1.12 µm / AF) + LED-salama
Etukamera: 20 MP etukamera (f/2.2 / 27 mm / 1/3.4" / 0.8 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + MIUI 12 (sisältää Googlen palvelut / päivitettävissä Android 11)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 33 watin pikalataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 ja apetX HD -tuki / aptX Adaptive / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä / infrapunasensori
Värit: Musta (Cosmic Black) / Hopea (Lunar Silver) / Sininen (Aurora Blue)
Hinta: 649 €

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi 10T Pron myyntipakkaus.

Xiaomi toimittaa puhelimen mustassa perinteissä myyntipakkauksessa, jonka ulkopuolta koristaa useaan kertaan laitteen mallinimi ja Xiaomin logot. Lisäksi ulkopuolelta selviää heti, että puhelimessa on 108 megapikselin pääkamera, 5G-yhteydet sekä Googlen palvelut esiasennettuna. Myyntipakkauksen yhdelle sivulle on merkattuna puhelimen väriversio, muistivariantti, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, takuukortin, käyttöoppaan, muovisen suojakuoren sekä kuulokeliitinadapterin. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta ilmestyy itse Mi 10T Pro -älypuhelin muoveihin käärittynä. Välikerroksen alta paljastuvat vielä 33 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi 10T Pron myyntipakkaus on hyvin tuttua Xiaomia, sillä ulkoinen toteutus on tyylikäs, mutta myös sisältö on mukavan kattava. Erityisesti oli ilahduttavaa huomata, että Mi 10T Pron mukana toimitetaan suojakuori, tehokkain pikalaturi sekä kuulokeliitinadapteri, jotka eivät ole itsestään selvyys tämän hetken älypuhelimissa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Xiaomi Mi 10T Pro on varsin laadukas, sillä Xiaomi hyödyntää puhelimessa alumiinikehystä sekä Gorilla Glass 5 -lasipintoja. Välittömästi puhelinta otettaessa käteen on havaittavissa, että kyseessä on varsin painava laite, mutta samalla todella laadukkaan oloinen. Testiin saatu versio oli musta Cosmic Black, mutta puhelin on saatavilla myös väreissä hopea Lunar Silver ja sininen Aurora Blue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi on ilmoittanut Mi 10T Pron mitoiksi 165,1 x 76,4 x 9,3 millimetriä ja painoksi 218 grammaa. Puhelin on siis varsin kookas, mutta myös keskivertoa painavampi. Jos mitoilla tai painolla ei ole suuremmin väliä, niin silloin Mi 10T Pro on varmasti sopiva laite, mutta jos hakusessa on kevyt tai kompakti puhelin, niin Mi 10T Pro kannattaa jättää pois laskuista. Puhelin tuntui mukavan jämäkältä, eikä se antanut periksi tai päästänyt mitään natinoita käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Käteen Xiaomi Mi 10T Pro istuu mukavasti, sillä Xiaomi on pyöristänyt takaosan lasipinnan reunoilta niin, että se on saumattomasti yhteydessä pyöristettyyn alumiinikehykseen. Muotoilussa on hieman ilmettä tuomassa ylä- ja alareunoista tasoitettu alumiinikehys. Takaosan selvästi ulkoneva kamera-alue tuottaa toisinaan Mi 10T Pron kohdalla ongelmia, jos laitetta haluaa käyttää tasaisella pöydällä. Puhelin pääsee kameransa varassa keikkumaan, mikä on varsin rasittavaa.

Testiin saatu musta väriversio on lasipinnoiltaan kiiltävä, eikä mattapintainen. Tämän takia lasipinnat keräävät suuresti sormenjälkiä ja esimerkiksi mustassa ne näkyvät selvästi. Onneksi lasipinnat on suojattuna likaa hylkivällä pinnoitteella, jonka ansiosta sormenjäljet ja muun lian saa helposti yhdellä pyyhkäisyllä pois. Kiiltävä lasipinta on myös yleisesti herkempi naarmuuntumaan, mutta onneksi Xiaomi Mi 10T Pron kohdalla suuremmilta naarmuilta vältyttiin ja ainakin osan kiitoksista ansaitsee kestävä Gorilla Glass 5 -lasipinta.

Vaikka Xiaomi Mi 10T Pro on rakenteellisesti huippuluokkainen, niin edullinen hinta näkyy yhdessä rakenteellisessa valinnassa. Xiaomi on nimittäin päättänyt laittaa puhelimen näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin muovisen kaistaleen, joka ei mielestäni sovi huippupuhelimiin. Kyseinen muovikaistale tuottaa aina yhden uuden saumakohdan, eikä se sovi kovin hyvin minkään laitteen muotoiluun.

Valitettavasti yksi Xiaomi Mi 10T Pron rakenteellisista heikkouksista on IP-luokituksen puuttuminen. Monet huippupuhelimet ovat olleet monesti IP68-luokiteltuja, eli kestävät upotuksen veteen. Xiaomi Mi 10T Pron on luvattu olevan ainoastaan roiskevesitiivis, eli puhelinta pystyy käyttämään kevyessä sateessa. Xiaomi on muun muassa suojannut SIM-korttitelakan erillisellä suojalla, jotta vesi ei pääsisi sisälle rakenteisiin. Xiaomi Mi 10T Pron kaltaiselta puhelimelta olisi kuitenkin voinut odottaa myös virallista IP68-luokitusta, joten sen puuttuminen on pieni heikkous.

Xiaomi Mi 10T Pron etuosassa nähdään suuri näyttöpaneeli, jota kiertää kauttaaltaan kohtalaiset kehykset. Näyttö peittää etuosasta noin 85 prosenttia, joten kehykset eivät ole niin kapeat kuin mitä ne voisivat olla. Näytön alareunassa on lisäksi muita reunoja hieman paksumpi musta kaistale. Näytön vasempaan yläkulmaan on tehty etukameraa varten reikä, joka on selvästi nähtävillä. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen saumakohdasta, minkä lisäksi tarkkaan katsottaessa valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat havaittavissa aivan näyttölasin yläreunassa.

Takaosaltaan Xiaomi Mi 10T Pro ei pääse tarjoamaan yllätyksiä, vaan Xiaomi luottaa tuttuun muotoiluun ja asetteluun. Takaosan vasemmassa yläkulmassa on huomattavasti muusta rungosta ulkoneva kamera-alue, jossa on kolme kameraa, valoisuusanturi sekä LED-salama. Puhelimen takaosassa on myös Xiaomin logot, pienellä präntillä vaadittuja tietoja sekä 5G-logo. Muilta osin takaosa on varsin geneerinen.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta tällä kertaa virtapainikkeeseen on integroituna sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu alumiinista, joten tuntuma ja vaste ovat varsin hyvät. Virtapainike on omassa syvennyksessään, jotta sormenjälkilukijaa olisi miellyttävämpi käyttää. Xiaomi Mi 10T Pron vasempaan kylkeen ei ole asetettu mitään. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunalähetin sekä äänentoistoa parantava reikä. Xiaomi Mi 10T Pron alareunassa on kaiutin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta paikkaa muistikortille ei ole.

Näyttö

Yksi Xiaomi Mi 10T Pron erikoisuuksista on näyttötoteutus, joka on jopa yllättävä. Usein huippupuhelimissa on totuttu näkemään OLED-tekniikkaan pohjautuvia näyttöjä, mutta Xiaomi luottaa puhelimessa IPS LCD -tekniikkaan. Vaikka kyseessä on monesti huonommaksi näyttötekniikaksi tituleerattu toteutus, niin sitä ei silti kannata pelästyä. IPS LCD -näytöt ovat parhaimmillaan erittäin kilpailukykyisiä, jos ne ovat viimeistelty hyvin. Xiaomi Mi 10T Pron kohdalla näytöstä ei löytynyt suuremmin valittamisen aiheita.

Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja sen tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli näytössä on 2400 x 1080 pikseliä. Xiaomi kutsuu näyttöä nimellä ”DotDisplay”, jolla viitataan näytössä olevaan etukamerareikään. Näytössä on tuttu 20:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä 650 nitin maksimikirkkaus. Kokonaisuutena Xiaomi Mi 10T Pron näyttö on vähintäänkin mielenkiintoinen, vaikka aivan parhaimmasta päästä se ei teknisesti olekaan.

144 hertsin virkistystaajuus tekee näytöstä erittäin sulavan käyttää, sillä parhaimmillaan näyttö päivitetään 144 kertaa sekunnissa. Verrattuna perinteiseen 60 hertsin virkistystaajuuteen eron huomaa heti, mutta eroa 120 hertsin ja 144 hertsin välillä ei niinkään suuremmin huomaa. Korkea virkistystaajuus on toteutettu älykkäällä AdaptiveSync-tekniikalla, jolloin puhelin osaa automaattisesti valita parhaan virkistystaajuuden 30-144 hertsin välillä sovelluksesta ja käyttötilanteesta riippuen, jolloin pystytään optimoimaan myös virrankulutus parhaimmaksi mahdolliseksi. Esimerkiksi elokuvia katsellessa käytetään 50 hertsin virkistystaajuutta, skrollatessa sisältöä hyödynnetään 144 hertsin virkistystaajuutta sekä pelattaessa on 144 hertin virkistystaajuus, jos peli sitä tukee.

Näytön vasemmassa yläkulmassa on etukamerareikä.

Xiaomi Mi 10T Pro tarjoaa myös MEMC-tekniikan, joka parantaa matalan kuvanopeuden sisällön sulavuutta nostavalla kuvataajuutta. Videoiden epäterävyys muuttuu pehmeämmäksi ja sen avulla videoiden katselu on miellyttävämpää. MEMC-tekniikka ei varmasti ole kaikille mieleen, joten sen saa onneksi oman mielen mukaisesti ottaa käyttöön tai jättää käyttämättä.

Xiaomi Mi 10T Pron näytössä on myös tuki tuttuun huippuluokan tyyliin HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Xiaomi Mi 10T Pro tarjoaa lisäksi Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tukee tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella sekä HDR 10 -tekniikalla.

Xiaomi on kertonut näytössä olevan kohtuullinen 500 nitin kirkkaus, mutta tarvittaessa kirkkaus yltää jopa 650 nitiin asti. Tämän hetken monille huippupuhelimille ei Xiaomi Mi 10T Pro pärjää, mutta oman kokemukseni mukaan näytön kirkkaus riittää hyvin monessa tilanteessa. Luettavuus tuntui olevan hyvä esitemerkiksi kirkkaassa auringonvalossakin.

Näyttöä varten Xiaomi on tuonut mukaan monipuoliset asetukset, joilla näyttöä on mahdollista säätää oman mielen mukaisesti. Esimerkiksi näytön värejä on mahdollista säätää kattavasti, vaikka Xiaomi oli oletusarvoisesti optimoinut värit omaan silmääni miellyttäväksi. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (auto, kyllästetty, alkuperäinen), mutta lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä.

Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 10T Pron näyttö on hyvällä tasolla. Ei mikään paras mahdollinen, mutta ei huonokaan, kun otetaan huomioon hintaluokka. Näytöltä on mukana kuluttaa videosisältöä sekä tasainen toteutus on varmasti monien käyttäjien mieleen. Henkilökohtaisesti olisin toivonut OLED-näyttöpaneelia, mutta onneksi Xiaomi oli toteuttanut LCD-paneelin laadukkaasti.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Teknisesti Xiaomi Mi 10T Pro ei pääse enää tarjoamaan mitään suurempia yllätyksiä, sillä teknisesti laite on kuin mikä tahansa viime vuoden huippupuhelin. Xiaomi Mi 10T Prossa hyödynnetään Qualcommin huippuluokan Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriä, joka on nähty muun muassa OnePlus 8T- ja Samsung Galaxy S20 FE -puhelimissa.

Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865 koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.

Suomessa Xiaomi Mi 10T Pro on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää tuoreimmistakin huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei laitteeseen ole saatu, joten tyytyminen on saatavilla olevaan tallennustilaan.

Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri alkaa olemaan jo varsin tuttu, sillä se nähtiin kymmenissä viime vuoden älypuhelimissa. Myös Xiaomi Mi 10T Pro esiteltiin viime vuonna, joten Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin löytyminen siitä ei ole yllättävää. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat varsin odotuksien mukaisia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Xiaomi Mi 10T Pron saamia pisteytyksiä hieman uudemmalla Snapdragon 865+ -järjestelmäpiirillä varustellun ASUS Zenfone 7 Pron vastaaviin pisteisiin sekä Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin perustuvan Samsung Galaxy S20 FE -puhelimen pisteisiin.

Testitulokset
Xiaomi Mi 10T Pro (SD865) ASUS Zenfone 7 Pro (SD865+) Samsung Galaxy S20 FE 5G (SD865)
AnTuTu (V8): 578 848 pistettä 635 449 pistettä 547 563 pistettä
Geekbench 4 (single): 4278 pistettä 4514 pistettä 3343 pistettä
Geekbench 4 (multi): 13 161 pistettä 12 599 pistettä 12 914 pistettä
Geekbench 5 (single): 910 pistettä 1001 pistettä 590 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3309 pistettä 3422 pistettä 2990 pistettä
PCMark 2.0: 9961 pistettä 13 550 pistettä 10 603 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 6728 pistettä 7746 pistettä 6855 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 8229 pistettä 9026 pistettä 7837 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4106 pistettä 5176 pistettä 4765 pistettä

Suorituskykytestien tulokset olivat Xiaomi Mi 10T Pro -puhelimella varsin odotettuja ja puhelimen saamat pisteytykset asettuvat yläpuolella olevan kolmikon keskitasoon. On kuitenkin hyvä huomata, että suorituskykytestin tulokset eivät ole verrattaessa reaalimaailman käyttötilanteisiin, sillä testeissä puhelin laitetaan koville. Päivittäisessä käytössä puhelimen suorituskyky riittänee varmasti monille ja myös raskaimmatkin pelit toimivat sujuvasti. Päivittäisessä käytössä testijakson aikana Xiaomi Mi 10T Pron kanssa ei tullut vastaan mitään ongelmia, vaan suorituskyky oli riitti hyvin omaan aktiiviseen käyttöön.

Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin yhteyteen on laitettu hyvin tuttu Snapdragon X55 -5G-modeemi, joka tarjoaa monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin. Valitettavasti tukea puhelimessa ei ole mmWave-5G-verkoille. Kehittyneen modeemin ansiosta Xiaomi Mi 10T Pro tukee 5G-verkkoja nyt ja myöskin tulevaisuudessa. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Xiaomi on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueelle, jotka ovat non-standalone-verkoissa n1, 3, 7, 8, 20, 28, 38, 41, 77 sekä 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue.

Testijakso Xiaomi Mi 10T Prolla suoritettiin pääasiassa kokonaan 4G-verkoissa, mutta toisinaan laitteella tehtiin testejä Elisan 5G-verkkojen ulottuvilla Hämeenlinnassa. Testeissä päästiin järjestäen 400 Mbps latausnopeuksiin, mutta toisinaan nopeudet ylsivät myös 690 Mbps tasolle. 5G-yhteydet tuntuivat toimivan myös hyvin, eikä 5G- ja 4G -verkkojen välillä hyppimistä havaittu. Yleisesti lähetysnopeudet pyörivät 10-20 Mbps tasolla, joten ne jäivät selvästi latausnopeuksista. Xiaomi Mi 10T Prolla ei päästy 5G-verkoissa aivan samalle tasolle kuin monilla muilla aikaisemmin testatuilla Xiaomin puhelimilla. Jälleen on hyvä kuitenkin todeta, että 5G-verkot kehittyvät jatkuvasti ja nopeuksissa voi olla selviä eroja eri paikoissa.

Äänentoisto, sormenjälkilukija ja infrapunalähetin

Yksi kaiutin löytyy puhelimen alareunasta.

Xiaomi Mi 10T Prossa on toteutettuna moni jo varsin tuttuja teknisiä ominaisuuksia. Puhelimessa on muun muassa laadukas stereoäänentoisto, perinteikäs kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija sekä Xiaomin puhelimissa hyvin yleinen infrapunalähetin. Xiaomi Mi 10T Prossa on toki myös paljon muitakin hyviä teknisiä toteutuksia, kuten X-akselinen värinämoottori, NFC- ja Wi-Fi 6 -tuki.

Stereoäänentoisto on toteutettuna alareunasta löytyvällä pääkaiuttimella sekä puheluihin käytettävällä kuulokkeella, jota vahvistamassa on yläreunassa oleva yksittäinen kaiutinreikä. Stereoäänentoisto on hyvä Xiaomi Mi 10T Prossa, mutta ei mitenkään markkinoiden parhaimmasta päästä. Puhelimen omilla kaiuttimilla on mukava kuunnella musiikkia lyhyitä aikoja sekä katsella videoita. Jos kuitenkin tykkää kuunnella laadukkaasti musiikkia, niin puhelimeen kannattaa yhdistää jonkinlaiset kuulokkeet.

Varsinaista kuulokeliitintä ei puhelimeen ole saatu, mutta mukana toimitetaan kuitenkin USB-C-liittimeen asetettava 3,5 millimetrin kuulokeliitinadapteri. Adapterin avustuksella saadaan liitettyä puhelimeen perinteiset langalliset kuulokkeet. Xiaomi Mi 10T Pron Bluetooth 5.1 -yhteyden ansiosta puhelimella voidaan kuunnella musiikkia myös laadukkaasti langattomien kuulokkeiden kautta. Puhelimessa on lisäksi tuki aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoille.

Sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen.

Sormenjälkilukijan Xiaomi on asettanut Mi 10T Prossa oikeaan kylkeen, sillä puhelimessa käytetään LCD-näyttöpaneelia, jonka takia sormenjälkilukijaa ei ole voitu integroida näyttöön. Sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen. Testijakson aikana sormenjälkilukija tuntui toimivan juuri niin kuin kuuluukin, eli nopeasti ja varmasti. Vain harvoin tuli vastaan tilanteita, joissa lukija ei toiminut toivotulla tavalla.

Xiaomin puhelimet on tunnettu infrapunalähettimistään, ja sellainen löytyy myös Xiaomi Mi 10T Pro -puhelimesta. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttötilanteita, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Akunkesto ja lataus

Xiaomi on panostanut puhelimessa vahvasti akunkestoon, sillä Mi 10T Prossa on suuri 5000 milliampeeritunnin akku. Suuri akku tarjoaa puhelimelle myös hyvän käyttöajan, joka näkyi myös testijakson aikana. Toki huippuluokan järjestelmäpiiri, kehittynyt näyttö ja 5G-yhteydet ottavat veronsa akusta, mutta ainakin testijakson aikana akku kesti helposti yhden päivän ajan.

Testijakson aikana iltaisin akkua oli usein yli 30 prosenttia jäljellä, jos puhelinta oli käytetty aktiivisesti päivän aikana. Aktiivinen käyttö on yleensä muutamia puheluita ja viestejä päivän aikana, kuvaamista, sosiaalisen median selaamista sekä musiikin kuuntelua useita tunteja Bluetooth-kaiuttimen- tai kuulokkeiden kautta. Testijakso aikana puhelinta käytettiin jatkuvasti 144 hertsin virkistystaajuuden ollessa päällä, mutta valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy todentamaan.

Puhelimen yksi valttikorteista on pikalataus, sillä Xiaomi Mi 10T Pro tukee tehokasta 33 watin pikalatausta. Xiaomin mukaan tehokkaan pikalatauksen ansiosta puhelin saadaan ladattua tyhjästä täyteen vain 59 minuutissa. Tämä väite testattiin testijakson aikana ja lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella.

Xiaomi Mi 10T Pron akun latausnopeus mukana toimitettavalla 33 watin pikalaturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin aivan luvattuun 59 minuuttiin ei päästy. Akku latautui kuitenkin varsin nopeasti 65 minuutissa tyhjästä täyteen. Puolessa tunnissa virtaa oli saatu 61 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin noin 48 minuutissa. Akunlataus on varsin tasaista jatkuvasti, vaikka se toki hidastuu loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 4 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vastaavasti 17 minuutissa.

33 watin pikalatauksella virtaa saadaan mukavan nopeasti muutamassa kymmenessä minuutissa ja tässä hintapisteessä latausnopeus on enemmän kuin riittävä. Xiaomi Mi 10T Pron ainoa latausmahdollisuus on USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus, joten tukea langattomalle lataukselle ei löydy.

Pakkastesti

Testijakson aikana Xiaomi Mi 10T Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 10T Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Puhelimessa käytettävä IPS LCD -näyttöpaneeli muuttui erittäin hyytelömäiseksi, mikä on LCD-näyttöjen ominaispiirre. Pakkasessa olemisen jälkeen havaittiin sormenjälkilukijan toimivan ongelmitta sekä salamaa pystyttiin käyttämään kuvattaessa. Xiaomi oli päättänyt tuttuun tyyliin estää akun lataamisen alhaisen lämpötilan takia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi Mi 10T Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä varsin normaalilla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Xiaomi Mi 10T Pro on kuin luotu käytettäväksi pakkasessa, jos tarkastellaan ainoastaan akun kulumista. Huonona puolena on IPS LCD -näyttöpaneeli, joka hyytelöityy pakkasessa hyvin herkästi. Myös akun latauksen estäminen on toinen huomioitava seikka puhelimen ollessa pakkasessa. Xiaomi Mi 10T Pro palautui kuitenkin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroissa Xiaomi on panostanut erityisesti pääkameraan, sillä Xiaomi Mi 10T Pro tarjoaa tarkan 108 megapikselin pääkameran. Lisäksi puhelimessa on kaksi muutakin kameraa, jotka ovat ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Xiaomi Mi 10T Prosta puuttuu huippupuhelimille olennainen telekamera, jota voidaan pitää laitteen suurimpana heikkoutena. Pääkameran korkea tarkkuus kuitenkin takaa hyvän laadun ja se mahdollistaa myös laadukasta zoomausta hieman, mutta telekameran vaihtaminen heikkolaatuiseen makrokameraan ei ole koskaan hyvä idea.

108 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin valmistamaan ISOCELL HMX -sensoriin, jonka koko on 1/1,33 tuumaa. Lisäksi kamerassa on 0,8 µm pikselikoko, 26 mm polttoväli sekä f/1.69-aukko. Pääkamera tukee myös vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta ja sen yhteyteen Xiaomi on tuonut optisen kuvanvakaimen (OIS). Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukko sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia 123 asteen kuvakentällä. Kolmas kamera on 5 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4-aukko, 1,12 µm pikselikoko sekä 1/5,0” sensorikoko. Kamerassa on automaattinen tarkennus ja sen avulla voidaan taltioida makrokuvia 2-10 senttimetrin etäisyydellä kohteesta.

Xiaomi Mi 10T Pron kamerat lyhyesti:

  • Kolmoiskamera + LED-salama
    • Pääkamera: 108 megapikseliä (wide) / f/1.69-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,33” kenno, 0,8 µm, PDAF, OIS
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä / f/2.4, 1,12 µm, 123 asteen kuvakenttä
    • Makrokamera: 5 megapikseliä / f/2.4, 1,12 µm, 1/5,0”, AF (2-10 cm)
  • Etukamera: 20 megapikseliä / f/2.2, 27 mm, 1/3,4”, 0,8 µm

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Xiaomi hyödyntää 108 megapikselin pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jonka avulla taltioidaan 25 megapikselin tasoisia kuvia oletusarvoisesti. Xiaomi Mi 10T Prolla on myös mahdollista taltioida 108 megapikselin tasoisia kuvia erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa tulemme keskittymään vain 25 megapikselin kuviin. Pääkamera on yksi Xiaomi Mi 10T Pron vahvuuksista, sillä kameralla pystytään taltioimaan erinomaisia kuvia.

Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa pääkameran kuviin saadaan taltioitua kattavasti yksityiskohtia sekä värit näyttävät hyviltä. Kuvien dynaaminen alue on vaikuttava ja muiltakin osin kuvanlaatu on huippuluokkainen. Toisinaan kuviin taltioituu erikoista pehmeyttä, mutta suurta haittaa siitä ei ollut. Heikommassa valaistuksessa pääkamera ei pääse pettämään. Kamerassa on erillinen yökuvaustila, jonka avulla kuvista saadaan huippuluokkaisia, mutta myöskin ilman yötilaa kuvat ovat hyviä. Toki vähemmän valon takia kuvista tulee tummempia ja yksityiskohtia katoaa, mutta mistään radikaalista muutoksesta ei ole kysymys. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Xiaomi Mi 10T Pron pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera ei ole mikään Xiaomi Mi 10T Pro -puhelimen valttikortti, sillä kyseessä on varsin keskiverto kamera. Ultralaajakulmakameralla saa taltioitua kohtuullisia kuvia hyvässä valaistuksessa, joita kehtaa jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kuvat eivät ole laadultaan kuitenkaan lippulaivapuhelimien tasolla tai sellaisia kuin mitä voisi odottaa. Kuviin taltioituu värit varsin luonnollisena, mutta tarkkuus ja kuvien reunojen pehmeys ovat suurimmat heikkoudet. Heikommassa valaistuksessa kamera ei tuota mitään kovin erikoista jälkeä myöskään, vaikka toki yökuvaustilalla saadaan helpotusta kuvien lopputulokseen. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Xiaomi Mi 10T Pron 13 megapikselin ultralaajakulmakameralla.

Xiaomi Mi 10T Pron 5 megapikselin makrokameralla pystytään kuvaamaan kuvia 2-10 senttimetrin etäisyydellä kohteesta ja ainakin muutamien testikuvien perusteella jälki oli kohtuullista. Makrokamera vaatii hyvän lopputuloksen saavuttamiseen erittäin paljon valoa, eikä kamerasta ole mitään hyötyä heikossa valaistuksessa. Makrokamera ei mielestäni myöskään kuulu huippupuhelimiin, sillä kamerasta ei ole todellista hyötyä. Myös pääkameralla vastaavien kuvien taltioiminen olisi varmasti mahdollista. Alapuolella on kuitenkin muutama makrokuva, jotka ovat otettu Xiaomi Mi 10T Pron makrokameralla.

Etukameran tarkkuus Xiaomi Mi 10T Prossa on 20 megapikseliä ja siinä on f/2.2-aukko, 27 mm polttoväli, 1/3,4” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Etukamera on erittäin laadukas ja sen avulla saadaan taltioitua tarkkoja sekä luonnollisilla väreillä varusteltuja selfiekuvia. Esimerkiksi paljon selfiekuvia taltioivalle Xiaomi Mi 10T Pro on loistava vaihtoehto. Oletusarvoisesti etukameran kuvat ovat 5 megapikselin tasoisia pikseleiden yhdistämistekniikan takia, mutta tarkkuuden voi vaihtaa myös täyteen 20 megapikseliin, jos sen näkee järkeväksi. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jolloin kuvan taustan saa mukavasti sumennettua.

Xiaomi uudisti MIUI 12 -käyttöliittymässä kamerasovelluksensa ja nyt se löytyy luonnollisesti myös Mi 10T Pro -puhelimesta. Olemme jo monesti todenneet kamerasovelluksen olevan käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa supermakrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomausvalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi Mi 10T Pron kohdalla zoomausvalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran välillä (0,6x). Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva, muotokuva ja yö sekä enemmän tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi Mi 10T Pro -puhelimesta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, makro). Manuaalitilassa voi myös säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 108 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi Mi 10T Pro on saanut jo Android 11 -käyttöjärjestelmäpäivityksen.

Xiaomi Mi 10T Pro toimitettiin uutena Googlen Android 10 -käyttöjärjestelmällä, mutta sittemmin Xiaomi on päivittänyt puhelimeen tuoreimman Android 11 -version. Xiaomi hyödyntää puhelimessa tuttuun tyyliinsä yhtiön omaa MIUI 12 -käyttöliittymää. Testijakson aikana Mi 10T Pro sai useammankin päivityksen, joista tuoreimman mukana toimitettiin Googlen 1. tammikuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Yksi suurimmista heikkouksista puhelimen ohjelmiston osalta on päivitettävyys, sillä Xiaomi ei ole antanut minkäänlaista lupausta. Puhelin sai jo Android 11 -version, joka saattaa jäädä laitteen viimeiseksi suuremmaksi Android-versioksi, tai sitten puhelin saa myös syksyllä jakeluun tulevan Android 12 -version. Xiaomi Mi 10T Pro on kuitenkin Android Enterprise Recommended -sertifioitu laite, josta voidaan päätellä hieman päivitystukea. Google on vaatinut, että Xiaomi Mi 10T Pron on saatava ainakin yksi suurempi Android-päivitys, joka oli siis Android 11. Lisäksi Xiaomin täytyy taata puhelimen saavan korkeintaan kolmen kuukauden välein tietoturvakorjauksia.

Kävimme jo MIUI 12 -käyttöliittymän uudistuksia tarkemmin läpi Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen kohdalla, joten MIUI:sta kiinnostuneet voivat käydä lukemassa uudistuksista enemmän sieltä. Lyhyesti todettuna MIUI 12 on Xiaomin oma versio Androidista, joka on hyvin raskaasti kustomoitu sekä oppia on otettu joissakin kohdissa jopa Applelta. Kokonaisuudessaan MIUI 12 on kuitenkin hyvin sulava toimivuudeltaan, eikä tunnu niin raskaalta kuin voisi kuvitella.

Xiaomi Mi 10T Prossa MIUI 12 tuntui toimivan ongelmitta ja suurempia bugeja tai haasteita ei tullut vastaan. Yksi ongelma MIUI:ssa on sisäänrakennetut mainokset, mutta niitä on onneksi vain vähän. Henkilökohtaisesti tykkään MIUI 12 -käyttöliittymän kattavista ja monipuolista ominaisuuksista, joiden avulla puhelimesta saa juuri omaan tyyliin sopivan. Käyttöliittymä ei ole myöskään enää yhtä raskas käyttää kuin aikaisemmin, vaan Xiaomi on keventänyt käyttökokemusta selvästi.

Yhteenveto

Xiaomi Mi 10T Pro ei ole enää mikään uusin puhelin, mutta silti erinomainen vaihtoehto uutta etsiessä. Puhelin erottuu edelleen kilpailijoistaan ja edullisella 500-650 euron hinnallaan Xiaomi Mi 10T Prolle on haastava löytyy todellisia kilpailijoita. Valttikortteja puhelimessa on erityisesti 108 megapikselin kamera, suuri akku, 144 hertsin näyttöpaneeli sekä premium-viimeistely. Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 10T Pro on tottua Xiaomia.

Henkilökohtaisesti tykästyin Xiaomi Mi 10T Prossa erityisesti hyvänlaatuiseen LCD-näyttöpaneeliin, jossa on 144 hertsin virkistystaajuus. Itse en ole hetkeen yhtä hyvää LCD-näyttöä puhelimissa nähnyt, eikä se kalpene paljoakaan AMOLED-näytöille. Toinen mistä puhelimessa tykkäsin, oli hyvä akunkesto ja erityisesti 33 watin pikalataus, jolla akkua saa mukavan nopeasti lisää. Myös 108 megapikselin pääkamera tuottaa hyvää jälkeä monissa tilanteissa. Puhelimen rakenteessa ei ollut myöskään mitään suurempia valittamisen aiheita, vaikka toki IP68-luokitusta olisin jo tässä hintapisteessä kaivannut.

Xiaomi Mi 10T Pron suurin heikkous on mielestäni telekameran puuttuminen, joten todellista optista zoomausta ei puhelimessa ole. Lisäksi makrokameran puhelimesta olisi voinut jättää kokonaan pois. Xiaomin yksi huomattavin heikkous on ohjelmistossa, jolle ei luvata minkäänlaista päivityslupausta. Xiaomi Mi 10T Pron tuki saattaa ohjelmiston osalta loppua vuoden sisällä, mitä ei voi hyväksyä huippupuhelimilta.

Suomessa Xiaomi Mi 10T Pro tuli myyntiin jo vuoden 2020 puolella, mutta on edelleen yksi parhaimmista vaihtoehdoista edulliseksi huippupuhelimeksi. Laite on saatavilla 8 + 256 gigatavun muistivariantissa 649 euron suositushintaan, mutta arvostelun kirjoitushetkellä Xiaomi Mi 10T Pron voi saada jo 549 euron hintaankin. Xiaomi myy puhelinta kolmessa väriversiossa, jota ovat musta Cosmic Black, hopea Lunar Silver sekä sininen Aurora Blue. Xiaomi Mi 10T Pro -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Xiaomi Mi 10T Pro

8.6

SuomiMobiilin testattavana käväisi Xiaomin vuoden 2020 loppupuolen mielenkiintoisin uutuuspuhelin, eli Xiaomi Mi 10T Pro.

Hyvää
  • Laadukas premium-rakenne
  • Erinomainen LCD-näyttöpaneeli korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 865 on riittävään tehokas + kohtuulliset 5G-yhteydet
  • Stereokaiuttimet, nopea sormenjälkilukija ja infrapunalähetin
  • Loistava akunkesto ja nopea 33 watin pikalataus (laturi myyntipakkauksessa)
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Pääkameran kuvien laatu huippuluokkainen
  • MIUI 12 -käyttöliittymän monipuoliset asetukset
Huonoa
  • Ei IP68-luokitusta
  • Näyttöä kiertää paksu muovikaistale
  • Ultralaajakulmakamera ja makrokamera eivät kovin erikoisia
  • Telekamera puuttuu
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Xiaomi ei ole antanut päivityslupausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Kyllä kehittäjän asetusten kautta löytyvät jokseenkin kaikki muutkin laadukkaat Bluetooth-koodekit kuin aptX. Eseimerkiksi Sonyn viritinvahvistimeen yhdistettäessä luuri ilmoitti, että käytössä on LDAC.

  2. Eikö nuo Xiaomin mainokset saa kytkettyä asetuksista pois?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut