ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi 11 – Tyylikäs ja tehokas huippupuhelin vakuuttaa monella tavalla

Xiaomi Mi 11

Xiaomi esitteli helmikuun alussa uuden huippuluokan Mi 11 -älypuhelimen, joka on yhtiön alkuvuoden tärkein uutuuspuhelin. Xiaomi Mi 11 on myös samalla maailman ensimmäinen älypuhelin Qualcommin tuoreimmalla Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä, joka tullaan näkemään vuoden 2021 alkupuolella monissa huippupuhelimissa. Xiaomi Mi 11 on tulossa Suomessa myyntiin maaliskuun puolivälissä.

Uuden järjestelmäpiirin ohella Xiaomi on panostanut erityisesti näyttöön. Xiaomi Mi 11 tarjoaa suuren AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on 120 hertsin virkistystaajuus sekä muita alan johtavia toteutuksia. Puhelimessa on lisäksi 108 megapikselin kolmoiskamera, tehokas pikalataus sekä laadukas stereoäänentoisto. Euroopassa Xiaomi on ilmoittanut Mi 11 -puhelimen hinnan olevan 749 euroa, mutta virallinen hinnoittelu Suomessa tullaan ilmoittamaan 15. maaliskuuta. Yleisesti Xiaomin puhelimien hinnat ovat olleet ilmoitettua korkeampia, mutta mitään radikaalia korotusta hintaan ei ole odotettavissa.

SuomiMobiilissa Xiaomi Mi 11 oli testattavana aktiivisesti kahden viikon ajan, jonka perusteella puhelimesta on helppo jakaa mielipiteitä sekä antaa kattava arvostelu. Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja millaisia latausnopeuksia mukana toimitettava laturi tarjoaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 11 (M2011K2G)
Mitat: 164.3 x 74.6 x 8.06 mm
Paino: 196 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.81 tuumaa / WQHD+ (3200 x 1440) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680)
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.85 / 26 mm / 1/1.33" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.4 / 1.12 µm / 1/3.06" / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP telemakrokamera (f/2.4 / 1.12 µm / 1/5.0" / AF) + LED-salama
Etukamera: 20 MP etukamera (f/2.2 / 27 mm / 1/3.4" / 0.8 µm)
Akku: 4600 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + MIUI 12 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 55 watin langallinen lataus / 50 watin langaton lataus / käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 ja aptX HD -tuki / aptX Adaptive / stereokaiuttimet (Harman Kardon)
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä / infrapunasensori
Värit: Musta (Midnight Gray) / Sininen (Horizon Blue) / Valkoinen (Cloud White)
Hinta: 749 € (globaali suositushinta)

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi 11 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö. Kaupallisen version sisältö saattaa poiketa kuvasta.

Xiaomi on ottanut myyntipakkauksen kanssa hieman tämän hetken standardeista poikkeavan toteutuksen, sillä Mi 11 toimitetaan hyvin tutussa paksussa myyntipakkauksessa, joka pitää sisällään kaiken tarvittavan toisin kuin muutamalla kilpailijalla. Ulkoisesti valkoista myyntipakkausta koristavat Mi 11 -logo, Xiaomin logot sekä muutamat tekstit, jotka kertovat laitteen tärkeimmistä ominaisuuksista. Myyntipakkauksen ulkopuoli kertoo laitteessa olevan muun muassa 108 megapikselin kamera, 5G-yhteydet sekä Harman Kardonin äänentoisto. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös mainittuna laitteen mallikoodi, väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä paketista ilmestyy pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun jälkeen myyntipakkauksesta löytyy itse Xiaomi Mi 11, jonka alapuolella ovat vielä 55 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Testiin saatu puhelin toimitettiin hieman vajavaisella myyntipakkauksella, sillä kaupallinen versio pitää sisällään myös 3,5 millimetrin kuulokeliitinadapterin sekä muutamia muita ohjeistuspapereita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Mi 11 -puhelimen myyntipakkaus on hyvin tuttua Xiaomia ja mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman enemmän. Hienoa oli nähdä, että mukana toimitetaan suojakuori oletusarvoisesti, eikä sellaista nyt enää tarvitse erikseen ostaa. On myös hienoa nähdä, ettei Xiaomi ole lähtenyt Euroopan markkinoilla Applen ja Samsungin kelkkaan, jossa puhelimen mukana ei toimiteta laturia. Xiaomi on onnistunut mielestäni erinomaisesti Mi 11 -puhelimen myyntipakkauksen kanssa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Puhelimen rakenteessa on monta hyvinkin mielenkiintoista yksityiskohtaa, mutta yleistuntumalta kyseessä on jälleen yksi erinomaisesti viimeistelty huippupuhelin. Xiaomi hyödyntää Mi 11:ssä laadukasta alumiinikehystä sekä tuoreimpia Gorilla Glass Victus -lasipintoja. Puhelin on globaalisti julkaistu kolmessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Midnight Gray, sininen Horizon Blue sekä valkoinen Cloud White. Testiin saatu versio oli sininen, joka nähdään tämän arvostelun kuvissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muotoilultaan Xiaomi Mi 11 on hyvin mielenkiintoinen ja mukana on paljon yksityiskohtia. Alumiinikehyksestä on pyritty tekemään kapea ja painikkeiden kohdalle on toteutettuna pieni levennys. Lisäksi kehyksen ylä- ja alareunat on hiottu tasaiseksi, mikä tuo hieman erilaista ilmettä. Xiaomi on myös saanut lasipinnat ja alumiinikehyksen saumattomasti toisiinsa kiinni, eikä häiritseviä saumakohtia ollut havaittavissa. Käteen Xiaomi Mi 11 istuu erinomaisesti, sillä takaosan lasipinta on hieman kaartuva, mikä takaa ergonomisen otteen. Testijakson aikana rakenteessa pieneksi ongelmaksi koitui kameran ulkoneminen, jonka takia puhelinta pöydällä käytettäessä laite pääsee hieman keikkumaan kameran varassa.

Takaosan lasipinnan Xiaomi on viimeistellyt miellyttävästi mattapintaiseksi, mikä on ainakin allekirjoittaneen mieleen. Mattapinta tuntuu käteen paremmalta ja pehmeämmältä kuin kiiltävä lasi. Lisäksi mattapinta ei ole yhtä herkkä naarmuuntumaan kuin kiiltävä lasipinta. Mattapinta ei kerää myöskään yhtä paljoa likaa tai sormenjälkiä. Testijakson aikana lasipintoihin ei syntynyt huomattavia naarmuja perinteisessä päivittäisessä käytössä, mikä on Gorilla Glass -lasipintojen ansiota. Puhelimen takaosassa on Gorilla Glass 5 -lasia ja etuosassa on tuoreinta Gorilla Glass Victus -lasia. Xiaomi on myös suojannut näytön tuoreeltaan muovikalvolla, joten ainakin ensi alkuun muovikalvo suojaa näyttöä hyvin.

Xiaomi on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 164,3 x 74,6 x 8,06 millimetriä ja painoksi 196 grammaa. Puhelin ei ole mistään kompakteimmasta päästä, mutta näyttöön suhteutettuna Xiaomi on onnistunut minimoimaan ylimääräiset millimetrin rakenteesta. Erityisesti hienoa oli nähdä, että puhelimesta oli saatu mukavan ohut, mikä ei ole tänä päivänä mikään itsestäänselvyys. Painoa laitteella on kuitenkin hieman normaalia enemmän, mikä selittynee suurella akulla ja laadukkailla materiaalivalinnoilla. Jo heti ensimmäisellä kerralla laitetta otettaessa käteen on havaittavissa jämäkkyys, eikä puhelin pääse juurikaan käsien välissä taipumaan. Yllättävää oli kuitenkin, että ainakin testiin saatu esituotantoversio päästeli jonkin verran natinaa, joka kuulosti siltä kuin akku olisi päässyt hieman taivuttaessa liikkumaan.

Valitettavasti Xiaomi ei ole saanut puhelimesta IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävää, joten laitetta ei ole tarkoitettu upotettavaksi veteen. Jonkinlainen vedenkestävyys puhelimelta kuitenkin löytyy, sillä Xiaomi on esimerkiksi tiivistänyt SIM-korttiluukun erillisellä kumillaan. Xiaomi Mi 11 ei todennäköisesti hajoa pienestä vesisateesta, mutta tahallaan vedelle ei laitetta kannata altistaa. Xiaomin takuu ei nimittäin kata mitään nesteestä aiheutuneita ongelmia. Virallisen IP-luokituksen puuttumista voidaan pitää Mi 11:n yhtenä suurimpana rakenteellisena heikkoutena, sillä 750 euron hintaisen huippupuhelimen voisi olettaa jo vuonna 2021 olevan vedenkestävä.

Xiaomi Mi 11:n etuosassa valtaa pitää suuri näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 91,5 prosenttia. Näytössä on varsin kapeat kehykset, mutta alareunassa on silminnähden hieman paksumpi kehys. Xiaomin mukaan näyttö kaartuu neljältä reunalta, mutta huomattavin kaartuvuus nähdään kyljissä, kun taasen ala- ja alareunan kaartuvuus on hyvin minimaalista. Näytön vasemmassa yläkulmassa on minimaalinen etukameraa varten tehty reikä sekä puheluihin käytettävä kaiutin löytyy pienestä rakosestaan näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet on integroitu näyttöön. Xiaomi Mi 11:n näytön alareunassa on myös integroitu optinen sormenjälkilukija.

Laitteen takaosassa silmiin pistää ensimmäisenä neliömäinen kamera-alue, joka on suuri ja koostuu niin sanotusti kolmesta kerroksesta. Kamera-alueessa on alatasolla makrokamera, kaksois-LED-salama sekä teksti ”108MP OIS ASPH.” Hieman korkeammalla on ultralaajakulmakamera ja kaikista korkeimmalla on pääkamera, joka on korostettu omalla hopealla kehyksellään. Xiaomi Mi 11:n takaosassa on myös Xiaomin logo, 5G-logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Lisäksi virtapainike on hienoisesti kuvioitu, joten se eroaa muista painikkeista jo tuntumaltaan. Xiaomi Mi 11:n yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä toinen laitteen kaiuttimista. Kaiuttimen rinnalla on myös Harman Kardonin logo. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Xiaomi Mi 11 -puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Xiaomi Mi 11 -puhelimen yksi mainostetuimmista ominaisuuksista on näyttö, sillä kyseessä kerrotaan olevan Xiaomin tähän asti kehittynein näyttötoteutus. Teknisesti näyttö on erittäin vaikuttava, sillä Xiaomi on ottanut käyttöön monilta kilpailijoilta löytyneitä toteutuksia, mutta tarjoaa myös ominaisuuksia, joita ei monista puhelimista vielä löydy. Lisäksi Mi 11 näyttö on saanut esimerkiksi arvostetun DisplayMaten testissä arvosanaksi A+.

Näyttö on kooltaan 6,81 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on WQHD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 3200 x 1440 pikseliä. Yhteensä tuumaa kohden näytössä on 515 pikseliä, joten kyseessä on erittäin tarkka näyttö, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen ainakaan paljain silmin ole mahdollista. Tarkalta näytöltä esimerkiksi videoiden ja elokuvien katselu on erittäin miellyttävää. Näytössä on myös tuttu 20:9-kuvasuhde, ja se kaartuu valmistajan mukaan kaikilta reunoilta. Ylä- ja alareunojen kaartuvuus on kuitenkin hyvin minimaalinen ja käytännössä vain näytön päällä oleva lasi kaartuu enemmän.

Yksi Xiaomi Mi 11 -puhelimen näytön kohokohdista on 120 hertsin virkistystaajuus, joka tuottaa käyttökokemuksesta sulavamman ja miellyttävämmän. 120 hertsin virkistystaajuus näytössä ei ole enää mikään täysin uusia asia, mutta Xiaomin tapauksessa 120 hertsiä on yhdistetty QWHD+ -tarkkuuteen, mikä on ollut tähän mennessä varsin harvinaista. Monet älypuhelimet ovat rajoittaneet 120 hertsin toimimaan vain Full HD+ -tarkkuudella. Korkea virkistystaajuus on toteutettuna myös älykkäällä AdaptiveSync-tekniikalla, jolloin puhelin osaa automaattisesti valita parhaan virkistystaajuuden sovelluksesta ja käyttötilanteesta riippuen, jolloin pystytään optimoimaan myös virrankulutus parhaimmaksi mahdolliseksi. Eli joka tilanteessa ei ole käytössä 120 hertsin virkistystaajuus. Näyttöön on saatu myös korkea 480 hertsin kosketusherkkyys, joten kosketusviive on hyvin pieni.

Xiaomi Mi 11:n näytössä on myös tuki tuttuun huippuluokan tyyliin HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Xiaomi Mi 11 tarjoaa lisäksi Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tukee tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella sekä HDR 10 -tekniikalla.

Xiaomi on mainostanut puhelimessa myös erittäin korkeaa 1500 nitin maksimikirkkautta, joka on yksi tämän hetken suurimmista kirkkauksista älypuhelimien näytöissä. Näytön kirkkauden puute ei tullut testijakson aikana vastaan kertaakaan, vaan näytöstä sai hyvin selvää kaikissa olosuhteissa ja myös luettavuus oli hyvällä tasolla auringonvalossa.

Näyttöä varten Xiaomi on tuonut mukaan monipuoliset asetukset, joilla näyttöä on mahdollista säätää oman mielen mukaisesti. Esimerkiksi näytön värejä on mahdollista säätää kattavasti, vaikkakin testijakson aikana ei asetuksiin tarvinnut koskea. Xiaomi oli oletusarvoisesti optimoinut näytönvärit ainakin omaan silmään miellyttäväksi. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (auto, kyllästetty, alkuperäinen väri), mutta lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä.

Xiaomi Mi 11:n näyttöasetuksissa on myös mahdollista vaihtaa Full HD+- ja WQHD+ -tarkkuuksien välillä sekä virkistystaajuus voidaan valita 120 ja 60 hertsin välillä. Näyttöä varten Xiaomi on toteuttanut myös muita asetuksia, jotka pohjautuvat tekoälyyn. Esimerkiksi AI HDR -asetus käsittelee videot HDR-tehosteilla, jotta yksityiskohtia saadaan näkyviin enemmän. AI-kuvaparannustilassa saadaan korostettua kuvien kohteita säätämällä dynaamisesti näytön tehosteita. Xiaomi on tuonut mukaan myös MEMC-tekniikan, jolla alhaisen kuvataajuuden videoita voidaan muokata sulavammaksi lisäämällä kuvataajuuksia videoihin automaattisesti. Vastaava toteutus on nähty myös esimerkiksi OnePlus 8 Pro -puhelimessa.

Puhelimen muita näytön asetuksia ovat muun muassa lukutila sekä DC-himmennys. Xiaomi Mi 11 tukee myös koko käyttöjärjestelmän kattavaa tummaa tilaa, jolloin AMOLED-näyttöpaneeli pääsee näyttämään kyvykkyytensä. AMOLED-tekniikka toistaa tummat värit paremmin kuin kilpailevat tekniikat. Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 11 -puhelimen näyttö on parhaimpia, joita olen testannut. Näyttö loistaa jokaisella osa-alueella, eikä siinä ole mitään heikkouksia havaittavissa. Henkilökohtaisesti tykästyin näytön värintoistoon, tarkkuuteen sekä sulavaan kokemukseen. Xiaomi Mi 11:n ostajan ei ainakaan tarvitse pettyä näyttöön, vaan varmasti yllättyy sen laadukkuudesta.

Alareunasta kaartuva näyttölasi helpottaa elenavigoinnin toteuttamista.

Kuten jo aikaisemmin totesin, niin Xiaomi on toteuttanut Mi 11 -puhelimeen huolella viimeisteltyjä yksityiskohtia ja tällä kertaa Xiaomi on ottanut näytön käyttökokemuksen huomioon jo laitteen rakenteessa. Kaartuvat näytön reunat ja erityisesti alareunasta kaartuva lasi helpottaa valtavasti laitteen käyttöä. Android-käyttöjärjestelmä pohjautuu nykyisen vahvasti eleohjattavuuteen ja nyt alareunasta kaartuva lasi helpottaa navigoinnin toteuttamista ja tekee kokemuksesta sulavan. Esimerkiksi aloitusnäyttöön palatessa peukalo liukuu näyttölasilla sulavasti, eikä tökkää laitteen alareunaan kuten monissa muissa puhelimissa, joissa näyttölasi on alareunasta täysin suora. Näyttölasin pienen kaartuvuuden hyödyn huomaa vasta kun sitä itse pääsee käyttämään.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Koska kyseessä on vuoden 2021 huippupuhelin, niin Xiaomi luottaa laitteessa tuoreimpaan Qualcommin kehittämään Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin. Kyseessä on myös ensimmäinen SuomiMobiilissa testattu puhelin, josta kyseinen järjestelmäpiiri löytyy. Uutuuspiirissä Qualcomm on panostanut paremman suorituskyvyn ohella myös energiatehokkuuteen sekä uuteen 5G-modeemiin.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

Xiaomi Mi 11 on tarjolla kahdessa muistivariantissa, joista edullisemmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Toisessa versiossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei Xiaomi Mi 11 -puhelimeen ole saatu, joten käyttäjien täytyy tyytyä sisäiseen tallennustilaan.

Suorituskykytesteissä Xiaomi Mi11 pärjäsi hyvin, mikä on myös osittain odotettua ottaessa huomioon laitteen tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. AnTuTu-testissä Xiaomi Mi 11 sai parhaimmat pisteet kuin yksikään aikaisemmin testattu puhelin ja Geekbench 5 -testissä tulokset olivat hyvällä tasolla. 3D Mark Slingshot Extreme -testissä Xiaomi Mi 11:n kohdalla loppuivat annettavat pisteet kesken, sillä laitte läpäisi testin täydellisesti. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Xiaomi Mi 11:n saamia pisteytyksiä Apple iPhone 12 Pro- ja Samsung Galaxy S21+ -puhelimien saamiin vastaaviin pisteytyksiin. Xiaomi Mi 11 voittaa suorituskyvyssä Galaxy S21+ -puhelimen, mutta on toisissa testeissä hieman jäljessä iPhone 12 Prota.

Testitulokset
Xiaomi Mi 11 (SD888) Apple iPhone 12 Pro (A14B) Samsung Galaxy S21+ (E2100)
AnTuTu (V8): 698 393 pistettä 578 202 pistettä 611 720 pistettä
Geekbench 5 (single): 911 pistettä 1605 pistettä 742 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3212 pistettä 4053 pistettä 2475 pistettä
PCMark 2.0: 10 650 pistettä EI TULOKSIA* 12 235 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet 5218 pistettä 7679 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet 6201 pistettä 10 361 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet 3355 pistettä 4029 pistettä
3DMark Wild Life: 5751 pistettä EI TULOKSIA* 3323 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Pelkästään suorituskykytestien tuloksia ei kannata kuitenkaan minkään puhelimen kohdalla pelkästään tarkastella, sillä ne eivät usein kerro laitteen toimivuudesta päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana Xiaomi Mi 11 toimi kuten muutkin huippupuhelimet, eli havaittavissa ei ollut suorituskykyongelmia tai muitakaan erikoisia haasteita. Suorituskyky riittää mainiosti raskaimpienkin pelien pelaamiseen, mutta myös peruskäyttö on erittäin sulavaa ja miellyttävää.

Monille huippupuhelimien suorituskyky on yleensä aina riittävä, mutta kovimmat käyttäjät, kuten pelaajat arvostavat myös suorituskyvyn vakautta pidemmässä käytössä. Olemme SuomiMobiilissa pyrkineet simuloimaan puhelimen pidempää käyttöä stressitestissä, jossa ajoimme peräjälkeen Xiaomi Mi 11 -puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset testin jälkeen olivat varsin odotettuja ja alapuolella olevassa kuvaajassa on esitetty testeistä saadut tulokset.

Xiaomi Mi 11 -puhelimen ”stressitesti”, jossa AnTuTu-suorituskykytesti ajettu läpi peräkkäin viisi kertaa.

Ensimmäisellä testauskerralla AnTuTulla saatiin aikaiseksi 698 393 pistettä, mutta jo toisella testauskerralla pisteet tippuivat hieman sekä kolmannella kerralla pisteet tippuivat testin alhaisimmalle tasolle, eli 627 511 pisteeseen. Kolmannen testauskerran jälkeen Xiaomi Mi 11 oli erittäin kuuma, eikä puhelin ollut miellyttävää pitää kädessä. Laitteen kuumenemisen sekä pidemmän raskaan käytön aikana suorituskyky laski hieman huippulukemistaan, mutta tiputus ei ollut kuitenkaan liian radikaalia.

Kuten stressitestissä tuli todettua, niin pitkässä ja raskaassa käytössä Xiaomi Mi 11 lämpenee selvästi, mutta peruskäytössä mitään ylimääräistä lämpenemistä ei ollut havaittavissa. Xiaomi Mi 11 -puhelimeen on myös sisäänrakennettuna varsin tuttu höyrykammiojäähdytys, jonka pitäisi siirtää lämpöä järjestelmäpiiriltä ympäri laitetta tasaisesti, jotta lämpö pääsisi helpommin pois laitteen sisältä. Jäähdytysjärjestelmän toimivuutta on hyvin vaikea testijakson aikana todentaa, mutta Xiaomi on ainakin ottanut lämpenemisen huomioon laitetta kehitettäessä.

5G-testi Xiaomi Mi 11 -puhelimella.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Xiaomi Mi 11 pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta valitettavasti mmWave-tukea ei löydy. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta Xiaomi Mi 11 -puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Xiaomi Mi 11 tukee kahtatoista 5G-taajuusaluetta non-standalone-verkoissa (NSA), jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 41, 77, 78 sekä 79. Lisäksi puhelin tukee myös SA-tekniikan 5G-verkkoja kahdella taajuusalueella, jotka ovat n1, 3, 7, 28, 41, 77, 78 sekä 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue.

Xiaomi Mi 11 -puhelimeen voidaan asettaa kaksi nano-SIM-korttia samanaikaisesti. Muistikorttipaikkaa ei löydy.

Testijakson aikana Xiaomi Mi 11:n testijakso suoritettiin pääasiassa 5G-verkkojen ulottumattomissa, mutta 5G-yhteyksiä testattiin satunnaisesti DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnassa. Parhaimmillaan puhelin pystyi tarjoamaan 828 Mbps latausnopeudet sekä 72 Mbps lähetysnopeudet. Keskivertolatausnopeudet puhelimella asettuivat usein 500-700 Mbps tasolle, joten 5G-nopeudet olivat hyvät. Testijakson aikana havaittiin, että Xiaomi Mi 11 ei aina DNA:n verkoissa löytänyt 5G:tä, vaikka muut laitteet samalla liittymällä ja samassa sijainnissa pääsivätkin 5G-verkkoon. Kokonaisuudessaan 5G-yhteydet tuntuivat toimivan puhelimessa vähintään hyvin.

Äänentoisto, sormenjälkilukija sekä muita huomioita

Xiaomi Mi 11 on täynnä mielenkiintoisia teknisiä toteutuksia, joiden avulla Xiaomi pyrkii eroamaan kilpailijoistaan. Erityisesti äänentoisto on osa-alue, johon Xiaomi on panostanut Mi 11 -puhelimessa. Xiaomi on aloittanut yhteistyön Harman Kardonin kanssa, joka on virittänyt puhelimen stereokaiuttimet niin, että niiden kautta äänet toistuvat laadukkaasti. Puhelimen molemmissa päädyissä on kaiuttimet, jotka yhdessä tuottavat yhden parhaimmista äänikokemuksista mitä on älypuhelimissa nähty.

Laitteen sivuilla olevat kaiuttimet eivät ole yhtä hyvät kuin muutamissa huippupuhelimissa nähdyt eteenpäin suunnatut kaiuttimet, mutta äänenlaadultaan toteutus on hyvä. Esimerkiksi musiikin kuuntelu on miellyttävää Xiaomi Mi 11:n omilla kaiuttimilla ja äänenlaatu on riittävän hyvä myös elokuvien ja videoiden katseluun. Kaiuttimista lähtee myös mukavasti ääntä, jos sille on tarvetta. Stereokaiuttimien ohella Xiaomi on panostanut myös kuulokkeisiin.

Puhelimen mukana toimitetaan 3,5 millimetrin kuulokeliitinadapteri, jolla perinteiset kuulokkeet saadaan yhdistettyä puhelimeen. Puhelimessa on myös kuulokkeille omia asetuksia, joille kuuntelukokemuksesta saadaan aikaisempaa personoidumpi langallisien kuulokkeiden kautta. Myöskään langattomien kuulokkeiden ystäviä ei ole unohdettu, sillä Xiaomi Mi 11 tukee tuoreinta Bluetooth 5.2 -standardia sekä tarjoaa myös Qualcommin laadukkaita tekniikoita, kuten aptX HD:n ja aptX Adaptiven.

Sormenjälkilukijan Xiaomi on integroinut näytön alareunaan ja toteutus on adaptiivinen. Sormenjälkilukija tuntui testijakson aikana erittäin nopealta ja luotettavalta. Jos sormi oli märkä, niin lukija ei välttämättä avannut lukitusta, mutta lähes aina toimivuus oli erinomainen. Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta sitä ei testijakson aikana suuremmin testattu. Etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus on yleisesti tietoturvattomampi vaihtoehto kuin sormenjälkilukija.

Sykemittaus onnistuu Xiaomi Mi 11 -puhelimen sormenjälkilukijalla.

Xiaomi Mi 11 on yksi ensimmäisistä älypuhelimista, joka pystyy hyödyntämään näytönalaista sormenjälkilukijaa myös sykkeen mittaamiseen. Toistaiseksi mittaus ei ollut mahdollista globaalissa Mi 11 -versiossa oletuksena, mutta asentamalla Kiinan markkinoille suunnatun Xiaomin Health-sovelluksen onnistui ominaisuuden testaaminen. Valitettavasti sormenjälkilukijaan pohjautuva sykkeenmittaus ei suuremmin vakuuttanut, sillä tulokset olivat järjestäen selvästi erilaisia kuin esimerkiksi älykellolla mitatut tulokset. Kun sykettä mitataan sormenjälkilukijalla, niin mittaamisessa käytetään fotopletysmografia-mittausta (PPG). Kyseinen mittaustapaa on monesti moitittu epätarkkuudesta lääketieteellisessä käytössä.

Xiaomi on laittanut Mi 11 -puhelimeen myös muutaman muun hyödyllisen ominaisuuden, joista yksi mainitsemisen arvoinen on infrapunalähetin. Kyseisen sensorin avulla puhelinta voidaan käyttää monien elektroniikkalaitteiden, kuten television kaukosäätimenä. Myös värinämoottori puhelimessa on erittäin miellyttävä, mikä on oli myös odotettua. Xiaomi Mi 11:n mainittavia teknisiä ratkaisuja ovat myös Wi-Fi 6- ja NFC-tuki.

Akunkesto ja lataus

Xiaomi on laittanut puhelimeen suuren 4600 milliampeeritunnin akun, joka ei ole kuitenkaan aivan markkinoiden suurimmasta päästä. Odotukset akunkestosta eivät olleet kovin korkealla ottaen huomioon laitteen terävän ja kehittyneen näytön sekä uusimmat tekniikat, jotka vievät yleisesti enemmän akkua. Xiaomi Mi 11:n akku riitti kuitenkin juuri siihen mitä oli luvattukin. Xiaomi on luvannut akun kestävän yhdellä latauksella koko päivän, ja tämä todettiin myös testijakson aikana. Yleisesti akkua oli iltaisin jäljellä 15-25 prosenttia, jos laitetta oli käytetty aktiivisesti päivän aikana.

Päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli näyttö asetettuna parhaimpiin asetuksiinsa, eli QWHD+ -tarkkuus ja 120 hertsin virkistystaajuus olivat käytössä. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.

Xiaomi Mi 11 tukee huippupuhelimelle ominaiseen tyyliin monipuolisesti tehokkaita lataustekniikoita. Laitteessa on tuki 55 watin langalliselle pikalataukselle sekä 50 watin langattomalle pikalataukselle. Xiaomin mukaan langallisesti ladattaessa Mi 11 latautuu tyhjästä täyteen vain 45 minuutissa ja langattomasti 53 minuutissa. Xiaomi Mi 11 tukee lisäksi 10 watin käänteistä langatonta latausta, jonka avustuksella voidaan ladata muita Qi-standardia tukevia laitteita suoraan puhelimella. Esimerkiksi älykellon tai kuulokkeiden lataaminen onnistuu käänteisen langattoman latauksen avustuksella.

Xiaomi alkaa olemaan yksi harvoista älypuhelinvalmistajista, joka toimittaa puhelimiensa mukana laturin. Paketista löytyy tehokas 55 watin laturi, joten pystyimme testijakson aikana testaamaan laitteen akun latausnopeuden parhaimmalle lataukselle, jota Mi 11 tukee. Valitettavasti langattoman latauksen testaaminen ei ollut mahdollista, sillä testiin ei saatu 50 watin teholla toimivaa latausalustaa. Alapuolella on nähtävissä langallisen lataustestin tulokset.

Xiaomi Mi 11 -puhelimen lataustesti mukana toimitettavalla 55 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Xiaomi Mi 11 latautuu lähes luvatussa aikataulussa tyhjästä täyteen, eli siihen kuluu vain 50 minuuttia. Luvatussa 45 minuutissa akkua on ladattu jo 99 prosenttia, joten akku oli jo lähes täysi. Puolessa tunnissa akkua on ladattuna jo 82 prosenttia, joten pikalataus on erittäin nopea ja hetkessä saadaan jopa koko päiväksi akkua. 50 prosentin varaustaso saavutetaan vain 17 minuutissa, mutta loppua kohden latausteho pienenee hieman. Esimerkiksi viimeiset 10 prosenttia latautuvat 15 minuutissa ja ensimmäiset 10 prosenttia vastaavasti 3 minuutissa. Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 11:n pikalataus on hintaluokassaan erittäin nopea ja riittää varmasti monien käyttöön.

Testijakson aikana havaittiin, että Xiaomi Mi 11 ei suuresta lataustehostaan huolimatta suuremmin lämmennyt latauksien aikana. Usein puhelimista tulee kuumia niitä ladattaessa suurella teholla, mutta Mi 11 oli yllättävä poikkeus. Xiaomi luottaa lataustekniikassa GaN-toteutukseen, joka pohjautuu galliumnitridiin. Se mahdollistaa muun muassa energiatehokkaamman toteutuksen, minkä lisäksi laturit ovat verrattain pieniä. Lisäksi toteutuksen valttikortti on myös se, että se ei tuota yhtä paljoa lämpöä kuin perinteiset laturit.

Pakkastesti

Testijakson aikana Xiaomi Mi 11 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 11 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, joten varausta oli 98 prosenttia jäljellä. Pakkastestin jälkeen ei ollut havaittavissa näytön hyytelöitymistä AMOLED-tekniikan ansiosta, ja myös näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan kylmänä ongelmitta. Xiaomi oli myös mahdollistanut salaman käytön kuvattaessa sekä hieman erikoisesti oli havaittavissa laitteen fyysisien painikkeiden muuttuvan varsin jäykiksi ja tuntuma muuttui heikoksi. Xiaomi Mi 11:n kohdalla akun lataamista ei ollut estetty kylmänä ollessa, mikä oli hieman erikoista. Xiaomi on yleensä estänyt akun lataamisen kylmänä turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi Mi 11:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 90 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä varsin totutulla tasolla ottaen huomioon, että testi toteutettiin näytön WQHD+ -tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti hyvin, että Xiaomi Mi 11 kestää varsin perinteisellä tavalla pakkasta. Akkua kului molemmilla testauskerroilla kohtalaisesti, mutta kulutus ei ole mitenkään huolestuttavalla tasolla. Pakkanen ei tuottanut puhelimen käytölle suurempia ongelmia, mutta erikoisesti Xiaomi oli antanut mahdollisuuden akun lataamiselle laitteen ollessa jääkylmänä. Myös Xiaomi Mi 11:n kohdalla testien aikana havaitut ongelmat tai huomiot katosivat laitteen palauduttua normaalilämpötilaansa muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kamerat ovat huippupuhelimissa osa-alue, joka kehittyy vuosi vuodelta paremmaksi. Xiaomi Mi 11 on niin sanottu ”perushuippupuhelin”, eikä tarjoa kameran osalta jokaisella osa-alueella markkinoiden parhaimpia toteutuksia. Kameroita on saatu puhelimen takaosaan kolme kappaletta, jotka ovat erittäin tarkka 108 megapikselin pääkamera, ultralaajakulmakamera sekä telemakrokamera. Xiaomi Mi 11 ei valitettavasti tarjoa varsinaista telekameraa tai periskooppikameraa, joten zoomausominaisuudet ovat yksi puhelimen heikoimmista osa-alueista.

108 megapikselin kamera perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL Bright HMX -sensoriin, jossa on f/1.85-aukko, 26 mm polttoväli, 1/3,33” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukko, 1/3,06” kennokoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla pystytään kuvaamaan jopa 123 asteen kuvakentällä. Viimeinen takaosan kamera on 5 megapikselin tasoinen telemakrokamera, jossa on f/2.4-aukko, 1/5,0” kennokoko, 1,12 µm pikselikoko sekä automaattitarkennus. Telemakrokameralla voidaan taltioida kuvia 3-10 senttimetrin etäisyydellä kohteesta. Xiaomi Mi 11 tarjoaa etuosassaan myös 20 megapikselin selfiekameran.

Xiaomi on painostanut laitetta ”elokuvapuhelimena”, sillä kameraan on tuotu paljon erilaisia elokuvamaisia ominaisuuksia. Kyseiset ominaisuudet ovat kattavia sekä niiden avustuksella pystyy tuottamaan vaikuttavia videoita, mutta tässä arvostelussa emme tule tarkastelemaan näitä ominaisuuksia kovinkaan tarkasti. Tulemme keskittymään pää asiassa vain kameroiden kuvausominaisuuksiin, sillä ne ovat varmasti monille käyttäjille tarpeellisempia kuin yksittäiset videokuvaustoiminnot.

Xiaomi Mi 11:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 108 megapikseliä (ISOCELL Bright HMX, f/1.85, 26 mm, 1/3,33”, 0,8 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (f/2.4, 1/3,06”, 1,12 µm, 123 asteen näkökenttä)
    • Telemakrokamera: 5 megapikseliä (f/2.4, 1/5,0”, 1,12 µm, AF, 3-10 cm tarkennus)
  • Etukamera: 20 megapikseliä (f/2.2, 27 mm, 1/3,4”, 0,8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla kuvattaessa Xiaomi Mi 11 taltioi oletusarvoisesti 27 megapikselin kuvia, sillä 108 megapikselin kameran kanssa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien kuvien aikaansaamiseksi. Oletusasetuksilla neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi, jolla on vaikutusta muun muassa hämäräkuvauksen parantamiseen. Erillisessä kuvaustilassaan myös täyden 108 megapikselin tasoiset kuvat ovat mahdollisia, mutta myöhemmin tässä arvostelussa tarkastelemme mitä eroja 27 ja 108 megapikselin kuvilla todellisuudessa on.

Xiaomilta on nähty jo aikaisemminkin puhelimia 108 megapikselin kameroilla, joten Mi 11:n pääkamera ei ole mitenkään ihmeellinen. Oletusarvoisesti 27 megapikselin kuvat ovat erinomaisia ja laadukkaita erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Testijakson aikana olin erittäin tyytyväinen pääkameran tuottamaan lopputulokseen, sillä kuviin saadaan paljon yksityiskohtia, dynaaminen alue on vaikuttava ja värit taltioituvat jopa yllättävän realistisesti. Kuvien yleistä laatua voisi hyvin verrata esimerkiksi iPhone 12 Pron pääkameran kuviin, sillä kovin suuria eroavaisuuksia ei ole ollut havaittavissa.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera suoriutuu myös hyvin ja Xiaomi on myös panostanut hämäräkuvaukseen uuden automaattisella yökuvaustilalla. Puhelin osaa käyttää yökuvaustilaa nyt automaattisesti, eikä tilaa tarvitse erikseen aktivoida käyttöön. Testijakson aikana pääkamera hyödynsi yökuvaustilaa lähes aina, jos kuvaustilanteen valaistus ei ollut tarpeeksi valoisa. Hämärässä kuvattaessa kuviin saadaan hyviä yksityiskohtia taltioitua ja valoa on kuvissa normaalia enemmän pidemmän valotusajan ansiosta. Xiaomi on myös pystynyt varsin hyvin minimoimaan kuvien rakeisuuden heikossa valaistuksessa, joten lopputulos on usein varsin hyvä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Xiaomi Mi 11:n pääkameralla oletusasetuksilla.

Kuten luvattu, niin seuraavaksi verrataan hieman 27 megapikselin ja 108 megapikselin kuvia keskenään. Kovin suurta eroa kuvilla ei ole kuvattaessa päivänvalossa, mutta 108 megapikselin kuva on usein tarkempi ja sopii paremmin esimerkiksi maisemakuvaukseen. Lisäksi 108 megapikselin kuvasta voidaan zoomata jälkikäteen niin, että kuva on vielä hyvänlaatuinen. 27 megapikselin kuvien vahvuus löytyy pienissä kuvan alueissa, kuten varjokohdissa, joihin saadaan hieman enemmän kirkkautta. Havaittavissa oli myös, että 27 megapikselin kuvissa taivas saadaan taltioitua hieman luonnollisemmaksi, kun 108 megapikselin kuvissa taivas taltioitui toisinaan luonnottoman kirkkaaksi.

Lyhyesti todettuna suurta eroa kuvien välillä ei kuitenkaan ole. Testijakson aikana taltioitiin muutama kuvapari hyvässä valaistuksessa, jota ovat nähtävillä alapuolella. Vasemmanpuoleinen kuva on 108 megapikselin tasoinen ja oikeanpuoleinen vastaavasti 27 megapikselin tasoinen. Lisäksi kuvien alapuolella on pienempi rajattu kuva, josta saa hyvin selville kuvien erilaiset yksityiskohdat.

Xiaomi Mi 11:n tärkeistä kameroista toinen on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jolla voidaan kuvata jopa 123 asteen kuvia. Ultralaajakulmakamera ei ole mikään paras huippupuhelimissa nähty, vaan kameraa voisi luonnehtia hieman keskivertoa paremmaksi. Ultralaajakulmakameran kuvat eivät ole laadultaan yhtään samalla tasolla pääkameran kanssa, mutta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaettavaksi kuvien laatu on täysin riittävä. Hyvässä valaistuksessa kuviin taltioituu hyvin yksityiskohtia, mutta tarkemmin kuvia katsottaessa on havaittavissa rakeisuutta ja epätarkkoja yksityiskohtia. Värit kuvissa ovat kohdillaan ja dynaaminen alue on kohtuullinen.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillaan, mutta kuvat eivät myöskään ole täysin lohduttomia. Kuvat ovat varsin tummia ja myös rakeisuus on selvästi enemmän läsnä. Yökuvaustila avustaa hieman hämäräkuvauksessa, mutta ei silläkään valitettavasti ihmeitä tehdä. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla taltioitu kuva.

Xiaomi on jo muutamissa edullisimmissa puhelimissaan tarjonnut telemakrokameran, joka on käytännössä kuin telekamera, joka on tarkoitettu ainoastaan makrokuvaamiseen. Xiaomi Mi 11 ei tarjoa siis perinteisempää heikkoa makrokameraa, vaan 5 megapikselin telekamera on hieman paremmalla tasolla. Telemakrokamera pystyy tarkentamaan 3-10 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta ja yleisesti ainakin hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan laadukkaita. Heikommassa valaistuksessa kuvat eivät yllätä laadukkuudellaan. Jos tykkää makrokuvaamisesta, niin silloin toteutus on varmasti mieleinen, mutta samanlaiseen jälkeen olisi varmasti päästy myös makrotilalla, joka olisi toteutettu ultralaajakulmakameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna telemakrokameralla.

Videokuvaukseen ei tässä artikkelissa suuremmin keskitytä, mutta muutamia videoita testijakson aikana Mi 11 -puhelimella kuitenkin taltioitiin. Xiaomi Mi 11 -puhelimella voidaan ottaa videokuvaa huippuluokan 8K 30 fps tarkkuudella, ja tuettuna ovat myös 4K 30/60 fps -tarkkuudet. Erityisesti pääkameran optinen kuvanvakautus avustaa videokuvauksessa, sillä pääkameralla kuvattaessa videot ovat mukavan vakaita, eikä pienet tärinät näy lopullisessa videossa. Ultralaajakulmakameran videokuvauksen maksimitarkkuus rajoittuu 4K 30 fps -tasolle. Yleisesti Xiaomi Mi 11:n videokuvaus on hyvällä tasolla, eikä suurempia moitteita siihen tullut testijakson aikana vastaan.

20 megapikselin etukamera on tarkka ja tuottaa laadukkaita omakuvia, jos sellaisia haluaa ottaa. Kuvat ovat erityisesti hyvässä valaistuksessa erinomaisia, mutta heikommassa valaistuksessa laatu hieman heikkenee. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jossa taustan saa sumennettua. Muutaman testin perusteella taustasumennus toimii pääasiassa hyvin, sillä kamera tunnistaa pään ääriviivat erinomaisesti. Etukameralla videota voidaan kuvata korkeintaan Full HD 60 fps -tasolla, joten valitettavasti 4K-tukea ei löydy. Etukameralla onnistuu lisäksi 120 fps hidastusvideot HD-tarkkuudella.

Xiaomi uudisti MIUI 12 -käyttöliittymässä kamerasovelluksensa ja nyt se löytyy luonnollisesti myös Mi 11 -puhelimesta. Olemme jo monesti todenneet kamerasovelluksen olevan käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja. Xiaomi Mi 11:n kohdalla mukaan on saanut myös uusia ominaisuuksia, jotka ovat vain kyseiselle puhelimelle kustomoituja.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa supermakrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomausvalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi Mi 11 kohdalla zoomausvalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran välillä (0,6x). Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva, muotokuva ja yö sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi Mi 11 -puhelimesta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, makro). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 108 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Mielenkiintoisen kamerasovelluksesta tekee sen varsin monipuolinen muokattavuus. Xiaomi antaa muun muassa mahdollisuuden ominaisuuksien uudelleen järjestelyyn sekä kameran käyttöliittymän lisää-valikolle on mahdollista valita helppo alareunasta ylös nostettava valikko tai vaihtoehtoisesti erillinen lisää-välilehti. Kamerasovelluksessa on mahdollista valita erikseen korostusväri, jolla esimerkiksi tekstit näytetään. Myöskin kamera laukaisinääni on mahdollista valita neljästä erilaisesta äänivaihtoehdosta. Henkilökohtaisesti tykkään kameran monipuolisista muokkausasetuksista, joita vain harvat älypuhelinvalmistajat tänä päivänä tarjoavat.

Testijakson aikana Xiaomi Mi 11:n kamerasovelluksen kanssa ei ollut suurempia haasteita, vaan se vakuutti yksinkertaisuudellaan ja monipuolisilla ominaisuuksillaan. Xiaomi Mi 11 -puhelimessa on panostettu vahvasti videokuvaukseen erilaisilla elokuvatiloilla, mutta näitä ei testattu suuremmin testijakson aikana, sillä keskityimme vain perusominaisuuksien kokeiluun.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi Mi 11 on varusteltuna heti tuoreeltaan uusimmalla Googlen Android 11 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä toimii Xiaomin oma MIUI 12 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen, jonka mukana toimitettiin Googlen 1. helmikuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivityksien osalta Xiaomi on ainakin näin heti tuoreeltaan ajan hermolla.

Valitettavasti mitään suurempaa päivityslupausta ei Xiaomi ole uutuuspuhelimelleen antanut. Yleisesti Xiaomi on päivittänyt puhelimiinsa 1-2 suurempaa Android-versiopäivitystä, joten Xiaomi Mi 11:n kohtalo on todennäköisesti samanlainen. Xiaomi Mi 11 ei ole ainakaan arvostelun kirjoitushetkellä Android Enterprise Recommended -sertifioitu, joten sen mukanaan tuomia päivitysvaatimuksia ei laitteesta löydy. Xiaomi julkaisi puhelimen rinnalla myös uuden MIUI 12.5 -käyttöliittymän, jossa on muutamia parannuksia suorituskykyyn ja yksityisominaisuuksiin. Xiaomin mukaan MIUI 12.5 -päivitys on tulossa Mi 11 -puhelimelle huhti-kesäkuussa.

MIUI 12 -käyttöliittymä on Xiaomin oma näkemys siitä, miltä Androidin pitäisi näyttää. Kyseessä on varsin monipuolinen ja täyteläinen käyttöliittymä, joka tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia ominaisuuksia. Testijakson aikana MIUI 12 tuntui toimivalta toteutukselta, eikä se ollut yhtä raskas kuin Xiaomin aikaisemmat MIUI-versiot. Yleisilmeeltään MIUI 12 on hyvin visuaalinen ja looginen käyttää, mutta siinäkin on omat ongelmansa, joihin törmättiin Mi 11 -puhelimen testijakson aikana. Suurimmat ongelmat koskivat Xiaomin varsin aggressiivista virransäästöä, joka johti monien sovelluksien kanssa ilmoitusongelmiin. Esimerkiksi WhatsAppin, Signalin ja muiden palveluiden viestit tulivat perille vasta kun sovelluksen avasi.

Ilmoitusongelmien lisäksi toinen huomiota herättänyt heikkous MIUI 12 -käyttöliittymässä olivat mainokset. Xiaomi on lisännyt käyttöliittymään mainoksia joihinkin oletussovelluksiinsa, mutta onneksi nämä sai pois varsin helposti asetuksista. Oletuksena mainoksien näyttäminen osana 700-800 euron puhelinta ei ole mielestäni kovin hyvä idea.

Kokonaisuutena MIUI 12 ja Android 11 toimivat puhelimessa testijakson aikana sulavasti ja ilman muita ongelmia. Xiaomilta toivoisi jatkossa hieman parempaa viimeistelyä ilmoitusasetuksien ja virransäätötoimintojen osalta, jotta ikäviltä viestikatkoksilta vältyttäisiin perussovelluksien kanssa. Itse kuitenkin tykästyin jälleen MIUI 12:n käyttäjäystävälliseen ilmeeseen sekä monipuoliseen asetusvalikoimaan, jonka avulla laitteesta voi tehdä persoonallisemman.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi 11 -puhelinta.

Xiaomi Mi 11 -puhelin on yksi tämän hetken tehokkaimmista Android-puhelimista ja vakuuttaa monella osa-alueella. Xiaomi on tällä kertaa pistänyt parastaan suorituskyvyn, näytön ja laatuvaikutelman osalta, mutta myös monet muut yksittäiset ominaisuudet ovat Xiaomi Mi 11 -puhelimen vahvuuksia. Vaikka kyseessä on Xiaomin tämän hetken kärkimalli, silti kyseessä ei ole laite, joka olisi suunnattu haastajaksi esimerkiksi Samsung Galaxy S21 Ultralle, vaan Xiaomi Mi 11 on enemmän edullisemman hintapisteen lippulaivamalli.

Parin viikon testijakson perusteella Xiaomi Mi 11 -puhelinta on helppo suositella ostettavaksi, jos hakusessa on alle 800 euron huippupuhelin. Testijakson aikana henkilökohtaisesti vakuutuin laitteen suorituskyvystä sekä yleisestä toimivuudesta päivittäisessä aktiivisessa käytössä. Xiaomi Mi 11 on myös viimeistä yksityiskohtaa myöden viimeistelty, mikä näkyy vahvasti tekniikan, ohjelmiston ja muotoilun saumattomana yhteistoimintana. Puhelimessa on myös hyvä akunkesto ja erityisesti yksi vahvuus on 55 watin pikalataus, joka toimitetaan myös oletuksena laitteen mukana. Plussaa Xiaomi Mi 11 ansaitsee langattomasta latauksesta. Xiaomi on tehnyt hyviä ratkaisua äänentoiston osalta, sillä stereokaiuttimet ovat yhdet parhaimmista. Vaikutuksen teki lisäksi Xiaomi Mi 11:n näyttö, joka on jokaiselta osa-alueelta katsottuna erinomainen.

Täydellinen puhelin Xiaomi Mi 11 ei myöskään ole. Omassa hintapisteessään suurin heikkous on mielestäni IP68-luokiutuksen mukaisen vedenkestävyyden puuttuminen. Lisäksi kameroissa Xiaomi on tehnyt erikoisia ratkaisuja, sillä henkilökohtaisesti kaipaisin vähintäänkin telekameraa, jotta kokemus olisi enemmän lippulaivatasoinen. Xiaomi Mi 11:n yhtenä miinuspuolena voidaan pitää myös muistikorttipaikan puuttumista. Ohjelmiston osalta Xiaomin pitäisi vielä ratkaista muutamia ongelmia, joista suurimmat ovat ilmoitusongelmat lähes jokaisen sovelluksen kanssa, eikä mielestäni myöskään mainokset kuulu osaksi käyttöliittymää. Heikkoudeksi voidaan laskea myös se, ettei Xiaomi ole antanut Mi 11 -puhelimelleen mitään selkeää päivityslupausta.

Pohjoismaissa Xiaomi Mi 11 julkaistaan 15. maaliskuuta 2021, jolloin vahvistuvat laitteen hinta ja muistivariantit Suomessa. Globaalisti Xiaomi Mi 11 on julkaistu kolmessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Midnight Gray, sininen Horizon Blue sekä valkoinen Cloud White. Xiaomi Mi 11 -puhelimen 8 + 128 gigatavun muistivariantin on kerrottu maksavan globaalisti 749 euroa ja 8 + 256 gigatavun muistivariantin vastaavasti 799 euroa. Suomessa Xiaomi Mi 11:n hinnat saattavat kuitenkin olla hieman korkeammat.

Xiaomi Mi 11

9

SuomiMobiili testasi uuden Xiaomi Mi 11 -älypuhelimen, joka tarjoaa Snapdragon 888 -piirin ja 108 MP kolmoiskameran.

Hyvää
  • Loistava laatuvaikutelma ja viimeistellyt yksityiskohdat
  • Suuri, tarkka ja kokonaisuudessaan loistava AMOLED-näyttöpaneeli
  • Tuorein ja tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri ja 5G-yhteydet
  • Nopea ja varma näytönalainen sormenjälkilukija
  • Erinomainen äänentoisto stereokaiuttimien kautta
  • Hyvä akunkesto ja nopea 55 watin pikalataus
  • Tuki langattomalle lataukselle ja käänteiselle langattomalle lataukselle
  • Android 11 -käyttöjärjestelmä ja MIUI 12:n monipuoliset lisätoiminnot ja asetukset
  • Puhelimen mukana toimitetaan laturi ja suojakuoret
Huonoa
  • Ei IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Muistikorttipaikka puuttuu
  • Puhelin kuumenee raskaassa käytössä (stressitesti)
  • Ei huippupuhelimille ominaista telekameraa
  • MIUI 12 -käyttöliittymässä oletuksena muutamia mainoksia
  • Ilmoitusongelmat oletusasetuksilla monissa sovelluksissa
  • Xiaomi ei ole antanut päivityslupausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

4 Kommenttia

  1. On tainnut mennä hyvää ja huonoa osiot ristiin 😉

    1. Kappas, siellähän oli ikävä virhe! Nyt on laitettu osiot oikein.

      1. Koskevatko ilmoitusongelmat vain nyt testattua Xiaomi MI 11 puhelinta vai onko sama ongelma muissakin MIUI-12 käyttöliittymällä olevissa Xiaomin puhelimissa? En ainakaan muista, että asia olisi ollut aiemmin esillä.

        1. Olen käyttänyt kymmeniä Xiaomin puhelimia, eikä suurimmassa osassa ole ollut mitään ongelmia ilmoituksien kanssa. Mi 11 oli pitkästä aikaa ensimmäinen laite, jossa ilmoitukset eivät tulleet aina läpi, vaikka koitin asetuksia muokata.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut