Arvostelussa Xiaomi Mi MIX 2 – Kurkistus tulevaisuuteen vaiko askel taaksepäin?
Xiaomi julkaisi vuosi sitten mobiilimarkkinoita selvästi järisyttäneen Mi MIX -puhelimen. Laitetta kutsuttiin konseptipuhelimeksi, mutta se kuitenkin saapui myyntiin. Kyseessä oli ensimmäinen älypuhelin, jossa kosketusnäyttö peitti lähes kokonaan laitteen etuosan. Puhelinta voidaan pitää mobiilimarkkinoita mullistaneena laitteena sekä kurkistuksena tulevaisuuteen. Pian Xiaomi Mi MIX -puhelimen jälkeen lähes jokainen älypuhelinvalmistaja on julkaissut puhelimia, joissa näyttöä kiertäneet kehykset on pyritty minimoimaan. Xiaomi Mi MIX käväisi aikoinaan myös SuomiMobiilin testattavana ja arvostelun siitä voi lukea täältä.
Tänä vuonna Xiaomi ei enää julkaissut konseptipuhelinta, vaan ainoastaan seuraajan, joka kantaa nimeä Xiaomi Mi MIX 2. Kyseessä on siis toisen sukupolven Mi MIX -puhelin, jossa on paljon edeltäjän ominaisuuksia, mutta joitakin heikkouksia on paranneltu ja muovailtu laitetta markkinoiden tarpeiden mukaisesti. Tällä kertaa Xiaomi ei kuitenkaan pysty tarjoamaan alkuperäisen puhelimen tavoin mitään maailmaa mullistavaa ja oikeastaan muutamissa kohdissa on otettu myös askelia taaksepäin. Xiaomi Mi MIX 2 on kuitenkin itsessään varsin vakuuttava älypuhelin. Siinä on huippuluokan teknologiaa, suuri näyttö, joka peittää lähes koko etuosan, sekä tietysti ulkoisessa toteutuksessa on käytetty laadukkaita materiaaleja.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan tuoreeseen Xiaomi Mi MIX 2 -älypuhelimeen sekä sen ominaisuuksiin. Katsotaan myös onnistuuko puhelin vakuuttamaan alkuperäisen Xiaomi Mi MIX -puhelimen jälkeen ja onko uuden sukupolven laitteella tarjottavana mitään uutta. Artikkelissa mainitut mielipiteet ovat henkilökohtaisia. Tuotteen testattavaksi on toimittanut verkkokauppa e-ville.com.
Xiaomi Mi MIX 2 | |
---|---|
Mitat: | 151.8 x 75.5 x 7.7 mm |
Paino: | 185 g |
Näyttö: | 5.99 tuumaa (18:9) Full HD+ (1080 x 2160) Gorilla Glass 4 |
Suoritin: | 8-ytiminen Snapdragon 835 (Adreno 540) |
Muisti: | 6 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa |
Kamerat: | 12 MP (OIS) pääkamera ja 5 megapikselin etukamera |
Akku: | 3400 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 7.1.1 Nougat (MIUI 9) |
Muuta: | Dual-SIM |
Liitännät: | USB-C |
Värit: | Musta |
Hinta: | n. 680€ |
Myyntipakkaus
Puhelin toimitetaan varsin tyypillisessä mustassa myyntipakkauksessa, jonka päällä on teksti MIX sekä takana laitteen muistien määrä ja IMEI-koodit. Paketti avatessa ensimmäisenä tulee esille pahvi, johon on kultaisella värillä painettu kiitosteksti kiinaksi. Vasta tämän pahvin alta löytyy itse puhelin käärittynä muoveihin sekä sen vierestä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtojohto sekä testikappaleemme tapauksessa Kiinan markkinoille tarkoitettu laturi. Itse puhelimen alapuolelta löytyy vielä pieni erillinen pahvilaatikko, joka kätkee sisuksiinsa SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä USB-C-paikkaan liitettävän kuulokeadapterin. Näiden lisäksi pakettiin kuuluu vielä pikakäyttöopas kiinaksi.
Puhelimen mukana toimitetaan myös laitteeseen tukevasti istuva muovinen suojakuori. Viime vuonna alkuperäisen Mi MIX -puhelimen kohdalla mukana toimitettiin tyylikkään nahkainen suojakuori, mutta nyt Mi MIX 2:n kohdalla on tyytyminen huimattavasti heikompaan muoviseen suojakuoreen. Jo heti testijakson ensimmäisien päivien aikana sain suojakuoren kahdesta kulmasta särölle, sillä kuori on varsin kovaa muovia ja tehty hieman liian kireäksi puhelimelle. Tuntumaltaan kuori on kuitenkin kohtalaisen laadukas.
Muotoilu ja ulkoiset huomiot
Mielestäni Xiaomi on tehnyt järkeviä valintoja uuden Mi MIX 2 -puhelimen kanssa. Alkuperäiseen malliin verrattuna toisen sukupolven puhelin on pienentynyt, keventynyt sekä tullut halvemmaksi juurikin materiaalivalintojen ansiosta. Vaikka Mi MIX 2:n toteutuksessa on paljon eroavaisuuksia alkuperäisen Mi MIX -puhelimen kanssa, niin ulkoinen olemus on pysynyt hyvin samanlaisena.
Mi MIX 2:ssa on alumiininen kehys, mutta takaosa on valmistettu keraamista. Viime vuonna Mi MIX oli valmistettu kokonaan keraamista, mutta tänä vuonna valmistusprosessia on helpotettu. Tuntumaltaan Mi MIX 2 on selvä premium-puhelin, eikä sitä voi kiistää. Alumiinikehys tuntuu mukavalta kädessä ja keraaminen takapinta näyttää lasilta, vaikka näin ei ole. Mielestäni keraamin käyttäminen puhelimessa on loistava idea, sillä se ei ole yhtä herkkä naarmuille kuin esimerkiksi lasi. Normaalisti lasisien puhelimien testijakson aikana takalasissa on havaittavissa naarmuja, mutta Mi MIX 2:n kohdalla tällaista ongelmaa ei ole. Xiaomi Mi MIX 2:n muutaman viikon aktiivisen käytön jälkeen ilman suojakuorta takapintaan ei tullut ensimmäistäkään naarmua, mistä olin positiivisesti yllättynyt. Viime vuonna Mi MIX:n kohdalla sain keraamipintaan aikaiseksi naarmuja, joten odotin Mi MIX 2:n kohdalla myös vastaavia ongelmia. Onneksi Xiaomi on siis panostanut huomattavasti laatuun.
Viime vuonna ongelmaksi muodostui kokonaan keraamisen puhelimen liukkaus, mutta tänä vuonna alumiininen kehys on korjannut ongelman. Mi MIX 2:sta normaalisti käsissä pideltäessä puhelin ei liu’u itsekseen alaspäin, vaan pysyy paikallaan. Puhelimen kanssa liukkaus on kuitenkin ongelma, jos laitteen asettaa tasolle, joka on hieman vinossa. Tällaiselta pinnalta Xiaomi Mi MIX 2 liukuu helposti pois.
Xiaomi ei ole kuitenkaan ottanut Mi MIX 2:n kohdalla huomioon kaikkia lippulaivapuhelimille tyypillisiä seikkoja. Puhelinta ei ole esimerkiksi rakennettu vesitiiviiksi, eikä laitteella ole minkään tason IP-sertifikaattia. Tätä voidaan pitää jo pienenä puutteena, sillä vedenkestävyyttä kuluttajat kaipaavat puhelimeltaan jatkuvasti kasvavissa määrin. Kyseessä on kuitenkin sellainen ominaisuus, jolle olisi muun muassa täällä kosteassa Suomessa jatkuvasti tarvetta.
Xiaomi Mi MIX 2:n etupuoli on todella vaikuttavan näköinen. Etupuolella valtaa pitää 80,8-prosenttisesti kosketusnäyttö, joka on viety lähes puhelimen yläosaan asti, mutta alaosaan on jätetty huomattavasti suurempi musta kaistale. Itse puhelimen etupuolta peittää 2,5D Corning Gorilla 4 -näyttölasi, joka suojaa naarmuuntumiselta kohtuullisen hyvin. Laitteen etupuolella on näytön alapuolelle sijoitettuna yksivärinen LED-ilmoitusvalo ja etukamera löytyy oikeasta alakulmasta. Näytön yläpuolelle on jätetty ainoastaan paikka puheluihin käytettävälle perinteiselle kuulokkeelle. Viime vuonna Mi MIX -puhelimen kohdalla Xiaomi hyödynsi pietsosähköistä keraamista tekniikkaa, joka ohjasi äänen näytön läpi. Xiaomi Mi MIX 2 -puhelimesta ei edelleenkään löydy perinteistä valoisuudentunnistinta, vaan se on korvattu ultraääniläheisyysanturilla.
Puhelimen takaosa on hyvin tuttu jo alkuperäisen Mi MIX -puhelimen ajoilta, eikä Xiaomi ole tehnyt suuria muutoksia. Takaosassa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi kullattuihin yksityiskohtiin, jotka ovat Xiaomin mukaan 18 karaatin kultaa. Takaosassa on kultaisella teksti ”MIX DESIGNED BY XIAOMI”. Viime vuonna Xiaomi painotti vahvemmin Mi-brändiään, eikä Xiaomia mainittu sanallakaan puhelimen ulkopuolella. Xiaomi Mi MIX 2:n takaosassa on myös hieman ulkoneva kamera, jossa on kultainen kehys. Kameran oikealla puolella on kaksisävyinen kaksois-LED-salama. Kameran alapuolella on hieman runkoon upotettu sormenjälkilukija.
Laitteen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole. Laitteen yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni. Alareunassa on kaiutin sekä USB-C-tyypin latausliitäntä. Xiaomi on päättänyt poistaa Mi MIX 2:sta kokonaan perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, vaikka viime vuonna Mi MIX -puhelimesta se vielä löytyi. Nyt langallisia kuulokkeita täytyy käyttää erillisen adapterin avustuksella USB-C-liittimen kautta.
Näyttö
Xiaomi Mi MIX -puhelimessa tärkein sekä kohutuin ominaisuus oli laitteen näyttö, ja nyt Mi MIX 2 jatkaa lähes samaa tarinaa. Xiaomi on päättänyt kuitenkin hieman muuttaa näyttöä edellismalliin verrattuna, mutta ainakin omasta henkilökohtaisesta mielestäni vain parempaan suuntaan. Xiaomi Mi MIX 2:ssa on suuri 5,99 tuuman näyttö, mutta Mi MIX -malliin verrattuna näyttöä pienennetty huimasti. Viime vuonna edeltäjästä löytyi vielä suurempi 6,4 tuuman näyttö. Mi MIX 2:n näyttö perustuu IPS LCD -teknologiaan ja tarkkuus on markkinointitermein Full HD+ -tasoa, eli 1080 x 2160 pikseliä.
Verrattuna alkuperäiseen Mi MIX -puhelimeen Xiaomi on tehnyt muutoksia myös kuvasuhteeseen. Nyt kuvasuhde on myös monien muiden valmistajien huippupuhelimista tuttu 18:9, kun viime vuonna tyydyttiin 17:9-kuvasuhteeseen. Nyt nykyaikaisen kuvasuhteen ansiosta Xiaomi Mi MIX 2:n näyttö on siis aikaisempaa pidempi, minkä ansiosta laite istuu hyvin käteen. Xiaomi on myös tämän puhelimen kohdalla pyrkinyt minimoimaan näyttöä kiertävät kehykset, mutta tässä kohtaa on kuitenkin otettu askelia taaksepäin jonkin verran. Viime vuonna Mi MIX -puhelimen kohdalla Xiaomi pääsi näyttö-runko-suhteessa huimaan 83,6 prosenttiin, mutta nyt uuden Mi MIX 2:n kohdalla samainen luku on ”vain” 80,8 prosenttia. Tässä suhteessa uutuuspuhelin on siis ottanut muutaman askeleen taaksepäin, vaikka nykyinenkin prosenttiluku on loistava.
Xiaomi Mi MIX 2:n näyttö-runko-suhde on myös pieni verrattuna esimerkiksi muihin tämän vuoden lippulaivapuhelimiin. Muun muassa Galaxy Note8:ssa näyttö peittää noin 83-prosenttisesti puhelimen etuosan ja iPhone X:ssä vastaava luku on myös noin 83 prosenttia. Vaikka Xiaomi toi siis viime vuonna noin 84 prosentin näyttö-runko-suhteella olevan puhelimen markkinoille, niin jotain syystä vastaavaan ei ole pystytty enää tänä vuonna ja kilpailijat ovat menneet ohitse.
Koska puhelimessa on uudenlainen 18:9-kuvasuhteen näyttö, niin myös ongelmia sen käytön suhteen on olemassa. Lähes kaikki Android-sovellukset on suunniteltu 16:9-kuvasuhteen näytöille, minkä takia myös Mi MIX 2:ssa sovellukset avataan aivan kuten kyseessä olisi 16:9-kuvasuhteen näyttö. Puhelimen näytölle jää siis sovelluksen ylä- ja alareunoihin kapeat mustat kaistaleet. Onneksi kaikki sovellukset on mahdollista venyttää myös 18:9-kuvasuhteen näytölle erikseen asetuksien kautta, joten suoranaista ongelmaa sovelluksien käytössä ei ole. Valitettavasti Xiaomi on kuitenkin piilottanut tämän asetuksen varsin syvälle asetusvalikkoon (asetukset > lisäasetukset > painike- ja elepikavalinnat > kokonäytön tila). Puhelimen 18:9-kuvasuhteen näyttö tulee vastaan myös muun muassa YouTube-sovelluksessa, jossa puhelin ei kykene venyttämään videoita koko näytölle, vaan videot toistetaan 16:9-kuvasuhteella. Monet muut videoiden toistopalvelut kuitenkin kykenevät venyttämään sisällön uudelle kuvasuhteelle. Tällaisia sovelluksia ovat muun muassa Netflix ja Viaplay.
Xiaomi Mi MIX 2:n näytössä mainitsemisen arvoista on myös pyöristetyt näytön kulmat. Tällä kertaa Xiaomi on pyöristänyt kulmia reilusti ja ne tekevät näytöstä tyylikkään ja samalla modernimman. Näytön pyöristetyt kulmat muovailevat tyylikkäästi myös laitteen ulkoreunoja. Yleisellä tasolla puhelimen näyttö on huippuluokkaa, vaikka tarkkuudessa ollaan vieläkin hieman kilpailijoita jäljessä. Mi MIX 2:n näytön tarkkuus riittää kuitenkin helposti, eikä yksittäisiä pikseleitä ole mahdollista nähdä ainakaan paljain silmin. Näytössä on myös tuttuun lippulaivatyyliin loistavat katselukulmat. Näyttö toistaa värit myös kylläisesti.
Itse olisin kuitenkin toivonut Xiaomin hyödyntävän OLED-näyttöpaneelia, sillä se olisi luonut tummilla värimaailmoillaan nykyistä LCD-näyttöä vaikuttavamman kokonaisuuden. Tällä hetkellä puhelimen LCD-näytöllä musta näyttää huomattavasti enemmän harmaalta, mistä en henkilökohtaisesti kovin paljoa tykkää. Xiaomi Mi MIX 2:n näyttö on kuitenkin kokonaisuutena tarpeeksi laadukas.
Tekniikka, suorituskyky, kuuluvuus ja sormenjälkilukija
Xiaomi Mi MIX 2 on yksi markkinoiden tehokkaimmista puhelimista. Laitteen tehoista pitää huolen Qualcommin tuorein sekä tehokkain Snapdragon 835 -tehopiiri, joka löytyy myös lukuisista muista Xiaomin puhelimista. Snapdragon 835 on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri ja se rakentuu neljästä 2,45 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo-ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n taajuudella hyrräävästä vastaavanlaisesta Kryo-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa tuttu Adreno 540. Xiaomi Mi MIX 2:sta on olemassa kolme erilaista tallennustilaversiota. Halvimmassa on 64 gigatavua, hieman kalliimmassa on 128 gigatavua ja kalleimmassa on 256 gigatavua tallennustilaa. Erillistä muistikorttipaikkaa puhelimesta ei löydy.
Suorituskykymittauksissa Xiaomi Mi MIX 2 pärjää pitkälti samalla tavalla kuin kaikki muut Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriin perustuvat älypuhelimet. Mitään suuria yllätyksiä laite ei pääse tuottamaan, mutta tehot riittävät mainiosti myös raskaiden pelienkin pelaamiseen. Yleisessä käytössä Mi MIX 2:n tehot riittävät myös tuttuun lippulaivapuhelintyyliin mainiosti ja suorituskykyyn liittyviä ongelmia tuskin tulee vastaan. Alla on vielä Xiaomi Mi MIX 2:n saamat pisteytykset eri suorituskykytesteissä. Taulukosta löydät myös samaan järjestelmäpiiriin perustuvien Moto Z2 Forcen ja Nokia 8:n saamat pisteet.
Mi MIX 2 (SD835) | Moto Z2 Force (SD835) | Nokia 8 (SD835) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 173 804 pistettä | 182 495 pistettä | 173 471 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 1904 pistettä | 1924 pistettä | 1912 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 5533 pistettä | 6706 pistettä | 6504 pistettä |
PCMark 2.0: | 7041 pistettä | 7254 pistettä | 6809 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 40 920 pistettä | 40 411 pistettä | 40 382 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 56 640 pistettä | 57 109 pistettä | 55 334 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 20 757 pistettä | 19 972 pistettä | 20 754 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 2756 pistettä | 3688 pistettä | 3494 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 2980 pistettä | 3940 pistettä | 3680 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2181 pistettä | 3014 pistettä | 2970 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
SuomiMobiilin testissä käynyt Mi MIX 2 -versio oli kaikista halvin, eli 6 gigatavun RAM-muistin ja 64 gigatavun tallennustilan sisältävä malli. Verkkokauppa e-ville.com myy testissä käyneen version lisäksi 128 gigatavun ja 256 gigatavun muisteilla varusteltuja versioita. Kaikista Mi MIX 2 -muistiversioista löytyy 6 gigatavua RAM-muistia.
Xiaomi on viimeisen vuoden aikana laajentanut puhelimiensa myyntiä varovasti myös Kiinan ulkopuolelle. Myös muutamissa Euroopan maissa Xiaomi on aloittanut virallisesti puhelimiensa myymisen. Xiaomin halu laajentua eri markkina-alueille näkyy myös puhelimien teknisessä toteutuksessa. Aikaisemmin Xiaomi puhelimissa oli rajallisesti tuettuna 4G LTE -taajuuksia, mutta nyt uusimmista puhelimista on löytynyt laajasti eri taajuuksia. Kaiken kaikkiaan Mi MIX 2 tukee 19 eri LTE-taajuutta, jotka on lueteltu alla ja tummennetut ovat käytössä Suomessa.
1 (2100), 2 (1900), 3 (1800), 4 (1700/2100), 5 (850), 7 (2600), 8 (900), 12 (700), 13 (700) , 17 (700), 18 (800), 19 (800), 20 (800), 25 (1900), 26 (850), 27 (800), 28 (700), 29 (700), 30 (2300), 34 (2000), 38 (2600), 39 (1900), 40 (2300), 41 (2500)
Puhelin tukee siis kaikkia Suomessakin käytössä olevia 4G-yhteyksiä, minkä ansiosta nopeat nettiyhteydet toimivat myös harvemmin asutuilla seuduilla. Lisäksi 4G-yhteydet toimivat sujuvasti myös ympäri maailmaa. Kyseessä on pitkä askel Xiaomille, sillä Mi MIX 2 on yhtiön ensimmäinen puhelin, joka tukee näin laajasti 4G LTE -taajuusalueita.
Äänentoistosta Xiaomi Mi MIX 2:ssa vastaa stereokaiuttimet. Puhelimessa on yksi pääkaiutin, joka sijaitsee laitteen alareunassa, mutta normaalisti musiikkia kuunnellessa ääntä tulee myös puheluihin käytettävästä kuulokkeesta. Nämä kaiuttimet yhdistämällä esimerkiksi elokuvia katsellessa tulee käyttöön miellyttävä tilaääni. Puheluihin käytettävä kuuloke ajaa asiansa loistavasti perinteisissä puheluissa ja äänenlaatu on hyvä.
Xiaomi Mi MIX 2:sta löytyy tuttuun tyyliin myös sormenjälkilukija, joka on sijoitettu laitteen takaosaan kameran alapuolelle. Sormenjälkilukija on hieman muuta keraamipintaa syvempänä, jotta se olisi helppo erottaa. Yleisellä tasolla sormenjälkilukija on todella nopea ja varma. Testijakson aikana lukija toimi tuttuun Xiaomi-tyyliin, eli täysin ilman ongelmia. Valitettavasti Xiaomi ei ole päättänyt hyödyntää sormenjälkilukijaa laajemmin. Olisi ollut kiva nähdä sormenjälkilukijaa hyödynnettävän muun muassa eleiden avulla kosketuslevynä. Nyt lukijaa hyödynnetään vain sen päätarkoituksessa, eli lukituksen avaamisessa.
Puhelimen sisuksiin on piilotettu 3400 milliampeeritunnin akku, joka takaa noin päivän akunkeston. Testijakson aikana puhelimessa oli iltaisin noin 15-25 prosenttia akkua jäljellä, eli kahta päivää ei ainakaan omalla varsin tehokkaalla käytöllä puhelin kestäisi. Mi MIX 2 on siis pakko ladata joka yö täyteen, jotta akku kestäisi kokonaisen päivän. Puhelimesta löytyy tuki Quick Charge 3.0 -pikalataukselle, minkä ansiosta laitteeseen on helppo saada lisää virtaa nopeasti. Puhelinta ladataan hyödyntäen USB-C-tyypin latausliitintä.
Kamerat
Xiaomi Mi MIX 2:n kamera on kirjaimellisesti kuorrutettu kullalla, sillä kameran ympärillä on 18 karaatin kultarengas. Vaikka kamera on kullattu, niin se ei millään mittapuulla kerro, että kamera kykenisi taltioimaan yhtä kultaisia (lue: erinomaisia) kuvia. Puhelimessa on 12 megapikselin (Sony IMX368 / 1,25 um, f/2.0) pääkamera, jonka kaverina on kaksisävyinen kaksois-LED-salama. Kamerassa on lisäksi 4-akselinen optinen kuvanvakain, joka takaa varsinkin videoissa hyvän vakautuksen.
Yleisellä tasolla puhelimen kamera on kykeneväinen, vaikka ei missään tapauksessa markkinoiden kerkeä. Mielestäni Mi MIX 2 jää kameroiden osalta huomattavasti jälkeen kilpailijoita, joka tosin ei ollut kovin suuri yllätys. Myös viime vuonna Xiaomilla oli ongelmia Mi MIX -puhelimen kameran kanssa, joka ei myöskään ollut kovin erikoinen. Puhelimen pääkameralla otetut kuvat ovat mielestäni hieman suttuisia ja tarkennuksen kanssa oli turhan usein ongelmia. Lisäksi testijakson aikana vastaan tuli HDR-kuvauksen hitaus. Myöskin hämärässä Mi MIX 2:lla kuvaaminen on ongelmallista huomattavasti heikkenevän laadun takia. Hyvässä valaistuksessa kamera on kuitenkin hyvin kykeneväinen ja riittääkin näin varmasti monen sunnuntaikuvaajan taskuun kameraksi. Alla on muutama testikuva, jotka on taltioitu Xiaomi Mi MIX 2:n pääkameralla.
Puhelimen etukamera löytyy samasta paikasta kuin edeltäjässäkin, eli oikeasta alakulmasta. Etukamera on suuruudeltaan 5 megapikseliä, eli varsin perustasoa. Etukameralla saa taltioitua hyviä kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta hämärässä kuvat eivät ole kovin erikoisia. Perustasoa oleva etukamera ei kuitenkaan ole suurin huoli Mi MIX 2:ssa, vaan suurempi ongelma on etukameran sijainti. Kameran sijainti oikeassa alakulmassa ei ole kovin luonnollinen, sillä yleisesti älypuhelimissa on totuttu etukameraan, joka sijaitsee näytön yläpuolella. Xiaomin oma kamerasovellus tukee puhelimen kääntämistä ylösalaisin, jolloin etukamera löytyy luonnolliselta paikaltaan. Ongelmia kuitenkin koituu kolmannen osapuolen kuvaussovelluksissa, muun muassa Snapchatissa. Kolmannen osapuolen sovellukset eivät tue puhelimen ylösalaisin kääntämistä, minkä takia kuvia on vaikea ottaa kameran alakulmassa olemisen takia.
Xiaomi Mi MIX 2:n suurin heikkous löytyy siis kameroista. Pääkamera ei pääse kilpailijoiden lippulaivapuhelimien tasolle ja etukameran sijainti ei ole käytännöllinen Android-puhelimessa. Olisin toivonut, että Mi MIX 2 -puhelimessa olisi hypätty jo monien muiden Xiaomin puhelinmallistojen tapaisesti kaksoiskamera-aikaan. Muun muassa yhtiön Mi 6 -puhelimessa oli vakuuttava kaksoiskamera, jonka olisi voinut tuoda suoraan myös Mi MIX 2 -puhelimeen.
Käyttöjärjestelmänä MIUI 9 Global
Verkkokauppa e-ville.com toimittaa Xiaomi Mi MIX 2:n varusteltuna MIUI 8 Global -käyttöliittymällä, joka on tarkoitettu maailmanlaajuisille markkinoille. MIUI 8 Globalista löytyy tarvittavat Googlen palvelut ja mukana on englannin ja kiinan kielien lisäksi lukuisia muita kieliä. Testijakson alussa käytin Kiinan markkinoille tarkoitettua käyttöjärjestelmäversiota, mutta lopulta vaihdoin käyttämään MIUI 9 Global Beta -versiota, joka soveltuu paremmin käytettäväksi Kiinan ulkopuolella.
Xiaomi Mi MIX 2:n kohdalla MIUI 9 perustuu Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmään ja uusin tarjoilla oleva tietoruvapäivitys on 1. lokakuuta 2017. MIUI 9:n tärkeimmät uudistukset ovat nopea tiedostojen jakosovellus Mi Drop, henkilökohtainen avustaja App vault, jaetun näytön tila sekä älä häiritse -tila. Koska käytin Mi MIX 2 -puhelimessa MIUI 9 Global Beta -versiota, niin myös käyttöliittymä oli mahdollista saada suomeksi. Valitettavasti virallista suomen kieltä ei vielä löydy MIUI 9 Global Stable -versiosta.
Testijakson aikana MIUI 9 toimi puhelimessa ilman ongelmia ja erityisen nopeasti. Muun muassa sovellukset aukeavat vikkelästi. MIUI 9 on edelleen kuitenkin hyvin raskaasti kustomoitu versio perinteisestä Androidista, minkä takia se ei välttämättä ole kaikille mieluinen. MIUI 9:ssa on kuitenkin myös ominaisuuksia, joita ei puhtaasta Androidista löydy. Tällaisia ominaisuuksia voidaan pitää osittain myös vahvuutena. Tärkeintä Mi MIX 2:n MIUI 9:n kohdalla on se, että käyttöliittymä toimii sujuvasti, vaikka se on monilta osin erilainen kuin mihin on yleisesti Androidissa totuttu. Xiaomin omaa käyttöliittymää oppii kuitenkin hetkessä käyttämään ilman ongelmia.
Yhteenveto
Xiaomi Mi MIX 2 näyttää tyylikkäältä, se on laadukas ja varusteltu lippulaivapuhelimen ominaisuuksilla. Henkilökohtaisesti tykästyin puhelimessa näyttöön, joka näyttää edelleen uskomattomalta. Olen vakuuttunut myös Mi MIX 2:n keraamisesta takapinnasta, joka ei kerää ollenkaan naarmuja. Mielestäni Xiaomi on onnistunut tekemään puhelimesta houkuttelevan, vaikka kyseessä ei ole täydellinen laite. Viime vuoden Mi MIX -puhelimeen verrattuna Xiaomi on ottanut mielestäni joitakin askelia taaksepäin. Esimerkiksi näyttöä kiertävät reunat ovat suurentuneet ja puhelimen kokonaisuus ei enää pääse edeltäjänsä tavoin tuottamaan suurta wow-efektiä. Siinä missä viime vuonna Mi MIX oli kurkistus tulevaisuuteen, Mi MIX 2 ottaa askeleen taaksepäin. Mielestäni se ei kuitenkaan ole ongelma, sillä nyt toisen sukupolven puhelimessa on tehty muutoksia, jotka ovat käyttäjälle tarpeellisia.
Puhelin on kuitenkin täynnä kompromisseja, sillä kyseessä ei ole täydellinen huippupuhelin. Suurimmaksi huolenaiheeksi voisin nostaa etukameran sijainnin, joka ei ole missään tarkoituksessa kovin otollisessa paikassa. Toinen seikka on kameroiden laatu, sillä Mi MIX 2:lla otetut kuvat eivät pääse kilpailijoiden huippupuhelimien tasolle. Kolmas erittäin harmillinen puute on se, ettei laite ole millään tasolla vedenkestävä. Mainitsemani viat ja puutteet eivät ole kuitenkaan kaikille suuria murheita. Yksi itseäni todella harmittanut puute Mi MIX 2 -puhelimessa oli tarpeellisen 3,5 mm kuulokeliittimen puuttuminen.
Xiaomi Mi MIX 2 -puhelimen voi ostaa verkkokauppa e-ville.comista. Halvimmillaan artikkelin kirjoitushetkellä puhelimen saa tilattua noin 550 eurolla (+ALV).
Yhteenveto
Xiaomi Mi MIX 2 on luonnollinen seuraaja viime vuoden Mi MIX -puhelimelle. Kyseessä on huippupuhelin, josta löytyy tehoja, laadukas toteutus sekä tyylikäs näyttö. Mi MIX 2:n heikkouksiksi voidaan luetella 3,5 mm kuulokeliittimen puute sekä kameroiden heikkous ja varsinkin etukameran sijainti. Lisäksi puhelin ei ole vedenkestävä.
Hyvää
- Laadukas rakenne
- Suuri ja tyylikäs näyttö
- Snapdragon 835 -tehopiiri
- MIUI 9 (varauksin)
Huonoa
- Ei 3,5 mm kuulokeliitintä
- Ei vedenkestävä
- Etukameran sijainti
- Ei muistikorttipaikkaa