NokiaYleinen

Nokia menetti tärkeän asiakkaan Pohjois-Amerikassa – AT&T vaihtoi Nokian Ericssoniin 14 miljardin dollarin arvoisessa sopimuksessa

Kuva: Nokia

Verkko-operaattori AT&T ilmoitti valinneensa Ericssonin rakentamaan televerkon, joka käyttää ainoastaan niin kutsuttua Open RAN-teknologiaa ja joka kattaa 70 prosenttia sen langattomasta liikenteestä Yhdysvalloissa vuoteen 2026 mennessä.

Open RAN (open radio access network) leikkaa huomattavasti kustannuksia operaattoreiden puolelta, sillä se käyttää pilvipohjaista ohjelmistoa ja laitteita useilta toimittajilta. Sen sijaan tavoitteena on irtautua laitevalmistajien, kuten Nokian Ericssonin ja Huawein omanlaisista laitteista, jotka eivät ole yhteensopivia toistensa kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

AT&T:n mukaan Open RAN-sopimuksen myötä Ericssonista tulee suurin verkkolaitteiden toimittaja, ja se ottaa vähitellen haltuunsa Nokian osuutta. AT&T on kertonut viisi vuotisen sopimuksen arvon lähestyvän jopa 14 miljardia dollaria.

Kyseessä on Nokialle raportoidusti suurin takaisku Pohjois-Amerikan markkinoilla sitten vuoden 2020, jolloin se menetti 6,6 miljardin arvoisen sopimuksen operaattori Verizonin kanssa, joka sai sopimuksen aikaiseksi Samsungin kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia kertoi olevansa tietoinen AT&T:n suunnitelmista ja odottavansa liikevaihdon laskevan seuraavan kahden tai kolmen vuoden aikana matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmässä.

”Nokia on tietoinen AT&T:n suunnitelmista aloittaa viisivuotinen O-RAN-yhteistyö muiden toimittajien kanssa. Tämän johdosta Nokia ennakoi, että Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto AT&T:n osalta laskee seuraavan 2–3 vuoden aikana. AT&T:n osuus Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihdosta on ollut vuoden 2023 alusta tähän asti noin 5–8 %”, kerrotaan Nokian kommentissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia kertoo olevansa myös jatkossa AT&T:n keskeinen kumppani Verkkoinfrastruktuuri- ja Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmissä. AT&T jatkaa tuotteiden ostamista myös Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmältä, muun muassa mikroaaltosiirtoverkkotuotteiden ja femto-ratkaisujen osalta.

”AT&T on vahvistanut Nokialle, että radioverkkoihin liittyvän päätöksen taustalla olivat AT&T:n sisäiset syyt. AT&T:n mukaan Nokian radioverkkoihin liittyvät tuotteet ja palvelut ovat erittäin kilpailukykyisiä, ja Nokian T&K-kapasiteetti on vahva”, kerrotaan Nokian kommentissa.

Lähde: AT&T, Nokia

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Nokia