NokiaOPPOYleinen

Nokian ja Oppon välinen patenttikiista vihdoin ohi? Kiinalaisoikeus antoi historiallisen päätöksen FRAND-hinnasta – Oppo toivoo Nokian noudattavan sitä

Nokian logo

Kiinalainen Chongqingin oikeus on tehnyt ensimmäisen asteen päätöksen Oppon nostamassa oikeusjutussa, joka koskee Nokian kanssa käytävää FRAND-kiistaa ja Nokian Standard Essential Patent -portfolion käyttömaksuja. OnePlussan taustalla oleva Oppo on ollut haluton maksamaan Nokian pyytämää hintaa patenttien käytöstä, sillä ne ovat kiinalaisyrityksen mukaan olleet liian korkeat.

Oppolla ja Nokialla on eri maissa käynnissä hinnanmääritysoikeudenkäyntejä, joissa pyritään saamaan oikeus määrittelemään hinnat. Oppo on pyytänyt Chongqingin oikeutta vahvistamaan Nokian patenttien maailmanlaajuiset FRAND-maksut (oikeudenmukainen, kohtuullinen ja syrjimätön) ja yhtiö on sitoutunut hyväksymään Kiinan tuomioistuimen määräämät maksut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisen asteen päätös kiinalaiselta tuomioistuimelta on merkittävä, vaikka tarkka sisältö on vielä julkaisematta. Oppon ja Nokian välinen kiista patenttimaksuista on ollut käynnissä vuoden 2021 heinäkuusta lähtien.

Vaikka sisältö on päätöksen osalta vielä julkaisematta, niin Nokian antaman kommentin mukaan Kiinan ulkopuoliset tuomioistuimet ovat määränneet, että Oppo on velvollinen maksamaan rojalteja Nokian patenttien nykyisestä ja aiemmasta käytöstä. Kommentti jättää kuitenkin avoimeksi, onko päätös Nokian kannalta hyväksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Toivomme, että Oppo nyt tulee neuvottelupöytään ja hyväksyy velvollisuutensa maksaa oikeudenmukaista korvausta Nokian innovaatioiden käytöstä. Koko ajan tavoitteenamme on ollut ratkaista kiista oikeudenmukaisesti. Vaikka emme voi vielä tässä vaiheessa kommentoida Chongqingin tuomion yksityiskohtia, huomautamme, että sen vaikutus on rajoitettu vain Kiinan toimivaltaan ja siten edustaa vain yhtä näkemystä. Kiinan ulkopuoliset tuomioistuimet ovat vahvistaneet, että Oppo rikkoo sitoumuksiaan Nokian teknologian käyttäjänä avoimissa standardeissa. Kiinan ulkopuoliset tuomioistuimet ovat myös vahvistaneet, että Nokia on tehnyt oikeudenmukaisia tarjouksia Oppolle, kun taas Oppo ei ole tehnyt oikeudenmukaisia tarjouksia ja viivyttelee”, kerrotaan Nokian kommentissa.

Vaikka Kiinassa on jonkinlainen päätös saatu aikaiseksi, niin se ei kuitenkaan tarkoita välitöntä sopimusta Oppon ja Nokian välillä. Lisenssimaailmassa olisi merkittävää, jos sopimus saataisiin aikaan kiinalaisen tuomioistuimen määrittämällä hinnalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kiinalaiset oikeusviranomaiset määrittävät FRAND-maailmanlaajuisen hinnan standardienmukaisissa patenttikiistoissa. Lisäksi kyseessä on ensimmäinen FRAND-päätös Oppon ja Nokian välisessä patenttikiistassa.

Nokia on jatkuvasti vastustanut Chongqingin oikeuden toimivaltaa kiistassa. Nyt molemmilta osapuolilta odotetaan seuraavia askelia. Nokia voi halutessaan valittaa päätöksestä ja pyrkiä saamaan paremman sopimuksen, mutta vaihtoehtoisesti se voi myös hyväksyä hinnan ja lopettaa pitkäaikainen ja kallis kiista Oppon kanssa.

Oppo on antanut myös oman lausuntonsa tuomioistuimen päätöksestä. Oppo kertoo olevansa tyytyväinen Chongqingin oikeuden päätökseen ja on valmis noudattamaan sitä. Oppo toivoo myös Nokian noudattavan päätöstä.

”OPPO on tyytyväinen Chongqingin ensimmäisen välituomioistuimen äskettäiseen päätökseen riidasta FRAND-lisenssimaksuista Nokian standardiin liittyvistä patenteista (Asia numero: (2021) Yu Min Chu 1232). OPPO on valmis noudattamaan ja toteuttamaan tuomioistuimen päätöstä Nokian patenttien maailmanlaajuisista FRAND-lisenssimaksuista ja toivoo aktiivisesti ratkaisevansa patenttilisenssimaksukiistan Nokian kanssa. OPPO toivoo, että myös Nokia noudattaa ja toteuttaa Chongqingin tuomioistuimen päätöksen”, kerrotaan Oppon lausunnossa.

Lähde: Oppo

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Nokia