DNAYleinen

DNA paljasti tarkat suunnitelmat 3G-verkon alasajolle – Katso maakuntakohtainen sulkemisaikataulu täältä!

DNA on vuorostaan julkaissut tarkemman aikataulun 3G-verkon alasajon osalta. Aikaisemmin Elisa kertoi alasajon olevan pian valmis, mutta DNA on vasta aloittamassa sulkemista. Ensimmäisen kerran 3G-verkon alasajosta kerrottiin jo vuonna 2021, mutta nyt sulkeminen on lähdössä todella käyntiin.

Hyvinkäällä DNA sulki 3G-verkon jo toukokuussa, jonka kerrotaan onnistuneen suunnitelmien mukaisesti. Yhtiön mukaan nyt aloitetaan vaiheittainen 3G-alasajo jo saatuja oppeja hyödyntäen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alasajo koskee kaikkia yksinomaan 3G-verkkoon pohjautuvia palveluita. Palvelut korvaantuvat pääasiassa 4G- ja 5G-ratkaisuilla. Hyvin vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-tekniikkaa, siirtyvät tyypillisesti käyttämään 2G-verkkoa. Jos päätelaite tukee VoLTE-ominaisuutta, kuuluvat puhelut jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, siirtyvät puhelut 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen.

DNA:n mukaan vuoden 2022 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää alle 1 prosenttia DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. Kun 3G-taajuudet vapautuvat, ne päästään ottamaan uudempien verkkoteknologioiden käyttöön. 4G- ja 5G-verkot tarjoavat vanhaan tekniikkaan nähden enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

DNA:n 4G-peitto on liki 100 prosenttia suomalaisista ja vastaavasti 5G-verkon väestöpeitto kesäkuussa 2023 oli jo 89 prosenttia.

DNA sulkee 3G-verkkonsa maakunta kerrallaan, lukuun ottamatta Hyvinkäätä, jossa 3G-verkko on jo suljettu. Maakuntakohtainen sulkemisaikataulu on alapuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lokakuu 2023:

  • Kanta-Häme
  • Päijät-Häme

Marraskuu 2023:

  • Uusimaa
  • Varsinais-Suomi

Tammikuu 2024:

  • Satakunta
  • Pirkanmaa
  • Keski-Suomi
  • Pohjanmaa
  • Etelä-Pohjanmaa
  • Keski-Pohjanmaa

Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla DNA:n käyttämät mobiiliverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää Suomen Yhteisverkko, joka on DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö. Yhteisverkon 3G-verkon sulkeminen Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtuu vuoden 2024 aikana. DNA:n mukaan Suomen Yhteisverkko tiedottaa tarkemmasta aikataulusta alkusyksyllä.

Lähde: DNA:n tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:DNA