ElisaYleinen

Elisa luopuu 3G-verkosta – panokset vahvasti 4G- ja 5G -verkoissa

Elisa on ilmoittanut tänään, että 3G-verkosta tullaan luopumaan vuoden 2023 lopussa, sillä yhtiö tulee panostamaan vahvasti 4G- ja 5G -verkkoihin tulevaisuudessa. Elisan mukaan 5G ja 4G vastaavat 3G:tä paremmin tämän päivän ja tulevaisuuden käyttötarpeisiin. Elisan asiakkaiden 3G:n käyttö on jo nyt hyvin vähäistä ja se laskee entisestään. Tämän vuoksi vuoden 2023 jälkeen 3G-verkosta vapautetaan taajuudet 4G-verkon käyttöön.

Muutos ei edellytä puhelinten vaihtoa ja muista laitteista vain aniharvat, kuten vanhat riistakamerat ja yli 10 vuotta vanhat tabletit, toimivat ainoastaan 3G-verkossa. Myös joissain yritysasiakasratkaisuissa, kuten osassa maksupäätteitä, käytetään 3G-verkkoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elisa haluaa toiminnallaan tukea kestävää kehitystä ja pyrkii aktiivisesti siirtymään verkkoteknologioissa uudempiin, energiankulutuksen kannalta tehokkaampiin ja ympäristöystävällisimpiin ratkaisuihin. 3G:n käyttö on jo nyt hyvin vähäistä ja vapautuva kapasiteetti valjastetaan uudemman verkkoteknologian käyttöön. Elisa on päättänyt keskittyä ensisijaisesti 4G- ja 5G-verkkojensa kehittämiseen, laajentamiseen ja kapasiteetin kasvattamiseen.

”Mobiilidatan käytössä olemme maailman kärkeä ja datamäärät vain jatkavat kasvamistaan. On selvää, että meidän on siirrettävä kapasiteettia moderneihin verkkoihin ja vastattava näin asiakkaidemme tarpeisiin. 5G:n merkitys vain kasvaa tämänkin muutoksen myötä”, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki kertoo.

Vuoden 2023 jälkeen ne asiakkaat, joilla on käytössään esimerkiksi 3G:tä tukeva puhelinlaite, siirtyvät käyttämään automaattisesti 2G-verkkoa. 2G-verkon toiminta jatkuu ennallaan. Laitteiden ikääntymisen myötä niiden uusiminen tulee asiakkailla joka tapauksessa todennäköisesti ajankohtaiseksi jo ennen pitkän siirtymäajan päättymistä.

”Haluamme varmistaa, että asiakkaillamme, joilla on vain 3G-verkossa toimivia laitteita käytössään, on hyvin aikaa varautua muutokseen. Ennakoimme, että pitkän siirtymäajan vuoksi vuoden 2023 jälkeen enää hyvin pienellä osaa asiakkaistamme on vain 3G-verkkoa tukeva laite käytössään, koska monien laitteiden elinkaari päättyy joka tapauksessa ennen muutaman vuoden päästä tapahtuvaa muutosta”, Elisan Yritysasiakkaat-yksikön Viestintäpalvelut-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jorma Niemelä toteaa.

Yritysasiakkaiden osalta 3G-verkosta luopuminen ei pitkän siirtymäajan vuoksi tuo merkittäviä vaikutuksia 3G-verkkoa käyttävien laitteiden, kuten maksupäätteiden käytölle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Uudempaa mobiiliteknologiaa hyödyntävät palvelut ja ratkaisut ovat asiakkaan kannalta aina laadukkaampia ja toimintavarmempia, joten 3G:stä siirtyminen kohti 4G- ja 5G-ratkaisuja on kaikin puolin myönteinen”, Niemelä muistuttaa.

Lähde: Elisan tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Onpa hölmö päätös kun haja-asutusalueilla vain 3g on riittävän kantava verkko kuulumaan vai onko tässäkin tarkoitus karsia kuluja, tehdä voittoa ja unohtaa haja-asutusalueiden asukkaat ja asiakkaat.

    On se onni etten ole enään Elisan asiakas!

    1. Viestintävirastokin on varoittanut 2G verkkojen olevan haavoittuvat ja murretut jo aikaa sitten, elisa siirtää puhelut 2G verkkoon, ettei Roope Ankkojen voitot karise turhasta tietoturvasta köyhien suomalaisten puheluista. Tanskalaiset saa pitää suomalaisia tyhmänä … Se on moro Elisalle sinä päivänä meidän tuvassa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Elisa