AndroidHuaweiYleinen

Ensituntumat Huawei Mate 10 Prosta – lippulaivapuhelimien terävintä kärkeä

Huawei esitteli maanantaina uudet Mate 10-, Mate 10 Pro- sekä Mate 10 Lite -puhelimet Saksan Münchenissä järjestetyssä julkaisutilaisuudessa. Suomessa uudesta kolmikosta myyntiin saapuvat vain kaksi jälkimmäistä, joista Mate 10 Pron saimme käsiimme jo heti julkaisun jälkeen. Huawei esitteli myös Mate 10 Prosta erillisen Porsche Design -version, joka ei ainakaan vielä rantaudu Suomessa myytäväksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi Mate 10 Pro on ollut käytössä nyt muutaman päivän ajan ja tämän perusteella voin helposti sanoa kyseessä olevan lippulaivapuhelimien terävintä kärkeä. Laite pitää sisuksissaan huippuluokan tekniikkaa, suuren näytön, paljon muistia sekä Leican kanssa yhdessä kehitetyt kamerat. Muutaman päivän puhelimen käytön jälkeen tunnelmat ovat varsin positiiviset, vaikka eivät kovin yllättyneet. Tässä artikkelissa otetaan ensipuraisu Mate 10 Pro -puhelimeen ja laajempi arvostelu tullaan julkaisemaan marraskuussa.

Suomessa Huawei tuo uuden Mate 10 Pron ennakkotilattavaksi 30. lokakuuta ja kauppojen hyllyiltä puhelin pitäisi löytyä 27. marraskuuta. Hintaa uutuudella on 799 euroa ja tarjolla on harmaa, mokka ja sininen väriversio. Ennakkotilaajien etuna Huawei laittaa pakettiin The EnVizion 360 -kameran, jonka arvo on 149 euroa.

Uusien suuntauksien mukainen huippupuhelin

Huawei on muovaillut Mate 10 Prosta uusien suuntauksien mukaisen huippupuhelimen. Laitteen näyttö perustuu tänä vuonna yleistyneeseen 18:9-kuvasuhteeseen, siinä on kaksoiskamera, suuri akku sekä tuorein Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä. Kaiken tämän päälle Huawei pyrkii erottumaan muista lisäämällä tekoälyn vahvasti osaksi puhelinta ja varsinkin osaksi puhelimen käyttöä ja ominaisuuksia. Mate 10 Pron tekoälyominaisuuksiin tutustutaan hieman tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa.

Tehoista Mate 10 Pron kohdalla huolehtii Huawein tuorein 8-ytiminen HiSilicon Kirin 970 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on vakiona 6 gigatavua RAM-muistia. Lisäksi puhelimessa on ensimmäinen 12-ytiminen Mali G72 -grafiikkaprosessori. Suorituskykymittauksissa Mate 10 Pro pääsee monien Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien tasolle, mutta tämä ei kuitenkaan kerro yhtään mitään siitä, miten laite pärjää päivittäisessä käytössä. Muutaman päivän käytön jälkeen Mate 10 Pro on toiminut niin kuin lippulaivapuhelimelta osaa odottaakin, eikä suurempia ongelmia ole tullut vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mate 10 Pro on Huawein ensimmäinen lippulaivapuhelin, jossa hyödynnetään uusimman trendin mukaista 18:9-kuvasuhteen kosketusnäyttöä. Näyttö on kooltaan 6 tuumaa ja tarkkuutta löytyy 2160 x 1080 pikseliä. Kyseessä ei ole älypuhelimissa tarkin näyttöpaneeli, vaan oikeastaan jopa hämmästyttävä valinta Huaweilta. Halvemmassa Mate 10 -mallissa on mainittavasti tarkempi QHD-näyttö, kun taas Mate 10 Prossa on markkinointitermein vain Full HD+ -tarkkuus. Mate 10 Pron näyttö perustuu AMOLED-teknologiaan, joka ainakin itselleni on paras vaihtoehto. AMOLED toistaa värit kirkkaina ja musta on oikeasti mustaa. Huawei on tuonut Mate 10 Pro -malliin myös oman vilkaisunäyttönsä, jossa näkyy kellon lisäksi päivämäärä ja akunvaraus. Puhelimen näytöstä löytyy tuki HDR10-teknologialle, joka on nykyisin lähes jokaisen huippupuhelin vakiovaruste. Tarkemmin puhelimen näyttöön tullaan paneutumaan laajemmassa arvostelussa.

Huawei Mate 10 Pron ”vilkaisunäyttö”

Ulkoiselta laadultaan Huawei Mate 10 Pro ei pääse pettämään. Puhelimessa on alumiininen kehikko sekä pyöristetty lasi takana, jonka ansiosta laitteesta saa tukevan otteen. Puhelin tuntuu laadukkaalta, mutta todella liukkaalta ja luonnollisesti se on myös todellinen sormenjälkimagneetti. Ulkoiseltaan olemukseltaan Huawei Mate 10 Pro on juurikin sellainen, minkä lippulaivapuhelimen pitääkin olla.

Tekoälyllä varusteltu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mate 10 Pro on yksi markkinoiden ensimmäisistä lippulaivapuhelimista, jossa pääpaino on siirtynyt vahvasti tekoälyyn. Puhelimessa on Neural Network Processing Unit (NPU), jonka luvataan auttavan parantamaan käyttäjäkokemusta ja suorituskykyä tekoälyn voimalla.

Tekoälyn voi havaita esimerkiksi Mate 10 Pron kamerassa. Puhelimen takakamerat pystyvät nyt tunnistamaan kohteita reaaliaikaisesti ja muokkaamaan kuvaa etukäteen kohteen mukaisesti. Kamera kykenee esimerkiksi tunnistamaan kissan, koiran, tekstin, kukan ja ruuan, jolloin eri kohteiden mukaisesti kamera onnistuu muokkaamaan asetuksia ja luomaan parhaimman lopputuloksen juurikin tekoälyn avustuksella. Kuvattavan kohteen symboli näkyy myös kamerasovelluksen vasemmassa alakulmassa.

En sano, että kyseessä olisi maailmaa mullistava uudistus tai mitenkään oikeasti tarpeellinen, mutta ainakin itse olen jokseenkin vaikuttunut ominaisuuden toimivuudesta. Muutamien testien perusteella kamera onnistui muokkaamaan muun muassa kontrastia ja kylläisyyttä todella nopeasti kuvattavasta kohteesta riippuen, jolloin lopputuloksena on useasti parempi kuva.

Mielenkiintoista Mate 10 Pron kohdalla on se, ettei Huawei ole lähtenyt tekoälyn kanssa samaan suuntaan kuin kilpailijat. Puhelimessa ei ole erillistä henkilökohtaista avustajaa, jonka kanssa käyttäjä voisi olla vuorovaikutuksessa. Esimerkiksi Samsung esitteli alkuvuodesta oman Bixbyn, Applella on Siri ja Microsoftilla Cortana. Lisäksi esimerkiksi Amazonilla on oma Alexa -avustaja, jota myös Huawei on aikaisemmin hyödyntänyt. Nyt Mate 10 Pron kanssa tällaiseen ratkaisuun ei ole päädytty. Huawei näyttää panostavan tekoälynsä kanssa erityisesti laitteiston ja ohjelmistojen suorituskykyisempään ja älykkäämpään toimintaan. Mielestäni Huawein lähestymistapa on hienovarainen ja muista positiivisesti poikkeava ja miksei myös jopa yllättävä.

Tuttua Huaweita

Mate 10 Pro on kaikilta osilta hyvin tuttua Huaweita. Puhelin ei pääse tarjoamaan kunnolla mitään kilpailijoista eroavaa, mutta on silti lippulaivapuhelimien terävintä kärkeä. Erityisesti pidemmässä käytössä on mielenkiintoista nähdä tuleeko puhelimen tekoälyominaisuudet kuinka laajasti esille ja ovatko ne hyödyllisiä. Mielenkiinto kohdistuu myös kameroihin ja kuinka kamerat pystyvät laittamaan kampoihin muun muassa Galaxy Note8:lle. SuomiMobiilin laajempi arvostelu uudesta Mate 10 Prosta tullaan julkaisemaan marraskuun lopulla.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android