AndroidHuaweiYleinen

Ensituntumat Huawei Mate 20 Prosta – parasta juuri nyt

Huawei julkaisi uudet Mate 20 -malliston älypuhelimet Lontoossa järjestetyssä julkaisutilaisuudessa, jossa nähtiin jopa neljä uutta älypuhelinta. Suomessa Huawei tuo myyntiin ainoastaan Mate 20 Pro -version, eikä ainakaan toistaiseksi Mate 20-, Mate 20 X- tai Mate 20 RS -versiot saavu myyntiin Suomessa. Saimme Mate 20 Pron testattavaksi tuoreeltaan Lontoosta ja parin päivän laitteeseen tutustumisen jälkeen puhelimesta on muodostunut jonkinlaiset ensituntumat.

Kokonaisuutena Mate 20 Pro tuntuu mielenkiintoiselta uutuuspuhelimelta, joka laittaa kampoihin Applen uusille iPhone-malleille sekä Samsungin uudelle Galaxy Note9 -puhelimelle. Myöskin hinnoittelun osalta Huawei vastaa Applelle ja Samsungille, jotka ovat jo ylittäneet maagisen 1000 euron rajan. Huawei on hinnoitellut Mate 20 Pron Suomessa 999 euroon, kun muualla Euroopassa hinta nousee 1049 euroon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Huawei tuo marraskuussa myyntiin myös täysin uuden Watch GT -nimeä kantavan älykellon, jonka ensituntumat voit lukea täältä.

Huawei Mate 20 Pron tekniset tiedot:

  • Näyttö: 6,39 tuumaa, 2K+, AMOLED
  • Suoritin: Kirin 980
  • RAM-muisti: 6 Gt
  • Tallennustila: 128 Gt + nano-muistikortti (max. 256 Gt)
  • Akku: 4200 mAh
  • Kamerat: 40 MP laajakulma (f/1.8), 20 MP ultralaajakulma (f/2.2), 8 MP tele (f/2.4, OIS) pääkamera ja 24 MP (f/2.0) etukamera
  • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (EMUI 9.0)
  • Värit: sininen, musta, revontuli
  • Muuta: USB-C, IP68, Huawei SuperCharge -pikalataus

Päivitetty design onnistunut

Uudessa Mate 20 Prossa Huawei on onnistunut varsin hyvin muotoilun ja ulkoisen tuntuman suhteen. Puhelin rakentuu vahvan alumiinikehyksen ympärille ja etu- ja takapinnat on valmistettu lasista. Käsissä puhelinta pideltäessä laite tuntuu tuttuun tyyliin premium-luokan laitteelta ja käyttömukavuutta on parantamassa mukavasti kaartuva takalasi.

Laitteen takaosassa Huawei luottaa varsin minimaaliseen toteutukseen. Takaosassa suurin katseenvangitsija on neliömäinen kalmoiskamera sekä suuri salama. Kameraosa on hieman ulkoneva, mutta ei häiritsevästi. Mate 20 Pron etuosassa on reunoista hieman kaartuva kosketusnäyttö, joka tuo omanlaisensa tyylikkyyden hieman Samsungin puhelimien tapaisesti. Edessä on myös varsin leveä näyttölovi, joka on täynnä erilaisia sensoreita, jotka mahdollistavat esimerkiksi kasvojentunnistuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuutena Mate 20 Pron design on varsin onnistunut ja tuntuma kädessä on miellyttävä. Tulevan testijakson aikana tulemme tutustumaan tarkemmin esimerkiksi laitteen lasirakenteen naarmunkestävyyteen normaalissa käytössä, mitä ei parin päivän aikana ei ole luonnollisesti pystynyt vielä huomaamaan. Puhelimen rakenteessa selvä plussa on myös IP68-sertifikaatin mukainen veden- ja pölynkestävyys, joten käyttäminen myös vesisateessa on turvallista.

Tekninen toteutus vakuuttaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä vuonna Mate 20 Pron kohdalla puhelimen selväksi vahvuudeksi voidaan luetella tekninen toteutus, sillä laite tarjoaa vahvan 7nm Kirin 980 -järjestelmäpiirin, josta ei puhti aivan heti edes tehokäytössä tule loppumaan. Lisäksi Huawei on pakannut Mate 20 Prohon mukavat 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Viime vuosina valmistajat ovat päättäneet jättää muistikorttipaikan pois huippupuhelimistaan, mutta Huawei ei tästä ole tinkinyt, vaan on tehnyt oman hieman erikoisemman ratkaisun. Mate 20 Prossa on nano-muistikortti, joka on selvästi pienempi kuin normaali microSD-muistikortti. Nano-muistikortti on samankokoinen kuin nano-SIM-kortti. Tämän ansiosta muistikortti on mahdollista asettaa SIM-kortin kokoiseen tilaan. Mate 20 Prossa muistikorttia käyttäessä täytyy kuitenkin luopua toisesta SIM-kortista.

Myöskään näytön osalta Huawei ei pääse ensituntumien perusteella pettämään. Mate 20 Prossa hyödynnetään suurehkoa 6,39 tuuman kosketusnäyttöä, joka perustuu AMOLED-teknologiaan. Näyttö on myös tarkkuudeltaan QHD+ -tasoa, mikä takaa miellyttävän ja tarkan katselukokemuksen.

Mate 20 Prolla on mahdollista ladata langattomasti muita puhelimia.

Yksi varmasti mielenkiintoisin ominaisuus Mate 20 Prossa on langaton lataus. Sinällään langattomassa latauksessa ei ole mitään uutta tai mullistavaa, vaan tällä kertaa hienous löytyykin kaksisuuntaisesta langattomasta latauksesta. Puhelin kykenee siis toimimaan myös tarvittaessa langattomana matkalaturina, jolla on mahdollista ladata langattomasti toista puhelinta. Yleensä langaton lataus on ollut mahdollista ainoastaan yksisuuntaisesti, joten kaksisuuntausta langatonta latausta voidaan pitää hyvinkin mielenkiintoisena sekä erottuvana ominaisuutena, jota ei monista älypuhelimista löydy. Testijakson aikana tulen testaamaan ominaisuutta, mutta ensimmäisien päivien aikana tämä ei ollut mahdollista.

Myöskin perinteisempään lataukseen Huawei on tehnyt mukavia muutoksia ja nyt lataus on entistäkin nopeampaa. Jo itsessään Mate 20 Pro kätkee siron ulkokuorensa sisälle suuren 4200 milliampeeritunnin akun, jonka luvataan tarjoavan hyvän akun keston. Erikoisuus on Huawein oma 40W SuperCharge, joka lupaa lataavan puhelimen akun 70 prosenttiin 30 minuutissa. Mate 20 Pron pikalataus on siis todella nopea ja jo yhden latauskerran aikana sai vain ihmetellä latausnopeutta.

Sormenjälkilukija näytössä.

Mate 20 Pro on myös ensimmäinen Suomessa virallisesti myytävä älypuhelin, jossa sormenjälkilukija on sijoitettuna näytön yhteyteen. Vielä aikaisemmin sormenjälkilukija on löytynyt puhelimissa näytön alapuolelta tai laitteen takaosasta, mutta tällä kertaa se on upotettuna näyttöön. Pikaisien testien perusteella Mate 20 Prossa sormenjälkilukija ei pääse samoihin nopeuksiin kuin perinteisempi sormenjälkilukija. Näyttöön integroitu sormenjälkilukija ei ole kuitenkaan toivoton tapaus, vaan yllättävänkin toimiva ratkaisu. Pidempi testijakso vasta paljastaa kuinka toimiva Mate 20 Pron sormenjälkilukija todellisuudessa on, mutta ensituntumat ovat positiiviset.

Kamerat vakuuttivat

Ensimmäistä kertaa Huawein Mate-mallistossa nähdään kolmoiskamera, mikä on varsin luonnollista, sillä Huawei toi kolmoiskameran jo keväällä P20 Prossa kuluttajien ulottuville. Mate 20 Prossa Huawei on ottanut kolmoiskameran kanssa hieman erilaisen lähestymistavan.

Uusittu kolmoiskamera rakentuu 40 megapikselin päätarkoitukseen käytettävästä sensorista, 8 megapikselin optisen 3x zoomauksen mahdollistavasta sensorista sekä 20 megapikselin sensorista, jossa on 16mm:n ultralaajakulmalinssi, jonka ansiosta kuviin on mahdollista taltioida entistä enemmän sisältöä. Jo kuten viime vuonna Huawei käytti Mate 10 Pron kohdalla vahvasti tekoälyä kameroissa, niin nyt Mate 20 Prossa tekoäly on viety vielä astetta pidemmälle. Kamerassa on mahdollista käyttää Master AI -asetusta, jonka avulla puhelin tunnistaa tekoälyn avustuksella kuvaustilanteet ja muuttaa näin esimerkiksi kuvausasetuksia tai vaihtaa kameraa.

Yksi kameran erikoisuus on supermakrokuvaus, johon Mate 20 Pron kamera osaa vaihtaa automaattisesti tekoälyn avustuksella. Supermakrokuvia taltioidaan puhelimen ultralaajakulmalinssillä varustellulla kameralla, jonka avulla kuvia voidaan ottaa jopa 2,5 senttimetrin päästä kuvattavasta kohteesta. Tämän avulla on mahdollista saada varsin tarkkoja makrokuvia.

Parin päivän aikana Mate 20 Prolla on otettu muutamia kuvia ja ainakin ensimmäisien otoksien perusteella kamera on positiivinen yllätys. Zoomausominaisuudet tuntuvat toimivilta ja erityisesti vahvuuksia ovat kuvaaminen hämärässä sekä pimeässä. Pimeässä kameralla otetut kuvat tuntuivat olevan yllättävän valoisia ja tarkkoja. Normaaleissa kuvausolosuhteissa kuvat olivat myös todella vaikuttavia. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Mate 20 Pron kameralla.

Zoomausominaisuudet ovat Mate 20 Prossa omaa luokkaansa. Puhelin kykenee 3x optiseen zoomaukseen sekä 5x ohjelmallisesti toteutettuun häviämättömään zoomaukseen. 3x-zoomatut kuvat tuntuvat olevan muutamien testiotuksien perusteella vakuuttavia, eikä myöskään 5x-kuvissa ole juurikaan valittamista. Alla on yksi kuvasarja, joista vasemmanpuoleinen on otettu ilman zoomausta, keskimmäinen 3x-zoomauksella ja oikeanpuoleinen 5x-zoomauksella.

Huaweilta jälleen vahva suoritus

Huawei Mate 10 Pro (vasen) ja Huawei Mate 20 Pro (oikea).

Ensimmäisien parin päivän jälkeen Mate 20 Pro tuntuu erinomaiselta kokonaisuudelta, jossa on mietitty monet yksityiskohdat ja ominaisuudet tarkkaan. Ensituntumien perusteella eritysesti kameran ympärillä oleva hype ei ole turhaa, vaan kyseessä on oikeasti yksi parhaimmista kameroista älypuhelimissa. Tykästyin myös ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, pikalataukseen sekä kaksisuuntaiseen langattomaan lataukseen.

Verrattuna viime vuoden Mate 10 Pro -puhelimeen on Huawei vienyt Mate 20 Prossa ominaisuudet lähes jokaisella osa-alueella eteenpäin. Mielestäni Mate 20 Pro on todella tyylikäs uutuuspuhelin, joka tarjoaa todella paljon. Vaikka kyseessä on lähes 1000 euroa maksava puhelin, niin myös rahalle tarjotaan vastiketta. Huawei Mate 20 Pro on vähintäänkin samalla tasolla kuin Samsungin Galaxy Note9, joten kyseessä on vahva suoritus Huaweilta. Ensituntumien jälkeen jäinkin miettimään kysymystä: Voiko Mate 20 Prosta enää parantaa? Tähän kysymykseen löytyy vastaus todennäköisesti vasta vuoden kuluttua.

Tulemme SuomiMobiilissa tutustumaan uuteen Mate 20 Pro -puhelimeen seuraavien viikkojen aikana ja laajempi arvostelu tullaan julkaisemaan marraskuussa. Uusi Huawei Mate 20 Pron ennakkomyynti alkoi Suomessa 17.10.2018 ja suositushinta on 999 euroa. Suomeen saapuvat värivaihtoehdot ovat musta, sininen ja revontuli.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android