HuaweiYleinen

Ensituntumat Huawei P40 Prosta – 5G-tuki ja mielenkiintoisia innovaatioita kameraan

Huawei P40 Pro

Huawei on julkaissut uudet P40-malliston älypuhelimensa Euroopassa ja myös Suomessa ne tulevat kokonaisuudessaan myyntiin. Huawei P40 on malliston perusversio, Huawei P40 Pro malliston lippulaiva sekä Huawei P40 Pro+ on myöhemmin myyntiin saapuva versio, jossa on vieläkin paremmat kameraominaisuudet. Huawei toi myyntiin myös edulliset Huawei P40 Lite E- ja Huawei P40 Lite -älypuhelimet Suomessa. Pääsimme jo viikkoja etukäteen tutustumaan Huawei P40 Lite -malliin ja SuomiMobiilin arvostelun siitä voi käydä lukemassa tämän linkin takaa.

Saimme testattavaksi myös juuri ennen julkaisua Huawei P40 Pro -puhelimen, joka on siis malliston kärkimalli. Huawei P40 Pro on seuraaja viime vuoden Huawei P30 Pro -mallille ja nyt Huawei on vienyt ominaisuuksia selvästi eteenpäin. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei P40 Pro -puhelimeen ensituntumien muodossa ja kattavampi arvostelu tullaan julkaisemaan tulevien viikkojen aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laadukas puhelin

Rakenteessa Huawei ei ole tehnyt kompromisseja, vaan on rakentanut P40 Pron alan viimeisien standardien mukaisesti. Puhelimessa on alumiininen kehys sekä lasipinnat. Takaosa on ainakin testattavaksi saadussa harmaassa väriversiossa mattapintainen. Mattapinta on miellyttävä kädessä, eikä se kerää samalla tavalla sormenjälkiä kuin kiiltävä lasipinta. Mattapinta on myös eri valaistuksessa hieman erilainen, mikä tekee harmaasta versiosta mielenkiintoisen. Huawei P40 Pro on myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä.

Näyttölasi kaartuu myös ylä- ja alapäädyistä.

Huawei on tehnyt P40 Pron kohdalla myös hieman uudenlaisen toteutuksen, sillä näyttölasi kaartuu nyt neljälle reunalle aikaisemman kahden sijasta. On kuitenkin hyvä huomata, että itse näyttö kaartuu vain molemmille kyljille huomattavasti, mutta ylä- ja alapäädyistä näytön kaartuvuutta ei juurikaan ole. Kyseessä on siis mielestäni vain tyylikäs muotoiluelementti, mutta siitä on myös jonkin verran todellista hyötyä. Alareunasta kaartuva lasi auttaa selvästi Android 10:n eleiden suorittamisessa ja nyt alareunasta pyyhkäisy on sulavampaa kuin monissa muissa puhelimissa, sillä peukalo liukuu mukavasti näyttölasin päällä.

Puhelimen takaosassa on otettu käyttöön lukuisista kuluvan vuoden aikana julkaistuista puhelimista tuttu laatikkomainen kamera-alue. Huawei P40 Prossa kamera-alue on varsin suuri ja ulkonee selvästi muusta rungosta. Ulkonevan kameran takia puhelin ei myöskään pysy pöydällä paikallaan, jos painaa esimerkiksi näytön vasemmasta yläkulmasta. Tällöin puhelin pääsee keikkumaan tasaisellakin pinnalla häiritsevästi.

Huipputekniikkaa ja vihdoin 5G

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei P40 Pro on teknisesti pitkälti samanlainen kuin viime vuonna julkaistu Huawei Mate30 Pro, mutta nyt mukaan on tuotu myös uusia ratkaisuja. Kyseessä on myös vihdoin integroidulla 5G-modeemilla varusteltu Huawei-puhelin, joka tuodaan Suomen markkinoille. Aikaisemmin Huaweilla oli tarjolla jo Mate 20 X 5G -puhelin, mutta nyt kyseessä on toisen sukupolven 5G-laite, jossa on panostettu erityisesti virrankulutuksen optimointiin ja parempiin 5G-yhteyksiin.

Laitteen sisällä hyrrää Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa huippuluokan suorituskykyä. RAM-muistia puhelimessa on 8 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa vastaavasti 256 gigatavua. Suorituskykyisen järjestelmäpiirin ja tuoreiden 5G-yhteyksien ohella Huawei P40 Prohon on saatu myös muita mielenkiintoisia teknisiä toteutuksia.

Huawei hyödyntää jo viime vuoden puhelimesta tuttua näytönalaista kaiutinta, joka siirtää puheluiden äänen näytön läpi, eikä erillistä käyttäjälle näkyvää kuuloketta enää tarvita. Huawei P40 Pro on myös ensimmäinen Huawei-puhelin, joka tarjoaa Suomessa eSIM-tuen. Laitteeseen on mahdollista toteuttaa kaksois-SIM helposti kahden nano-SIM-kortin avulla tai vaihtoehtoisesti eSIM-tuen kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttö on yksi osa-alue Huawei P40 Prossa, josta itse tykkään suuresti. Näyttö on kooltaan 6,58 tuumaa ja se perustuu OLED-tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää 1200 x 2640 pikselin tasolle ja siinä on 90 hertsin virkistystaajuus. Huawei on saanut vihdoin siis sulavamman näyttöpaneelin huippupuhelimeensa, mikä tekee käyttökokemuksesta aikaisempaa miellyttävämmän.

Hämmennystä näyttöratkaisussa herättää suuresti etukameroita varten tehty massiivinen reikä, joka näyttää omaan silmääni hölmöltä sekä vie näytöltä aika paljon tilaa. Etukamerareikä on verrattain varsin alhaalla näytössä, jonka takia myös tilapalkki on normaalia alempana. Toki käyttöön varmasti tottuu pidemmällä tähtäimellä, mutta ainakin näin ensituntumien perusteella toteutus hämmentää.

Näytössä olevassa reiässä on monta sensoria.

Uusia innovaatioita kameraan

Kamera on Huawei P40 Pro -puhelimen mielenkiintoisimmista osa-alueista, sillä Huawei pystyi jo viime vuonna tuottamaan erittäin kovan kameratoteutuksen Huawei P30 Prossa. Nyt uudessa Huawei P40 Prossa käytetään pitkälti samaa toteutusta, mutta Huawei on yhdistänyt mukaan myös parhaat palat Mate30 Pron kamerasta. Kameroita löytyy takaosasta peräti neljä kappaletta, joista yksi on laajakulmainen, toinen ultralaajakulmainen ja kolmas on periskooppikamera. Neljäs kameroista on ToF-sensori, jota hyödynnetään valo- ja videokuvauksessa syvyysterävyyden taltioimiseen.

Kamera on ollut pitkään jo Huawein valttikortti ja nyt myöskään Huawei P40 Pro ei ainakaan paperilla pääse pettämään. Pääkameran tarkkuus on 50 megapikseliä ja siinä on RYYB-tekniikka, f/1.8-aukko, 27 mm polttoväli, 1/1,33” kennokoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on 12 megapikselin periskooppikamera, joka on saanut selvän parannuksen verrattuna edeltäjäänsä. Kamerassa hyödynnetään RYYB-tekniikkaa, joka takaa paremmat hämäräkuvat myös zoomatessa. Sensorissa on f/3.4-aukko, 125 mm polttoväli, 1/3,6” kennokoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Periskooppikamera kykenee 5x optiseen zoomaukseen, 10x hybridizoomaukseen sekä 50x digitaaliseen zoomaukseen.

40 megapikselin ultralaajakulmakamera on tarkoitettu erityisesti videokuvaamiseen, mutta myös peruskuvaaminen onnistuu. Kamerassa on f/1.8-aukko, 27 mm polttoväli, 1/1,54” kennokoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida DSLR-kameroiden kaltaista videokuvaa ja kuvaaminen myös heikossa valaistuksessa on parantunut selvästi.

Huawei kutsuu P40 Pron kamerakokonaisuutta Ultra Vision Leica -neloiskameraksi, mikä on selvä osoitus yhteistyöstä Leican kanssa. Toistaiseksi Huawei P40 Pron kameraan ei olla keretty suuremmin tutustumaan, mutta muutamia testikuvia sillä on jo otettu. Alapuolella om kuvasarja, jossa on vasemmalta lueteltuna pääkameran kuva, 5x telekameran kuva sekä 10x hybridizoomattu kuva. Kuvat näyttävät yksityiskohtaisilta ja ainakin ensimmäisien otoksien perusteella kameraa kohtaan on kovat odotukset.

Myös pääkameralla ja ultralaajakulmakameralla on ehditty muutama kuva taltioimaan ja ne ovat nähtävillä alapuolella. Kuvat ovat myös ensivilkaisulla erittäin vaikuttavia ja ainakin hieman heikommassa valaistuksessa kamera pystyy taltioimaan selvästi enemmän valoa kuin mitä todellisuudessa on. Tulemme käsittelemään Huawei P40 Pron kameroita kattavammin tulevassa arvostelussamme.

Ensituntumien valossa Huawei P40 Prossa kamera tulee olemaan yksi selvistä myyntivalteista ja Huaweilla on käsissään nyt todellinen haastaja muun muassa Samsung Galaxy S20 Ultra -älypuhelimelle.

Googlettomuus suurin heikkous

Google Play on korvattu kokonaisuudessaan AppGallery-sovelluskaupalla.

Mahdollisesti suurin Huawei P40 Pron heikkous on Googlen palveluiden puuttuminen, sillä kiinalainen Huawei on edelleen Yhdysvaltain kieltolistalla, eikä erillislupaa ole annettu yhteistyöhön Googlen kanssa. Puhelimessa on edelleen Android 10 -käyttöjärjestelmä, mutta se perustuu avoimen lähdekoodin versioon, jossa ei ole siis Google Play -sovelluskauppaa tai esiasennettuna Gmailia, Google Mapsia tai YouTubea.

Puhelimesta löytyy kuitenkin Huawei Mobile Services -palvelut sekä AppGallery-sovelluskauppa, jotka ovat Huawein korvaavat toteutukset Googlen palveluille. On kuitenkin valitettavaa, ettei AppGallery ole edelleen lähelläkään Google Play -sovelluskauppaa, sillä sieltä puuttuu tuttuja sovelluksia, kuten Facebook, Twitter ja WhatsApp. Kaupassa ei ole myöskään yhtäkään suomalaista pankkisovellusta, jotka ovat monille käyttäjille päivittäisiä sovelluksia.

AppGalleryn sovelluspula on kuitenkin helpottumassa ja Huawei tekee jatkuvasti töitä kehittäjien kanssa, jotta sovelluksia saataisiin kauppaan lisää. Lähiaikoina sovelluskauppaan on tullut tarjolle esimerkiksi nuorten suosima Snapchat, joka toimii nyt sujuvasti ilman Googlen palveluita. Alapuolella on päivitetty listaus AppGalleryn sovellustilanteesta verrattuna Google Playn 150 suosituimpaan sovellukseen. Kaupassa julkaistut uudet sovellukset ovat merkattu keltaisella, joten reilun kuukauden sisällä valikoima on laajentunut kourallisella tuttuja sovelluksia.

Huawein AppGallery-sovelluskaupan tilanne vrt. Google Play kaupan TOP150-sovelluksiin. Uudet sovellukset merkattu keltaisella.

Huawein tilanne on edelleen todella haastava, sillä monet sovellukset on ladattava edelleen kolmannen osapuolen kautta, eikä niitä ole tarjolla suoraan sovelluskaupasta. Myös monissa sovelluksissa on ongelmia, sillä useat kehittäjät ovat hyödyntäneet Google Mobile Services -rajapintoja sovelluksissaan, eikä ne suoraan toimi Huawei Mobile Services -palveluihin perustuvien puhelimien kanssa. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää muun muassa Netflixiä, joka ei puhelimessa toimi ollenkaan.

Googlettomuutensa takia Huawei P40 Pro ei varmasti ole kaikille käyttäjille paras valinta seuraavaksi puhelimeksi. Googlettomuus on myös Huawei P40 Pron suurin heikkous, eikä siitä päästä mihinkään, jos sovelluskehittäjät eivät tarjoa sovelluksiin Huawei-puhelimille.

Yhteenveto

Huawei P40 Pro on ensituntumien perusteella yksi tämän hetken kovimmista lippulaivapuhelimista, jos tarkastellaan teknistä puolta ja kameran ominaisuuksia. Valitettavasti Googlen palveluiden puuttuminen tekee puhelimesta hieman raakileen, sillä kaikkia tuttuja sovelluksia ei ole mahdollista puhelimeen asentaa kovinkaan helposti.

SuomiMobiilin kattavampi arvostelu Huawei P40 Pro -puhelimesta tullaan julkaisemaan huhtikuussa, kunhan puhelin on päästy toden teolla testaamaan jokapäiväisessä käytössä. Odotukset testijaksolle ovat kovat erityisesti kameroiden suhteen ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon Huawein oman AppGallery-sovelluskaupan valikoima laajenee, vai laajeneeko se ollenkaan.

Suomessa Huawei P40 Pro on tulossa valtakunnallisesti myyntiin useiden jälleenmyyjien kautta. Ennakkomyynti alkoi 26. maaliskuuta 2020 ja virallinen myynti alkaa 6. huhtikuuta 2020. Huawei P40 Prosta tulee tarjolle 8 + 256 gigatavun muistivariantti, joka maksaa 1049 euroa. Puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat musta, harmaa sekä kristalli.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei