ArvostelutHuaweiYleinen

Arvostelussa Huawei Mate30 Pro – Mielenkiintoinen lippulaiva, mutta sovelluspula hämmentää

Huawei Mate30 Pro

Huawei julkaisi jo viime vuoden syksyllä uudet Mate30-malliston älypuhelimet ja nyt myös Suomessa päästään nauttimaan malliston kärkimallista. Huawein on tuonut Suomessa myyntiin uuden Mate30 Pro 4G -puhelimen 10. helmikuuta, mutta valitettavasti kyseessä on erittäin rajallisesti tarjolle tuleva puhelin. Huawei on tuonut laitteen myyntiin omien kanaviensa kautta, joten puhelinta ei myydä laajamittaisesti tuttujen jälleenmyyjien kautta.

Suomessa puhelimen jälleenmyyntihinta on julkaisun aikaan 999 euroa ja tarjolla on ainoastaan yksi väriversio, joka on Space Silver. Huawei Mate30 Pro tarjoaa muun muassa uuden Kirin 990 -järjestelmäpiirin, mielenkiintoisen näyttöratkaisun sekä Leican kanssa yhteistyössä kehitetyn neloiskameran, joka keskittyy tällä kertaa parantamaan videokuvausominaisuuksia. Huawei Mate30 Pro -puhelimesta mielenkiintoisen tekee myös se, että kyseessä on Huawein ensimmäinen Suomessa myyntiin tuotava älypuhelin ilman Googlen palveluita, eli Google Play -sovelluskauppaa tai YouTubea. Huawei on pyrkinyt korvaamaan Googlen palveluiden puuttumisen yhtiön omilla Huawei Mobile Services (HMS) -palveluilla, jotka eivät kuitenkaan toistaiseksi ole samalla tasolla Googlen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Huawei Mate30 Pro -puhelimeen lähes kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tarkastelemaan monipuolisesti puhelimen ulkoista rakennetta, teknisiä toteutuksia sekä hieman kameraa. Lisäksi tutustumme Huawein omaan HMS-ratkaisuun sekä Androidin käyttämiseen ilman Googlen palveluita.

Tekniset tiedot
Huawei Mate30 Pro
Mitat: 158.1 x 73.1 x 8.8 mm
Paino: 198 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat (Gorilla Glass 6)
Näyttö: 6.53 tuumaa Full HD+ (1176 x 2400) / 18.5:9-kuvasuhde / OLED
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Kirin 990 (2x 2.86 GHz Cortex-A76 & 2x 2.09 GHz Cortex-A76 & 4x 1.86 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G76 MP16
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.0] / nano-muistikorttipaikka
Takakamera: 40 MP pääkamera (f/1.6 / 27 mm / 1/1.7" / PDAF / OIS) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 80 mm / 1/4" / PDAF / OIS / [3x optinen zoom]) + 40 MP ultralajaakulmakamera (f/1.8 / 18 mm / 1/1.54" / PDAF) + TOF 3D -syvyyskamera +  kaksi LED-salamaa
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.0 / 26 mm / 1/2.8" / 0.8 µm) + TOF 3D -syvyyskamera
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + EMUI 10 (ei Googlen palveluita / korvattu HMS)
Muuta: Dual-SIM / 40W pikalataus (langallinen) / 27W langaton pikalataus / kaksisuuntainen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Space Silver
Hinta: 999 € [rajoitettu saatavuus]

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Huawei on panostanut Mate30 Prossa vahvasti ulkoiseen muotoiluun sekä laadukkaisiin materiaalivalintoihin. Puhelimessa hyödynnetään vahvasti lasia, joka peittää koko pinta-alasta suuren osan. Laitteessa on kuitenkin myös alumiinikehys, jonka Huawei on pyrkinyt kuitenkin minimoimaan erityisesti kyljistä. Laatutuntumaltaan puhelin on kuin mikä tahansa huippupuhelin, joten pettymyksiä laadun suhteen ei varmasti ole luvassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei on ilmoittanut Mate30 Pron virallisiksi mitoiksi 158,1 x 73,1 x 8,8 millimetriä ja painoa on 198 grammaa. Puhelin ei ole siis mistään kompaktimmasta päästä, mutta Huawei on onnistunut pitämään mitat silti kohtuullisina, vaikka laite tarjoaakin suuren näytön ja massiivisen akun. Painoa löytyy kohtuullisen paljon, mutta se on silti varsin parinteisellä lippulaivapuhelimien tasolla. Paino on varmasti selitettävissä muun muassa suurella akulla sekä laadukkailla materiaalivalinnoilla.

Käteen Mate30 Pro istuu varsin mukavasti, vaikka puhelimella on hieman enemmän leveyttä suhteessa korkeuteen, kun verrataan useisiin muihin puhelimiin. Tämä johtuu erityisesti hieman matalammasta näytön 18,5:9-kuvasuhteesta, sillä useat valmistajat hyödyntävä tällä hetkellä hieman korkeampia näyttöjä. Eron mielestäni huomaa heti käytössä, jos on aikaisemmin käyttänyt muiden valmistajien huippupuhelimia. Pyöristetty takaosan lasipinta tuottaa ergonomisen otteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimessa hyödynnetään Gorilla Glass 6 -lasipintoja, joka on tällä hetkellä tuorein Gorningin tarjoama älypuhelimiin suunnattu lasi. Kiiltävät lasipinnat tekevät Mate30 Prosta erittäin liukkaan, jonka takia erillisen suojakuoren hankkiminen puhelimelle on enemmän kuin järkevää. Liukkauden lisäksi lasipinnat ovat myös varsinaisia sormenjälkimagneetteja, mutta onneksi ne eivät näy kovin hyvin Suomessa myyntiin tulleessa väriversiossa. Sormenjäljet saa myös pois yhdellä pyyhkäisyllä, joten Mate30 Prossa on erillinen likaa hylkivä pinnoite. Testijakson aikana Mate30 Pron takaosan lasipintaan syntyi kaksi pientä naarmua ja näyttölasiin vain yksi silmin nähtävä naarmu, joten Gorilla Glass 6 -lasipinnat hoitavat asiansa ainakin kohtuullisesti.

Laatua ei Mate30 Pro -puhelimesta puutu, sillä tuntuma on erittäin jämäkkä. Puhelimesta ei lähde minkäänlaisia natinoita laitetta käsien välissä väännellessä. Ainoa todellinen huolenaihe Mate30 Prossa on lasisuus, sillä jopa yksi pudotus voi olla kohtalokas puhelimelle. Testijakson aikana puhelin ei päässyt tipahtamaan kertaakaan, mutta huomattavasti kaartuvat lasipinnat ovat usein varsin herkkiä hajoamaan. Suojakuoren käyttäminen Mate30 Prossa on siis suositeltavaa. Valitettavasti Huawei ei toimita suojakuorta Mate30 Pron myyntipakkauksen mukana.

Huawei on onnistunut tekemään Mate30 Pro -puhelimesta myöskin IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävän, joka on tänä päivänä jopa vaadittu ominaisuus huippuluokan älypuhelimissa. Vedenkestävyyden ansiosta Mate30 Pro -puhelin on mahdollista upottaa tunniksi veteen jopa metrin syvyydelle. Vedenkestävyydestä on erittäin paljon hyötyä muun muassa Suomen vaihtelevissa sääoloissa, eikä esimerkiksi pientä vesisadetta tarvitse pelätä. Valitettavasti Huawei ei anna mitään takuuta vedenkestävyydelle, joten jos puhelin hajoaa veden tai muiden nesteiden takia, niin uutta puhelinta ei takuusta voi saada. Mate30 Pron vedelle altistaminen on siis aivan käyttäjän oman harkinnan varassa. Vedenkestävyys antaa kuitenkin mukavan lisäturva laitteen käyttämiselle.

Puhelimen etuosa on mielenkiintoinen, sillä näyttöpaneelin reunat kaartuvat selvästi aikaisempaa enemmän. Huawein mukaan näytössä on jopa 88 asteen kulma ja näyttöä kutsutaan nimellä Horizontal Display, joka voidaan suomeksi kääntää myös vesiputousnäytöksi. Näytön kehykset Huawei on pyrkinyt minimoimaan, mutta silti näytön yläreunaan on tehty nykymittapuulla suuri loviratkaisu. Lovesta löytyy monenlaisia sensoreita, joita ovat muun muassa elesensori, 3D-syvyysterävyyskamerajärjestelmä, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä itse etukamera.

Mate30 Pron näyttöön on integroituna optinen sormenjälkilukija sekä puheluihin käytettävä kuuloke. Puhelimessa ei ole siis perinteistä kuuloketta, vaan se on toteutettu tällä kertaa jo muun muassa Huawei P30 Pro -puhelimessa nähdyllä näyttökaiuttimella.

Laitteen takaosassa huomiota herättää erityisesti massiviinen kamera-alue. Huawei on keskittynyt pyöreän kamera-alueen korostamiseen erillisellä lasiin tehdyllä rinkulalla, jotta kamera-alue näyttäisi mahdollisimman vaikuttavalta. Kamera-alueesta löytyy yhteensä neljä kamerasensoria sekä laserautomaattitarkennukseen vaadittavat sensorit. Itse pyöreä kamera-alue ulkonee noin millimetrin verran muusta rungosta, mutta siitä ei tuntunut olevat suurta haittaa testijakson aikana. Kamera-alueen ulkopuolelta löytyy kaksi LED-salamavaloa sekä Leica-logo. Lisäksi kameran vieressä on teksti ”VARIO – SUMMILUX – H 1:1.6-2.4/18-80 ASPH”, joka on viittaus kameran teknisiin ominaisuuksiin. Mate30 Pron takaosassa on lisäksi nähtävillä tuttu Huawein logo.

Mate30 Pron oikeassa kyljessä alumiinikehyksen paksuus on vain pari millimetriä, jonka takia virtapainiketta varten alumiinikehykseen on tehty mielenkiintoinen loviratkaisu. Lisäksi virtapainike ei ole täysin suorassa, vaan se taittuu hieman laitteen takapuolelle, jonka takia painikkeen käyttäminen on varsin mielenkiintoista. Painike on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista ja painike on värjätty punaiseksi, joka tuottaa tyylikkään muotoiluelementin. Tuttuja äänenvoimakkuuspainikkeita ei Mate30 Pron oikeasta kyljestä löydy, vaan ne on poistettu selvästi taittuvan näytön takia. Laitteen vasemmasta kyljestä ei löydy minkäänlaisia painikkeita.

Puhelimen yläreunaan Huawei on sijoittanut yhden mikrofonin lisäksi myös infrapunalähettimen, jollaiseen törmää vain harvoin huippuluokan älypuhelimissa. Mate30 Pron alareunasta löytyy yksi kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa yhtäaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin sekä yhden nano-muistikortin. Nano-muistikortti on Huawein oma ratkaisu, jollaisia myydään valituilla jälleenmyyjillä Suomessakin.

Näyttö

Näyttö on Mate30 Pro -puhelimessa selvästi erilaisempi kuin koskaan aikaisemmin Huawei-puhelimissa. Huawei hyödyntää suurta 6,53 tuuman AMOLED-näyttöpaneelia, jossa on 18,5:9-kuvasuhde. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, joka tarkoittaa näytössä olevan siis 2400 x 1176 pikselin tarkkuus. Pikselitiheys näytössä on siis 480 pikseliä tuumaa kohden, joten tarkkuus on riittävällä tasolla.

Näytön hyvän tarkkuuden ja kirkkauden ansiosta käyttökokemus oli erittäin miellyttävä. Kyseessä on todellinen huippuluokan näyttö, jonka kautta on miellyttävä muun muassa videoita katsella. Näyttö tukee myöskin HDR-toistoa, mutta valitettavasti Mate30 Pro ei tue Googlettomuutensa takia montaakaan videoiden suoratoistosovellusta, josta HDR-tuki löytyisi. Värit toistuvat OLED-pohjaisella näytöllä hyvin, eikä testijakson aikana näytön väriasetuksiin tarvinnut koskea, sillä oletusasetuksilla näyttö vaikutti miellyttävältä omaan makuuni. Puhelimessa on myöskin huippuluokan katselukulmat. Näytön kaartuvissa reunoissa oli kuitenkin havaittavissa pientä ”varjostusta”, joka johtuu suurimmaksi osaksi näytön kaartuvuudesta.

Mielenkiintoisen näytöstä tekee se, että se on molemmilta reunoiltaan selvästi kaartuva. Huawein mukaan näyttö kaartuu jopa 88 astetta, joka on siis selvästi aikaisempaa enemmän. Muun muassa viime vuoden keväällä julkaistussa Huawei P30 Pro -puhelimissa nähtiin myös kaartuvat näytön reunat, mutta nyt Mate30 Prossa kaartuvuus on selvästi radikaalimpaa. Kaartuvuuden takia Huawei on myös joutunut luopumaan kokonaisuudessaan perinteisistä äänenvoimakkuuspainikkeista, jotka on nyt toteutettu näytön avustuksella.

Testijakson alussa näytön kaartuvuus hieman huolestutti, erityisesti virhekosketuksien takia, mutta onneksi Huawei on pystynyt optimoimaan näytön erittäin käyttökelpoiseksi. Näyttö ei muun muassa ota normaaleissa käyttötilanteissa kosketusta vastaan aivan reunoilta asti, vaan kosketusala alkaa vasta näytön tasaisella osuudella. Lisäksi käyttöliittymä on pyritty optimoimaan niin, ettei sisältöä suuremmin löydy kaartuvilta reunoilta. Testijakson aikana virhekosketuksia ei tullut vastaan suuremmin, vaan käyttö oli varsin samanlaista kuin selvästi huomaamattomammin kaartuvien näyttöjen kanssa.

Mate30 Prossa äänenvoimakkuuspainikkeet on toteutettu virtuaalisesti.

Koska Huawei on tehnyt näytön reunoista aikaisempaa kuurtuvammat sekä joutunut poistamaan perinteiset äänenvoimakkuuspainikkeet, niin Huawei on joutunut tekemään mielenkiintoisen ratkaisun. Äänenvoimakkuuspainikkeet on korvattu näytön side-touch-tekniikkalla, joka mahdollistaa painikkeiden toteuttamisen virtuaalisesti.

Virtuaaliset äänenvoimakkuuspainikkeet tuntuivat testijakson perusteella toimivilta, vaikka niiden käyttöön täytyi toden teolla totutella. Kun tekniikan hoksasi kunnolla, niin suurempia ongelmia ei äänenvoimakkuuspainikkeiden kanssa ollut. Äänenvoimakkuutta on siis mahdollista säätää kätevästi, vaikka puhelimen molemmilta reunoilta, sillä äänenvoimakkuusasetukset tulevat esille, kun näytön reunaa napauttaa pari kertaa. Lisäksi näytön reunaa liu’uttamalla äänenvoimakkuutta voidaan suurentaa tai hiljentää. On siis aivan käyttäjästä kiinni, miten uusia äänenvoimakkuuspainikkeita tottuu käyttämään, mutta idealtaan ratkaisu on potentiaalinen.

Koska Huawei hyödyntää OLED-tekniikkaa, niin Mate30 Pro tukee myös Always-on-display-ominaisuutta, jonka avulla suljetulle näytölle saa näkyviin kellonajan sekä ilmoitukset. Always-on-display on mahdollista asetuksien kautta ajastaa käynnistymään ja sammumaan. Lisäksi puhelin tukee useita oletusarvoisia kellotyylejä, mutta jos Huawein omat tyylit eivät tyydytä, niin uusia teemoja on mahdollista ladata teemakaupasta. Always-on-display on kätevä ominaisuus, sillä siitä voi katsoa helposti kellonajan puhelimen ollessa pöydällä, eikä näyttöä tarvitse erikseen enää avata.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikan osalta Huawei Mate30 Prossa hyödynnetään Huawein tuoreimpia omia innovaatioita. Tehoista on vastaamassa muun muassa Kirin 990 -järjestelmäpiiri, joka on tällä hetkellä yhtiön tehokkain sekä virtapihein järjestelmäpiiri. Kirin 990 -järjestelmäpiiriä ei ole aikaisemmin muissa Suomen markkinoilla nähdyissä Huawei-puhelimissa käytetty, joten nyt kyseessä on jotain täysin uutta. Suuria muutoksia Huawei ei ole Kirin 990 -järjestelmäpiiriin tehnyt, kun verrataan Kirin 980 -järjestelmäpiiriin. Lisäksi Huawei ei pysty suuremmin suorituskyvyn kanssa kilpailemaan muun muassa tänä vuonna nähtävien Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin perustuvien huippupuhelimien kanssa.

Uusi Kirin 990 -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja järjestelmäpiiri rakentuu kahdesta 2,86 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä suorituskykyisestä Cortex-A76-ytimestä sekä kahdesta 2,09 GHz:n taajuudella toimivasta vastaavasta Cortex-A76-ytimestä. Lisäksi neljä muuta ydintä toimivat 1,86 GHz:n kellotaajuudella ja kyseessä on Cortex-A55-ytimiä. Grafiikkasuorittimena toimii varsin tehokas Mali-G76 MP16.

Suomessa myyntiin saapuneessa Mate30 Pro -puhelimessa on mukavat 8 gigatavua tehokasta LPDDR4X RAM-muistia, joka riittää hienosti puhelimen sulavaa käyttöä varten. Puhelimessa on lisäksi 256 gigatavua nopeaa UFS 3.0 -tallennustilaa, joka on varsin perinteinen määrä nykyaikaisessa huippupuhelimessa. Jos puhelimessa oleva sisäinen tallennustila ei kuitenkaan riitä, niin Mate30 Pro tarjoaa tuen myös muistikortille. Valitettavasti Huawei hyödyntää omaa standardiaan, eli nano-muistikorttia, joka on ostettava erikseen. Perinteisempää microSD-muistikorttia puhelimeen ei ole siis mahdollista asettaa.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, mutta aivan kaikkia ei kuitenkaan pystytty testaamaan sovellustuen takia. Esimerkiksi AnTuTu-testiä ei saatu toimimaan ollenkaan, jonka lisäksi Geekbench 5 -testiä ei puhelimelle onnistuttu lataamaan. Testien perusteella Kirin 990 on suorituskyvyltään hieman parempi kuin Kirin 980 -järjestelmäpiiri, mutta ei kuitenkaan vedä vertoja esimerkiksi Samsungin viime vuoden huippupuhelimissa nähdylle Exynos 9825 -järjestelmäpiirille. Huawei Mate30 Pron saamia pisteytyksiä on mahdollista tarkastella alapuolella olevasta taulukosta, jossa on nähtävillä myös Huawei P30 Pron sekä Galaxy Note10+ -puhelimen saamat pisteytykset.

Testitulokset
Huawei Mate30 Pro (K990) Huawei P30 Pro (K980) Samsung Galaxy Note10+ (E9825)
AnTuTu (V8): EI TULOKSIA* 285 603 pistettä 346 611 pistettä
Geekbench 4 (single): 3632 pistettä 3270 pistettä 4559 pistettä
Geekbench 4 (multi): 11 764 pistettä 9738 pistettä 10 389 pistettä
Geekbench 5 (single): EI TULOKSIA* EI TULOKSIA* EI TULOKSIA*
Geekbench 5 (multi): EI TULOKSIA* EI TULOKSIA* EI TULOKSIA*
PCMark 2.0: 8546 pistettä 7834 pistettä 8813 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 39 554 pistettä 35 420 pistettä 54 755 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 55 129 pistettä 43 183 pistettä 66 153 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 19 888 pistettä 21 741 pistettä 34 157 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3378 pistettä 4047 pistettä 4950 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3500 pistettä 4196 pistettä 5652 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3009 pistettä 3601 pistettä 3451 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. * Sovellus ei toiminut puhelimessa tai sovellusta ei oltu julkaistu puhelimen testaamisen aikaan.

On jälleen myös hyvä huomata, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta sekä suorituskyvystä arkikäytössä. Testijakson aikana ei tullut vastaan suurempia haasteita suorituskyvyn kanssa, sillä Kirin 990:n tehot riittävät mainiosti.

Jäähdytyksen osalta Huawei on kertonut Mate30 Pron tarjoavan moniulotteisen viilennysjärjestelmän, jonka avulla laite pysyy viileänä myös raskaimmassa käytössä. Puhelimessa on jäähdytysjärjestelmä, jossa on grafeenikalvo ja lämpöputki yhdessä höyrykammion kanssa. Testijakson aikana puhelin ei päässyt kuumenemaan kovin suuresti, vaikka paikoitellen lämpenemistä oli tuttuun tapaan havaittavissa.

Vaikka kyseessä on huippuluokan älypuhelin, niin Huawei on päättänyt säilyttää infrapunalähettimen, joka ei ole ollut koskaan itsestäänselvyys missäkään puhelimessa. Infrapunalähettimen avulla Mate30 Pro taipuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin, sillä laitetta on mahdollista käyttää lähes kaikkien kodinelektroniikkalaitteiden ohjaamiseen. Puhelimessa on esiasennettuna Älykäs ohjain -sovellus, jonka kautta voidaan ohjata muun muassa laitteita kuten TV, ilmastointilaite, digisovitin, kamera, digiboksit, DVD-soitin tai projektori. Televisio on varmasti yleisin laite, jota voidaan ohjata infrapunalähettimen avulla ja Huawein sovellus tukeekin satoja erilaisia merkkejä ja malleja.

Äänentoisto

Äänentoiston osalta Mate30 Pro on erittäin mielenkiintoinen, sillä Huawei on ottanut käyttöön uusia ratkaisuja. Vielä edeltäjäversiossa Huawei oli integroinut kaiuttimen USB-liittimeen, mutta nyt Mate30 Prossa tuttu kaiutinritilä on saanut tehdä paluun. Puhelimessa on vain yksi kaiutin perinteistä äänentoistoa varten, mutta puheluita varten tarjolla on niin sanotun ”näyttökaiutin”, joka on piilotettu siis laitteen näytön alapuolelle.

Puheluihin käytettävä kuuloke on piilotettu näytön alapuolelle, kuten esimerkiksi viime vuoden Huawei P30 Pro -puhelimessa. Huawei hyödyntää laitteessa Suomessa kehitettyä näyttöön integroitua kuuloketta, joka takaa suuremman kuuntelualueen puheluissa.

Näytönalaista kuuloketta hyödynnetään ainoastaan puheluissa. Äänenlaatu kuulokkeen kautta on miellyttävä, eikä se suuremmin poikkea normaalista ratkaisusta. Ainoa suuri etu toteutuksesta mielestäni on se, että puhelin voidaan asettaa korvalle paremmin, eikä vain laitteen yläreunaa, josta normaalisti löytyy älypuhelimen kuuloke.

Puhelimen yksi kaiutin tuottaa mielestäni hyvää laatua, mutta se ei ole kuitenkaan toivotulla huippuluokan tasolla. Yhden kaiuttimen kautta Mate30 Pro ei pysty tuottamaan stereoäänentoistoa, joka on jo lähes vaadittu ominaisuus huippuluokan älypuhelimissa. Perinteikästä 3,5 millimetrin kuuloketta ei Mate30 Prohon ole saatu takaisin, joten käyttäjien on tyydyttävä adapteriratkaisuun tai käyttämään Bluetooth-kuulokkeita. Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiin Huawei on tuttuun tapaan panostanut, sillä puhelimessa on Bluetooth 5.1 -versio sekä aptX HD -tuki.

Kasvojentunnistus, sormenjälkilukija ja eleet

Huawei on varustellut Mate30 Pron kahdella varsin luotettavalla biometrisella lukituksen avaustavalla, jotka ovat näytönalainen sormenjälkilukija sekä kasvojentunnistus. Tällä kertaa kasvojentunnistus ei pohjaudu ainoastaan etukameraan, vaan Huawei on rakentanut puhelimeen selvästi luotettavamman kasvojentunnistusjärjestelmän.

Laitteessa hyödynnetään kasvojentunnistuksen toteuttamiseen 3D-syvyyden tunnistavaa etukameraa, joka pystyy tuottamaan luotettavamman 3D-kasvojentunnistuksen. Kasvojentunnistus pystyy siis tunnistamaan kasvojen syvyystiedot sekä piirteet, jotta kasvojentunnistus olisi turvallisempi kuin aikaisemmin. Testijakson aikana Mate30 Pron kasvojentunnistusta käytettiin vain vähän, mutta testien perusteella toteutus on nopea, joten myös kasvojentunnistuksen hyödyntäminen on miellyttävää.

Mate30 Prossa hyödynnetään myöskin tuttua optista näytönalaista sormenjälkilukijaa, joka sijaitsee näytön alareunassa. Sormenjälkilukija on sijainniltaan erittäin hyvässä kohdassa, sillä nyt sormenjälkilukijaa on mahdollista helposti käyttää muun muassa etusormen avulla.

Huawei on pystynyt jälleen tekemään näytönalaisesta sormenjälkilukijastaan erittäin nopean ja todennäköisesti kyseessä on yksi nopeimmista ratkaisuista. Siinä missä useat valmistaja ovat kertoneet vaalean valon tuottavan paremman näytönalaisen sormenjälkilukijan varmuuden, niin Huawei luottaa Mate30 Prossa edelleen vihertävään taustavaloon. Huawei on pystynyt optimoimaan sormenjälkilukijan kuitenkin hyvin ja käyttökokemus on miellyttävä.

Kun puhutaan kasvojentunnistuksesta, niin samassa yhteydessä voidaan käsitellä myös Mate30 Pron yksi erikoisominaisuuksista, eli eleohjauksesta. Laitteen yläreunassa olevasta leveästä lovesta löytyy erillinen elesensori, jonka avulla eleohjattavuus on toteutettu.

Eleohjattavuus pohjautuu näytön yläpuolella kädellä tehtäviin eleisiin ja tällä hetkellä Mate30 Pro tukee kahta elettä. Kuvakaappauksen voi ottaa laittamalla käden nyrkkiin näytön yläpuolella ja näyttöä pystyy skrollaamaan heiluttelemalla kättä näytön yläpuolella. Valitettavasti eleohjattavuus vaatii edelleen paljon kehittämistä, eikä se nykyisellään toimi kovin erikoisesti.

Testijakson aikana eleohjattavuutta testattiin muutaman kerran. Kuvakaappauksen ottaminen toimii kohtuullisen hyvin, mutta näytön skrollaaminen epäonnistui lähes aina, vaikka Mate30 Pron tarjoamaa ohjeistusta seurasikin tarkasti. Lisäksi ominaisuus tuntui jopa hölmöltä käyttää, sillä huomattavasti pienemmällä vaivalla näyttöä skrollaisia perinteiseen tyyliin koskettamalla. Näytön yläpuolella tehtävät eleet näyttävät hölmöltä, ja en ainakaan itse voisi kuvitella käyttäväni ominaisuutta kovinkaan ahkerasti. Lisäksi eleiden käyttäminen vaatii keskittymistä sekä harjoittelua.

Mate30 Pron monipolisella sensorivalikoimalla Huawei on pystynyt toteuttamaan myös toimivia ominaisuuksia. Yksi näistä on kasvojen seuranta, josta henkilökohtaisesti tykkäsin erittäin paljon. Puhelimen näyttö pysyy muun muassa aina päällä, kun laite tunnistaa käyttäjän katsovan näyttöä. Lisäksi kasvojenseurantaa hyödynnetään näytön kierrossa, sillä Mate30 Pron näyttö kääntyy vain käyttäjän kasvojen mukaisesti. Jos esimerkiksi menee sohvalle makaamaan, niin silloin näyttö ei käänny perinteiseen tyyliin vaakasuuntaan, vaan pysyy pystysuuntaisena, käyttäjän kasvojen suunnan mukaisesti.

Lisäksi kasvojenseurantaa hyödynnetään muutamissa muissakin tapauksissa. Mate30 Pro kykenee muun muassa piilottamaan ilmoitukset sekä lukitsemaan sovellukset, jos joku muu katselee puhelinta. Mielestäni Huawei on keksinyt Mate30 Prolle hyviä ominaisuuksia, joista on myös todellista hyötyä.

Akunkesto

Akunkestosta Mate30 Pro -puhelimessa vastaa suuri 4500 milliampeeritunnin akku, joka on suurempi kuin useimmissa muissa huippuluokan älypuhelimissa. Testijakson aikana Mate30 Pro ei päässyt suuremmin pettämään akkunsa osalta, sillä akunkesto on hyvällä tasolla.

Testijakson aikana Mate30 Prosta ei koskaan loppunut akku kesken päivän, vaan puhtia riittää mukavasti koko päiväksi myös hieman raskaammassakin käytössä. Iltaisin akkua oli usein jopa 30-40 prosenttia, joten kahden päivän akunkestoon voidaan helpostikin päästä hieman kevyemmällä käytöllä. Testijakson aikana päivittäinen puhelimen käyttö koostui pääasiassa muutamista puheluista ja viesteistä, kuvien ottamisesta, videoiden katselusta sekä sosiaalisen median selailusta.

Huawei on laittanut puhelimeen myös tutun 40 watin langallisen pikalatauksen USB-C-tyypin latausliittimen kautta, jonka lisäksi Mate30 Pron mukana toimitetaan oletuksena 40 watin pikalaturi. Koska Huawei toimitti testiin tehokkaan pikalaturin, niin pääsimme testaamaan akun latautumisnopeutta. Alapuolella olevasta kuvaajasta on mahdollista tarkistaa akun lataustestin tulokset.

Huawei Mate30 Pron akun latausnopeus mukana toimitettavalla pikalaturilla.

Kuvaajasta voidaan nähdä, että Mate30 Pron suuri 4500 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen vain 65 minuutissa, joka tekee siitä siis yhden nopeimmin latautuvista älypuhelimista. Puolessa tunnissa akku latautuu lähes 70 prosentin akun varaukseen ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 45 minuutissa. Viimeisen 10 prosentin latautumiseen kestää 20 minuuttia, joten akun latausnopeus hidastuu huomattavasti loppua kohden. Akun lataus on kuitenkin erittäin nopea, kun otetaan huomioon myös suuri akun kapasiteetti.

Mate30 Pro tukee myöskin langatonta latausta, mutta valitettavasti ominaisuuttaa ei suuremmin päästy testailemaan. Mielenkiintoista on kuitenkin puhelimen nopea 27 watin langaton lataus, sillä aikaisemmin langaton lataus on ollut selvästi tehottomampaa. Huawei on varustellut puhelimen myös perinteiseen tyyliin kaksisuuntaisella langattomalla latauksella, joten laitteella on mahdollista ladata esimerkiksi Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeita tai toista puhelinta, joka tukee langatonta latausta.

Kokonaisuudessaan akun ja lataustekniikoiden osalta Mate30 Pro tarjoaa juurikin niitä ominaisuuksia, joita huippupuhelimelta voidaan odottaa. Akunkesto on erittäin vaikuttavalla tasolla, jonka lisäksi tehokkaan laturin avustuksella saadaan akkua tarvittaessa nopeastikin lisää jopa tunneiksi. Langaton lataus, ja varsinkin kaksisuuntainen langaton lataus ovat useille käyttäjille varmasti tarpeellisia, jonka takia ne ovat enimmäkseen vain plussaa käyttökokemukseen.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme luonnolliseen tapaan Huawei Mate30 Pron pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Huawei Mate30 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Koska puhelimessa on AMOLED-näyttö, niin myöskään näytön kanssa ei ollut havaittavissa samanlaisia ongelmia kuin LCD-näyttöisten puhelimien kanssa. Testin jälkeen oli havaittavissa myöskin, että akun lataaminen ei ollut mahdollista heti jääkylmänä, joka on täysin turvallisuussyistä estetty. Lisäksi testin jälkeen muun muassa salaman käyttäminen ei ollut mahdollista laitteen liian alhaisen lämpötilan takia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 5 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 95 prosenttia. Tulos on erittäin vaikuttava, sillä yleisesti puhelimien akkua on kulunut testissä 10-20 prosenttia. Myös toisen testauskerran jälkeen oli havaittavissa, että akun lataaminen ei ollut mahdollista, eikä myöskään salama toiminut saman tien. Puhelin palautui kuitenkin muutamassa minuutissa normaaliksi ja kaikki toiminnallisuudet olivat käytettävissä.

Pakkastesti osoitti jälleen, että Huawei on miettinyt laitteen toimivuuden monessa tilanteessa. Akun kuluminen kummankaan testin aikana ei ollut kovin suurta, vaan Mate30 Pro pärjäsi testeissä jopa yllättävän hyvin. Pakkaskestävyys oli siis erittäin hyvällä tasolla. Ainoat huomiot testien jälkeen olivat vain akun latauksen esto sekä se, ettei salamavaloa voitu hyödyntää kameraa käytettäessä.

Kamerat

Kameroihin Huawei on Mate30 Pro -puhelimessa panostanut jälleen kerran erittäin paljon sekä tehnyt myös yhteistyötä Leican kanssa. Kameroita löytyy laitteen takaosasta peräti neljä kappaletta ja toteutus on varsin perinteinen, mutta samalla myös hieman poikkeuksellinen. Mate30 Prossa ei nähdä Huawei P30 Pro -puhelimesta tuttua periskooppikameraa, joten Huawei ei ole puhelimessa panostanut niinkään zoomausominaisuuksiin. Mate30 Prossa on panostettu erityisesti ultralaajakulmakuvaamiseen niin peruskuvaamisessa kuin videokuvaamisessa. Pääkameran ja ultralaajakulmakameran lisäksi Mate30 Prossa on telekamera sekä 3D ToF -syvyysterävyyskamera.

Pääkamerana hyödynnetään 40 megapikselin sensoria, joka on tuttu jo P30 Pro -puhelimesta. Sensorissa on muun muassa f/1.6-aukkosuhde, 27 mm polttoväli sekä 1/1.7” kennokoko. Kamerassa on luonnollisesti myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain (OIS). Toinen kameroista on myös 40 megapikselin tasoinen, mutta nyt kyseessä on ultralaajakulmasensori, jossa on f/1.8-aukko, 18 mm polttoväli sekä 1/1.54” kennokoko. Kamerassa on myös automaattitarkennus, mutta optista kuvanvakainta ei löydy.

Huawei Mate30 Pro

Kolmas kamera on perinteisempi telekamera, jonka tarkkuus yltää 8 megapikseliin. Telekamerassa on f/2.4-aukko, 80 mm polttoväli, 1/4″ kennokoko, automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain (OIS). Teleobjektiivi kykenee 3x optiseen zoomaukseen. Neljäs Huawei Mate30 Pron takaosan kameroista on muutamista Huawein puhelimista tuttu Time-of-Flight-kamera (3D ToF), joka parantaa kameran etäisyydentunnistusta. Etukameran tarkkuus on puhelimessa 32 megapikseliä ja se sijaitsee näytössä olevassa leveässä lovessa. Kaikissa Huawei Mate30 Pron kameroissa on Leican kanssa yhteistyössä toteutetut linssit.

Huawei hyödyntää Mate30 Pron pääkamerassa SuperSensing-sensoria, jossa on panostettu erityisesti pimeäkuvaamiseen. Sensorissa on uusi RYYB-suodatin, joka korvaa perinteisessä RGB-suodattimessa olevat vihreät pikselit keltaisilla pikseleillä, minkä ansiosta muun muassa ISO-arvo voidaan nostaa tasolle 409 600, kun perinteisemmin Huaweilla suurin ISO-arvo on ollut 204 800. Lisäksi ultralaajakulmakamerassa hyödynnetään SuperSensing Cine -kameraa, jonka ISO-enimmäisarvo on 6400.

Kamerat lyhyesti

  • Neloiskamera + kaksois-LED-salama
    • Pääkamera: 40 megapikseliä (wide) / f/1.6-aukko, 27 mm polttoväli, 1/1.7” kennokoko, PDAF, OIS
    • Ultralaajakulma: 40 megapikseliä / f/1.8, 18 mm, 1/1.54”, PDAF
    • Telekamera: 8 megapikseliä / f/2.4, 80 mm, 1/4″, PDAF OIS, 3x optinen zoom
    • Syvyysterävyys: 3D ToF -kamera
  • Etukamera: 32 megapikseliä / f/2.0, 26 mm, 1/2.8”

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioidaan Mate30 Prossa oletuksellisesti 10 megapikselin kuvia, eli puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi. Myös täyden resoluution 40 megapikselin kuvat ovat mahdollisia, mutta testijakson aika keskityttiin erityisesti kuvien ottamiseen oletusasetuksilla. Huawei Mate30 Pro on yksi tämän hetken parhaimmista kuvaamiseen tarkoitetuista puhelimista ja se näkyy erityisesti kuvien laadussa. Pääkamera kykenee vakuuttavaan hämäräkuvaukseen sekä hyvässä valaistuksessa erinomaiseen lopputulokseen.

Kuvien laatu on hyvä ja henkilökohtaisesti tykästyin erityisesti kuvien tarkkuuteen sekä väritaltiointiin, joka on ilman AI-kuvaustilaa varsin luonnollista. Heikossa valaistuksessa kuvista tulee myös erinomaisia Huawein oman RYYB-sensorin avulla. Yleisesti hämärässä kuvista tulee jopa valoisampia, mitä ihmissilmä voi nähdä, joka tekee kameran käyttämisestä heikossa valaistuksessa mielenkiintoista. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Mate30 Pron pääkameralla.

Ultralaajakulmakamerassa hyödynnetään myös pikseleiden yhdistämistä ja neljä pikseliä muutetaan yhdeksi paremmaksi pikseliksi, eli kuvien tarkkuus on 10 megapikseliä. Mate30 Pron ultralaajakulmakamera on tällä hetkellä yksi markkinoiden parhaimmista, joka näkyy muun muassa hyvässä kuvatarkkuudessa sekä värien taltioinnissa. Dynaaminen alue ultralaajakulmakuvissa on pääasiassa aina hyvä.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakuvien laatu on parempaa kuin kilpailijoilla, mutta laatu kuitenkin kärsii hieman heikommassa valaistuksessa. Muutos ei ole kuitenkaan yhtä radikaali kuin useiden muiden puhelimien ultralaajakulmakameroiden kanssa. Alapuolella on muutama kuva, jotka ovat taltioitu ultralaajakulmakameralla.

Vaikka Mate30 Prossa ei ole yhtä vaikuttavaa telekameraa kuin Huawein viime vuoden P30 Pro -huippupuhelimessa, niin Mate30 Pron telekamera on kuitenkin mukavan kyvykäs. 8 megapikselin telekamera kykenee 3x optiseen zoomaukseen sekä 5x hybridi zoomaukseen. Digitaalista zoomausta on mahdollista harrastaa jopa 30x kertaisesti.

Telekameran kuvien laatu on monessa kuvaustilanteessa hyvä, mutta aivan pääkameran laatuun ei päästä. Heikommassa valaistuksessa laatu ei kärsi kovinkaan paljoa, vaikka yksityiskohtia katoaakin hieman. Alapuolella on kaksi kuvasarjaa, jotka ovat vasemmalta päin lueteltuna: 1x (pääkamera), 3x (telekamera), 5x (hybrid zoom), 10x (digitaalinen zoom) ja 30x (digitaalinen zoom).

Videokuvaukseen ei valitettavasti rajallisen testijakson aikana suuremmin ehditty perehtymään, mutta Mate30 Pro on kuitenkin videotaltioinnissa erittäin pätevä. Huawei on tuonut Mate30 Prohon 4K 60FPS -videokuvauksen, 7680 fps:n hidastusvideokuvauksen sekä lukuisia muita uusia videokuvausominaisuuksia.

Kamerasovellukseen Huawei ei ole tehnyt suuria muutoksia, vaan jälleen luotetaan toimivaksi todettuun ratkaisuun, jossa on paljon erilaisia toiminnallisuuksia, joista suurin osa on käyttökelpoisia ja toiset jäävät selvästi pienemmälle käytölle. Yleisilmettä Huawei on hieman viilannut, mutta suuria muutoksia käyttöliittymään ei ole tullut.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, ammattilainen, jne.). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä. Sovelluksen yläreunassa on tuttu HiVision, jonka avulla voidaan tarkistaa esimerkiksi ruuan kalorimäärä. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, Leican värimaailmoille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoom-säädin, jossa on pikavalintoina laajakulmakuvaus, 1x- ja 3x optiset zoomaukset sekä 5x digitaalinen zoomaus.

Ammattilainen-tila on Huawein termi manuaalitilalle. Tässä tilassa on mahdollista säätää laajasti kameran asetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Tässä tilassa voi säätää muun muassa ISO-arvoa (50 – 409 600), suljinnopeutta (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta.

Mate30 Pron kamerasovelluksen kamerapainike.

Kamerasovellukseen Huawei on pystynyt toteuttamaan puhelimen side-touch-tekniikan ansiosta myös erillisen kamerapainikkeen. Kamerapainike löytyy sovelluksen oikeasta reunasta, mutta sen sijaintia on mahdollista säätää vielä erikseen. Painike on kuin laitteen virtuaaliset äänenvoimakkuuspainikkeet. Testijakson aikana tykkäsin kamerapainikeideasta ja toteutus oli kohtuullisen käyttökelpoinen. Toki painikkeen käyttämiseen täytyy totutella, mutta ainakin vaakatasossa kuvatessa painiketta pystyi painamaan helposti esimerkiksi etusormella.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmässä Huawei on tehnyt tai jopa joutunut tekemään mielenkiintoisia ratkaisuja Yhdysvaltojen kieltolistalla olemisen takia. Mate30 Prosta löytyy edelleen tuttu Android 10 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää yhtiön oma EMUI 10 -käyttöliittymä. Suurin erikoisuus löytyy kuitenkin siitä, että puhelimessa ei ole enää tuttuja Google Mobile Services -palveluita, eli suomeksi tämä tarkoittaa, ettei Mate30 Prosta löydy enää Google Play -sovelluskauppaa tai edes Google Maps- tai Gmail -sovelluksia, jotka ovat monissa Android-puhelimissa olleet oletuksena esiasennettuna.

Huawei on pyrkinyt korvaamaan Googlen palvelut yhtiön omilla Huawei Mobile Services (HMS) -palveluilla, jotka tarjoavat erityisesti kehittäjille vastaavia ratkaisuja kuin Google Mobile Services -palvelut. Sovelluskaupan puutteen Huawei on ratkaissut omalla AppGallery-sovelluskaupallaan, joka on kuitenkin tällä hetkellä varsin raakile verrattuna Google Play -kauppaan.

Olemme jo erillisessä artikkelissamme tutustuneet Huawein omaan ekosysteemiin sekä tarkastelleet suomalaiskehittäjien innokkuutta tuoda sovelluksia Huawei-puhelimille. Nämä artikkelit kannattaa käydä lukemassa alapuolella olevista linkeistä.

Itse Mate30 Pron käyttäminen ilman Googlen palveluita oli haastavaa, sillä tuttuja sovelluksia ei laitteelle voinut asentaa. Jos kuitenkin tarkastellaan puhelinta käyttöjärjestelmän toimivuuden näkökulmasta, niin vastaan ei tullut suuremmin ongelmia. Android 10 toimi puhelimessa vakaasti ja sen päällä EMUI 10 -käyttöliittymä oli sulava. Testijakson aikana puhelimen tuorein Googlen julkaisema tietoturvakorjauksen taso oli 1. joulukuuta 2019, joten kovin nopeasti Huawei ei pysty puhelimiaan uusilla Android-korjauksilla päivittämään. Mate30 Pron päivityksien saatavuus herättää edelleen hieman kysymysmerkkejä, sillä puhelin tuskin tulee samaan esimeriksi syksyllä julkaistavaa Android 11 -päivitystä kovinkaan nopeasti, jos ollenkaan.

Yhteenveto

Huawei Mate30 Pro on erittäin mielenkiintoinen huippuluokan älypuhelin, jos tarkastellaan vain teknisiä toteutuksia. Valitettavasti laitteen googlettomuus on syy siihen, miksi puhelimesta ei tällä hetkellä voi kovin helposti innostua. Huawei on onnistunut tuomaan puhelimeen useita hyviä ominaisuuksia, kuten loistavan kameran, hyvän suorituskyvyn sekä pitkäkestoisen akun.

Henkilökohtaisesti tykästyin Mate30 Prossa juurikin tekniseen toteutukseen sekä ulkoiseen laatutuntumaan. Lisäksi laitteen uudenlainen vesiputousnäyttö on vähintäänkin mielenkiintoinen, vaikka se ei varmasti ole kaikkien mieleen. Huima näytön kaartuvuus ei tuottanut suurempia ongelmia päivittäisessä käytössä, joka oli jopa hieman yllättävä huomata.

Heikkouksiakin puhelimessa on, joista suurin on Googlen palveluiden puuttuminen. Googlettomuus vaikuttaa puhelimen käyttöön lähes jokaisella osa-alueella, jonka takia puhelinta ei voi suositella kuin tekniikasta innostuneille harrastajille sekä Huawein palveluista kiinnostuneille. Lisäksi puhelimen ilmaeleohjattavuus tuntui enimmäkseen turhalta ominaisuudelta, sillä Huawei ei ollut toteuttanut ominaisuutta kovinkaan hyvin. Lisäksi Mate30 Prossa heikkouksia ovat kuulokeliittimen puuttuminen sekä epästandardi nano-muistikorttipaikka.

Suomessa Mate30 Pro on tullut myyntiin helmikuun alkupuolella ja se on vain ostettavissa Huawein omista palvelukeskuksista, eikä puhelin tule saataville normaaliin tapaan laajasti jälleenmyyjien kautta. Hintaa puhelimella on 999 euroa ja ainoa värivaihtoehto on hopea Space Silver.

Huawei Mate30 Pro

8.2

SuomiMobiilin arvostelussa Huawei Mate30 Pro -huippupuhelin. Suomessa helmikuussa myyntiin saapuva 999 euron hintainen puhelin ilman Googlen sovelluksia.

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja tyylikäs muotoilu
  • IP68-luokituksen mukaisesti vesitiivis
  • Laadukas näyttö ja mielenkiintoinen toteutus
  • Hyvä akunkesto ja nopea pikalataus
  • Langaton lataus ja käänteinen langaton lataus
  • Monipuoliset ja laadukkaat kamerat
  • Muistikorttipaikka (varauksin)
  • Infrapunalähetin
  • Android 10
Huonoa
  • Ei Googlen palveluita
  • Ilmaeleohjattavuus heikko
  • Ei kuulokeliitintä
  • Epästandardi nano-muistikortti
  • Ei stereokaiuttimia
  • Kallis hinnoittelu ja rajoitettu saatavuus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut