HuaweiYleinen

Ensituntumat Huawei Watch GT -älykellosta – tyylikäs ja yksinkertainen

Lontoossa Huawei julkaisi Mate 20 -malliston puhelimien lisäksi uuden Huawei Watch GT -älykellon. Huawei on kertonut tuovansa kellon myyntiin Suomessa marraskuussa 249 euron hintaan niin sporttisemmassa Sport-versiossa kuin tyylitellyssä Classic-versiossa. Saimme testattavaksi Mate 20 Pron kanssa Huawei Watch GT Classic -version ja noin päivän käytön jälkeen on muodostunut ensituntumat laitteesta.

Huawei vastaa uutuusälykellollaan erityisesti Apple Watch -kelloille sekä Samsungin tuoreelle Galaxy Watchille. Siinä missä Applen kellojen lähtöhinta on 439 euroa ja Samsungin kellon 379 euroa, niin Huawei tarjoaa omaa älykelloaan 249 eurolla. Uutuuskello on myös yhteensopiva älypuhelimien kanssa, joissa on vähintään Android 4.4- tai iOS 9.0 -käyttöjärjestelmä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös ensituntumat Huawei Mate 20 Pro -älypuhelimesta.

Classic-versio vaikuttaa tyylikkään laadukkaalta

Huawei Watch GT Classic -versiosta huomaa välittömästi, että Huawei on panostanut tällä kertaa laatuun sekä tyyliin. Älykello rakentuu muovista, alumiinista sekä keraamista. Lisäksi mukana toimitettava ranneke on valmistettu silikonista ja nahasta.

Rakenteensa ansiosta Huawei Watch GT on varmasti yksi kevyimmistä ja ohuimmista älykelloista tällä hetkellä. Huawei on ilmoittanut kellon mitoiksi 46,5 x 46,5 x 10,6 millimetriä ja painoksi 46 grammaa. Tämän huomaa myös käytössä, sillä kello tuntuu varsin kevyeltä, vaikka kyseessä on edelleen varsin kookas laite. Huawei on onneksi pystynyt pitämään kellon paksuuden kurissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kellon etuosassa valtaa pitää keraamisen kehyksen sisällä 1,39 tuuman pyöreä AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on 454 x 454 pikseliä. Kyse on kosketusnäytöstä, jonka avulla laitetta ohjataan yhdessä kahden oikeassa reunassa olevan painikkeen kanssa. Laitteen takaosa on muovinen, mikä parantaa käyttömukavuutta. Takaosassa on sykkeenmittaukseen tarkoitetut sensorit.

Rakenteeltaan ja tyylikkyydeltään Huawei Watch GT näyttää todella hyvältä ja sopii niin urheiluun kuin hieman juhlallisimpiinkin tilaisuuksiin. Testiin saatu versio oli väritykseltään ruskea, josta ainakin henkilökohtaisesti pidän.

Valttina akunkesto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi Huawein hehkuttaminen Watch GT:n ominaisuuksista on akunkesto. Huawei lupaa kellolle jopa kahden viikon käyttöajan yhdellä latauksella ja jopa 30 päivän käyttöajan, jos kellosta on suljettuna joitakin pääominaisuuksia. Akunkestoa ei ole vielä suuresti päästy testaamaan, sillä kello on ollut käytössä vasta päivän verran.

Pitkän akunkeston salaisuus löytyy kellon varsin kevyestä käyttöjärjestelmästä ja tekniikasta. Kello perustuu virtapihiin Cortex-M4-piiriin, jonka lisäksi tekninen toteutus on muutenkin varsin vaatimatonta. Huawein mukaan 30 päivän akunkestoon päästään, jos kello vastaanottaa ainoastaan ilmoituksia, eikä sykkeenmittaus tai GPS ole päällä. Kahden viikon akunkestoon päästään jatkuvalla sykkeenmittauksella ja, jos käyttäjä urheilee puolitoista tuntia viikossa. Jos kuitenkin käyttää jatkuvasti GPS-ominaisuuksia, sykkeenmittausta ja näyttö on päällä, niin akun luvataan kestävän ainoastaan 22 tuntia.

Helppokäyttöinen ohjelmisto

Mielenkiintoinen seikka Watch GT:ssä löytyy käyttöjärjestelmästä, sillä Huawei ei hyödynnä tuttu Google Wear OS -käyttöjärjestelmää, vaan on kehittynyt täysin oman LightOS-käyttöjärjestelmän. LightOS tarjoaa paljon urheiluominaisuuksia, mutta myös kourallisen muita ominaisuuksia. LighOS:n heikkous on myös sen vahvuus. Huawei on tehnyt siitä yksinkertaisen, mutta toisaalta myös liian yksinkertaisen. Kello ei tue esimerkiksi kolmannen osapuolen sovelluksia ja ohjelmisto on varsin rajoittunut verrattuna esimerkiksi Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmään.

Kuten todettua kello on vahvasti urheilu- ja terveyspainotteinen ja mukana on muutamia erilaisia kellotauluja. Lisäksi kello osaa näyttää ilmoitukset ja saapuvat puhelut. Kellossa ei siis nähdä muun muassa Wear OS -kelloista, Samsungin Tizen -kelloista tai Apple Watch -kelloista tuttua lähimaksuominaisuutta saatikka kellojen sisäisiä eSIM-ominaisuuksia.

Kellossa oleva LightOS vaikuttaa kuitenkin hyvin yksinkertaiselta ja sen käyttöjärjestelmän käyttäminen on helppoa heti alusta asti. On kuitenkin toivottava, että Huawei muokkaisi ohjelmistosta hieman monipuolisemman, sillä tällä hetkellä kello on selvästi jäljessä kilpailijoitaan.

Kohtuuhintainen älykello

Loppujen lopuksi Huawei Watch GT Classic on varsin lupaava älykello ja vain pidempi käyttö kertoo vasta lopulliset mielipiteet. Suomessa kello maksaa 249 euroa ja tällä hinnalla saa varsin paljon, vaikka melkein tuplasti kalliimmille älykelloille ei Watch GT:stä ominaisuuksiensa puolesta vastusta ole.

Perusominaisuuksiin kuten urheilusuorituksien seuraamiseen, unen seuraamiseen sekä ilmoituksien vastaanottamiseen kello on loistava vaihtoehto. Suuri valttikortti on akunkesto ja myös tyylikäs toteutus. On kuitenkin toivottavaa, että Huawei tulisi monipuolistamaan kellosta löytyvää LightOS-käyttöjärjestelmää tulevaisuudessa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei