AndroidXiaomiYleinen

Ensituntumat jättisuuresta Xiaomi Mi Max 3 -puhelimesta

SuomiMobiilin testausnurkka täyttyy kovaa vauhtia uusista älypuhelimista ja tällä kertaa testiin on saapunut kiinalaisen Xiaomin uusinta uutta, eli Mi Max 3. Kyseessä on Xiaomin keskihintaluokan älypuhelin, jonka tärkein ominaisuus on näyttö. Ei niinkään näytön tarkkuus tai jokin muu erikoisempi toteutus, vaan yksinkertaisesti näytön suuruus. Xiaomi Mi Max 3 tarjoaa massiivisen 6,9 tuuman kosketusnäytön, jossa on 18:9-kuvasuhde. Nyt testiin saapunut puhelin on seuraaja viime vuonna testatulle Xiaomi Mi Max 2 -puhelimelle, joka on myös varusteltu suurella kosketusnäytöllä.

Xiaomi toi Mi Max 3 puhelimen varsin nopeasti globaalisti tarjolle Kiinan julkaisun jälkeen, mikä on yhtiön osoitus tehdä itsensä näkyvämmäksi Euroopassa. Uutuuspuhelin laajentaa Xiaomin jo entuudestaan laajaa tuoteportfoliota, mutta tällä kertaa massiivisella näytöllä. Puhelimen hinta on Suomessa mukavat 369 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi Max 3:n tärkeimmät tiedot:

 • Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 636 (Adreno 509)
 • Näyttö: 6,9 tuuman IPS LCD  Full HD+ -näyttö (2160  x 1080)
 • Muisti: 4 Gt RAM + 64 Gt ROM
 • Kamerat: 12 + 5 MP pääkamera ja 8 MP etukamera
 • Akku: 5500 mAh (tuki pikalataukselle)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (MIUI 9.6 Global)
 • Muuta: USB-C, sormenjälkilukija, kuulokeliitin, infrapunalähetin
 • Mitat: 176,2 x 87,4 x 8 mm
 • Paino: 221 g
 • Värit: Musta

Pientä pinta päivitystä

Vasemmalla Xiaomi Mi Max 3 ja oikealla Xiaomi Mi Max 2.

Pintapuolisesti Xiaomi Mi Max 3 on pitkälti samanlainen kuin viime vuoden Xiaomi Mi Max 2. Rakenteeltaan molemmat puhelimet ovat alumiinia, mutta uusi versio on hieman korkeampi sekä kapeampi uuden kuvasuhteen näytön ansiosta. Tuntuma puhelimessa on kuitenkin pitkälti samanlainen, mikä johtuu miellyttävästi kaartuvasta rakenteesta.

Kädessä pideltäessä Mi Max 3:ssa on havaittavissa heti kuinka valtava puhelin on kyseessä. Yhdellä kädellä käyttäminen on hyvin haastavaa, minkä takia toista kättä tulee käytettyä avuksi. Jos kuitenkin haluaa suurinäyttöisen älypuhelimen, niin luonnollisesti myös laitteen koko on suuri ja yhden käden käyttö on miltei mahdotonta. Puhelimen ilmoitetut fyysiset mitat ovat 176.2 x 87.4 x 8 millimetriä ja painoa löytyy jopa 221 grammaa.

Suurempi näyttö ja kehittyneempää tekniikkaa

Siinä missä viime vuonna Xiaomi hämmästytti viime vuonna markkinoita suurella 6,44 tuuman näytöllä, niin tänä vuonna koko on huimat 6,9 tuumaa. Vaikka näytön tuumakoko on selvästi suurentunut, niin laitteen koko ei ole suuresti muuttunut, mikä on 18:9-kuvasuhteen ansiota. Näyttöpinta-ala on puhelimessa vain hieman suurempi kuin Mi Max 2 -puhelimessa, jossa oli 16:9-kuvasuhde. Näyttö on yksi puhelimen erikoisalueista ja Mi Max 3:n kohdalla Xiaomi oikeastaan ratsastaa ainoastaan massiivisen näytön kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniikan osalta Xiaomi on hypännyt nykyaikaisempaan järjestelmäpiiriin ja nyt hyödynnetään Qualcommin Snapdragon 636 -piiriä, jonka kaverina on globaalisti myytävässä versiossa 4 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa puhelimesta löytyy kohtalaiset 64 gigatavua. Kiinassa puhelimesta on myynnissä myös 128 gigatavun versio. Äänentoistossa Xiaomi luottaa kahteen kaiuttimeen, joista yksi löytyy puhelimen alareunasta ja toisena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Musiikin kuuntelu on laitteen omilla kaiuttimilla varsin miellyttävää ja toinen kaiutin tuo mukavan efektin esimerkiksi elokuvien katseluun.

Teknisen toteutuksen osalta hieno ominaisuus Xiaomi Mi Max 3:ssa on suuri akku, joka on kooltaan 5500 milliampeerituntia. Tämä on mahdollista laitteen suuren näytön ansiosta. Xiaomi lupaa puhelimen esimerkiksi toistavan lähes 10 päivää musiikkia, mutta tämä on kuitenkin varsin epätodennäköistä, sillä puhelinta käytetään paljon muuhunkin kuin musiikin kuunteluun. Todennäköistä on, että normaalissa käytössä Xiaomi Mi Max 3:n akku kestää kaksi päivää. Puhelimen akkuun liittyen löytyy myös toinen hieno ominaisuus, sillä puhelimella on mahdollista ladata muita laitteita. Xiaomi Mi Max 3:sta on siis mahdollista hyödyntää myös matkalaturina tai lainata kaverin puhelimeen virtaa.

Kaksoiskamera

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinalainen Xiaomi on tuonut kaksoiskamerat nopeasti jopa alle 200 euron hintaluokkaan, joten ei ole yllätys, että alle 400 euron puhelimessa on siirrytty hyödyntämään kaksoiskameroita. Viime vuonna Mi Max 2:n kohdalla tyydyttiin vielä yhteen pääkameraan, mutta nyt Mi Max 3:ssa hyödynnetään kaksoiskameraa, joka koostuu 12 megapikselin ja 5 megapikselin sensoreista. Suurempaa sensoria käytetään päätarkoitukseen ja 5 megapikselin sensoria hyödynnetään ainoastaan syvyysterävyyskuvien taltioimiseen, eli selkeämmin ilmaistuna bokeh-kuvien ottamiseen.

Xiaomi markkinoi puhelimen kaksoiskameraa ”tekoälykamerana”, mutta tämä ei ole aivan vielä täysin totta. On toki hienoa mainostaa laitteessa olevan hienoja tekoälyominaisuuksia, vaikka näitä ei todellisuudessa vielä ole. Xiaomi on kuitenkin luvannut tuoda päivityksen puhelimeen, joka tuo mukanaan tekoälyominaisuudet, mutta toistaiseksi päivityksen aikataulusta ei ole vielä mitään tietoa.

Alla on muutama testikuva, jotka on otettu Xiaomi Mi Max 3:n pääkameralla.

Kilpailua kaipaava puhelin

Suomessa Xiaomi Mi Max 3 on varsin uniikki uutuuspuhelin, joka on varusteltu suurtakin suuremmalla 6,9 tuuman kosketusnäytöllä. Tällä hetkellä suoraan Suomessa jälleenmyyjien hyllyistä ei löydy näin suurella näytöllä varusteltuja älypuhelimia, joten Xiaomi Mi Max 3:lle ei ole varteenotettavia kilpailijoita. Suomen älypuhelinmarkkinat pyörivät tällä hetkellä kiivaimmin 5,5-6 tuuman älypuhelimien keskuudessa, joten 7 tuuman puhelimet ovat jääneet pitkälti yksin oikeudeksi kiinalaisille, jotka ostavat kovaa tahtia suurempia puhelimia.

Allekirjoittaneen mielestä puhelimen toinen valttikortti on hinnoittelu. Suomessa Xiaomi Mi Max 3:n hinnaksi on asetettu 369 euroa. Hinta tekee siitä varsin houkuttelevan, sillä puhelin on varusteltu myös varsin pätevillä keskihintaluokan tekniikalla. Puhelinta myy tällä hetkellä Suomessa Verkkokauppa.com, jolta hyllystä löytyy suoraan mustaa väriversiota 64 gigatavun muistilla.

Tulemme tutustumaan Xiaomi Mi Max 3 -puhelimeen SuomiMobiilissa parin seuraavan viikon ajan, jonka jälkeen julkaisemme tarkemman arvion puhelimesta. Sillä välin voi esimerkiksi lukea arvion viime vuoden Xiaomi Mi Max 2 -mallista, niin tietää millainen puhelimen edeltäjä aikoinaan oli.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Heh, 210 euroa suoraan Kiinasta. Reilusti halvempi vaikka tullit päälle ja heillekin siitä kate jää käteen. Verkkis ottaa hyvän katteen.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android